Σύνδεση

View Full Version : Ανιψιος που ζητάει το παπάκι μια βόλτα...

mia_zoi_kawa
31/12/2018, 15:49
Μου συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Ο ανήλικος ανηψιος μου , μου ζητάει να οδηγήσει το παπάκι μου. Είναι 17 χρόνων. Είναι παιδί από δύσκολη οικογένεια και δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα...

Εγώ όταν πρωτοοδηγησα ήμουν 15-16 χρόνων. Δεν ζήτησα από κανένα. Δούλεψα ένα καλοκαίρι και αγόρασα ένα 50αρι κρυφά από τους γονείς μου....Όλη μου η ζωή ήταν το όνειρο μιας μοτοσυκλέτας... Μέχρι τα 22 που απολύθηκα απο φανταρος είχα ιδιαίτερα ριψοκινδυνες συμπεριφορές στον δρόμο. Ήμουν τυχερός που δεν σκοτώθηκα.

Τι κάνω τώρα ομως με τον ανιψιο; Σημειωστε ότι μόνο εγώ από την ευρύτερη οικογένεια του μπορεί να του δείξω πως να οδηγαει. Να αναλάβω την ευθύνη και πως;

rainmike
31/12/2018, 15:58
Μου συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Ο ανήλικος ανηψιος μου , μου ζητάει να οδηγήσει το παπάκι μου. Είναι 17 χρόνων. Είναι παιδί από δύσκολη οικογένεια και δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα...

Εγώ όταν πρωτοοδηγησα ήμουν 15-16 χρόνων. Δεν ζήτησα από κανένα. Δούλεψα ένα καλοκαίρι και αγόρασα ένα 50αρι κρυφά από τους γονείς μου....Όλη μου η ζωή ήταν το όνειρο μιας μοτοσυκλέτας... Μέχρι τα 22 που απολύθηκα απο φανταρος είχα ιδιαίτερα ριψοκινδυνες συμπεριφορές στον δρόμο. Ήμουν τυχερός που δεν σκοτώθηκα.

Τι κάνω τώρα ομως με τον ανιψιο; Σημειωστε ότι μόνο εγώ από την ευρύτερη οικογένεια του μπορεί να του δείξω πως να οδηγαει. Να αναλάβω την ευθύνη και πως;

Τιποτα να μην κάνεις.Να του πεις να βγάλει ένα δίπλωμα για 50αρι η να περιμένει να ενηλικιωθεί για να πάει στα παραπάνω κυβικά.

McGyver
31/12/2018, 15:59
Αν έχεις τη δυνατότητα, συζητήστε το όλοι μαζί με τους γονείς του.

Βόλτα μόνος του, όχι.
Να του μάθεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον με εξοπλισμό και τα συναφή, ναι.

Κρυφά από τους γονείς, όχι.
Εν γνώσει τους και με τη συναίνεσή τους, ναι.
Εν γνώσει τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, δεν ξέρω.

MAIK72
31/12/2018, 16:19
[QUOTE=mia_zoi_kawa;2972875]Μου συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Ο ανήλικος ανηψιος μου , μου ζητάει να οδηγήσει το παπάκι μου. Είναι 17 χρόνων. Είναι παιδί από δύσκολη οικογένεια και δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα...

Να φανταστώ ότι δεν θα γίνει κρυφά αυτήν την φορά χωρίς την συγκατάθεση των γονεών.Οπότε σου δίνεται η ευκαιρία να μεταδώσεις τις γνώσεις σου με τον καλύτερο τρόπο. Πάνω σε σωστές βάσεις. Σωστή οδηγική συμπεριφορά και εξπολισμό.
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό σαν πρώτο μάθημα και βασική προυπόθεση πριν πιασει καν το τιμόνι θα ήταν το κράνος, Δεν ξέρω πως θα το αποκτούσε(με δουλειά ,απο τους γονείς ή από τον θείο) αλλά δεν θα το έβγαζε ακόμα κι αν του έδειχνα τι είναι το φρένο. Και πάλι όλο αυτό εξαρτάται από την διάθεση του καθενός για να μάθει ή να μεταδώσει όσα έχει μάθει. Καθώς και στον επιμερισμό των ευθυνών όπως προαναφέρθηκε

lykourgi
31/12/2018, 18:44
Αυτά που γράφει ο McGyver είναι η σωστή τακτική.
Έχε όμως κατά νου ότι αν δεν του δείξεις εσύ, θα βρει αλλού μηχανάκι, αργά ή γρήγορα.

Οπότε καλύτερα μαζί σου σε κάποια αλάνα, εκτός κυκλοφορίας, ώστε να του φεύγει η κάψα. Τουλάχιστον μέχρι να μπορεί να βγάλει δίπλωμα.

νεοσσός
31/12/2018, 19:00
Στις καλές εποχές, αν το παιδί ήταν ενήλικο και ήθελε να πάρει μηχανάκι, του έπαιρναν οι γονείς του αμάξι για να κάνει τις βόλτες του με ασφάλεια. Με την κρίση, σπάνια υπάρχει πια αυτή η δυνατότητα, οπότε είναι δύσκολη η απόφαση.

Θυμάμαι πώς σκεφτόμουν όταν ήμανε παιδί, οπότε δύσκολα θα έδινα σε τόσο νέο άτομο, όχι μόνο μηχανάκι, αλλά και αμάξι. Έχουμε την αξίωση να αποκτήσουν οι νέοι την πείρα μας, χωρίς να ρισκάρουν κι αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Ακόμα κι αν του κάνεις μαθήματα με επίβλεψη, αυτό θα του δώσει αυτοπεποίθηση, με συνέπεια να πάρει κανένα δανεικό και να κινδυνεύσει. Το έχει πει και ο Ιαβέρης "Οι νέοι δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου και δε φοβούνται το θάνατο", οπότε το "Πρόσεχε" δεν πρόκειται να τους συγκρατήσει. Θα πρόσθετα ότι έχουν αίσθηση του κινδύνου, αλλά ρέπουν προς αυτόν με θράσος.

mia_zoi_kawa
01/01/2019, 11:27
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για την βοήθεια. Νομίζω ότι ξεκαθάρισα μέσα μου. Θα του ζητήσω να βγάλει δίπλωμα και θα του δώσω να κάνει καμιά βόλτα σε καμία αλάνα για να του φύγει η καψα. Καλή χρονιά σε όλους.

DRAKONET
01/01/2019, 14:11
Αν έχεις τη δυνατότητα, συζητήστε το όλοι μαζί με τους γονείς του.

Βόλτα μόνος του, όχι.
Να του μάθεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον με εξοπλισμό και τα συναφή, ναι.

Κρυφά από τους γονείς, όχι.
Εν γνώσει τους και με τη συναίνεσή τους, ναι.
Εν γνώσει τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, δεν ξέρω.

============================================
Συμφωνω απολυτα....ακομη και σε ελενχομενο περιβαλλον μια πτωση και ενα χτυπημα..απλα ενας μωλωπας....θα φερει γκρινια απο τους γονεις οταν το μαθουν χωρις την συναινεση τους...
εχει δικιο απολυτα ο McGyver

telegonos
01/01/2019, 14:21

Αν ήθελε να μάθει, θα του έδινα ΜΟΝΟ σε ιδιωτικό χώρο, που θα είχα εξασφαλίσει από 1024 μεριές ότι δεν θα πάθει κάτι. Εννοείται κστόπην άδειας από γονείς, όχι από μόνος σου.

ΟΧΙ και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο σε δημόσιο χώρο, κι ακόμα χειρότερα σε δημόσιο δρόμο.

Αν γίνει κάτι στραβό, έχεις ευθύνη εσύ, και ηθική και νομική και αστική και απόλα.

Ακόμα και με ασφάλεια σε ιδιωτικό χώρο να του μάθεις εσύ, αν αυτός αύριο πάρει ένα άλλο και πάθει κάτι, θα έρθουν οι δικοί του, και θα σου πουν, εσύ τον ξεσήκωσες.

Οι ''ευκολες'' οικογένειες, και στην πρώτη ευκαιρία, σου δείχνουν τι ''ευκολοι'' άνθρωποι που ήταν στην πραγματικότητα, φαντάσου τι έχει να γίνει σε ''δυσκολη'' κιόλλας.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, δεν είναι καν δουλειά σου, να δίνεις τέτοια πράγματα σε παιδί που δεν είναι δικό σου. Εδώ σε παιδί αδερφού σου, και μαζεύεσαι τι θα πεις...

karateo
01/01/2019, 14:27
Μίλα με γονείς θα έλεγα και εγώ.
Και θα προτιμούσα να μου είχε μάθει ο θείος μου όταν ήμουν μικρός παρά μόνος μου.
Το δίπλωμα ήρθε μετά απο χρόνια.

Ευτυχώς που ζώ :eek:

MG-KTiNoS
02/01/2019, 00:27
:lol:

δώσε το μηχανάκι στο παιδί ρε μπάρμπα !

Bowleno
02/01/2019, 07:37
Οτι είπε ο τηλεγονος, δεν παίζουμε (πια) με αυτά τα πράγματα.....

SoR
02/01/2019, 09:29
Σε καταλαβαίνω μιας και πρόσφατα ήταν σε αυτή την ηλικιά ανιψάκι μου και είχαμε τα ίδια...
Ήθελε μηχανάκι, οι γονείς του ήταν αντίθετοι, οπότε έλεγε τον πόνο του σε εμένα.

Μίλησα με τους γονείς του.. τους εξήγησα οτι αμα θέλει αργά ή γρήγορα θα το πάρει. με 500ε παίρνει μηχανάκι...και μέχρι τότε...θα ανεβαίνει σε μηχανάκια φίλων του... Τους εξήγησα τι είχα στο μυαλό μου και συμφωνήσαμε να τον ενημερώσω:
Τον πήγα 5-6 κυριακές με το παπί και έκανε απο ώρα και τα ίδια και τα ίδια. Μετά ενθουσιάστηκε λιγό και τον πήγα μια βόλτα μέσα στην Αθήνα με το παπί και το fz6.
Τρόμαξε λιγάκι με το παπι μιας και έτυχαν κανα 2 περιπτώσεις που "δεν βλέπουν" τα μηχανάκια και μετα με το φζ6 έκανα 2-3 ανοίγματα σε περιφερειακούς.
Μιας και δεν είχε ξανανέβει τρόμαξε και εκεί κ κρατιόταν πάνω μου. Ίσως πήρε μια γεύση.. επίσης του εξήγησα περί ασφάλεια-κράνος - γάντια - μπουφάν κλπ, αλλά και οτι του διευκολύνουν την καθημερινότητα. πχ ενα ποιοτικό κράνος, μπουφάν-γάντια δίνουν κ ασφάλεια και προστασία απο το κρύο, περί βελτιώσεων και το αν αξίζει, τα χρήματα που θα χρειαστεί να χαλάει για συντήρηση, ΚΟΚ , και άλλα θέματα.

bulmont
02/01/2019, 19:16
Ποτέ στα ανήψια μας παπάκι............θα πάρουν στραβό δρόμο από μικρά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Στ' ανηψάκια μας μόνο σοβαρά μηχανάκια................

402542

402543

rainmike
02/01/2019, 19:21
Ποτέ στα ανήψια μας παπάκι............θα πάρουν στραβό δρόμο από μικρά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

402542

402543

Θειούλη θα μου πάρεις και μένα ένα?:D

BLiTzER
02/01/2019, 19:38
Το πρώτο είναι τηλεκατευθυνόμενο με μπαταρίες;

McGyver
02/01/2019, 19:49

Όχι ρε, κανονικό παιδί φαίνεται...

Bowleno
02/01/2019, 21:36
Όχι ρε, κανονικό παιδί φαίνεται...

Ρε Θωμά.... Πάει ο καφές :moutza:

:bawl::bawl:

nassosxlvbros
04/01/2019, 20:30
Η απάντηση είναι λίγο κλασική 80'ς αλλά πάντα επίκαιρη:

"Ρόδα και γυναίκα δε δανείζονται"....

buckley
04/01/2019, 21:01

402542

402543

:moutza::bawl:

buckley
04/01/2019, 21:03

:moutza::moutza:
Μη μείνεις παραπονεμένος μέρες που είναι :bawl:

Panos76
04/01/2019, 22:44

:D
402578

Jo.Da.
05/01/2019, 03:00
Αν συμφωνούσαν οι γονείς θα του έδειχνα σε ελεγχόμενο ιδιωτικό χώρο πώς να οδηγεί σωστά το παπί κάνοντας χρήση του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού και στα επόμενα γενέθλιά του θα του έκανα δώρο το level 1 στο riding school (δε θυμάμαι αν έχουν σαν προϋπόθεση την κτήση διπλώματος ώστε να συμμετέχεις)! ;)

DrIoannis
05/01/2019, 06:42
Πολύ δύσκολη απάντηση στο ερώτημα. Πρέπει ότι γίνει να γίνει με τον σωστό τρόπο γιατί εύκολα δανείζεται από φίλο και παίρνει το "στραβό το δρόμο". Εδώ που είμαι έχουμε το μικρό πλεονέκτημα να υπάρχει μία πίστα cart που ο ιδιοκτήτης είναι πρώην αθλητής του motard. Βλέπω γονείς, όχι πολλούς ακόμη η αλήθεια είναι, να αγοράζουν μηχανάκια μικρά σε μέγεθος και κυβικά και να μπαίνουν τα παιδιά από μικρά στην πίστα αυτή. Θα σου πρότεινα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσει πάντα με κατάλληλο εξοπλισμό και ΠΑΝΤΑ με την συγκατάθεση των γονιών. Αν οι γονείς δουν το ελεγχόμενο περιβάλλον και την συμπεριφορά του παιδιού μέσα σε αυτό τότε ίσως με τον καιρό επιτρέψουν την αγορά οι ίδιοι και το σημαντικότερο το παιδί καταλάβει τι εστί δίκυκλο καθώς και τους πολύ μεγάλους κινδύνους που το συνοδεύουν.

Μικροί όλοι μας κάναμε "χαζομάρες" με δίκυκλα κάποιοι όμως δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εμείς...Οφείλουμε να προστατέψουμε τη νέα γενιά όσο μπορούμε και αυτό γίνετε με την γνώση.
Αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως και σε τοοοοοόσα πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας.

Η γνώση είναι δύναμη και πιστέψτε με, δεν είναι αστείο!

νεοσσός
05/01/2019, 10:00
Έχω ακούσει μέσω τρίτων για γονείς που έβαλαν παιδί στην πίστα για να εκτονώνεται με ασφάλεια. Είναι καλή λύση, αλλά θέλει χρήματα που δεν έχουν όλοι.

Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι ότι κινούμενο στην πίστα, μαθαίνει να χειρίζεται το όχημα, αλλά δε μαθαίνει τους πολλούς κινδύνους που έχει ο δημόσιος δρόμος. Η πίστα αποτελεί προβλέψιμο, ασφαλές περιβάλλον, με καλό οδόστρωμα και κυρίως απουσία της χαώδους κυκλοφορίας του δρόμου. Εδώ την έχουν πατήσει γνωστοί μου μεγάλης ηλικίας που έκαναν CSS. Πήγαν να εφαρμόσουν στο δρόμο αυτά που έμαθαν στην πίστα, έστω και συγκρατημένοι, αλλά είχαν ατύχημα. Στο δρόμο πρέπει να κινείσαι πολύ χαμηλότερα από τα όριά σου και τα όρια του οχήματος, μήπως είσαι τυχερός και σώσεις καταστάσεις που δεν μπορείς να φανταστείς.

MG-KTiNoS
05/01/2019, 10:04
Η απάντηση είναι λίγο κλασική 80'ς αλλά πάντα επίκαιρη:

"Ρόδα και γυναίκα δε δανείζονται"....

ναι τη γυναίκα την πετάς μια κι έξω...

bulmont
05/01/2019, 18:11
ναι τη γυναίκα την πετάς μια κι έξω...

:a20::a20::a20:

TsoliasGR
09/01/2019, 01:21
Στο δρόμο πρέπει να κινείσαι πολύ χαμηλότερα από τα όριά σου και τα όρια του οχήματος, μήπως είσαι τυχερός και σώσεις καταστάσεις που δεν μπορείς να φανταστείς.
Εκτός και δουλεύεις ντελίβερυ οπότε πρέπει να αφήνεις το μηχανάκι να τελικιάζει,να σπρώχνεις συνχρόνος με τα ποδάρια σαν τους φλινστοουνς και να κάνεις με το αριστερό χέρι στον σταυρό σου όσο λες από μέσα σου προσευχές. :priest:
Τώρα το να σώσεις καταστάσεις που ούτε μπορείς να φανταστείς...για να μιλήσω και λίγο σοβαρά...με την δική μου ματιά...είναι κατά 40% στην ταχύτητα σου,κατά 10% σε τρίτους παράγοντες και κατά 50% στην εμπειρία.
Αν και έχεις ένα μεγάλο δίκιο λέγοντας οτι ο δρόμος ΔΕΝ είναι πίστα.Στον δρόμο έχεις το κάθε ζαβό/μαστουρωμένο/απρόσεκτο/κουλό/αφηρημένο και δεν ξέρω και γώ τι άλλο.Στην πίστα έχεις αναβάτες που ξέρουν που είναι και γιατί.

karateo
09/01/2019, 08:53
Εκτός και δουλεύεις ντελίβερυ οπότε πρέπει να αφήνεις το μηχανάκι να τελικιάζει,να σπρώχνεις συνχρόνος με τα ποδάρια σαν τους φλινστοουνς και να κάνεις με το αριστερό χέρι στον σταυρό σου όσο λες από μέσα σου προσευχές. :priest:
Τώρα το να σώσεις καταστάσεις που ούτε μπορείς να φανταστείς...για να μιλήσω και λίγο σοβαρά...με την δική μου ματιά...είναι κατά 40% στην ταχύτητα σου,κατά 10% σε τρίτους παράγοντες και κατά 50% στην εμπειρία.
Αν και έχεις ένα μεγάλο δίκιο λέγοντας οτι ο δρόμος ΔΕΝ είναι πίστα.Στον δρόμο έχεις το κάθε ζαβό/μαστουρωμένο/απρόσεκτο/κουλό/αφηρημένο και δεν ξέρω και γώ τι άλλο.Στην πίστα έχεις αναβάτες που ξέρουν που είναι και γιατί.

Εμπειρία-ταχύτητα νομίζω συνδέονται άμεσα.
Διασταύρωση που έχεις προτεραιότητα αλλά όχι ορατότητα δεν περνάς σβέλτα.
Προσωπικά κόβω σχεδόν όπως και αν είχα STOP και πάντα "κόβω" τον άλλο αν πάει να περάσει απο πάνω μου ή οδηγάει σωστά.
Θα τρέξω σε μια Εθνική που το πολύ πολύ να πεταχτεί κάποιο ζώο.
Αυτό είναι θέμα εμπειρίας ή καλύτερα αντίληψης της έκθεσης στον κίνδυνο που έχει κάποιος επάνω στη μηχανή.

Ένας νέος οδηγός που δεν έχει νιώσει τον κίνδυνο απο κάποιον που παραβιάζει το στοπ δε θα κόψει και θεωρεί ότι όλοι οδηγούν σωστά.

Αυτοί που έχουν την εμπειρία και τρέχουν είναι σε άλλη κατηγορία.

SoR
16/01/2019, 09:26
επειδη εγραφα-εσβηνα δεν έγραψα πολυ σωστά το #13.

Πήγαμε 5-6 Κυριακές απο 1 ώρα στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ και κάναμε οτι κάνουν σε σχολές οδηγών. Αργό-Γρήγορο-Σλάλομ.

αν θέλει κάποιος mod να το διορθώσει1
Τενκς!

GiorgosLa
18/01/2019, 07:09
επειδη εγραφα-εσβηνα δεν έγραψα πολυ σωστά το #13.

Πήγαμε 5-6 Κυριακές απο 1 ώρα στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ και κάναμε οτι κάνουν σε σχολές οδηγών. Αργό-Γρήγορο-Σλάλομ.

αν θέλει κάποιος mod να το διορθώσει1
Τενκς!

Κανονικά είναι: Τενξ

(Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) :whistle: :D