PDA

View Full Version : Knives n' tools

Σελίδες : 1 2 3 4 [5] 6 7

JNP
06/11/2018, 19:48
https://www.facebook.com/576414476032619/posts/743828065957925/
Μία γεύση από την έκθεση.
Μικρή αλλά έγινε η αρχη.

JNP
14/11/2018, 11:38
http://oplognosia.com/?p=10598
Και μια εγκυρη γνώμη για την έκθεση.

losvre
09/01/2019, 09:02
Opinel Carbone made in France. Ισως καλυτερο και απο το Γερμανικό Robert Herder. Το Opinel εχει μεγαλύτερόο παχος λαμας αλλα πολυ κοφτερό. Επίσης Κλειδώνει είτε ανοιχτό ειτε κλειστό.
402655

402656

JNP
09/01/2019, 13:29
Opinel Carbone made in France. Ισως καλυτερο και απο το Γερμανικό Robert Herder. Το Opinel εχει μεγαλύτερόο παχος λαμας αλλα πολυ κοφτερό. Επίσης Κλειδώνει είτε ανοιχτό ειτε κλειστό.
402655

402656

Εξαιρετικά κοφτερος αλλά σκουριάζει. Πλύσιμο η λάμα μετά την χρήση , σκούπισμα και λίγο λάδι. Ιδιαίτερα μετά από κόψιμο τροφίμων. Μεγεια σου.

o_gavros
09/01/2019, 13:54
Εξαιρετικά κοφτερος αλλά σκουριάζει. Πλύσιμο η λάμα μετά την χρήση , σκούπισμα και λίγο λάδι. Ιδιαίτερα μετά από κόψιμο τροφίμων. Μεγεια σου.
θα συμβαίνει λες το ίδιο και στην ινοξ βερσιόν;

vaska
09/01/2019, 14:06

Σκέφτεστε για ομαδική το μαντερέισον τιμ?? Έλα πες
:bawl:

daz
09/01/2019, 15:00

Ναι!

Αν μείνει πολύ καιρό αχρησιμοποίητο κάπου που έχει υγρασία, χωρίς λίγο λάδι. (φυσικά εξαρτάται και απ' το ατσάλι, δεν είναι όλα τα ίνοξ ίδια. Στο opinel θα συμβεί.)
Απλά στο hi carbon θα συμβεί πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Ενα inox που το χρησιμοποιούμε συχνά, το πλένουμε, το αποθηκεύουμε κτλ, δεν χρειάζεται κανενός είδους προστασία.

Ενα hi carbon θα αποκτήσει πατίνα ακόμα και αν μετά από κάθε χρήση το καθαρίζουμε και το αποθηκεύουμε με λάδι. Ειδικά αν κόβουμε ζαρζαβατικά, δεν το γλιτώνουμε με τίποτα. Φυσικά αυτή είναι και η ομορφιά του απ' την μια και η προστασία του απ' την άλλη. Όταν αποκτήσει πατίνα, είναι πιο δύσκολο να σκουριάσει.
Κάποιοι τους βάζουν ξύδι ή τα καρφώνουν σε μια πατάτα, για να αποκτήσουν αυτή την πατίνα. Και με πορτοκάλι γίνεται και με άλλα. Και αναλόγως του τρόπου και της τεχνικής μπορουμε να κάνουμε και διάφορα σχέδια.

daz
09/01/2019, 15:01
Σκέφτεστε για ομαδική το μαντερέισον τιμ?? Έλα πες
:bawl:

Εχουμε εφοδιαστεί με σταθερής λεπίδας εμείς! Τι να κάνουν τα σουγιαδάκια!

sniper
09/01/2019, 15:04
Ναι!

Αν μείνει πολύ καιρό αχρησιμοποίητο κάπου που έχει υγρασία, χωρίς λίγο λάδι. (φυσικά εξαρτάται και απ' το ατσάλι, δεν είναι όλα τα ίνοξ ίδια. Στο opinel θα συμβεί.)
Απλά στο hi carbon θα συμβεί πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Ενα inox που το χρησιμοποιούμε συχνά, το πλένουμε, το αποθηκεύουμε κτλ, δεν χρειάζεται κανενός είδους προστασία.

Ενα hi carbon θα αποκτήσει πατίνα ακόμα και αν μετά από κάθε χρήση το καθαρίζουμε και το αποθηκεύουμε με λάδι. Ειδικά αν κόβουμε ζαρζαβατικά, δεν το γλιτώνουμε με τίποτα. Φυσικά αυτή είναι και η ομορφιά του απ' την μια και η προστασία του απ' την άλλη. Όταν αποκτήσει πατίνα, είναι πιο δύσκολο να σκουριάσει.
Κάποιοι τους βάζουν ξύδι ή τα καρφώνουν σε μια πατάτα, για να αποκτήσουν αυτή την πατίνα. Και με πορτοκάλι γίνεται και με άλλα. Και αναλόγως του τρόπου και της τεχνικής μπορουμε να κάνουμε και διάφορα σχέδια.

Εγώ το Tanto που είναι με Carbon V ατσάλι, το περνάω συνέχεια με λάδι στην κόψη. Το υπόλοιπο είναι ceracoted, και στα @@ μας. :tooth:

daz
09/01/2019, 15:09
Εγώ το Tanto που είναι με Carbon V ατσάλι, το περνάω συνέχεια με λάδι στην κόψη. Το υπόλοιπο είναι ceracoted, και στα @@ μας. :tooth:

Εχω και εγώ ένα με τεφλόν αλλά σκέφτομαι να το βγάλω. Έτσι κι αλλιώς το τεφλον έχει αρχίσει να φθείρεται απ' τη χρήση και επιπλέον δε φοβάμαι μη σκουριάσει, ούτε με νοιάζει και ιδιαίτερα.

Καμια ιδέα για κανένα χημικό αφαίρεσης τεφλόν?

sniper
09/01/2019, 15:49
Εχω και εγώ ένα με τεφλόν αλλά σκέφτομαι να το βγάλω. Έτσι κι αλλιώς το τεφλον έχει αρχίσει να φθείρεται απ' τη χρήση και επιπλέον δε φοβάμαι μη σκουριάσει, ούτε με νοιάζει και ιδιαίτερα.

Καμια ιδέα για κανένα χημικό αφαίρεσης τεφλόν?

Ξετεφλόν.

Αμμοβολή μόνο μάλλον. Το τεφλόν δεν το ακουμπάει κανένα χημικό (πιθανώς το θειϊκό οξύ σε 95% συγκέντρωση που έχουν τα Συνεργεία Περιοχής για τις μπαταρίες να κάνει δουλειά αλλά χλωμό).

Ή ζεστένεις τη λάμα και ξεκινάς με χοντρό γυαλόχαρτο κλπ κλπ

daz
09/01/2019, 16:08
Μωρέ υπάρχουν προιόντα που του γμνε τα πέταλα.

πχ..

http://www.jasco-help.com/product/premium-paint-epoxy-remover

Το θέμα είναι οτι το απο πάνω δεν το βρίσκω Ελλάδα και δεν ξέρω ποια είναι τα αντίστοιχα που κοικλοφορούν. Θα δοκιμάσω κανένα paint remover.

daz
09/01/2019, 17:02
Βάζω ένα ενδεικτικό πινακάκι με τις ιδιότητες μερικών ανοξείδωτων. Από πολύ φθηνά μέχρι πολύ ακριβά.

Επίσης ενα λινκ με καποιες πληροφορίες.

https://knifeinformer.com/discovering-the-best-knife-steel/

402682

Κατ αρχάς να πούμε οτι δεν πρέπει να παίρνουμε αυτα' τα πινακάκια και τους οδηγούς της μετρητής. Σε γενικές γραμμές ισχύουν αυτά που γράφουν αλλά η απόδοση ενός μαχαιριού εξαρτάται και απ' την θερμική κατεργασία και όχι μονο απ' το ατσάλι. Η αντοχή του στη σκουριά μπορεί να επηρεαστεί μέχρι και από το πόσο καλά ειναι γυαλισμένη η επιφάνειά του. Σαν γενικός μπούσουλας όμως, για να μη χανόμαστε, είναι καλά.

Όπως βλέπουμε όσο ανοξείδωτο είναι ένα ατσάλι τόσο χειρότερη αντοχή έχει η κόψη του. Πχ Το Η1 που θεωρητικά δεν σκουριάζει με τίποτα έχει άθλια διατήρηση κόψης. Το απλό 420 βλέπουμε οτι είναι πολύ καλό στην σκουριά αλλά η αντοχή της κόψης ειναι άθλια.
Στη συνέχεια βλέπουμε οτι η αντοχή στην σκουριά μειώνεται ενώ η αντοχή της κόψης αυξάνεται (ας μην αναφερθούμε στα άλλα για την ώρα). Για να έχουμε αξιόλογες αντισκωριακές ιδιότητες στο ατσάλι μας και παράλληλα αντοχή και ανθεκτικότητα στην κόψη, πρέπει να ανέβουμε σε τιμή. Πχ αν συγκρίνουμε το πολύ καλό vg10 με κάποια πολύ κοινά και φθηνά ατσάλια που συναντάμε στα περισσότερα μαχαίρια της αγοράς, όπως το 440a, Aus6 και το 9cr18mov θα δούμε οτι το vg10 είναι πιο ανοξείδωτο και παράλληλα η κόψη του έχει μεγαλύτερη αντοχή. Από κει και έπειτα περνάμε σε super steel που διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά τους στον υπερθετικό βαθμό και παράλληλα έχουν πολύ καλές αντισκοριακές ιδιότητες. Αν συγκρινουμε το vg10 με το m390 θα δούμε οτι έχουν την ίδια αντοχή στη σκουριά αλλά το δευτερο είναι πολυ καλύτερο σε όλα τα υπόλοιπα. Εδώ αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα premium και ultra premium ατσάλια. Το μοναδικό τους αρνητικό εδώ είναι, οτι είναι πολυ δύσκολο να τα ακονίσουμε. Η σκληρότητά τους είναι αρκετά υψηλή και δεν τις "ακούνε" εύκολα τις ακονόπετρες ενώ παράλληλα δεν τους αρέσέσουν και οι συναναστροφές με χοντρές διαμαντόπετρες. Με λίγα λόγια θέλουν υπομονή και χρόνο.

Και εδώ έρχονται τα μη ανοξείδωτα ατσάλια να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Αντοχή, ανθεκτικότητα, ευκολία ακονίσματος "στο πεδίο", αλλά θέλουν περιποίηση για να μη σκουριάσουν. Όχι όμως πάρα πολύ προσοχή, για να αποκτήσουν "χαρακτήρα".

Βλέπουμε λοιπόν οτι το ανοξείδωτο δε σημαίνει οτι το μαχαίρι μας δε θα σκουριάσει ποτέ. Όλα είναι χημεία! Μια συνταγή! Τα γνωστά σε ολους μας victorinox σκουριάζουν πολύ δύσκολα αλλά το μέταλό τους είναι από τσίχλα. Όσο περισσότερο χρώμιο και βανάδιο βάζουμε τόσο χειρότερη αντοχή θα έχει η κόψη μας αλλά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντοχή του στη σκουριά. Όσο ο άνθρακας αυξάνεται, τόσο βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά που θέλουμε αλλά πιο επιρρεπή γίνεται στην υγρασία και στα ζαρζαβατικά.

losvre
09/01/2019, 23:47
Robert Herder, ατσάλι με πατινά νς ανοξειδωτο. Σε λεπτη λάμα το ανθρακούχο έχει καλύτερες αντοχες και κατά τη γνώμη μου καλύτερο από το ανοξειδωτο.

Η πατίνα θέλει Χρονο για να γίνει αλλά μετά δε σκουριάζει, Το έχω έτσι κανα χρόνο στη κουζίνα.

Για ατσάλια κλπ είναι μεγάλη ιστορία όποτε άστο για άλλο θρεντ!

402718

daz
09/01/2019, 23:59
Δεν υπάρχει άλλο θέμα στο μοτό για ατσάλια μαχαιριών. Το ξέρω οτι είναι τεράστιο θέμα τα ατσάλια και αν το έπιασα έτσι άτσαλα, ήταν γιατί κάποιοι θεωρούν οτι όταν ένα μαχαίρι δεν σκουριάζει είναι καλύτερο ή οτι τα ανοξείδωτα δεν σκουριάζουν ή δεν καταλαβαίνουν γιατί ένα μαχαίρι είναι τόσο ακριβό.

Τα ανθρακούχα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και σίγουρα δεν υπάρχει θέμα ανοξείδωτο vs ανθρακούχο. Η χρήση του ενός ή του άλλου γίνεται ανάλογα με το μαχαίρι, τη χρήση του, το σχεδιασμό του κ.α

losvre
10/01/2019, 00:03
Εχουμε εφοδιαστεί με σταθερής λεπίδας εμείς! Τι να κάνουν τα σουγιαδάκια!

Καμια φωτό παίζει;

402717

losvre
10/01/2019, 00:08
Δεν υπάρχει άλλο θέμα στο μοτό για ατσάλια μαχαιριών. Το ξέρω οτι είναι τεράστιο θέμα τα ατσάλια και αν το έπιασα έτσι άτσαλα, ήταν γιατί κάποιοι θεωρούν οτι όταν ένα μαχαίρι δεν σκουριάζει είναι καλύτερο ή οτι τα ανοξείδωτα δεν σκουριάζουν ή δεν καταλαβαίνουν γιατί ένα μαχαίρι είναι τόσο ακριβό.

Τα ανθρακούχα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και σίγουρα δεν υπάρχει θέμα ανοξείδωτο vs ανθρακούχο. Η χρήση του ενός ή του άλλου γίνεται ανάλογα με το μαχαίρι, τη χρήση του, το σχεδιασμό του κ.α

Συμφωνώ αλλά να κοιμηθούμε και λιγο;):beer:

daz
10/01/2019, 01:30
Καμια φωτό παίζει;

402717

Τώρα είδα οτι είχες βάλει φωτό από τα Robert Herder.:beer:

Φωτό απ' το ανθρακούχο την άλλη εβδομάδα ή όταν πάω βουνό. Στο σπίτι έχω μόνο ένα σουγιαδάκι και τα κουζινομάχαιρα που ομως δεν είναι καθόλου σα τα δικά σου.

Το σουγιαδάκι μου.

402722

402723

losvre
10/01/2019, 08:37
Καλημέρα Daζ,

Τα κουζινομάχαιρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Το μεγάλο είναι Wunstoff Γερμανικό δώρο της πεθερας αλλά μαλακια, δεν κόβει τπτ λόγω γωνίας στη κόψη.

Το άλλο ειναι Αγγλικό Taylor’s Sheffield πολύ φθηνό και μ αρέσει γιατί κόβει πολύ καλά και το έχω πάνω από 15 χρόνια.

κοιταω για κανα Γιαπωνέζικο, Santoku h αλλο

vaska
10/01/2019, 08:39

Τελικά πόσα ξέρεις μωρή Qφάλα?? Master of tools & utilities και όχι μόνο, σε λίγο θα βγάλεις και άλλα γούστα είμαι σίγουρος.

Αφήστε μας στην άγνοιά μας δεν υπάρχουν λεφτά λέμε!!

arkastt
10/01/2019, 10:03
402727
402728

SOG , απο δώρο .

και

Buck νομίζω είναι κλασικά αυτά.

402729

sniper
10/01/2019, 10:26
Τελικά πόσα ξέρεις μωρή Qφάλα?? Master of tools & utilities και όχι μόνο, σε λίγο θα βγάλεις και άλλα γούστα είμαι σίγουρος.

Αφήστε μας στην άγνοιά μας δεν υπάρχουν λεφτά λέμε!!

Να μην μιλας εσύ.

Κάποια στιγμή είπαμε θα βάλω και μια overall φωτό των δικών μου. Αρκεί να βρω χώρο να τα απλώσω όλα :tooth:

Δεν θυμάμαι αν την εχω ξαναβάλει, είναι παλιά φωτό.

402731

JNP
10/01/2019, 13:50
402727
402728

SOG , απο δώρο .

και

Buck νομίζω είναι κλασικά αυτά.

402729

Ο Buck ναι είναι κλασσικός και αντέχει ταλαιπωρία.

JNP
10/01/2019, 13:54
Να μην μιλας εσύ.

Κάποια στιγμή είπαμε θα βάλω και μια overall φωτό των δικών μου. Αρκεί να βρω χώρο να τα απλώσω όλα :tooth:

Δεν θυμάμαι αν την εχω ξαναβάλει, είναι παλιά φωτό.

402731

RECON TANTO VG-1, Μαχαίρι της COLD Steel και κάτω ο σουγιάς voyager της ίδιας. Εξαιρετικά αρκεί να ακονιζονται σωστά.

JNP
10/01/2019, 13:59

Όχι έχω πολλούς και είναι αρκετά ινοξ. Καρμπον όσους πήρα τους χάρισα.

sniper
10/01/2019, 14:09
RECON TANTO VG-1, Μαχαίρι της COLD Steel και κάτω ο σουγιάς voyager της ίδιας. Εξαιρετικά αρκεί να ακονιζονται σωστά.

Μεγάλες αλήθειες :tooth:

To tanto δεν έχει χρειαστεί τίποτα και είναι Work horse στα ορη και στα αγρια βουνά. Μέχρι και βαρέλι πετρελάιου έχει τρυπήσει και ξυρίζεσαι.

O voyager που είναι καθημερινός σύντροφος, έχει ακονιστεί σε λαδάκονο, 3 φορές από το 1997 που το έχω. Επίσης ξυρίζεσαι. Απλά θέλει πολλή δουλειά για σωστό αποτέλεσμα. Αλλά κρατάει χρόνια.

JNP
10/01/2019, 14:13
Καλημέρα Daζ,

Τα κουζινομάχαιρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Το μεγάλο είναι Wunstoff Γερμανικό δώρο της πεθερας αλλά μαλακια, δεν κόβει τπτ λόγω γωνίας στη κόψη.

Το άλλο ειναι Αγγλικό Taylor’s Sheffield πολύ φθηνό και μ αρέσει γιατί κόβει πολύ καλά και το έχω πάνω από 15 χρόνια.

κοιταω για κανα Γιαπωνέζικο, Santoku h αλλο

Μπορείς να φωτογραφησεις από κοντά την επιγραφή πάνω στο wunstoff;
Το Sheffield είναι η μαχαιρουπολη της Αγγλίας, κάτι σαν το Solingen της Γερμανίας ή το Seki city της Ιαπωνίας.

JNP
10/01/2019, 14:19

To tanto δεν έχει χρειαστεί τίποτα και είναι Work horse στα ορη και στα αγρια βουνά. Μέχρι και βαρέλι πετρελάιου έχει τρυπήσει και ξυρίζεσαι.

O voyager που είναι καθημερινός σύντροφος, έχει ακονιστεί σε λαδάκονο, 3 φορές από το 1997 που το έχω. Επίσης ξυρίζεσαι. Απλά θέλει πολλή δουλειά για σωστό αποτέλεσμα. Αλλά κρατάει χρόνια.

Τον δικό μου voyager τον έχω για το κυνήγι κυρίως και εχει λάμα clip point, ανασηκωμενη μύτη δηλαδή όπως του buck παραπάνω, ώστε να κάνει και για γδαρσιμο. Λεπτοί, αντοχής, ελαφριοι και κοφτεροι τι άλλο να ζητήσεις;
Πάντως πολύ χρηστική η λάμα τύπου tanto που διάλεξες.

vaska
10/01/2019, 14:47

Λαδάκονο έχουμε κάτι κουζινομάχερα έχουμε, να ακονίζουμε δεν ξέρουμε. Ο Σουπιάς έταξε μόλις βρεθούμε να μου δείξει. Έκτοτε έχουμε βρεθεί 2 φορές αλλά έκανε τον Κινέζο. Δεν έρχεσαι μια βόλτα εσύ που είσαι και γλήγορος και το Αθήνα Πάτρα το έχεις σε κάτω από μία ώρα, να μου δείξεις??
Θα κεράσω σταυλίσια

sniper
10/01/2019, 14:57
Λαδάκονο έχουμε κάτι κουζινομάχερα έχουμε, να ακονίζουμε δεν ξέρουμε. Ο Σουπιάς έταξε μόλις βρεθούμε να μου δείξει. Έκτοτε έχουμε βρεθεί 2 φορές αλλά έκανε τον Κινέζο. Δεν έρχεσαι μια βόλτα εσύ που είσαι και γλήγορος και το Αθήνα Πάτρα το έχεις σε κάτω από μία ώρα, να μου δείξεις??
Θα ξεράσω σταυλίσια

Κάνει κρύο τωρα εκεί. Πάρε ένα μοσχαράκι και το καλοκαιρι σου δειχνω και πως το γδέρνουν.

arkastt
10/01/2019, 15:16
Ευκολο είναι το ακονισμα . Πάνω στην πέτρα βάζεις λάδι , (οτι ναναι) και πιέζοντας ελαφρα απο την πάνω μεριά ακουμπάς την πέτρα και ακονίζεις , με τον τρόπο που χρησιμοπιείς την λίμα. Μπορείς να το επαναλάβεις όσες φορές θέλεις όταν δείς ότι δεν κόβει καλά το μαχαίρι.

daz
10/01/2019, 15:33
Θα ξεράσω σταυλίσια

Που να το θυμάμαι ρε συ? :lol:

Την επόμενη να μου το θυμίσεις γιατί πάλι θα το ξεχάσω.

daz
10/01/2019, 15:36
Όχι έχω πολλούς και είναι αρκετά ινοξ. Καρμπον όσους πήρα τους χάρισα.

Γιάννη ο inox opinel αν μείνει αχρησιμοποίητος σε περιβάλλον με υγρασία ή μετά από κόψιμο φρούτων, θα σκουριάσει.

sniper
10/01/2019, 16:37
Ευκολο είναι το ακονισμα . Πάνω στην πέτρα βάζεις λάδι , (οτι ναναι) και πιέζοντας ελαφρα απο την πάνω μεριά ακουμπάς την πέτρα και ακονίζεις , με τον τρόπο που χρησιμοπιείς την λίμα. Μπορείς να το επαναλάβεις όσες φορές θέλεις όταν δείς ότι δεν κόβει καλά το μαχαίρι.

Ναι, αλλά όχι.

JNP
10/01/2019, 16:42
Γιάννη ο inox opinel αν μείνει αχρησιμοποίητος σε περιβάλλον με υγρασία ή μετά από κόψιμο φρούτων, θα σκουριάσει.

Σωστά γιαυτό έγραψα ότι είναι αρκετά ινοξ.
Όλα θέλουν την περιποίηση τους λίγη ή πολύ.
Ουσιαστικά κανένα ατσάλι αν δεν το πλύνεις και σκουπισης δεν αντέχει.Απλώς κάποια αντέχουν παραπάνω. Τα 420 (φθηνό) και Η1(ακριβό) είναι από τα πιο ανθεκτικά.
Τα πιο οξειδωτικά υγρά είναι τα ζουμιά των ξινων φρούτων και λαχανικών, το αίμα και ο ιδρωτας όσον αφορά την καθημερινή χρήση.

arkastt
10/01/2019, 17:00
Ναι, αλλά όχι.

Μπορεις να γινεις πιο σαφης ; η ειναι μυστικο ;

Manalishi
10/01/2019, 17:10
Ουσιαστικά κανένα ατσάλι αν δεν το πλύνεις και σκουπισης δεν αντέχει.Απλώς κάποια αντέχουν παραπάνω. Τα 420 (φθηνό) και Η1(ακριβό) είναι από τα πιο ανθεκτικά.
Τα πιο οξειδωτικά υγρά είναι τα ζουμιά των ξινων φρούτων και λαχανικών, το αίμα και ο ιδρωτας όσον αφορά την καθημερινή χρήση.

Για αυτό έγω σφάζω με το γάντι.....να μην μου στόμωνουν οι λάμες......τσσσσσσ....γατάκια....

vaska
10/01/2019, 17:12

Ναι δίκιο έχεις. Θυμάμαι μια φορά που μαχαίρωσα έναν ήταν και ιδρωμένος, σκατά έγινε η λάμα μετά.

:lol:

vaska
10/01/2019, 17:15
Μπορεις να γινεις πιο σαφης ; η ειναι μυστικο ;

Ναι σου λέει εύκολο είναι, βάζεις λάδι πάνω στην πέτρα αλλά όχι δεν ακονίζεις με τον τρόπο που λες.

Τον έχω σπουδάσει ο πστς τόσα χρόνια, για να του πάρεις κουβέντα πρέπει να του τάξεις μεζέ και ρακί
:D

arkastt
10/01/2019, 17:22
Ναι σου λέει εύκολο είναι, βάζεις λάδι πάνω στην πέτρα αλλά όχι δεν ακονίζεις με τον τρόπο που λες.

Τον έχω σπουδάσει ο πστς τόσα χρόνια, για να του πάρεις κουβέντα πρέπει να του τάξεις μεζέ και ρακί
:D

Εντάξει , τρόπος του λέγειν "σαν την λίμα" , πάντως όχι σαν καλέμι . Αλλά μη το κάνουμε επιστήμη . Απλό είναι . Αν θελει ρακι και μεζε , κερναω .

MG-KTiNoS
10/01/2019, 17:37
Θα ξεράσω σταυλίσια

Έρχομαι εγώ αλλά θα σου πω ΄'οσα ξέρω ΜΕΤΑ στη σταβββλίσια ! οκ?

MG-KTiNoS
10/01/2019, 17:38

.
και που το ξέρεις εσύ????

vaska
10/01/2019, 18:10
Έρχομαι εγώ αλλά θα σου πω ΄'οσα ξέρω ΜΕΤΑ στη σταβββλίσια ! οκ?

φίξντ ρε. Δίπλα δίπλα είναι τα γράμματα και υπάρχουν και οι δύο λέξεις οπότε ο κορέκτορας δεν την κοκκίνισε. Αμέσως ρε, μη δείτε άνθρωπο να κάνει λάθος να πεταχτείτε. Τι διάολο πολύ παρέα με τον μπλίτς κάνετε?

Grafton 505
10/01/2019, 20:14

Είσαι τεράστιος ρε !!! :lol: :beer:

Και για να είμαι ον-τόπικ, έχω ένα του ράμπου αλλά δεν το βάζω γιατί θα μας πάρουν με τις :tomates:

losvre
11/01/2019, 08:09
Μπορείς να φωτογραφησεις από κοντά την επιγραφή πάνω στο wunstoff;
Το Sheffield είνα η μαχαιρουπολη της Αγγλίας, κάτι σαν το Solingen της Γερμανίας ή το Seki city της Ιαπωνίας.
Καλημερα, μόλις είδα το μήνυμα, θα επανέλθω αργοτερα

JNP
11/01/2019, 08:43
Ναι δίκιο έχεις. Θυμάμαι μια φορά που μαχαίρωσα έναν ήταν και ιδρωμένος, σκατά έγινε η λάμα μετά.

:lol:

Ωραίος!
Εννοείται ότι όταν λέω καθημερινή χρήση εννοώ τους επαγγελματίες όπως μάγειρες, χασάπηδες, σφαγεις κλπ.
Ο ερασιτέχνης χρήστης σαν εμάς πρέπει να είναι πολύ αμμελης για να καταφέρει να σκουριάσει τα μαχαίρια του.
Τώρα όσον αφορά το ακόνισμα φαίνεται ότι κάποιοι δεν το πολυεχετε το θέμα με τα λαδακονα. Η γνώμη μου είναι να αγοράσετε από ebay κλπ ένα σύστημα ακονισματος (με τρεις ακονοπετρες : 30 ευρώ +μεταφορικα) όπως το Lansky που κάνει το ακόνισμα παιχνίδι. Μαζί με ένα φτηνό καλό μασατι solingen (στρογγυλό 25cm :10 περίπου ευρώ) για συχνό πέρασμα της λαμας, θα αντέχει το ακόνισμα για μήνες με σπιτική χρήση. Όλα μαζί κοντά στο πενηνταρι.Και μην μου πείτε ότι είναι πολλά γιατί για κατσαβίδια, καρυδάκια και άλλα σκατολοειδια που τα έχετε διπλα και τριδιπλα τα δίνετε εύκολα! :lol::beer:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=lansky+sharpening+system&ef_id=CjwKCAiA99vhBRBnEiwAwpk-uPJaSlCBtkJY5jZf1Rp1hWI2cX3TIVjZwwEI-7qzQ5sdMMGaIMdWNRoCsQMQAvD_BwE:G:s&gclid=CjwKCAiA99vhBRBnEiwAwpk-uPJaSlCBtkJY5jZf1Rp1hWI2cX3TIVjZwwEI-7qzQ5sdMMGaIMdWNRoCsQMQAvD_BwE
Και ένα βίντεο :
https://youtu.be/OK4mEmOH7PA

MG-KTiNoS
11/01/2019, 08:51
φίξντ ρε. Δίπλα δίπλα είναι τα γράμματα και υπάρχουν και οι δύο λέξεις οπότε ο κορέκτορας δεν την κοκκίνισε. Αμέσως ρε, μη δείτε άνθρωπο να κάνει λάθος να πεταχτείτε. Τι διάολο πολύ παρέα με τον μπλίτς κάνετε?

καμία σχέση εγώ για τη μπριζολάρα ενδιαφέρομαι

Bowleno
11/01/2019, 09:20
Ωραίος!
Εννοείται ότι όταν λέω καθημερινή χρήση εννοώ τους επαγγελματίες όπως μάγειρες, χασάπηδες, σφαγεις κλπ.
Ο ερασιτέχνης χρήστης σαν εμάς πρέπει να είναι πολύ αμμελης για να καταφέρει να σκουριάσει τα μαχαίρια του.
Τώρα όσον αφορά το ακόνισμα φαίνεται ότι κάποιοι δεν το πολυεχετε το θέμα με τα λαδακονα. Η γνώμη μου είναι να αγοράσετε από ebay κλπ ένα σύστημα ακονισματος (με τρεις ακονοπετρες : 30 ευρώ +μεταφορικα) όπως το Lansky που κάνει το ακόνισμα παιχνίδι. Μαζί με ένα φτηνό καλό μασατι solingen (στρογγυλό 25cm :10 περίπου ευρώ) για συχνό πέρασμα της λαμας, θα αντέχει το ακόνισμα για μήνες με σπιτική χρήση. Όλα μαζί κοντά στο πενηνταρι.Και μην μου πείτε ότι είναι πολλά γιατί για κατσαβίδια, καρυδάκια και άλλα σκατολοειδια που τα έχετε διπλα και τριδιπλα τα δίνετε εύκολα! :lol::beer:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=lansky+sharpening+system&ef_id=CjwKCAiA99vhBRBnEiwAwpk-uPJaSlCBtkJY5jZf1Rp1hWI2cX3TIVjZwwEI-7qzQ5sdMMGaIMdWNRoCsQMQAvD_BwE:G:s&gclid=CjwKCAiA99vhBRBnEiwAwpk-uPJaSlCBtkJY5jZf1Rp1hWI2cX3TIVjZwwEI-7qzQ5sdMMGaIMdWNRoCsQMQAvD_BwE
Και ένα βίντεο :

Για οικιακή χρήση, υπερβολικό... Γυαλόχαρτο νερού, τάκος, κόστος 1 ευρώ συνολικά. ξυράφια δεν τα κάνω (βαριέμαι :lol:) αλλά κόβουν πολύ ικανοποιητικα

sniper
11/01/2019, 10:12
και που το ξέρεις εσύ????

Κάνω 2η δουλειά, μπαρμπέρης.

SciTeF
11/01/2019, 12:58
Έμεινα πίσω λόγω φορμάτ.

Σημειωτέον, ότι και τα ανοξείδωτα τύπου 316 (που δεν κάνουν για μαχαίρια) σκουριάζουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

JNP
11/01/2019, 13:15
Για οικιακή χρήση, υπερβολικό... Γυαλόχαρτο νερού, τάκος, κόστος 1 ευρώ συνολικά. ξυράφια δεν τα κάνω (βαριέμαι :lol:) αλλά κόβουν πολύ ικανοποιητικα

Είναι θέμα προσωπικής ευχαριστησης. Αν είσαι ικανοποιημένος με ότι έχεις και χρησιμοποιείς είναι ΟΚ.
Και εγώ χρησιμοποιώ το γυαλόχαρτο και τις ακονοπετρες εκτός από το Lansky ανάλογα τι θέλω να πετύχω.

sniper
11/01/2019, 13:19

Eχω έναν ΕΣ (1974) που δεν τον εχω ακουμπήσει για τπτ εδώ και 10-15 χρόνια και δεν εχι σκουριάσει.

Λες να είναι από Τιτάνιο; :tooth:

Bowleno
11/01/2019, 15:21
Είναι θέμα προσωπικής ευχαριστησης. Αν είσαι ικανοποιημένος με ότι έχεις και χρησιμοποιείς είναι ΟΚ.
Και εγώ χρησιμοποιώ το γυαλόχαρτο και τις ακονοπετρες εκτός από το Lansky ανάλογα τι θέλω να πετύχω.

Σαφώς, άλλο να κόβεις κολοκυθάκια και ντομάτες και άλλο να σφάζεις ιδρωμένους :D

MikeG
11/01/2019, 17:39
Χρειάζομαι ένα μαχαίρι κρέατος. Για τεμαχισμό και κόψιμο όταν το αγοράζω από χασάπη. Όχι ιδιαίτερα ακριβό. Τι προτείνουν τα μαστόρια;

george.S
11/01/2019, 17:51
και εγώ στην ίδια φάση είμαι καιρό τώρα...ψάχνω...κάποια στιγμή έλεγα να φτιάξω κλπ....πυρηνική φυσική άστο θα το πάρω έτοιμο και ακόμα ψάχνω........

μέχρι τώρα ακολουθώ ότι με ένα κάλο μαχαίρι μάγειρα τα κάνεις όλα και καλό μαχαίρι είναι ένα ακονισμένο μαχαίρι με λαδάκονο.

JNP
11/01/2019, 18:53
Χρειάζομαι ένα μαχαίρι κρέατος. Για τεμαχισμό και κόψιμο όταν το αγοράζω από χασάπη. Όχι ιδιαίτερα ακριβό. Τι προτείνουν τα μαστόρια;

Μέχρι πόσα ευρώ διαθέτεις;
Για να πάρεις μια ιδέα : https://coozina.gr/maxairia/machairi-xekokalismatos-isio-fardia-lepida-15-ekat.-kokkini-lavi-fibrox--601322
Ελβετικό με πολύ καλό ατσάλι και εργονομική λαβή.
Υπάρχουν και λίγο φθηνοτερα πορτογαλικά πολύ καλά. ICEL κλπ.
Προσανατολισου σε μήκος λαμας 15-18 εκ, 20 εκ για να σφάζεις και καρπούζια.

MikeG
11/01/2019, 20:39
Μέχρι πόσα ευρώ διαθέτεις;
Για να πάρεις μια ιδέα : https://coozina.gr/maxairia/machairi-xekokalismatos-isio-fardia-lepida-15-ekat.-kokkini-lavi-fibrox--601322
Ελβετικό με πολύ καλό ατσάλι και εργονομική λαβή.
Υπάρχουν και λίγο φθηνοτερα πορτογαλικά πολύ καλά. ICEL κλπ.
Προσανατολισου σε μήκος λαμας 15-18 εκ, 20 εκ για να σφάζεις και καρπούζια.

Εφόσον αντέξει αρκετά χρόνια μέχρι 25 ευρώ μπορώ να δώσω. Θα κε ενδιέφερε και το να μη χρειάζεται συχνά ακόνισμα.

Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου.

JNP
11/01/2019, 21:25
Εφόσον αντέξει αρκετά χρόνια μέχρι 25 ευρώ μπορώ να δώσω. Θα κε ενδιέφερε και το να μη χρειάζεται συχνά ακόνισμα.

Το fibrox victorinox έχει ατσάλι που η κόψη του αντέχει πιο πολύ.
Γιαυτό το χρησιμοποιούν και επαγγελματίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση συχνό ακόνισμα σε μασατι όπως έγραψα παραπάνω.
Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής του, με ερασιτεχνική χρήση θα το έχουν και τα εγγόνια σου. :beer:
ΥΓ. Κόβουμε πάντα το κρέας ή τα ζαρζαβατικα πάνω στο ειδικό ξύλο ή πλαστικό και δεν κόβουμε ποτέ ψωμί με σκληρή κορα η κόκκαλα.

daz
11/01/2019, 22:40
Το συγκεκριμένο το έχω σταμπάρει και εγώ χωρίς να ξέρω αν είναι καλό ή όχι. Ότι έχω από βικτορ για κουζίνα είναι καλό για τα λεφτά του. Ακόμα και τα φθηνά της.

Edit. Αν το πάρεις απ' το σαιτ του λινκ, χτύπα πρώτα ένα τηλ να δεις αν είναι διαθέσιμο ανεξάρτητα από το τι γράφει.

JNP
11/01/2019, 23:32
Το συγκεκριμένο το έχω σταμπάρει και εγώ χωρίς να ξέρω αν είναι καλό ή όχι. Ότι έχω από βικτορ για κουζίνα είναι καλό για τα λεφτά του. Ακόμα και τα φθηνά της.

Edit. Αν το πάρεις απ' το σαιτ του λινκ, χτύπα πρώτα ένα τηλ να δεις αν είναι διαθέσιμο ανεξάρτητα από το τι γράφει.

Η σειρά fibrox Απόστολε είναι επαγγελματική. Η λαβή εξαιρετική, το ατσάλι ξυράφι και κρατάει κόψη.
Φίλος χασάπης με πολύ δουλειά καθημερινά στην επαρχία δεν τα αλλάζει.
Έχω ένα fibrox 18αρι του σεφ και ένα 15αρι γενικών καθηκόντων και αξίζουν. Επιπλέον είναι και ελαφρά.

vaska
12/01/2019, 00:47
Είσαι τεράστιος ρε !!! :lol: :beer:

Και για να είμαι ον-τόπικ, έχω ένα του ράμπου αλλά δεν το βάζω γιατί θα μας πάρουν με τις :tomates:

το ίδιο πρέπει να έχουμε αυτό με την πυξιδα και την βελονα και κλωστή για ράμματα :bawl:

vaska
12/01/2019, 00:51
Ωραίος!
Και ένα βίντεο :

Αυτό ρε φίλε είναι δουλειά για φυλακισμένους ή εκείνα τα καλόπαιδα που περιμένουν να ωριμάσει το jack daniel's παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών

Με πήρε ο ύπνος με το βίντεο :zzz::zzz::zzz:. Κάτι πιο γρήγορο έχουμε??

JNP
12/01/2019, 08:34
Αυτό ρε φίλε είναι δουλειά για φυλακισμένους ή εκείνα τα καλόπαιδα που περιμένουν να ωριμάσει το jack daniel's παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών

Με πήρε ο ύπνος με το βίντεο :zzz::zzz::zzz:. Κάτι πιο γρήγορο έχουμε??

Έπεσες διάνα! Το ακόνισμα θέλει χρόνο και ηρεμία.
Αν δεν τα έχεις, βρες ένα μαγαζί που ακονιζει για επαγγελματίες και δωστου τα μαχαίρια σου μια φορά το χρόνο ανάλογα τη χρήση. Μάθε το μασατι που είναι φτηνό και γρήγορο, και απαραίτητο ώστε να συντηρείται η κόψη και είσαι άρχοντας.
Τα κουζινομάχαιρα της γυναίκας μου με καθημερινή χρήση έχω να τα ακονισω πάνω από χρόνο. Όμως τα περνάω από το μασατι κάθε δεύτερη μέρα ή μετά από έντονη χρήση.
Προσοχή όμως το μασατι να μην είναι κινεζια του 1,5 ευρώ γιατί είναι για πέταμα. Προχθές πήρα από υαλοπωλειο της γειτονιάς μου ένα γερμανικό από το solingen απλό στρογγυλό 25εκ στα 11ευρω.
Το μήκος του μασατιου πρέπει να είναι 20-25 εκ για μικρά μαχαίρια των 10-16εκ και 30-35 εκ για μαχαίρια με 18-25 εκ μήκος λαμας. Αυτό το λέω για την ασφάλεια των χεριών μας.
Πάντα όταν αγοράζω μασατι γίνεται επί τόπου δοκιμή γιατί έχουν διαφορετική διαβάθμιση αγριάδας.Κατι σαν τον κόκκο στα γυαλόχαρτα. Τα πολύ κοφτερά ατσάλια θέλουν λίγη αγριάδα, ενώ τα μαλακά και λιγότερο κοφτερά περισσότερη αγριάδα. Αυτό το καταλαβαίνεις από τον ήχο που κάνει η λάμα και την αίσθηση στο χέρι,θελει εμπειρία.
Οι καλές εταιρείες συνήθως σου λένε τι αγοράζεις και πληρώνεις φυσικά τριπλάσια και βάλε.
Μικρό βίντεο γενικά για ακονισμα:
https://youtu.be/_0U44A7KJK4
Ειδικά για μασατι :
https://youtu.be/mSelJEfnZOQ

daz
12/01/2019, 11:19
Η σειρά fibrox Απόστολε είναι επαγγελματική. Η λαβή εξαιρετική, το ατσάλι ξυράφι και κρατάει κόψη.
Φίλος χασάπης με πολύ δουλειά καθημερινά στην επαρχία δεν τα αλλάζει.
Έχω ένα fibrox 18αρι του σεφ και ένα 15αρι γενικών καθηκόντων και αξίζουν. Επιπλέον είναι και ελαφρά.

Thanks. :beer:

Grafton 505
12/01/2019, 20:21
το ίδιο πρέπει να έχουμε αυτό με την πυξιδα και την βελονα και κλωστή για ράμματα :bawl:

Ε δεν βγαίνανε και πολλά μοντέλα :lol:

υ.γ. είχε και σιρματοπριόνι (πως διάολο λέγετε) μέχρι να μάθω τι κάνει έφαγα 2 χρόνια :uplate:

από knives έχω μόνο αυτόν του ΕΣ οπότε δεν χρειάζεται να βάλω και φωτό.

vaska
12/01/2019, 20:51
Έπεσες διάνα! Το ακόνισμα θέλει χρόνο και ηρεμία.
Αν δεν τα έχεις, βρες ένα μαγαζί που ακονιζει για επαγγελματίες και δωστου τα μαχαίρια σου μια φορά το χρόνο ανάλογα τη χρήση. Μάθε το μασατι που είναι φτηνό και γρήγορο, και απαραίτητο ώστε να συντηρείται η κόψη και είσαι άρχοντας.
Τα κουζινομάχαιρα της γυναίκας μου με καθημερινή χρήση έχω να τα ακονισω πάνω από χρόνο. Όμως τα περνάω από το μασατι κάθε δεύτερη μέρα ή μετά από έντονη χρήση.
Προσοχή όμως το μασατι να μην είναι κινεζια του 1,5 ευρώ γιατί είναι για πέταμα. Προχθές πήρα από υαλοπωλειο της γειτονιάς μου ένα γερμανικό από το solingen απλό στρογγυλό 25εκ στα 11ευρω.
Το μήκος του μασατιου πρέπει να είναι 20-25 εκ για μικρά μαχαίρια των 10-16εκ και 30-35 εκ για μαχαίρια με 18-25 εκ μήκος λαμας. Αυτό το λέω για την ασφάλεια των χεριών μας.
Πάντα όταν αγοράζω μασατι γίνεται επί τόπου δοκιμή γιατί έχουν διαφορετική διαβάθμιση αγριάδας.Κατι σαν τον κόκκο στα γυαλόχαρτα. Τα πολύ κοφτερά ατσάλια θέλουν λίγη αγριάδα, ενώ τα μαλακά και λιγότερο κοφτερά περισσότερη αγριάδα. Αυτό το καταλαβαίνεις από τον ήχο που κάνει η λάμα και την αίσθηση στο χέρι,θελει εμπειρία.
Οι καλές εταιρείες συνήθως σου λένε τι αγοράζεις και πληρώνεις φυσικά τριπλάσια και βάλε.
Μικρό βίντεο γενικά για ακονισμα:
https://youtu.be/_0U44A7KJK4
Ειδικά για μασατι :
https://youtu.be/mSelJEfnZOQ
Μασατι αυτό που έχω πρέπει να είναι πολύ καλό, αγορασμένο αρκετά λεφτά από ειδικό μαχαιρο-μαγαζο, να το δουλεύω δεν ξέρω. Νομίζω ότι μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιώ το μαχαίρι κόβει λιγότερο. Θα στριμωξω τον σουπιά

vaska
12/01/2019, 20:54
Ε δεν βγαίνανε και πολλά μοντέλα :lol:

υ.γ. είχε και σιρματοπριόνι (πως διάολο λέγετε) μέχρι να μάθω τι κάνει έφαγα 2 χρόνια :uplate:

από knives έχω μόνο αυτόν του ΕΣ οπότε δεν χρειάζεται να βάλω και φωτό.

Και νυστέρι είχε αλλά εγχείρηση δεν κατάφερα να κάνω. Στριμωξα μια φορά έναν αλλά κλωσταγε ο μ@λ@κ@ς, δεν καθόταν. Και σφεντόνα είχε

JNP
12/01/2019, 21:07
Μασατι αυτό που έχω πρέπει να είναι πολύ καλό, αγορασμένο αρκετά λεφτά από ειδικό μαχαιρο-μαγαζο, να το δουλεύω δεν ξέρω. Νομίζω ότι μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιώ το μαχαίρι κόβει λιγότερο. Θα στριμωξω τον σουπιά

Υπάρχουν ένα σωρό βίντεο στο YouTube.
Κρατάς το μασατι όσο πιο γερά γίνεται, ξεκινάς την κινηση του μαχαιριου από πάνω προς τα κάτω με σταθερή πίεση της λαμας πάνω στο μασατι. Κρατάς το μαχαίρι με μικρή γωνία πάνω στο μασατι. Μετά επαναλαμβανεις από την άλλη μεριά της λαμας. Στην αρχή πας αργά και όσο μαθαίνεις γίνεσαι πιο γρήγορος. Στο τέλος ούτε που κοιτάς μαχαίρι και μασατι.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το μαχαίρι είναι τροχισμενο. Το μασατι τροχιζει ελάχιστα τη λάμα, η δουλειά του ειναι να ευθυγραμμιζει την κόψη όχι να την τροχιζει.
Σίγουρα αν σου δείξει κάποιος είναι πιο εύκολο να μάθεις,αλλά καί με τα βιντεακια θα τα καταφέρεις, δεν είναι δα και καμμια επιστήμη.

daz
12/01/2019, 23:01
Όλη η δουλειά είναι να κρατάς σταθερή τη γωνία σε κάθε πέρασμα.

Και να μην την αλλάζεις κάθε φορά που αλλάζεις πλευρά.

Μερικοί δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερή γωνία ούτε όταν το μαχαίρι γλιστράει επάνω στο μασάτι ή στην ακονόπετρα. Μπορούμε να γράφουμε με τις ώρες για τρόπους, τεχνικές κτλ αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετικές πέτρες και τον βολεύουν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με τη πέτρα που έχει και το μαχαίρι που προσπαθεί να μάθει.

Διαφορετικά "βλέπεις" την γωνία επάνω σε λαδάκωνο και διαφορετικά τη βλέπεις επάνω σε στεγνή διαμαντόπετρα. Αλλος τρόπος θα σε βολέψει με μίνι διαμαντόπετρες, αλλος τρόπος με μεγάλες πέτρες νερού, άλλος τρόπος με γυαλόχαρτα, και διαφορετική τεχνική θέλει το μασάτι.

Κοινό σε όλους τους τρόπους είναι η διατήρηση σταθερής γωνίας. Ιδανικά (και για λιγότερη δουλειά) διατηρώ την ίδια γωνία που έχει το μαχαίρι. Αν το μαχαίρι είναι κάποιο παλιό φθηνό κουζινομάχαιρο που δεν κόβει ούτε τυρί και δεν μπορώ να καταλάβω τι γωνία έχει*, διατηρώ απ' την αρχή μέχρι το τέλος την ίδια γωνία*. Αν δεν αλλάζω γωνία σε κάθε πέρασμα το μαχαίρι μου θα γίνει ξυράφι ακόμα και με χοντρή και φθηνή πέτρα ή γυαλόχαρτο. Ειδικά αν στο τέλος ασκώ ελάχιστη πίεση και μετά από κάθε πέρασμα αλλάζω πλευρά.

daz
12/01/2019, 23:21
Όπως πολύ σωστά λέει ο jnp, το μασάτι είναι καλό για ένα ακονισμένο μαχαίρι που έχει αρχίσει να χάνει την κόψη του. Η κόψη του μαχαιριού για δυο λόγους σταματάει να κόβει. Η κόψη του σπάει ή γυρίζει. Στα φθηνά μαχαίρια τα ατσάλια είναι μαλακά και δύσκολα σπάει η κόψη. Συνήθως γυρίζει απ' την μια πλευρά (την πιο αδύνατη). Εκεί ένα μασάτι μπορεί να κάνει θαύματα. Αφαιρεί ελάχιστο υλικό και κατά κύριο λόγο ισιώνει μια στραβή γωνία κάνοντας και πάλι το μαχαίρι μας κοφτερό. To ίδιο μπορεί να κάνει και το στροπινγκ αλλά ας μην επεκταθούμε.

402816

402817

Μια γυρισμένη κόψη διορθώνεται πιο εύκολα από μια σπασμένη.

JNP
13/01/2019, 08:09
Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν μασατια με διαμαντε επιφάνεια τα οποία επιπλέον ακονιζουν αισθητά την κόψη. Ιδιαίτερα αυτά αλλά και στα συνηθισμένα μασατια κάποια στιγμή στομωνει η επιφάνεια τους. Τα πλένουμε με σφουγγαρι κουζίνας και απορυπαντικο πιάτων και τα στεγνωνουμε καλά οπότε δουλεύουν όπως πριν. Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε στο μασατι μαχαίρι λερωμενο από κρέατα ή λίπη θέλει οπωσδήποτε πλύσιμο μετά.
Τα συνηθισμένα μασατια έχουν γραμμώσεις κατά μήκος γιαυτό και θέλουν περιοδικό καθάρισμα. Κανένας κατασκευαστής δεν λέει λεπτομέρειες για την κατασκευή και το μέταλλο του μασατιου, ενώ μας ζαλίζουν για την κατασκευή και τα υλικά των μαχαιριών τους. Δεν ξέρω γιατί.

SciTeF
13/01/2019, 11:20
Στις περισσότερες των περιπτώσεων το υλικό κατασκευής τους δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και δεν κερδίζουν κάτι αναφέροντάς το.

Εκτός από διαμαντέ μασάτια, νομίζω ότι υπάρχουν και κεραμικά που κι αυτά αφαιρούν υλικό ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ακονίζουν το μαχαίρι μας.

Προσωπικά, προτιμώ το στρόπινγκ από το μασάτι.

losvre
13/01/2019, 23:05
Καλημερα, μόλις είδα το μήνυμα, θα επανέλθω αργοτερα

Για να κάνουμε μια ανάλυση αν αξίζει τπτ στο το μαχαιρι
402903

SciTeF
13/01/2019, 23:26
Γερμανικό ατσάλι που περιέχει 14 - 15 % Cr, 0,1 - 0,2 % βανάδιο και 0,5 - 0,8 % μολυβδαίνιο. Αυτά, προσδίδουν αρκετή αντοχή στην οξείδωση.
Περιέχει επίσης 0,5% άνθρακα. Η σκληρότητά του φτάνει τους 54 - 56HRC. Συνήθως όμως οι κατασκευαστές το κάνουν πιο μαλακό.
Πέραν της αντοχής στην σκουριά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με την ανθεκτικότητα της κόψης ή οποία γυρίζει σχετικά εύκολα αλλά δεν σπάει, γεγονός που μάλλον είναι αναμενόμενο λόγω της χαμηλής σκληρότητας.
Παρατηρείται ότι όσο μεγαλύτερα τα μαχαίρια που κατασκευάζονται με το συγκεκριμένο ατσάλι τόσο πιο μαλακό αυτό από τον κατασκευαστή.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το Χ μαρτυρά τον άνθρακα που περιέχει. Στον περιοδικό πίνακα ο άνθρακας συμβολίζεται με το γράμμα C (Carbon).

vaska
14/01/2019, 08:22
Μαχαιροβγάλτες θα γίνουμε με σας εδώ μέσα.
Κάποια στιγμή θα γράψω για τα δικά μου μαχαίρια και το ξυράφι λάμα που έχω και τις αποτυχημένες μου προσπάθειες ακονίσματος με διάφορα μέσα.

Είδα καμπόσα βίντεα και θα προσπαθήσω να ακονίσω ένα πολύ καλό μαχαίρι κρέατος που έχω. Άντε να δω τι θα καταφέρω.

JNP
14/01/2019, 08:24
Θα συμφωνήσω γενικα με τον SciTeF.
Τώρα για την σκληρότητα δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Αυτά τα ατσάλια δουλευονται πολύ πλέον και στην Κίνα οπότε δεν γνωρίζουμε πλέον 100% τη χώρα κατασκευης.Μου θυμίζει έντονα ένα μαχαίρι που είχα πάρει πριν 5 χρόνια στη Λιθουανία μιας βελγικής εταιρείας BERGHOFF που φερνει κουζινικα από την Κίνα. Αξιοπρεπής κατασκευή αλλά καμμια σχέση με τα original Γερμανικα.
Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι τα γράμματα πάνω στη λάμα δεν είναι σφυρηλατημενα όπως στις σειρές που ξέρω.
Ένα 35ετιας που έχω έχει ιδιαίτερα σκληρή λάμα και καλύτερο φινίρισμα.(είχα γράψει παλιότερα ότι η νύφη μου του εσπασε τη μύτη δύο φορές προσπαθώντας να ανοίξει καπάκια από μαρμελάδες:cry: και από 20εκ η λάμα κατάντησε 13εκ.)
Τοτε φτιαχνοντουσαν στη Γερμανία και τα θεωρούσαν από τις καλύτερες επαγγελματικές επιλογές παγκόσμια. Αυτό :
402906

JNP
14/01/2019, 08:50
Μαχαιροβγάλτες θα γίνουμε με σας εδώ μέσα.
Κάποια στιγμή θα γράψω για τα δικά μου μαχαίρια και το ξυράφι λάμα που έχω και τις αποτυχημένες μου προσπάθειες ακονίσματος με διάφορα μέσα.

Είδα καμπόσα βίντεα και θα προσπαθήσω να ακονίσω ένα πολύ καλό μαχαίρι κρέατος που έχω. Άντε να δω τι θα καταφέρω.

Πιαστο μια μέρα που θα είσαι ξεκούραστος και ορεξάτος.
ΥΓ : isis καταντήσαμε εδώ μέσα!

Bowleno
14/01/2019, 09:10
ΥΓ : isis καταντήσαμε εδώ μέσα!

Ούτε καν, αυτοί χρησιμοποιούν καλά δαμασκηνά μαχαίρια και ξέρουν και να τα ακονίζουν...:D

KotsosDR
14/01/2019, 10:15
Εγω ακονίζω στο τζάμι του αυτοκινήτου ή στο πάνω μέρος του τζαμιού του φούρνου στο σπίτι :cry:

(πάντως ξυρίζω ...:cool:)

sniper
14/01/2019, 10:32

Το fibrox victorinox έχει ατσάλι που η κόψη του αντέχει πιο πολύ.
Γιαυτό το χρησιμοποιούν και επαγγελματίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση συχνό ακόνισμα σε μασατι όπως έγραψα παραπάνω.
Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής του, με ερασιτεχνική χρήση θα το έχουν και τα εγγόνια σου. :beer:
ΥΓ. Κόβουμε πάντα το κρέας ή τα ζαρζαβατικα πάνω στο ειδικό ξύλο ή πλαστικό και δεν κόβουμε ποτέ ψωμί με σκληρή κορα η κόκκαλα.

Για κρέας δεν χρειάζεσαι τίποτα ακριβό.

Φίλος στην Κρήτη με προϋπηρεσία 25 χρόνια σε σφαγεία (τον βλέπεις να γδέρνει αρνί και να νομίζεις ότι ζεις σε fast forward) χρησιμοποιεί κάτι αξιοπρεπές και ένα μασάτι. Δατς ιτ. Τον ρώτησα κάτι για ατσάλια και με κοίταζε απορημένος και είμαι σίγουρος ότι από μέσα του αναρωτιόταν αν ειμαι μαλ@κας ή πειραγμένος εγκεφαλικά.

@daz: Στις γειτονιές που τριγυρνάς μένει, αν θες κάτι πες μου να σου κάνω συστάσεις :tooth:

JNP
14/01/2019, 10:56
χρησιμοποιεί κάτι αξιοπρεπές και ένα μασάτι
Αυτό λέμε κι εμείς. 30 ευρώ μαχαίρι μαζί με μασατι καλό.
Δεν προτείναμε κανένα Japan δαμασκηνο των 300 ευρώ!:uplate:

ΥΓ : ο επαγγελματίας φίλος σου είμαι σίγουρος ότι κι ένα σουγιαδακι οπινελ ν8 να του δώσεις πάλι θα κάνει την δουλειά του. :lol:

sniper
14/01/2019, 11:08
Αυτό λέμε κι εμείς. 30 ευρώ μαχαίρι +μασατι καλό.

ΥΓ : ο επαγγελματίας φίλος σου είμαι σίγουρος ότι κι ένα σουγιαδακι οπινελ ν8 να του δώσεις πάλι θα κάνει την δουλειά του. :lol:

OK, δεν είδα τα λινκ. Όχι, με σουγιά δεν κάνει δουλειά. Αλλά σίγουρα θέλει έναν κουβά νερό ;)

losvre
14/01/2019, 12:44
Αυτό λέμε κι εμείς. 30 ευρώ μαχαίρι +μασατι καλό.

Λετε να κάνει διαφορά το Japan δαμασκηνο σε σχέση με του φίλου χασάπη και γενικά αξίζει να δώσει τα λεφτά ένας επαγγελματίας;:confused:

sniper
14/01/2019, 12:47
Λετε να κάνει διαφορά το Japan δαμασκηνο σε σχέση με του φίλου χασάπη και γενικά αξίζει να δώσει τα λεφτά ένας επαγγελματίας;:confused:

Διαφορά σε τι; Στην τσέπη σου σίγουρα.

JNP
14/01/2019, 13:19

Η μόνη διαφορά είναι ότι το πανάκριβο θέλει αραιωτερο ακόνισμα.
Πάντως Japan γδαρσιματος δεν έχω δει γιατί θέλει λάμα γυριστή στην άκρη.
Όλα τα Japan απευθύνονται σε ψαράδες και μάγειρες.
Όσοι κόβουν όμως σούσι θέλουν ακριβα εργαλεία και αμοιβονται ανάλογα.

sniper
14/01/2019, 13:29
Η μόνη διαφορά είναι ότι το πανάκριβο θέλει αραιωτερο ακόνισμα.
Πάντως Japan γδαρσιματος δεν έχω δει γιατί θέλει λάμα γυριστή στην άκρη.
Όλα τα Japan απευθύνονται σε ψαράδες και μάγειρες.
Όσοι κόβουν όμως σούσι θέλουν ακριβα εργαλεία και αμοιβονται ανάλογα.

τσκ τσκ... Μην μπερδεύετε τα tanto με ολόκληρη τη γκάμα (ακόμα και) παρδοσιακών λεπίδων....

Aπ' όλα έχει ο μπαχτσές.

402908

402909

SciTeF
14/01/2019, 19:57
Τώρα για την σκληρότητα δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Όσον αφορά τη σκληρότητα, τους βαθμούς HRC δεν τους έβγαλα από το μυαλό μου αλλά από το site zknives.com.

Τώρα, τα ακριβά μαχαίρια συνήθως φτιάχνονται με ατσάλια που είναι πιο σκληρά ώστε να χρειάζονται ακόνισμα πιο σπάνια αλλά και να μπορούν να ακονιστούν σε μικρότερες γωνίες.
Συνήθως, όσο πιο σκληρό είναι το ατσάλι, τόσο πιο δύσκολο και το ακόνισμα του μαχαιριού, ειδικά στην περίπτωση των supersteels.
Η καλή γεωμετρία της λεπίδας για μένα είναι το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό ενός μαχαιριού και όχι η σκληρότητα του ατσαλιού από το οποίο αυτό είναι φτιαγμένο.
Ειδικά, στην περίπτωση του sushi, χρησιμοποιούνται μαχαίρια που ακονίζονται μόνο από την μία μεριά, όπως τα σκαρπέλα και πάντα ανάλογα με το κυρίαρχο χέρι του χρήστη (δεξιόχειρας vs αριστερόχειρας).
Πιστεύω πως μετά από κάποιο κόστος η περαιτέρω αύξηση της τιμής δεν ισοδυναμεί σε αντίστοιχη αύξηση στην "ποιότητα" του μαχαιριού.

JNP
14/01/2019, 21:51
Όσον αφορά τη σκληρότητα, τους βαθμούς HRC δεν τους έβγαλα από το μυαλό μου αλλά από το site zknives.com.

Διάβασα τα τεστ που περιγράφει αυτό το σαιτ και οι τιμές σκληρότητας που αναφέρει είναι απλώς εργοστασιακες τιμές. Δεν είδα να ελέγχει την σκληρότητα σε κάποιο ανεξαρτητο εργαστηριο ώστε να δούμε αν ισχύουν. Επιπλέον η σκληρότητα δεν καθορίζεται μονο από τον τύπο του ατσαλιου αλλά κυρίως από την θερμική κατεργασία του.
Γενικά είδα ότι ο τύπος είναι κολλημένος με τα Japan μαχαίρια και καλά κάνει, γιατί είναι ελαφρύτερα και κόβουν καλύτερα, αλλά κάνουν και τριπλάσια λεφτά.Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας!

SciTeF
14/01/2019, 21:58
Επιπλέον η σκληρότητα δεν καθορίζεται μονο από τον τύπο του ατσαλιου αλλά κυρίως από την θερμική κατεργασία του.

Δεν διαφωνώ αλλά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα δίνει συνήθως σκληρότερο ατσάλι μετά τις διαδικασίες ανόπτησης βαφής και επαναφοράς.

losvre
14/01/2019, 22:07
τσκ τσκ... Μην μπερδεύετε τα tanto με ολόκληρη τη γκάμα (ακόμα και) παρδοσιακών λεπίδων....

Aπ' όλα έχει ο μπαχτσές.

402908

Ωραίος, τι μάρκα/ μοντέλο είναι αυτό?

JNP
15/01/2019, 08:30
Δεν διαφωνώ αλλά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα δίνει συνήθως σκληρότερο ατσάλι μετά τις διαδικασίες ανόπτησης βαφής και επαναφοράς.

Η σκληρότητα του κάθε ατσάλιου ανάλογα τη βαφή μπορεί να κυμανθεί σε κάποια όρια.
Γενικά ισχύει αυτό που γράφεις ότι τα High carbon συνήθως είναι πιο σκληρά.

daz
16/01/2019, 00:25
Από που να το πιάσω τώρα για να ειναι ικανοποιημένος ο bowleno?

Στο χωριό μου λέμε hardness και toughness. Σκληρότητα και ανθεκτικότητα. Δυστυχώς αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί καθότι ένα πολύ σκληρό ατσάλι σπάει εύκολα. Η σύσταση του κάθε ατσαλιού προσπαθεί να βελτιώσει αυτή τη σχέση και να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σκληρότητα χωρίς να χάνεται η αντοχή. Αλλά η σύσταση από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα. Η δομή που έχει το ατσαλάκι μου είναι εξίσου σημαντική.

Απ' την αρχή για να γουστάρει ο bowleno και να μη κάνει παράπονα!

Σίδερο δεν υπάρχει. Όταν λέμε "σίδηρος" αναφερόμαστε στο άτομο (Fe)! Ας προσθέσουμε τώρα λίγο άνθρακα μέσα και να το βάλουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει να δέσει το γλυκό. Αμ δε!
Το λιωμένο σίδερο με τον ανθρακα βράζει στο καζάνι και εγώ ανακατεύω. Όσο ζεσταίνω, 200 - 300 - 400 βαθμούς, τα άτομα του σιδήρου αρχιζουν και δονούνται πιάνοντας περισσότερο χώρο και παραμερίζοντας τα ατομα του άνθρακα τα οποία βρίσκονται στην άκρη. Ανεβάζω λίγο τη φωτιά και η σούπα μου ανεβαίνει πάνω από 700 βαθμούς κελσίου. Τώρα τα άτομα άνθρακα βρίσκουν χώρο και μπαίνουν ανάμεσα στα δονούμενα άτομα του σιδήρου. Πάω εγώ λοιπόν ο έξυπνος τώρα και τους κάνω την π@στια! Ρίχνω τη σούπα μέσα στο νερό και αυτή παγώνει απότομα. Τα άτομα του άνθρακα δεν πρόλαβαν να πάνε στην άκρη και εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στα άτομα του σιδήρου. Ειναι μάλιστα τόσο σφιχταγκαλιασμένα που το κράμα μου είναι πάρα πολύ σκληρό και εύθραυστο. Μέχρι εδώ παίζουν πολλά όπως πχ ο χρόνος στον οποίο κατάφερα να κατεβάσω τη θερμοκρασία απ' τους 700+ στους -200.
Για να μαλακώσει τώρα και να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή πρέπει να το ξαναζεστάνω για μερικές ώρες ανάμεσα στους 200 με 300 βαθμούς ώστε τα άτομα να σπάσουν τους σφιχτούς δεσμούς τους χωρίς ομως να χαλάσω τη δομή που έχει το κράμα μου. Πόσες φορές θα το κάνω? Στους πόσους βαθμούς? Πόσο οξειδωτική είναι η ατμόσφαιρα όταν επαναφέρω το ζεστο ατσάλι σε κανονική και πάλι θερμοκρασία? Είναι μερικά απ' τα οποία εξαρτάται πόσο "καλό" ειναι το τελικό αποτέλεσμα.

Σε πόση σκληρότητα θα επαναφέρω τώρα το ατσάλι μου? 52-53 hrc είναι καλά? Μπαα.. πολύ μαλακό για να κρατάει η κόψη τους και να μη γυρίζει! 66+? Μπαα.. πολύ σκληρό για να μη σπάει η κόψη του.
Κάπου ενδιάμεσα?

54-56 είναι αρκετά μαλακό ατσάλι που ακονίζεται εύκολα αλλά δεν κρατάει πολύ η κόψη. Συνεπως θα το ακονίσω σε μεγαλύτερες γωνίες (πχ 30 σε κάθε πλευρά) για να κρατάει η κόψη του παραπάνω. Θα αντέξει παραπάνω αλλά όταν χαλάσει λίγο, το μαχαίρι μου σταματάει να κόβει εντελώς. Ε δε πειράζει με τέτοια σκληρότητα θα φτιάξω ένα φθηνό μαχαίρι κουζίνας να κόβει ζαρβατικά, οπότε θα το ακονίσω στις 25 μοίρες ώστε να κόβει καλύτερα και να έχει και πιο καλή γεωμετρία ώστε η κόψη του να μείνει χρηστική αν χαλάσει λίγο.

56-58? Κάποια φθηνά ανοξείδωτα ατσάλια στους 58hrc γίνονται εύθραυστα γιατί για να είναι ανοξείδωτα έχουν μικρά ποσοστά άνθρακα. Ανεβάζω τον άνθρακα σταματάει να είναι ανοξείδωτο. Ρίχνω και λίγο χρώμιο γίνεται και πάλι ανοξείδωτο αλλά το χρώμιο μου ανεβάζει και την σκληρότητα. Ας βάλω και μια ολιά νικέλιο που αυξάνει την αντοχή (μαλακώνει τους δεσμούς) ή μια τζούρα μόλυβδο που βελτιώνει της μηχανικές ιδιότητες. Τέλεια έφτιαξα κάτι σκληρότερο ΚΑΙ ανθεκτικότερο που μπορεί και ακονίζεται σε μικρότερες γωνίες χωρίς να γυρίζει η κόψη λόγο σκληρότητας και χωρίς να σπάει λόγο αντοχής. Μαξ στις 20 μοίρες για σουγιάδες, 22 bushcraft σταθερής λάμας και 17 για κουζινομάχαιρα.

58-60? Η τιμή ανεβαίνει πολύ. Η διαδικασία και τα συστατικά είναι πολύ πιο περίπλοκα.

60-62. Η τιμή ανεβαίνει πάρα πολύ και η διαδικασία κατασκευής ειναι πάρα πολυ δύσκολη. Ο κατασκευαστής ειναι συνήθως ενας και όλοι παραγγέλνουν απ' αυτόν. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα κορυφαία ατσάλια του πίνακα που έβαλα προηγουμένως όπως το zdp 189 το M390 κτλ. Η κόψη αντέχει πααααααρα πολύ χωρίς να σπάει, χωρίς να γυρίζει και μάλιστα σε πολύ μικρές γωνίες.

Πιο πάνω τα ατσάλια γίνονται εύθραυστα για οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της κουζίνας και πάλι χρειάζονται έμπειρα χέρια να τα χειρίζονται και πολύ προσοχή. Τέτοια ατσάλια δεν ξέρω καν αν είναι ανοξείδωτα ή όχι και μόνο ακουστά τα έχω.

Γιατί όσο ανεβαίνει η σκληρότητα και η αντοχή οι κατασκευαστές μειώνουν τις γωνίες? Γιατι μπορούν! Γιατί έτσι θα κόβει καλύτερα! Γιατί όταν χαλάσει λίγο η κόψη θα εξακολουθεί να κόβει και να κόβει και να κόβει! Και όταν θα έχει χαλάσει εντελώς η κόψη, θα εξακολουθεί να κόβει λόγο γεωμετρίας.

Όταν ο κατασκευαστής έχει μεγάλες γωνίες στο μαχαίρι σημαίνει οτι αν το ακονίσουμε σε μικρότερη γωνία είτε θα σπάει, είτε θα γυρίζει. Ενα φθηνό μαχαίρι μαχαίρι κουζινας μπορεί να έχει 20 μοίρες γωνία, αλλά για να έχει την ίδια γωνία ένα μαχαίρι που προορίζεται για επιβίωση χωρίς να σπάει η να γυρίζει στην πρώτη χρήση, πρέπει να είναι κομματάκι ακριβό.

daz
16/01/2019, 01:09
Εγω ακονίζω στο τζάμι του αυτοκινήτου ή στο πάνω μέρος του τζαμιού του φούρνου στο σπίτι :cry:

(πάντως ξυρίζω ...:cool:)

Την κοψη του ισιώνεις όταν γυρίζει. Δε το ακονίζεις. Μια χαρά! Αυτό μπορείς να το κάνεις και μετά από ακόνισμα!

Για κρέας δεν χρειάζεσαι τίποτα ακριβό.

Φίλος στην Κρήτη με προϋπηρεσία 25 χρόνια σε σφαγεία (τον βλέπεις να γδέρνει αρνί και να νομίζεις ότι ζεις σε fast forward) χρησιμοποιεί κάτι αξιοπρεπές και ένα μασάτι. Δατς ιτ. Τον ρώτησα κάτι για ατσάλια και με κοίταζε απορημένος και είμαι σίγουρος ότι από μέσα του αναρωτιόταν αν ειμαι μαλ@κας ή πειραγμένος εγκεφαλικά.

@daz: Στις γειτονιές που τριγυρνάς μένει, αν θες κάτι πες μου να σου κάνω συστάσεις :tooth:

Εγώ μόνο σχοινιά κόβω με κανένα σουγιά και ότι κάνω στο βουνό με ένα fix tang. Θέλω ενα κρέατος για την κουζίνα πιο πολύ λόγο γεωμετρίας της λάμας γιατί τα μυτερά δε βολεύουν.

Το μονο καλό (ή μάλλον ακριβό) που έχω είναι ο σουγιάς γιατί με οτιδήποτε άλλο έπρεπε να έχω 2 - 3 μαχαίρια μαζί μου ή να κυκλοφορώ με μασάτι. Αν έχεις κόψει μανίλα 25mm+, ξέρεις. Ή όταν φτιάχνεις βοηθητικά σχοινιά για αναρρίχηση και οι κοπές πρέπει να είναι καθαρές.

Είχα βγάλει και κάτι φωτο ρε γμτ παλιότερα για το θρεντ αλλά ξέχασα να τις ποστάρω και τις έχασα.

JNP
16/01/2019, 08:29
.

56-58? Κάποια φθηνά ανοξείδωτα ατσάλια στους 58hrc γίνονται εύθραυστα γιατί για να είναι ανοξείδωτα έχουν μικρά ποσοστά άνθρακα. Ανεβάζω τον άνθρακα σταματάει να είναι ανοξείδωτο. Ρίχνω και λίγο χρώμιο γίνεται και πάλι ανοξείδωτο αλλά το χρώμιο μου ανεβάζει και την σκληρότητα. Ας βάλω και μια ολιά νικέλιο που αυξάνει την αντοχή (μαλακώνει τους δεσμούς) ή μια τζούρα μόλυβδο που βελτιώνει της μηχανικές ιδιότητες. Τέλεια έφτιαξα κάτι σκληρότερο ΚΑΙ ανθεκτικότερο που μπορεί και ακονίζεται σε μικρότερες γωνίες χωρίς να γυρίζει η κόψη λόγο σκληρότητας και χωρίς να σπάει λόγο αντοχής. Μαξ στις 20 μοίρες για σουγιάδες, 22 bushcraft σταθερής λάμας και 17 για κουζινομάχαιρα.

Πολύ ωραία τα έγραψες και κατανοητά. Μια μικρή διόρθωση : όχι μολυβδος(Pb) αλλά μολυβδενιο(Μο) είναι το σωστό. Ο μόλυβδος άλλωστε απαγορεύεται να έχει επαφή με τα τρόφιμα.

JNP
16/01/2019, 08:55

Εκτός από το μαχαίρι των 15εκ της victorinox αν ανέβεις λίγο παραπάνω στα 20εκ μπορείς να δεις και αυτό για γενική χρήση στην κουζίνα όχι μόνο για το κρέας.Το έχω σε 18εκ και αξίζει :
https://www.rockwell.gr/el/product/μαχαίρι-ξεκοκαλίσματος-8-wide-blade-zwilling-twin-master
Τα δύο δικά μου:
402978

402979
Χαζεύοντας στα σαιτ είδα και δύο μαχαίρια σεφ σε καλές τιμές.
Ένα 22,5εκ γαλλικό
https://www.rockwell.gr/el/product/μαχαίρι-σεφ-10-licorne-sabatier
Και ένα Japan με ατσάλι vg10 στα 18εκ
https://coozina.gr/maxairia/machairi-sef-18-ekat.-monokommato-dp-cobalt-606120

Bowleno
16/01/2019, 09:44
Έχω δει ένα σετ μαχαιριων με βάση, της fissler (γαλλικά) στα 50 κάτι ευρώ... Να τα τσιμπισω η μπα; Χρήση απλή κουζίνας σπιτιού...

vaska
16/01/2019, 11:25
Από που να το πιάσω τώρα για να ειναι ικανοποιημένος ο bowleno?

Γιατί όσο ανεβαίνει η σκληρότητα και η αντοχή οι κατασκευαστές μειώνουν τις γωνίες? Γιατι μπορούν! Γιατί έτσι θα κόβει καλύτερα! Γιατί όταν χαλάσει λίγο η κόψη θα εξακολουθεί να κόβει και να κόβει και να κόβει! Και όταν θα έχει χαλάσει εντελώς η κόψη, θα εξακολουθεί να κόβει λόγο γεωμετρίας.

Την κοψη του ισιώνεις όταν γυρίζει. Δε το ακονίζεις. Μια χαρά! Αυτό μπορείς να το κάνεις και μετά από ακόνισμα!

Εγώ μόνο σχοινιά κόβω με κανένα σουγιά και ότι κάνω στο βουνό με ένα fix tang. Θέλω ενα κρέατος για την κουζίνα πιο πολύ λόγο γεωμετρίας της λάμας γιατί τα μυτερά δε βολεύουν.

Το μονο καλό (ή μάλλον ακριβό) που έχω είναι ο σουγιάς γιατί με οτιδήποτε άλλο έπρεπε να έχω 2 - 3 μαχαίρια μαζί μου ή να κυκλοφορώ με μασάτι. Αν έχεις κόψει μανίλα 25mm+, ξέρεις. Ή όταν φτιάχνεις βοηθητικά σχοινιά για αναρρίχηση και οι κοπές πρέπει να είναι καθαρές.

Είχα βγάλει και κάτι φωτο ρε γμτ παλιότερα για το θρεντ αλλά ξέχασα να τις ποστάρω και τις έχασα.

Πάρα πολύ ωραία μάστορα, απλά και κατανοητά, δικαίως κατέχεις το αξίωμα και την θέση που έχεις στο εν λόγω φόρουμ. Λίγο την ορθογραφία σου όμως να προσέξεις γιατί γιατί σε βλέπω με παπασούζα και την δικιά μου Ιωάννα στο ίδιο θρανίο για επαναληπτικά μαθήματα :bawl::p

ps
που είναι κρυμμένος αυτός ο μπλιτζερίας όταν τον χρειάζεσαι ?

vaska
16/01/2019, 11:33
Εκτός από το μαχαίρι των 15εκ αν ανέβεις λίγο παραπάνω στα 20εκ μπορείς να δεις και αυτό για γενική χρήση στην κουζίνα όχι μόνο για το κρέας.Το έχω σε 18εκ και αξίζει :
https://www.rockwell.gr/el/product/μαχαίρι-ξεκοκαλίσματος-8-wide-blade-zwilling-twin-master
Τα δύο δικά μου:
402978
402979
Χαζεύοντας στα σαιτ είδα και δύο μαχαίρια σεφ σε καλές τιμές.
Ένα 22,5εκ γαλλικό
https://www.rockwell.gr/el/product/μαχαίρι-σεφ-10-licorne-sabatier
Και ένα Japan με ατσάλι vg10 στα 18εκ
https://coozina.gr/maxairia/machairi-sef-18-ekat.-monokommato-dp-cobalt-606120

Νομίζω τα twin θεωρούνται από τα καλύτερα παγκοσμίως, έχω από αυτούς straight razor blade που είχα πάρει πριν χρόνια αλλά δεν έχω καταφέρει ποτέ να το ακονίσω σωστά. Προσπάθησα και με το λουρί και με λαδάκονο.

JNP
16/01/2019, 13:36
Νομίζω τα twin θεωρούνται από τα καλύτερα παγκοσμίως, έχω από αυτούς straight razor blade που είχα πάρει πριν χρόνια αλλά δεν έχω καταφέρει ποτέ να το ακονίσω σωστά. Προσπάθησα και με το λουρί και με λαδάκονο.

Δωστο σε επαγγελματία για διαμόρφωση της κοψης και μετά μόνο δέρμα.
Ρώτα κανένα κλασσικό κουρέα που υπάρχει σωστός ακονιστης.

JNP
16/01/2019, 13:46
Έχω δει ένα σετ μαχαιριων με βάση, της fissler (γαλλικά) στα 50 κάτι ευρώ... Να τα τσιμπισω η μπα; Χρήση απλή κουζίνας σπιτιού...

Σε αυτή την τιμή είναι μάλλον κινέζικα.
Αν σου αρέσει όμως η ποιότητα κατασκευής προχώρα.
Ένα μασάτι fissler που έχω κάνει καλή δουλειά.