PDA

View Full Version : Καινούργια μηχανή Απορίες!!

panagos159
14/03/2019, 20:19
Καλησπέρα σας. Είμαι στη φάση να ξεκινήσω τη διαδικασία να αγοράσω την πρώτη μου μηχανή καινούργια και κατέληξα στο Kawasaki Z300. Έχω κάποιες απορίες.

Μου ζήτησαν να συμπληρώσω μια υπεύθυνη δήλωση που γράφει αυτά που βλέπετε στη 2η φώτο. Η μεταβίβαση που αναφέρει γιατί χρειάζεται? Δε θα εκδοθεί πινακίδα απευθείας στο όνομα μου? Ή είναι οι μηχανές στο όνομα της εκάστοτε αντιπροσωποίας μέχρι να τις αγοράσει κάποιος?

Επίσης ήθελα να δω το έτος κατασκευής της μηχανής και checkara τον αριθμό πλαισίου στο καλάμι ο οποίος όμως με βάση το 10ο ψηφίο βγάζει έτος κατασκευής το 2011 (δείτε φώτο). Παρόλα αυτά το μηχανάκι κατασκευάστηκε το 2015 πρώτη φορά. Τι ακριβώς πάιζει εκεί?

404472

404471

Billymuse
14/03/2019, 21:25
Tο δευτερο εχει να κάνει με το διεκπερεοτη δηλαδή τον άνθρωπο που θα εξισιουοδοτήσεις για να σου βγάλει τα χαρτια της μηχανής αντι να τρέχεις εσύ στο υπουργειο μεταφορών οπότε μην φοβάσαι. Το πρώτο ερώτημα δεν το γνωρίζω να σου πω με σιγουριά,ας απαντησει καποιος που θα ξερει.

panagos159
14/03/2019, 21:29
Ξέχασα να σημειώσω πως μου έδειξαν και μια άδεια κυκλοφορίας στο όνομα της εταιρίας και εκεί ο αριθμός στο 10ο ψηφίο ήταν 8 αντί για Β. Δεν παρατήρησα τον υπόλοιπο αριθμό αλλά θα πάω ξανά αύριο για να το ψάξω περισσότερο. Κάτι δε μου κάθεται καλά ωστόσο.

Acacius
14/03/2019, 23:12
Υπεύθυνη δήλωση χρειάστηκες διότι, όπως σου έδειξαν, η μηχανή έχει ταξινομηθεί (και έχει ήδη πινακίδα). Από γραφειοκρατικής πλευράς θα είσαι ο δεύτερος ιδιοκτήτης. Το ψηφίο στο πλαίσιο είναι ξεκάθαρα B και όχι 8, οπότε φρόντισε να διορθωθεί γιατί το πέρασαν λάθος.

Για το έτος κατασκευής, δεν γνωρίζω γιατί σου βγαίνει λάθος, αλλά πολλά διαδικτυακά vin decoders δεν τα λες και αξιόπιστα. Το ίδιο πρόβλημα είχα πριν λίγο καιρό με ένα Ford Focus που μου βγήκε 5-6 χρόνια μεγαλύτερο και 600 κυβικά μικρότερο :lol:

panagos159
14/03/2019, 23:23
Δεν είναι θέμα decoder. 10ο ψηφίο = έτος κατασκευής. Β = 2011. H = 2017 για παράδειγμα που το είχα δει σε 2 άλλα μηχανάκια σε άλλο μαγαζί και όντως ο άνθρωπος μου είχε πει πως είναι του 17.

telegonos
14/03/2019, 23:44
Δεν είναι ακριβώς το έτος κατασκευής, είναι το model year, δλδ με το ποιάς χρονιάς προδιαγραφές, έχει φτιαχτεί το όχημα.

Ένα όχημα μπορεί για παράδειγμα να έχει κατασκευαστεί στο 2018 αλλά να είναι η παρτίδα με τις προδιαγραφές του 2017 ή να ανήκει στην παρτίδα με τις προδιαγραφές του 2019. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το 10ο ψηφίο θα δείχνει 2017 ή 2019 αντίστοιχα και όχι 2018.

Το model year ΔΕΝ τηρείται από όλους τους κατασκευαστές. Το δικό μου street triple για παράδειγμα, έβγαινε μοντέλο 2006, που δεν είχε εφευρεθεί το street triple ακόμα.

Για πλήρη και σωστή ενημέρωση, ΜΟΝΟ από την αντιπροσωπεία.

panagos159
15/03/2019, 08:30
Ρωτάω ξανά γιατί δε μου έγινε ξεκάθαρο. Όλες οι μηχανές με το που έρχονται στην Ελλάδα βγάζουν πινακίδα στο όνομα του εκάστοτε εμπόρου??

Billymuse
15/03/2019, 08:41
Οχι εφοσον δεν έχει γινει ταξινόμηση. Πινακιδα θα βγαλουν οι μοτο που δινονται για τεστ ραιντ.

panagos159
15/03/2019, 08:49
Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο σε μηχαμή με 0 χιλιόμετρα? Μίλησα με kawasaki και μου είπαν πως βγαίνει κανονικά σα μοντέλο του 16 όμως, όχι 18 που μου έλεγαν αυτοί.

ptc
15/03/2019, 09:09
Μήπως είναι μοντέλο χωρίς abs;

panagos159
15/03/2019, 09:16
Έχει abs. Όπως είπα μίλησα και με kawasaki και μου ειπαν είναι του 16. Αλλά λάθος αριθμός πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας και να υποστηρίζουν πως είναι και του 18 εμένα μου βρωμάει λίγο η φάση.

Sapadak
15/03/2019, 09:37
Παίζει να το ταξινόμησαν (έβγαλαν πινακίδες δηλαδη) για να πιάσουν κάποιον αριθμό πωλήσεων.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όπως σου είπαν παραπάνω, θα είσαι ο δεύτερο ιδιοκτήτης.

Προσωπικά θα προχωρούσα, αλλά θα ζητούσα καλύτερη τιμή απο του καταλόγου.

Αν είναι ίδια η τιμή, τότε πάρε ένα φρέσκο, 2019 μοντέλο.

telegonos
15/03/2019, 09:47
Οι μοτοσυκλέτες ΔΕΝ βγάζουν άδεια κυκλοφορίας στον έμπορο, βγάζουν στον αγοραστή απευθείας. Ο έμπορος έχει τα νομικά χαρτιά του κατασκευαστή και του εκτελωνισμού που συνοδεύουν την μοτοσυκλέτα και όταν ο πελάτης την αγοράζει καινούρια, ΤΟΤΕ πρωτοβγαίνει άδεια κυκλοφορίας σε αυτόν.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Σε κάποιες περιπτώσεις, αλλάζουν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί μια μοτοσυκλέτα, για να βγάλει άδεια κυκλοφορίας. Ας πούμε για παράδειγμα ότι υπάρχει η προδιαγραφή euro 3 και έρχεται το κράτος και σου λέει από το 2020 τέλος το euro 3 και θα βγάζουν άδεια κυκλοφορίας μόνον euro 4 και πάνω.

Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον του εμπόρου του έχει μείνει απούλητο μέχρι τον δεκέμβριο του 2019 ένα όχημα με προδιαγραφές euro 3, αν δεν κάνει τίποτα, από 1/1/2020 θα του μείνει ΑΧΡΗΣΤΟ, γιατί και να θέλει κάποιος να το αγοράσει, δεν θα μπορεί πια να βγάλει άδεια&πινακίδα. Τι κάνει ο έμπορος τότε, πάει και βγάζει άδεια&πινακίδα στο όνομά του, να προλάβει την διορία, και μετά όταν πουληθεί, το μεταβιβάζει.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ 2: Οι μοτοσυκλέτες demo και test ride. Οι αντιπροσωπείες υποχρεώνουν τους εμπόρους, να έχουν ένα ελάχιστο αριθμό μοντέλων για test ride των πελατών. Στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες αντιπροσωπείες, χρεώνουν την μοτοσυκλέτα στον έμπορο, την πληρώνει και είναι ουσιαστικά δική του, για ένα ελάχιστο υποχρεωτικό αριθμό μηνών βάση συμβολαίου. Προφανώς σε αυτήν την περίπτωση ο έμπορος βγάζει άδεια&πινακίδα στο όνομά του. Όταν λήξει ο χρόνος που ορίζει το συμβόλαιο, ο έμπορας πουλάει το όχημα, προφανώς με χαμηλότερη τιμή και πληροφορώντας τον πελάτη ότι ήταν περίπτωση test ride.

Λάθη στις καταχωρήσεις, γίνονται. Σε εμένα ας πούμε, έχει τύχει, ο τύπος κινητήρα μοτοσυκλέτας που αγόρασα, αντί για RC36E να έχει καταχωρηθεί στην άδεια ΡΨ36Ε. Προφανώς ο υπάλληλος δεν γύρισε σε αγγλικά το πληκτρολόγιο την στιγμή που έπρεπε, δεν το είδε, πέρασε έτσι. Στην μεταβίβαση στο ονομά μου, το διορθώσανε κατόπιν οδηγίας μου. Λάθη στο πλαίσιο και στα στοιχεία, διορθώνονται ΜΟΝΟ στην διεύθυνση συγκοινωνιών που έχει τον φακελό του το όχημα.

Εσύ προφανώς θα απαιτήσεις, να διορθώσουν το λάθος, αλλοιώς δεν αγοράζεις.

ptc
15/03/2019, 10:15
Παίζει να το ταξινόμησαν (έβγαλαν πινακίδες δηλαδη) για να πιάσουν κάποιον αριθμό πωλήσεων.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όπως σου είπαν παραπάνω, θα είσαι ο δεύτερο ιδιοκτήτης.

Προσωπικά θα προχωρούσα, αλλά θα ζητούσα καλύτερη τιμή απο του καταλόγου.

Αν είναι ίδια η τιμή, τότε πάρε ένα φρέσκο, 2019 μοντέλο.

Τρέχει προσφορά στα 4800 για στοκ Ζ300 οπότε λογικά αυτό θα είναι.

Το λάθος στην άδεια καλό είναι να διορθωθεί πάντως.

panagos159
15/03/2019, 12:00
Ναι αυτό είναι. Αλλά το θέμα είναι οτι το πλασάρουν για 18. Και το ψέμα δεν το χωνεύω. Θα προτιμήσω να το πάρω από αλλού ή θα πάρω κάτι άλλο.

ptc
15/03/2019, 12:10
Ναι αυτό είναι. Αλλά το θέμα είναι οτι το πλασάρουν για 18. Και το ψέμα δεν το χωνεύω. Θα προτιμήσω να το πάρω από αλλού ή θα πάρω κάτι άλλο.

Καταλαβαίνω τι λες.

Πάντως το συγκεκριμένο μοντέλο απ'όσο ξέρω δεν είχε καμία μεγάλη αλλαγή απ' όταν κυκλοφόρησε. Δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά από ένα 19αρι δηλαδή.

Καλή συνέχεια.

panagos159
15/03/2019, 12:44
Το ξέρω. Αλλά να μου το πει και να είμαστε κύριοι. Αλλά επειδή το ξέρει και ξέρει πως αν σου πει του 16 θα του πεις καλύτερη τιμή σου λεει του 18 αλλά και καλά προσφορά. Κοροϊδία.

mia_zoi_kawa
15/03/2019, 14:16
Όλοι πανω κάτω αυτό κάνουν Πάνο. Η μόνη περίπτωση να κάνουν μεγάλη έκπτωση είναι να περιμένουν εντελώς νέο μοντέλο όπως πχ στο rc 390 που φυσιολογικά βιάζονται να ξεπουλήσουν γιατί οι αλλαγές θα είναι τόσες που μάλλον θα απαξιώσουν (θεωρητικη απαξιωση...μιλάμε πάντα για εμπορική απαξίωση) το παλιό.

panagos159
15/03/2019, 14:34
Λογικό. Και τώρα βγήκε το Ζ400 λίγοι θα πάνε στο 300. Αλλά τουλάχιστον πες το μου να το πάρω εις γνώση μου. Όχι να με δουλεύεις, εκεί είμαι κάθετος.

toyar
15/03/2019, 16:22
το 07 πηγαν να μου πουλησουν μοντελο του 05
ενω αλλο ηταν το 04-05 αλλο το 06-07 αλλο χρωμα ζαντες και αλλα πλαστικα
γνωστος επισημος.....

Acacius
15/03/2019, 20:21
Αν δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές στο μοντέλο, ρίξε τουλάχιστον μια ματιά στην ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών. Δεν είναι μεν αδύνατον μοντέλο του 17 να έρχεται με λάστιχα του 15, αλλά μάλλον απίθανο να κρατάει τόσο στοκ η Καβασάκι.