View Full Version : μπουφάν καλοκαιρινό
Triathlon 7
15/06/2019, 14:41
Το θέμα με τον ήλιο θα το λυσεις με ενα μαντήλι.
Αμ δε. Και μαντήλια έχω και περιλαίμια και μπαλακλάβες και buff και τα πάντα όλα. Πολύ καλά για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά για το μηχανάκι δεν κάνουν. Μάλλον από τους στροβιλισμούς του αέρα συρρικνώνονται σε μέγεθος ζώνης, αφήνοντας πάλι ακάλυπτο το σβέρκο. Οπότε συνεχίζω, σαν μόνη λύση, τις συχνές επαλείψεις με 50ρι αντιηλιακό. Απορώ όμως πως οι κατασκευαστές μοτοεξοπλισμού δεν έχουν παρουσιάσει κάτι σχετικό. Μια προσθαφαιρούμενη επέκταση στο πίσω μέρος του κράνους, από μαλακό υλικό, για παράδειγμα.
επισης δεν κινδυνευεις και απο ιπταμενα ψωμομενα ζουζουνια στην εθνικη (με εχει πετυχει σεσεγγι στο λαρυγγι στην μεγαλη ευθεια της Κερατεας με πολλα και κοντεψα να παθω ανακοπη..:bawl:)
Άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα αυτό. Μου έχουν συμβεί άπειρα περιστατικά με την ιπτάμενη πανίδα, μερικά βγαλμένα κατευθείαν από τις ταινίες του Louis de Funès. Ζουζούνια να εισβάλουν από μπατζάκια, μανίκια, λαιμούς και μισάνοιχτες ζελατίνες κράνους. Ακόμα και τώρα που γράφω, το χέρι μου είναι πρησμένο από σύγκρουση - κέντρισμα με κάτι μικροσκοπικό πάνω από το μανίκι της μπλούζας που φόραγα. Το δίχτυ του καλοκαιρινού μπουφάν έχει κανένα αποτέλεσμα με αυτά; Επίσης καθαρίζεται εύκολα από τα ζωύφια που αυτοκτονούν επάνω του;
Στα σημεία που έχουν άμεση επαφή σε περίπτωση πτώσης, δεν είναι διάτρητο το ύφασμα αλλά "κανονικό" ώστε να παρέχουν επαρκή ασφάλεια. Έχω δοκιμάσει το dainese μου σε πτώση (με λίγα βέβαια) και μια χαρά με κράτησε χωρίς εκδορές και μώλωπες, το ύφασμα εξωτερικά ούτε καν σχίστηκε (αγκώνας). . Βέβαια, σίγουρα δεν έχουν την ίδια αντοχή στην τριβή με χειμερινές κορντούρες αλλά πως αλλιώς να είναι ελαφριά και αεριζόμενα ώστε να αντέχονται στο κατακαλόκαιρο???
Υπάρχουν κάποια στάνταρ ασφαλείας στα μπουφάν για την αντοχή στην τριβή, όπως π.χ. έχουν τα κράνη για τις συγκρούσεις; Να τολμήσω ακόμα να ρωτήσω και εγώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157019) αν ένα (πολύ) επώνυμο μπουφάν παρέχει περισσότερη ασφάλεια; Έστω σε ένα μικρό βαθμό.
Ευχαριστώ όσους απάντησαν και θα απαντήσουν. Η αγορά θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. (τις πρωινές ώρες φοράω ακόμα το χειμερινό!)
basilis_k6
15/06/2019, 15:32
Αμ δε. Και μαντήλια έχω και περιλαίμια και μπαλακλάβες και buff και τα πάντα όλα. Πολύ καλά για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά για το μηχανάκι δεν κάνουν. Μάλλον από τους στροβιλισμούς του αέρα συρρικνώνονται σε μέγεθος ζώνης, αφήνοντας πάλι ακάλυπτο το σβέρκο. Οπότε συνεχίζω, σαν μόνη λύση, τις συχνές επαλείψεις με 50ρι αντιηλιακό. Απορώ όμως πως οι κατασκευαστές μοτοεξοπλισμού δεν έχουν παρουσιάσει κάτι σχετικό. Μια προσθαφαιρούμενη επέκταση στο πίσω μέρος του κράνους, από μαλακό υλικό, για παράδειγμα.
Άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα αυτό. Μου έχουν συμβεί άπειρα περιστατικά με την ιπτάμενη πανίδα, μερικά βγαλμένα κατευθείαν από τις ταινίες του Louis de Funès. Ζουζούνια να εισβάλουν από μπατζάκια, μανίκια, λαιμούς και μισάνοιχτες ζελατίνες κράνους. Ακόμα και τώρα που γράφω, το χέρι μου είναι πρησμένο από σύγκρουση - κέντρισμα με κάτι μικροσκοπικό πάνω από το μανίκι της μπλούζας που φόραγα. Το δίχτυ του καλοκαιρινού μπουφάν έχει κανένα αποτέλεσμα με αυτά; Επίσης καθαρίζεται εύκολα από τα ζωύφια που αυτοκτονούν επάνω του;
Υπάρχουν κάποια στάνταρ ασφαλείας στα μπουφάν για την αντοχή στην τριβή, όπως π.χ. έχουν τα κράνη για τις συγκρούσεις; Να τολμήσω ακόμα να ρωτήσω και εγώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157019) αν ένα (πολύ) επώνυμο μπουφάν παρέχει περισσότερη ασφάλεια; Έστω σε ένα μικρό βαθμό.
Ευχαριστώ όσους απάντησαν και θα απαντήσουν. Η αγορά θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. (τις πρωινές ώρες φοράω ακόμα το χειμερινό!)
Στανταρ υπαρχουν στα προστατευτικα. Στα υλικα του υφασματος/δερματος ειμαι 99% βέβαιος οτι δεν υπαρχουν. Επωνυμο πληρώνεις λιγο παραπανω αλλα ειναι ευκολο να ξεχωρισεις το καλο απο το μετριο.
τα υλικα κάνουν την διαφορά οχι η επωνυμία.
παραθετω ένα άρθρο
Πολύ συχνά αγοράζουμε ρούχα τα οποία επάνω τους έχουν διάφορα διακριτικά που αφορούν τα υλικά κατασκευής, τον τρόπο κατασκευής, τι προδιαγραφές κατασκευής. Εδώ αποφασίσαμε να πούμε δύο λόγια για τις προδιαγραφές ασφάλειας οι οποίες αφορούν τα μοτοσικλετιστικά είδη ένδυσης και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια που αυτά προσφέρουν και το πώς πιστοποιείται.
Πιθανώς. κάποια είδη ένδυσης να είναι ασφαλή και απλά να μην έχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, όμως στην πράξη είναι καλύτερα να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που αγοράζουμε είναι πιστοποιημένα ασφαλές παρά να κυνηγάμε την τύχη μας (κυριολεκτικά).
Ουσιαστικά η πιστοποίηση που αναζητούμε ονομάζεται «CE» και είναι η ευρωπαϊκή πιστοποίηση για τα ρούχα. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά (ποτέ δεν είναι) και αυτός είναι ο λόγος που θα αναλύσουμε τι συμβαίνει.
Τα αρχικά CE προέρχονται από τις λέξεις: Conformité Européene (Ευρωπαϊκή Συμφωνία) και ο οργανισμός που κάνει τις σχετικές δοκιμές ονομάζεται: Consultants Europe: www.ce-marking.nl
CE - πιστοποιημένα ρούχα
Ένα ρούχο (μπουφάν, παντελόνι, φόρμα κ.λπ.) που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο CE έχει περάσει τις προδιαγραφές της νόρμας EN 13595. Αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει με επιτυχία τις δοκιμές που περιγράφονται και έχει κριθεί ως ασφαλές για τον αναβάτη. Εξυπακούεται ότι έχει προστατευτικά εγκεκριμένα κατά το πρότυπο CE (νόρμα ΕΝ 1621-1) τοποθετημένα σε ώμους, αγκώνες, γοφούς, και γόνατα.
Υπάρχουν δύο επίπεδα έγκρισης CE: το πρώτο (Level 1) αφορά την ασφάλεια που προσφέρει το ρούχο σε ταχύτητες εντός πόλης (χαμηλές) ενώ το δεύτερο επίπεδο (Level 2) αφορά την προστασία σε υψηλότερες ταχύτητες.
Πρέπει να δοθεί προσοχή διότι κάθε προϊόν που έχει εγκριθεί σύμφωνα με το πρότυπο CE συνοδεύεται από μικρό βιβλιαράκι που πιστοποιεί και αναλύει τι αυτό σημαίνει. Μέσα στο βιβλιαράκι περιγράφεται και το επίπεδο ασφάλειας (Level 1 ή Level 2) το οποίο καλύπτει το συγκεκριμένο ρούχο.
Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι υπάρχουν ρούχα τα οποία χρησιμοποιούν προστατευτικά εγκεκριμένα κατά CE, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρα τα ρούχα έχουν αυτή την έγκριση.
Ρούχα χωρίς έγκριση CE
Αυτά τα ρούχα μπορεί να προσφέρουν ικανοποιητική προστασία αλλά μπορεί να μην προσφέρουν και καμία προστασία. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί γι' αυτό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα ρούχα της αγοράς. Μόνον οι μεγάλες εταιρείες έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Ας προσέξουμε ότι ένα ρούχο που δεν έχει πάρει έγκριση CE θα μπορούσε σε περίπτωση πτώσης και τριβής με την άσφαλτο να καταστραφεί σε λιγότερο από 1sec, την ίδια στιγμή που ένα πιστοποιημένο κατά CE ρούχο θα άντεχε οπωσδήποτε πάνω από 4-5sec.
Άλλοι οργανισμοί πιστοποίησης
Προφανώς και η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση δεν είναι η μοναδική... Υπάρχουν διάφοροι άλλοι οργανισμοί στην Αμερική, την Αυστραλία κ.ο.κ. που κάνουν τις δικές τους δοκιμές και δίνουν τα δικά τους πιστοποιητικά. Τα Ευρωπαϊκά standards πάντως θεωρούνται από τα ποιο αυστηρά και εάν κανείς θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, καλό είναι να αναζητά σε κάθε ρούχο που αγοράζει το μικρό βιβλιαράκι που συνοδεύει κάθε προϊόν που είναι εγκεκριμένο κατά CE.
Κωδικοποίηση CE
CE EN 343 - Αφορά αδιαβροχοποίηση και αναπνευστικότητα των ρούχων
CE ECE 22-05 - Αφορά τα κράνη για τους μοτοσικλετιστές
CE EN 1621 - Αφορά προστατευτικά
CE EN 13634 - Αφορά μπότες και παπούτσια σχεδιασμένα για επαγγελματική χρήση αναβατών
CE EN 13594:2002 - Αφορά γάντια για επαγγελματική χρήση αναβατών
CE EN 1938:1999 - Αφορά προστατευτικά για τα μάτια
CE EN 13595-1:2002 - Αφορά τα ρούχα για τους μοτοσικλετιστές, μπουφάν, παντελόνια και ολόσωμες ή διαιρούμενες φόρμες
CE EN 13595-2:2002 - Αφορά τα ρούχα για τους μοτοσικλετιστές, μπουφάν, παντελόνια και ολόσωμες ή διαιρούμενες φόρμες
CE EN 13595-3:2002 - Αφορά τα ρούχα για τους μοτοσικλετιστές, μπουφάν, παντελόνια και ολόσωμες ή διαιρούμενες φόρμες
CE EN 13595-4:2002 - Αφορά τα ρούχα για τους μοτοσικλετιστές, μπουφάν, παντελόνια και ολόσωμες ή διαιρούμενες φόρμες
© MrBike - 2008
sanctusan
19/06/2019, 11:40
Πριν 3 μέρες αγόρασα το AGVpro ZEUS Black (https://www.skroutz.gr/s/9017332/AGVpro-Zeus-Black.html) γύρο στα 100 Ευρώ.
Ήθελα κάτι για μέσα στη Αθήνα, με όλες τις προστασίες, αδιάβροχη μεμβράνη.
Στο στήθος και στη πλάτη είναι σαν T-shirt.
Στους ώμους και στην εξωτερική πλευρά των χεριών αν μείνεις στο φανάρι, κάτω από τον ήλιο ιδρώνεις αλλά είναι καλύτερο από το να καίγεσαι από τον ήλιο.
Έχει καλές προστασίες σε σχέση με την τιμή στους αγκώνες και τους ώμους αλλά η πλάτη είναι ένα κομμάτι αφρολέξ (έβαλα από το χειμερινό που έχω,είναι διπλό κομμάτι αφρολέξ :bawl::bawl::bawl:)
Ένα από τα πολύ θετικά είναι ότι η μέση κατεβαίνει χαμηλά και έχει προστασία.
Επίσης έχει αδιάβροχη μεμβράνη που για δροσερό βραδάκι είναι μια χαρά χωρίς να χρειάζεσαι φούτερ.
Δύο εξωτερικές μεγάλες τσέπες και μία εσωτερική.
Να προσθέσω ότι χθες με τη βροχή δοκίμασα την εσωτερική αδιάβροχη μεμβράνη. Είναι όντως αδιάβροχη και δεν πέρασε τίποτα, αλλά λόγο της ταυτόχρονης ζέστης σε μία απόσταση 15Κμ όταν έβγαλα το μπουφάν ήμουν αρκετά ιδρωμένος.
Άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα αυτό. Μου έχουν συμβεί άπειρα περιστατικά με την ιπτάμενη πανίδα, μερικά βγαλμένα κατευθείαν από τις ταινίες του Louis de Funès. Ζουζούνια να εισβάλουν από μπατζάκια, μανίκια, λαιμούς και μισάνοιχτες ζελατίνες κράνους. Ακόμα και τώρα που γράφω, το χέρι μου είναι πρησμένο από σύγκρουση - κέντρισμα με κάτι μικροσκοπικό πάνω από το μανίκι της μπλούζας που φόραγα.
:lol::lol:
Μου θύμησες πριν χρόνια που είχα μισάνοιχτη ζελατίνα κράνους και πέρασε μέλισσα μέσα στο κράνος και μέσα από τα γυαλιά ηλίου που φόραγα! Την ένιωσα να εγκλωβίζεται και να χτυπιέται πάνω στο μάτι και στο γυαλί και έπαθα σοκ. Ούτε θυμάμαι πώς σταμάτησα με κλειστά μάτια και πέταξα γυαλιά-κράνη. Πάντως δε με τσίμπησε :lol:
MG-KTiNoS
19/06/2019, 16:32
:lol::lol:
Μου θύμησες πριν χρόνια που είχα μισάνοιχτη ζελατίνα κράνους και πέρασε μέλισσα μέσα στο κράνος και μέσα από τα γυαλιά ηλίου που φόραγα! Την ένιωσα να εγκλωβίζεται και να χτυπιέται πάνω στο μάτι και στο γυαλί και έπαθα σοκ. Ούτε θυμάμαι πώς σταμάτησα με κλειστά μάτια και πέταξα γυαλιά-κράνη. Πάντως δε με τσίμπησε :lol:
κωλοφαρδία
Το μαγαζί από όπου θα γίνει η αγορά του μηχανακίου, προτίθεται να κάνει σημαντική έκπτωση σε αγορά καλοκαιρινού μπουφάν (ανδρικού & γυναικείου). Το κακό είναι οι περιορισμένες επιλογές, ήτοι Nordcap & Macna. Αυτή η δεύτερη είναι ok;
Θα μου πεις εξαρτάται και από το μοντέλο του κάθε μπουφάν, overall όμως τι λέει σαν εταιριά;
Μία σφίγγα χτές και μία μέλισσα σήμερα κατάφεραν και μπήκαν στο Dainese air flux με το φερμουάρ κλειστό (και το κλείνω για να μήν μπαίνουν ιπτάμενα...).
Και να πώ ότι έκανα χλμ? Μισής ώρας διαδρομές.
Είναι συχνό το φαινόμενο και σε άλλους ή απλά είμαι πολύ γκαντέμης?
Μήν αγοράζω και καλοκαιρινά γάντια τώρα..
PaNick67
20/07/2019, 14:49
Μία σφίγγα χτές και μία μέλισσα σήμερα κατάφεραν και μπήκαν στο Dainese air flux με το φερμουάρ κλειστό (και το κλείνω για να μήν μπαίνουν ιπτάμενα...).
Και να πώ ότι έκανα χλμ? Μισής ώρας διαδρομές.
Είναι συχνό το φαινόμενο και σε άλλους ή απλά είμαι πολύ γκαντέμης?
Μήν αγοράζω και καλοκαιρινά γάντια τώρα..
Να πάρεις γάντια καλοκαιρινά και για τα ιπτάμενα αλλά και γιατί έτσι και σαβουρδιαστεις να μπορείς μέχρι να αναρρώσεις να πιάνεις πράγματα με τα χέρια σου. Να μην χρειάζεσαι κάποιον να σου δίνει να πιεις, να φας.
Να πάρεις γάντια καλοκαιρινά και για τα ιπτάμενα αλλά και γιατί έτσι και σαβουρδιαστεις να μπορείς μέχρι να αναρρώσεις να πιάνεις πράγματα με τα χέρια σου. Να μην χρειάζεσαι κάποιον να σου δίνει να πιεις, να φας.
Αυτό είναι το τελευταίο που με απασχολεί.
Αν ήταν να εξοπλιστώ για το πέσιμο θα έπαιρνα πρώτα παντελόνι και μπότες.
Το γάντι θα πρέπει να το βάζω πάνω απο το μπουφάν οπότε πρέπει να είναι μακρύ.
Γιατί το air flux δεν έχει πολύ μακρύ μανίκι.
Είναι και τυχερά αυτά,και το δικό μου κοντό είναι,έχει κενό ανάμεσα στο γάντι και το μανίκι.
Παρόλα αυτά έχει να μπουκάρει έντομο ΠΑΡΑ πολλά χρόνια από εκει,νομίζω μία φορά μόνο μου έτυχε.
Από την άλλη άνοιξα την ζελατίνα απάνω στα βουνά πριν λίγο καιρό για να ευχαριστηθώ και με κάρφωσε κάτω από το μάτι.
Η σειρά απ' το πιο σημαντικό - πιθανό είναι..
Κράνος
Γάντια
Μπουφάν
Μπότες
ΠαντΑλόνι!
Με λίγα λόγια μπορεί να μη βάλω μπουφάν, αλλά γάντια θα βάλω!
Είναι και τυχερά αυτά,και το δικό μου κοντό είναι,έχει κενό ανάμεσα στο γάντι και το μανίκι.
Παρόλα αυτά έχει να μπουκάρει έντομο ΠΑΡΑ πολλά χρόνια από εκει,νομίζω μία φορά μόνο μου έτυχε.
Από την άλλη άνοιξα την ζελατίνα απάνω στα βουνά πριν λίγο καιρό για να ευχαριστηθώ και με κάρφωσε κάτω από το μάτι.
Στο 1ο δεν ανησύχησα γιατί λέω έτυχε. Τόσα χρόνια ήμουν τυχερός.
Σήμερα στο 2ο καπάκι ε κάτι δεν πάει καλά. Πόσες οι πιθανότητες?
Και την κατάλαβα τη μέλισσα να μπαίνει και χωρίς να κουνάω το αριστερό χέρι, πατώντας συμπλέκτη με το δεξί κατέβαζα ταχύτητες να μπεί νεκρό να πατήσω το μπροστινό να σταματήσω! Ε με το που σταμάτησα μου την έριξε!
Για τα έντομα αρκεί να σφίγγεις το μανίκι του μπουφάν.
Η σειρά απ' το πιο σημαντικό - πιθανό είναι..
Κράνος
Γάντια
Μπουφάν
Μπότες
ΠαντΑλόνι!
Με λίγα λόγια μπορεί να μη βάλω μπουφάν, αλλά γάντια θα βάλω!
Θα ρίξω μία ματιά στα γάντια στην επόμενη βόλτα στο Ηράκλειο :)
Για τα έντομα αρκεί να σφίγγεις το μανίκι του μπουφάν.
Κλειστό το έχω! Όσο πάει το φερμουάρ του air flux. Αφήνει 1-2εκ. κενό μόνο
Μάλλον εννοείς με το γάντι απο κάτω ώστε να μήν υπάρχει κενό