Σύνδεση

View Full Version : Τρυπάνια για ηλεκτρικά εργαλεία (μέταλλο, ξύλο, τοιχοποιία)

Σελίδες : 1 2 [3] 4

GEORGIOS
11/03/2021, 15:23
...Παντως κοβαλτιου που να κιτρινιζει δεν εχω δει.

Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις το μαυροχρυσαφί χρώμα των καινούργιων τρυπανιών κοβαλτίου είναι επικάλυψη;

JNP
11/03/2021, 16:39
Δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις το μαυροχρυσαφί χρώμα των καινούργιων τρυπανιών κοβαλτίου είναι επικάλυψη;

Ξέρεις πόσο θα έκανε ένα σετ τρυπάνια μασίφ κοβαλτιου; Ίσαμε ένα παπάκι...

GEORGIOS
11/03/2021, 18:03
Παντως κοβαλτιου που να κιτρινιζει δεν εχω δει.

Για κάνε μια αναζήτηση στο ίντερνετ για τρυπάνια κοβαλτίου bosch, dewalt, Milwaukee, Benman, ...

camen
11/03/2021, 18:20
Τα χρωματα ειναι τα παρακατω. Σε πιο κιτρινωπο κοβαλτιο εχω δει μονο κυπαρισσακια.
Δε ξερω τι εννοεις μασιφ κοβαλτιο,μαλλον κατι δεν εχεις καταλαβει. Το κοβαλτιο μπαινει σε ενα ποσοστο μεσα στο κραμα για μεγαλυτερη αντοχη. Για αυτο υπαρχουν Co5,Co8,Co10 οπου αριθμος δηλωνει το % κοβαλτιο που περιεχεται!

camen
11/03/2021, 18:29
Τα τρυπανια κοβαλτιου δεν εχουν επιστρωση κοβαλτιου, ειναι ολο το κραμα με κοβαλτιο.
Οπως κ τα hss ειναι ενα κραμμα μεταλλου με περισσοτερο χρωμιο κ νικελιο.
Τα τιτανιου εχουν επιστρωση τιτανιου κ για αυτο οταν τα τροχιζεις φευγει η επιστρωση κ πεφτει η αποδοση τους. Τα κοβαλτιου κ τα hss τα τροχιζεις κανονικα χωρις να πεφτει η αποδοση τους.
Τα κοβαλτιου σπανε πιο ευκολα(μπορει να σπασει ακομη απο πτωση στο δαπεδο) αλλα τρυπανε πιο σκληρα υλικα αφου παιζουν γυρω στο 65 rockwell C . Τα επικαλυψης τιτανιου αγγιζουν 80+ rockwell C .

stefanos
11/03/2021, 18:39
Τα κοβαλτίου που λέμε είναι ένας ταχυχάλυβας ,δεν έχουν και τεράστια διαφορά από τα απλά HSS και δεν νομίζω να έχει ελπίδες απέναντι σε σπασμένο κολαούζο.

GEORGIOS
11/03/2021, 20:14
Το ερώτημα παραμένει. Πιό τελικά είναι το φυσικό χρώμα του HSS-Co5 και HSS-Co8, το μαυροχρυσαφί ή το ασημί;
Και αν το φυσικό χρώμα είναι το ασημί, σημαίνει ότι η πλειοψηφία των τρυπανιών κοβαλτίου που είναι μαυροχρυσαφί, έχει επικάλυψη.
Τι είναι αυτή η επικάλυψη; Μήπως καθαρό κοβάλτιο; Τι ρόλο παίζει, είναι απλά για να τα ξεχωρίζουμε;

Να και μια φώτο από την wikipedia με καθαρό μεταλλικό κοβάλτιο.

426290

camen
11/03/2021, 20:52
Αν γραφει επανω Co «κατι» τοτε η μονη διαφορα στα ασημι κ τα μαυροχρυσαφι ειναι οτι οι περισσοτερες εταιριες τα ψηνουν μετα για να παρουν αυτο το μαυροχρυσαφι χρωμα για να ξεχωριζουν.
ΔΕΝ υπαρχουν με επικαλυψη κοβαλτιου σου ξαναλεω!!!! Ειναι κραμα με προσμιξη κοβαλτιου!

daz
11/03/2021, 21:25
Γιατί τέτοιο κόλλημα με τα χρώματα? Δεν παίζουν ρόλο! Όπως είπε ο θωμάς ένα κράμα χάλυβα είναι. Τα λέμε κοβαλτίου γιατί έχουν και κοβάλτιο. Το κάθε κράμα έχει διαφορετικές ιδιότητες.

To hss προέρχεται απ' το high speed steel. Είναι διαφορετικό κράμα απ' το high carbon που χρησιμοποιούνταν παλιότερα. Αντέχει υψηλότερες θερμοκρασίες χωρίς να χάνει την σκληρότητά του συνεπώς μπορεί να κόβει με υψηλότερες ταχύτητες. Γι' αυτό το ονόμασαν high speed.

Αλλά γιατί συζητάμε για τρυπάνια εδώ μέσα?

Και γιατί κανείς δεν κοιτάει στο κατάλληλο θρέντ? Να μη ξαναγράφω τα ίδια..

https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=153287&page=12&p=3073920&viewfull=1#post3073920

Φυσικά θα μεταφερθούμε, ε!

GEORGIOS
12/03/2021, 19:43
Γιατί τέτοιο κόλλημα με τα χρώματα?

Μήπως από αυτό καταλάβω αν μου πουλάνε μαϊμού κοπτικά κοβαλτίου οι Κινέζοι και τα ντόπια μαγαζιά. Πέρα από το τι γράφουν επάνω. :)

daz
12/03/2021, 21:47
Μήπως από αυτό καταλάβω αν μου πουλάνε μαϊμού κοπτικά κοβαλτίου οι Κινέζοι και τα ντόπια μαγαζιά. Πέρα από το τι γράφουν επάνω. :)

Πάρε το καλύτερο κράμα μετάλλου, κάνε μια άθλια θερμική επεξεργασία και έχεις ένα μέταλλο που είναι άχρηστο για οτιδήποτε.
Πάρε ένα κράμα που δε μπορεί να πιάσει τα χαρακτηστικά και τις ιδιότητες του από πάνω. Κάνε σωστή θερμική επεξεργασία και έχεις ένα μέταλλο μέτριων δυνατοτήτων αλλά καλύτερο απ' το απο πάνω.
Αν πάρεις το πρώτο και κάνεις σωστά αυτό που χρειάζεται να γίνει, έχεις ότι καλύτερο θα μπορούσες να έχεις.
Το κράμα του μετάλλου είναι μόνο το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας. Και αν δε γίνουν σωστά τα υπόλοιπα δεν έχει καμία αξία.

Ένα καλό προιόν made in China να είσαι σίγουρος οτι δε μπορεί να είναι τόσο φθηνό όσο λες. Η τυποποιημένη, σωστή, διαδικασία κατασκευής και ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος, που απαιτούνται για να πάρεις ένα σωστό προιόν έχει κάποιο κόστος. Και τελευταίο στην εξίσωση είναι το κόστος του υλικού.

Πχ.. Ενα τρυπάνι με κάποιο καρβίδιο είναι ακριβότερο. Το κόστος του καρβιδίου είναι μόνο το ένα μέρος και είναι το πιο ασήμαντο για τον κατασκευαστή. Το να φτιάξεις στο τέλος ένα τρυπάνι με μονή και διπλή επίστρωση που δε θα εξαφανιστεί με το που θα ακουμπήσει μέταλλο, είναι το άλλο μέρος.
Δυο τρυπάνια hss με διαφορετικό κράμα (υπάρχουν πολλά hss κράματα, δεν έιναι όλα ίδια), μπορεί να χρειάζονται εντελώς διαφορετική θερμική επεξεργασία. Αλλά και πριν απ' την θερμική επεξεργασία, κατά την κατασκευή του ατσαλιού απ' το κράμα μετάλλων, το ένα μπορεί να είναι πολύ πιο χρονοβόρο συνεπώς και πιο ακριβό, απ' το άλλο.

Σε όλα τα απο πάνω μπορείς να δώσεις όποιο χρώμα θέλεις. Εγώ έχω κοβαλτίου 5% ασημένια σαν τα hss χωρίς κοβάλτιο. Εχω κοβαλτίου 8% που έχουν αυτό το καφεχρυσαφένιο χρώμα. Εχω και απλά hss χωρίς κοβάλτιο που έχουν παρόμοιο χρώμα με τα κοβαλτίου 8%.
Επίσης από μια οθόνη υπολογιστή, τίποτε απ' όλα αυτά δεν ξεχωρίζει.

Το τι πουλάει ο κινέζος, δε το εξετάζω κάν. Είτε πουλάει κοβαλτίου χωρίς κοβάλτιο, είτε πουλάει κοβαλτίου με κοβάλτιο πιο φθηνά απ' τα επώνυμα μαύρα, μου είναι παντελώς αδιάφορο.

Δεν έχεις λεφτά για σετ τρυπάνια κοβαλτίου made in Germany, Austria? Πάρε hss χωρίς κοβάλτιο. Πάρε απλά μαύρα, σε απλές εργασίες είναι μια χαρά. Αν χρειαστεί να κοψεις κάτι σκληρό ή θέλεις να ανοίξεις πολλές τρύπες και να μειώσεις τον χρόνο τροχίσματος του τρυπανιού, πάρε hss με ή χωρίς κοβάλτιο στα νούμερα που θελεις. Δώσε 12 ευρώ και πάρε ένα με επικάλυψη Tialn.
Δε ξέρεις να ακονίζεις? Πάρε μαύρα μια χούφτα από κάθε νούμερο και όταν σταματήσουν να κόβουν τα πετάς.

Ξεκινούν από 1.5 με 2 ευρώ για τα πολύ μικρά και ανεβαίνεις ένα ευρώ για κάθε χιλιοστό. Δλδ 10 ευρώ το 10αρι..

https://www.maykestag.com/en/product-range/hss-drills-44/

Δε ξέρεις να τροχίζεις? Πάρε φθηνότερα μαύρα μέχρι να μάθεις να τα κάνεις να κόβουν ξανά σαν καινούρια και μετά άρχισε να παίρνεις τα maykestag ένα το μήνα.

Το επάνω είναι απλό και το κάτω hss κοβαλτίου 5%

426312

Το επάνω hss και τα δυο κάτω κοβαλτίου 8%

426313

Το επάνω hss, το τελευταίο κάτω hss κοβαλτίου 5% και τα δυο στη μέση hss κοβαλτίου 8%

426314

daz
12/03/2021, 21:57
Γιώργο τα κοβαλτίου το γράφουν επάνω οτι έχουν κοβάλτιο. Δε μπορεί κάποιος να σε κοροιδέψει. Και το ποσοστό γράφουν!

silkman
26/09/2021, 22:05
ΜΑΚΡΥ ΤΡΥΠΑΝΙ ΜΠΕΤΟΥ

Μετα απο μερικά μερεμέτια σε μπετό κατέβασα πάλι θεους και δαίμονες το Σαββατο. :priest:

Ευκαιρία είπα για να χρησιμοποιήσω το καινούργιο Dewalt brushless σετακι μου. Ελεος 10 6αρες τρυπες σε μπετό για ούπα ήθελα να κάνω, πόσο δύσκολο μπορεί να ειναι; Καταρχήν λόγω περίεργου σημείου χρειαζόμουν μακρυ τρυπάνι >250χιλ και τα κοντινά χρωματοπωλεία είχαν φυσικά τρυπάνια Benman, 100% chinesium, ούτε 2 τρύπες δεν έβγαζε το καθένα και το Dewalt άναψε (παιζει να το ρήμαξα). Τρυπανια 400χιλ που τα πούλαγαν 2€ όταν θεωρώ ότι ένα καλό μακρύ τρυπάνι πρέπει να εχει 10-12€

Εκτός απο τα γρανιτοπλακάκια που γράψατε στον μίτο, το πρόβλημα είναι το μπετό (οπλισμένο σκυρόδεμα). Επειδή σαν μη επαγγελματίας ΑΡΝΟΥΜΑΙ να πάρω ΚΑΙ sds τρυπάνι, μπορεί κάποιος να πει που μπορούμε να βρούμε τρυπάνια μπετού καλύτερα απ τα Bosch (η Bosch ετσι κ αλλιώς δεν έχει μακρυα μη sds τρυπάνια);
πχ κατι τετοιο ειναι καλό;
https://ruko.de/en/products/concrete-drills/218080

Επισης γράψτε και ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης για εμας τους άσχετους, δηλ δεν βάζεις το δράπανο στο κρουστικό και ζμπρώχνεις;;; :p

EDIT: Ερωτηση: Γιατί τα sds κοβουν το μπετο σαν βούτυρο ενώ τα απλά δραπανα με τσοκ όχι; Είναι το δράπανο που έχει ισχυρότερο κρουστικό σφυρι, το τρυπάνι, τί απ τα δύο;

#πολλανευρα

νεοσσός
26/09/2021, 22:37
Έχω ανοίξει πολλές τρύπες σε μπετό, μερικές εκ των οποίων διαμπερείς με τρυπάνι 400 x 14 χιλιοστών. Με πνευματικό κρουστικό δράπανο Kress 800 PE SDS, η δουλειά έγινε σχετικά εύκολα. Όσες φορές προσπάθησα να τρυπήσω μπετό με 6άρι ή 8άρι τρυπάνι σε απλό κρουστικό δράπανο Bosch, ταλαιπωρήθηκα άσκοπα.

Το Kress είναι από τα καλύτερα εργαλεία που έχω χρησιμοποιήσει. Κατέληξα ακόμα και σε απλά τρυπήματα σε τούβλο να χρησιμοποιώ μόνο αυτό. Είναι σχετικά βαρύ, αλλά έχει άνετο χαμηλόσυχνο ήχο και κάνει το τρύπημα απίστευτα εύκολο σε σχέση με τα απλά δράπανα.

stefanos
26/09/2021, 23:49
ΜΑΚΡΥ ΤΡΥΠΑΝΙ ΜΠΕΤΟΥ

Μετα απο μερικά μερεμέτια σε μπετό κατέβασα πάλι θεους και δαίμονες το Σαββατο. :priest:

Ευκαιρία είπα για να χρησιμοποιήσω το καινούργιο Dewalt brushless σετακι μου. Ελεος 10 6αρες τρυπες σε μπετό για ούπα ήθελα να κάνω, πόσο δύσκολο μπορεί να ειναι; Καταρχήν λόγω περίεργου σημείου χρειαζόμουν μακρυ τρυπάνι >250χιλ και τα κοντινά χρωματοπωλεία είχαν φυσικά τρυπάνια Benman, 100% chinesium, ούτε 2 τρύπες δεν έβγαζε το καθένα και το Dewalt άναψε (παιζει να το ρήμαξα). Τρυπανια 400χιλ που τα πούλαγαν 2€ όταν θεωρώ ότι ένα καλό μακρύ τρυπάνι πρέπει να εχει 10-12€

Εκτός απο τα γρανιτοπλακάκια που γράψατε στον μίτο, το πρόβλημα είναι το μπετό (οπλισμένο σκυρόδεμα). Επειδή σαν μη επαγγελματίας ΑΡΝΟΥΜΑΙ να πάρω ΚΑΙ sds τρυπάνι, μπορεί κάποιος να πει που μπορούμε να βρούμε τρυπάνια μπετού καλύτερα απ τα Bosch (η Bosch ετσι κ αλλιώς δεν έχει μακρυα μη sds τρυπάνια);

Επισης γράψτε και ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης για εμας τους άσχετους, δηλ δεν βάζεις το δράπανο στο κρουστικό και ζμπρώχνεις;;; :p

EDIT: Ερωτηση: Γιατί τα sds κοβουν το μπετο σαν βούτυρο ενώ τα απλά δραπανα με τσοκ όχι; Είναι το δράπανο που έχει ισχυρότερο κρουστικό σφυρι, το τρυπάνι, τί απ τα δύο;

#πολλανευρα

Αν δεν καταφέρεις να διαχειριστείς τη θερμότητα που παράγεται στο τρυπάνι είναι φυσικό να καταστραφεί.
Και το φτηνό και το ακριβό. Λιγότερες στροφές λιγότερη πίεση λιγότερη θερμότητα.
Θέλει υπομονή και χρόνο...
ή πνευματικό που η κύρια λειτουργία του είναι η κρούση σε αντίθεση με ένα δράπανο που η δουλειά του είναι η περιστροφή.
Αλλά στην περίπτωσή σου εφόσον τις έκανες τις τρύπες όλα καλά.
Όταν θα χρειαστεί να κάνεις πολλές τρύπες παίρνεις ένα φτηνό πνευματικό και κάνεις δουλειά.

JNP
27/09/2021, 09:20
ΜΑΚΡΥ ΤΡΥΠΑΝΙ ΜΠΕΤΟΥ

#πολλανευρα

Το καινούργιο Dewalt brushless σετακι σου είναι καλό για ξυλοδουλειες και λαμαρινοδουλειες. Το δε τρυπάνι που πήρες προφανώς είναι για σοβά /τούβλο αντε και καμμια μαλακια πέτρα.
Προφανώς χρειάζεσαι ηλεκτρικό εργαλείο ρεύματος με δύο ταχύτητες και καλή κρούση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι SDS παρόλο που είναι ιδανικό. Εγώ με ένα Metabo 620watt έχω ξετρυπησει πάνω από 150 τρύπες σε οπλισμένο μπετο 16 και 22 χιλ κάνοντας προτρυπημα με 10 χιλ. Ρηχές τρύπες των 10χιλ για ουπα έχει κάνει 100αδες.
Γιαυτό εξακολουθούν και παράγονται τέτοια ηλεκτρικά εργαλεία με υψηλή ροπή, καλή κρούση και χαμηλή /υψηλή ταχύτητα αν είναι και SDS ακόμα καλύτερα. Το θέμα της καλής κρούσης δεν έχει να κάνει με το SDS αλλά με το καλό εργαλείο.Το SDS εξυπηρετεί στο γρήγορο άλλαγμα του τρυπανιου και στο να μην γλυστραει το τρυπάνι μέσα στο τσοκ.
Τα καλά τρυπανια μπετου βεβαίως τα ακριβοπληρωνεις. Κοίτα σε Makita και Stanley.

karellen
27/09/2021, 09:39
Ένα καλό κόλπο όταν τρυπάτε μπετόν είναι να μην επιμένετε στην πίεση μέχρι το τέρμα.
Δηλαδή πιέζουμε 5-6 δευτερόλεπτα κατόπιν χαλαρώνουμε το χέρι και τραβάμε 1-2 εκατοστά πίσω το δράπανο ώστε να κρυώσει λίγο με τις 'κούφιες'.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο,όσες φορές χρειαστεί.

JNP
27/09/2021, 11:35
Ένα καλό κόλπο όταν τρυπάτε μπετόν είναι να μην επιμένετε στην πίεση μέχρι το τέρμα.
Δηλαδή πιέζουμε 5-6 δευτερόλεπτα κατόπιν χαλαρώνουμε το χέρι και τραβάμε 1-2 εκατοστά πίσω το δράπανο ώστε να κρυώσει λίγο με τις 'κούφιες'.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο,όσες φορές χρειαστεί.

Το τράβηγμα πίσω καλό είναι να γίνεται για να ξεμπουκωνει το τρυπάνι από τη σκόνη ώστε να δουλεύει άνετα.

bros400pgm
27/09/2021, 13:10
Τα καλυτερα τρυπανια ειναι τα sds. Εχω και εγω δραπανοκατσαβιδο της makita και χρησιμοποιω τα SDS. Τόσο απλα :lol:
Για μπετο δεν κανουν παντως αυτα τα μηχανηματα. Ούτε μια τρυπα δεν εχω όρεξη να κανω. Προτιμώ να παω στο αμαξι, στα 50μ, 4 οροφους χωρις ανσανσερ και να φέρω το τρυπανι :p

GEORGIOS
27/09/2021, 13:19
Ερωτηση: Γιατί τα sds κοβουν το μπετο σαν βούτυρο ενώ τα απλά δραπανα με τσοκ όχι; Είναι το δράπανο που έχει ισχυρότερο κρουστικό σφυρι, το τρυπάνι, τί απ τα δύο;

#πολλανευρα

Γιατί τα τρυπάνια sds που έχεις δει, τρυπάγανε με πνευματικά δράπανα. Είναι τεράστια η διαφορά πνευματικού με απλού κρουστικού.
Το απλό κρουστικό για να κάνει τρύπα σε σκληρό μπετό ή σε πέτρα, θα σου βγάλει την παναγία και θα κουράσεις και το δράπανο.
Επίσης ένα καλό τρυπάνι για μπετό μπορεί να τρυπάει μέχρι και με διπλάσια ταχύτητα από ένα φτηνό τρυπάνι, για παράδειγμα σαν τα φτηνά sds από τα Λίντλ. Δεν είναι μόνο η αντοχή η διαφορά του φτηνού με το ακριβό.

bros400pgm
27/09/2021, 13:26
Γιατί τα τρυπάνια sds που έχεις δει, τρυπάγανε με πνευματικά δράπανα. Είναι τεράστια η διαφορά πνευματικού με απλού κρουστικού.
Το απλό κρουστικό για να κάνει τρύπα σε σκληρό μπετό ή σε πέτρα, θα σου βγάλει την παναγία και θα κουράσεις και το δράπανο.
Επίσης ένα καλό τρυπάνι για μπετό μπορεί να τρυπάει μέχρι και με διπλάσια ταχύτητα από ένα φτηνό τρυπάνι, για παράδειγμα σαν τα φτηνά sds από τα Λίντλ. Δεν είναι μόνο η αντοχή η διαφορά του φτηνού με το ακριβό.

Σιγουρα αλλα θα προσθετα οτι και οι κοπτικες ακμες του ειναι σχεδιασμενες να κοβουν και σιδερο ;)
Θεωρω οτι τα sds τρυπανια εχουν επενδεδυμενη τεχνολογια πανω τους την οποια (ενας μερος της) μπορεις να την εκμεταλευτεις και σε κρουστικα δραπανα.

alexis72
27/09/2021, 13:30
αν καποιος θελει να αγοράσει κρουστικο με τεραστια ΜΕΖΕΑ ...
ας αγοράσει αυτό ... https://www.skroutz.gr/s/10358513/Metabo-UHEV-2860-2-Quick-%CE%9A%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A3%CE%BA%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-1100W.html?from=recommendations δοκιμασμένο σε πολυ ΔΥΣΚΟΛΕΣ εργασιες απο φιλο μου εργολαβο οικοδομών
μιλαμε για το ΕΡΓΑΛΕΙΟ ...

silkman
27/09/2021, 13:55
Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια :)

Κατανοητό ότι το πνευματικό έχει πιστόνι μέσα και καλύτερη κρούση σε σχέση με ενα κρουστικό δράπανο...

Η απορία μου είναι γιατί δεν υπάρχουν τρίκοπα τετράκοπα τρυπάνια σε απλό στρογγυλό φορμά και βγαίνουν μόνο σε sds;

bros400pgm
27/09/2021, 14:02
Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια :)

Κατανοητό ότι το πνευματικό έχει πιστόνι μέσα και καλύτερη κρούση σε σχέση με ενα κρουστικό δράπανο...

Η απορία μου είναι γιατί δεν υπάρχουν τρίκοπα τετράκοπα τρυπάνια σε απλό στρογγυλό φορμά και βγαίνουν μόνο σε sds;

Προφανως δεν εχει νοημα να επενδυσουν οι κατασκευαστες σε αυτα. Επαναλαμβανω ομως, τι σε εμποδιζει να τα χρησιμοποιησεις στο δραπανοκατσαβιδο; ;)

JNP
27/09/2021, 15:35
αν καποιος θελει να αγοράσει κρουστικο με τεραστια ΜΕΖΕΑ ...
ας αγοράσει αυτό ... https://www.skroutz.gr/s/10358513/Metabo-UHEV-2860-2-Quick-%CE%9A%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A3%CE%BA%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-1100W.html?from=recommendations δοκιμασμένο σε πολυ ΔΥΣΚΟΛΕΣ εργασιες απο φιλο μου εργολαβο οικοδομών
μιλαμε για το ΕΡΓΑΛΕΙΟ ...

Έχω πάρει το αδερφάκι του προσφορά από Γερμανία (προηγούμενο μοντέλο στα ίδια watt) με δύο τσοκ και είναι πράγματι εξαιρετικό.Εργαλεία να βγάζει κανεις μεροκάματο, όχι παιχνιδάκια.

JNP
27/09/2021, 15:39

Αυτά του λιντλ γράφουν επάνω ότι είναι για ελαφριά δομικά υλικά. Το ότι μοιάζουν με μπετου δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας!

νεοσσός
27/09/2021, 15:47
Πάντως για 10 εξάρες τρύπες σε μπετό δεν αξίζει να αγοράσεις πνευματικό δράπανο και αντίστοιχο τρυπάνι. Καλύτερα να πληρώσεις έναν επαγγελματία να στο κάνει με υποπολλαπλάσια χρήματα ή να δανειστείς εργαλεία από φίλο.

alexis72
27/09/2021, 20:46
Έχω πάρει το αδερφάκι του προσφορά από Γερμανία (προηγούμενο μοντέλο στα ίδια watt) με δύο τσοκ και είναι πράγματι εξαιρετικό.Εργαλεία να βγάζει κανεις μεροκάματο, όχι παιχνιδάκια.

ετσι ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι αψογο εργαλείο κ εχουν περασει πολλα παρομοια απο τα χερια του αλλα σε αλλες μαρκες ,αλλα με αυτο εχει ερωτα ...ποτέ ΔΕΝ τον αφησε στη μεση της δουλειάς ,
οπως επισης τα ΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ,λεει για αυτην την σπαθοσέγα https://www.skroutz.gr/s/337312/Bosch-%CE%A3%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B1-GSA-1100-E-1100W.html την εχει 2 χρονια και μιλάμε οργώνει,για κοψιμο ξυλου - πλαστικου σωληνα- μεταλλικου σωληνα - λαμαρινας κλπ και εχει σημερα γυρω στα 140 ευρω μόνο ...

GEORGIOS
27/09/2021, 22:48
Εμένα μου φαίνεται απίθανο ένας που μαστορεύει να μη χρειάζεται πνευματικό δράπανο.
Κανονικά χρειάζεσαι τρία πνευματικά, 1 μπαταρίας, 1 ηλεκτρικό με 2-3 joule για να δουλεύει μικρό καλέμι σε τοίχο, και 1 ηλεκτρικό sds Max με 8 joule για τρύπες μεγαλύτερες από 25 χιλιοστά και να δουλεύει καλέμι σε τσιμέντο.

JNP
28/09/2021, 08:34
Εμένα μου φαίνεται απίθανο ένας που μαστορεύει να μη χρειάζεται πνευματικό δράπανο.
Κανονικά χρειάζεσαι τρία πνευματικά, 1 μπαταρίας, 1 ηλεκτρικό με 2-3 joule για να δουλεύει μικρό καλέμι σε τοίχο, και 1 ηλεκτρικό sds Max με 8 joule για τρύπες μεγαλύτερες από 25 χιλιοστά και να δουλεύει καλέμι σε τσιμέντο.

Αν εννοείς επαγγελματία μάστορα θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται 3 τέτοια εργαλεία.
Ο ερασιτέχνης που θα το χρειαστεί στο σπίτι και στο εξοχικό έχει πάντα πρόσβαση σε ρεύμα και πιστεύω από προσωπική χρήση τέτοιου τύπου ότι ένα SDS 3,4J σαν το metabo που λέγαμε κάνει όλα τα τρυπηματα και τα μικροσκαψιματα παιχνίδι.
430941
Εγω το πήρα πιο πολύ από μεράκι όταν είχα τελειώσει τις πιο πολλές δουλειές μου στο σπίτι.
Αυτό που βγήκε παλικάρι πριν 30 χρόνια με όλα τα τρυπηματα που περιέγραψα είναι μηχανικό δύο ταχυτήτων και φυσικά καλό κρουστικό. Ακόμα δουλεύει άψογα.
Metabo 620(watt) /2S(speed) :
430942
Σημ. Και τα δύο metabo που ανάφερα είναι made in Germany με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.Μην παρασυρομαστε από τα watt αλλά να κοιτάμε τι ροπή βγάζουν τα γρανάζια με αυτά τα watt...

silkman
28/09/2021, 09:21
Προφανως δεν εχει νοημα να επενδυσουν οι κατασκευαστες σε αυτα. Επαναλαμβανω ομως, τι σε εμποδιζει να τα χρησιμοποιησεις στο δραπανοκατσαβιδο; ;)

Τι εννοεις, να βάλω sds τρυπανι στο δραπανο με απλο τσοκ; Δε μπαινει... Σε ενα παλιο που είχα ψιλοέμπαινε αν το προσπαθούσες, στο dewalt δεν καθεται ίσια με τίποτα..

OldMan
28/09/2021, 12:31
Και καλα κανει και δεν καθεται..!!

Τα SDS λειτουργουν κρουστικα μεσω διαφορετικου μηχανισμου στο τσοκ απο τα απλα..

bros400pgm
28/09/2021, 15:30
Τι εννοεις, να βάλω sds τρυπανι στο δραπανο με απλο τσοκ; Δε μπαινει... Σε ενα παλιο που είχα ψιλοέμπαινε αν το προσπαθούσες, στο dewalt δεν καθεται ίσια με τίποτα..

Κόβεις αγορίνα το κομμάτι του sds ;)

JNP
02/10/2021, 08:31
ετσι ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι αψογο εργαλείο κ εχουν περασει πολλα παρομοια απο τα χερια του αλλα σε αλλες μαρκες ,αλλα με αυτο εχει ερωτα ...ποτέ ΔΕΝ τον αφησε στη μεση της δουλειάς ,
οπως επισης τα ΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ,λεει για αυτην την σπαθοσέγα https://www.skroutz.gr/s/337312/Bosch-%CE%A3%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B1-GSA-1100-E-1100W.html την εχει 2 χρονια και μιλάμε οργώνει,για κοψιμο ξυλου - πλαστικου σωληνα- μεταλλικου σωληνα - λαμαρινας κλπ και εχει σημερα γυρω στα 140 ευρω μόνο ...

https://www.bing.com/videos/search?q=BOSCH+GSA+1100E&&view=detail&mid=EBC62D60EF6F92C94977EBC62D60EF6F92C94977&rvsmid=D1E391DD742E351FE2AED1E391DD742E351FE2AE&FORM=VDRVRV&PC=HWMB
Με την κατάλληλη λάμα (έως 365 χιλ) είναι ικανό να κόψει καθαρά τοίχο από διπλό τούβλο, πχ για άνοιγμα πόρτας.!

lazarefa
02/10/2021, 08:38
Προσωπικά μέχρι πριν 7 χρόνια είχα ένα εξαιρετικό δράπανο ρεύματος Metabo (Made in Germany) κρουστικό (όχι πνευματικό) με ταχυτσόκ, 2 μηχανικών ταχυτήτων, γύρω στα 780 βατ ισχύος αν θυμάμαι σωστά, με το οποίο ξεκίνησα μια μέρα να ανοίξω 2 τρύπες βάθους γύρω στα 50-60 χιλ. έκαστη σε ταβάνι σπιτιού (άρα οπλισμένο σκυρόδεμα) για να τοποθετήσω ούπα 8 χιλ. για στερέωση αντίστοιχων ανεμιστήρων οροφής. Με 2 λόγια ήταν τραυματική εμπειρία...Μου βγήκε κυριολεκτικά η Παναγία για να ολοκληρώσω τα τρυπήματα με αυτό το (εξαιρετικά κατά τα λοιπά) δράπανο (πάντα με καλής ποιότητας τρυπάνια). Υποσχέθηκα λοιπόν στον εαυτό μου ότι δεν θα ξανακάνω κάτι αντίστοιχο με κρουστικό (αντί πνευματικό) δράπανο, ότι πρέπει άμεσα να αποκτήσω πνευματικό, κι επειδή τα χρήματα δεν περίσσευαν για να κρατήσω και το κρουστικό έχοντας αγοράσει πνευματικό, πούλησα το Metabo (τυχερός ο ναξιώτης σιδεράς που το αγόρασε σε κατάσταση καινούριου) και αγόρασα ένα πνευματικό ρεύματος Μakita (κλασική αξία) 2,7J και βρήκα την υγειά μου.
Από κει και πέρα, πριν λίγους μήνες, έχοντας ήδη μερικές 12βολτες μπαταρίες parkside (lidl) στην κατοχή μου, αγόρασα κι ένα μικρό 12βολτο πνευματικό parkside ονομαστικής ενέργειας κρούσης 1J για 35 ευρώ (χωρίς μπαταρίες-φορτιστή), το οποίο ωραιότατα (δοκιμάστηκε) ανοίγει τρύπες 8 χιλ. σε μπετόν (για 10 χιλ. δεν παίρνω όρκο βέβαια) ακόμα και με τα ψιλοάθλια τρυπάνια sds που έχει στη συσκευασία του.
Οπότε θα πρότεινα στο φίλο silkman να αφήσει το brushless dewalt στην άκρη όταν θέλει να τρυπάει σε μπετό (το τούβλο είναι πιο λάιτ περίπτωση και μπορεί να δουλεύεται προσεκτικά και με απλό κρουστικό χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα) και είτε να επενδύσει σε σοβαρό πνευματικό δράπανο (ρεύματος ή μπαταρίας, απλά στο μπαταρίας ο λογαριασμός πάει τουλάχιστον 50-70 ευρώ επιπλέον) είτε ακόμα και σε ένα φτηνό τύπου Parkside (γύρω στα 55 ευρώ κομπλέ με μπαταρία-φορτιστή) για να κάνει τη δουλειά του ξεκούραστα και χωρίς να αγχώνεται αν θα υπερθερμανθεί/καεί το δράπανο και κυρίως, χωρίς να βλασφημάει (όπως συνέβη και με μένα πριν χρόνια).

daz
02/10/2021, 10:37
Μάγκες εδώ μόνο για αρίδες τρυπανιών. Όχι ηλεκτρικά εργαλεία.

Αν κάποιος ρωτήσει για την κατάλληλη αρίδα και θέλουμε να του πούμε οτι είναι καλύτερα να επενδύσει σε άλλο εργαλείο, του λέμε αυτό ακριβώς και αν θέλει πάει και ρωτάει στο κατάλληλο θέμα ή ανοίγει καινούριο.

Διαφορετικά, ανοίγουμε απ' την αρχή καινούριο θέμα με το πρόβλημα που έχουμε, ώστε οι προτάσεις να περιλαμβάνουν τα πάντα. Από σφυρί-καλέμι, μέχρι κατεδαφιστικά.

GEORGIOS
18/11/2021, 17:24
Πως μπορείς να πιάσεις στο τσόκ ένα πολύ λεπτό τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό σωληνάκι.

https://www.youtube.com/watch?v=WsaWwglI6is&list=PLS0ctXDF5srqtUDVUGFIcCAdZGAjOVY7w&index=20

lazarefa
19/11/2021, 08:00
Γνώμες για σχετικά οικονομικό (αλλά και όχι ποιοτικά μάπα) σετ τρυπανιών μετάλλου HSS; Με ενδιαφέρουν βασικά μεγέθη (πχ από 2 χιλ. μέχρι 8 χιλ. ανά 1 χιλ) για περιστασιακή χρήση (όχι ως βασικό σετ τρυπανιών). Κάτι τέτοιο ίσως;
https://www.skroutz.gr/s/18616702/Bosch-%CE%A3%CE%B5%CF%84-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85-HSS-R-X-Line-Metal-Mini-2607019673-7%CF%84%CE%BC%CF%87.html

JNP
19/11/2021, 08:26
Τέτοια χρησιμοποιώ χρόνια σε απλά τρυπηματα. Αντεχουν παραπάνω σε βάση καθετου δραπανου πάρα στο χέρι.
Για όγκο δουλειάς παίρνω μεμονωμένα μεγέθη τιτανίου.

Panos76
19/11/2021, 15:10
Έχω ακριβώς το ίδιο σετ, απλά το μεγαλύτερο που έχει μέσα για σίδερο, ξύλο και μπετόν.

Τα χρησιμοποιώ περιστασιακά σε κάθε τύπου οικιακή χρήση και δεν έχω κανένα παράπονο από το 2008 που τα πήρα.

OldMan
19/11/2021, 15:49
Δυστυχως, τα καλα τρυπανια βγαζουν κακο ονομα απο δραπανα με χαρχαλο τσοκ..

daz
19/11/2021, 16:46
Δυστυχως, τα καλα τρυπανια βγαζουν κακο ονομα απο δραπανα με χαρχαλο τσοκ..

Και κάποιες φορές από άσχετο χειριστή του δραπάνου. (βλ πολλές στροφές)

Lakisss
19/11/2021, 17:26
Πολύ καλά. https://www.skroutz.gr/s/18594560/Dewalt-%CE%A3%CE%B5%CF%84-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%9A%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-Extreme-HSS-CO-DW-2-8mm-DT4956-6%CF%84%CE%BC%CF%87.html

daz
19/11/2021, 18:16
Πολύ καλά. https://www.skroutz.gr/s/18594560/Dewalt-%CE%A3%CE%B5%CF%84-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%9A%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-Extreme-HSS-CO-DW-2-8mm-DT4956-6%CF%84%CE%BC%CF%87.html

Αν δε ξέρεις να τα ακονίζεις δεν αξίζει να δώσεις τόσα.

JNP
19/11/2021, 20:20
Αν δε ξέρεις να τα ακονίζεις δεν αξίζει να δώσεις τόσα.

Δεν ακονιζονται αυτά Αποστολη, έχουν περίεργη μύτη. Είναι για να τρυπας διαφορετικά υλικά κολλημένα μεταξύ τους και να μην χαλάς τα απλά τρυπανια πχ φύλλο αλουμινίου η ανοξείδωτο πάνω σε κόντρα πλακέ.
Τα έχω για τέτοιες δουλειές, ακόμα περιμένουν...

daz
19/11/2021, 23:18
Δεν ακονιζονται αυτά Αποστολη, έχουν περίεργη μύτη. Είναι για να τρυπας διαφορετικά υλικά κολλημένα μεταξύ τους και να μην χαλάς τα απλά τρυπανια πχ φύλλο αλουμινίου η ανοξείδωτο πάνω σε κόντρα πλακέ.
Τα έχω για τέτοιες δουλειές, ακόμα περιμένουν...

Μμμ.. δε τα είχα δει οτι είναι τέτοια, νόμιζα οτι είναι κοινά κοβαλτίου. :beer:

Πάντως αν σταματήσουν να κόβουν μη τα πετάξετε. Αν τροχίζεται τρυπάνι που έχει σπάσει, τροχίζονται όλα. Ακόμα και αν δεν τροχιστεί στη μορφή που έχει αυτό.

JNP
20/11/2021, 05:12
Σωστος!

silkman
21/11/2021, 19:55
Μμμ.. δε τα είχα δει οτι είναι τέτοια, νόμιζα οτι είναι κοινά κοβαλτίου. :beer:

Πάντως αν σταματήσουν να κόβουν μη τα πετάξετε. Αν τροχίζεται τρυπάνι που έχει σπάσει, τροχίζονται όλα. Ακόμα και αν δεν τροχιστεί στη μορφή που έχει αυτό.

Που μπορούμε να βρουμε οδηγό για ακόνισμα (youtube?); Αποστόλη χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο μηχάνημα;

daz
21/11/2021, 21:05
Που μπορούμε να βρουμε οδηγό για ακόνισμα (youtube?); Αποστόλη χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο μηχάνημα;

Δεν υπάρχει αξιόλογο μηχάνημα που να μπορεί να δικαιολόγησει την αγορά του ενας περιστασιακος χρήστης. Εκτός και αν χρησιμοποιεί τρυπάνια τόσο συχνά. Με λίγη εξάσκηση όμως τροχιζονται στο χέρι με πολύ φθηνό εξοπλισμό.
Εκτός και αν εννοείς μετρητές γωνίας για να είναι ίδια και απ τις δύο μεριές.

MISKIN
21/11/2021, 21:25
Ανέκαθεν τα τρυπάνια τα τρόχιζα στο χέρι και ποτέ δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω τροχιστικό. Πρόσφατα όμως στη δουλειά πήραμε ένα τροχιστικό (https://roussakis.com.gr/product/drill-doctor-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CF%81%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%89%CE%BD-xp/) γιατί κάποιοι δε τα καταφέρνουν και τόσο καλά με το τρόχισμα στο χέρι.

Μπορώ να πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος, τουλάχιστον στο λίγο χρόνο που το δούλεψα. Τροχίζει από 2.5mm μέχρι 13mm διάμετρο τρυπανιού και κάνει και το κέντρο, το λεγόμενο split point. Δε γνωρίζω πόσο κρατάει ο διαμαντοτροχός που έχει, λογικά εξαρτάται από τι τρυπάνια τροχίζεις, πόσο συχνά κλπ.

Φυσικά είναι υπερβολή για κάποιον ερασιτέχνη ( πχ, για να το δοκιμάσω τρόχισα 30-40 τρυπάνια διαφορετικών διαμέτρων) και καλό θα ήταν να μάθει να τα τροχίζει στο χέρι σε δίδυμο τροχό (ή σε γωνιακό, αν και λίγο επικίνδυνο).

Κάποιοι λένε ότι του λιντλ το τροχιστικό, κάνει δουλειά, τουλάχιστον για τα HSS αλλά δεν έχω ιδέα αν είναι αλήθεια.

daz
22/11/2021, 08:02
Κάποιοι λένε ότι του λιντλ το τροχιστικό, κάνει δουλειά, τουλάχιστον για τα HSS αλλά δεν έχω ιδέα αν είναι αλήθεια.

Μια χαρά κάνει δουλειά. Εχω σπάσει ένα απ' τα πλαστικά καλύμματα που είχε και τα τροχίζω στο χέρι. :lol:

OldMan
22/11/2021, 09:57
Βαζετε τα τρυπανια σας οπου ναναι και μετα θελουν τροχισμα.. :p

george.S
29/11/2021, 07:34
Καλημέρα
Έχω μια σειρά από bosh τιτανίου
Στην αρχή δούλευαν πάρα πολύ καλά
Πλέον η απόδοση τους δεν είναι η ίδια
Το τροχιστηρι από το lidl το είχα πάρει....δοκίμασα να ακονισω ένα μαχαίρι και το έβαλα στο κουτί του ξανά γιατί για μαχαίρια θα το χαρακτηριχα άχρηστο έως καταστροφικό για την κόψη

Θα μπορούσα άραγε να ακονισω τα τρυπανια?

MISKIN
29/11/2021, 08:03
Ακονίζει και τρυπάνια το τροχιστικό του Λιντλ; Βασικά και σε γωνιακό τροχό μπορείς να το ακονίσεις αν βάλεις μια χοντρή πέτρα, αλλά θέλει να σου δείξει κάποιος.

george.S
29/11/2021, 08:10
Αυτό έχω
Αν θυμάμαι εκανε και τρυπάνια

george.S
29/11/2021, 08:13
Και αυτά είναι τα τρυπανια που εχω

MISKIN
29/11/2021, 08:28
Αυτό έχω
Αν θυμάμαι εκανε και τρυπάνια

Ε, τότε γιατί να μη το δοκιμάσεις; Βρες ένα βίντεο στο σωλήνα, κάποιος θα έχει ανεβάσει πως γίνεται.

JNP
29/11/2021, 09:27
Καλημέρα
Έχω μια σειρά από bosh τιτανίου
Στην αρχή δούλευαν πάρα πολύ καλά
Πλέον η απόδοση τους δεν είναι η ίδια
Το τροχιστηρι από το lidl το είχα πάρει....δοκίμασα να ακονισω ένα μαχαίρι και το έβαλα στο κουτί του ξανά γιατί για μαχαίρια θα το χαρακτηριχα άχρηστο έως καταστροφικό για την κόψη

Θα μπορούσα άραγε να ακονισω τα τρυπανια?

Για τρυπανια δεν ξέρω αλλά και εμένα ένα παλιό μαχαίρι κουζίνας που έβαλα δοκιμαστικά του έβγαλε τα μάτια. Δωριστικε άμεσα!

Bowleno
29/11/2021, 10:12
Για τρυπανια δεν ξέρω αλλά και εμένα ένα παλιό μαχαίρι κουζίνας που έβαλα δοκιμαστικά του έβγαλε τα μάτια. Δωριστικε άμεσα!

Μιλώντας για ακονιστήρια.... Πήρα ένα μικρό από τον... Σκλαβενίτη με 3,5 ευρώ:lol:
Μικρό στο μάτι αλλά κάνει δουλειά!
Για μαχαίρια βέβαια μόνο

george.S
29/11/2021, 17:09
Το ακόνισμα στα σοβαρά μαχαίρια μόνο με χέρι σε πέτρα και μετά σε δέρμα

Μεγάλο κεφάλαιο αλλά μάλλον πρέπει να γίνει σε άλλο ποστ γιατί εδώ είναι για τρυπανια .....:rolleyes:

JNP
29/11/2021, 20:11
Το ακόνισμα στα σοβαρά μαχαίρια μόνο με χέρι σε πέτρα και μετά σε δέρμα

Μεγάλο κεφάλαιο αλλά μάλλον πρέπει να γίνει σε άλλο ποστ γιατί εδώ είναι για τρυπανια .....:rolleyes:

Ασε μην ανοίγουμε πληγές...!

daz
29/11/2021, 20:37
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=154229&page=43

JNP
11/12/2021, 14:23
https://m.youtube.com/watch?v=3uaeXWIuX-U
Αυτό το ακονιστηρι για τρυπανια το έχουν φέρει εδώ;

daz
11/12/2021, 18:28
Γιάννη, στα εργαλεία των λιντλ, όχι εδώ. Εδώ δεν είναι καν το θρεντ για ακονιστήρια τρυπανιών.
:)

vaska
11/12/2021, 19:41
ας μη μιλήσω καλύτερα για τον Κινέζο από την πολύ βαθιά Κινεζία που αγόρασα. Βαφτισμένο Bosch GBH2-28 και ακούμπησα 100στάευρο. Όλα βρομούσαν μούφα αλλά ο π@π@ρ@ς το πήρα. Δεν του έχω καμία εκτίμηση αλλά με την ευκαιρία που έξω από το μαγαζί αναπλάθουν τα πεζοδρόμια, ένα απόγευμα βγήκα και μια ώρα βαρούσα. Τρύπες καλέμια όλα. Και δούλεψε το ρημάδι. Κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μου λέει να κάνω κίνηση επιστροφής αλλά το γνήσιο έχει +180. Είμαι πολύ σκεπτικός και όσοι με΄ξέρουν γνωρίζουν ότι απεχθάνομαι τις μαϊμούδες

Shinji Ikari
11/01/2022, 08:12
Ξερει καποιος τι τρυπανι ειναι αυτο; εχει κιτρινη μυτη. Ευχαριστω.
433443

doctor_john
11/01/2022, 08:26
Για τούβλα - μπετό μοιάζει

JNP
11/01/2022, 09:19
Για τούβλα - μπετό μοιάζει

Σωστά!

Shinji Ikari
11/01/2022, 09:32
Φυσικα, αφου της ειπα να παρει για μεταλο.

silkman
11/01/2022, 09:47
ας μη μιλήσω καλύτερα για τον Κινέζο από την πολύ βαθιά Κινεζία που αγόρασα. Βαφτισμένο Bosch GBH2-28 και ακούμπησα 100στάευρο. Όλα βρομούσαν μούφα αλλά ο π@π@ρ@ς το πήρα. Δεν του έχω καμία εκτίμηση αλλά με την ευκαιρία που έξω από το μαγαζί αναπλάθουν τα πεζοδρόμια, ένα απόγευμα βγήκα και μια ώρα βαρούσα. Τρύπες καλέμια όλα. Και δούλεψε το ρημάδι. Κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μου λέει να κάνω κίνηση επιστροφής αλλά το γνήσιο έχει +180. Είμαι πολύ σκεπτικός και όσοι με΄ξέρουν γνωρίζουν ότι απεχθάνομαι τις μαϊμούδες

Αγορα απο Fecebook;

GEORGIOS
11/01/2022, 18:14
https://m.youtube.com/watch?v=3uaeXWIuX-U
Αυτό το ακονιστηρι για τρυπανια το έχουν φέρει εδώ;

Το έχουν φέρει πολλές φορές και το έχω πάρει. Καλά δουλεύει.

silkman
26/05/2022, 13:25
Ηθικόν διδαγμα:
Παιδιά άμα αγοράζετε μακρυά τρυπανια st... ή B... να φοράτε τσιγκινα σωβρακακια.!

Θα μου βρεις καλύτερο απ αυτό μπετού 8mm, απλό όχι sds?
https://www.skroutz.gr/s/18632125/Bosch-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D-Blue-Granite-Concrete-8x200x250mm-2608597743-1%CF%84%CE%BC%CF%87.html

losvre
27/05/2022, 23:48
Θα μου βρεις καλύτερο απ αυτό μπετού 8mm, απλό όχι sds?
https://www.skroutz.gr/s/18632125/Bosch-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D-Blue-Granite-Concrete-8x200x250mm-2608597743-1%CF%84%CE%BC%CF%87.html

έχεις δοκιμάσει αυτα εδώ? μην βάλεις κρούση στο τρυπάνει όμως γιατί σπάει το καρβίδιο της μύτης.
https://www.skroutz.gr/s/18792600/Bosch-CYL-5-%CE%A3%CE%B5%CF%84-%CE%A4%CF%81%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-7%CF%84%CE%BC%CF%87.html

JNP
28/05/2022, 12:38
Για την ερώτηση του silkman για τρυπάνι μπετου 8χιλ.
Προσοχή θέλει στο εξής, τα cyl-5 μπλε είναι για ελαφριά δομικά υλικά ή για γρανιτενιες πλάκες γιαυτό δουλευονται χωρίς κρούση. Για γκρο μπετόν ή μπετόν αρμέ θέλεις απλά διαμαντοτρυπανα που δουλευονται με κρούση και προχωράνε πιο γρήγορα. Όλα τα μαγαζιά έχουν τέτοια απλά.
436063

daz
28/05/2022, 15:11
Για την ερώτηση του silkman για τρυπάνι μπετου 8χιλ.
Προσοχή θέλει στο εξής, τα cyl-5 μπλε είναι για ελαφριά δομικά υλικά ή για γρανιτενιες πλάκες γιαυτό δουλευονται χωρίς κρούση. Για γκρο μπετόν ή μπετόν αρμέ θέλεις απλά διαμαντοτρυπανα που δουλευονται με κρούση και προχωράνε πιο γρήγορα. Όλα τα μαγαζιά έχουν τέτοια απλά.
436063

Μήπως τα μπερδεύεις με τα cyl 9?

Καταρχάς όλα δουλεύονται με κρούση. Το γενονός ότι κάποια μπορούν να δουλέψουν και χωρίς κρούση σε κάποια υλικά, δε σημαίνει οτι δε μπορείς να τα βάλεις με κρούση. Ακόμα και τα cyl 9.

Τα cyl 5 είναι κάτι σαν ενισχυμένο απλό τρυπάνι μπετού. Κάνει και για μπετό και για συμπαγές τούβλο όπως και το απλό cyl3 ή κάποιο άλλο. Υποτίθεται οτι έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Και λέω υποτίθεται γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Το cyl 9 το δουλευω χρόνια και με κρούση και χωρίς.

silkman
28/05/2022, 16:34
Αρα για να ξεκαθαρισουμε: Το CYL 9 ειναι το γαλάζιο και κάνει για μπετό αλλα και αλουμίνιο απο ότι είδα.

Το CYL 5 ειναι το μπλε (σκουρο) και ειναι το πιο ενισχυμένο για μπετό. Και τα δυο δουλευόνται με κρουση ή χωρίς.

Ευχαριστώ για τις απαντησεις! :)

JNP
28/05/2022, 17:45
Αποστολη έχεις δίκιο εγώ μπερδεύτηκα.

macdeath_s
24/06/2022, 21:08
Σύντομη ερώτηση: με τι είδους τρυπάνι να τρυπήσω πλαστικό τύπου ABS ? Αυτό που φτιάχνουν τις καινούργιες πινακίδες.

JNP
24/06/2022, 21:49
Όποτε χρειάστηκα να τρυπήσω πλαστικό χρησιμοποίησα απλά τρυπανια σιδήρου HSS. Αν έχεις φυσικά κοβαλτίου ή κάτι ανάλογο επίσης είναι οκ.
Βασικότερο είναι ο αριθμός των στροφών ανάλογα την διάμετρο του τρυπανιου. Υπάρχουν πίνακες σχετικοί.

bros400pgm
30/12/2022, 10:40
Ψαχνω φρεζα 10mm (10.5mm ακομα καλυτερα) διαμετρο για να φρεζαρω αλουμινιο σε βαθος 3mm ωστε να "καθισει| μαγνητης νεοδυμιου στρογγυλος.
2-3 τρυπες θελω να κανω. Εχετε κατι υποψιν online; Και εαν οντως το λεω σωστα φρεζα :D

o_gavros
30/12/2022, 16:46
Νομίζω φρεζακια λέγονται μόνο τα κωνικα.
Για τσεκεραου εδω (https://www.skroutz.gr/s/33978497/Verto-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85-6-3-20-5mm-60H822-6%CF%84%CE%BC%CF%87.html).
Ίσως ψάχνεις κάτι σαν αυτά που ανοίγουν κυλινδρικη τρυπα στο ξυλο, μου διαφευγει το όνομα τώρα.

o_gavros
30/12/2022, 16:50
Σαν ρασπα κυλινδρικη αλλά μετάλλου σκέψου.
Δεν ξέρω τι λένε δεν τις έχω χρησιμοποιήσει.
Τα φρεζακια όμως κάτι φτηνά που έχω, είναι ταμαμ!

Edit: ίσως φρεζοδραπανο; θα μας πει ο μισκιν για πιο σίγουρα

MISKIN
30/12/2022, 17:27
Κονδύλι θες, αλλά θέλει σταθερό δράπανο για να το κάνεις σωστά, αλλιώς θα κλωτσήσει. Φυσικά να έχεις κάνει πρώτα μια τρύπα στο κέντρο γιατί δε κόβουν όλα τα κονδύλια στο κέντρο.
Επίσης αν ξέρεις να τροχίζεις, μπορείς να κάνεις ένα κοντό τρυπάνι ίσιο. Η πιο εύκολη και φθηνή λύση.
Όλα αυτά όμως αν έχεις σταθερό. Έστω μια βάση.

bros400pgm
30/12/2022, 19:17
Κονδύλι θες, αλλά θέλει σταθερό δράπανο για να το κάνεις σωστά, αλλιώς θα κλωτσήσει. Φυσικά να έχεις κάνει πρώτα μια τρύπα στο κέντρο γιατί δε κόβουν όλα τα κονδύλια στο κέντρο.
Επίσης αν ξέρεις να τροχίζεις, μπορείς να κάνεις ένα κοντό τρυπάνι ίσιο. Η πιο εύκολη και φθηνή λύση.
Όλα αυτά όμως αν έχεις σταθερό. Έστω μια βάση.

Σωστός, κονδύλι λέγεται.
Το φαντάστηκα ότι θέλει βάση και έχω μια της κακιάς συμφοράς που άνοιγα τρύπες σε βίδες για τις ασφαλίσω με σύρμα (με αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα).
Θα δοκιμάσω, αλλιώς θα αχρηστεύσω αλφάδι 80€
Ευχαριστώ πολύ

o_gavros
30/12/2022, 20:28
Γιατί όχι ένα χαρτζιλίκι σε ένα μηχανουργειο και να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και χωρίς φυρα;

stefanos
30/12/2022, 20:33
Γιατί όχι ένα χαρτζιλίκι σε ένα μηχανουργειο και να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και χωρίς φυρα;

και να κάτσουν και στο ίδιο βάθος οι μαγνήτες ώστε να τραβάνε το ίδιο.

bros400pgm
31/12/2022, 09:45

και να κάτσουν και στο ίδιο βάθος οι μαγνήτες ώστε να τραβάνε το ίδιο.

Λετε να μην τα καταφερω ε;
To κυριοτερο προβλημα ειναι εαν εχει το απαραιτητο παχος η εδρα του αλφαδιου (τουλαχιστον 2mm για να κατσει μαγνητης 1mm με την κολλα του.

MISKIN
31/12/2022, 09:52
Δε χρειάζεται νομίζω να βάλεις μαγνήτες στο πάτο του αλφαδιού για να στέκεται πχ σε ένα στρατζαριστό. Αν βάλεις μια καλή μαγνητική ταινία στο πλάι κατά μήκος, πρόσωπο σχεδόν με την επιφάνεια που θα κάθεται το αλφάδι, ίσως πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

bros400pgm
31/12/2022, 11:39
Δε χρειάζεται νομίζω να βάλεις μαγνήτες στο πάτο του αλφαδιού για να στέκεται πχ σε ένα στρατζαριστό. Αν βάλεις μια καλή μαγνητική ταινία στο πλάι κατά μήκος, πρόσωπο σχεδόν με την επιφάνεια που θα κάθεται το αλφάδι, ίσως πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Eχει λαστιχενια ακρα με κενο αλλιως θα ειχα βαλει εκει τους μαγνητες με βιδα.
Πιστευω ομως οτι το 'χω και θα το καταφερω να το φτιαξω :D

o_gavros
31/12/2022, 12:00
Είσαι σίγουρος ότι το προς διαμόρφωση αλφαδι έχει πάχος αρκετό για τόσο φάγωμα;
Συνήθως είναι κενά στο εσωτερικό τους.
Απλά λέω.

Bowleno
31/12/2022, 12:48
Να αγοραστεί αλφάδι έτοιμο με μαγνήτες, δεν παίζει; Πόσο να κοστίζει πια;

stefanos
31/12/2022, 14:17
Είσαι σίγουρος ότι το προς διαμόρφωση αλφαδι έχει πάχος αρκετό για τόσο φάγωμα;
Συνήθως είναι κενά στο εσωτερικό τους.
Απλά λέω.

Σε αυτή την περίπτωση λέμε ότι είναι τρύπες για ελάφρωμα:cool:

bros400pgm
01/01/2023, 11:17
Να αγοραστεί αλφάδι έτοιμο με μαγνήτες, δεν παίζει; Πόσο να κοστίζει πια;

Βασικά έκανα μαλακία όταν το αγόρασα. Νόμιζα ότι ήταν της σειράς με μαγνήτη αλλά την πάτησα.
Είναι ηλεκτρονικό και βοηθάει όταν θες να αλφαδιασεις μια κατασκευή που είναι ήδη στημένη σε κάτι με κλίση (πχ πάγκος, μέγγενη κλπ).
Στην χειρότερη να έχει μια τρυπουλα στον πάτο του :P

doctor_john
24/03/2024, 18:55
Έχει υπόψιν κάποιος τρυπάνια 1mm - 1,2mm - 1,4mm που να έχουν μια υποτυπώδη αντοχή;

Προσπαθώ να καθαρίσω τρύπες με πολύ λεπτό σπείρωμα 1,2mm σε ανοξείδωτο 5mm πάχους με σκοπό να γίνει καθαρό 1.2 ή 1,4mm
Mε τα τρυπάνια που πωλούνται τριάδες σε καταστήματα εργαλείων για κοσμήματα δεν τα κατάφερα.

MISKIN
24/03/2024, 19:20
Γιατί πήγες σε εργαλεία για κοσμήματα;
Υπάρχουν τρυπάνια HSS αλλά και κοβαλτίου στη διάμετρο που ψάχνεις. Έχω δουλέψει και τρυπάνια 0.5mm.
Τι θυμήθηκα τώρα, είχα ένα μάστορα ο οποίος τα τρόχιζε στο χέρι έτσι ώστε να βγαίνει το γρέζι ολόκληρο και όχι να σπάει γιατί τότε στομώνει το τρυπάνι και σπάει για πλάκα.

fasarias
24/03/2024, 19:54
Ο μπουζόπουλος εδώ σε εμάς στον Πειραιά έχει διάφορα τρυπάνια.
http://www.bouzopoulos.gr/

o_gavros
24/03/2024, 20:38
Έχει υπόψιν κάποιος τρυπάνια 1mm - 1,2mm - 1,4mm που να έχουν μια υποτυπώδη αντοχή;

Προσπαθώ να καθαρίσω τρύπες με πολύ λεπτό σπείρωμα 1,2mm σε ανοξείδωτο 5mm πάχους με σκοπό να γίνει καθαρό 1.2 ή 1,4mm
Mε τα τρυπάνια που πωλούνται τριάδες σε καταστήματα εργαλείων για κοσμήματα δεν τα κατάφερα.

Γιάννη τόσο λεπτά δεν χρησιμοποιώ,αλλά μέχρι 2,5# που δουλεύω στα μικρά, έχω δει ότι τα κοβαλτίου αντέχουν λίγο καλύτερα σε πλευρικές πιέσεις έναντι των ολομαυρων.
Προσωπικά επιλέγω τα Izar.

doctor_john
24/03/2024, 21:08
Γιατί πήγες σε εργαλεία για κοσμήματα;
Υπάρχουν τρυπάνια HSS αλλά και κοβαλτίου στη διάμετρο που ψάχνεις. Έχω δουλέψει και τρυπάνια 0.5mm.
Τι θυμήθηκα τώρα, είχα ένα μάστορα ο οποίος τα τρόχιζε στο χέρι έτσι ώστε να βγαίνει το γρέζι ολόκληρο και όχι να σπάει γιατί τότε στομώνει το τρυπάνι και σπάει για πλάκα.

Περνούσα και μου φάνηκαν ιδανικά, μικρό βήμα, πιο παχύ στο πιάσιμο, κάποιο είδος σκλήρυνσης.. τίποτα, πεθάναν με την μία
και ήμουν με χαμηλές στροφές, κάθετο κ.λπ.
Οι "βόλτες" που θέλω να καθαρίσω χαλάνε εύκολα με το αντίστοιχο βιδάκι,.. θα βρω κοβαλτίου.

ευχαριστώ όλους!

MISKIN
24/03/2024, 21:12
Οι χαμηλές στροφές είναι λάθος. Όσο πιο μικρό το τρυπάνι τόσο περισσότερες οι στροφές.

stefanos
25/03/2024, 12:12
Περνούσα και μου φάνηκαν ιδανικά, μικρό βήμα, πιο παχύ στο πιάσιμο, κάποιο είδος σκλήρυνσης.. τίποτα, πεθάναν με την μία
και ήμουν με χαμηλές στροφές, κάθετο κ.λπ.
Οι "βόλτες" που θέλω να καθαρίσω χαλάνε εύκολα με το αντίστοιχο βιδάκι,.. θα βρω κοβαλτίου.

ευχαριστώ όλους!

Σκληρό υλικό και πολλές φορές σκληραίνει παραπάνω κατά την κατεργασία. Να βρεις ειδικά για ανοξείδωτο. Έχουν μεγαλύτερη γωνία από τα κοινά.