View Full Version : ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ
Καλημερα σε όλους,
Είμαι νέος χρήστης στο φορουμ και για αυτο συγνωμη εαν δημοσιευω θεμα που εχει αναρτηθει στο παρελθον. Δεν εχω ουτε τη ψυχικη ουτε τη πνευματικη διαυγεια για να ψαξω το φορουμ για παρομοιο θεμα οποτε σας το δημοσιευω εδω. Η περιπτωση μου ειναι η εξης:
Καθως ανοιγει ο καιρος στην ομορφη Ελλαδα μας, μου ζητησε ο πατερας μου να παρει την 9 μηνων και 14.000 ευρω μοτοσυκλετα μου για ενα test ride. Επιστρεφοντας σπιτι επεσε σε μια σχετικα μεγαλη λακουβα στον δρομο (οχι απο ΔΕΥΑ, ΑΕΡΙΟ κλπ) εμφανως απο κακη συντηρηση σε κεντρικο δρομο με αποτελεσμα να πεσει. Ευτυχως ο ιδιος χτυπησε μονο τον ωμο του και εχει καποιες μικροεκδορες. Η μηχανη ωστοσο (250kg) προχωρησε σαν τραινο και επεσε σε ενα παρακαρισμενο οχημα. Μεσα στο σοκ εκανε αμεσως θετικη δηλωση και τον μετεφερα αμεσα στο νοσοκομειο. Τροχαια δεν ηρθε να καταγραψει το γεγονος καθως ο ιδιος και ο αλλος κυριος (ιδιοκτητησ του οχηματος) υπεγραψαν τη θετικη δηλωση και εσπευμενα φυγαμε για το νοσοκομειο. Ο πατερας μου ειναι καλα. Η μηχανη εχει ζημια 9.000 ευρω. Ειναι κριμα ομως καθως ουτε τη εχω ευχαριστηθει και την εχω ακομα χρεωμενη. Τι κανω? Παρακαλω συμβουλεψτε με καθως χωρις να θελω να κατηγορω καποιον θα ηθελα να ξερω εαν ειναι υπευθυνος ο πατερας μου, ο κυριος στον οποιο ανηκει ο δρομος και ειναι ενα παρατημενο μπου...λο,η απλα επειδη δεν καλεσαμε τροχαια (προειχε η ζωη του πατερα μου) ωστοσο το γεγονος ειναι καταγεγραμενο με τη θετικη δηλωση, καλουμαι εγω τωρα να πληρωσω εις διπλουν τη μοτοσυκλετα μου. Με προστατευει καποιος σε τετοια περιπτωση εχοντας τη βασικη σφαλιση στη μηχανη μου? Σας ευχαριστω εκ των προτερων και αναμενω απαντηση σας. Γ.
αν ειχε καταγραφει επισημα το συμβαν υπηρχαν καποιες μικρες πιθανοτητες να ξεκινησεις διεκδικησεις με πολυ κοπο χρονο και χρημα
τωρα..............:(
σημασια εχει οτι ειναι καλα ο ανθρωπος
δεν ξερω τι ζημια εχει για 9000 και τι μηχανη ειναι..........
μηπως αν την πουλαγες σιγα σιγα σε κομματια σε βοηθουσε να καλυψεις μερος του δανειου
Καλημέρα,
εδώ έχουμε παρόμοιο θέμα http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=32106
και στον παρακάτω σύνδεσμο, ένα pdf από τον συνήγορο περί αποζημιώσεων για κακό οδόστρωμα.
http://www.synigoros.gr/resources/docs/188408.pdf
Πιστεύω μπορεί να γίνει κάτι αλλά θα είναι χρονοβόρο.
amyroukai
26/04/2016, 09:00
Η περιγραφή μου κάνει για versys 1000 αλλά δεν έχει και σημασία. Σημασία κατ' αρχήν έχει ότι δεν χτύπησε ο πατέρας σου.
Από εκεί και πέρα, νομίζω πως ο γαύρος είχε κινηθεί εναντίον του δήμου Πειραιά για παρόμοιο ζήτημα και μερικά χρόνια μετά δεν δικαιώθηκε. Δυστυχώς, οι πιθανότητες είναι εναντίον σου (χωρίς να σημαίνει ότι εσύ δεν μπορεί να κερδίσεις παρόμοια υπόθεση).
Για την θετική δήλωση, στα "ψιλά γράμματα" του συμβολαίου (στο δικό μου τουλάχιστον) γράφει ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν δεσμεύεται από αυτήν.
Δεν έχεις έκθεση τροχαίας (και με δεδομένο ότι ο πατέρας σου δεν είχε χτυπήσει σοβαρά θα μπορούσατε να καλέσετε τροχαία, όταν υπάρχει τραυματίας δεν αργούν) αλλά πιθανώς να μπορείς να κάνεις αγωγή με χρήση κάποιου μάρτυρα, ίσως και του ζημιωμένου; Φαντάζομαι η λακκούβα είναι ακόμα εκεί. Από ότι λες δεν έχεις και νομική προστασία. Οπότε αν πραγματικά το θέλεις, συμβουλεύσου κάποιον ιδιώτη δικηγόρο να σου πει το πως θα κινηθείς και την δική του εκτίμηση για την έκβαση.
Η περιγραφή μου κάνει για versys 1000 αλλά δεν έχει και σημασία. Σημασία κατ' αρχήν έχει ότι δεν χτύπησε ο πατέρας σου.
Από εκεί και πέρα, νομίζω πως ο γαύρος είχε κινηθεί εναντίον του δήμου Πειραιά για παρόμοιο ζήτημα και μερικά χρόνια μετά δεν δικαιώθηκε. Δυστυχώς, οι πιθανότητες είναι εναντίον σου (χωρίς να σημαίνει ότι εσύ δεν μπορεί να κερδίσεις παρόμοια υπόθεση).
Για την θετική δήλωση, στα "ψιλά γράμματα" του συμβολαίου (στο δικό μου τουλάχιστον) γράφει ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν δεσμεύεται από αυτήν.
Δεν έχεις έκθεση τροχαίας (και με δεδομένο ότι ο πατέρας σου δεν είχε χτυπήσει σοβαρά θα μπορούσατε να καλέσετε τροχαία, όταν υπάρχει τραυματίας δεν αργούν) αλλά πιθανώς να μπορείς να κάνεις αγωγή με χρήση κάποιου μάρτυρα, ίσως και του ζημιωμένου; Φαντάζομαι η λακκούβα είναι ακόμα εκεί. Από ότι λες δεν έχεις και νομική προστασία. Οπότε αν πραγματικά το θέλεις, συμβουλεύσου κάποιον ιδιώτη δικηγόρο να σου πει το πως θα κινηθείς και την δική του εκτίμηση για την έκβαση.
Ευχαριστω για τις εως τωρα απαντησεις σας. Σημειωνω ομως οτι εχω νομικη προστασια. Το κοιταξα ακομα και αναφερεται καπου οτι σε περιπτωση που δεν εχω εκθεση τροχαιας, αντιστοιχη εκθεση μπορει να μου δωσει η ασφαλιστικη μου (οτι δηλαδη ρυμουλκηθηκε η μηχανη το ταδε βραδυ την ταδε ωρα). Επιπροσθετα υπαρχουν και μαρτυρες για το συμβαν. Παιδια συγνωμη αλλα δεν μπορω να αφησω κατι τετοιο να περασει. Ειναι αδικο, πολυ αδικο. Καποιος πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του.
Ευχαριστω για τις εως τωρα απαντησεις σας. Σημειωνω ομως οτι εχω νομικη προστασια. Το κοιταξα ακομα και αναφερεται καπου οτι σε περιπτωση που δεν εχω εκθεση τροχαιας, αντιστοιχη εκθεση μπορει να μου δωσει η ασφαλιστικη μου (οτι δηλαδη ρυμουλκηθηκε η μηχανη το ταδε βραδυ την ταδε ωρα). Επιπροσθετα υπαρχουν και μαρτυρες για το συμβαν. Παιδια συγνωμη αλλα δεν μπορω να αφησω κατι τετοιο να περασει. Ειναι αδικο, πολυ αδικο. Καποιος πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του.
Μιλα με δικηγορο ειδικο για ατυχηματα. :)
Όταν λες "σχετικά μεγάλη λακούβα" τι εννοείς; έχεις καμιά πρόχειρη φωτό;
sergiosm
26/04/2016, 13:13
Καλημερα σε όλους,
Με προστατευει καποιος σε τετοια περιπτωση εχοντας τη βασικη σφαλιση στη μηχανη μου? Σας ευχαριστω εκ των προτερων και αναμενω απαντηση σας. Γ.
Αν μπορείς να αποδείξεις αυτό που έγινε, μπορείς να στραφείς κατά αυτού που έχει την ευθύνη συντήρησης του δρόμου.
Pan (dvs)
26/04/2016, 13:37
Οταν με αυτοκινητο επεσα σε λακκουβα και διελυσα δυο ζαντολαστιχα,πηγα με την μαρτυρια δυο ατομων σε δημο και με συνοπτικες διαδικασιες,αφου τους ανεφερα οτι θα κινηθω δικαστικα με αποζημιωσαν με συνοπτικες διαδικασιες.
Τωρα στην δικη σου περιπτωση ειναι αρκετα σοβαροτερα τα πραγματα.Αν εχεις μαρτυρες ,αν ο πατερας σου ειχε διπλωμα και αν τα χαρτια της μηχανης ητανε ολα σωστα,μιλα με δικηγορο.Υπαρχουνε σοβαρες πιθανοτητες να διεκδικησεις αποζημιωση,αλλα ειναι πολυ χρονοβορες οι διαδικασιες.
Όταν λες "σχετικά μεγάλη λακούβα" τι εννοείς; έχεις καμιά πρόχειρη φωτό;
Αυτη ειναι η λακουβα.
amyroukai
26/04/2016, 16:29
Εμ...
Αυτή η λακκούβα έριξε μηχανάκι 250 κιλά;
Δεν φαίνεται τόσο άσχημη στην φωτο. Ούτε βάθος ούτε ικανό μήκος να "καταπιεί" 17ρη τροχό δείχνει. Εκτός αν ξεγελάει η φωτό... Τι να πω. Απ' έξω απ' τον χορό, csi κλπ.
Εμ...
Αυτή η λακκούβα έριξε μηχανάκι 250 κιλά;
Δεν φαίνεται τόσο άσχημη στην φωτο. Ούτε βάθος ούτε ικανό μήκος να "καταπιεί" 17ρη τροχό δείχνει. Εκτός αν ξεγελάει η φωτό... Τι να πω. Απ' έξω απ' τον χορό, csi κλπ.
Ισως και να ξεγελα η φωτο, ? Οδηγοντας στον δρομο δε φαινεται, μονο οταν πας απο κοντα. Ωστοσο εαν τη δεις σε σχεση με το καπακι του Δημο, ειναι κοντα στα 25-30 εκατοστα πλατος, 15 εκ. περιπου βαθος. Βλεποντας τη ειναι πιθανο να τη περασεις, εαν εισαι αμεριμνος και δε τη δεις πως αντιδρας? Τι να πω, υπαρχει και καποιος αλλος που πιστευει οτι μια τετοια λακουβα δεν ριχνει μηχανη?
amyroukai
26/04/2016, 16:44
Βρε αγόρι, δεν έχω το αλάθητο του πάπα. Ανεξάρτητα με την δική μου γνώμη, είναι γεγονός ότι είναι μία σοβαρή ατέλεια, είναι μέσα στην μέση, έγινε ότι έγινε, ξεκίνα την διαδικασία που έχεις δικαίωμα να ξεκινήσεις, ζητώντας τα νόμιμα για το πάθημα σας.
Εύχομαι αίσια έκβαση και κάθε καλό.
Ναι το καταλαβαινω δεν ειπα κατι, ευχαριστω.. Ειναι δεν ειναι μια σοβαροτατη ατελεια... και πες εμενα η μηχανη ηταν αυτη που ηταν ειχε την ασφαλεια της καπως περισσοτερο απο ενα παπι η μια street (εαν πεσει σε λακουβα) Ο επομενος?. Αυτο που ηθελα να ξερω ειναι εαν εχω δικιο η οχι... Εαν καποιος θα το δει το θεμα και θα πει.. "Ναι ρε φιλε εδω εχουμε ενα σοβαρο θεμα με το οποιο δεν ασχοληθηκαμε και συνεβη αυτο που συνεβη. Πρεπει να υπαρξει μια αποδοση ευθυνων" και απεναντι σε εμενα και στους υπολοιπους πολιτες. Δεν πρεπει να ακουστει?
Μάλλον ο πατέρας σου θα φοβήθηκε και θα φρέναρε πάνω στη λακούβα.
Και για να κάνει 9 χιλιάρικα ζημιά μάλλον δεν θα πήγαινε στα επιτρεπόμενα όρια.
Εικασίες κάνω έτσι; δεν βγάζω συμπεράσματα.
Όπως και να΄χει, η λακούβα δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκεί. Καλά ξεμπερδέματα.
motoexelixis
26/04/2016, 17:21
9 χιλιαρικα ζημια σε 15 χιλιαρικα μηχανακι δηλ παει για ασυμφορη επισκευη;
amyroukai
26/04/2016, 17:25
9 χιλιαρικα ζημια σε 15 χιλιαρικα μηχανακι δηλ παει για ασυμφορη επισκευη;
Αυτό που λες έχει νόημα μόνον σε περίπτωση που επισκευαστεί μέσω ασφάλειας. Αν δεν αποδειχτεί η ενοχή τρίτου για το πέσιμο, όσο και να στοιχίζει, από την τσέπη του ιδιοκτήτη θα βγει.
Νομίζω ήδη θα έπρεπε να έχεις κάνει μιά διερευνητική ερώτηση σε/συνάντηση με δικηγόρο. Απεργούν οπότε δεν νομίζω να μπορείς να καταθέσεις αγωγή, αλλά μπορείς να την προετοιμάσεις ώστε με την πρώτη ευκαιρία να ξεκινήσεις την διαδικασία που θέλεις.
motoexelixis
26/04/2016, 17:29
το αναφερω γιατι ο ανθρωπος απο τη στιγμη που θεωρει οτι υπευθυνος για το ατυχημα ειναι ο αναδοχος του δρομου, θα διεκδικησει τη ζημια του σταθμευμενου αλλα και της μοτοσυκλετας του απο οτι φανταζομαι.
Δε νομιζω παντως να βγαλεις ευκολα ακρη ειτε απο γραφειοκρατια, ειτε απο καθε αλλη αποψη, δε μιλαμε απλως για δυο ζαντες οπως ειπε ποιο πανω ο πανος, εδω μιλαμω για καμποσα λεφτα, τι να πω μακαρι να βγει ακρη.
το αναφερω γιατι ο ανθρωπος απο τη στιγμη που θεωρει οτι υπευθυνος για το ατυχημα ειναι ο αναδοχος του δρομου, θα διεκδικησει τη ζημια του σταθμευμενου αλλα και της μοτοσυκλετας του απο οτι φανταζομαι.
Δε νομιζω παντως να βγαλεις ευκολα ακρη ειτε απο γραφειοκρατια, ειτε απο καθε αλλη αποψη, δε μιλαμε απλως για δυο ζαντες οπως ειπε ποιο πανω ο πανος, εδω μιλαμω για καμποσα λεφτα, τι να πω μακαρι να βγει ακρη.
Παιδια σας ευχαριστω για ολες τις απαντησεις και τα φωτα σας. Θα συνεχισω και θα σας ενημερωσω για τη κατάληξή του.
agamoi-thytai
26/04/2016, 18:11
Εδώ και 20 ημέρες έχω καταθέσει χαρτιά στο δήμο Πατρέων για αποζημίωση σκισμένου ελαστικού από λακκούβα.
Κάλεσα τροχαία, οδική (γιατί δεν έχει ρεζέρβα το κουτί) και περιμένω να δω τι θα γίνει.
Καλησπερα.
Να προσθεσω, πως απο τη στιγμη που δεν εχεις επισημη καταγραφη συμβαντος, θα πρεπει μεταξυ αλλων, να απευθυνθεις σε γραφειο πραγματογνωμωνων, το οποιο θα συνταξει σχετικη μελετη, η οποια εχει αρκετα στερεα βαση, προκειμενου ο δικηγορος να μπορεσει να κάνει αγωγη και να οργανωσει τη γραμμη του περυξ αυτης.
Ομως θα ελεγα επισης πως, οσο καλα πρεπει να στοιχειοθετησεις την ευθυνη η την παραλειψη του "οποιου" φορεα, αλλο τοσο θα πρεπει να καλυψεις και το κομματι ευθυνης, το δικο σου και του πατερα σου. Δηλαδη οπως αναφερθηκε και παραπανω, αν ο πατερας σου ειχε αδεια οδηγησης η ικανοτητα οδηγησης, αν η ασφαλιστικη σου καλυπτει ζημιες τριτων οταν το οχημα οδηγειται απο αλλο ατομο πλην εσου.
Τελος, να προσθεσω οτι σε περιπτωση που θελεις να ζητησεις αποζημιωση και για σωματικες βλαβες, θα πρεπει να εχεις και εξεταση απο ιατροδικαστη.
Ειναι μια υποθεση που θελει υπομονη με αβεβαιο αποτελεσμα περαν της οποιας ηθικης αποζημιωσης.
Σου ευχομαι φιλε, πραγματικα να πανε ολα καλα μεσα απο τη καρδια μου...
δυστυχως το δημοσιο εξαντλησει όλα τα ενδικα μεσα, οποτε για την λακούβα σας θα πατε στο συμβουλιοεπικρατείας με κοστος 4 χιλ το λιγότερο.
πιο σωστο (αλλα παράνομο) μηπως ο χριστιανός που επεσε πανω στο ΙΧ η μηχανή, σας κανει θετική δήλωση (οτι δήθεν σας έκλεισε το δρομο) και του πληρωσετε τη διαφορά στα ασφάλιστρα
Bladerunner
27/04/2016, 09:56
Υπάρχει σχετική έκθεση από την αρχή "Συνήγορος του Πολίτη" άκρως κατατοπιστική.
Λύνει αρκετές απορίες.
«Η περίπτωση υλικών ζηµιών σε οχήµατααπό ανωµαλίες του οδοστρώµατοςή άλλες παρεµφερείς αιτίες» (http://www.synigoros.gr/resources/docs/188408.pdf)
δυστυχως το δημοσιο εξαντλησει όλα τα ενδικα μεσα, οποτε για την λακούβα σας θα πατε στο συμβουλιοεπικρατείας με κοστος 4 χιλ το λιγότερο.
πιο σωστο (αλλα παράνομο) μηπως ο χριστιανός που επεσε πανω στο ΙΧ η μηχανή, σας κανει θετική δήλωση (οτι δήθεν σας έκλεισε το δρομο) και του πληρωσετε τη διαφορά στα ασφάλιστρα
Καλη ιδεα, εαν το δεχτει ο αλλος σωστα? Οπως και να έχει, απο οτι καταλαβα δε βρισκεται ακρη (ειναι τετοια τα παραθυρα και τα κολπα στα νομικα που ο καθε χωριατης εργολαβος φτιαχνει εναν κωλοδρομο παιρνει τα χρηματα και φευγει ετσι ανετα και αντιστοιχα μηδεν ελεγχος απο το κρατος, δημο κ.λπλ., εαν δε βγαινει απο τη τσεπη σου τα γ..μας ολα) οποτε ειπα να τη λυσουν και να μου που ακριβες κοστολογιο. Τα 9.000 ηταν με ολα καινουργια. Μου ειπε το παιδι στην αντιπροσωπεια πως οτι φτιαχνεται θα το κανει και μπορει και να φτασει τα 5.000 που αυτο παλι υψηλο για εμενα αλλα θα τα δωσω με τον ενα τροπο η τον αλλο. Ευχαριστω ολους για ολες τις συμβουλες.
o_gavros
27/04/2016, 15:21
Μια μικρή διόρθωση.
Στην δική μου περίπτωση (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=133974) δεν έχει ακόμα λάβει χώρα η δίκη.
Σε πρώτη φάση χρόνος αναμονής της δικάσιμου ημερομηνίας ήταν τα 6 χρόνια. Εχω δηλαδή ~3 ακόμα χρονάκια αναμονής,κι αυτο αν δεν προκύψει καμιά αναβολή.
Αν θες για το δικό σου γαμώτο να το τραβήξεις,τότε βρες ένα δικηγόρο και συνεννοήσου η αμοιβή του να είναι ένα καλό ποσοστό απο ότι ενδεχομένως κερδηθεί σε δίκη.
Ρεαλιστικά έχεις φάει μεγάλη φάπα οικονομικά,γιατι αυτό συμβαίνει τωρα.
Το όποιο κυνήγι αποφασίσεις να κάνεις,θα είναι να ξέρεις καθαρά για λόγους προσωπικής δικαίωσης (ψιλά γράμματα δηλαδή)
ΕΥτυχώς τουλαχιστον που δεν χτύπησε ο άνθρωπος σου.
Καλά ξεμπερδέματα όπως και να'χει.