View Full Version : Μαγικά Βαλκάνια με το Er6-n
Τέλος άνοιξης – αρχές καλοκαιριού είναι η αγαπημένη μου περίοδος για ταξίδι με μοτό και έτσι στις 3 Ιουνίου κινήσαμε προς Βορρά με έναν φίλο από τον Βόλο, περνώντας μέσα από τους βόρειους γείτονές μας και στρίβοντας αριστερά λίγο πριν την Πριστίνα για να ανηφορήσουμε προς το υπέροχο εθνικό πάρκο Μπεσκέτ του Κοσσόβου. Έχετε υπόψη ότι αγοράζετε έξτρα πράσινη κάρτα του Κοσσόβου στα σύνορα (10 ευρώ) και πως η είσοδος στη Σερβία μέσω Κοσσόβου μπορεί να είναι προβληματική.
Μόλις αρχίζει η ανάβαση η ψυχή αρχίζει να ελαφραίνει, καθώς τα περαστικά σύννεφα απλώνουν λωρίδες φωτός πάνω στις πυκνόφυτες με σκούρα και ανοιχτά πράσινα πεύκα πλαγιές, ο δρόμος φιδογυρνά και ανεβοκατεβαίνει ανάμεσα σε υπέροχα μοτίβα χρωμάτων και ο δροσερός ανοιξιάτικος αέρας πλημμυρίζει με ευωδιές τα ανοικτά μας κράνη. Ναι, το ταξίδι έχει αρχίσει και φέτος!
407314
407315
407317
Η διαδρομή είναι απολαυστική με ελάχιστη κίνηση και καλό οδόστρωμα καθώς κινούμαστε πλέον δυτικά προς Μαυροβούνιο και φτάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε στο συνοριακό φυλάκιο όπου αστειευόμαστε με τον υπάλληλο για το γραφείο του, με την ωραιότερη θέα στον κόσμο!
407316
407318
407319
Μετά τα σύνορα το σκηνικό παραμένει πανέμορφο ο δρόμος όμως ανοίγει και οι ανοικτές του καμπές συνδέονται με ανοικτές φουρκέτες. Σύντομα περνάμε από κάποια χωριά καθώς πλησιάζουμε στο εθνικό πάρκο Ντουρμίτορ του Μαυροβουνίου, με το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης και τον στόχο μας για απόψε, τη μεγάλη γέφυρα που ενώνει τις όχθες του. Το τοπίο είναι πλέον άγριο και επιβλητικό με τον δρόμο να έχει σκαφτεί στις πλαγιές του φαραγγιού και να κατεβαίνει στο χάος μέχρι τον πυθμένα του πριν να ξανανηφορίσει απότομα μέσα από απίθανα τούνελ και οργιώδη βλάστηση προς τη γέφυρα, η θέα της οποίας από μακριά μας γεμίζει ευφορία και ανακούφιση!
407320
407321
407324
407322
407323
Το πολύ καλό Motel Tara είναι ακριβώς δίπλα της και μας υποδέχεται μετά από μία εξαιρετική και γεμάτη μέρα οδήγησης και απόλαυσης. Το δωμάτιό μας έχει απίθανη θέα και το τυλιχτό φιλέτο με τοπικό προσούτο και τυριά που συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι το ιδανικό δείπνο :cool:
407325
407326
407327
407328
407329
Το επόμενο πρωί ο ήλιος λάμπει και ξεκινάμε με ανυπομονησία τη μέρα με επίθεση στην Οδό Ηρώων, το κρυφό διαμάντι του Μαυροβουνίου και ένας από τους καλύτερους δρόμους του κόσμου με απίστευτη ροή και φουρκέτες που επιτρέπουν δυναμικές βουτιές με πολλά, και άπλα στις εξόδους!
407330
407331
407332
407333
Το Erάκι είναι ένα όνειρο σε τέτοιες συνθήκες και πετώντας σαν πεταλούδα από καμπή σε φουρκέτα με φέρνει στα τελευταία υψίπεδα του πάρκου Ντουρμίτορ με τα πανύψηλα βουνά που τα κυκλώνουν να στέκουν μπροστά μας. Αλλά δε μας φοβίζουν, έχουμε περάσει και ψηλότερα!
407334
Νέα, απολαυστική ανάβαση λοιπόν σε κλασική αλπική κορδέλα, με πολύ καλό οδόστρωμα και παραποτάμια κατάβαση από την άλλη μεριά προς το πανέμορφο Νίκσιτς με τις κορυφές των νησιών - βουνών του να εξέχουν από τις λίμνες του, αλλά και προς την Αδριατική και το πετράδι της, το Κότορ, καλά κρυμμένο στον μοιχό ενός τεράστιου φιόρδ, μοναδικού στη Μεσόγειο.
407335
Η άφιξη μας στη κορυφή αυτού του τεράστιου, δαντελωτού κόλπου κόβει την ανάσα και είναι αφορμή για στάση και φωτογράφηση, κάτι που θα επαναληφθεί πολλές φορές στη συνέχεια καθώς κατηφορίζουμε προς τη γαλανή Αδριατική.
407336
407337
407338
407339
Συνεχίζουμε παράκτια και περνάμε από το Πέραστ και τα άλλα μεσαιωνικά χωριουδάκια καθώς φωτογραφίζουμε τα διάσημα νησάκια από διάφορες γωνίες, πριν φτάσουμε τελικά στο Κότορ, που λουφάζει θαρρείς κάτω από τις θεόρατες, κοφτές βραχοπλαγιές.
407340
407341
407342
407343
Το γεωγραφικό ανάγλυφο είναι σίγουρα κάτι που εντυπωσιάζει, αλλά τώρα είναι ώρα να ανακαλύψουμε και την υπέροχη παλιά πόλη αλλάζοντας σε πολιτική περιβολή στο κατάλυμά μας που είναι μόλις δυο βήματα από τα περίτεχνα τείχη της.
Εκτός από αυτά την πόλη περιβάλλει και ένα σύστημα τάφρων γλυκού νερού που αναβλύζει από τη μεριά του βουνού που ενώνεται - αποτελεί και το πίσω τείχος, και όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα!
407344
407345
407346
407347
Η παλιά πόλη είναι ζεστή και αρχοντική, με πλακόστρωτα καλντερίμια, στενοσόκακα και αρκετές εκκλησίες, μέχρι και καθεδρικό, στις πλατείες και τα ανοίγματα, την προσοχή όμως τραβάει ένα ξωκλήσι με ψηλά στη βουνοπλάτη...
407348
407349
407350
407351
407352
407353
Με αντίτιμο έξι ευρώ αρχίζουμε την ανάβαση μέσα από αρχαίες οχυρώσεις, πολεμίστρες και γλιστερά σκαλοπάτια που έχουν πατήσει εκατομμύρια διαφορετικά πόδια και φτάνουμε στην Παναγία της Υγείας, ένα υπέροχο ξωκλήσι με απίθανη θέα σε όλο τον κόλπο!
407354
407355
407356
407357
407358
407359
Καθώς η μέρα σιγά – σιγά σβήνει κατεβαίνουμε για φαγητό στην παλιά πόλη μετά από μία απίθανη μέρα οδήγησης και ανακάλυψης :)
407360
407361
407362
407363
407364
407365
Την επόμενη μέρα κινούμαστε ανατολικά με πρώτο στόχο το Μόσταρ, στον μουσουλμανικό τομέα της Βοσνίας και σε υπέροχους διαδρομές που διασχίζουν τους βοσνιακούς δρόμους του κρασιού. Φτάνοντας στο Μόσταρ ψάχνουμε την παλιά πόλη έχοντας πάντα στον νου το διάσημο γεφύρι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή που ξαναχτίσθηκε στη πρότερη μορφή του μετά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο σπαραγμό. Αφήνουμε χαρούμενοι τα κράνη και τα ρούχα μας σε ειδικό χώρο φύλαξης κοντά στο παρκινγκ για να ανακαλύψουμε ότι το Μόσταρ είναι πολλά περισσότερα από μία καρτ-ποστάλ. Η γέφυρα ουσιαστικά ενώνει δύο λιθόστρωτα, οθωμανικά παζάρια με μικρομάγαζα και πωλητές, φαγητό και ποτό, και μια αυθεντική ατμόσφαιρα ανατολής με παραδοσιακά τεμένη, λουλούδια, ακόμα και αμφιέσεις εποχής. Στο άπεξ του γεφυριού στέκονται βουτηχτές που έχουν το κουράγιο να πέσουν από τόσο ψηλά στο πρασινογάλαζο νερό και η όλη εικόνα δικαιολογεί τη φήμη του ως θαύμα αισθητικής και μηχανικής.
407366
407367
407368
407369
407370
407371
Φυσικά δεν χάσαμε το καλύτερο τσεβάπι του κόσμου για μεσημεριανό, πριν αφήσουμε πίσω μας και αυτό τον προορισμό!
407372
407373
407374
407375
407376
Η μέρα μας άρχισε καλά όμως τώρα είναι ώρα να μπούμε και πάλι στην Κροατία και να διανυκτερεύσουμε στην παραθαλάσσια Μάκαρσκα, σε έναν γραφικό όρμο της Αδριατικής, με πονηρό σκοπό για το επόμενο πρωινό :evil:
407377
407378
407379
Έχοντας ανέβει σε πολλές Άλπεις τα τελευταία χρόνια, Ιταλικές, Ελβετικές, Γαλλικές ακόμα και Τρανσυλβανικές, έψαχνα κάτι διαφορετικό για φέτος και το βρήκα στις Δειναρικές Άλπεις. Το πέρασμα του Αγίου Γεωργίου, ο υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Κροατίας που επιπλέον ξεκινά μέσα από στον εθνικό δρυμό Μπιόκοβο πριν ανηφορίσει σχεδόν στα δύο χιλιόμετρα. Εξαιρετικά, αυτό που κάνει όμως τη μεγάλη διαφορά είναι το γεγονός ότι έχεις στην κυριολεξία δίπλα σου τη θάλασσα σε όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή!
Ξεκινάμε λοιπόν ανηφορίζοντας λίγο έξω από τη Μάκαρσκα και στρίβουμε αριστερά στην είσοδο του δρυμού Μπιόκοβο όπου πληρώνουμε έξι ευρώ είσοδο. Σύντομα βρισκόμαστε μέσα σε ένα απίστευτο τούνελ από πεύκα που στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια υπέροχη ελικοειδή ανάβαση με θέα στην Αδριατική.
407380
407381
407382
407383
Η μέση της διαδρομής είναι ένα άγριο υψίπεδο με τη βλάστηση να ξεπετάγεται θαρρείς μέσα από τα βράχια, άγρια άλογα και μοναδικά στον κόσμο αγριολούλουδα, αλλά το καλύτερο κομμάτι αρχίζει προσεγγίζοντας την κορυφή και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη. Ο δρόμος είναι στενός, χωράει μετά βίας ένα αυτοκίνητο, η κλίση απότομη και η επιφάνεια γλιστερή και δύσκολη ενώ σε κάθε τυφλή στροφή η θέα είναι πλέον προς τον Θεό και κόβει την ανάσα! Η κορυφή βρίσκεται σε οπτική επαφή σχεδόν συνέχεια και με καλό ρυθμό και προσοχή το υψόμετρο ανεβαίνει και νιώθω πραγματικά πως πετάω, με τον ηλιόλουστο καιρό να με βοηθάει, και φτάνοντας στην κορυφή παρκάρω τη μοτοσυκλέτα στα σύννεφα! Μετά την απίστευτη αυτή διαδρομή η μοναδική θέα έρχεται να με ηρεμήσει, με ολόκληρη τη ράχη των Δειναρικών Άλπεων να απλώνεται πάνω από την καταγάλανη Αδριατική και τη γραμμή του ορίζοντα να χάνεται κάπου στο άπειρο. Όλη η μαγεία της μοτοσικλέτας και του ταξιδιού συμπυκνωμένη σε μια στιγμή!
407384
407385
407386
407387
407388
407389
Μετά το καταπληκτικό αυτό πρωινό ξεκίνημα, συνεχίζουμε προς βορρά και τις διάσημες κροατικές λίμνες Πλίτβιτσε. Επιλέγουμε για μια φορά αυτοκινητόδρομο αφενός για να κερδίσουμε χρόνο και αφετέρου γιατί οι κροατικοί αυτοκινητόδρομοι είναι εξαιρετικοί και ο συγκεκριμένος περνά πάνω από την πανέμορφη γέφυρα του Σίμπενικ. Ο καιρός είναι και πάλι εξαιρετικός και φτάνουμε στο πάρκο μεσημέρι. Καταλύω σε ένα κοντινό χωριουδάκι, παρκάρω δωρεάν τη μοτοσικλέτα στο παρκινγκ και ξεκινώ τη γνωριμία μου με ένα μέρος για το οποίο έχω ακούσει πολλά και αδημονούσα να γνωρίσω. Η είσοδος κοστίζει 22 ευρώ και περιλαμβάνει μια βαρκάδα και μία μεταφορά με λεωφορείο καθώς το πάρκο είναι αχανές. Φανταστείτε λίμνες μεγάλες, μικρές και μεσαίες μέσα στο πιο πυκνό δάσος, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με δεκάδες διαφορετικά είδη καταρρακτών και εσάς να περπατάτε πάνω από τα νερά σε ξύλινους διαδρόμους ή δίπλα στους καταρράκτες σε χωμάτινα μονοπάτια.
407390
407391
407392
407394
407395
407396
Το μέρος είναι πραγματικά μοναδικό και απίθανο, οι Κροάτες έχουν κάνει φοβερή δουλειά για τον επισκέπτη και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, φτάνεις τελικά στον μεγάλο καταρράκτη των πενήντα μέτρων που χάνεται σε ένα τεράστιο βάραθρο και στους πράσινους λόφους – καταρράκτες και καταλαβαίνεις πως πραγματικά μόνο ο Θεός θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο θαύμα! Μία εξαιρετική πραγματικά εμπειρία που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη!
407397
407398
407399
407400
407401
407402
407403
407404
407405
407406
407408
407409
Την επόμενη μέρα το ταξίδι ολοκληρώθηκε στη Σερβία και το Βελιγράδι, τη βαλκανική μου βάση, όπου χαλάρωσα με τους καλούς μου φίλους πριν επιστρέψω στην πατρίδα γεμάτος και ευτυχισμένος μετά από άλλη μία εμπειρία ζωής με το αγαπημένο μου Er :)
407411
407412
407413
Τώρα είναι η σειρά σας, αποφασίστε, φορτώστε και ταξιδέψτε με μοτοσικλέτα, το καλύτερο είδος ταξιδιού στον κόσμο ;)
Ωραία περιγραφή και υπέροχες φωτό,ένα μεστό ταξιδιωτικό,καλά χιλιόμετρα να έχεις!:beer:
Ωραία περιγραφή και υπέροχες φωτό,ένα μεστό ταξιδιωτικό,καλά χιλιόμετρα να έχεις!:beer:
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου, καλά και ασφαλή χιλιόμετρα για όλους!
GiorgosLa
14/06/2019, 18:18
Ωραίοι!
Και στις επόμενες. :beer::beer:
Ωραίοι!
Και στις επόμενες. :beer::beer:
Να' σαι καλά, είχα δημοσιεύσει πάνω από οκτώ ή εννιά μεγάλα ταξιδιωτικά θέματα αλλά πήγαν περίπατο μαζί με το kawasakibikers :(
Τα έχω σωσμένα βέβαια, αλλά εδώ είναι αδύνατο να τα ποστάρω στην υπάρχουσα μορφή οπότε μάλλον θα βάλω link στο αντίστοιχο διεθνές site όπου υπάρχουν και διαβάζονται μια χαρά στα αγγλικά, αν δεν έχει αντίρρηση το moto.gr βέβαια!
GiorgosLa
14/06/2019, 18:53
Να' σαι καλά, είχα δημοσιεύσει πάνω από οκτώ ή εννιά μεγάλα ταξιδιωτικά θέματα αλλά πήγαν περίπατο μαζί με το kawasakibikers :(
Τα έχω σωσμένα βέβαια, αλλά εδώ είναι αδύνατο να τα ποστάρω στην υπάρχουσα μορφή οπότε μάλλον θα βάλω link στο αντίστοιχο διεθνές site όπου υπάρχουν και διαβάζονται μια χαρά στα αγγλικά, αν δεν έχει αντίρρηση το moto.gr βέβαια!
Εγώ στα αγγλικά δεν θα τα διάβαζα εύκολα, αλλά μάλλον είμαι είδος προς εξαφάνιση. :)
Για το αν επιτρέπετε, μίλα με τους διαχειριστές.
Εγώ στα αγγλικά δεν θα τα διάβαζα εύκολα, αλλά μάλλον είμαι είδος προς εξαφάνιση. :)
Για το αν επιτρέπετε, μίλα με τους διαχειριστές.
Έχεις δίκιο, θα ρωτήσω και θα δούμε!
George_M.
14/06/2019, 21:29
ωραιος/οι!
μποεμ ταξιδωτικο απο ''γατους'' του ειδους,φαινεται η εμπειρια!
(ναι να τα βαλεςι κ τα αλλα,χαρα μας)
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
14/06/2019, 22:23
Φίλε καλώς ήρθες. Ωραίο καθόλου βαρετό ταξιδιωτικό που διαβάζεται ευχάριστα. Πολλές μαγευτικές εικόνες. Μπράβο. Σου εύχομαι να κάνεις πάντα τέτοια ταξίδια. Βέβαια έχω και μια καψούρα στην Αδριατική. Είναι ένας στόχος που θα ήθελα κάποτε να εκπληρωσω.
Πόσα χλμ έχει το τίμιο ερ. ...
Είχα διαβάσει όλα τα ταξιδιωτικά σου στο kawasaki-bikers και πραγματικά είναι κρίμα που χάθηκαν...
Για άλλη μία φορά, ευχαριστούμε για το ταξίδι που μας πήγες με τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου!
Άψογο, με το καλό και στο επόμενο!!!
Επειδή σκέφτομαι κάτι αντίστοιχο για Οκτώβρη ,
πόσες μέρες χρειάστηκες και πόσο ήταν το κόστος χοντρικά;
ωραιος/οι!
μποεμ ταξιδωτικο απο ''γατους'' του ειδους,φαινεται η εμπειρια!
(ναι να τα βαλεςι κ τα αλλα,χαρα μας)
Να'σαι καλά Γιώργο, θέλω να τα βάλω αλλά ζορίστηκα πολύ με το ανέβασμα φωτό εδώ, όταν έχεις 30+φωτό ανά θέμα γίνεται ακόμα κουραστικότερο. Πριν λίγο ανέβασα το ίδιο θέμα στα αγγλικά στο διεθνές site και έκανα απλά copy paste τα links των φωτογραφιών όπου ήθελα στο κείμενο και μετά το ανέβασα με 4 κλικ όλο μαζί. Και οι φωτό είναι και πιο ευκρινείς...
(Πολύ γκρίνια ακόμα δεν ήρθα το ξέρω, αλλά η αλήθεια είναι αυτή :lol: )
Φίλε καλώς ήρθες. Ωραίο καθόλου βαρετό ταξιδιωτικό που διαβάζεται ευχάριστα. Πολλές μαγευτικές εικόνες. Μπράβο. Σου εύχομαι να κάνεις πάντα τέτοια ταξίδια. Βέβαια έχω και μια καψούρα στην Αδριατική. Είναι ένας στόχος που θα ήθελα κάποτε να εκπληρωσω.
Πόσα χλμ έχει το τίμιο ερ. ...
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου, χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση! Κι εγώ σου εύχομαι το ίδιο με υγεία πάνω απ' όλα. Η Αδριατική είναι όντως υπέροχη, έχω οδηγήσει όλη την ακτή από Άγιους Σαράντα μέχρι Σπλιτ και έχει και ωραία μέρη. Θα σου συνιστούσα Ντουμπρόβνικ που ήταν και το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι :a013:
Το Erάκι είναι έρωτας και ο έρως χιλιόμετρα δεν κοιτά :lol:
Είχα διαβάσει όλα τα ταξιδιωτικά σου στο kawasaki-bikers και πραγματικά είναι κρίμα που χάθηκαν...
Για άλλη μία φορά, ευχαριστούμε για το ταξίδι που μας πήγες με τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου!
Σε ευχαριστώ πολύ, δεν αλλάζει ο άνθρωπος, είσαι ωραίος!
Άψογο, με το καλό και στο επόμενο!!!
Επειδή σκέφτομαι κάτι αντίστοιχο για Οκτώβρη ,
πόσες μέρες χρειάστηκες και πόσο ήταν το κόστος χοντρικά;
Σε ευχαριστώ, να'σαι καλά!
Όλα μου τα ταξίδια μέχρι στιγμής είναι 3000-3500χλμ και μία εβδομάδα στον δρόμο. Επειδή τα δύο προηγούμενα χρόνια πήγαμε Ιταλίες-Ελβετίες-Γαλλίες που είναι πανάκριβα όλα + το καράβι φέτος ήθελα μία επιστροφή εκεί που αρχίσαμε πριν δέκα χρόνια. Ελάχιστος αυτοκινητόδρομος, ωραίες διαδρομές, φύση, άνεση χιλιομέτρων και οικονομία = Βαλκάνια
Στον επαρχιακό το Εr δεν καίει τίποτα, βγάζει εύκολα τριακοσάρες και λαμπάκια στα 260χλμ+, ένα το κρατούμενο, και στο Βελιγράδι φιλοξενήθηκα οπότε πλήρωσα τέσσερις φτηνές διανυκτερεύσεις διά δύο (δίκλινο), δύο τα κρατούμενα.
Οπότε μην εκπλάγεις αν σου πω ότι το ταξίδι κόστισε 500 ευρώ μάξιμουμ με τη μηχανή άψογα συντηρημένη από πριν.
Αν αποφασίσεις να πας μπορώ να σου συστήσω διαδρομές, μέρη ακόμη και ξενοδοχεία σε όλα τα Βαλκάνια + Αυστρία, Ρουμανία οπότε στείλε πμ και δε θα χάσεις :)
Καλησπέρα και καλώς όρισες!
Πολύ όμορφες εικόνες και περιγραφές! Με γύρισες πίσω στο χρόνο και με έκανες να βιώσω ανάλογα συναισθήματα!
Να είσαι καλα και εις άλλα με υγεία!
Καλούς δρόμους
Καλησπέρα και καλώς όρισες!
Πολύ όμορφες εικόνες και περιγραφές! Με γύρισες πίσω στο χρόνο και με έκανες να βιώσω ανάλογα συναισθήματα!
Να είσαι καλα και εις άλλα με υγεία!
Καλούς δρόμους
Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και τα καλά σου λόγια, αυτός είναι και ο σκοπός τέτοιων θεμάτων, η μετάδοση ερεθισμάτων!
Φέτος έκλεισα τα σαράντα στον δρόμο, σάραντα χρόνια - σαράντα διαφορετικές χώρες είχα βάλει ως στόχο και τον πέτυχα, και δεκάεξι με μηχανή ακόμα καλύτερα :)
Αν αποφασίσεις να πας μπορώ να σου συστήσω διαδρομές, μέρη ακόμη και ξενοδοχεία σε όλα τα Βαλκάνια + Αυστρία, Ρουμανία οπότε στείλε πμ και δε θα χάσεις :)
Θενκς!! Θα σε έχω υπόψιν
Billymuse
16/06/2019, 18:49
Ωραίες εικόνες με ωραία περιγραφη χωρις να κουράζει..αν θες βαλε και κανα λινκ με ξενοδοχεία που ηταν καλα και για τα λεφτα τους και κανα χαρτη διαδρομης ..ειδικα το ορεινο της Κροατίας..
Καλα έκανες και έφτασες μεχρι το Σπλιτ γιατί αν το πάρεις μέχρι την Ριέκα θα χρειαστείς καινουργιο Σβέρκο απο τον αέρα :lol:
Σκέψου πριν 2 χρόνια που κάναμε παρόμοιο ταξιδι (αν και το πηγα μέχρι Σλοβενια) το κομμάτι των Δαλματικών απο Starigrad (https://www.youtube.com/watch?v=EC3DxrKe2IA) μέχρι το Senj (https://www.youtube.com/watch?v=EC3DxrKe2IA) είχε απαγορεύση κυκλοφορίας λογω των δυνατών ανέμων :eek: και μας υποχρέωσαν να παμε η απο εθνικη η μεσα απο τα βουνα..
Πολύ ωραίος! Αν μπορείς βάλε κανένα χάρτη!
Ωραίες εικόνες με ωραία περιγραφη χωρις να κουράζει..αν θες βαλε και κανα λινκ με ξενοδοχεία που ηταν καλα και για τα λεφτα τους και κανα χαρτη διαδρομης ..ειδικα το ορεινο της Κροατίας..
Καλα έκανες και έφτασες μεχρι το Σπλιτ γιατί αν το πάρεις μέχρι την Ριέκα θα χρειαστείς καινουργιο Σβέρκο απο τον αέρα :lol:
Σκέψου πριν 2 χρόνια που κάναμε παρόμοιο ταξιδι (αν και το πηγα μέχρι Σλοβενια) το κομμάτι των Δαλματικών απο Starigrad (https://www.youtube.com/watch?v=EC3DxrKe2IA) μέχρι το Senj (https://www.youtube.com/watch?v=EC3DxrKe2IA) είχε απαγορεύση κυκλοφορίας λογω των δυνατών ανέμων :eek: και μας υποχρέωσαν να παμε η απο εθνικη η μεσα απο τα βουνα..
Ωχ, τι λες τώρα, δε θυμάμαι τέτοια extreme πράγματα εγώ :eek:
Μία δόση τύχης (για να μη πω τίποτα άλλο :lol: ) την έχω με τον καιρό πάντως!
Στη Σλοβενία είχα μείνει στο Μαριμπόρ πριν μπω Στυρία - Νότια Αυστρία και έχω τέλειες εντυπώσεις, πριν και μετά (Weinstrasse!)
Πολύ ωραίος! Αν μπορείς βάλε κανένα χάρτη!
Θα βάλω χάρτες, ξενοδοχεία και βιντεάκι από το πέρασμα σύντομα (δεν την παλεύω με το video editing :D )
Χάρτες με τα ωραιότερα σημεία - κλειδιά, τα συνολικά χιλιόμετρα είναι γύρω στις 3100 και η διάρκεια μία εβδομάδα.
Μέρα πρώτη, Θεσσαλονίκη - Τζούρτζεβιτσα Τάρα
407499
Βγαίνει εύκολα και πολύ ευχάριστα απλώς δεν θέλετε να σας πιάσει καιρός στα βουνά και το φαράγγι!
Ξενοδοχείο Μοτέλ Τάρα δίπλα στη γέφυρα, έχει μόνο δέκα δωμάτια οπότε προσοχή. Θέα, τοποθεσία, φαγητό όλα εξαιρετικά.
Μπαίνοντας Μοντενέγκρο από το Κόσοβο :cool:
407500
Και η διαδρομή μέσα στο φαράγγι!
407501
Μέρα δεύτερη Τάρα - Σάβνικ - Κότορ και οπωσδήποτε πέρασμα μέσα από το Πάρκο Ντουρμίτορ.
Η Οδός Ηρώων αρχίζει άμεσα από το...ξενοδοχείο όπως και η απόλαυση!
407502
Και συνεχίζεται αμείωτη στο Σάβνικ :D
407503
Μέχρι το τέλος της Οδού Ηρώων πριν το Κότορ...
407504
Και καπάκι το κατέβασμα του φιορδ με απίστευτη θέα και διαδρομή:eek:
407505
Ξενοδοχείο στο Κότορ Apartments Ana, ακριβώς δίπλα στα τείχη έχει άπειρες επιλογές...
Τον Κόλπο του Κότορ τον γυρνάτε όλον και πέρνετε το φέρι - μποτ για να κλείσετε κύκλο, με μόνο δύο ευρώ έχετε ευκολία και ευκαιρία για ωραίες φωτό ;)
Ημέρα τρίτη Κότορ - Μόσταρ - Μάκαρσκα με το καλύτερο κομμάτι στη Βοσνία:
407506
Διανυκτέρευση σε ένα από τα άπειρα ενοικιάζομενα δωμάτια, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα των δικών μας.
Και ημέρα τέταρτη Μάκαρσκα - Σβέτι Γιούρε - Πλίτβιτσκα Γεζέρα με τις απίστευτες Δειναρικές Άλπεις για πρωινό :D
407507
Και το τελικό κομμάτι πριν την κορυφή!
407508
Όπως είπα ο αυτοκινητόδρομος προς τις λίμνες περνά από απίστευτες γέφυρες αλλά είναι δύσκολο να σταματήσεις για φωτογράφηση. Μόλις ο αυτοκινητόδρομος τελειώνει όλη η διαδρομή μέχρι τις λίμνες είναι υπέροχη, με ροή, γρήγορες καμπές και υπέροχη φύση!
407509
Σε όλα τα χωριά πριν από το Πάρκο υπάρχουν αριθμημένα καταλύματα, π.χ. στο χωριό Γιέζερτσε έμεινα στο Γιέζερτσε 77. Η απόσταση είναι μάξιμουμ 6 -7 χλμ και το πάρκινγκ στο Πάρκο δωρεάν για μοτοσικλέτες :D
Εγώ άφησα τα πράγματά μου στο μαγαζί με τα σουβενίρ για να μην τα κουβαλάω και ήταν ευγενέστατες οι κοπέλες και δέχτηκαν αμέσως ;)
Για φαγητό οπωσδήποτε στο Μπιστρό Βούτσνιτσα, υπέροχο φαγητό και απίστευτες τιμές!
407511
Να και το βιντεάκι μου από την ανάβαση στις Δειναρικές Άλπεις:
https://www.youtube.com/watch?v=z_vRok3Dg2U
Όλα τα λεφτά η θέα στο τέλος ;)
thanosgp
23/06/2019, 10:11
tsber ευχαριστούμε πολύ για τους χάρτες και την όμορφη παρουσίαση,πάντα όρθιος!
tsber ευχαριστούμε πολύ για τους χάρτες και την όμορφη παρουσίαση,πάντα όρθιος!
Εγώ ευχαριστώ για το όμορφο καλωσόρισμα, όλοι να είμαστε υγιείς να οδηγούμε και να απολαμβάνουμε :)
Υπόσχομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ταξιδιωτικά, συνοπτικά και μη, εν καιρώ!
Υ.Γ. Δυστυχώς για κάποιον λόγο το YouTube δεν δίνει την 4Κ ανάλυση στο βιντεάκι, το δίνει μόνο 1440p. Μάλλον έκανα κάποια πατάτα στο editing :D
GrDreamer
24/06/2019, 00:55
Tsber το θέμα σου και οι πληροφορίες είναι πολύ καλές. Το Σεπτέμβριο θέλω να κάνω ένα ταξίδι προς τα εκεί, το πρώτο εκτός Ελλάδος με μοτό. Μπράβο
Tsber το θέμα σου και οι πληροφορίες είναι πολύ καλές. Το Σεπτέμβριο θέλω να κάνω ένα ταξίδι προς τα εκεί, το πρώτο εκτός Ελλάδος με μοτό. Μπράβο
Σε ευχαριστώ φίλε μου, να είσαι καλά. Όπως έγραψα και παραπάνω το Ντουμπρόβνικ είναι ο καλύτερος προορισμός στην περιοχή και μπορεί να γίνει συνδυασμός με το Κότορ. Είχα πάει μέσω Αλβανίας αλλά χρειάζεται για εκεί τριετές διεθνές δίπλωμα από ΕΛΠΑ που είναι (ήταν) ένα 90άρι.
Η απόφαση είναι το παν και η εποχή που σχεδιάζεις να πας καλή, γιατί το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο στα σύνορα και έχεις να περάσεις και αρκετά!
Θέλω πραγματικά να δω πολλούς να το αποφασίζουν, να φορτώνουν και να φεύγουν, αφού φεύγω εγώ με μηχανάκι "πόλης", χωρίς φαίρινγκ, χωρίς ζελατίνες και χωρίς εξάτμιση όλοι μπορούν!
Εννοείται είμαι στη διάθεσή σου για έξτρα πληροφόρηση αν τη χρειαστείς :)
Το δίπλωμα ελπα για που είναι;
Μόνο Αλβανία ή και για τα υπόλοιπα;
Το δίπλωμα ελπα για που είναι;
Μόνο Αλβανία ή και για τα υπόλοιπα;
ΜΟΝΟ Αλβανία ήταν το 12' - 13', δεν το χρειάστηκα γιατί δεν με σταμάτησαν ποτέ αλλά εννοείται δεν πας χωρίς.
Στα υπόλοιπα διαβατήριο (για μη μέλη ΕΕ), πράσινη κάρτα, άδεια μοτό και μόνο για Κόσοβο δική τους πράσινη κάρτα που βγάζετε επί τόπου στα σύνορα (10 ευρώ).
Στα Βαλκάνια γενικά το διαβατήριο μετράει και στις περισσότερες χώρες πρέπει να έχει περιθώριο 4 μηνών πρίν τη λήξη του. Μία φορά μόνο που έληγε το δικό μου σε δύο μήνες με στραβοκοιτάξανε στην Ουγγαρία αλλά με αφήσανε να περάσω τελικά χωρίς πρόβλημα...
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση !!
Αν και σχεδόν τελειώνω την Ευρώπη,
Δεν έτυχε να βγάλω διαβατήριο και θα μου έσκαγε βαρύ
και διαβατήριο και δίπλωμα ελπα μαζί.
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση !!
Αν και σχεδόν τελειώνω την Ευρώπη,
Δεν έτυχε να βγάλω διαβατήριο και θα μου έσκαγε βαρύ
και διαβατήριο και δίπλωμα ελπα μαζί.
Τίποτα, ναι, είναι σίγουρα επιπλέον έξοδο και άχρηστο με τα νέα διπλώματα με λατινικούς χαρακτήρες!
antonis22260
24/06/2019, 12:56
Πολύ σε χαίρομαι φίλε που έκανες τέτοιο ταξίδι. Διαφωτιστικό το ποστ αυτό, διαδρομές, λεπτομέρειες, καλά να'σαι και πάντα ασφαλής.
taisteal
24/06/2019, 20:18
Ωραίος, πάντα τέτοια.
:beer:
Για το δίπλωμα ΕΛΠΑ που αναφέρεις ότι δεν πας Αλβανία χωρίς αυτό,δεν ισχύει.
Ούτε και το 12-13 χρειάζονταν.
Το γράφω για να μην τρέχει για δίπλωμα ΕΛΠΑ όποιος θέλει να ταξιδέψει προς τα εκει
Πολύ σε χαίρομαι φίλε που έκανες τέτοιο ταξίδι. Διαφωτιστικό το ποστ αυτό, διαδρομές, λεπτομέρειες, καλά να'σαι και πάντα ασφαλής.
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου, χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση, καλές και ασφαλείς βόλτες για όλους.
Ωραίος, πάντα τέτοια.
:beer:
Για το δίπλωμα ΕΛΠΑ που αναφέρεις ότι δεν πας Αλβανία χωρίς αυτό,δεν ισχύει.
Ούτε και το 12-13 χρειάζονταν.
Το γράφω για να μην τρέχει για δίπλωμα ΕΛΠΑ όποιος θέλει να ταξιδέψει προς τα εκει
Σε ευχαριστώ πολύ, έχουν περάσει χρόνια αλλά θυμάμαι ότι το είχα ψάξει μέχρι αηδίας τότε και είχα ρωτήσει όπου μπορούσα και όλοι μου λέγανε διεθνές. Είχα τσαντιστεί μάλιστα γιατί θέλανε αποκλειστικά το τριετές και όχι το μονοετές! Στην Αλβανία βέβαια ενώ στα μπλόκα σταματούσαν τους πάντες εμάς μόλις μας βλέπανε μας γυρνούσαν την πλάτη! Ήταν πολύ φιλικοί γενικά αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μπω Αλβανία χωρίς φουλ έγγραφα. Τότε οι περισσότεροι είχανε και το τρίπτυχο που ήταν χωρίς λατινικούς χαρακτήρες. Αφού το λες με τόση σιγουριά σε εμπιστεύομαι πάντως! Λιγότερη ταλαιπωρία και έξοδα :)
SAVVAS62
04/03/2021, 10:40
Συγχαρητήρια υπέροχο μοτο - οδοιπορικό !
Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας !
Συγχαρητήρια υπέροχο μοτο - οδοιπορικό !
Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας !
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου, ήμουν λίγο εκτός φόρουμ.
Ελπίζω να σου αρέσει και το τελευταίο που μόλις ανέβασα :beer:
costas106
30/05/2021, 19:42
Ωραίος!!!
Ωραίος!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα :beer: