Σύνδεση

View Full Version : Κρυφές γωνιές στη Σύρο.

Eversman
28/11/2016, 21:02
Ορμώμενος από τα κείμενα των micro-adventures του Αντώνη (antsoar), αλλά και από νέα που θέλουν τη Σύρο, ώς κέντρο έντονης κινηματογραφικής δραστηριότητας και πολιτισμού, είπα να μοιραστώ μαζί σας, ένα σύντομο και σχετικά πρόσφατο οδοιπορικό που έκανα στο έν' λόγω νησί.

Στη Σύρο έχω ξαναβρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, φιλοξενούμενος από συγγενείς. Έτσι και φέτος, όταν ήρθε η εγκάρδια πρόσκληση για φιλοξενία, αδράξαμε την ευκαρία και πήγαμε για λίγες ημέρες.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν μου άρεσε σαν νησί. Λίγο η πολυκοσμία, λίγο οι πολύ μικρές (για τα γούστα μου) παραλίες και ο συνωστισμός, λίγο ο κακός χαμός από κίνηση και έλλειψη πάρκινγκ στην Ερμούπολη, με έκαναν να μην την θεωρώ όμορφο προορισμό. Ωστόσο όταν σου χαρίζουν γάιδαρο, δεν τον κοιτάς στα δόντια, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι άλλο.

Έμμελε να ανακαλύψω μία διαφορετική Σύρο όμως, η οποία τελικά με κέρδισε και πλέον κρατάω μία πολύ γλυκιά -και ίσως λίγο πικρή- θύμηση αυτής της Σύρου πού άγγιξα και είδα και όχι αυτής φαίνεται.
Σύρος λοιπόν, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πρωτεύουσα πολιτισμού .... ναί, οκ, θα δούμε πόσο του πολιτισμού είναι λίγο παρακάτω ...

Δεύτερη ημέρα στο νησί και έχω αρχίσει ήδη να "τρώγομαι". Ναί, περνάμε καλά, η παρέα καταπληκτική, πραγματικά ξεκουραζόμαστε. Όμως αυτό το έρμο το μπεργκινάκι με κοιτάει όλο παράπονο, καθώς ,ήδη από την Αθήνα το έχω ετοιμάσει και φορτώσει με σκοπό να ξαμολυθούμε στα βουνά. "Μα καλά, έχει βουνά η Σύρος?", θα ρωτήσει κάποιος. Και όχι μόνο, θα του απαντήσω. Τόσα χρόνια, ούτε εγώ είχα φανταστεί, τους θησαρούς που κρύβονται σε τούτη την ξέρα.

Ήξερα ότι στο νησί, υπάρχει πεζοπορική ομάδα, η οποία όχι μόνο διοργανώνει πεζοπορίες, αλλά διατηρεί και καθαρά τα αμέτρητα μονοπάτια. Πραγματικός παράδεισος του ορειβάτη/πεζοπόρου. Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να έρθω σε επαφή με τα παιδιά, οπότε προμηθεύτηκα ένα πεζοπορικό χάρτη και έβγαλα μία ολοήμερη διαδρομή.

Αφετηρία θα ήταν η Ερμούπολη και τελικός προορισμός, το Καστρί. Μία ακρόπολη 5.000 χρόνων στα βόρεια του νησιού. Μέρος που δεν πατάει συχνά άνθρωπος, μιάς και είναι δυσπρόσιτο και το μονοπάτι που σε οδηγεί εκεί, στενό και απότομο. Μετά από μία σύντομη ψαχτική στο ίντερνετ, ο ενθουσιασμός μεγάλωσε και η απόφαση πάρθηκε.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AF_%CE%A3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85

Στο μέσο περίπου της διαδρομής, θα έκανα στάση στην διάσημη σπηλιά του φιλόσοφου Φερεκύδη, δάσκαλου του Πυθαγόρα. Ένα από τα πιό πολυδιαφημισμένα μνημεία της Σύρου, με θέα στο Αρχιπέλαγος, που κόβει την ανάσα. Πλήθος τουριστών σπεύδουν κάθε χρόνο να επισκεφθούν, τον τόπο που δίαδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος. Τόπος πνεύματος, περισυλλογής, θεώρησης ιδεών. Κρατήστε το και αυτό το τελευταίο.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BA%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82

https://www.google.gr/maps/dir/37.4399833,24.9381123/%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF %84%CE%BF%CF%82/%CE%A3%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF+%CE%A6%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AF/@37.4651411,24.9327946,3199m/data=!3m1!1e3!4m27!4m26!1m0!1m5!1m1!1s0x0:0xfaa87e53cb238b67!2m2!1d24.9412964!2d37.4528172!1m5!1m1!1 s0x0:0x5e959605939f6e58!2m2!1d24.9378492!2d37.468887!1m5!1m1!1s0x14a2898c3f6231eb:0x67fc9106075833a4 !2m2!1d24.9342269!2d37.4829866!1m5!1m1!1s0x0:0x7c625b8cdabdaa56!2m2!1d24.9340141!2d37.4907427!3e2

H ώρα είναι 0600, αρχίζει και φέγγει, ξεκινάω ....

Eversman
28/11/2016, 21:39
Βαδίζω στους έρημους δρόμους της πόλης και μετά από μισή ώρα περίπου, βρίσκομαι ψηλά στο λόφο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναχράντου, απέναντι από κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Από' δώ ξεκινά το πολύ καλό, καθαρισμένο και φαρδύ μονοπάτι για τη σπηλιά.

374772

Μπαίνω στο μονοπάτι και καλημερίζομαι με κυνηγό: "Καλημέρα, πούθε πάς?", στον Φερεκύδη του λέω. "Άχ, φίλε μου ... πήγαινε ... πήγαινε να δείς τί ήμασταν και πού καταντήσαμε .. πήγαινε ... θα με θυμηθείς".
"Έπεσα σε βαρεμένο" λέω από μέσα μου, χαιρετώ και συνεχίζω.

374773

Όσο ανεβαίνω και αφήνω πίσω μου την θέα της Ερμούπολης, τόσο αλλάζει και το σκηνικό. Πραγματικά βρίσκομαι σε ένα άλλο νησί και όχι στο χάος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ...

374771

Eversman
28/11/2016, 21:56
Ανεβαίνω πιό ψηλά. Δέν πιστεύω στα μάτια μου, στα αυτιά μου και στη ... μύτη μου! Δέν υπάρχει ίχνος ανθρώπινης παρουσίας, η απόλυτη ηρεμία, δεν βλέπω κανέναν, δεν ακούγεται τίποτα εκτός από τα βήματα μου και τον βοριά, που γέρνει τα κλαδιά του φασκόμηλου και του θυμαριού!
Ξαφνικά σηκώνω το κεφάλι από το μονοπάτι και διαπιστώνω ότι παντού, δίπλα, τριγύρω, λιβάδια από φασκόμηλο και θυμάρι! Στέκομαι, αφουγκράζομαι, μυρίζω! Δέν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου. Κόβω ένα μεγάλο κλαδί , το χώνω στη μία τσέπη, κόβω ένα άλλο από θυμάρι, το βάζω στην άλλη και συνεχίζω ...

374765

374766

Είμαι με ένα διαρκές και μεγάλο χαμόγελο! Το έχω κατα-ευχαριστηθεί!! Πού να το φανταζόμουν, ότι αυτό, το βόρειο κομμάτι του νησιού, δεν έχει καμία σχέση με το θορυβώδες και αστικό νότιο! Κοίτα να δείς φίλε μου!
Κάποια στιγμή, φθάνω στο χωριό Ρηχωπό. Εδώ υπάρχει και η πινακίδα για την σπηλιά, οπότε πλέον είμαι σίγουρος ότι έχω έρθει σωστά.

374767

antsoar
28/11/2016, 22:02
Κάτι γίνεται με τις φωτογραφίες σου, βγαίνει μήνυμα "μη έγκυρο συνημμένο"

κατα τ' άλλα με κέρδισες ήδη :a014:

Eversman
28/11/2016, 22:05
Παντού περβόλια, καλλιέργειες, στάνες. Ένα πραγματικά ζωντανό μέρος. Εδώ βρίσκεται η καρδιά της Σύρου. Αυτό το μέρος είναι που τροφοδοτεί, όλο το υπόλοιπο νησί. Νοιώθω πραγματικά τυχερός που βλέπω όσα βλέπω.

374768

Μπαίνω σε ένα ακόμη πιό όμορφο μονοπάτι, παλιό και πλακόστρωτο. Μιά ομορφιά! Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, οι άνθρωποι του πολιτιστικού, σκέφτομαι.

374769

Τραβάω και μία selfie, γιατί γουστάρω ...

374770

Eversman
28/11/2016, 22:19
Και εκεί που βγάζω την φωτογραφία .... χράαααπ, μία μεγάλη σακούλα γεμάτη σκουπίδια, μου έρχεται πισωκέφαλα! Αρχίζω τα καντήλια! Πρέπει κάποιος να είναι πολύ μεγάλος κόπανος για να πετάξει σκουπίδια σε ένα τόσο όμορφο και ιστορικό μέρος!

Γυρίζω να συνεχίσω. Μά, γιά ένα λεπτό ... τί γίνεται μπροστά? Τί στο διάολο? Η κάνουν πουλάκια τα μάτια μου, ή χιλιάδες γλάροι, όντως πετάνε στο βουνό! Τί στα κομμάτια?!!

Συνεχίζω για καμιά εκατοστή μέτρα. Και μένω άφωνος και με το στόμα ανοικτό. Δέν μπορώ να το διαννοηθώ .....

374776

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!!! ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΩΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!! W ... T ... F!!!!!!

374777

Eversman
28/11/2016, 22:41
Είμαι έξω φρενών! Τα έχω πάρει πολύ άσχημα! Δέν μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει. Από πίσω καταφθάνουν και 4 Ιταλοί και στέκονται δίπλα μου. Κοιτάμε και οι πέντε αποσβολωμένοι!
Αποφασίζουμε να συνεχίσουμε πρός τη σπηλιά, μιάς και όσο προχωράμε, τόσο ο όγκος των σκουπιδιών αυξάνεται! Ξάφνου το μυστήριο λύνεται. Φθάνοντας στην σπηλιά, κοιτάμε με απέχθεια πρός την θάλασσα ...

374778

Ο καινούργιος ΧΥΤΑ της Σύρου!!! Κάποιος ή κάποιοι δέν έκαναν ή δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Η καινούργια χωματερή, μεταφέρθηκε σε σημείο εκτεθειμένο στους βοριάδες, με αποτέλεσμα, ΟΛΑ τα σκουπίδια να διασκορπίζονται στο βουνό!! Ποιός ήταν ο φωστήρας που το σχεδιάσε αυτό το πράγμα? Ποιός αυτός που έχτισε? Την ίδια στιγμή γινόμασταν μάρτυρες απόθεσης σκουπιδιών από σκουπιδιάρα.
Τα σκουπίδια, ρίχνονταν σε ένα λάκκο και μετά από κανά δεκάλεπτο και αφού ο αέρας, είχε πάρει τα μισά στο βουνό, ερχόταν ο εκσκαφέας και τα κουκούλωνε. Να χ@σω τον πολιτισμό σας και την πολιτιστική σας πρωτεύουσα.
Η τσαντίλα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν το ίδιο βράδυ ήξερα ότι στην Ερμούπολη, διεξαγόταν ημερίδα υπέρ των Συριανών λογοτεχνών και άλλα τέτοια όμορφα λογοτεχνικά και πολιτιστικά.

Έκατσα να ξαποστάσω και ηρεμήσω. Η θέα πανέμορφη. Από κάτω, ο ήχος της σκουπιδιάρας που άδειαζε και του εκσκαφέα που σκέπαζε. Απογοήτευση (συνεχίζεται) ...

374780

Eversman
29/11/2016, 22:45
Αφού πήρα ανάσες και μη μπορώντας να ηρεμήσω στο συγκεκριμένο σημείο από την φασαρία, συνέχισα στο μονοπάτι πρός Πλατύ Βουνί και Χαλανδριανή. Φθάνοντας στην Χαλανδριανή μετά από 40 λεπτά, η ηρεμία έχει επανέλθει, το τοπίο ξανά ερημικό και η διάθεση παίρνει τα πάνω της. Στο χωριό δεν κυκλοφορεί ψυχή. Μιά χαρά.

374860

Ψάχνωντας βρίσκω την πινακίδα που σηματοδοτεί το μονοπάτι πρός την ακρόπολη. Απέναντι ένας λόφος ορθώνεται και υποψιάζομαι ότι εκεί πάνω, κάτι πρέπει να υπάρχει.
374862

Ναί, εκεί είναι το Καστρί λοιπόν. Εγώ απέναντι και ανάμεσα μία ωραία και βαθιά χαράδρα. Μιά πολύ βαθιά χαράδρα. Ξανακοιτάω το χάρτη. Οι ισουψεις δείχνουν απότομη κατάβαση και ανάβαση. Φύγαμε.

374864

Eversman
29/11/2016, 23:00
Αρχίζω να κατεβαίνω. Το μονοπάτι είναι πολύ απότομο, γλυστράει, πολλά σημεία σαθρό και οι τετρακέφαλοι δουλεύουν υπερωρίες. Ωστόσο η θέα της απομονωμένης παραλίας με το μεγάλο αρμυρίκι, αξίζει τον κόπο.

374865

Κάποια στιγμή πιάνω πάτο και παίρνω ξανά πολύτιμες ανάσες. Έχω ανάβαση τώρα.

374866

Η σήμανση είναι ξεθωριασμένη, δεν βγάζεις εύκολα άκρη. Ανεβαίνεις λίγα μέτρα και μετά χρειάζεται να ξανακατέβεις, καθώς το "μονοπάτι" κόβεται από βράχια. Ανέβα-κατέβα αρκετές φορές, μέχρι που συναντώ μία υποψία από λειασμένες πέτρες που ίσως κάποτε να ήταν σκαλοπάτια. Τις ακολουθώ και φθάνω σε μία από τις πύλες.

374867

Eversman
29/11/2016, 23:07
Ακολουθώ το μονοπάτι που διατρέχει τον εξωτερικό περίβολο και φθάνω στο πιό ψηλό σημείο. Απέναντι η Χαλανδριανή, εκεί απ΄όπου ξεκίνησα.

374868

374870

Γυρνώ από την άλλη. Απέναντι το στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου. Μπροστά μου, το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας, πρίν από 5.000 χρόνια.

374872

Eversman
29/11/2016, 23:21
Εδώ είμαι πραγματικά μόνος μου. Θα μπορούσα να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου έτσι. Μόνος. Μακριά από τα πάντα. Ηρεμία. Η απόλυτη ηρεμία. Αφήνω την φωτογραφική πίσω μου, να τραβά καρέ και κάθομαι κάτω. Μαγεία ....

374876

Μετά από καμιά ώρα, σηκώνομαι και περιπλανιέμαι στα ερείπια, στα τείχη, στις επάλξεις. Επειδή η κάμερα μου δεν μπορεί να αποτυπώσει την έκταση της ακρόπολης, δανείζομαι κάποιες αεροφωτογραφίες και μακέτες, για να πάρετε μία εικόνα,για το τί υπήρχε εδώ πρίν από τόσες χιλιάδες χρόνια.

374877

374878

συνεχίζεται ....

antsoar
30/11/2016, 07:57
Πόσο μου αρέσει η πεζοπορία σε τέτοια ανοιχτά πεδία ρε φίλε, ωραίο και το δάσος, αλλά το ανοιχτό πεδίο... :sun:

notakos600
30/11/2016, 08:02
Γνωστή και μη εξαιρεταία η Σύρος, την περπάτησα κι εγώ σπιθαμή προς σπιθαμή. 17 μήνες υπηρέτησα στο 521!
Αναλυτικότατος και λυρικός, πάντα τέτοια Πάνο. :beer::beer:

teogtp
30/11/2016, 08:21
Ρε Παναη νιώθω ότι κάπου εκεί έξω σε περιμένει το σπαθί να το τραβήξεις από τον βράχο.
:beer:

Eversman
30/11/2016, 08:34
Πόσο μου αρέσει η πεζοπορία σε τέτοια ανοιχτά πεδία ρε φίλε, ωραίο και το δάσος, αλλά το ανοιχτό πεδίο... :sun:

Όπως τα λές Αντώνη :beer:

Γνωστή και μη εξαιρεταία η Σύρος, την περπάτησα κι εγώ σπιθαμή προς σπιθαμή. 17 μήνες υπηρέτησα στο 521!
Αναλυτικότατος και λυρικός, πάντα τέτοια Πάνο. :beer::beer:

Nα 'σαι καλά Πάνο! Τα έχουμε ξαναπεί :beer: Έχει συνέχεια το οδοιπορικό ... όχι πολύ. Ίσως κάποιοι να την θεωρήσουν και μακάβρια, ωστόσο έχει την χάρη της :)

@Θοδωρή
:beer::wave2:

vaska
30/11/2016, 12:32
Ωραίος όπως πάντα ο Παναγιώτης και οι φωτογραφίες απλά τέλειες!

:wave2:

astroman76
30/11/2016, 13:19
Απιστευτο τοπιο... η πιο ομορφη χωρα με τον χειροτερο λαο.... :cry:

buckley
30/11/2016, 14:37
Απιστευτο τοπιο... η πιο ομορφη χωρα με τον χειροτερο λαο.... :cry:

Ρε μπαγάσα Ζαν κάνεις ώρες ώρες κάτι διαπιστώσεις ...

foogr01
30/11/2016, 15:37
Περιμένουμε τη συνέχεια...

Eversman
30/11/2016, 20:22
Η ώρα έχει περάσει, ο ήλιος έχει σηκωθεί για τα καλά και αρχίζει να κάνει ζέστη. Καιρός να γυρίσω. Με μία μικρή στεναχώρια,αρχίζω να ξανα-κατεβαίνω στην χαράδρα, προκειμένου να ξανα-ανέβω πρός το απέναντι βουνό και σιγά-σιγά, πίσω στην Ερμούπολη.

Έξω από την Χαλανδριανή και από τον κανονικό δρόμο αυτή τη φορά, βρίσκω αυτό το μικρό εκκλησάκι του Άι Γιώργη. Ορθόδοξο ή Καθολικό, δεν κατάλαβα, ωστόσο ήταν πολύ όμορφο και αρκετά παλιό, για να μην καθήσω λίγο στο σκιερό πεζούλι να ξαποστάσω και να το φωτογραφήσω.

374909

374910

Eversman
30/11/2016, 20:46
Φθάνοντας στην άνω Σύρο και κατηφορίζοντας πρός Ερμούπολη, τα βήματα μου με οδηγούν όχι στο σπίτι, αλλά κάπου αλλού. Είχα δεί στον χάρτη ότι υπήρχε ένα νεκτροταφείο πεσόντων της Κοινοπολιτείας. Ένας χώρος μνήμης δηλαδή, των νεκρών της Κοινοπολιτείας από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
Έχω βρεθεί ξανά σε νεκροταφεία της Κοινοπολιτείας, στη Λήμνο και στο Φάληρο. Οι χώροι αυτοί είναι συντηρημένοι στην εντέλεια και εναρμονισμένοι, ώς οφείλουν να είναι, για πεσόντες πολέμων.

Για κάποιους, εκτός από χώρους ενταφιασμού αγαπημένων και συγγενικών προσώπων, αποτελούν ένα είδος υπαίθριων μουσείων ώς υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου αλλά και μελέτης της στρατιωτικής Ιστορίας.
Δέν μπορούσα λοιπόν να παραλείψω να βρεθώ σε ένα τέτοιο χώρο, που βρισκόταν τόσο κοντά μου, και που είναι τόσο άγνωστος στους περισσότερους επισκέπτες (ή και κάτοικους) του νησιού.

Μπορείς να περιπλανηθείς με τις ώρες, διαβάζοντας για εθνικότητες, βαθμούς, θρησκείες, μονάδες υπηρεσίας, ηλικίες, τόπος θανάτου (π.χ. εκστρατεία Καλλίπολης) και πολλά άλλα.
Φθάνοντας στην είσοδο ...

374911

374912

374913

Eversman
30/11/2016, 20:56
Μεταφέρομαι σε μία άλλη εποχή. Εδώ είναι ενταφιασμένοι στρατιώτες και προσωπικό, κυρίως, από ναυάγια πολεμικών πλοίων, τα οποία έπεσαν θύματα των γερμανικών υποβρυχίων.
Τα πτώματα των περισσότερων ανδρών ξεβράστηκαν στις γύρω ακτές ή υπέκυψαν στα τραύματα τους, μετά από σύντομη νοσηλεία. Κάποιοι στρατιωτικοί δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν.

374914

374916

Eversman
30/11/2016, 21:22
Τραβώντας την τελευταία φωτογραφία, παρατηρώ απέναντι από το Βρετανικό κοιμητήριο, ένα καμπαναρίο και ακριβώς από πίσω, κάτι σαν περιστήλιο, σαν μικρός αρχαΐκός ναός. Παράξενο, δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο χάρτη. Περίεργος από τη φύση μου και αφού έχω χρόνο στην διάθεση μου, λέω να πάω να ρίξω μιά ματιά.

Πρόκειται για το παλιό νεκροταφείο της Ερμούπολης. Όμως αυτό το νεκροταφείο δεν είναι ένα απλό κοιμητήριο. Πέραν της παλαιότητας των τάφων -είδα επιγραφή του 1827- παντού και όπου κι άν κοιτάξεις, βλέπεις αριστουργήματα!

Γλυπτά από μάρμαρο, αντίγραφα αρχαίων ναΐσκων και θησαυροφυλακίων, προτομές λαξευμένες σε Τηνιακό μάρμαρο. Τέτοια όμορφα δημιουργήματα, έχω ξαναδεί μόνο στο νεκροταφείο του Πύργου στην Τήνο, δια χειρός Χαλεπά και όχι μόνο. Άν μπορεί να μου επιτραπεί η έκφραση, από τα πιό όμορφα νεκροταφεία που έχω δεί.

374922

Ωστόσο πολλά από αυτά τα τεχνουργήματα έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου. Ρημάζουν έτοιμα να γκρεμιστούν. Κρίμα. Παρόλ' αυτά, ο χώρος εξακολουθεί να αποπνέει μία αίσθηση μεγαλοπρέπειας και δέους.

374923

Φθάνω μπροστά από αυτό το περίτεχνο περιστήλιο. Στο πλάι, βλέπω μία κρύπτη και σκαλιά που κατεβαίνουν βαθιά στο έδαφος.

374925

Eversman
30/11/2016, 21:33
Το τηλέφωνο χτυπάει. Με ψάχνουν για το μεσημεριανό φαγητό. Έχει μεσημεριάσει και δεν το έχω καταλάβει. Χορτασμένος από εικόνες, κατηφορίζω πρός το σπίτι που μένουμε. Περνάω δίπλα από μία μάντρα και βλέπω ένα παλίο μαγγανοπήγαδο. Μία τελευταία φωτό με φόντο το κάστρο.

374926

Με πιάνω να μην θέλω να γυρίσω ,τουλάχιστον, όχι από τον πιό σύντομο δρόμο. Έτσι και επίτηδες, μπλέκομαι μέσα στον λαβύρινθο των στενών. Αυτό τελικά μόνο σε καλό μου βγαίνει, αφού πέφτω επάνω σε αυτές τις δύο κούκλες, τις οποίες κοιτάω σαν ξερολούκουμα, με τους σιελογόνους αδένες, να παράγουν μπόλικα υγρά. Τις χαζεύω για αρκετά λεπτά. Ομορφιές!

374927

374928

Eversman
30/11/2016, 21:59
Σύρος ....

Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, όλα καταχωρήθηκαν στον Σκληρό του μυαλού. Και τα καλά και τα κακά. Όμως είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια, που μετά από λίγο καιρό , τα καλά και όμορφα υπερισχύουν.
Η θέα και ο θόρυβος του εκσκαφέα, κάτω από την σπηλιά του Φερεκύδη, χωλαίνει 'μπρός στην θύμηση της ερημιάς, του τοπίου στο Καστρί και η μυρωδιά των σκουπιδιών, εξαφανίζεται όταν βγάζω από το συρτάρι, αυτό το κλωνάρι από φασκόμηλο που έκοψα και έχωσα στην τσέπη και με το οποίο εξακολουθεί να μοσχοβολά ο τόπος.
Την παρεξήγησα την Σύρα και την αδίκησα. Όχι για αυτό που είναι, αλλά γι΄αυτό που δεν φαίνεται και που δεν ήξερα. Και τελικά είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν ξέρω, αλλά ελπίζω να μάθω.

Ελπίζω να σας ταξίδεψα λίγο, έστω και αν σας πήγα σε μέρη παράξενα και μοναχικά. Τολμήστε, εξερευνήστε, πηγαίνετε σε μέρη που δέν πάνε πολλοί. Ίσως και εσείς -όπως και εγώ- να εκπλαγείτε ευχάριστα :wave2:

sotostzav
30/11/2016, 22:02
Υπεροχη περιγραφη μαζι με πανεμορφες εικονες!!Εκτος του σκουπιδαριου εννοειται....Να σαι καλα ρε πατριωτττ:beer:

taisteal
30/11/2016, 22:03
:beer::beer::beer::beer:

7Tolis
30/11/2016, 22:05
Αμπάρια ωραίος φίλε! :beer:

xarisiero
30/11/2016, 22:09
Ωραίος και απίστευτα περιγραφικό....
Ελπίζω σύντομα και σε ταξιδιωτικό με τη Αφρικανα...:beer:

mikes
30/11/2016, 22:29

Eversman
30/11/2016, 22:29
Υπεροχη περιγραφη μαζι με πανεμορφες εικονες!!Εκτος του σκουπιδαριου εννοειται....Να σαι καλα ρε πατριωτττ:beer:

:beer::beer::beer::beer:

Αμπάρια ωραίος φίλε! :beer:

Ωραίος και απίστευτα περιγραφικό....
Ελπίζω σύντομα και σε ταξιδιωτικό με τη Αφρικανα...:beer:

:kiss:

Το επόμενο θα είναι με μοτό :beer:

antsoar
30/11/2016, 22:31
Πολύ ωραίος Πάνο.

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία, αν και εσύ το ξέρεις καλά, ότι θησαυροί σε αυτή την χώρα περιμένουν σε κάθε γωνιά όποιον έχει τα μάτια του ανοικτά :beer::beer::beer:

sugariasgeorge
30/11/2016, 22:50
:beer::beer::beer:

teogtp
30/11/2016, 23:31
:beer::beer:

yes-u
30/11/2016, 23:42
374941

foogr01
01/12/2016, 00:11
Ξανά :beer:
Ευχαριστούμε!

George_M.
01/12/2016, 00:51
εισαι αξεπραστος στην ανευρεση της ιστοριας μας Παναγο,ξερεις να βρισκεις διαμαντια εκει που οι αλλοι περνουν με 1000..!!
υπεροχος τοπος για πεζοπορια οι Κυκλαδες,αυτο το αγονο,το ξερικο εχει την δικη του ομορφια.!!
φετος ελιωσα κ γω ενα ζευγαρι παπουτσια στις ξερολιθιες της Φολεγανδρου κ ομολογω οτι βιωσα παρομοια συναισθηματα!!

ggs
01/12/2016, 05:39
Ωραίος ρε Παναγιώτη!! :beer::beer::beer:

GiorgosLa
01/12/2016, 06:02
Παναγιώτη, ωραίος. Και να ξέρεις. Σχεδόν εξαιτίας, σου άρχισα κι εγώ φέτος να ψάχνω κάστρα και νεκροταφεία που τραβάνε το μάτι. :D

374946

:D :beer:

theofilos888
01/12/2016, 06:05
Ωραια περιγραφη!!! Αν κ η συρος δεν ειναι απο τα αγαπημενα μου.... :D :beer:

bulmont
01/12/2016, 06:09
:beer::beer::beer:

buckley
01/12/2016, 07:45
Έγραψες ,υπέγραψες και τα λοιπά ...
Από τα μέρη που μετακόμιζα αύριο χαλαρά !

Eversman
01/12/2016, 08:10
Παναγιώτη, ωραίος. Και να ξέρεις. Σχεδόν εξαιτίας, σου άρχισα κι εγώ φέτος να ψάχνω κάστρα και νεκροταφεία που τραβάνε το μάτι. :D

374946

:D :beer:

Αυτό δεν είναι νεκροταφείο! Οικισμός είναι! :beer: Σε ποιό μέρος βρίσκεται αυτό Γιώργο?

Όχι μόνο εσύ, όλοι μας :beer: Και τα δικά σου μέρη όμως ... :beer:

Panos76
01/12/2016, 08:19
Και τα δικά σου μέρη όμως ... :beer:

Σε αυτά που πάει σώγαμπρος ή τα δικά μας μέρη, τα αντρίκια εννοείς; :bawl:

Eversman
01/12/2016, 08:22
Σε αυτά που πάει σώγαμπρος ή τα δικά μας μέρη, τα αντρίκια εννοείς; :bawl:

Μωρέ όλα όμορφα είναι ,αλλά έλεγα για ΄κεί που τον βαφτίσανε, στο εκκλησάκι κάτω από το κάστρο ;)

Panos76
01/12/2016, 08:33
Μωρέ όλα όμορφα είναι ,αλλά έλεγα για ΄κεί που τον βαφτίσανε, στο εκκλησάκι κάτω από το κάστρο ;)

Εκεί έκατσα πολλά μεσημέρια, κάτω από τα πεύκα, ακούγοντας τoν μπάτη να περνά μέσα από τις βελόνες τους και ατενίζοντας το μπλε. Εκεί, αν ήμουν ο Ελύτης θα έγραφα το (http://afterschoolbar.blogspot.gr/2011/10/blog-post.html) .

:heartpound:

GiorgosLa
01/12/2016, 08:34
Αυτό δεν είναι νεκροταφείο! Οικισμός είναι! :beer: Σε ποιό μέρος βρίσκεται αυτό Γιώργο?

Στη Μάνη λίγο πριν τον Γερολιμένα. :)

buckley
01/12/2016, 08:35

spamaki για το φίλο ,η φωτό από κάτω τραβηγμένη αρχές 70 από κει πάνω που λες από κάποιον ξένο ακόλουθο σε ταξίδι του στην Πελλοπόνησο.
Στο διόροφο αριστερά παραλίγο να γεννηθώ κυριολεκτικά μέσα καθότι 40 μέρες πρόωρος καλοκαίρι 65...
Αν βάλετε να δείτε τώρα την περιοχή στο γκουγκλ γ@μ@τ@.

374948

RaGe_Raptor
01/12/2016, 20:08

pektis
04/12/2016, 08:56

LOUKILOUK
04/12/2016, 14:16

Την προηγούμενη του "αυριο" να μιλήσουμε Παναγιώτη... σου έχω σπιταρόνα με θέα, γκαραζάρες για τις "κούκλες" και ένα 990 για "μουλάρι" να κυκλοφορείς ...τιμές φιλικές μοτοσυκλετιστικές...;):D:beer:

LOUKILOUK
04/12/2016, 14:29
Το τηλέφωνο χτυπάει. Με ψάχνουν για το μεσημεριανό φαγητό. Έχει μεσημεριάσει και δεν το έχω καταλάβει. Χορτασμένος από εικόνες, κατηφορίζω πρός το σπίτι που μένουμε. Περνάω δίπλα από μία μάντρα και βλέπω ένα παλίο μαγγανοπήγαδο. Μία τελευταία φωτό με φόντο το κάστρο.

374926

Με πιάνω να μην θέλω να γυρίσω ,τουλάχιστον, όχι από τον πιό σύντομο δρόμο. Έτσι και επίτηδες, μπλέκομαι μέσα στον λαβύρινθο των στενών. Αυτό τελικά μόνο σε καλό μου βγαίνει, αφού πέφτω επάνω σε αυτές τις δύο κούκλες, τις οποίες κοιτάω σαν ξερολούκουμα, με τους σιελογόνους αδένες, να παράγουν μπόλικα υγρά. Τις χαζεύω για αρκετά λεπτά. Ομορφιές!

374927

374928

Γνωστά μέρη, γνωστά μηχανάκια, γνωστά μονοπάτια, περιέργα συναισθήματα...
Ξεκινώντας από το Πισκοπειό (Επισκοπείον) κατέβαινα στην πλατεία, μετά ανηφόριζα στα ίδια που περπάτησες, παρέκαμτα την χαλανδριανή και πήγαινα αριστερά, ανέβαινα στον "Πύργο", κατηφόριζα στο Αγιο Αθανάσιο, ανηφόριζα στην Ανω Σύρο, κάτω τα σκαλάκια μέχρι την πλατεία και μετά επιστροφή στο Πισκοπειό...my long run πριν το Olympous Marathon...
Δυστυχώς ο βοριάς είχε πάντα τα ίδια απότελέσματα στου Φερεκύδη...
Μια χαρά τα λες φίλε μου...το χειρότερο πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν τα έχουν περπατήσει ΠΟΤΕ όλα αυτα...

Eversman
04/12/2016, 19:47
Γνωστά μέρη, γνωστά μηχανάκια, γνωστά μονοπάτια, περιέργα συναισθήματα...
Ξεκινώντας από το Πισκοπειό (Επισκοπείον) κατέβαινα στην πλατεία, μετά ανηφόριζα στα ίδια που περπάτησες, παρέκαμτα την χαλανδριανή και πήγαινα αριστερά, ανέβαινα στον "Πύργο", κατηφόριζα στο Αγιο Αθανάσιο, ανηφόριζα στην Ανω Σύρο, κάτω τα σκαλάκια μέχρι την πλατεία και μετά επιστροφή στο Πισκοπειό...my long run πριν το Olympous Marathon...
Δυστυχώς ο βοριάς είχε πάντα τα ίδια απότελέσματα στου Φερεκύδη...
Μια χαρά τα λες φίλε μου...το χειρότερο πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν τα έχουν περπατήσει ΠΟΤΕ όλα αυτα...

Να'σαι καλά! Όντως οι περισσότεροι ντόπιοι με τους οποίους συζήτησα, δεν μπορούσαν να διαννοηθουν, ότι πηγα εκεί που πήγα. Τους φαινόταν εξωφρενικό ... ," τι πήγες να κάνεις εκεί, μόνο γίδια και κοράκια έχει".
Επίσης-επιτηδες- δεν ανέφερα το τι έγινε την επόμενη, όταν πήγα στο Δημαρχείο για να κάνω επώνυμη καταγγελία. Ενδιαφέρον μηδέν.
Όταν ο ίδιος ο Δήμος δεν ενθαρρύνει την πρόσβαση και επίσκεψη σε τέτοια μέρη, οι πολίτες θα αρκούνται σε συναυλίες στην πλατεία και μπάνιο στα Αστέρια.

Λευκάδιος
04/12/2016, 21:10
Ομορφιές :beer:

buckley
08/12/2016, 08:31
Την προηγούμενη του "αυριο" να μιλήσουμε Παναγιώτη... σου έχω σπιταρόνα με θέα, γκαραζάρες για τις "κούκλες" και ένα 990 για "μουλάρι" να κυκλοφορείς ...τιμές φιλικές μοτοσυκλετιστικές...;):D:beer:

Ωπ τώρα το δα, ραντεβού το καλοκαίρι μίστερ ,για στείλε καμμιά φωτό από θέα πορτομπέλο.