Σύνδεση

View Full Version : Συμβουλές για εξοπλισμό σε έναν ημι-αρχάριο



REBELLOS
16/06/2018, 05:14
Καλημερα. Πριν λιγες μερες αγορασα μεταχειρισμένο (απο φίλο) το Kaze R 115cc (2013).
H χρηση που το προοριζω ειναι αρχικα εκπαιδευτική, δλδ να αποκτησω την απαραιτητη εμπειρια και αντιληψη, και μετεπειτα επαγγελματικη (ντελιβερι για να συντηρισω καπως τις σπουδες μου)
Απο εξοπλισμο αυτην την στιγμη εχω το shoei xr1100 (δωρο ενος φιλου) μεταχειρισμενο αλλα με ελαχιστη χρηση και καποιες επιφανειακες γρατζουνιές.
Διαβασα πολυ στο forum για τον απαραιτητο εξολπισμο, αλλα ως αρχαριος ηθελα να απευθυνθω σε ξεχωριστο νημα.
Δεν θα τσιγουνευτω τα χρηματα αλλα λογω ελλειψης φραγκων θα προχωραω σταδιακα τις αγορες μου.
Για αρχη, σε μπουφαν μηχανης εχω δει το AGVpro Urbano Soft Shell Black και αυτο AGVpro Vintage 67
Οσο αφορα τα γαντια, κοιταω τα AGVpro Titan
Θα ηθελα την γνωμη σας για αυτες τις επιλογες και επιπλεον σχολια/προτασεις θα με βοηθησουν ιδιαιτερα

Τελος, να πω οτι καθως απωτερος σκοπος μου ειναι η επαγγελματικη/ημιεπαγγελματικη χρηση θα ηθελα να μου προτεινετε οτιδηποτε αλλο κρινετε αναγκαιο και θα εκτιμουσα συμβουλες οσο αφορα την αδιαβροχοποιηση

ΥΓ: Τα χρηματα που περισσευουν δεν ειναι πολλα, και παρολο που ΕΠΟΥΔΕΝΙ δεν θα εκανα εκπτωσεις σε θεματα ασφαλειας/προστασιας, θα παρακαλουσα να ληφθει υποψιν
ΥΓ2: Επιπλεον, θα μπορουσατε να με ενημερωσετε για τις τιμες που παιζουν στις ασφαλεις. Ειδα κατι 60αρια αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα παιζει και κατι χαμηλοτερο

Συγγνωμη αν κουρασα αλλα οι αποριες ειναι αρκετες και η γνωση περιορισμενη! :)

lleonidas
16/06/2018, 06:40
Καλωσόρισες στο forum!
Μπράβο για την επιλογή να δουλέψεις παράλληλα με τις σπουδές με στόχο να μην επιβαρύνεις το σπίτι σου!
Όσο για τον εξοπλισμό, έχεις κάνει την αρχή με το κράνος που είναι και το σημαντικότερο.
Τα προϊόντα Agv pro προσωπικά δε θα τα πρότεινα, καλύτερα να μαζέψεις κάποια χρήματα και να πάρεις πιο επώνυμα και κυρίως ποιοτικά πράγματα αφού θα είσαι τόσες ώρες στο δρόμο με το παπί. Αν όμως το budget είναι χαμηλό, ίσως αποτελούν μια λύση.

Ρίξε μια ματιά και εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=144392&highlight=Εξοπλισμός+αρχάριος) .

o_gavros
16/06/2018, 07:53
Επίσης δεν λεει πουθενά οτι πρεπει ολα τα κομματια εξοπλισμού σου να τα αγοράσεις καινουρια.
Θα βρεις κατα καιρους πολυ αξιολογες προσφορές στις αγγελίες μεταχειρισμένων.

+1 στο Λεωνιδα για τα agv. Δεν ειναι και οτι καλυτερο.αντίστοιχα με νορντκαπ θα ελεγα.

ggs
16/06/2018, 08:30
Καλώς ήρθες.
Μπράβο για τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Τώρα , είμαστε γενικά τυχεροί γιατί υπάρχουν χιλιάδες προτάσεις εξοπλισμού και πολλές προσφορές.
Αν θες, πες ένα μπάτζετ που έχεις για να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο.
Επίσης, μην ξεχνάς τα πόδια.
Ένα παπούτσι με προστασίες μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά τόσο στην ασφάλεια όσο και σε βροχή.

REBELLOS
16/06/2018, 12:26
Καλημερα παιδια και ευχαριστω πολυ για τις αμεσες απαντησεις
Θα προτιμουσα το κοστος για μπουφαν, γαντια και ο,τι αλλο κρινετε απαιραιτητο για ασφαλεια και προστασια να μην ξεπερναει τα 350-400. Αν αυτο το μπατζετ θεωρειτε μικρο, απλως θα προχωρησω σε σταδιακες αγορες των σωστων προιοντων. Κατι που ξεχασα να πω ειναι πως σκοπευω αυτος ο εξοπλισμος θελω να με καλυπτει κυριως για τον χειμωνα. Για το επομενο καλοκαιρακι, που αργει, εχουμε χρονο!
Ιεραρχωντας τις αναγκες μου, κατεληξα οτι εφοσον υπαρχει κρανος, επιβαλλεται να αγοραστει πρωτα μπουφαν και γαντια και μετα καποιο μποτακι/παντελονι (οχι οτι τα θεωρω δευτερευοντα προφανως, αλλα καπως πρεπει να κουμανταρω τα εξοδα)
Σεβομαι την γνωμη σας για agv pro. Την θεωρειτε αναξιοπιστη και στο θεμα γαντι; Ποια μαρκα μου προτεινατε;
Εννοειτε, πως δεν ειναι απαραιτητο να τα παρω ολα καινουργια. Πρωτα θα ηθελα να μαθω ποια θεωρουνται αξιοπρεπη, με γνωμονα το μπατζετ μου, και μετα θα τα αναζητησω στην αγορα
Για μποτακια που λες φιλε ggs εχεις απολυτο δικιο και προφανως δεν τα αφαιρω απο το μυαλο μου. Θα ηθελα ομως ενα μποτακι που θα ειναι και για περπατημα αν αυτο ειναι εφικτο με το περιορισμενο προυπολογισμο μου.
Επισης, επειδη αυτη η δουλεια ειναι εξωτερικη θα εκτιμουσα και καποιες συμβουλες για μια σχετικη μονωση (ισως αδιαβροχο πανω απο μπουφαν πχ)
Διαβασα πολλα για τα υποδηματα σε σχεση με το νερο, αλλα να σας πω αληθεια, περισσοτερο χαωθηκα λογω απειριας, παρα ξεκαθαρισα τις επιλογες μου!
Τελος, με κινδυνο να φαω διαγραφη λογω πολλωωων ερωτησεων :P , Νομιζω οτι επιβαλλεται να αλλαξω ζελατινα στο κρανος (μιας και σε δοκιμες που του εκανα ειναι θολη, με "χτυπηματακια" και σε συνδυασμο με τον ηλιο αμλλον θα εχω θεμα ορατοτητας.
Ποιος τυπος ζελατινας (η χρωμα, για να το θεσω καλυτερα) ειναι πιο ασφαλης οσο αφορα την ορατοτητα;

BLiTzER
16/06/2018, 13:21
Ποιος τυπος ζελατινας (η χρωμα, για να το θεσω καλυτερα) ειναι πιο ασφαλης οσο αφορα την ορατοτητα;

Αν οδηγείς και νύχτα, και δε θέλεις να αλλάζεις ζελατίνες, η τελείως διάφανη (clear) είναι μονόδρομος. Οποιοσδήποτε σου πει ότι οδηγεί με απόλυτη ασφάλεια με φιμέ ζελατίνα 24/7, ψεύδεται.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, 400€ είναι αρκετά για καλά, επώνυμα γάντια, παπούτσια και μπουφάν. Φυσικά, δε χρειάζεται να τα αγοράσεις όλα μαζί. Όλοι μας, νομίζω, αγοράσαμε τον εξοπλισμό μας σταδιακά.

o_gavros
16/06/2018, 13:26
Δεν ειναι τοσο καλης ποιότητας τα αγβ. Ομοίως και τα νορντκαπ (εχω μπουφανακι θερινο τετοιο,δε το λεω στον αερα)
Για μπουφααν κοιτα σε bering,clover,rev'it,scott,colori για vfm πραγματα.
Alpinestars & Dainese επίσης δυνατές μαρκες αλλα εκει πληρώνεις και μαρκίζα.

Μιας και είσαι νεος στο χωρο,πιθανολογώ ότι θα πρεπει να περασεις και λιγο διαστημα "δοκιμης & λάθους" ωσπου να βρεις τι ακριβως σου ταιριάζει στα χρηματα που εισαι διατεθειμένος να ξοδέψεις γοα την εκάστοτε αγορά.
Το ιντερνετ ειναι ο καλυτερος σου φιλος στην έρευνα.

Stavrakos
16/06/2018, 14:13
Καλησπέρα και από εμένα και καλώς ήρθες.Προσφατα αγόρασα μπουφάν δερμάτινο dainese στα 200 ευρώ μεταχειρισμένο οπότε σε συμβουλεύω τουλάχιστον για μπουφάν ψάξε καλή μάρκα στα μεταχειρισμένα

MAIK72
16/06/2018, 15:05
Καλημερα. Πριν λιγες μερες αγορασα μεταχειρισμένο (απο φίλο) το Kaze R 115cc (2013).
H χρηση που το προοριζω ειναι αρχικα εκπαιδευτική, δλδ να αποκτησω την απαραιτητη εμπειρια και αντιληψη, και μετεπειτα επαγγελματικη (ντελιβερι για να συντηρισω καπως τις σπουδες μου


Θα σταθώ εδώ και στο θέμα αδιαβροχοποίησης. Για 100% στεγανότητα αυτό εδώ είναι μονόδορμος https://www.anorak.gr/index.php?route=product/category&path=59_114_115_116
Είναι 100% στεγανό , έχει ελαστικότητα και δεν σκίζεται στον καβάλο όσες φορές και αν ανεβοκατέβεις από την μηχανή.
Eχουν 2 χρόνια εγγύηση και επισκευάζονται.
Η διάρκεια ζωής τους τους φθάνει τα 5 με 6 χρόνια σκληρής χρήσης μπορεί και παραπάνω. Φοριούνται άνετα πάνω από μπουφάν ή παντελόνι.
Μπορείς να πάρεις και χώρια το παντελόνι ή το σακάκι.
Τα αρνητικά τους είναι ότι δεν είναι διαπνέοντα και θα πρέπει να ντύνεσαι σαν κρεμμύδι.

Για το χέρια και για το ψύχος να βάλεις χούφτες της oj ή Tucano urbano. Δεν είναι αδιάβροχες αλλά δεν θα χρειαστείς γάντια τα οποία δεν βολεύουν καθόλου.
Το full face κράνος είναι σαφώς καλύτερο από ένα flip up αλλά καθόλου πρακτικό γιατί δεν μπορείς να δώσεις την παραγγελία φορώντας κράνος ή να αφήσεις τον ακριβό εξοπλισμό σου στο μηχανάκι όταν κάνεις την παράδοση .Καλύτερα να σου κλέψουν τα τρίπιτα και τα κεμπάπ παρά το κράνος.:p


Από κάτω αν και όχι ότι καλύτερο στην οδήγηση ή στο περπάτημα ένα καλό σετ γαλότσες με επένδυση. Δεν βολεύουν και είναι ότι χειρότερο σε εξοπλισμό μηχανής αλλά είναι η φθηνή και άμεση λύση. Αν θες να επενδύσεις ξεκίνα από ένα καλό ζευγάρι μπότες μηχανής. Αντιολισθητικές για να ανεβοκατεβαίνεις το βρεγμένα μάρμαρα, αδιάβροχες 100% , ελαφριές , ξεκούραστες στην οδήγηση και στο περπάτημα και φυσικά ασφαλείς.

katsar
17/06/2018, 10:45
Όσο αφορά το μπουφάν καλά και τα Dainese αλλά έχω καλοκαιρινό φτηνό της Prexport και χειμωνιάτικο ''noname'' από τα Lidl- κυριολεκτικά.Τα έχω λιώσει πάρα πολλά χρόνια και δεν έχουν το παραμικρό,με τις αφαιρούμενες επενδύσεις,προστασίες,όλα καλά.
(έχω και SPIDI μην βαράτε :whistle: )
Για την βροχή χρειάζεσαι αδιάβροχο,κάνεις την δουλειά σου και με τα φτηνά της πλάκας μέσα στην πόλη αλλά θα σκιστούν γρήγορα,καλύτερα να δώσεις ένα ποσό για σοβαρό αδιάβροχο παρά 10-15 ευρό κάθε μήνα.

o_gavros
17/06/2018, 11:40
Φίλε Ρεμπελε,
οι συμβουλές όλων είναι χρήσιμες.
Αυτα που σου γραφει ο μαικ72 πχ, είναι πολύ σωστά.
Διαχώρισε όμως στη διαχείριση που έχεις να κάνεις το τι θα χρειαστείς ως αμιγώς μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό ασφαλείας με αυτά που θα χρειαστείς ως εργαζόμενος διανομέας.
Πολλές φορές αυτά τα δυο δεν συνδυάζονται πλήρως αρμονικά,στο λέω εκ πείρας.

p@nos
20/06/2018, 13:15
Φιλε γεια σου και μπραβο που δεν βαζεις στην ακρη το θεμα του εξοπλισμου. Το μπατζετ που διαθετεις ειναι ικανοποιητικοτατο για να παρεις εξοπλισμο προστατευτικο και να κανεις τη δουλεια σου. Δυστυχως ειδικα τωρα που καλοκαιριαζει πολλοι αμελουμε τον εξοπλισμο ειδικα για μικροτερες αστικες μετακινησεις, αλλα ειδικα για καποιον επαγγελματια κουριερ/ντελιβερα που βαζει πολλες ωρες πανω στο μηχανακι τα πραγματα ειναι ακομα χειροτερα...

Γενικα τον εξοπλισμο εφοσον υπαρχει και το οικονομικο θεμα στη μεση, καλο ειναι να τον αγορασεις με σειρα προτεραιοτητας. Ειδικα για καποιον που μετακινειται συνεχως εντος αστικου κυκλου, το νο.1 που θα ελεγα να παρει αμεσως μετα το κρανος, ειναι οι μποτες. Το ποδι και ο αστραγαλος ειναι απο τα πιο ευπαθη σημεια του σωματος μας και σπανε ευκολα, ακομα και χωρις να εχεις καποια σοβαρη πτωση. Ακομα και σταματημενος που λεει ο λογος, αν πεσει το μηχανακι πανω στο ποδι σου μπορει να μεινεις οφφ για 2 μηνες, ετσι για πλακα. Και με σπασμενο ποδι δε μπορεις να κανεις τιποτα, να περπατησεις, να δουλεψεις, να πας για μπανιο στη θαλασσα, η να κανεις μπανιο στο σπιτι σου :lol: και ολα αυτα απο μια χαζοτουμπα. Στο ιδιο επιπεδο θα εβαζα και τις επιγονατιδες οι οποιες γενικα ειναι και σχετικα φτηνες και θα σε γλιτωσουν απο καποια κακωση στο γονατο. Αμεσως μετα σε προτεραιωτητα θα εβαζα τα γαντια. Η παλαμη ειναι το πρωτο πραγμα που θα ακουμπησει κατω σε περιπτωση τουμπας, οποτε ακομα και δεσματικος τραυματισμος, ομοιως θα δημιουργησει προβλημα στην δουλεια σου και την καθημερινοτητα σου.

Μολις εξασφαλησεις οτι εχεις γλιτωσει απο τις περιπτωσεις χαζοτουμπας που ειναι και το πιο συχνο εντος πολης, μετα μπορεις να πας σε μπουφαν και παντελονια, γενικα sky is the limit, υπαρχουν απειρες επιλογες εξοπλισμου. Παντως σιγουρα θα ξεκινουσα απο αυτα που σου ειπα πρωτα, ειδικα αν επρεπε να διαλεξω. Επισης αμα θες να χρησιμοποιεις χειμωνα καλοκαιρι τα πραγματα, προτιμησε εξοπλισμο εστιασμενο για χρηση ανοιξης/καλοκαιριου. Ενα ζευγαρι γαντια καλοκαιρινο ας πουμε με προστασιες μπορεις να το χρησιμοποιησεις και το χειμωνα με αυτες τις θηκες για μηχανακια, οι μπορεις αμα επιτρεπουν ροη αερα το χειμωνα δεν ειναι τοσο τραγικες γιατι τα ποδια εκει χαμηλα δεν κρυωνουν τοσο πολυ, και επισης εχεις την ποδια το χειμωνα που κοβει αερα. Μπουφαν ειναι το μονο που δε μπορεις να συμβιβαστεις γιατι οτιδηποτε περα απο καλοκαιρινο μπουφαν εντος αθηνας το καλοκαιρι ειναι πιο επικινδυνο απο το να μη φορας τιποτα καθως κινδυνευεις απο αφυδατωση...αυτα τα ολιγα απο μενα και καλες αγορες

JasonEV
09/07/2018, 17:32
Αν και ξεθαβω λιγο το θεμα, εγω μιας και εχω δουλεψει διανομη και καλοκαιρι, και χειμωνα αυτες ειναι οι αποψεις μου:

Το κρανος ειναι σημαντικο αφου κακα τα ψεματα οταν εισαι ολη τη μερα στο δρομο μεγαλωνεις απιστευτα τις πιθανοτητες για μια πτωση η ενα τρακαρισμα. Εγω χρησιμοποιουσα σπαστο. Το σπαστο εχει το πλεονεκτημα του οτι δεν χρειαζεται να βγαζεις το κρανος σου συνεχεια. Δεν ειναι μονο οταν δινεις τις παραγγελιες. Θα κανεις και ψιλα, μπορει να παρεις και κατι απ' το περιπτερο, θα βαλεις και βενζινη, σου δινει μια παραπανω ελευθερια. Τα μειονεκτηματα ειναι το αυξημενο βαρος (εγω το συνηθισα) και η παγιδα του να το εχεις συνεχως ανοιχτο χανωντας την ασφαλεια του κλειστου κρανους.
Υπάρχει και το ανοιχτο που εχουν αρκετοι διανομεις. Βασικο πλεονεκτημα το μικρο βαρος και οτι οπως και στο σπαστο δεν χρειαζεται να το βγαζεις συνεχεια, θυσιαζοντας ομως την ασφαλεια.
Το κλειστο κρανος ειναι η πιο ασφαλης επιλογη και με καλο βαρος, αλλα θα πρεπει να το βγαζεις συχνα, ενω το καλοκαιρι στα φαναρια και την κινηση θα προτιμουσες εκεινη τη στιγμη να εχεις ενα σπαστο να παρεις λιγο αερα μεχρι να ξεκκολησεις.

Σε μπουφαν χρειαζεσαι κατι αδιαβροχο και ισως οχι αναγκαστικα χειμωνιατικο αλλα θφινοπωρινο για να μπορεις να το χρησιμοποιεις και με μεγαλυτερες απο του χειμωνα θερμοκρασιες. Η λυση του μεταχειρισμενου δεν ειναι κακη. Αν δεν παρεις αδιαβροχο μπουφαν η γενικα μπουφαν μοτοσυκλετας (σχεδον κανενας διανομεας δεν εχει) εχε υποψιν σου οτι τα φθηνα αδιαβροχα δεν αναπνεουν καθολου που σημαινει οτι σε φθινοπορινες βροχες θα υδρωνεις εσωτερικα πραγμα αβολο, ενω σχιζονται πολυ πιο ευκολα απο τα ανωτερης ποιτητας μοτοσυκλετιστικα αδιαβροχα.

Στα ποδια αρκετοι χρησιμοποιουν γαλοτσες. Ειναι απο τα χειροτερα σε αισθηση οδηγησης αλλα η μοναδικη φθυνη επιλογη που εγγυημενα δεν μπαζει νερα. Μια αδιαβροχη μποτα με προστασια στον αστραγαλο ειναι σιγουρα μια καλυτερη επιλογη

Εξισου σημαντικα για μενα ειναι 2 πραγματα στο μηχανακι τα λαστιχα, προτεινω metzeller m22 η οποιοδηποτε αλλο αξιοπιστο με μαλακη γομα και τα φρενα και στα φρενα δεν εννοω μονο να ειναι σε καλη κατασταση αλλα να μαθεις και τα ορια τους σε βρεγμενο και στεγνο οδοστρωμα.

SONone
09/07/2018, 20:44
σε μια προσφατη βροχη απο αυτες τι καλες που ριχνει αυτες τις μερες δοκιμασα αυτες!

https://www.skroutz.gr/s/14227767/Modeka-Rubber-Boots.html

οτι και να πω είναι λιγο. δεν βάζουν νερο με τίποτα, ειναι λαστιχένιες ,δεν εχουν βαρος , περνάνε ευκολα πανω απο οποιαδήποτε μποτα και τελος δεν γλυστρανε και επισκευαζονται κανονικα με μπάλωμα οπως μια σαμπλερα.

μαζι με τα ανορακ που ήδη εχω.

chr1s_86
09/07/2018, 22:09
σε μια προσφατη βροχη απο αυτες τι καλες που ριχνει αυτες τις μερες δοκιμασα αυτες!

https://www.skroutz.gr/s/14227767/Modeka-Rubber-Boots.html

οτι και να πω είναι λιγο. δεν βάζουν νερο με τίποτα, ειναι λαστιχένιες ,δεν εχουν βαρος , περνάνε ευκολα πανω απο οποιαδήποτε μποτα και τελος δεν γλυστρανε και επισκευαζονται κανονικα με μπάλωμα οπως μια σαμπλερα.

μαζι με τα ανορακ που ήδη εχω.


Καλή περίπτωση φαίνεται αφού έγινε και καλή δοκιμή. Τα νούμερα είναι όπως λέει; Μπαίνει εύκολα;

SONone
09/07/2018, 22:52
τα νούμερα ειναι σε φαση M-L-XL δεν θυμάμαι τι εβαλα αλλα θα το δω κάποια στιγμη. μπαίνει βγαινει πολυ ευκολα, ειναι σαν γαντι για το παπουτσι. το ειχα δει πολυ παλια σε εναν τύπο γερμανο που εγραφε για τον καλύτερο αδιάβροχο εξοπλισμό.

MAIK72
09/07/2018, 23:25
σε μια προσφατη βροχη απο αυτες τι καλες που ριχνει αυτες τις μερες δοκιμασα αυτες!

https://www.skroutz.gr/s/14227767/Modeka-Rubber-Boots.html

οτι και να πω είναι λιγο. δεν βάζουν νερο με τίποτα, ειναι λαστιχένιες ,δεν εχουν βαρος , περνάνε ευκολα πανω απο οποιαδήποτε μποτα και τελος δεν γλυστρανε και επισκευαζονται κανονικα με μπάλωμα οπως μια σαμπλερα.

μαζι με τα ανορακ που ήδη εχω.

Ωχ !:uplate:Τις θέλω.

:beer::beer: