View Full Version : Νέος οδηγός
Καλησπέρα παιδιά!!
Θελω βοηθεια.... Οπως είπα στον τίτλο πρόσφατα έβγαλα δίπλωμα για μηχανάκι κατηγορίας Α2!! Συγκεκριμένα έκανα με Yamaha XT στο οποίο καλά τα πήγαινα στις δοκιμασίες αργό διάδρομο κτλ εκανα 5 μαθήματα αλλα δυσκολευτικα πολύ στην λιγη πορεία με τον συμπλεκτη ειδικά όταν εκλεινα γκάζι με πέταγε μπροστά και για να μην το κάνει αυτό ταυτόχρονα πατούσα συμπλεκτη κάτι που δεν είναι σωστό (κατά την γνώμη μου όπως το ειδα) γιατί αντί να μειώσω το μήκος να σταματήσω το μεγάλωνα και πιεζα και τα φρένα πιο πολύ!! Και γενικά το έχω πάρει λίγο με φόβο το συμπλεκτη μην σκοτωθω πουθενά όπως το είδα δεν είναι να παίζεις... Στην οικογένεια μας έχουμε ένα Yamaha Xmax 250cc με αυτό θα έχω το ίδιο θέμα (ξέρω δεν έχει συμπλεκτη) αλλά όταν κλείνω το γκάζι θα γίνεται το ίδιο με το ΧΤ; Τι με συμβουλευετε να κάνω; Να πάω σε μικρότερο από το xmax; Γενικά οπότε βγαίνω στο δρόμο όλοι μου λένε ότι είμαι πολύ προσεκτικός και ήρεμος με το αυτοκίνητο!!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων..
Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι σκορτσάρει; Δοκίμασες να κατεβάσεις ταχύτητα; Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις, εκτός από το να συμπλεκτάρεις. Μερικά μηχανάκια, ειδικά μονοκύλινδρα, όπως είναι το ΧΤ, σκορτσάρουν πολύ έντονα χαμηλά. Αλλά δε συμβαίνει σε όλα τα μηχανάκια. Όχι, με το xmax δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα.
Πιθανότατα αυτό που περιγράφεις να οφειλόταν σε υπερβολικά ανεβασμένο ρελαντί, κάτι που συνηθίζεται σε όλα τα εκπαιδευτικά για ευνόητους λόγους. Νομίζω πως αν οδηγήσεις κάποιο άλλο μηχανάκι θα δεις πως δε θα έχεις πρόβλημα.
Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι σκορτσάρει; Δοκίμασες να κατεβάσεις ταχύτητα; Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις, εκτός από το να συμπλεκτάρεις. Μερικά μηχανάκια, ειδικά μονοκύλινδρα, όπως είναι το ΧΤ, σκορτσάρουν πολύ έντονα χαμηλά. Αλλά δε συμβαίνει σε όλα τα μηχανάκια. Όχι, με το xmax δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα.
Δεν ξέρω αν λέγεται έτσι... θα σου πω παράδειγμα στο αμάξι αν προχωράς και κατεβάσεις σε λάθος ταχύτητα που ανεβαίνουν που οι στροφές και σε πετάει μπροστά... δεν ξέρω αν λέγετε σκορτσαρισμα... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν αρκετά έντονο σε σημείο που αν εκλεινα το γκάζι σε στροφή είχα γλυψει άσφαλτο!! Δεν έπαιξα ποτέ με παραπάνω ταχύτητες από την 3η!! Συνέχεια 1η και 2α και πορεία 3η!! Κάτι άλλο που ήθελα είμαι με το ΧΤ μπορούσα να το κουμανταρω (αφού πατούσα συμπλεκτη) δεν είχα θέμα σε στροφες... Με το xmax που είναι πιο βαρύ (πιστευω) θα έχω θεμα ως νέο οδηγός;
Πιθανότατα αυτό που περιγράφεις να οφειλόταν σε υπερβολικά ανεβασμένο ρελαντί, κάτι που συνηθίζεται σε όλα τα εκπαιδευτικά για ευνόητους λόγους. Νομίζω πως αν οδηγήσεις κάποιο άλλο μηχανάκι θα δεις πως δε θα έχεις πρόβλημα.
Ίσως να ήταν και αυτό γιατί έβλεπα τον δασκαλο που στην αρχή πριν ανεβω έκανε κάτι στα πλαγια επεφτα "οι στροφες;;;;" ακουγόταν πιο χαμηλά αλλά οπότε έκανα τον αργό διάδρομο που έπαιζα μόνο με το συμπλεκτη εσβηνε και πάντα το ανοιγε και ακούγοταν αρκετά πιο εντονα η μηχανή!
Cpt_Slow
07/07/2017, 11:23
Οταν λες σε πεταει μπροστα ενοεις οτι ειναι σαν να πατας φρενο και συμπιεζεται η μπροστα αναρτηση? Γιατι αυτο συμβαινει αν αφησεις το γκαζι.
Οταν λες σε πεταει μπροστα ενοεις οτι ειναι σαν να πατας φρενο και συμπιεζεται η μπροστα αναρτηση? Γιατι αυτο συμβαινει αν αφησεις το γκαζι.
Ναι αλλά πολύ έντονο λες και πατάω απότομα μπροστινό φρένο... Είναι φυσιολογικό; Αλλά εγώ άλλο εννοώ αυτό το θέμα το είχα στο XT με το συμπλεκτη στο xmax που είναι αυτόματο θα έχω θέμα; Και αν δεν έχω θεμα θα μπορώ να το κουμανταρω σαν το ΧΤ η είναι πιο βαρύ το xmax και να πάω σε κάποιο μικρότερο;
Ίσως να ήταν και αυτό γιατί έβλεπα τον δασκαλο που στην αρχή πριν ανεβω έκανε κάτι στα πλαγια επεφτα "οι στροφες;;;;" ακουγόταν πιο χαμηλά αλλά οπότε έκανα τον αργό διάδρομο που έπαιζα μόνο με το συμπλεκτη εσβηνε και πάντα το ανοιγε και ακούγοταν αρκετά πιο εντονα η μηχανή!
Αυτό είναι, το είπες και μόνος σου. Ανεβάζουν το ρελαντί για να προχωράει η μηχανή μόνη της χωρίς να χρειάζεται γκάζι στην πρώτη δοκιμασία, που είναι και η πιο ζόρικη. Επίσης είναι πιο δύσκολο να σου σβήσει και σε ξεκίνημα με αυτόν τον τρόπο. Είναι οι ευνόητοι λόγοι που ανέφερα πριν. Το θέμα είναι πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μηχανάκι να στροφάρει έντονα ακόμα και με κλειστό γκάζι. Οδήγα ένα άλλο μηχανάκι και θα σιγουρευτείς.
Για μένα το ΧΤ είναι πολύ καλή επιλογή για πρώτο μηχανάκι και αποκλείεται να σε δυσκολέψει, εκτός κι αν είσαι πολύ κοντός.
Φίλε καλώς ήρθες! Καλό εξοπλισμό (κράνος, γάντια, μπουφάν, μπότες) θα πάρεις πριν κάτσεις σε οποιοδήποτε μηχανάκι. Το δίπλωμα στο δώσανε έτσι; Οπότε προχωράς σιγά και μεθοδικά και θα τα δεις όλα στη πορεία. Άντε καλές βόλτες:)
Για το XT δεν νομίζω να το πάρω θα αρχίσω με το xmax να δω πως είναι όταν μου έρθει το διπλωμα και κάνω και επασφαλιστρο!!
Φίλε καλώς ήρθες! Καλό εξοπλισμό (κράνος, γάντια, μπουφάν, μπότες) θα πάρεις πριν κάτσεις σε οποιοδήποτε μηχανάκι. Το δίπλωμα στο δώσανε έτσι; Οπότε προχωράς σιγά και μεθοδικά και θα τα δεις όλα στη πορεία. Άντε καλές βόλτες:)
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου!! Το διπλωμα ακόμα δεν το έχω πάρει όταν έρθει θα ξεκινήσω να το παίρνω.. προσωρινά πάω κάπου χωρίς πολλά αυτοκινητα και κάνω εξάσκηση με αυτοκίνητο με τον πατέρα μου!! Έχεις να προτείνεις κρανος επειδή άσχετος τελείως; μπουφαν γαντια έχω από τον αδερφό μου αλλά κράνος θα πάρω δικό μου!!
Κράνη πολλά, φρόντισε να πάρεις το σωστό νούμερο που είναι το πιο μικρό που σου μπαίνει στο κεφάλι και δεν σε ενοχλεί στο κεφάλι. Αν σου είναι σφικτό στα μάγουλα μη το φοβηθείς. Εγώ έχω ένα shoei. Ξεκίνα να οδηγάς όσο πιο πολύ μπορείς γιατί μόνο έτσι θα ξεφοβηθείς κα θα εξοικειωθείς με το μηχανάκι.
Αυτό που έγραψες για πατέρα κι αυτοκίνητο με μπέρδεψε. Μαθαίνεις κι αυτοκίνητο παράλληλα; Με μπέρδεψες λίγο:)
το μηχανακι δεν εχει σχεση με το αυτοκινητο.
γνωμη μου ξεκινα πρωτα να μαθαινεις να οδηγας μηχανακι, το αυτοκινητο μετα θα ειναι ευκολοτερο.
κρανος θα πας σε καταστημα να δοκιμασεις και θα παρεις αυτο που ταιριαζει καλυτερα στο κεφαλι σου. ολα τα επωνυμα ειναι το ιδιο καλα.;)
καλα μηχανακια για να ξεκινησεις ειναι τα ninja-cbr 250, cbf-ybr 250, wolf 250, inazuma 250...
christoi
09/07/2017, 16:26
το μηχανακι δεν εχει σχεση με το αυτοκινητο
ξεκινα πρωτα να μαθαινεις να οδηγας μηχανακι, το αυτοκινητο μετα θα ειναι ευκολοτερο.
Wrong.
Οδήγα στους ελληνικούς δρόμους αυτοκίνητο πρώτα να πάρεις το κολάι ότι δεν σε προσέχουν, δεν σε υπολογίζουν και γενικά να διαπιστώσεις τι να περιμένεις από τους έλληνες οδηγούς κουτιών, ΑΛΛΆ και τι να μην κάνεις όταν ανέβεις σε 2κυκλο (καθώς θα τα έχεις δει και θα σε έχουν εκνευρίσει αφάνταστα όσο θα κουτάρεις).