Σύνδεση

View Full Version : ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΡΑΝΩΝ

AUFGEBRACHT
27/11/2017, 20:38
Καλησπέρα,

Έχω 2 ανοιγόμενα κράνη Nolan N102, τα οποία τα είχα αγοράσει προ δεκαετίας. Χρησιμοποιήθηκαν για κάποια χρόνια ως καθημερινά κράνη και τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους, αφού αντικαταστάθηκαν αμφότερα από full face. Τα κράνη εξωτερικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το εσωτερικό τους, αφού η πολύχρονη χρήση και μακροχρόνια αποθήκευση έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε μαξιλάρια και λοιπό εσωτερικό. Πλέον καταλαμβάνουν πολύτιμο ζωτικό χώρο στη ντουλάπα και πρέπει να φύγουν, οπότε τίθεται το ερώτημα τι τα κάνουμε... Κατευθείαν στα σκουπίδια; Σε κάδο ανακύκλωσης; Σκέφτηκα να τα βάλω και αγγελία να τα χαρίσω σε όποιον ενδιαφέρεται και τον βγάλει ο δρόμος του προς το αυλάκι. Εσείς τι κάνετε με τα κράνη που πλέον δεν χρειάζεστε (και τα οποία δεν είναι προς πώληση);

ggs
27/11/2017, 20:42
Καλησπέρα,

Έχω 2 ανοιγόμενα κράνη Nolan N102, τα οποία τα είχα αγοράσει προ δεκαετίας. Χρησιμοποιήθηκαν για κάποια χρόνια ως καθημερινά κράνη και τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους, αφού αντικαταστάθηκαν αμφότερα από full face. Τα κράνη εξωτερικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το εσωτερικό τους, αφού η πολύχρονη χρήση και μακροχρόνια αποθήκευση έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε μαξιλάρια και λοιπό εσωτερικό. Πλέον καταλαμβάνουν πολύτιμο ζωτικό χώρο στη ντουλάπα και πρέπει να φύγουν, οπότε τίθεται το ερώτημα τι τα κάνουμε... Κατευθείαν στα σκουπίδια; Σε κάδο ανακύκλωσης; Σκέφτηκα να τα βάλω και αγγελία να τα χαρίσω σε όποιον ενδιαφέρεται και τον βγάλει ο δρόμος του προς το αυλάκι. Εσείς τι κάνετε με τα κράνη που πλέον δεν χρειάζεστε (και τα οποία δεν είναι προς πώληση);

Άστα δίπλα από ένα σκουπιδοτενεκέ..μέχρι το πρωί θα έχουν φύγει...σε κάποιο κεφάλι θα πάνε που δεν θα έπαιρνε ποτέ κράνος ούτως ή άλλως

AUFGEBRACHT
27/11/2017, 20:45
Άστα δίπλα από ένα σκουπιδοτενεκέ..μέχρι το πρωί θα έχουν φύγει...σε κάποιο κεφάλι θα πάνε που δεν θα έπαιρνε ποτέ κράνος ούτως ή άλλως

Να σου πω την αλήθεια κι αυτό το σκέφτηκα, όχι σε σκουπιδοτενεκέ, είναι μια πολυκατοικία που μένουν σχεδόν μόνο μετανάστες κι απέξω είναι παρκαρισμένα τα παπάκια τους, σκέφτηκα να τα παρατήσω πάνω σε ένα από αυτά και όποιος τα πάρει (απλά παίζει να τα πάρει και κανας άσχετος ή κανένας πιτσιρικάς για να κάνει την πλάκα του).

o_gavros
27/11/2017, 20:57
ναι όντως μη τα πεταξεις στον καδο.
όλο και κάποιος θα βρεθεί να το πάρει για να το χρησιμοποιήσει.
Εγώ με όταν απεσύρθει το προηγούμενο κράνος μου (το 1ο ουσιαστικά "καλό" κράνος που πήρα) αποφάσισα να το κρατήσω στην άκρη,μαζί με όσα θα ακολουθήσουν.
Σε 20 χρόνια θα είναι κομμάτια που θα θυμίζουν μια άλλη εποχή.

GiorgosLa
28/11/2017, 06:42
Εγώ με όταν απεσύρθει το προηγούμενο κράνος μου (το 1ο ουσιαστικά "καλό" κράνος που πήρα) αποφάσισα να το κρατήσω στην άκρη,μαζί με όσα θα ακολουθήσουν.

Και θα γελάει ο τότε Μπλίτζ, με τις παλιατζούρες που κρατάτε. :D

Πάντως κι εγώ έτσι σκέφτηκα πριν... λίγο καιρό, και κράτησα το πρώτο μου κράνος σαν καινούριο. Είναι ένα γαλάζιο νόλαν με γείσο. Αγορασμένο 25000 δρχμ τον Νοέμβριο του 83 Τώρα έχω 5 και είναι όντως πρόβλημα αν δεν έχεις χώρο.

MG
28/11/2017, 09:45
Να σου πω την αλήθεια κι αυτό το σκέφτηκα, όχι σε σκουπιδοτενεκέ, είναι μια πολυκατοικία που μένουν σχεδόν μόνο μετανάστες κι απέξω είναι παρκαρισμένα τα παπάκια τους, σκέφτηκα να τα παρατήσω πάνω σε ένα από αυτά και όποιος τα πάρει (απλά παίζει να τα πάρει και κανας άσχετος ή κανένας πιτσιρικάς για να κάνει την πλάκα του).

Το καλυτερο που θα μπορουσες να κανεις! :beer:

sapila racing
28/11/2017, 10:14

Ετσι έχω εγω 2 Bell κι ενα Arai στο ραφι.
Ειδικά το Bell Tour Star του 80κατι που στοίχιζε τότε παραπάνω απο οτι ενα παπί, είναι super classic σήμερα.

Παντως η ιδέα του ggs είναι πολύ καλή.

Leon67
28/11/2017, 10:20
Αφου δεν είναι κάποια ρεπλικα εγώ θα τα εβαζα στην ανακλυκλωση. Αμα είναι τόσο παλιά το μόνο που προστατεύουν είναι από κλήσεις τροχαίας και ίσως αυτοί που θα τα πάρουν από κάδους εχουν ενα εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας με αυτά. Κόψε σύριζα το λουράκι λοιπόν και στην ανακύκλωση.

teogtp
28/11/2017, 10:31
Αφου δεν είναι κάποια ρεπλικα εγώ θα τα εβαζα στην ανακλυκλωση. Αμα είναι τόσο παλιά το μόνο που προστατεύουν είναι από κλήσεις τροχαίας και ίσως αυτοί που θα τα πάρουν από κάδους εχουν ενα εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας με αυτά. Κόψε σύριζα το λουράκι λοιπόν και στην ανακύκλωση.

Ποιος ο λόγος να το καταστρέψεις ρε φίλε αν είναι να το "δωρίσεις";

sapila racing
28/11/2017, 10:39
Ποιος ο λόγος να το καταστρέψεις ρε φίλε αν είναι να το "δωρίσεις";

Εχει μια λογική αυτό που έγραψε ο Leon67.

Εφ όσον το κράνος είναι πλέον άχρηστο, το να το δωρίσεις σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει είναι περίεργη υπόθεση.
Αν πχ αυτός το φορέσει και φαει τούμπα με αυτό και παθει σοβαρό τραυματισμό γιατί το κράνος είναι άχρηστο, σε κάνει λίγο συνένοχο.

Απο την μια λοιπόν καποιος που δεν είχε κράνος βρήκε ενα τζαμπα, αλλά απ την αλλη αυτό που βρήκε τζαμπα είναι επικίνδυνο.

Panos76
28/11/2017, 10:42
390791

teogtp
28/11/2017, 10:46
Αν κόψεις το λουράκι και χρησιμοποιηθεί χωρίς αυτό, τότε γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο.
Το παλιό το κράνος που είχα το αντικαταστησα λόγω της φθοράς στην εσωτερική επένδυση του,σε συνδυασμό με την 4ετια που είχε στην πλάτη του.
Αυτό το κάνει επικίνδυνο σε κάποιον που κυκλοφορεί με κάτι κουβάδες με μισό κιλό ταινία συσκευασίας γύρω του;

sapila racing
28/11/2017, 10:52
Αν κόψεις το λουράκι και χρησιμοποιηθεί χωρίς αυτό, τότε γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο.
Το παλιό το κράνος που είχα το αντικαταστησα λόγω της φθοράς στην εσωτερική επένδυση του,σε συνδυασμό με την 4ετια που είχε στην πλάτη του.
Αυτό το κάνει επικίνδυνο σε κάποιον που κυκλοφορεί με κάτι κουβάδες με μισό κιλό ταινία συσκευασίας γύρω του;

Οταν ενα κράνος ανακυκλώνεται το λουράκι κόβεται για να φαίνεται καθαρά οτι το κράνος είναι άχρηστο, είναι standard διαδικασία σε χώρες οπου η λέξη 'οδική ασφάλεια΄έχει την πραγματική της έννοια.
https://www.crash.org.au/cu-overview.html

SONone
28/11/2017, 10:57
ναι γιατί αυτός που "ψωνίζει" κράνος απο τον σκουπιδοτενεκέ δεν ξερει για που προοριζόταν? αν επιλέξει να το βάλει στο κεφάλι ξέρει πολυ καλα τι κάνει.
εγω ενα που ειχα για φουντο το αφησα σε ενα πεζουλακι διπλα σε κάδο μεσα σε μια σακούλα και μετα απο 3 ωρες ειχε φυγει. τωρα ποιος το πηρε και γιατι δεν ξερω και δεν με νοιάζει.

doctoras
28/11/2017, 11:00
Εχει μια λογική αυτό που έγραψε ο Leon67.

Εφ όσον το κράνος είναι πλέον άχρηστο, το να το δωρίσεις σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει είναι περίεργη υπόθεση.
Αν πχ αυτός το φορέσει και φαει τούμπα με αυτό και παθει σοβαρό τραυματισμό γιατί το κράνος είναι άχρηστο, σε κάνει λίγο συνένοχο.

Απο την μια λοιπόν καποιος που δεν είχε κράνος βρήκε ενα τζαμπα, αλλά απ την αλλη αυτό που βρήκε τζαμπα είναι επικίνδυνο.

Συγχωράτε με αλλά γίνεται λύσσα, εάν πάω και το βάλω στον μπλέ κάδο μέσα προς ανακύκλωση και το πάρει κάποιος είναι με δική του ευθύνη. Αν ήταν έτσι να προσέχουμε τι απορρίμματα πετάμε μη πάει κάποιος και δηλητηριαστεί. Θα εμπλεκόταν ηθικά και μονο, εάν πουλούσε ένα παλαιωμένο και ληγμένο κράνος σε κάποιον άλλο προς χρήση.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι καθόλου στα λεφτά, δε γουστάρουν να φοράνε κράνος λόγο νοοτροπίας ακόμη και απο κατάστημα δώρο να τους το κάνεις

teogtp
28/11/2017, 11:01
Δεν αντιλέγω. Απλά αν αυτός πού"ψωνίζει"από κάδο το χρησιμοποιήσει χωρίς λουρί ούτε στο στοίχημα δεν θα τον παίζουν.
;)

o_gavros
28/11/2017, 13:09
390791
Χαχαχα...δεν ειχα αυτο ακριβως στο μυαλό μου ρε μικρε θεούλη

astroman76
28/11/2017, 18:58
390804
390805
https://imagehost.vendio.com/bin/imageserver.x/00000000/mmco/.mids/july211.JPG

τα κρατας αν και πλεον τα κρανη εχουμε πολυ μεγαλητερη παραγωγη απο τα 80ς η 70ς.

εγω ειχα πουλησει πρην ενα χρονο ενα Bell Moto3 στα 250ε και ενα Simpson στα 450ε!

Leon67
28/11/2017, 21:42
Εγώ πάντως επιμένω στο κόψιμο με ψαλίδι συριζα του ιμάντα με την αγκράφα ή τους κρικους. Εάν το φορέσει κάποιος θα είναι παράνομος γιατι δεν θα είναι ασφαλώς προσδεδεμένο κτλ. Από εκεί και πέρα και κουβαδάκι για την παραλία να εχει το ίδιο είναι.
To μονο που εχω κρατήσει από τα παλιά μου και μαλιστα του εχω βάλλει καινούργιο εσωτερικό είναι ένα Arai RX-7XX Doohan Replica μοντέλο του 1998 (το 1ο μου Arai) που το είχα πληρώσει 200.000 χιλιάρικα το '98 και εχει γραψει πάνω από 100.000 χλμ αλλά δεν το φοράω πιά.

doctoras
29/11/2017, 06:47
το κοκκινο του πανου αλλα και το πράσινο απο πανω γαμ@τα! πραγματικά σε μεταφέρουν στην εποχή. καλη φάση να μπορέσεις να τα κρατήσεις αλλά πρεπει να έχεις χώρο..αν δεν δεν έχεις και είσαι μερακλής δεν μπορείς να αναπαλαιώσεις τίποτα

AUFGEBRACHT
24/11/2024, 11:02
Για όπιον https://www.gasmoto.gr/en/pws-anakyklono-ta-krani-mixanis?srsltid=AfmBOoph-0jEVcyXb1GgKRjc8YYmakLsyW7y045_T2dyw2Y32oCONXwA

Βρήκα το παραπάνω, και είπα να το παραθέσω στο παλαιό αυτό νήμα, καθώς είναι σχετικό με το θέμα.

Απ' ό,τι αναφέρει στο κείμενο, δυστυχώς τα carbon/fiber δεν μπορούν να ανακυκλωθούν (το κέλυφος), οπότε αναγκαστικά πέταμα, εκτός εάν κάποιος ενδιαφέρεται για 2 X-Lite X-601 μαύρο ματ, άνευ εσωτερικής επένδυσης για διακοσμητικούς ρόλους (το αναφέρω γτ παλαιότερα μου είχε ζητηθεί από συμφορουμίτη για τα πρώτα κράνη, ότι τα ήθελε για διασκοσμητικά και για κάποια βιτρίνα, αλλά είχαν δοθεί ήδη).

viper1
24/11/2024, 15:58
Δηλαδή είναι καλύτερα να έρθει το κεφάλι σε επαφή με το οδόστρωμα παρά ανάμεσα να βρίσκετε ένα ληγμένο κράνος .
Οκ

doctoras
24/11/2024, 16:46
Δηλαδή είναι καλύτερα να έρθει το κεφάλι σε επαφή με το οδόστρωμα παρά ανάμεσα να βρίσκετε ένα ληγμένο κράνος .
Οκ

Δε γίνεται να λειτουργείς μηχανάκι που απαιτεί κόστος για βενζίνη, λαδια, φίλτρα, ασφάλεια, τέλη και να μην διαθέτεις 70€ να αγοράσεις ένα οικονομικό full face καινούργιο όμως κράνος με προδιαγραφές ασφαλείας

DIG
24/11/2024, 18:19
Το έχω και εγώ απορία αυτό, μιας και που εχω δυο επωνυμα κράνη 7ετιας σε πολυ καλη κατάσταση, με περιστασιακή χρηση, να κάθονται στην ντουλάπα του σπιτιού. Είναι προτιμότερο να τα πέταξω;.. ή να τα χαρίσω σε κανα ακρανοβιτς πιτσιρικα;;

basilis_k6
24/11/2024, 18:27
Το έχω και εγώ απορία αυτό, μιας και που εχω δυο επωνυμα κράνη 7ετιας σε πολυ καλη κατάσταση, με περιστασιακή χρηση, να κάθονται στην ντουλάπα του σπιτιού. Είναι προτιμότερο να τα πέταξω;.. ή να τα χαρίσω σε κανα ακρανοβιτς πιτσιρικα;;

δεν ληγουν τα κρανη. παλιωνουν αλλα δεν χαλανε. επωνυμο κρανος θα φοραγα (φοραω βασικα) πολυ μετα την 10ετια.

doctoras
24/11/2024, 18:45
Τα υλικα πολυμεριζονται είναι υπαρκτό φαινόμενο, το βλέπουμε σε ένα σωρό υλικα.

Σε περίπτωση κρούσης πως προτιμάς την πρόσκρουση
με ληγμένο επώνυμο
με ληγμένο μη επώνυμο
ή σε καινούργιο με σημερινές προδιαγραφές;

Garfield
24/11/2024, 18:46
Εγώ προσωπικά τελευταία έκανα τα εξής. Το ένα μου παλιό κράνος το χάρισα σε ένα συνάδελφο στη δουλειά που ερχόταν δικάβαλο σε παπάκι συναδέλφου (αυτός έχει κράνος) και το άλλο παλιό μου κράνος σε πιτσιρικά συνάδελφο που πήρε πρόσφατα μηχανάκι για να το δίνει σε κανένα φίλο του που ανεβάζει πάνω σε αυτό (αυτός έχει πάρει κανονικά καινούριο). Σκέφτηκα ότι από το να μην φοράνε καθόλου ας βάλουν κάτι έστω και παλιό. Βέβαια δεν είναι και πολύ φθαρμένα καθώς το καθένα έχει χρησιμοποιηθεί για 5-6 χρόνια με 3000 χλμ/έτος. Τους τόνισα όμως ότι αυτό που τους έδωσα είναι μια προσωρινή λύση και μελλοντικά θα πρέπει αργά ή γρήγορα να πάρουν καινούριο.

SONone
24/11/2024, 19:18
Τα υλικα πολυμεριζονται είναι υπαρκτό φαινόμενο, το βλέπουμε σε ένα σωρό υλικα.

Σε περίπτωση κρούσης πως προτιμάς την πρόσκρουση
με ληγμένο επώνυμο
με ληγμένο μη επώνυμο
ή σε καινούργιο με σημερινές προδιαγραφές;

τα υλικά απο πολυμερίζονται.
τείνουν να πανε στην απλούστερη κατάσταση,
Εντροπία κτλπ κτλπ
δεν εχουμε εδω θεωρια του χαους αν αφησεις ενα κρανος στην ντουλάπα δεν θα ξαναγίνει καινουργιο μοντέλο :P

turogalos
25/11/2024, 00:26
Μια σωστή ενέργεια πριν το πέταγμα κράνους είναι το κόψιμο των λουριών. Υπάρχει πολύς κόσμος που ψάχνει σκουπίδια και δεν θα έπρεπε να πουληθούν από τον κάθε επιτήδειο ως <<ελαφρώς μεταχειρισμένα>>.

Tallyban
25/11/2024, 06:34
Να μην αφήνουμε στο κάδο και παπούτσια με λειωμένες σόλες μήπως τα φορέσει κανένας και γλιστρήσει...

harris_x
25/11/2024, 06:57
Θεωρώ ότι αντί για ανακύκλωση ή πέταμα στα σκουπίδια με κομμένα λουριά, είναι καλύτερα να του κάνετε ένα πλύσιμο και να το δώσετε σε κάποιον που δε μπορεί να πάρει ένα καινούριο.

Όπως και να 'χει, καλύτερα ειναι να φοράει καποιος ένα παλιό κράνος από το να μη φοράει τίποτα.