View Full Version : Πένσες-Κοφτάκια-Τανάλιες κ.α (γενική συζήτηση)
Σελίδες :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
Εχετε πετυχει καμμια γκαζοταναλια (ασχετως μαρκας και προελευσης) που να ΜΗΝ "μασαει" τις φωλιες του αξονα ρυθμισης ανοιγματος σιαγόνων..??
Εμένα μια Hazet έχει αντέξει περίπου 60 χρόνια ερασιτεχνικης χρήσης.
Ειναι το ευαίσθητο σημείο τους, που σιγά σιγά τρώγεται δημιουργοντας τζόγους μέχρι να γλυστραει και να αχρηστευθει το εργαλείο.
Γιαυτό μου αρέσει το σύστημα της cobra με τα δόντια, χώρια η γρήγορη ρύθμιση.
Σημείωση : στην φώτο με τα 5 εργαλεία παραπάνω το πλαγιοκοφτακι αριστερά δεν είναι και πολύ απαραίτητο στα υδραυλικά και η μεσαία 25αρα cobra δεν είναι η κλασσική του υδραυλικού αλλά κυρίως για μηχανουργικες δουλειές (ξεχωρίζει από τις λεπτότερες σιαγονες).
bros400pgm
11/11/2021, 17:06
Ρε σεις, ειλικρινα..
Εχετε πετυχει καμμια γκαζοταναλια (ασχετως μαρκας και προελευσης) που να ΜΗΝ "μασαει" τις φωλιες του αξονα ρυθμισης ανοιγματος σιαγόνων..??
Υ.Γ.
Μονο μια Pastorino εχω που εχει επιβιωσει αξιοπρεπως για πανω απο 30 χρόνια..
Αυτο με τα χρονια δεν εχει και πολυ νοημα, ετσι; :p
Ωρες χρησης πρεπει να γραψεις.
Παντως, οι knipex κρατανε πολλααα χρονια (πανω απο 11 :D ), καθημερινης χρησης, περιπου 20 πραγματικων λεπτων. Επισης δουλευουν καλα και σαν σφυρια :lol:
o_gavros
11/11/2021, 17:56
έχει κανείς σας την XXL Cobra;
lazarefa
12/11/2021, 09:14
Μιλάμε για την παρακάτω;
https://www.skroutz.gr/s/11976768/Knipex-Cobra-XL-%CE%93%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-41-2-560mm-8701560.html
Τέτοιο θηρίο μόνο για επαγγελματίες...
Οι ερασιτέχνες αντε μέχρι 2".
o_gavros
12/11/2021, 11:36
Ναι ντε, δε το θέλω για να αλλάζω ρακορακια στη βρύση του λάστιχου στο μπαλκόνι.
Η ερώτηση μου, μιας και δε το εχω πετύχει κάπου λαηβ, είναι αν αντικαθιστά τον κάβουρα των 24";
Ή ο κάβουρας παραμένει το go to εργαλείο για τέτοιες μεγάλες εφαρμογές
Ο Σωληνοκαβουρας ίσως αντέξει και καμμια σφυριά στα ζόρια, η cobra είναι πιο ντελικάτη.
Ναι ντε, δε το θέλω για να αλλάζω ρακορακια στη βρύση του λάστιχου στο μπαλκόνι.
Η ερώτηση μου, μιας και δε το εχω πετύχει κάπου λαηβ, είναι αν αντικαθιστά τον κάβουρα των 24";
Δεν το έχω, αλλά το έχω δουλέψει αρκετές φορές.
Όχι, τίποτα δεν αντικαθιστά τον κάβουρα των 24". Κάνεις ένα βίδωμα εδώ κι εκεί, αλλά πυρόσβεση αέριο 3-4" δεν φτιάχνεις μόνο με την Knipex.
bros400pgm
12/11/2021, 17:53
Το προβλημα της ειναι το grip εν σχεση με τον μαγουλωτο καβουρα και φυσικα οτι θελει συνηθως προεκταση κανα σωληνα για να εισαι ανετος ;)
o_gavros
12/11/2021, 19:18
Πολύ ενδιαφέρουσες και των δύο σας οι γνώμες, σας ευχαριστώ.
Δεν κρύβω ότι περίμενα η ζυγαριά να γέρνει υπέρ της κόμπρα.
Οι εφαρμογές που σκέφτομαι δεν είναι καν (κατά βάση) για σωλήνες αλλά για μεγάλα μεγέθη παξιμαδιων σε πρεσαριστό ρακόρ σε σωλήνες υψηλής πίεσης σε υδραυλικά συστήματα. Τώρα φυσικά, όλο και κάπου προκύπτει η ανάγκη να μαγκανισεις και κάνα σωλήνα, αλλά δεν σκέφτομαι την αγορά του για χρήση σε σωλήνες.
Έχω την 250 & την 300 και μου αρέσει εξαιρετικά το πώς τα δόντια αγκαλιάζουν τα παξιμάδια σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Για αυτό και πίστευα ότι και στα xxl νούμερα θα υπερτερούσε του κάβουρα.
bros400pgm
12/11/2021, 19:48
Πολύ ενδιαφέρουσες και των δύο σας οι γνώμες, σας ευχαριστώ.
Δεν κρύβω ότι περίμενα η ζυγαριά να γέρνει υπέρ της κόμπρα.
Οι εφαρμογές που σκέφτομαι δεν είναι καν (κατά βάση) για σωλήνες αλλά για μεγάλα μεγέθη παξιμαδιων σε πρεσαριστό ρακόρ σε σωλήνες υψηλής πίεσης σε υδραυλικά συστήματα. Τώρα φυσικά, όλο και κάπου προκύπτει η ανάγκη να μαγκανισεις και κάνα σωλήνα, αλλά δεν σκέφτομαι την αγορά του για χρήση σε σωλήνες.
Έχω την 250 & την 300 και μου αρέσει εξαιρετικά το πώς τα δόντια αγκαλιάζουν τα παξιμάδια σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Για αυτό και πίστευα ότι και στα xxl νούμερα θα υπερτερούσε του κάβουρα.
Σε παξιμαδια κανει. Της λειπει για μενα ομως λιγο εξτρα μηκος, το οποιο στην δικη σου περιπτωση μπορει και να μην χρειαζεται. Παντα θεωρω τις knipex μια χαρα για παξιμαδια.Eπισης, κανουν και για υδραυλικα εξαρτηματα με παραλληλες πλευρες αλλα αναλογα το υλικο τα "πληγωνει".
o_gavros
13/11/2021, 07:02
Δεδομένου ότι ο κάβουρας των 24" είναι αρκούδι, σκεφτόμενος ότι αν κάπου χρειαστεί επέκταση με σωλήνα,στην κόμπρα θα μπαίνει (άφοβα) σαφώς μικρότερος σωλήνας καθώς του κάβουρα το μπράτσο είναι πολύ μπαμπατσικο.
Σε ευχαριστώ πάντως.
o_gavros
15/11/2021, 11:34
Τις πήρατε όλες ρε? Δεν προλάβαμε ουτε κοκαλάκι να παραγγείλουμε !
Κι όμως τις πήραν όλες!
Έβαλα παραγγελία από ΠΑΜ την εν λόγω συν ένα ασφαλειοτσιμπιδο που ήθελα, την περασμένη εβδομάδα στις αρχές. Με κάλεσαν σήμερα και μου είπαν ότι η νέα πενσα έχει εξαντληθεί λόγω τεράστιας ζήτησης και μου έκανε λόγο για παραλαβή τέλη Γενάρη! Ο θάνατος της αλεπούς λεμε
:eek::uplate::cry:
Ρε μη μαρτυρατε λέμε....!
lazarefa
16/11/2021, 11:49
2 τουλάχιστον αποκτήθηκαν από το παρόν φόρουμ...μη λέμε ονόματα...
Κι αυτός ο ευλογημένος ο ΠΑΜ, μονοψήφιο νούμερο έφερε;
Κι όμως τις πήραν όλες!
Έβαλα παραγγελία από ΠΑΜ την εν λόγω συν ένα ασφαλειοτσιμπιδο που ήθελα, την περασμένη εβδομάδα στις αρχές. Με κάλεσαν σήμερα και μου είπαν ότι η νέα πενσα έχει εξαντληθεί λόγω τεράστιας ζήτησης και μου έκανε λόγο για παραλαβή τέλη Γενάρη! Ο θάνατος της αλεπούς λεμε
Εγώ πρόλαβα μια πάντως :D
o_gavros
16/11/2021, 11:55
Αυτοί εισθε...
Μιας και ο γιος πήγε Βερολίνο για 40 μέρες του φορτωθηκα για μια cobra 25αρα με παράλληλες σιαγονες. Άνοιγμα 52 χιλ! Αγορασθηκε ήδη από Amazon.de 25 ευρώ λόγω κουπονιών που είχε! Εν αναμονή παραλαβής τώρα...
432131
Μιας και ο γιος πήγε Βερολίνο για 40 μέρες του φορτωθηκα για μια cobra 25αρα με παράλληλες σιαγονες. Άνοιγμα 52 χιλ! Αγορασθηκε ήδη από Amazon.de 25 ευρώ λόγω κουπονιών που είχε! Εν αναμονή παραλαβής τώρα...
432131
:beer:
Τι μλκια έκανα που την πήρα με χρώμιο! Βιάστηκα! Στην αρχή δεν είχε βγάλει μαυρισμένες.
Εχω την 175 νομίζω, στην πρώτη έκδοση. Αυτή που πήρες είναι βελτιωμένη (κυρίως στο βάρος).
Για γενική χρήση ή 18αρα Αποστολη είναι οκ, εγώ ήθελα 2" κυρίως για υδραυλικές εργασίες. Πολύ πρακτικό εργαλείο.
nauagios
16/11/2021, 18:45
Καλησπερα. Θα ήθελα γνώμες πενσικο. Η δουλειά που την θέλω είναι για να κόβω και στρίβω σύρμα από σίδερο μαλακό 2χιλ. Για κατασκευή φραχτών με σύρμα ρόλο. Για την στερέωση στους πασαλους. Παλάμη και δάχτυλα έχω σχετικά μικρά. Θέλω εύκολο κόψιμο και δυνατό πιάσιμο μπροστά για το στρίψιμο (ίσως όπως αυτές που πιάνουν κεφάλι βιδας). Το κόστος δεν με απασχολεί αλλά θα ήθελα να μπορώ να την βρω online. Από μέγεθος όσο πιο μικρή γίνεται για να την κουβαλάω συνέχεια στην τσέπη. Έχω χρισημοποιησει πάρα πολλές του πατέρα μου αλλά είναι όλες 180-200 και είναι απαγορευτικό το μέγεθος να την έχω στην πλαγιά τσέπη του παντελονιού. Άλλες είναι επώνυμες και άλλες αμφιβόλου ποιότητος. Καμία δεν με βόλεψε να πω αυτό είναι το εργαλείο. Ακούω προτάσεις.
o_gavros
16/11/2021, 19:21
επιλογη ένα (https://www.skroutz.gr/s/11984058/Knipex-5001160-%CE%A4%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-160mm.html)
επιλογή δύο (https://www.skroutz.gr/s/11982792/Knipex-6801160S2-%CE%A4%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-160mm.html)
Νομίζω ο πρώτος τύπος είναι που ψάχνεις.
Απλά δεν ξέρω αν το μικρό τους μέγεθος φτάνει για να κόψει το σύρμα που θες.
Η μικρή μου εμπειρία από στρίψιμο και κόψιμο συρματων μαλακών και ντεμι έχει γίνει με τα ταναλακια των σιδεραδων μπετου των 15-16 χιλ. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να τραβήξεις με δύναμη και νά τεντωσεις το σύρμα, γιαυτη τη δουλειά θέλεις πένσα ειδική μεγάλου μεγέθους. Στο παρακάτω σάιτ αναφέρονται οι κοπτικες ικανότητες της 16αρας knipex
https://www.toolplanet.gr/index.php?route=product/product&path=5572_5585_5641&product_id=196311&skr_prm=WyIxNmE5MzJjYi0wODMyLTQzZDQtYjBkZS0xMmQ2ZDcxYTRmMWIiLDE2MzcwODc3NzQ5NDgseyJhcHBfdHlwZSI6Indl YiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0
432145
Εδώ μπορείς να δεις αμερικανικές πενσες συρματοπλεγματων
https://toolsdoctor.com/el/best-fencing-pliers/
o_gavros
16/11/2021, 20:15
τα ιντερνετς λένε ότι η 16αρα τανάλια (είτε μαραγκού είτε σιδερά) κόβουν σύρμα σκληρό μέχρι 2,3χιλ.
Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω πόσο θα βολεύει ή πόσο δύναμη θα χρειάζεται να ασκηθεί απο τον χρήστη για να κοπεί τέτοιο σύρμα. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις να κάνεις ένα-δυο κοψίματα στη χάση και τη φεξη, αλλά να κόβεις ολη μέρα για να βάζεις φράχτη. Θεωρώ ότι θα κουράσει.
Ενα μεγαλύτερο σε μέγεθος εργαλείο, λόγω μεγαλύτερου μοχλού θα χρειάζεται λιγότερη δύναμη. Σκέψου το κι αυτό πριν επιλέξεις.
nauagios
16/11/2021, 20:17
Οι τανάλια είναι το πιο βολικό εργαλείο για την δουλειά που θέλω και όντως με έχεο βολέψει αφάνταστα. Στο κόψιμο δεν συγκρίνεται με τις πένσες, έχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ όμως. Όταν θες ταυτόγχρονα να τραβήξεις για να σφιξεις/στρίψεις τότε είσαι οριακά να κόψεις το σύρμα και να πάει στραφι όλος ο κόπος. Αν ειναι να το κάνεις μια δυο φορές δεν τρέχει κάτι, σε πολλά μέτρα φράχτη όμως ειναι θέμα να κόβεται έστω και μια στις δέκα. Έλεγα λοιπον για πενσα διοτι θα χάσω την δυνατότητα κοψίματος σε πολλες γωνίες σε σχέση με την πενσα που ειναι περιορισμενη αλλα θα κερδίσω σε πιο σταθερο τραβηγμα/στρίψιμο.
o_gavros
16/11/2021, 20:29
Εγω κατάλαβα λάθος ίσως, νόμιζα ότι λέγοντας πενσικό εννοούσες το γενικότερο όρο για τετοιου τυπου εργαλείο.
Σε πένσα κανονική, νομίζω μια comfort grip (η κοκκινομπλε λαβή στις Knipex) ή λεπτή σαγρέ, στα 140 ή 160χιλ. είναι το εργαλείο που ζητάς.
Μάρκες άπειρες. Απέφυγε πένσες του διευρου καθώς δεν κάνουν για τίποτα.
Είδατε το link που παρέθεσε ο τζεηενπής;
Εδώ μπορείς να δεις αμερικανικές πενσες συρματοπλεγματων
https://toolsdoctor.com/el/best-fencing-pliers/
Αν δεν είναι απαγορευτικός ο μεγάλος όγκος και το βάρος, ίσως είναι αυτό που ζητάει το παλικάρι.
Είδατε το link που παρέθεσε ο τζεηενπής;
Αν δεν έχουν μεγάλο όγκο και βάρος, μάλλον είναι αυτό που ζητάει το παλικάρι.
Έχουν και μήκος 26εκ και βάρος!
Δεν γίνεται διαφορετικά.
Δεν χωράνε σε τσέπη παντελονιού αλλά θέλουν θήκη ζώνης.
432146
Αν είναι η εργασία του η κατασκευή φραχτών, τότε θα πρέπει να πάρει τη σωστή πένσα και ειδική βάση για να την αναρτά πλάγια στο μηρό ή στη μέση. Δε θα παιδεύεται με το λάθος εργαλείο, προκειμένου να χωράει στην πλάγια τσέπη του παντελονιού.
o_gavros
16/11/2021, 20:47
εσύ το είδες; γιατι αναφέρει ξεκάθαρα ότι "είναι συνήθως μεγαλύτερες των συνηθισμένων πενσών"
βεβαια είναι σαν απο μετάφραση γκουγκλ το σάιτ οπότε με επιφύλαξη η ανάγνωση του.
Πάντως η δική μου πένσα (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=150661&p=3097634&viewfull=1#post3097634), δεν του κάνει σίγουρα. :p
stefanos
16/11/2021, 21:30
Οι τανάλια είναι το πιο βολικό εργαλείο για την δουλειά που θέλω και όντως με έχεο βολέψει αφάνταστα. Στο κόψιμο δεν συγκρίνεται με τις πένσες, έχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ όμως. Όταν θες ταυτόγχρονα να τραβήξεις για να σφιξεις/στρίψεις τότε είσαι οριακά να κόψεις το σύρμα και να πάει στραφι όλος ο κόπος. Αν ειναι να το κάνεις μια δυο φορές δεν τρέχει κάτι, σε πολλά μέτρα φράχτη όμως ειναι θέμα να κόβεται έστω και μια στις δέκα. Έλεγα λοιπον για πενσα διοτι θα χάσω την δυνατότητα κοψίματος σε πολλες γωνίες σε σχέση με την πενσα που ειναι περιορισμενη αλλα θα κερδίσω σε πιο σταθερο τραβηγμα/στρίψιμο.
κάνε ένα ψάξιμο για rebar pliers είναι για παρόμοια δουλειά ίσως σε βολέψει
nauagios
16/11/2021, 21:50
με βλεπω για καμια μικρη ταναλια knipex και να την διαμορφωσω να κοβει μονο στις ακρες και οχι στο κεντρο. Θα παρω μια ταναλια και μια πενσα και αν δεν πετυχει η τροποποιημενη ταναλια τοτε θα κρατησω την πενσα.
nauagios
16/11/2021, 21:51
με αγροτικα/κτηνοτροφικά ασχολουμαι αλλά κάθε μέρα θα την χρειαστώ κάποια στιγμή.
Τανάλια μαραγκού.
50 00 160 με ή χωρίς λεπτές λαβές.
Είναι η κλασική τανάλια για τράβηγμα και για στρίψιμο. Εγώ πήρα αυτή για τη δουλειά που λες αλλά όχι μόνο. Ήθελα πιο γενική χρήση οπότε πήρα την μεγαλύτερη 210 γιατί τραβάω και καμιά πρόκα που και που. Λόγο της μεγάλης απόστασης που έχει κοπτική ακμή απ' το σημείο πίβοτ των λαβών, η δύναμη που ασκείς δεν κόβει κατά λάθος το σύρμα. Δλδ έχεις καλύτερο έλεγχο της δύναμης. Αν θέλεις να το κόψεις πάλι, δε θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια. Φυσικά εξαρτάται απ' το μέγεθος του σύρματος και το μέγεθος της τανάλιας. Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει την 160αρα που θέλεις εσύ για να σου πω. Η 210, μερικές φορές, αν δε προσέξω, μπορεί να μου κόψει κατά λάθος το σύρμα που στρίβω ή τραβάω. Συνήθως χρησιμοποιώ σύρμα πάχους 1,3μμ. Το να κόψω και τις δύο άκρες στο τέλος, δεν είναι πρόβλημα και δεν χρειάζεται προσπάθεια. Δεν ξέρω τι σύρμα χρησιμοποιείς πιο συχνά και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει η 160αρα, στο τέλος που θα θέλεις να κόψεις και τις δυο άκρες. Υπάρχει και η 180.
Οι ευθείες λαβές βολεύουν στο στρίψιμο και δε θα σε ενοχλούν όταν το χέρι γλιστράει μπροστά, καθώς την στρίβεις.
432151
Κλασική τανάλια.
68 01 160
Αν η 160αρα παραπάνω σε κουράζει στο τέλος όταν θέλεις να κόψεις το σύρμα, αυτή είναι η επόμενη επιλογή σου. Εξίσου μικρή αλλά με μεγαλύτερη δύναμη λόγο μεγαλύτερου υπομοχλίου λόγο της μικρότερης απόστασης που έχει ο άξονας τον λαβών απ' τις κοπτικές ακμές.
Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν την έχει χρησιμοποιήσει. Η κεφαλή της είναι πιο πλατιά λόγο του μικρότερου μεγέθους, ώστε να πιάνεις με την άκρη τα σύρματα που περισεύουν, χωρίς να σε παιδεύει. Η λαβή σε βάζει να τοποθετήσεις τα χέρια στο κέντρο για να κόψεις τις άκρες. Από θέμα δύναμης, μπορεί να χρειαστεί την ίδια προσπάθεια με τη δική μου για να κόψει ίδιας διαμέτρου σύρμα. Μπορεί να είναι και πιο ελαφριά απ' την απο πάνω, δε ξέρω. Σίγουρα στην τσέπη θα σε βολέψει περισσότερο λόγο της μικρότερης κεφαλής. Τον πατέρα μου, που τον χάνω που τον βρίσκω, με μια τέτοια στην τσέπη γυρίζει όλη την ώρα. Όταν δεν την έχει στην τσέπη, βρίζει γιατί δε θυμάται που την άφησε.
Στη φωτογραφία είναι η 200αρα, η 160 είναι πολύ πιο κοντή και με λίγο πιο κουρμπαριστές λαβές.
432152
Αυτός είναι κόφτης μπετού ή οπλισμού. Συνήθως λένε τον απο πάνω κόφτη μπετού αλλά δεν είναι. Ο κόφτης μπετού πρέπει να έχει μεγάλο μήκος. Ο σχεδιασμός του είναι κυρίως για να στρίβεις σύρματα. Χρησιμοποιείται για να γίνονται πλέγμα, τα σίδερα οπλισμού. Επειδή μπορεί να χρειαστεί να δέσεις σίδερα δια μέσω του πλέγματος που είναι από εμπρός, χρειάζεται μεγάλο μήκος για να φτάνει, χωρίς όμως πολύ δυνατές σιαγόνες. Φυσικά υπάρχουν και μεγάλου υπομοχλίου που μοιάζουν με τα απο πάνω και έχουν μεγαλύτερο μήκος και ίσιες λαβές. Δεν είναι για τη δουλειά που θέλεις εσύ, αλλά στο βάζω για να δεις το σχεδιασμό.
432153
Και οι τρεις από πάνω μπορούν να στρίβουν σύρματα ή να βγάζουν πρόκες αλλά η πρώτη βγάζει τις πρόκες πιο εύκολα, η δευτερη κόβει το σύρμα πιο εύκολα, η τρίτη έχει την μικρότερη και πιο στρογγυλή κεφαλή για να στρίβεις τα σύρματα σε πιο δύσκολα σημεία.
Και αυτή που θα σου προτείνω είναι αυτή.
https://xromatakarantinos.gr/product/tanalia-928a-160mm-peugeot
https://www.kantarzoglou.gr/el/penses-&-koftes/emprosthokoftis-(koftaki-mpetou)-peugeot11546.html
432154
Παρακαλώ να σημειωθεί οτι πρότεινα εργαλείο με δυο λαβές που ανοιγοκλείνουν και δε λέει επανω knipex. :lol:
Μεγέθη 120 (εξαντλημένο), 140, 160. Ψάξε και αλλού.
Δες το σχεδιασμό και κρίνε μόνος σου τώρα τι είναι αυτο που θα σε βολέψει περισσότερο για τα σύρματα που χρησιμοποιείς.
ΒΤW Αν πάρεις την 160αρα peugeut και δε σ' αρέσει, τη στέλνεις σε μένα με μτφ, δικά μου. Αργά η γρήγορα θα τη χάσει ο πατέρας μου αυτή που έχει. :lol:
o_gavros
17/11/2021, 06:42
]
Παρακαλώ να σημειωθεί οτι πρότεινα εργαλείο με δυο λαβές που ανοιγοκλείνουν και δε λέει επανω knipex. :lol:
.
Σημειώθηκε σημειώθηκε.
Θα λάβεις αρνητική αξιολόγηση πελατου από την εταιρεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους :p
nauagios
17/11/2021, 07:27
Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από ένα κατατοπιστικό σεντόνι. Θα την παραγγείλω άμεσα λοιπόν. Όσο για το σύρμα είναι μαλακό σύρμα χορτοδεσιας. Σχετικα εύκολα κόβονται οι δύο άκρες και με απλή πενσα του πανεριου.
Για τις φώτο που έβαλε ο daz να πω ότι η πρώτη ή κλασσική τανάλια είναι ιδανική για βγάλσιμο προκων και διχαλων από ξύλα όπως και για στρίψιμο συρματων.
Η δεύτερη έχει πιο φαρδιά κοπτικα και στρίβει και κόβει σύρματα πιο σκληρά, αυτήν δούλευαν κυρίως οι σιδεραδες από τι έχω δει το 1950-1970 που όλα γίνονταν επί τόπου στην οικοδομή με το χέρι.*
Η επόμενη με μακριες λαβές και στενά κοπτικα έχω δει να την δουλεύουν σπανιότερα οι σιδεραδες και με ακόμα πιο στενά κοπτικα οι πλακαδες για να κόβουν τρύπες ή κουρμπες σε πλακάκια όταν δεν υπήρχαν κατάλληλα κοπτικα. Κιεγω το ίδιο έκανα πριν 30 χρόνια.
Μία 16αρα λοιπόν nauagios πιστεύω θα σε εξυπηρετήσει στη συνεχή μεταφορά μιας και τα σύρματα που θα κόβεις είναι σχετικά μαλακά.
*Κασμας, φτυάρι, τσαπα, ντενεκες για το κουβάλημα μπετου, τανάλια, πριόνι και σκεπαρνι όλα τα εργαλεία της οικοδομής πριν 50 και παραπάνω χρόνια. Στα εργαλεία να προσθέσω τον ξύλινο πάγκο του σιδερα με την μεταλλική πλάκα επάνω που είχε τρία σιδερα που εξειχαν για το στραβωμα των σιδερων,απο δίπλα και ένας κοφτης για τις μπετοβεργες. Αναλώσιμα οι προκες που μετά τη χρήση τις έβγαζαν από τα ξύλα και τις ξαναισιωναν.
karellen
17/11/2021, 09:38
*Κασμας, φτυάρι, τσαπα, ντενεκες ή πηλοφόρι, με κλάπα καρφωμένη στο πλάι για το πιάσιμο για το κουβάλημα μπετου, τανάλια, πριόνι και σκεπαρνι όλα τα εργαλεία της οικοδομής πριν 50 και παραπάνω χρόνια. Στα εργαλεία να προσθέσω τον ξύλινο πάγκο του σιδερα με την μεταλλική πλάκα επάνω που είχε τρία σιδερα που εξειχαν για το στραβωμα των σιδερων,απο δίπλα και ένας κοφτης για τις μπετοβεργες. Αναλώσιμα οι προκες που μετά τη χρήση τις έβγαζαν από τα ξύλα και τις ξαναισιωναν.
:smokin:
GEORGIOS
17/11/2021, 09:41
Μια και πιάσατε ταναλοσυζήτηση, ψάχνω για τανάλια που να κόβει σκληρό σύρμα μέχρι 1 χιλιοστό και να έχει κοπτική ακμή επίπεδη εμπρός, χωρίς αυτή την κλίση που σημειώνω στην φωτογραφία. Θέλω να μπορεί να κόψει συρματάκια που προεξέχουν από μία επιφάνεια όσο γίνεται πρόσωπο.
Εν γνώση μου μια τέτοια κοπτική ακμή έχει μειωμένη αντοχή, αλλά έχω μικρές απαιτήσεις.
432157
Για τις φώτο που έβαλε ο daz να πω ότι η πρώτη ή κλασσική τανάλια είναι ιδανική για βγάλσιμο προκων και διχαλων από ξύλα όπως και για στρίψιμο συρματων.
Η δεύτερη έχει πιο φαρδιά κοπτικα και στρίβει και κόβει σύρματα πιο σκληρά, αυτήν δούλευαν κυρίως οι σιδεραδες από τι έχω δει το 1950-1970 που όλα γίνονταν επί τόπου στην οικοδομή με το χέρι.*
Η επόμενη με μακριες λαβές και στενά κοπτικα έχω δει να την δουλεύουν σπανιότερα οι σιδεραδες και με ακόμα πιο στενά κοπτικα οι πλακαδες για να κόβουν τρύπες ή κουρμπες σε πλακάκια όταν δεν υπήρχαν κατάλληλα κοπτικα. Κιεγω το ίδιο έκανα πριν 30 χρόνια.
.
Γιάννη η τανάλια των πλακιδίων είναι διαφορετική. Αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλακίδια είναι η τανάλια αγγειοπλαστη.
Η τανάλια μαραγκού, που έβαλα παραπάνω (πρωτη), μοιάζει πολύ με την τανάλια πεταλωτή αλλά δεν είναι ίδιες. Η τανάλια πεταλωτή βγαίνει ακόμα γιατί χρησιμοποιείται από φανοποιους γι αυτό και θα την βρεις και σαν τανάλια φανοποιου. Αλλά είναι ίδιες.
Τη δεύτερη που έβαλα τη δούλευαν πολύ στην οικοδομή αλλά δεν υπήρχε σε μεγαλύτερο μέγεθος επειδή για οικοδομή ήταν οι κοφτές μπετου (τριτη). Επειδή όμως υπήρχε ζήτηση γι αυτόν τον τύπο σε ποιο μεγάλο μέγεθος, τώρα έχουμε και κοφτακια μπετου με μεγάλο υπομοχλιο που ουσιαστικά είναι η δεύτερη σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Ζαλίστηκε κανεις; Αν τη γλιτωσε κάποιος, μπορώ να το κανω ακόμα χειροτερο.
Τανάλια αγγειοπλαστη.
432158
Τανάλια πεταλωτή φανοποιου
432159
Μια και πιάσατε ταναλοσυζήτηση, ψάχνω για τανάλια που να κόβει σκληρό σύρμα μέχρι 1 χιλιοστό και να έχει κοπτική ακμή επίπεδη εμπρός, χωρίς αυτή την κλίση που σημειώνω στην φωτογραφία. Θέλω να μπορεί να κόψει συρματάκια που προεξέχουν από μία επιφάνεια όσο γίνεται πρόσωπο.
Εν γνώση μου μια τέτοια κοπτική ακμή έχει μειωμένη αντοχή, αλλά έχω μικρές απαιτήσεις.
432157
Δεν υπάρχει.
Υπάρχει δλδ αλλά είναι για πλαστικό.
Georgios εγώ χρησιμοποιώ αυτά.
Το μικρό είναι κοφτακι μηχανικού και το μεγάλο (160μμ) είναι εμπροσθοκοφτης μεγάλου υπομοχλιου. Δεν είναι έτσι οπως τα θες αλλά έχουν μικρή γωνια.
432162
432163
432164
Μαραγκού 210 με πεπλατυσμενη κεφαλή στη μία άκρη για να χτυπάς και καμιά προκα. Κάνει και για σύρματα .
432165
Εμπροσθοκοφτης μεγάλου υπομοχλιου για σκληρά σύρματα 160μμ.
432166
Το 160αρι που πήρα στον πατέρα μου για να στρίβει σύρματα. Τραβάει και καμιά προκα αλλά δε τη βγάζει με τη μία γιατί έχει μικρή κεφαλή.
Μη ψάξετε μάρκα δεν έχει. Είναι απ αυτά που τα βρίσκεται σε μικρά μαγαζάκια στην επαρχία συνήθως σε καλές τιμές και συνήθως είναι παλιό στοκ από μικρούς κατασκευαστές της Γερμανίας που κατασκεύασαν ένα μόνο είδος. Όλοι αυτοί προμηθευαν τους επώνυμους ή πουλούσαν no name.
432167
432168
432169
Σημειώθηκε σημειώθηκε.
Θα λάβεις αρνητική αξιολόγηση πελατου από την εταιρεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους :p
Πρέπει να επανορθώσω. :lol:
BTW οι διαφορετικοί τύποι πιρου στις λαβές είναι για την διαφορετική χρήση που προορίζεται το εργαλείο. Αυτή που είναι μεγάλου υπομοχλιου έχει πιο που εξυπηρετεί ακριβώς αυτό (το σημείο πιβοτ είναι οδό το δυνατόν πιο μπροστα) και είναι σχεδιασμένος πιο πολυ για δυνάμεις που ασκούνται κάθετα. Αν ασκήσουν πλαγιές δυνάμεις αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει τζόγο.
Ο πιρος στις άλλες προστατεύει την κεφαλή για να μην αποκτήσει τζόγο όταν πιάνουμε τις λαβές και στρίβουμε διαφορα.
Μιας και μας έπιασε η λύσσα με τις ταναλιες τελειώνω με ένα σετ δικές μου.
Του 1960 η πρώτη : Bost made in France 1187 που μου χάρισε πριν 30 χρόνια καινούργια γείτονας σιδερας οικοδομων με μάντρα υλικών.Ειχε πάρει μια 12αδα για το συνεργείο του κιαυτη είχε μείνει στο συρτάρι. Οι άκρες προεξέχουν χαρακτηριστικά. Πολύ καλοφτιαγμενη.
Μετα δύο κλασσικές knipex, μια 16αρα και μια 20+αρα. Η στενή με στόμα παπαγαλε για πλακάκια(Αποστολη είχες δίκιο...). Και δύο κλασσικές ξυλουργου, μια νομίζω Αν. Γερμανίας 20αρα και μια 13αρα Unior της τσεπης πολύ βολική !
4321704321716432172432173432174
432157
Η μόνη λύση που βλέπω είναι να πάρεις μια 16αρα knipex και να τροχισεις αργά και προσεκτικά το πρόσωπο. Κρύωμα συχνά σε νερό να μην χάσει το μέταλλο την σκληραδα του και φερτο εκεί που θέλεις. Αν προσέξεις την δική μου knipex με τις κόκκινες λαβές τα κοπτικα μπροστά με ελάχιστο τροχισμα έρχονται πρόσωπο.
Η Knipex εχει μια για δεματικα όπως ανέφερε παραπάνω ο daz αλλά η σκληρότητα των κοπτικών ίσως δεν σε ικανοποιησει.
Υπάρχει και για πλαστικά. Οχι μόνο για δεματικα. Δε κάνει όμως.
Γιάννη ωραία εργαλεία. Την bost την έχω σε peugeot. Πολύ παλιά, πολύ δουλεμένη ακόμα αξιόμαχη.
Ναι όταν λέω δεματικα εννοείται και τα πλαστικά.
Ίσως τις Bost να τις έφτιαχνε η Peugeot. O μπάρμπα Χάρης που μου την χάρισε αν έβλεπες την δική του μετά από 30 χρόνια δουλειά τέτοιο γυάλισμα δεν θα το πίστευες. Έκοβε δε κανονικά*... Ντράπηκα να του ζητήσω την δουλεμένη γιατί είχε αναμνήσεις με αυτήν. Τι έγινε μετά θάνατον δεν ξέρω.
*οι σιδεραδες δούλευαν αποκλειστικά ψιλό μαύρο μαλακό σύρμα για δεσίματα, οπότε αν προσεχες λίγο τι εκοβες και αν δεν την έχανες, ήταν δύσκολο να χαλάσει.
Και η no name του πατέρα σου πολυ ωραίο εργαλείο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια επώνυμη, κρίμα που δεν πήρες άλλη μια.
Γιάννη αν μάζευα ότι εργαλεία εύρισκα, τώρα θα ήμουν στην ψαθα. :lol:
Οχι ότι έχω και πολύ αυτοσυγκρατηση αλλά λέμε τώρα.
Αυτή τη βρήκα σε ένα μαγαζί που ήταν γεμάτο με κινέζικα και είχε μόνο μερικές nws πανάκριβα.
o_gavros
17/11/2021, 16:02
432157
Χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος, νομίζω ότι χαζεύοντας εργαλεία στα ίντερνετς είχα πετύχει αυτό που ζητάς.
Μπες στο σάιτ της κνιπεξ στα πενσικα και κοίτα μία
Χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος, νομίζω ότι χαζεύοντας εργαλεία στα ίντερνετς είχα πετύχει αυτό που ζητάς.
Είναι για πλαστικά.
GEORGIOS
17/11/2021, 18:47
Η κνίπεξ δεν έχει, ούτε στις τανάλιες του σκρουτζ έχω βρει.
Πρίν κανά δύο χρόνια σε ένα φόρουμ κάποις είχε βάλει φωτο μια τανάλια σαν αυτή που ψάχνω και ρώταγε για τι δουλειά είναι.
Του είχαν απαντήσει ότι είναι ηλεκτρολογική τανάλια. Αλλά δεν θυμάμαι ούτε το φόρουμ, ούτε ποιας εταιρίας ήταν η τανάλια.
Η κνίπεξ δεν έχει, ούτε στις τανάλιες του σκρουτζ έχω βρει.
Πρίν κανά δύο χρόνια σε ένα φόρουμ κάποις είχε βάλει φωτο μια τανάλια σαν αυτή που ψάχνω και ρώταγε για τι δουλειά είναι.
Του είχαν απαντήσει ότι είναι ηλεκτρολογική τανάλια. Αλλά δεν θυμάμαι ούτε το φόρουμ, ούτε ποιας εταιρίας ήταν η τανάλια.
Αυτά παθαίνεις όταν ξενοπερπατας.
:lol:
432183
432184
432185
Όλα αυτά είναι γι πλαστικό.
Το μόνο που μπορεί να κάνει δουλειά σε μαλακό μέταλλο είναι αυτό. Σε σκληρά θα το καταστρέψεις όσο λεπτά και να είναι.
https://youtu.be/JPSMGJCgw18
GEORGIOS
17/11/2021, 21:31
Το μόνο που μπορεί να κάνει δουλειά σε μαλακό μέταλλο είναι αυτό. Σε σκληρά θα το καταστρέψεις όσο λεπτά και να είναι.
https://youtu.be/JPSMGJCgw18
Είναι και πανάκριβο (60+ Ε) και δυσεύρετο.
Άμα έκανε κανά 30αντάρι θα το έπαιρνα και όσο άντεχε.
Είναι εντυπωσιακές οι γνώσεις που έχετε μερικοί εδώ μέσα ως προς τα εργαλεία.
Μου θυμίζετε έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο του καταστήματος Στερεωτική, που μου ανέλυε επί ώρα στο τηλέφωνο τη χρησιμότητα κάθε δράπανου.
nauagios
17/11/2021, 22:56
Τελικά έκανα παραγγελία δύο Peugeot γιατί μου φαίνονται δυσεύρετες. Αν με βολεψει και την χάσω θα βαράω το κεφάλι μου που δεν πήρα δύο. Και επειδή μπορεί να μην με βολεψει πήρα και μια πενσα knipex 160 με υπομόχλιο.
Θα δοκιμάσω ένα μήνα την τανάλια στην τσέπη και ένα μήνα την πενσα. Οποίο μου λείψει περισσότερο θα είναι και το εργαλείο που θα μείνει. Θα σας ενημερώσω. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Ασφαλώς και είναι δυσεύρετες. Ότι υπάρχει είναι old stock
o_gavros
18/11/2021, 07:07
Νομίζω το βρήκα αλλά είναι λίγο ακριβό.Δεν ξέρω αν έχει νόημα τόσο ακριβό.
πάτα εδώ (https://smtsupplies.com/Hand_Tools/Cutters/Excelta_Cutters/Precision_Hard_Wire_Cutters)
Full flush hard wire cutters, το αναζήτησα.
nauagios
18/11/2021, 07:24
Ψάξε με τους όρους cutting plier zero offset cutting head και cutting pliers without bevel. Θα βγάλει αρκετές για πλαστικά αλλά μερικές δίνουν στα χαρακτηριστικά και δυνατότητα για λεπτά σύρματα.
Νομίζω το βρήκα αλλά είναι λίγο ακριβό.Δεν ξέρω αν έχει νόημα τόσο ακριβό.
πάτα εδώ (https://smtsupplies.com/Hand_Tools/Cutters/Excelta_Cutters/Precision_Hard_Wire_Cutters)
Full flush hard wire cutters, το αναζήτησα.
Σε precision θα βρεις πολλά. Και φθηνότερο απ' αυτό. Αυτό είναι τόσο ακριβό γιατί είναι για medical. Δε θα βρεις όμως να κόβει 1μμ. Μέχρι 0,5μμ που είναι και αυτό, θα βρεις με λιγότερα από 30 ευρώ.
Αυτό έχει σκληρότητα 80hrc. Στο 1μμ εκτός του ότι θα καταστραφεί η κόψη του, μπορεί να σπάσει η μισή κεφαλή.
Εχω καταστρέψει 2 xuron (https://xuron.com/blog/2015/12/precision-wire-cutters-durable-and-ergonomic/).
Τα πράγματα μάλλον είναι απλά. Όταν δεν υπάρχει το εργαλείο μάλλον κάτι κάνουμε λάθος. Αν δε συζητήσουμε για τι είδους εργασία πρόκειται, άδικα ψάχνουμε.
o_gavros
18/11/2021, 07:50
Γεωργιε, πάρε μια ζώνη μέσης με ένα μικρό θηκάρι και πέτα μέσα και τανάλια και πένσα και την Άρτα και τα Γιάννενα, γιατί μας βλέπω να ψυριζουμε τη μαϊμού μέχρι τη δευτέρα παρουσία :p
Ψάξε με τους όρους cutting plier zero offset cutting head και cutting pliers without bevel. Θα βγάλει αρκετές για πλαστικά αλλά μερικές δίνουν στα χαρακτηριστικά και δυνατότητα για λεπτά σύρματα.
Μαλακά σύρματα όμως! Τα υπόλοιπα είναι για να βάζουν οι οδοντοτεχνίτες σιδεράκια στα δόντια και είναι για πολύ λεπτά σύρματα. Την καλύτερη λύση την είπε ο jnp πάντως.
Γεώργιε άνοιξε ένα θέμα και πες τι θέλεις να κάνεις μήπως σε βοηθήσει κάποιος.
wthanasis
18/11/2021, 08:32
Είναι εντυπωσιακές οι γνώσεις που έχετε μερικοί εδώ μέσα ως προς τα εργαλεία.
Μου θυμίζετε έναν εξαιρετικό εκπρόσωπο του καταστήματος Στερεωτική, που μου ανέλυε επί ώρα στο τηλέφωνο τη χρησιμότητα κάθε δράπανου.
Ναι, το παθαίνει καμία φορά όταν έχει όρεξη. :lol:
Άλλες φορές πάλι μπορεί να πας από εκεί για να αγοράσεις κάτι και να σου λέει με ύφος πόσο απασχολημένος είναι με δουλειές,
λες και εσύ έχεις πάει από εκεί για να μιλήσετε για άστρα και ζώδια......
nauagios
19/11/2021, 10:18
Παιδιά με καταστρέψατε. Ειδικά εσύ Αποστόλη. Άφησα το pc ανοιχτό χθες στο θέμα με της πενσες και το είδε η γυναίκα μου. Καιρό με πιλατευει να της δώσω πενσα για να φτιάξει χριστουγεννιάτικο δεντρο. Και ήρθε πριν λίγο με δύο πενσες knipex μικρού υπομοχλιου. Μια για εμένα μιας και ψάχνω και μία για εκείνη γιατί θέλει να κόψει σύρμα να φτιάξει DIY δέντρο να στολίσει και δεν θέλει να υποχρεώνεται σε μένα. Διάβασε αυτά που γράψατε λοιπόν για τις πένσες και τα σύρματα και τώρα έχω καταλήξει στο σπίτι με δύο knipex και δύο Peugeot στο ταχυδρομείο από παραγγελία. Μια δουλειά 15€ μας πήγε περίπου 50€.
Ουτε του παπα να το πεις, γιατι την γλυτωσες μονο με πενσακια..
Κανονικα θα επορεπε να παραγγειλει και 5-6 μυτοτσιμπιδα με στρογυλες-πλακε-ισιες-γωνιακες σιαγωνες και να κανεις αιτηση για καταναλωτικο δανειο στην τραπεζα σου..
GEORGIOS
19/11/2021, 11:35
Παιδιά με καταστρέψατε. Ειδικά εσύ Αποστόλη. Άφησα το pc ανοιχτό χθες στο θέμα με της πενσες και το είδε η γυναίκα μου. Καιρό με πιλατευει να της δώσω πενσα για να φτιάξει χριστουγεννιάτικο δεντρο. Και ήρθε πριν λίγο με δύο πενσες knipex μικρού υπομοχλιου. Μια για εμένα μιας και ψάχνω και μία για εκείνη γιατί θέλει να κόψει σύρμα να φτιάξει DIY δέντρο να στολίσει και δεν θέλει να υποχρεώνεται σε μένα. Διάβασε αυτά που γράψατε λοιπόν για τις πένσες και τα σύρματα και τώρα έχω καταλήξει στο σπίτι με δύο knipex και δύο Peugeot στο ταχυδρομείο από παραγγελία. Μια δουλειά 15€ μας πήγε περίπου 50€.
Φτηνά την έβγαλες, άλλες ζητάνε δικό τους αυτοκίνητο. :lol:
Θα ξεστοκάρει τις peugeot ρε σεις! Δυο δύο φεύγουν!
Φθηνά την έβγαλες πάντως. Ευτυχώς οι τανάλιες είναι φθηνές. Μη την αφήσεις να διαβάσει το θέμα με τις καστάνιες!
nauagios
19/11/2021, 12:06
Εντάξει η αλήθεια είναι ότι έπεσε και σε πονηρό τοπικό έμπορο. Πήγε του είπε τι θέλω εγώ και τι δουλειά θέλει να κάνει εκείνη και της πούλησε τον ουρανό με τα άστρα. Πονηριδης ο κύριος.
Θα ξεστοκάρει τις peugeot ρε σεις! Δυο δύο φεύγουν!
Φθηνά την έβγαλες πάντως. Ευτυχώς οι τανάλιες είναι φθηνές. Μη την αφήσεις να διαβάσει το θέμα με τις καστάνιες!
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν χρειάζονται καστάνιες, καρντιά μου... :D
Πάντως επειδή και η γυναίκα μου ασχολείται πολύ με DIY κατασκευές, να θυμηθώ να μην αφήνω ποτέ ανοικτό αυτό το θέμα...
nauagios
19/11/2021, 12:54
Το θέμα είναι ότι δεν έχουν εικόνα της αγοράς των εργαλείων. Είτε 5 είτε 25 για μια πένα της φαίνεται το ιδιο
Γιάννη έκανα λάθος. Δεν είναι peugeot, bost είναι αυτή που έχω. Ίδια με τη δική σου αλλά πολύ δουλεμένη. Ο άξονας έχει αποκτήσει λίγο τζόγο και οι κοπτικές είναι λίγο χαλασμένες. Ακόμα κόβει σύρμα πάντως χωρίς κούνημα. Μια ζωή έστριβε σύρματα και έβγαζε πρόκες με μηδέν προσοχή, ποτέ λάδι, πάντα σε αποθήκη με φουλ υγρασία ή παρατημένη κάπου έξω.
432315
432316
Αυτές δεν ήταν για να βγάζουν προκες!:nono::cry:
Μόνο για στρίψιμο και κόψιμο συρματος.Ίσως με προσεχτικο τροχισμα συνέλθει λίγο. Για τον τζόγο βάλε μια μπίλια ρουλεμάν στον άξονα και κοπάνα την λίγο. :beer:
Στο πλάι οι λαβές έχουν κτυπημενο αντιολισθητικο μπακλαβαδακι;
george.S
23/11/2021, 16:40
Καλησπέρα
Αγόρασα μια γκαζοταναλια κα μια πένσα
Έχω παραγγείλει και την 82 01 200 SB KNIPEX TwinGrip Slip Joint Pliers
Πρώτες εντυπώσεις από ότι πήρα ....
Την bahco αν την είχα πιάσει στο χέρι μου δεν θα την αγόραζα
Με τα δια χρήματα θα έπαιρνα knipex
Από την πένσα περίμενα καλύτερη συναρμογή αλλά επειδή την είχα (μου την έφαγαν μαζί με γκαζοταναλα και μια facom πένσα μέσα από την εργαλειοθήκη :mad: ) και δεν είχα παράπονο την ξαναπήρα .
Από την πένσα περίμενα καλύτερη συναρμογή αλλά επειδή την είχα (μου την έφαγαν μαζί με γκαζοταναλα και μια facom πένσα μέσα από την εργαλειοθήκη :mad: ) και δεν είχα παράπονο την ξαναπήρα .
Αν εννοείς το κενό όταν είναι κλειστή και πατάει ο κόφτης, είναι έτσι κατασκευασμένη για προφανείς λόγους...
george.S
24/11/2021, 11:25
Αν εννοείς το κενό όταν είναι κλειστή και πατάει ο κόφτης, είναι έτσι κατασκευασμένη για προφανείς λόγους...
Παράπονο δεν είχα οπότε την ξαναπήρα
Ναι για το κενό μιλάω
Γιατί είναι από κατασκευή?
Γιατί αν ακουμπάνε τα δόντια, δε θα ακουμπάει ο κόφτης. Δεν είναι προφανές αυτό; Συν ότι θα γδέρνουν τα πάνω δόντια, τα από κάτω. Τα δόντια είναι μαλακά, δεν είναι σαν τον κόφτη.
Πολύ σωστά και αν κάποια στιγμή από σκληρή χρήση φαγωθούν λίγο οι κοπτικες ακμές της πένσας θα καθησουν ελάχιστα και τα δοντάκια μπροστά.
Προσωπικά το θεωρώ πολύ σωστή εφαρμογή.
Για το πιάσιμο πολύ λεπτών επιπέδων ελασμάτων χρησιμοποιούμε πενσες χωρίς δόντια με κάλυψη πλαστικού και ιδανικά με σιαγονες που κινούνται παράλληλα αλλά δύσκολα τις βρίσκεις.
Αφιερωμένο εξαιρετικά στην σουπιά και τους λοιπούς πυροβολημένους.....
432432:D
Αυτές δεν ήταν για να βγάζουν προκες!:nono::cry:
Μόνο για στρίψιμο και κόψιμο συρματος.Ίσως με προσεχτικο τροχισμα συνέλθει λίγο. Για τον τζόγο βάλε μια μπίλια ρουλεμάν στον άξονα και κοπάνα την λίγο. :beer:
Στο πλάι οι λαβές έχουν κτυπημενο αντιολισθητικο μπακλαβαδακι;
Αυτά τα εργαλεία δεν ακονίζονται γιατί έχουν επιφανειακή σκλήρυνση. Και επίσης δε χρειάζεται, τέλεια είναι όπως είναι.
Ωραίο το κολπάκι με τη μπίλια αλλά δε θα το κάνω. :lol:
Αφιερωμένο εξαιρετικά στην σουπιά και τους λοιπούς πυροβολημένους.....
432432:D
:moutza: :lol:
432157
Μπορεί να κάνει αυτή.
Tsunoda japan. Δύσκολο να τις βρεις αλλά μπορεί να την πετύχεις σαν MTC ακόμα και στον αλί. Mtc βρίσκεις και ελλάδα. Δε φτιάχνει εργαλεία αλλά έχει πολύ μεγάλη γκάμα από tsunoda.
https://www.tsunoda-japan.com/EN/itempage/EN-165S.html
Αυτή είναι tsunoda αλλά είναι πιο πολύ για πλαστικά και χαλκό. Σε σκληρά θα χαλάσει.
https://www.aliexpress.com/item/32815383666.html
Η πρώτη tsunoda 24 εκατ και με φοβερή ροπή κοψιματος!
Η πρώτη tsunoda 24 εκατ και με φοβερή ροπή κοψιματος!
Ναι αλλά πρέπει να είναι semi flash cutter. Δλδ πρέπει να αφήνει ένα πολύ μικρό γρέζι. Διαφορετικά δεν θα άντεχε η κόψη της.
Ε ναι, δεν είναι για να ξεκαρφωνεις ατσαλοπροκες!
Ε ναι, δεν είναι για να ξεκαρφωνεις ατσαλοπροκες!
Όχι. Εννοώ δε θα ήταν για να κόβει τίποτα σκληρό λεπτό ή μαλακό χοντρό. Θα ήταν μόνο για πλαστικό και χαλκό.
Ναι αλλά πρέπει να είναι semi flash cutter. Δλδ πρέπει να αφήνει ένα πολύ μικρό γρέζι. Διαφορετικά δεν θα άντεχε η κόψη της.
Έτσι είναι τροχισμενα ορισμένα από τα γιαπωνέζικα μαχαίρια σεφ, μονοπαντα, ανάλογα αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστεροχειρας. Φυσικά η κοπτική γωνία είναι σε αυτά 17 μοιρες και όχι 30+ που έχουν οι ταναλιες κλπ.
Μου συμβαίνει πλέον σχεδόν καθημερινά, με την ανάγνωση των νημάτων με τα εργαλεία, να μην ξέρω πώς να διαχειριστώ την πληροφορία. Αρχικά εντυπωσιάζομαι με τις γνώσεις σας επί παντός επιστητού. Κατόπιν κάνω τη συσχέτιση με το πώς αντιμετωπίζω ο ίδιος την αγορά αντικειμένων και μου έρχεται να γελάσω, διότι δεν μπορώ να με φανταστώ να εντρυφώ τόσο πολύ σε κάτι τέτοιο.
Ίσως είχα φάει κόλλημα στο παρελθόν με πληκτρολόγια, σε σημείο που απορούσαν οι φίλοι μου και οι συνάδελφοι πόσο το ψάχνω και τι πληρώνω, αλλά μέχρι εκεί. Όμως δεν με φαντάζομαι να πάω στο ΙΚΕΑ να αγοράσω μαχαίρι και να τους του πω "Θα ήθελα με λαβή από μαόνι, μήκος λάμας ατσαλιού 12C27 175 χιλιοστά, σφυρηλατημένο από μετρίου αναστήματος και καλής φυσικής κατάστασης Ιάπωνα τεχνίτη, με σκλήρυνση αργής ψύξης, κοπτική αιχμή για δεξιόχειρες και κοπτική γωνία 17 μοίρες, για νωπό σιτεμένο κρέας μοσχαριού." :lol:
Αυτά λέει ο απαιτητικός γνωστης και αφού το πιάσει να δει αν του ταιριάζει η λαβή στη χούφτα και στη δουλειά που θα κάνει, θα διαπιστώσει και το ζύγισμα του, ειδικά αν είναι επαγγελματίας.
Που το παράξενο σε όλα αυτά;
Μοτοσικλέτα ή αμάξι παραγγέλνεις ιντερνετικα χωρίς να καθίσεις επάνω ή να μπεις μέσα, να δεις τα χειριστήρια και να το οδηγήσεις για λίγο; :beer:
Σημ. Φυσικά δεν θα πας στο ΙΚΕΑ κλπ με τέτοιες απαιτήσεις, υπάρχουν όμως μαγαζιά για επαγγελματίες σεφ, μάγειρες, χασάπηδες που έχουν σοβαρά εργαλεία, όχι χειροποίητα αλλά αξιόλογα. Εγώ μόνο από τέτοια ψωνίζω ακόμα και τα μικρά μαχαιράκια της κουζίνας.Η γυναίκα μου που πριν το γάμο ούτε ομελέτα δεν ήξερε να τηγανησει, τώρα πλέον απαιτεί ακονισμενα σωστά τα μαχαίρια γιατί είναι πιο ξεκούραστα και πιο ασφαλή στη χρήση. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα εργαλεία.
Μου συμβαίνει πλέον σχεδόν καθημερινά, με την ανάγνωση των νημάτων με τα εργαλεία, να μην ξέρω πώς να διαχειριστώ την πληροφορία. Αρχικά εντυπωσιάζομαι με τις γνώσεις σας επί παντός επιστητού. Κατόπιν κάνω τη συσχέτιση με το πώς αντιμετωπίζω ο ίδιος την αγορά αντικειμένων και μου έρχεται να γελάσω, διότι δεν μπορώ να με φανταστώ να εντρυφώ τόσο πολύ σε κάτι τέτοιο.
Ίσως είχα φάει κόλλημα στο παρελθόν με πληκτρολόγια, σε σημείο που απορούσαν οι φίλοι μου και οι συνάδελφοι πόσο το ψάχνω και τι πληρώνω, αλλά μέχρι εκεί. Όμως δεν με φαντάζομαι να πάω στο ΙΚΕΑ να αγοράσω μαχαίρι και να τους του πω "Θα ήθελα με λαβή από μαόνι, μήκος λάμας ατσαλιού 12C27 175 χιλιοστά, σφυρηλατημένο από μετρίου αναστήματος και καλής φυσικής κατάστασης Ιάπωνα τεχνίτη, με σκλήρυνση αργής ψύξης, κοπτική αιχμή για δεξιόχειρες και κοπτική γωνία 17 μοίρες, για νωπό σιτεμένο κρέας μοσχαριού." :lol:
Αν όμως ήσουν μάγειρας ή για κάποιο λόγο χρησιμοποιούσες ένα μαχαίρι συχνά, θα πήγαινε κάπως έτσι..
Αγοράζεις κάτι φθηνό και σου χαλάει η κόψη. Το ακονίζεις χαλάει επάνω στη δουλειά.
Πας και παίρνεις κάτι ακριβότερο. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και αναρωτιέσαι γιατί.
Το ψάχνεις ρωτάς και βλέπεις οτι θέλεις καλύτερο ατσάλι. Αλλά τι ατσάλι? Εσύ δε ξέρεις από τέτοια.
Βλέπεις κάποια ακριβά και αναρωτιέσαι μήπως είναι υπερβολικά για τη δουλειά που τα θες. Μπαίνεις ρωτάς και βλέπεις οτι δε χρειάζεσαι το σουπερ ντούπερ υπερατσάλι αλλά το χ, ψ μπορεί να σε καλύψει άριστα.
Αλλά μια εβδομάδα μετά γυρνάς στο παλιό σου μαχαίρι γιατί δε σε βολεύει η λαβή. Απορροφάς πολύ άχρηστη και λάθος πληροφορία απ' τα φόρουμ με τους ξερόλες, μέχρι να ανακαλύψεις οτι η σταθερότητα στη λαβή δεν έρχεται απ' το υλικό της αλλά απ' τη σχεδίαση. Επίσης καταλαβαίνεις οτι ο τρόπος που δουλεύει ο καθένας είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλά υποκειμενικά στοιχεία. Πολλά τα μαθαίνεις απ' την συνεχή ενασχόληση και όχι τα φόρουμ. Οπότε αρχίζεις και φιλτράρεις ότι διαβάζεις. Ίσως η διαφορά αυτού που πήρες με το ακριβότερο να μην ήταν μονο το ατσάλι αλλά και η λαβή και η εργονομία.
Αγοράζεις και δευτερο ακριβό μαχαίρι Ιαπωνικό αυτή τη φορά. Αλλά αυτοί οι κερατάδες κάνουν τις λάμες διαφορετικό σχέδιο και δε σε βολεύει. Eπίσης, κατά βάση, είναι πιο μακριά και έχουν διαφορετικό τρόχισμα. Ε ρε που μπλέξαμε! Λες να παίζει ρόλο το δεξί και το αριστερό ακόνισμα ανάλογα με το καλό σου χέρι? Αυτή την κούρμπα που κάνει η λαβή απ' τη μεριά που κόβει και το πέσιμο που κάνει το επάνω μέρος της όσο πάει προς τη μύτη κάπως πρέπει να τα περιγράψεις ή κάπως θα στα περιγράψουν ή θα δεις τις ονομασίες στους καταλόγους που ψάχνεις. Και θα μαθεις το drop point, το tando το reverce tando, το spear point, το trailing κ.α Θα μάθεις μέρη του μαχαιριού όπως το spine, choil, bolster, kick, swedge κ.α όπως και οτι το ακόνισμα οτι μπορεί να είναι full flat, saber, hollow, chisel, scandi. Και μέσα σε όλα αυτά θα χαθείς άλλη μια φορά γιατί έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εσύ πρέπει να βρεις τον κατάλληλο συνδιασμό αυτή τη φορά. Μπορεί να μη τα δοκιμάσεις όλα, μπορεί να μη διαπιστώσεις τα πλεονεκτήματα του καθενός στην πράξη αλλά θα τα ξέρεις.
Και αυτά θα τα κάνεις με το μαχαίρι του σεφ, το μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, το μαχαίρι κρέατος. Τα άλλα δε σε νοιάζουν και πολύ αλλά μπορείς να δώσεις πληροφορίες σε κάποιον που ψάχνει μαχαίρι ξεφλουδίσματος. Θα πάρεις πληροφορίες από συναδέλφους θα δουλέψεις με τα μαχαίρια τους θα ρωτήσεις εντυπώσεις θα δοκιμάσεις κάτι που σου άρεσε και ίσως στο μέλλον το πάρεις.
Σε δυο χρονάκια θα πηγαίνεις σε μαγαζί με μαχαίρια και θα περιγράφεις αυτό που θες με ολα τα χαρακτηριστικά που θες να έχει. Και θα προσπαθείς να τα πεις όσο πιο απλά γίνεται για να σε καταλάβει ο καταστηματάρχης.
Στον ελευθερο χρόνο σου ασχολείσαι με το μπαξέ σου γιατί σαν μάγειρας γουστάρεις τα φρέσκα ζαρζαβατικά και μπαίνεις και ρωτάς για τανάλιες να στρίβεις σύρματα. Με μια αγορά που έκανες δεν έμεινες ευχαριστημένος και αποφάσισες να μη καταλήξεις όπως και με τα μαχαίρια..
Και το χόμπι σου είναι η φωτογραφία. Μπορεί να μη βγάζεις λεφτά αλλά βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες από ένα φωτογράφο και έχεις εξίσου ακριβό εξοπλισμό. Ή και όχι! Δε χρειάζεται να έχεις πάρει τον σούπερ φωτογραφικό φακό, αρκεί να ξέρεις τις αδυναμίες του φθηνότερου και να προσπαθείς να τον εκμεταλευτείς εκεί που θα σου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και να φανταστείς είσαι μάγειρας!
Σου απάντησα εν μέρει?
Knipex και στο leroy
https://www.leroymerlin.gr/gr/ergaleia/ergaleia-heiros/
Αν όμως ήσουν μάγειρας ή για κάποιο λόγο χρησιμοποιούσες ένα μαχαίρι συχνά θα πήγαινε κάπως έτσι..
Αγοράζεις κάτι φθηνό και σου χαλάει η κόψη. Το ακονίζεις χαλάει επάνω στη δουλειά.
Πας και παίρνεις κάτι ακριβότερο. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και αναρωτιέσαι γιατί.
Το ψάχνεις ρωτάς και βλέπεις οτι θέλεις καλύτερο ατσάλι. Αλλά τι ατσάλι? Εσύ δε ξέρεις από τέτοια.
Βλέπεις κάποια ακριβά και αναρωτιέσαι μήπως είναι υπερβολικά για τη δουλειά που τα θες. Μπαίνεις ρωτάς και βλέπεις οτι δε χρειάζεσαι το σουπερ ντούπερ υπερατσάλι αλλά το χ, ψ μπορεί να σε καλύψει άριστα.
Αλλά μια εβδομάδα μετά γυρνάς στο παλιό σου μαχαίρι γιατί δε σε βολεύει η λαβή. Απορροφάς πολύ άχρηστη και λάθος πληροφορία απ' τα φόρουμ με τους ξερόλες, μέχρι να ανακαλύψεις οτι η σταθερότητα στη λαβή δεν έρχεται απ' το υλικό της αλλά απ' τη σχεδίαση. Επίσης καταλαβαίνεις οτι ο τρόπος που δουλεύει ο καθένας είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλά υποκειμενικά στοιχεία. Πολλά τα μαθαίνεις απ' την συνεχή ενασχόληση και όχι τα φόρουμ. Οπότε αρχίζεις και φιλτράρεις ότι διαβάζεις. Ίσως η διαφορά αυτού που πήρες με το ακριβότερο να μην ήταν μονο το ατσάλι αλλά και η λαβή και η εργονομία.
Αγοράζεις και δευτερο ακριβό μαχαίρι Ιαπωνικό αυτή τη φορά. Αλλά αυτοί οι κερατάδες κάνουν τις λάμες διαφορετικό σχέδιο και δε σε βολεύει. Eπίσης, κατά βάση, είναι πιο μακριά και έχουν διαφορετικό τρόχισμα. Ε ρε που μπλέξαμε! Λες να παίζει ρόλο το δεξί και το αριστερό ακόνισμα ανάλογα με το καλό σου χέρι? Αυτή την κούρμπα που κάνει η λαβή απ' τη μεριά που κόβει και το πέσιμο που κάνει το επάνω μέρος της όσο πάει προς τη μύτη κάπως πρέπει να τα περιγράψεις ή κάπως θα στα περιγράψουν ή θα δεις τις ονομασίες στους καταλόγους που ψάχνεις. Και θα μαθεις το drop point, το tando το reverce tando, το spear point, το trailing κ.α Θα μάθεις μέρη του μαχαιριού όπως το spine, choil, bolster, kick, swedge κ.α όπως και οτι το ακόνισμα οτι μπορεί να είναι full flat, saber, hollow, chisel, scandi. Και μέσα σε όλα αυτά θα χαθείς άλλη μια φορά γιατί έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και εσύ πρέπει να βρεις τον κατάλληλο συνδιασμό αυτή τη φορά. Μπορεί να μη τα δοκιμάσεις όλα, μπορεί να μη διαπιστώσεις τα πλεονεκτήματα του καθενός στην πράξη αλλά θα τα ξέρεις.
Και αυτά θα τα κάνεις με το μαχαίρι του σεφ, το μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, το μαχαίρι κρέατος. Τα άλλα δε σε νοιάζουν και πολύ αλλά μπορείς να δώσεις πληροφορίες σε κάποιον που ψάχνει μαχαίρι ξεφλουδίσματος. Θα πάρεις πληροφορίες από συναδέλφους θα δουλέψεις με τα μαχαίρια τους θα ρωτήσεις εντυπώσεις θα δοκιμάσεις κάτι που σου άρεσε και ίσως στο μέλλον το πάρεις.
Σε δυο χρονάκια θα πηγαίνεις σε μαγαζί με μαχαίρια και θα περιγράφεις αυτό που θες με ολα τα χαρακτηριστικά που θες να έχει. Και θα προσπαθείς να τα πεις όσο πιο απλά γίνεται για να σε καταλάβει ο καταστηματάρχης.
Στον ελευθερο χρόνο σου ασχολείσαι με το μπαξέ σου γιατί σαν μάγειρας γουστάρεις τα φρέσκα ζαρζαβατικά και μπαίνεις και ρωτάς για τανάλιες να στρίβεις σύρματα. Με μια αγορά που έκανες δεν έμεινες ευχαριστημένος και αποφάσισες να μη καταλήξεις όπως και με τα μαχαίρια..
Και το χόμπι σου είναι η φωτογραφία. Μπορεί να μη βγάζεις λεφτά αλλά βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες από ένα φωτογράφο και έχεις εξίσου ακριβό εξοπλισμό. Ή και όχι! Δε χρειάζεται να έχεις πάρει τον σούπερ φωτογραφικό φακό, αρκεί να ξέρεις τις αδυναμίες του φθηνότερου και να προσπαθείς να τον εκμεταλευτείς εκεί που θα σου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και να φανταστείς είσαι μάγειρας!
Σου απάντησα εν μέρει?
Εν μέρει, ε;
Μαρή σουπιά, κρύψου, σε ψάχνω να σου πετάξω τα φτηνομάχαιρα μου:cry:
Νεοσσός αν δεν δουλεύεις εργαλεία δεν μπορείς να καταλάβεις την ανάλυση που γίνεται για κάθε εργαλείο. Καταρχάς όλοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες θα θέλαμε να είχαμε τα καλύτερα εργαλεία της αγοράς. Εγώ προσωπικά θα ήθελα όλα τα εργαλεία μου επαγγελματικά και μη να είναι snap-on στην χειρότερη blue point.
Αλλά επειδή λ7 δεν υπάρχουν και επειδή θέλω να κάνω την δουλειά μου και στα 2 επίπεδα παίρνω κάτι το οποίο είναι αξιόπιστο αντοχής με εγγύηση ευ όρου ζωής (αν υπάρχει) φινίρισμα και διαθεσιμότητα. Αν κάποιος το έχει δοκιμάσει και υπάρχουν κριτικές ακόμα καλύτερα. Αλλά τα εργαλεία είναι μεράκι. Και αναλόγως το πορτοφόλι ξοδεύεις. Πάντα όμως.
Εν μέρει, ε;
Μαρή σουπιά, κρύψου, σε ψάχνω να σου πετάξω τα φτηνομάχαιρα μου:cry:
Νεοσσός αν δεν δουλεύεις εργαλεία δεν μπορείς να καταλάβεις την ανάλυση που γίνεται για κάθε εργαλείο. Καταρχάς όλοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες θα θέλαμε να είχαμε τα καλύτερα εργαλεία της αγοράς. Εγώ προσωπικά θα ήθελα όλα τα εργαλεία μου επαγγελματικά και μη να είναι snap-on στην χειρότερη blue point.
Αλλά επειδή λ7 δεν υπάρχουν και επειδή θέλω να κάνω την δουλειά μου και στα 2 επίπεδα παίρνω κάτι το οποίο είναι αξιόπιστο αντοχής με εγγύηση ευ όρου ζωής (αν υπάρχει) φινίρισμα και διαθεσιμότητα. Αν κάποιος το έχει δοκιμάσει και υπάρχουν κριτικές ακόμα καλύτερα. Αλλά τα εργαλεία είναι μεράκι. Και αναλόγως το πορτοφόλι ξοδεύεις. Πάντα όμως.
Μια δουλειά μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους αν είσαι μάστορας.
432494