Σύνδεση

View Full Version : Μάσκες (Ζελατίνες) για τον Ήλιο

jajavax
31/05/2018, 20:12
Χαιρετώ τούς αγαπητούς.

Παρατήρησα σε μία συζήτηση, ότι ενώ αγοράσανε επώνυμο κράνος (πάνω από 100 €), συμφωνούσαν μεταξύ τους ότι έπρεπε να βγάλουν την αυτόματη μάσκα για τον ήλιο.
Θα ήθελα να γράψουμε 1-2 πράγματα όσοι έχουμε εμπειρία, προκειμένου να βοηθήσουμε τις επόμενες αγορές.

1. Λύσεις - προτάσεις για αλλαγή μάσκας ηλίου (για κάποια μοντέλα από κράνη).
2. Κράνη που έχουν άριστη -κατά την γνώμη σας- μάσκα ηλίου.

Ευχαριστώ.

Grafton 505
31/05/2018, 20:21
Τι εννοείς αυτόματη μάσκα ;

jajavax
31/05/2018, 20:32
Εννοώ την μικρότερη σκούρα ζελατίνα, που βρίσκεται μέσα από την μεγάλη διάφανη και κατεβαίνει με διακόπτη, μοχλό κλπ
396095

Grafton 505
31/05/2018, 21:16
Α οκ. Νόμιζα ότι είχε κάποιο ηλεκτρονικό μηχανισμό που την κατέβαζε αυτόματα αν ''καταλάβαινε'' ότι ο ήλιος είναι στα μάτια του οδηγού.

virus
31/05/2018, 22:01
σε παρακαλω γραφτον μην τρολαρεις.

Vice
31/05/2018, 22:03
Εγώ πάλι κατάλαβα τις φωτοχρωμικες. Ποιος ο λόγος να την βγάλεις;

jajavax
31/05/2018, 22:21
Ο λόγος, είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι κάτοχοι τού κράνους (κάποιου μοντέλου που είχαν ταυτόχρονα).
Σου παραθέτω σχόλια :

Δεν είναι η υπερ μάρκα αλλά για την πόλη και μικρές εξορμήσεις πιστεύω είναι καλό deal σε σχέση με άλλα low budget κράνη.

Το πήρε ένας φίλος πρόσφατα και λίγο που το είδα μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Και αρκετά ελαφρύ. Βέβαια η μάσκα που κατεβαίνει για τον ήλιο είναι τραγική. Πλαστικό του κερατά που επηρεάζει την ορατότητα με τις διαθλάσεις που προκαλεί. Κατά τ'άλλα μια χαρά για τα λεφτά του.

Αν λοιπόν υπάρχουν κάποιες εμπειρίες, καλό θα είναι να τις συζητήσουμε.
Δεν συμφωνώ με εκφράσεις τύπου "γράφτον" (ο φίλος μας Virus) διότι έτσι δεν θα βγάλουμε συμπεράσματα, χρήσιμα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο. Μην πετάμε λεφτά.

ggs
31/05/2018, 22:43
Ένα κράνος είχα με εσωτερική ζελατίνα για τον ήλιο.
Ένα scorpion exo750.

Οκ..δεν ήταν χάλια αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε την δουλειά ούτε ενός μετριου ζευγαριού γυαλιών ηλίου.

Υπάρχουν στιγμές που μου λείπουν κάποιες ευκολίες της ,όπως όταν μπαίνεις σε ένα τούνελ ή όταν πέφτει ο ήλιος και μόλις στρίψεις σε χτυπάει κατ ευθείαν στα μάτια , αλλά σίγουρα κάνει το κράνος πολύ βαρύτερο και μπορείς να ζήσεις εύκολα χωρίς αυτή.

Το να την βγάλεις ,δεν καταλαβαίνω τον λόγο.
Ή αγοράζεις ένα κράνος χωρίς τέτοια ζελατίνα ή δεν την κατεβάζεις.

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
31/05/2018, 22:43
Ο λόγος, είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι κάτοχοι τού κράνους (κάποιου μοντέλου που είχαν ταυτόχρονα).
Σου παραθέτω σχόλια :

Δεν συμφωνώ με εκφράσεις τύπου "γράφτον" (ο φίλος μας Virus) διότι έτσι δεν θα βγάλουμε συμπεράσματα, χρήσιμα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο. Μην πετάμε λεφτά.

γραφτον λενε το νικννειμ του συντροχου ρε τρελε :lol:

spyrval
31/05/2018, 22:45

Δε μίλαγε σε σένα, στον Grafton μίλαγε:lol:

Εμένα πάντως στο AGV (K3 λέγεται το ρημάδι; δε θυμάμαι) μια χαρά με βόλεψε και δεν το περίμενα γιατί δεν είχα ποτέ τέτοιο κράνος. Κάτι παλιοArai είχα τότε που είχαμε λεφτά.

virus
31/05/2018, 22:51
ειχα τετοιο κρανος με εσωτερικη ζελατινα ηλιου. βαρυ κρανος και την ζελατινα ηλιου δεν τη χρησιμοποιησα πολυ. δεν αξιζει.

αν εκανε δουλεια η εσωτερικη ζελατινα θα ειχαν ολα τα κρανη. πλεον κοιταω να παρω φωτοχρωμικη ζελατινα αλλα ειναι πανακριβη.

taisteal
01/06/2018, 00:07
Σε πολλά κράνη είχα και έχω ακόμη εσωτερική ζελατίνα,μια χαρά με βόλευε πάντα,
και δεν είχα θέματα
Είναι πολύ σπαστικό το βάλε-βγάλε γυαλιά ηλίου

Bowleno
01/06/2018, 14:13
Σου παραθέτω σχόλια :

Ε, Grafton κι εσύ κανονικά :D

Panos76
01/06/2018, 14:24
Σου παραθέτω σχόλια :

Ρε συ δεν τα παρέθεσες όλα όσα γράφω και στη συνέχεια. Όπως αποδείχθηκε, ο φίλος είχε ξεχάσει να ξεκολλήσει την προστατευτική ζελατίνα που είχε η μάσκα!

Μια χαρά είναι, απαραίτητη, εύχρηστη και πρακτικότατη! Με τα γυαλιά ηλίου πάντα είχα το άγχος πως αν πέσω θα μου καρφωθούν δε ξέρω και εγώ που και πως :D ενώ με την φιμέ ζελατίνα είμαι άνετος.

Grafton 505
01/06/2018, 16:07
σε παρακαλω γραφτον μην τρολαρεις.

:lol:

Σοβαρά ρώτησα ρε συ.

Αφού υπάρχουν γυαλιά και τζάμια που σκουραίνουν με το έντονο φως ηλίου, σκέφτηκα ότι κάποια μάρκα έβγαλε κάτι ανάλογο.

Και για να είμαι και on-topic, δεν υπάρχει λόγος για να την βγάλεις γιατί μια χαρά χρήσιμες είναι. Απλά στα καλά κράνη έχουν και σωστούς και ανθεκτικούς μηχανισμούς.

Σε ένα LS2 flip-up κράνος που είχα, από κατασκευής, τριβόταν η εσωτερική ζελατίνα στο κέλυφος και μετά από καναδυό μήνες η αριστερή της πλευρά ήταν σχετικά άχρηστη από τις γρατζουνιές.

Το αν είναι ανθεκτικότερο το κράνος χωρίς αυτές, ε αυτό είναι άλλο θέμα. Στα 50 κμ/ω όλα ανθεκτικά είναι τα σωστά κράνη, με ή χωρίς εσωτερική ζελατίνα.

azar41
01/06/2018, 17:17
Mιας και πιάσαμε γυαλιά και ζελατίνες,με το κράνος χρησιμοποιώ πάντα γυαλιά ηλίου,χειμώνα-καλοκαίρι.
Τελευταία πήρα ενα ζευγάρι με πολωτικούς φακούς τα οποία χωρίς το κράνος είναι άψογα.
Όταν τα φορέσω με το κράνος και κλείσει η ζελατίνα,οποιαδήποτε αντανάκλαση υπάρχει την ενισχύουν στο τριπλάσιο,σκέτη στραβομάρα.Δοκίμασα να κοιτάξω μέσα απο τζάμι σε κοντινή απόσταση και κάνουν ακριβώς το ίδιο,έχει κάποιος σχετική εμπειρία;

kerasaki
01/06/2018, 19:42
Ο Λόγος που δεν πρέπει να φοράμε 'μάπα' φακούς στα γυαλιά μας είναι ο εξής. Όταν η κόρη του οφθαλμού μας βλέπει μεσα από κάτι σκούρο έχει την τάση να μεγαλώνει όπως ακριβώς θα έκανε κι όταν σκοτεινιάζει το βράδυ, επειδή όμως τα μούφα κρύσταλλα δεν είναι πολλές φορές 100% uva κτλ απορροφητικά και την ώρα που η κόρη μας είναι ήδη διογκωμένη λόγω της σκούρας απόχρωσης 'τρώμε' όλη την ακτινοβολία μέσα στο μάτι με κάκιστες συνέπειες μακροπρόθεσμα. Φυσικά αρκεί απλά να σκεφτούμε ότι τα κράνη των 50-100-200 κτλ ευρώ δεν γίνεται να έχουν κάποια ποιοτική εσωτερική σκούρα ζελατίνα. Τόσο έχουν μόνο οι καλοί φακοί στα γυαλιά μας.
Όχι, δεν μας κάνουν δώρο το υπόλοιπο κράνος με κάθε σκούρα εσωτερική ζελατίνα.

Προσωπικά δεν θα επέλεγα κάτι τέτοιο κι από άποψης έξτρα βάρους, κακής ποιότητας μηχανισμού κτλ

noodles
02/06/2018, 12:12
οι καλες φιμε ζελατινες κρανους (οχι ενσωματωμενη, αφαιρουμενη) κοστιζουν 50-70ευρω.
δε βολευει αν κυκλοφορεις νυχτα εκτος αν εχεις 2ο κρανος η κανεις τραμπα με τη διαφανη.

τα γυαλια ηλιου ειναι η καλυτερη λυση.

το agv k5 εχει ενσωματωμενα γυαλια, αλλα δε με εντυπωσιασανε γενικα...