View Full Version : Ξεβιδωμα του LEFT CRANKCASE COVER cap
xarismtb
12/09/2017, 20:04
Καλησπέρα, εχω ενα honda xr 125 και ειπα να προσπαθησω να ρυθμισω τις βαλβιδες με τη βοηθεια ενος φιλου που εχει μια ιδεα, και προφανως του manual. Ωστοσο προσπαθωντας να ξεβιδωσω τη βιδα στην αριστερα πλευρα της μηχανης (LEFT CRANKCASE COVER cap) για να ρυθμίσω τις βαλβίδες στο TDC, δεν κουναγε με τιποτα με αποτελεσμα να φαγωθει το εσωτερικο της βιδας που προσαρμοζει το αλεν. Θα παρω καινουργια βιδα αλλα μηπως εχετε καμια ιδεα πως θα την βγαλω?
Βαλε καμια φωτό να δουμε το κατόρθωμα σου..
Με σφυροκατσάβιδο δοκίμασες ???
Παιζει να γινει το καπακι θρυψαλα
Pearl Nebular
14/09/2017, 16:58
Έμαθα να μαστορεύω και γαμώ τον μάστορα μου.
Με σφυροκατσάβιδο δοκίμασες ???
Πρέπει να είναι αλουμίνιο. Καλύτερα οχι.
Μπορεί να σπάσει η βίδα στη μεση, χωρίς να ξεβιδωσει.
Χάρη βάλε μία φωτό αλλά αν έχω καταλάβει καλά ποια βίδα είναι, θα βγει με σφυρί κατσαβίδι και χτύπημα απ το πλάι αφού δημιουργήσεις μια εγκοπή για να πιάσει. Θέλει υπομονή αλλά θα βγει. Αυτή η βίδα θέλει 10 με 12 nm. Κάποιος την έσφιξε κανονικά για αυτό δε βγαίνει.
Κάποιος την έσφιξε κανονικά για αυτό δε βγαίνει.
Ρε μαλακα, Παρασκευιατικα...!!!! :cry:
stefanos
15/09/2017, 17:10
Ουσιαστικά είναι αλουμινένιες τάπες (14 η μια 30 η άλλη) με oring και οι 2 και έχουν μια άθλια ρηχή αλεν, που τους αξίζει καταστροφή.
Ρε μαλακα, Παρασκευιατικα...!!!! :cry:
:lol:
Ουσιαστικά είναι αλουμινένιες τάπες (14 η μια 30 η άλλη) με oring και οι 2 και έχουν μια άθλια ρηχή αλεν, που τους αξίζει καταστροφή.
Στεφ με κάτι τέτοιες που είχα συναναστραφεί κανα δυο φορές και έριξα μια ματιά στο μάνιουαλ, η ροπές που ήθελαν ήταν γελοίες!
Τώρα δε θυμάμαι και πολύ καλά αλλά νομιζω η μια ήταν σε άφρικα twin 750. Ένας κολλητός κατέστρεψε την βίδα η οποία ήταν αλλεν 10μμ και του την έβγαλα με σφυρί, κατσαβίδι. Κοίταξα το μάνιουαλ και αν θυμάμαι καλά η ροπή που πρότεινε ο κατασκευαστής ήταν αστεία.
Φυσικό ήταν να μη λύνει το αλουμίνιο απ' το αλουμίνιο, αν κάποιος είδε 10αρι άλλεν και της έδωσε να καταλάβει!
Στο δικό μου μηχανάκι έχει σχισμή για κέρμα. Φαντάσου τι σφίξιμο θέλει! Βασικά δεν είναι για κέρμα, αλλά εκτός απ' το κατάλληλο εργαλείο το κέρμα ταιριάζει καλύτερα απο ένα κανονικό κατσαβίδι.
Το κέρμα μου!
388340
stefanos
16/09/2017, 00:02
Οι δικές μου καταστράφηκαν στο πρώτο ξεβίδωμα, έκτοτε ανοίγουν δια της βίας κάθε φορά γιατί είμαι σίγουρος ότι ο Σαρακάκης θα τις χρεώνει όσο μια σειρά από τα "κέρματά" σου:D
Οι δικές μου καταστράφηκαν στο πρώτο ξεβίδωμα, έκτοτε ανοίγουν δια της βίας κάθε φορά γιατί είμαι σίγουρος ότι ο Σαρακάκης θα τις χρεώνει όσο μια σειρά από τα "κέρματά" σου:D
Για το άφρικα είχα διαβάσει στο haynes ότι η τσιμούχα θέλει λαδάκι και τα σπειρώματα γράσο μολυβδαινίου. Δεν ξέρω αν βοηθάει!
Ούτε θυμάμαι πόσο είχε πάει η καινούρια βίδα!
Edit. Ξανακοίταξα το μάνουαλ της άφρικα και δεν είδα να αναφέρει ροπή. Δεν θυμάμαι καθόλου που είχα διαβάσει ότι η βίδα αυτή θέλει πολύ μικρή ροπή!
stefanos
16/09/2017, 01:29
Edit. Ξανακοίταξα το μάνουαλ της άφρικα και δεν είδα να αναφέρει ροπή. Δεν θυμάμαι καθόλου που είχα διαβάσει ότι η βίδα αυτή θέλει πολύ μικρή ροπή!
Ούτε του xr αναφέρει κάτι (άρα θεωρείται σίγουρο από το εργοστάσιο ότι η τάπα μετά την αφαίρεση, δεν υπάρχει τρόπος να τοποθετηθεί με εργαλείο που με κάποιο τρόπο μετράει ροπή :facepalm:)
Λευκάδιος
16/09/2017, 13:23
Στο ντομί (έχει ίδια τάπα με το xr σου) άντεξε 10 χρόνια,όταν τελικά καταστράφηκε πούλησα το μηχανάκι:p. Με κατσαβίδι και σφυρί την έβγαλα,δεν ξέρω αν στην δυσκολία να βγει παίζει ρόλο και το παλιό o'ring που είχε γίνει πλακέ αυξάνοντας την επιφάνεια του στο σπείρωμα.
xarismtb
26/09/2017, 18:31
γεια σας παιδια. ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σας. το ειχα αφησει λιγο το θεμα μεχρι να παρω αλλη βιδα. τελικα σημερα αρχισα με το σφυρι και το κατσαβιδι αλλα δεν τα καταφερα. τελικα το πηγα στο συνεργειο που μου την εβγαλε με τον ιδιο τροπο. μου ειπε οτι ηταν τελειως σφιγμενη. αα και μολις ειδα την εσοχη στη βιδα μετα το χτυπημα καταλαβα οτι εγω τη χαιδευα. και παλι ευχαριστω. παω τωρα να ρυθμισω βαλβιδες για πρωτη φορα!!!