View Full Version : Επιλέγοντας τις σωστές μπαταρίες!
Ο ρυθμός μεταβολής της V και Th, αν καταλαβαίνω καλά το σχήμα, εκφράζει στιγμιαία την κλίση της καμπύλης μεταβολής τους. Όταν λοιπόν η κλίση dTh/dt περάσει κάποια τιμή μειώνεται η φόρτιση ή σταματάει εντελώς για να μην ψηθεί η μπαταρία! Το ίδιο όταν το dV/dt αποκτήσει αρνητική τιμή δηλαδή μειωθεί η τάση.
Τσιπης John!
Μια χαρα τα καταλαβαίνεις..;)
Γενικα στην φορτιση, απολυτες τιμες παιζουν ρολο μονο σε ακραίες καταστασεις, σαν περιθωρια ασφαλειας..
π.χ. μεγιστη ή ελάχιστη θερμοκρασία (ωωω ναι.. δεν φορτιζουμε παγωμενες μπαταριες..), μεγιστη ή ελάχιστη ταση μπαταρίας (off και στις 2 περιπτωσεις για διαφορετικους λογους..)
Έχω δύο φακούς Maglite Led με 2 μπαταρίες μεγέθους D. Βρήκα λοιπόν δύο ειδικές θήκες D size της Panasonic που παίρνουν μέσα από μια επαναφορτιζομενη μπαταρία ΑΑ και λειτουργούν το φακό κανονικά. Θα χρησιμοποιώ Eneloop Pro 2500 mAh που ήδη έχω. Επιπλέον έτσι ο φακός ελαφραινει αισθητά. 431508
431509
Χαζεύοντας εδώ αλλά και διεθνώς (NKON) διαπίστωσα ότι οι ΚΑΛΈΣ επωνυμες μπαταρίες 18650 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα μαγαζιά. Με εξαίρεση τις πανάκριβες...
Χαζεύοντας εδώ αλλά και διεθνώς (NKON) διαπίστωσα ότι οι ΚΑΛΈΣ επωνυμες μπαταρίες 18650 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα μαγαζιά. Με εξαίρεση τις πανάκριβες...
Γιάννη δε σε πιάνω. Ποιες είναι οι καλές επώνυμες και ποιες οι πανακριβες;
Προσωπικά έχω αγοράσει και χρησιμοποιώ 3 Panasonic και 2 Sanyo 3500mAh στα 5,5-8 ευρώ. Ακριβές θεωρώ τις αντίστοιχες Nitecore, Sony και Fenix που κάνουν πάνω από 15 ευρώ έως 25ευρω.
Οι LG 3000mAh 30A που επίσης ήταν σε λογική τιμή κάτω από 10 ευρώ δεν τις βρίσκω...
Εννοώ πάντα με κουμπάκι μπροστά και χωρίς προστασία.
https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/lg-inr18650-mj1-buttontop.html
Με το ζόρι βρήκα αυτή. Την έχει κάποιος χρησιμοποιήσει;
Καλησπέρα.
Εγώ εμπιστεύομαι μόνο ''επώνυμες'' 18650 π.χ sony vtc 6, LG HG2,Samsung 30Q κάποιες από αυτές.
Αγοράζω 6 μπαταρίες τον χρόνο για χρήση σε συσκευή για άτμισμα που χρειάζεσαι ποιοτική μπαταρία και με ψηλά Α εκφώρτησης.
Κάτι efest,nitecore,coolfire, κάθε -fire ούτε να τις βλέπω,προτιμώ κατασκευαστή παρά κάποιον που βάζει την ταμπέλα του στο θερμοσυστελλόμενο και από μέσα άγνωστο τι έχει.
Φτηνές βρίσκω ονλαιν ,συνήθως σε ατμομάγαζα ,από 4-6 ε την μία .
Προσωπικά έχω αγοράσει και χρησιμοποιώ 3 Panasonic και 2 Sanyo 3500mAh στα 5,5-8 ευρώ. Ακριβές θεωρώ τις αντίστοιχες Nitecore, Sony και Fenix που κάνουν πάνω από 15 ευρώ έως 25ευρω.
Οι LG 3000mAh 30A που επίσης ήταν σε λογική τιμή κάτω από 10 ευρώ δεν τις βρίσκω...
Εννοώ πάντα με κουμπάκι μπροστά και χωρίς προστασία.
Οι sony έχουν πάνω από 15 ευρώ? :confused:
Γιάννη η nkon μια έχει, την άλλη όχι. Ετσι είναι συνέχεια.
Εγώ όταν λέω καλές εννοώ sony - murata, lg, sanyo, samsung, panasonic.
fenix, nitecore, olight και λοιπές, συνήθως έχουν μια απ' τις παραπάνω κάτω απ' το περιτύλιγμα, χωρίς αυτό να είναι κάτι σίγουρο. Εχουν βρεθεί μοντέλα της nitecore με no name από κάτω.
Συνήθως όλες αυτές είναι λίγο αισιόδοξες στα χαρακτηριστικά ενώ το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οτι έχουν τροποποιημένους πόλους και ένα κύκλωμα προστασίας που μπαίνει από τρίτο κατασκευαστή. Σε αυτό οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος της πολύ μεγαλύτερης τιμής. Όχι στο κύκλωμα αυτό καθεαυτό αλλά στο ότι έχουν περάσει από πολλούς που πρέπει να βγάλουν και αυτοί κάτι.
Τώρα κατά πόσο χρειάζεται κάποιος μπαταρίες με προστασία σε regulated φακούς, είναι άλλη υπόθεση. Άσε που αυτό το κοικλωματάκι στην μπαταρία είναι ακόμα κάτι που μπορεί να πάει στραβά.
Καλησπέρα.
Εγώ εμπιστεύομαι μόνο ''επώνυμες'' 18650 π.χ sony vtc 6, LG HG2,Samsung 30Q κάποιες από αυτές.
Αγοράζω 6 μπαταρίες τον χρόνο για χρήση σε συσκευή για άτμισμα που χρειάζεσαι ποιοτική μπαταρία και με ψηλά Α εκφώρτησης.
Κάτι efest,nitecore,coolfire, κάθε -fire ούτε να τις βλέπω,προτιμώ κατασκευαστή παρά κάποιον που βάζει την ταμπέλα του στο θερμοσυστελλόμενο και από μέσα άγνωστο τι έχει.
Φτηνές βρίσκω ονλαιν ,συνήθως σε ατμομάγαζα ,από 4-6 ε την μία .
Σε υψηλά αμπέρ μια vtc 5a θα σου δώσει τα ίδια mah με μια vtc6. Επίσης θα την πάρεις φθηνότερα και θα σου αντέξει περισσότερο. Το ίδιο και τα αντίστοιχα μοντέλα απ' τις άλλες μάρκες που ανέφερες.
:beer:
https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/lg-inr18650-mj1-buttontop.html
Με το ζόρι βρήκα αυτή. Την έχει κάποιος χρησιμοποιήσει;
Όχι αλλά έχω χρησιμοποιήσει την vtc6 η οποία στα 10Α θα σου δώσει όσο και αυτή η lg. (περίπου).
Γιάννη οι αναγραφόμενες τιμές είναι τα μέγιστα mah που θα σου δώσει και τα μέγιστα ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ* αμπέρ στα οποία μπορεί να δουλέψει. Για να σου δώσει όμως 3400 mah θα πρέπει να τη δουλέψεις σε συσκευή που δε θα ζητάει περισσότερα από 2Αμπερ.
*Οι sony από τότε που γίνανε murata αναφέρουν τα μέγιστα Αμπερ και όχι τα τα μέγιστα συνεχόμενα. Πχ η vtc6 δίνει 15Α συνεχόμενα και 30Α στιγμιαία. Αναφέρεται όμως σαν 30αρα.
Σε υψηλά αμπέρ μια vtc 5a θα σου δώσει τα ίδια mah με μια vtc6. Επίσης θα την πάρεις φθηνότερα και θα σου αντέξει περισσότερο. Το ίδιο και τα αντίστοιχα μοντέλα απ' τις άλλες μάρκες που ανέφερες.
:beer:
Όπως πχ μία samsung 25R
Οι καλύτερες μπαταρίες για άτμισμα πάντως, είναι οι LG HG2. (βασικά, βάσει της εμπειρίας μου, οι καλύτερες γενικά απο άποψη αντοχής)
Είχα πάρει 10 πρίν 3 χρόνια και τις χρησιμοποιώ ακόμα και τις 10...
Κάτι VTC6, VTC5a, 30Q, 25R που δοκίμασα (4άδες πάντα έπαιρνα), όλες δεν άντεξαν πάνω απο 1μιση χρόνο...
Άσε που σε 2μπάταρο μηχανικό με 0,16 αντιστάσεις (0,16 σύνολο, παράλληλες), οι 30Q μου έβγαζαν όλη μέρα... Κανένα άλλο σέτ δεν μου έβγαζε όλη μέρα.
Τώρα έχω μηχανικό παράλληλο με μία αντίσταση 1μιση ωμ ξέρω γώ (δεν την έχω μετρήσει ποτέ) και μου βγάζει 2-3 μέρες για πλάκα...
Έκοψα το κάπνισμα πριν 17 χρόνια, ούτε ατμιζω αρωματικά έλαια σαν βουδιστης μοναχός! :DΕίμαι λοιπόν ευτυχής, όχι ότι δεν μου λείπει ένα τσιγαράκι ορίτζιναλ με τον καφέ ή την παρέα ή μετά το φαΐ...
Τις μπαταρίες τις χρησιμοποιώ αποκλειστικά σε φακούς γιαυτό όπως είπα δεν ψάχνω protected, δεν έχω λόγο να πληρώσω κερατιάτικα. Όσο για τα αμπέρ χρήσης, μιας και δεν χρησιμοποιώ πάρα σπάνια turbo mode, ειναι 1-2Α το πολύ οπότε δεν έχω πρόβλημα.
Η LG που έβαλα παραπάνω απορρίφθηκε γιατί είναι μεν Κορεάτικη αλλά του 2016.
Δεν βιάζομαι άλλωστε.
Αντε ξαναρχιστε το κανονικο καπνισμα οι ατμιστες γιατι μας εχετε παρει στο λαιμο σας και δεν βρισκουμε μπαταριες για τα δραπανοκατσαβιδα μας..!!:D
Το πακέτο 4ΧΑΑ Eneloop Pro το αγόρασα στο κέντρο της Αθήνας προ 2ετιας περίπου 15 ευρώ. Κοιτάξτε τιμή αυτή την στιγμή σε παραπλήσιο μαγαζί. Μου έπεσαν και τα υπόλοιπα μαλλιά!
Τι έγινε ρε παιδιά μας έκλεισαν μέσα για να κάνουν χαμαιτυπειο την αγορά και την ζωή μας;
432138:blush::blush:
Κοντινό μαγαζί τωρα:
432139
Μιας και πέρασα από ένα ΙΚΕΑ προχθές, πήρα δύο πακετάκια 4ΧΑΑ και ένα 4ΧΑΑΑ επαναφορτιζομενες LADDA στα 2450 και 750 mAh. Γράφουν made in Japan, ο Θεός και η ψυχή τους... Ήταν σχεδόν φορτισμενες στο 80% οπότε γέμισαν γρήγορα.
Η εσωτερική τους αντίσταση σε mΩ κάτω από 100!:beer:
Έγραφαν να γίνει φόρτιση στο 1/10 του φορτίου, άφησα τον UMS4 και τις πλάκωσε στα 1000 και 500 mA αντίστοιχα κι ο Θεός βοηθός. :D
432186432187432188
Γιατί ο θεός και η ψυχή τους? Δε μπορεί να γράφει made in japan και να μην είναι. Δε τις πουλάει μια κινέζικη εταιρία που αν φάει πρόστιμο θα κλείσει και θα ανοίξει με άλλο όνομα.
40€ τον πουλανε τον NITECORE UMS4..
Χαθηκε ο κοσμος να βαλουν και ενα θερμιστορακι (λιγότερο απο 1€ μαζι με το κυκλωμα ελεγχου σε μαζικη παραγωγή) να παρατας πανω του τις μπαταριες και να κοιμάσαι τον υπνο του δικαίου..??:D
Γιατί ο θεός και η ψυχή τους? Δε μπορεί να γράφει made in japan και να μην είναι. Δε τις πουλάει μια κινέζικη εταιρία που αν φάει πρόστιμο θα κλείσει και θα ανοίξει με άλλο όνομα.
Σωστά!
40€ τον πουλανε τον NITECORE UMS4..
Χαθηκε ο κοσμος να βαλουν και ενα θερμιστορακι (λιγότερο απο 1€ μαζι με το κυκλωμα ελεγχου σε μαζικη παραγωγή) να παρατας πανω του τις μπαταριες και να κοιμάσαι τον υπνο του δικαίου..??:D
30 ευρώ τον πήρα πρόσφατα. Έχει υποτίθεται βελτιωμένο σύστημα ψύξης... Εγώ πάντως φροντίζω να είμαι κοντά!
Γιαυτό γουστάρω διπλά τον άλλο μου φορτιστή Opus4 που έχει 5-6 θερμιστορ + ανεμιστηρακι ψύξης.
Οι μπαταρίες του ΙΚΕΑ είναι made in Japan, και τις κατασκευάζει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία που κατασκευάζει μπαταρίες, της Fujitsu. Το ίδιο που κατασκευάζει και τις Panasonic.
Οι μπαταρίες του ΙΚΕΑ είναι made in Japan, και τις κατασκευάζει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία που κατασκευάζει μπαταρίες, της Fujitsu. Το ίδιο που κατασκευάζει και τις Panasonic.
Αν οι χωρητικότητες που γράφουν είναι σωστές και με την τιμή γύρω στα 4 ευρώ τότε ανήκουν στο ιαπωνικό θαύμα! Μπράβο και στο ΙΚΕΑ.:beer:Αν έφερνε και 18650 θα ξεπουλαγε ένα φορτηγό τη μέρα.
Οι αντίστοιχες ΑΑ και ΑΑΑ από λιντλ σε όσα σχεδόν πακέτα είχα πάρει τουλάχιστον η μία στις τέσσερις είχε μεγάλη εσωτερική αντίσταση και πεταγοταν άμεσα. :cry:
Σημ. Οι αλκαλικές Fujitsu AA και τετράγωνες 9V που χρησιμοποιώ συχνά είναι εξαιρετικές και σε λογική τιμή.
GEORGIOS
28/11/2021, 11:16
Βλέπω ότι υπάρχουν τώρα ΑΑ και ΑΑΑ επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiZn με 1,6V τάση, λίγο μεγαλύτερη από τα 1,5V των αλκαλικών και αρκετά μεγαλύτερη από τα 1,3V των επαναφορτιζόμενων NiMH, αλλά διαβάζω ότι θέλουν ειδικό φορτιστή για να τις φορτίζει πλήρως.
Επίσης έχουν βγάλει ΑΑ και ΑΑΑ επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου με 1,5V τάση (όχι 3,7V) για να τις χρησιμοποιείς σαν απλές μπαταρίες, αλλά μάλλον και αυτές θέλουν ειδικό φορτιστή.
GEORGIOS
28/11/2021, 12:15
Οι ΑΑ λιθιου 1,5 V ονομάζονται 14500 και δεν κάνουν για όλους τους φακούς.
Οι 14500 είναι 3,7V και όχι 1,5V.
Όλες οι επαναφορτιζόμενς λιθίου είναι 3,7v. Αυτά είναι τα ονομαστικά τους ή αλλιώς η καλή περιοχή τους. Φορτισμένες είναι 4,2 και στην εκφόρτιση εξαρτάται που θα φτάσουν, απ' το cut off της συσκευής. Οι περισσότερες συσκευές έχουν cut off στα 3,2 με 3.3v. H κατώτερη τάση της μπαταρίας βέβαια μπορεί να είναι και 2.8v. Αυτό το ξέρουμε μόνο απ' τον κατασκευαστή. Οπότε είναι και αυτός ένας λόγος που δεν παίρνουμε τα μέγιστα mah που αναγράφουν επάνω.
Δεν έχει σημασία αν είναι 10440 (διαστάσεις μιας ΑΑΑ), 14500 (διαστάσεις ΑΑ), 16340 (διαστάσεις μιας cr123), 16650 (διαστάσεις δυο cr123) , 18350 (2χ18350 έχουν τη διάσταση μιας 18650 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρούς φακούς με επιδόσεις μεγάλου, αφού βγάζουν πάνω από 8v).
Τα δυο πρώτα ψηφία είναι η διάμετρος και τα άλλα τρία το μήκος σε χιλ. Οι παραλλαγές 18360, 18700 δεν είναι στανταρ και οφείλονται σε κυκλώματα που μπαίνουν από τρίτους κατασκευαστές (θήρες micro usb, προστασίες κτλ).
Ακομα και οι μικροσκοπικές 10100 είναι 4,2v μαξ.
Από αριστερά 10180 - 10100 - 10440 (μέγεθος ΑΑΑ) - 14500 (μέγεθος ΑΑ) και 18500 (πάχος μιας 18650 με μήκος ΑΑ -> μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ζεύγη, σε φακούς που παίρνουν 3 cr123. Οι 3 cr123 είναι 9v και οι δυο 18500 είναι 8v.)
432532
Οι λιθίου που δεν είναι επαναφορτιζόμενες αλλά μιας χρήσης μπορεί να είναι ΑΑΑ 1,5v, AA1.5v ή cr123a 3v. Αυτά είναι τα ονομαστικά τους. Μέγιστα μπορεί να ειναι 1,6 ή 1,7. Δεν παίζει κανένα ρόλο και μπορούν να χηρισμοποιηθούν σε όλες τις συσκεύες. Μπορούν να κρατάνε το φορτίο σου για 10+ χρόνια και έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση σε συσκευές με μεγάλες απαιτήσεις σε ρευμα (αμπέρ). Έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά απ' όλες συμπεριλαμβανομένης της πολύ σταθερής χημείας που αντέχει σε χτυπήματα και ακραίες θερμοκρασίες. Γι' αυτό οι cr123a είναι οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες μπαταρίες για φακούς.
Για να πάρουμε κάτι κοντινό στις μη επαναφορτιζόμενες λιθίου πρέπει να πάμε σε χαμηλής αυτοεκφόρτισης NiMi (πχ eneloop). Και πάλι οι από πάνω υπερτερούν αλλά τις NiMi τις επαναφορτίζεις.
Οι απλές αλκαλικές αποδίδουν καλά μόνο σε συσκευές με χαμηλές απαιτήσεις. Πχ σε ένα φακό θα αδειάσει πολύ γρήγορα. Τα mAh που θα μας δώσει μια μπαταρία δεν είναι ανεξάρτητα απ' το ρευμα που ζητάει η συσκευή μας (αμπέρ). Όσο περισσότερα αμπέρ, για τις δυνατότητες της μπαταρίας, λιγότερη ενέργεια θα μας δώσει. Τα mah που αναγράφουν επάνω είναι για πολύ αργή αποφόρτηση. Οπότε δεν παίζει ρόλο αν μια αλκαλική είναι περισσότερα mah από μια NiMi.
Και κάτι ακόμα για τις cr123 γιατί είναι 3v. Οι περισσότερες συσκευές που παίρνουν cr123 είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν στα 3v (ονομαστικά). η μπαταρία πλήρως φορτισμένη είναι 3,2 και η συσκευή μπορεί να αντέχει μέχρι 3,6. Αλλά δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επαναφορτιζόμενη λιθίου ίδιου μεγέθους (16340) γιατί ειναι 4,2v και θα την κάψουμε.
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι RCR123 που είναι επαναφορτιζόμενες των 3v. Μερικοί αναφέρουν σαν rcr123 όλες όσες έχουν το μέγεθος μιας cr123 (δλδ και την 16340), αλλά αυτό είναι λάθος. Η rcr123 είναι lifePo και είναι 3v. Είναι επαναφορτιζόμενη αλλά έχει τη μισή χωρητικότητα μιας cr123.
There!
Πάτησα κατα λάθος την επεξεργασία μνμτος στο μνμ σου..
Γι' αυτό βλέπεις "τελευταία τροποποίηση από daz".
Δε σου άλλαξα κάτι.
Ναι βέβαια, συγνώμη, απροσεξία!
Διεγράφη άμεσα!
GEORGIOS
24/12/2021, 20:06
Παράγγειλα από Κίνα 4 μπαταρίες 21700 TrustFire 5000mAh.
Που να φανταστώ ότι πριν τις παραγγείλω, πρέπει να δω τι μήκος έχουν.
Ήξερα ότι το 700 σημαίνει μήκος μπαταρίας 70 χιλιοστά, και αν στο + έχει μπιμπίκι μήκος μέχρι 71,5 χιλιοστά. Έχω και άλλες μπαταρίες 21700 και 18700.
Σήμερα τις παρέλαβα και διαπιστώνω ότι έχουν μήκος μαζί με το μπιμπίκι 75 χιλιοστά.
Αποτέλεσμα δεν χωράνε ούτε στους φακούς, ούτε στους φορτιστές που έχω.
Και δεν το είχε γράψει κανείς στα reviews.
Πρέπει να πάθεις για να μάθεις.:lol:
Ήξερα ότι το 700 σημαίνει μήκος μπαταρίας 70 χιλιοστά, και αν στο + έχει μπιμπίκι μήκος μέχρι 71,5 χιλιοστά. Έχω και άλλες μπαταρίες 21700 και 18700.
Σήμερα τις παρέλαβα και διαπιστώνω ότι έχουν μήκος μαζί με το μπιμπίκι 75 χιλιοστά.
Πιθανώς είναι μοντέλο που περιλαμβάνει ενσωματωμένη ασφάλεια:
Κάποιες μπαταρίες έχουν προστασία! Η προστασία δεν είναι τίποτε άλλο από μια ασφάλεια που θα καεί όταν περάσει περισσότερο ρεύμα απ’ το επιτρεπτό (δεν ξέρω αν ασχολούνται και με τη θερμοκρασία). Βασικά είναι ένα mini κυκλωματάκι που παρεμβάλεται στον θετικό πόλο! Τοποθετείται πάντα από τρίτες εταιρίες για λογαριασμό άλλων και σκοπό έχει να μην επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία μας πέρα απ’ τα όριά της!
Είναι καλό? Χμμ… Εξαρτάται! Αν κάποιος κατάλαβε τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο! Ναι, μας προσφέρει μια έχτρα ασφάλεια αλλά..
1ον αυξάνει την αντίσταση της μπαταρίας! Δεν αναφέρθηκα καν στην εσωτερική αντίσταση των μπαταριών και ούτε θα το κάνω αλλά είναι ένα αναγκαίο κακό! Όσο μικρότερη τόσο καλύτερα!
2ον αυξάνει το μήκος της μπαταρίας η οποία μετά δε χωρά σε όλες τις συσκευές!
3ον. Δεν πρέπει να το εμπιστευόμαστε! Πρέπει να χρησιμοποιούμε την μπαταρία μας σα να μην υπάρχει γιατί μπορεί να αστοχήσει! Φυσικά αν δεν αστοχήσει και κάνει τη δουλειά του θα πληρώσουμε πάλι για καινούρια μπαταρία ή νομίζω μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία μας χωρίς αυτό, αφού περάσουμε καινούριο μονωτικό!
4ον και λιγότερο σημαντικό, αυξάνει την τιμή της μπαταρίας!
5ον. Ποτέ δεν προέρχεται απ’ τον κατασκευαστή της μπαταρίας. Ο “διανομέας” θα αλλάξει και το περιτύλιγμα οπότε δε θα ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας. Τουλάχιστον δε θα είμαστε σίγουροι οτι είναι αυτά που αναγράφονται!
Σας τρόμαξα? Αν πάρετε ένα φακό της olight και πληρώσετε τις πολύ καλές και ακριβούτσικες μπαταρίες του, με τα πιθανότατα, υπερ αισιόδοξα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά, δενκακό να πάρετε μια που έχει προστασία, απ’ την στιγμή που δεν έχετε ιδέα τι σκατά γράφω τόση ώρα, ή δεν έχετε ιδέα τι απαιτήσεις έχει ο φακός που πήρατε!
Ενδέχεται βέβαια να πήρες μοντέλο με υποδοχή φόρτισης microUSB, που επίσης έχει μεγαλύτερο μήκος.
GEORGIOS
24/12/2021, 20:34
Πιθανώς είναι μοντέλο που περιλαμβάνει ενσωματωμένη ασφάλεια:
Ναι έχουν ασφάλεια, αλλά και οι μπαταρίες που έχω έχουν ασφάλεια και έχουν το σωστό μήκος. Έχω και παλιές 18650 και 26650 TrustFire με ασφάλεια και σωστό ανάλογο μήκος.
Το 2012 αγόρασα τις πρώτες μου μπαταρίες λιθίου, για φακούς με περιστασιακή χρήση. Ήταν 18650 και 26650 TrustFire που δουλεύουν ακόμη με το 60% της αρχικής τους χωρητικότητας.
Ίσως αν κόψεις κάνα δυο σπείρες από το ελατήριο του φακού να χωρέσουν. Αυτό αν δεν υπάρχει εναλλακτική βέβαια.
GEORGIOS
26/12/2021, 21:44
Ίσως αν κόψεις κάνα δυο σπείρες από το ελατήριο του φακού να χωρέσουν. Αυτό αν δεν υπάρχει εναλλακτική βέβαια.
Όταν ο φακός παίρνει μία μπαταρία ..650, το ένα επιπλέον εκατοστό που έχει αυτή που πήρα, θα το καταφέρεις.
Αν όμως ο φακός παίρνει δύο μπαταρίες ..650 στην σειρά, τα δύο επιπλέον εκατοστά αποκλείεται να τα χωράει.
Τώρα κοίταξα τυχαία τις αλκαλικές μπαταρίες ΑΑΑ της Fujitsu που χρησιμοποιώ και είναι made in Indonesia...
Σχετικά φτηνές και πολύ καλές. Το ίδιο και οι 9βολτες.
Τώρα κοίταξα τυχαία τις αλκαλικές μπαταρίες ΑΑΑ της Fujitsu που χρησιμοποιώ και είναι made in Indonesia...
Σχετικά φτηνές και πολύ καλές. Το ίδιο και οι 9βολτες.
Ναι αλλά δεν είναι χαμηλής αυτοεκφόρτισης.
GEORGIOS
27/12/2021, 17:16
Σε ξένα φόρουμ γράφουν ότι τώρα το ΙΚΕΑ έχει σταματήσει να παίρνει τις μπαταρίες από Ιαπωνία και τις παίρνει από Κίνα. Υπάρχουν ακόμα σε κάποια καταστήματα ΙΚΕΑ Ιαπωνικές.
Το ίδιο έγινε και με τις μπαταρίες Amazon. Και αυτοί τις έπαιρναν από το ίδιο Ιαπωνικό εργοστάσιο, τώρα τις παίρνουν από Κίνα και τους βρίζουν οι καταναλωτές γιατί είναι πολύ χειρότερες.
Σήμερα τα Λιντλ έφεραν μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ, 7 ευρώ η οχτάδα. Θα πάρω 2-3 οχτάδες. Οι προηγούμενες άντεξαν 4-5 χρόνια. :D
Ναι αλλά δεν είναι χαμηλής αυτοεκφόρτισης.
Έχουν λήξη τουλαχιστον 5ετια.
Εγω τις χρησιμοποιώ άμεσα.
οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες από το ικεα, οι λευκές, ήταν από Ιαπωνία. Το ίδιο και οι τωρινές επαναφορτιζόμενες πρασινογάλαζες. Πριν 2-3 χρόνια είχε φέρει ταυτόχρονα καφέ επαναφορτιζόμενες NiMH με λιγότερα αμπερώρια και φθηνότερες από κίνα. Οι αλκαλικές που είχε δεν ήταν καλές
Το Lidl οι επαναφορτιζόμενες που φέρνει είναι από κίνα και δεν είναι καλές γιατί πολλές αστοχούν, οι αλκαλικές που είχε μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν made in Germany και ήταν τρομερές επιπέδου, duracell και energizer. Πλέον και αυτές τις φέρνει από κίνα
Έχουν λήξη τουλαχιστον 5ετια.
Εγω τις χρησιμοποιώ άμεσα.
Sory τώρα είδα οτι μιλάς για αλκαλικες ρε συ. Νομίζα μιλαγες για nimi.
Σε τι συσκευές χρησιμοποιείτε αλκαλικες μπαταρίες ρε σεις?
σε συσκευές που δεν λειτουργούν καλά στα μειωμένα βολτ των NiMH
Βάλτε μια παραπανω στη συστοιχια και καντε τη δουλεια σας..
σε συσκευές που δεν λειτουργούν καλά στα μειωμένα βολτ των NiMH
Τι εννοείς? Η αλκαλική έχει 1,6-1,5v μονο όταν είναι πλήρως φορτισμένη. Μετά η απόδοσή πέφτει. Το ευρος που δουελεύει είναι 1,6 με 0,9v.
H nimi λειτουργεί στο 1,2 μέχρι να αποφορτιστεί εντελώς.
433176
Σε τι συσκευές χρησιμοποιείτε αλκαλικες μπαταρίες ρε σεις?
Εγω σε αλκαλικές χρησιμοποιω τις 9βολτες σε 4 αυτόματα ποτιστικά στον κήπο.
Μέχρι τώρα έβαζα ΑΑ σε ρολόγια τοίχου και ΑΑΑ σε πιεσόμετρα και τηλεκοντρόλ. Σιγά σιγά τις αντικαθιστώ όλες αυτές με επαναφορτιζομενες.
Σε φακούς δεν το συζητώ όλες είναι πλέον επαναφορτιζομενες.
Σε φακούς δεν το συζητώ όλες είναι πλέον επαναφορτιζομενες.
Της ευκαιριας δοθεισης..
Εκεινοι οι φακοι που ειχαν μανιατο στο χερι, κυκλοφορουν ακομη..??
Τι εννοείς? Η αλκαλική έχει 1,6-1,5v μονο όταν είναι πλήρως φορτισμένη. Μετά η απόδοσή πέφτει. Το ευρος που δουελεύει είναι 1,6 με 0,9v.
H nimi λειτουργεί στο 1,2 μέχρι να αποφορτιστεί εντελώς.
433176
καλά, εννοείται ότι ισχύει το παραπάνω διάγραμμα αλλά δεν πέφτουν και τόσο απότομα σε μια καλή αλκαλική μπαταρία τα βολτ, βασικά αν πέσουν στα 1,3 είναι ήδη τελειωμένες που στις NiMH είναι τέρμα φορτισμένες
Τις χρησιμοποιώ τις αλκαλικές σε συσκευές που δεν μπορούν να δουλέψουν στα 1,3 βολτ που είναι πλήρως φορτισμένες οι επαναφορτιζόμενες, όταν τις βάζω μου βγάζουν σηματάκι άδειας μπαταρίας, και όταν πέσουν κάτω απο 1,3 δεν ανάβουν, γιατί είναι φτιαγμένες για αλκαλικές και να δουλεύουν στο περιθώριο 1,3-1,6 που είναι οι αλκαλικές, τέτοιες συσκευές έχω ένα πιεσόμετρο και ένα θερμόμετρο
νομίζω από την ευρωπαϊκή ένωση υπάρχει οδηγία να λειτουργούν πλέον κανονικά όλες οι συσκευές με τα χαμηλότερα βολτ των NiMH
επίσης τις αλκαλικές τις βάζω σε συσκευές που χρησιμοποιώ ελάχιστα ή καίνε λίγο ρεύμα και μέχρι να λήξει η μπαταρία δεν έχει ξεφορτισθεί (στα 5 χρόνια πχ.), για να μη δεσμεύω καλές ΝιΜΗ.
GEORGIOS
04/01/2022, 18:39
Αγόρασα 4 μπαταρίες 18650 3400mAh Sofirn με ενσωματωμένο USB για φόρτιση, από aliexpress 24.40Ε μαζί με τα μεταφορικά.
Σήμερα τις παρέλαβα, ήταν μέσα σε 4 φακούς που δεν το ανέφεραν πουθενά.
Μαζί με τους φακούς μου ήρθαν τσάμπα. :D
Ακόμη δεν τις μέτρησα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι σωστές.
433324
Θα τους είχαν τελειώσει τα αυτοκόλλητα UN3480, οπότε αναγκαστικά τις έστειλαν μέσα σε συσκευές με αυτοκόλλητο UN3481. :p
Αγόρασα 4 μπαταρίες 18650 3400mAh Sofirn με ενσωματωμένο USB για φόρτιση, από aliexpress 24.40Ε μαζί με τα μεταφορικά.
433324
Τις έστειλαν μέσα σε φτηνους φακούς γιατί σκέτες έχουν ειδικές προδιαγραφές μεταφοράς που είναι πανάκριβες.
Για σκέτη μπαταρία ασύρματου χειρός των 8 ευρώ μου ζήταγαν μεταφορικά 40+ ευρω!
Να ξανααναφερω ότι 4 φακούς Sofirn που έχω εδώ και 4+ περίπου χρόνια δουλεύουν άψογα, ο ένας μάλιστα με καθημερινή χρήση.
ioannispar
05/01/2022, 08:27
433324
Βάλε ένα λινκ αν μπορείς.
GEORGIOS
05/01/2022, 18:36
Τις έστειλαν μέσα σε φτηνους φακούς γιατί σκέτες έχουν ειδικές προδιαγραφές μεταφοράς που είναι πανάκριβες.
Για σκέτη μπαταρία ασύρματου χειρός των 8 ευρώ μου ζήταγαν μεταφορικά 40+ ευρω!
Να ξανααναφερω ότι 4 φακούς Sofirn που έχω εδώ και 4+ περίπου χρόνια δουλεύουν άψογα, ο ένας μάλιστα με καθημερινή χρήση.
Μάλλον δεν ισχύουν πια οι περιορισμοί για τις μπαταρίες, τουλάχιστον από Κίνα. Είναι διαθέσιμες μπαταρίες λιθίου από εκατοντάδες πωλητές στο aliexpress με ελάχιστα ή καθόλου μεταφορικά. Εγώ τους τελευταίους μήνες έχω παραλάβει 4 παραγγελίες. Οι 3 ήταν μπαταρίες κινητού αξίας 3-5 ευρώ.
Βάλε ένα λινκ αν μπορείς.
Από το Sofirn Official Store στο aliexpress πήρα τις μπαταρίες. Τώρα δεν είναι διαθέσιμες.
Και κάτι ακόμη, νομίζω μόνο Κινέζικες εταιρίες βγάζουν μπαταρίες με ενσωματωμένη USB για να φορτίζονται με έναν φορτιστή κινητού.
Όπως και πολλές άλλες χρήσιμες <πατέντες> τις βγάζουν μόνο Κινέζοι.
Έχουν βγάλει και μπαταρία όχι μόνο να φορτίζει αλλά και να δίνει ρεύμα. Μια μπαταρία δηλαδή να είναι και power bank.
Έχουν βγάλει και μπαταρία όχι μόνο να φορτίζει αλλά και να δίνει ρεύμα. Μια μπαταρία δηλαδή να είναι και power bank.
Πράγματι είδα τέτοιου τύπου σε μέγεθος 21700,5000+ mΑh.
Αυτές τις μέρες μου έρχονται προσφορές από Aliexpress και για μπαταρίες με εκφορτιση 20 και 35Α για ατμοτσιγαρα σε καλές τιμές.
Μεταφορικά 8,5 έως 12 ευρώ ασχέτως αριθμού μπαταριών.
Ο χρόνος άφιξης όμως μπορεί να φθάσει τους 3 μήνες... 434813
Με 8,5 ευρώ μεταφορικά συμφέρει αγορά 4 τεμ.
435038
[U]Έχουν βγάλει και μπαταρία όχι μόνο να φορτίζει αλλά και να δίνει ρεύμα.
666 φορες το διαβασα, αλλα δεν..
Υπηρχαν μεχρι τωρα μπαταριες που ΜΟΝΟ φορτιζαν..??
αααχ δευτεριτσα...:a014:
o_gavros
04/04/2022, 14:16
Ταυτόχρονα θα εννοεί ρε μαστορι.
Ενημερωτικά παλιές μπαταρίες από λαπτοπ πριν τις στείλετε ανακύκλωση ανοίξτε το pack.
Μέσα περιέχουν 18650 και όχι μόνο οι οποίες για χρήση φακού είναι εξαιρετικές
Ενημερωτικά παλιές μπαταρίες από λαπτοπ πριν τις στείλετε ανακύκλωση ανοίξτε το pack.
Μέσα περιέχουν 18650 και όχι μόνο οι οποίες για χρήση φακού είναι εξαιρετικές
Όχι δεν είναι. Οι περισσότερες αν όχι όλες, δίνουν πολύ λίγα Αμπερ και σε δυνατούς φακούς αργά ή γρήγορα θα κάνουν μπαμ.
Κάποιες μπορεί να κάνουν για κάποιους φακούς. Κάποιες μπορεί να κάνουν για άλλες δουλειές. Αλλά για όλες πρέπει να ξέρεις τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας και απαιτήσεις της συσκευής που θα χρησιμοποιηθούν.
Όχι δεν είναι. Οι περισσότερες αν όχι όλες, δίνουν πολύ λίγα Αμπερ και σε δυνατούς φακούς αργά ή γρήγορα θα κάνουν μπαμ.
Κάποιες μπορεί να κάνουν για κάποιους φακούς. Κάποιες μπορεί να κάνουν για άλλες δουλειές. Αλλά για όλες πρέπει να ξέρεις τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας και απαιτήσεις της συσκευής που θα χρησιμοποιηθούν.
Daz αν δεν έχεις ανοίξει laptop battery pack άνοιξε ένα. Σε όσα έχω ανοίξει έχω κρατήσει τα στοιχεία που ήταν καλά και δουλεύουν μια χαρά σε φακούς μέχρι τρεις 18650 πχ. Πόσο ποιο δυνατούς φακούς?
Led είναι όλοι οι φακοί που έχω. Τεσπα . Ιδέα έριξα πριν τις στείλετε ανακύκλωση και από προσωπική εμπειρία
Daz αν δεν έχεις ανοίξει laptop battery pack άνοιξε ένα. Σε όσα έχω ανοίξει έχω κρατήσει τα στοιχεία που ήταν καλά και δουλεύουν μια χαρά σε φακούς μέχρι τρεις 18650 πχ. ... . Τεσπα . Ιδέα έριξα πριν τις στείλετε ανακύκλωση και από προσωπική εμπειρία
Εχω ανοίξει.
Εχω και ένα ανοιγμένο με πολύ καλές μπαταρίες και το μόνο που μπορω να τις κάνω είναι να τις βάλω σε ένα powerbank που βάζεις εσύ ότι μπαταρίες θέλει. Παίρνει δυο μπαταρίες και δίνει μέγιστο 2Α και με τις δύο.
Εψαξα τα χαρακτηριστικά τους και δεν κάνουν για τίποτε άλλο.
Το ότι δουλεύουν μια χαρά δε σημαίνει οτι είναι ασφαλής η χρήση τους.
Πόσο ποιο δυνατούς φακούς?
Led είναι όλοι οι φακοί που έχω
Οι μπαταρίες που έχουν τα πακς είναι πολύ χαμηλής αποφόρτισης. Πολλοί φακοί σήμερα, ακόμα και φθηνοί, έχουν αρκετά μεγάλες απαιτήσεις. Όπως είπα και πριν πρέπει να ξέρεις χαρακτηριστικά μπαταρίας και συσκευής, διαφορετικά παίζεις ζάρια.
Ταυτόχρονα θα εννοεί ρε μαστορι.
Αυτο ρε καστορι ειναι ζητημα του φορτιστή και του αντιστοιχου κυκλωματος..
(την μπαταρια οτι την πεις θα κανει..)
Γιατι ρε φουσταραδες θετε να μΕ ανεβαζετε την πιεση..??
Χρησιμοποιώ 18650 από παλιά λαπτοπ σε φακούς και δουλεύουν μια χαρά. Έχω μάλιστα αντικαταστήσει μπαταρίες σε συστοιχια 8.4volt που δίνει ρευμα σε φως ποδηλάτου 5 x xml-t6 led. Σκοτώνουν και διαρκούν κιόλας.
Χρησιμοποιώ 18650 από παλιά λαπτοπ σε φακούς και δουλεύουν μια χαρά. Έχω μάλιστα αντικαταστήσει μπαταρίες σε συστοιχια 8.4volt που δίνει ρευμα σε φως ποδηλάτου 5 x xml-t6 led. Σκοτώνουν και διαρκούν κιόλας.
Προτείνεις και σε άλλους να το κάνουν αυτό?
Ρε παιδιά είστε σοβαροί?
Χωρίς να ξέρεις τις απαιτήσεις του φακού και τις προδιαγραφές της μπαταρίας, είναι δυνατόν να το προτείνεις σαν επιλογή?
Μιλάμε τώρα για μπαταρίες που εκτός προδιαγραφών, μπορεί να κάνουν μπάμ...
Το οτι εσείς κάνετε κάτι και δεν πάθατε τίποτα, δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να πάθετε στο μέλλον, ούτε οτι κάποιος άλλος δεν μπορεί να πάθει ζημιά ακολουθώντας τις οδηγίες σας...
Ναί, ανοίξτε τις μπαταρίες του laptop.
Δείτε τον κωδικό των κελιών, βρείτε τις προδιαγραφές τους και χρησιμοποιήστε τες κατάλληλα.
Όπως είπε ο daz όμως, συνήθως οι μπαταρίες των πακέτων, δεν έχουν υψηλή αποφόρτιση, γιατι δεν τη χρειάζονται. Οπότε δεν κάνουν για φακούς.
Προτείνεις και σε άλλους να το κάνουν αυτό?
Όχι, λέω εγώ τι έκανα και μέχρι στιγμής δουλεύει.
Έχεις δίκιο δεν ήμουνα σαφής.
Οι συνηθισμένες 18650 μπορούν να φορτισουν ένα κινητό μόνο αν τοποθετηθούν σε κάποιους φορτιστές με κατάλληλες υποδοχές. Έχω έναν τετοιο μικρό δύο θέσεων της Littokala.
Τώρα είδα ότι κάποιες μπαταρίες έχουν επάνω τους υποδοχή φόρτισης και δεν χρειαζετε να μπουν σε φορτιστή. Οι ίδιες επίσης μπορούν να συνδεθούν σε κινητό και να το φορτισουν.
Έχεις δίκιο δεν ήμουνα σαφής.
Οι συνηθισμένες 18650 μπορούν να φορτισουν ένα κινητό μόνο αν τοποθετηθούν σε κάποιους φορτιστές με κατάλληλες υποδοχές. Έχω έναν τετοιο μικρό δύο θέσεων της Littokala.
Τώρα είδα ότι κάποιες μπαταρίες έχουν επάνω τους υποδοχή φόρτισης και δεν χρειαζετε να μπουν σε φορτιστή. Οι ίδιες επίσης μπορούν να συνδεθούν σε κινητό και να το φορτισουν.
Ουτε τωρα εισαι σαφης, αλλα..
Μιλας για packs που εχουν ενσωματωμενο BMS..??
Όχι, μιλάει για μπαταρίες
435076
Έτσι μπράβο για απευθείας φόρτιση της μπαταρίας και από αυτή φόρτιση κινητού ή λαπτοπ.
Από μία μπαταρία δε θα φορτίσετε λάπτοπ.
Δε θα φορτίσετε ούτε τα περισσότερα απ' τα καινούρια κινητά με μπαταρίες των 5000mah.
Εχω powerbank που παίρνει 2 μπαταρίες και δε μπορεί να φορτίσει το κινητό μου. Στο παλιό μου κινητό κάτι έκανε.
Πρέπει να τσεκάρετε τι δίνει στην εξοδο. Κάτι έχει γράψει ο oldman λίγο πιο πίσω.
Επίσης αν η μπαταρία είναι πράγματι 3400mah μη περιμένετε ούτε κατα διάνοια να πάρετε τόσα.
Προσωπικά δεν έχω τέτοια εμπειρία.
Αυτό ισχυρίζονταν...
...Επίσης αν η μπαταρία είναι πράγματι 3400mah μη περιμένετε ούτε κατα διάνοια να πάρετε τόσα.
Ναι, γιατι το cut off των συσκευών, είναι πολύ ψηλότερο απο εκεί που έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής τη χωρητικότητα.
Άσε που δεν υπάρχει σταθερός τρόπος μέτρησης. Ο κάθε κατασκευαστής μετράει μέχρι όπου θέλει.
Όχι, λέω εγώ τι έκανα και μέχρι στιγμής δουλεύει.
Αυτές θα τις χρησιμοποιούσες?
Το πακ έχει 6 μπαταρίες. Τα χαρακτηριστικά του φαίνονται στην ετικέτα.
435083
Αυτές θα τις χρησιμοποιούσες?
Το πακ έχει 6 μπαταρίες. Τα χαρακτηριστικά του φαίνονται στην ετικέτα.
435083
Δεν τις βρίσκω. Που θες να καταλήξεις;
.........
Γιατι ρε φουσταραδες θετε να μΕ ανεβαζετε την πιεση..??
Για να σου φάμε την θεσούλα μωρή μανταρίστρα!!!
:roflmao::roflmao::roflmao::roflmao:
Ναι, γιατι το cut off των συσκευών, είναι πολύ ψηλότερο απο εκεί που έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής τη χωρητικότητα.
Άσε που δεν υπάρχει σταθερός τρόπος μέτρησης. Ο κάθε κατασκευαστής μετράει μέχρι όπου θέλει.
Ασφαλώς είναι και το cut off της συσκευής αλλά είναι και το ρευμα εκφόρτισης.
Η μέτρηση γίνεται είτε με δεδομένο ρευμα, είτε με δεδομένο χρόνο.
Edit.. Για να μη βάλουμε και τη θερμοκρασία στο παιχνίδι.
Η θερμοκρασία παίζει ρόλο στα αμπέρ συνεχούς (ή μη) εκφόρτισης. Όχι τόσο στη χωρητικότητα.
Προφανώς και η χωρητικότητα δεν είναι ίδια για όλα τα αμπέρ εκφόρτισης. Όσο ανεβαίνουν τα αμπέρ, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, άρα τόσο περισσότερες απώλειες υπάρχουν.
Στην πραγματικότητα, μπορείς απο μία μπαταρία, να τραβήξεις όσα αμπέρ θές, αρκεί να μην περάσεις την θερμοκρασία που λέει ο κατασκευαστής οτι είναι ασφαλής.
Όμως, επειδή πρακτικά δεν μπορείς να ελέγχεις την θερμοκρασία, σου λέει ο κατασκευαστής ποια είναι τα max αμπέρ που μπορείς να τραβήξεις στιγμιαία και ποιά είναι τα max αμπέρ που μπορείς να τραβάς συνεχώς.
Οι κατασκευαστές προσπαθούν να βγάλουν την μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα που μπορούν.
Δεν σημαίνει όμως οτι 2 μπαταρίες ίδιας χωρητικότητας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στις εκφορτίσεις διάφορων αμπέρ.
Για παράδειγμα, έστω 2 μπαταρίες 3Αh, διαφορετικού κατασκευαστή.
Αν τους τραβάς 3A, θα φτάσουν στο κατώτατο όριο τάσης τους σε μία ώρα. Αυτό το όριο όμως δεν είναι ανάγκη να είναι ίδιο. Της μίας μπορεί να είναι τα 2.7V και της άλλης τα 3.2V.
Ακόμα, η πτώση τάσης ανα τον χρόνο δεν θα είναι ίδια. Η μία μπαταρία μπορεί να κάνει 20 λεπτά για να πάει απο τα 4,1V στα 3,9V, ενώ η άλλη να περνάει απο αυτές τις τάσεις σε 10 λεπτά.
Ας υποθέσουμε όμως οτι η κατώτατη τάση και στις 2 μπαταρίες, είναι 3V και η καμπύλη τάσης/χρόνου είναι ίδια.
Αν τραβήξουμε σταθερά 6A και απο τις 2 (δεδομένου οτι τα 6A εκτφόρτισης είναι εντός προδιαγραφών), δεν σημαίνει οτι θα φτάσουν την κατώτατη τάση τους (3V στο παράδειγμά μας) σε μισή ώρα.
Η μία μπορεί να φτάσει σε 20 λεπτά, η άλλη στα 5. Αυτό γιατι η 2η μπαταρία θα ανεβάζει υψηλότερες θερμοκρασίες (όμως εντός προδιαγραφών, μίας και ο κατασκευαστής μας έχει πεί οτι τα 6A είναι ασφαλή για συνεχή εκφόρτιση), άρα θα έχει μεγαλύτερες απώλειες.
Αντίστοιχα, αν τραβήξουμε 1A και απο τις 2, ο χρόνος που θα τους πάρει για να φτάσουν την κατώτατη τάση τους, πιθανό να είναι πάνω απο 3 ώρες.
Ο κάθε κατασκευαστής, εκτός της χωρητικότητας, των αμπέρ συνεχούς εκφόρτισης, της κατώτατης τάσης και της max θερμοκρασίας λειτουργίας (και συνήθως και τα αμπέρ στιγμιαίας εκφόρτισης), μας δίνει και τους κύκλους ζωής.
Αυτό θα πεί, οτι αν είμαστε πάντα εντός προδιαγραφών, η μπαταρία θα έχει τόσους κύκλους ζωής, χωρίς να χάσει τις ιδιότητές της (όπως τη χωρητικότητα).
Ας πάμε λίγο και στο κομμάτι της κατώτατης τάσης.
Άν οι 2 μπαταρίες έχουν ίδια χωρητικότητα, αλλα η μία μπαταρία έχει 2,7V κατώτατη τάση και η άλλη έχει 3,1V, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε μία συσκευή που έχει cut off στα 3,4V (cut off είναι το σημείο που η συσκευή σου δείχνει οτι η μπαταρία έχει τελειώσει και σταματάει να λειτουργεί), αν θεωρήσουμε πως οι καμπύλη τάσης/χρόνου είναι και στις 2 αντίστοιχη, τότε η ωφέλιμη χωρητικότητα της 2ης μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη απο αυτή της πρώτης.
Στην πράξη βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να ισχύει αυτό, γιατι μπορεί η καμπύλη τασης/χρόνου της δευτερης μπαταρίας να πέφτει στα 3,3V μέσα σε μισή ώρα και μετά να παίρνει άλλη μισή ώρα για να πάει απο τα 3,3 στα 3,1V, ενώ η πρώτη, μετά απο μισή ώρα να είναι ακόμα στα 3,7V.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι οτι οι κατασκευαστές φτιάχνουν τις μπαταρίες για συγκεκριμένες χρήσεις. Ένα laptop, δεν χρειάζεται πολλά αμπέρ εκφόρτισης απο ένα κελί, οπότε θα χρησιμοποιηθεί μία μπατααρία που αποδίδει περισσότερα Αh σε λίγα αμπέρ εκφόρτισης, ενώ ένας φακός, που χρειάζεται αρκετά αμπέρ, θα χρησιμοποιήσει μία μπαταρία με τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Οι μπαταρίες λιθίου είναι απρόβλεπτες εκτός προδιαγραφών.
Άν βγούν εκτός, μπορεί απλά να χάνουν χωρητικότητα. Μπορεί όμως και να κάνουν και μπάμ.
Καλό είναι λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τις αντίστοιχες μπαταρίες για κάθε χρήση και όχι να βάζουμε ότι βρούμε, όπου βρούμε.
Οι μπαταρίες λιθίου είναι απρόβλεπτες εκτός προδιαγραφών.
Και εντος προδιαγραφων, παλι απρόβλεπτες ειναι..;)
(γι αυτο και εχουν βγει ενα καρο συστηματα "διαχειρισης" κύκλων και σημειων(εκ)φορτισης..)
Υ.Γ.
Σχετικα με την παραπανω περίπτωση της ταυτοχρονης φορτισης και παροχής ρευματος καταναλωσης, καλο θα ειναι να παιρνουμε υποψη και την δυνατοτητα της πηγης (τοσο αυτονοητο που κατανταει να αγνοειται..:cry:)
Εαν π.χ., φορτιζουμε την μπαταρια, η οποια συγχρονως φορτιζει(*) και μια συσκευη απο μια θυρα USB που εχει max παροχή 500mΑ, ΔΕΝ μπορουμε να ξερουμε ποσο ρευμα θα "κρατηθει" απο την μπαταρία (ωστε να φορτισει) και ποσο θα παει στην συσκευη..
(θα μπορουσαμε να το μαθουμε αν καναμε καποιες μετρησεις σχετικά με την αρχικη εμπεδηση της μπαταρίας και της συσκευής αλλα θα αφορούσε μονο στο αρχικο ρευμα φορτισης γιατι ο αλγοριθμος φορτισης ειναι διαφορετικός σε καθε περίπτωση..)
Κοινως, υπαρχει περίπτωση να αρχισει να φορτίζει η συσκευη μας ΜΟΝΟ αφου η μπαταρία εχει φορτίσει πληρως(almost) ή το ακριβως αντιθετο..
(*)Ατυχης όρος, γιατι η μπαταρία απλα αποτελει μια παθητικη "συνδεση" μεταξύ της πηγης ρευματος και της υπο φορτισην συσκευης..
Το πως θα συμπεριφερθει η κάθε μπαταρία εξαρτάται απ την σύσταση της. Ρυθμός αποφορτισης, θερμοκρασία κτλ.
Όλες είναι διαφορετικές και συμπεριφερονται όπως περιγράφει ο κατασκευαστής τους.
Και όλες οι συσκευές είναι διαφορετικές και οι απαιτήσεις τους πρέπει επίσης να περιγράφονται απ τον κατασκευαστή τους.
Οι μπαταρίες αυτές δεν είναι ΑΑ. Αν αποσταθεροποιθουν θα εκραγούν.
Και αυτο μπορεί να γίνει κυριως από δυο πραγματα. Απο θερμοκρασία και από χτύπημα.
Μια μπαταρία που μπορεί να δώσει Μαξ 3.5 Α αν τη χρησιμοποιούμε στα 5 θα ζεσταθεί πέρα απ τις προδιαγραφές της, θα αποσταθεροποιθει και θα εκραγεί. Τόσο απλά.
Βάζω μια μπαταρία με μέγιστο ρυθμό αποφορτησης 3.5Α σε ένα φακό. Το 3.5 είναι το μέγιστο που δίνει ο κατασκευαστής. Την βάζω σε ένα φακό με 1000 λιουμενς. Μετά από μισή ώρα ο φακός μου πέφτει απ τα χέρια. Σκύβω να τον πιάσω και την επόμενη στιγμη ξυπνάω με τα μούτρα φασκιωμένα.
Εγώ όμως ξέρω τι κάνω. Βάζω τη μπαταρία στο φακό χωρίς να βιδώσω το κουμπί πίσω. Παίρνω ένα πολυμετρο κοτσαρω τον ένα ακροδέκτη στη μπαταρία και τον άλλον στις γυμνές βόλτες του φακού (ή αν έχουν ανοδιωση, στο σώμα του φακού απ την μέσα μεριά). Ανάβω τον φακό στη μεγάλα σκάλα παίζοντας με τον ακροδέκτη που έχω στην μπαταρία σα να ήταν το κουμπί του και διαβάζω τα αμπέρ στο πολυμετρο. 3.2 καλά είμαστε.
3.2Α όσο η μπαταρία έχει 4.2ν μπορεί να είναι πολύ πάνω από 3.5Α όταν η μπαταρία έχει κάτω από 3.6ν. Τα αμπέρ δεν παραμένουν σταθερά. Αυξάνονται όσο πέφτει η ταση της μπαταρίας.
Μετά από μισή ώρα είμαι πάλι υποψήφιος για τα απο πάνω σενάρια και αναρωτιέμαι τι πήγε στραβά.
Τώρα όμως που το ξερω και αυτό αποκλειται να την πατησω. Βάζω την ίδια μπαταρία σε ένα φακό που στα 600λμ δε ζητάει πάνω από 1.5Α. Ε του πουστη και πάνω απ τα διπλάσια να ανέβουν καθώς πέφτει η ταση, είμαι εντός ορίων. Ο φακός μου μέχρι τα 3.4ν δουλεύει με εξισορρόπηση, δλδ κρατάει 600 λιουμενς ανεξαρτήτως φορτίου μπαταρίας. Απ τα 3.4 και κάτω δουλεύει direct drive για να μη σβησει αποτομα και μεινω χωρις φως. Που σημαίνει, οτι παίρνει απ τη μπαταρία οτι μπορεί αυτη να δώσει, βγάζοντας ομως λιγότερα λιουμενς τα οποία όσο πέφτει η τάση μειώνονται κι άλλο, φτάνοντας την μπαταρία σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ο κατασκευαστής του φακού δε περιγράφει τέτοιες συμπεριφορές, απλά προτείνει δύο cr123.
Αν οι γνώσεις μας δεν είναι αρκετές η μόνη λύση είναι να παίξουμε εκ του ασφαλούς.
Επώνυμες μπαταρίες με χαρακτηριστικά που υπέρ καλύπτουν τις απαιτήσεις της συσκευής μας.
Τα αμπέρ δεν παραμένουν σταθερά. Αυξάνονται όσο πέφτει η ταση της μπαταρίας.
Conservation of Energy ρε Αποστοληηηηηηηη..
Οταν η ισχύς (P=VxI) του φορτιου (Watts λαμπας) ειναι συγκεκριμενη, άμα πεφτει το ενα σηκωνεται το αλλο (αμα μπορει..)
Conservation of Energy ρε Αποστοληηηηηηηη..
Οταν η ισχύς (P=VxI) του φορτιου (Watts λαμπας) ειναι συγκεκριμενη, άμα πεφτει το ενα σηκωνεται το αλλο (αμα μπορει..)
Πςςς αμα ο άνθρωπας είναι σπουδαγμένος πετάει την αγγλικούρα αντί να πει "αρχή διατήρησης της ενέργειας" και μας ξυλιάζει ούλους. Είσαι Θεός ρε. Τι λέω Θεός, ημίθεος και βάλε!!:D:D
(Συγνώμη Αποστόλη)
Αυτό που έχω δει σε φακούς μεσαίας κατηγορίας είναι ότι όταν ανεβάσουν θερμοκρασία ή όταν πέσει η τάση τότε ρίχνουν την ένταση φωτισμού άρα και τα αμπέρ.
Αυτός παρακάτω είναι ο πρώτος φακός χαμηλού μπάτζετ που έχει υποδοχή για φόρτιση κινητού έστω και λίγο σε κατάσταση ανάγκης. Παίρνει μπαταρία 21700 5000mAh.
Εδώ φορτιζεται
435151
Εδώ δινει
435152
GEORGIOS
12/04/2022, 11:56
Όχι, μιλάει για μπαταρίες
435076
Αυτές οι μπαταρίες φορτίζονται εύκολα από το USB της μηχανής, του αυτοκινήτου ή του ηλιακού πάνελ. Χρήσιμες σε όσους κάνουν κάμπινγκ μακρυά από τον πολιτισμό.
Ομοίως και οι φακοί που έχουν ενσωματωμένη USB για φόρτιση.
Οι ατμιζοντες σαν την Πυθία στους Δελφούς ας πάρουν 4 τέτοιες μπαταρίες που δίνουν περίπου 20Α συνεχώς ή 35Α για λιγο. Περίπου 21 ευρώ κομπλέ (4τεμ).435183435184
Και γιατι να μην πάρουμε τις original της LG, αλλα να πάρουμε τις Liitokala απο την Κίνα?
https://eu.nkon.nl/lg-18650-hg2-without-warning.html
Ή πχ αυτές https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size/samsung-18650-inr18650-25r.html
που είναι σίγουρα αυθεντικές?
Πολύ καλή η nkon, ψωνίζω και από εκεί αλλά είναι out of stock εδω Και Καιρό. Ισως και οι Ολλανδοι από Κίνα ψωνίζουν. Δεν βλέπω να γράφουν χώρα παραγωγής.
Η nkon ψωνίζει απο τους παραγωγούς. Χώρα παραγωγής θα γράφει η LG, όχι η nkon.
Αν η LG είναι out of stock τότε δεν θα έχει ούτε η nkon.
Δηλαδή αποκλείουμε 100% την περίπτωση η LG να φτιάχνει μπαταρίες και στην Κίνα;
Εγω είμαι λίγο επιφυλακτικός...
Σημείωσε ότι η Liittokala δεν είναι κατασκευαστρια εταιρεία ούτε φορτιστων ούτε μπαταριών.
Όχι, δεν το αποκλείω, ούτε είπα ποτέ κάτι τέτοιο.
Αυτό που είπα, είναι οτι δεν θα πάρω liitokala μπαταρίες, που ισχυρίζονται οτι είναι HG2, αλλα θα πάρω LG HG2 απο κάπου που ξέρω οτι θα είναι αυθεντικές.
Αν δεν υπάρχουν HG2 και δεν μπορώ να περιμένω, θα πάρω VTC6, 30Q, 25R VTC5a ή κάποια άλλη εναλλακτική τέλος πάντων.
OK κατανοητό.
Όμως η απορία παραμένει : ποιες από τις παραπάνω δεν φτιάχνονται στην Κίνα;
Δεν το γνωρίζω και δεν είναι και σημαντικό για εμένα.
Σημαντικό είναι οτι οι παραπάνω είναι οι original μπαταρίες απο τις εταιρίες που τις παράγουν.
Η liitokala γράφει οτι είναι HG2. Δεν γράφει οτι είναι της LG.
Εδώ (https://www.nkon.nl/sk/k/hg2.pdf) είναι οι προδιαγραφές της LG HG2.
Μπορείς να μου δώσεις τις προδιαγραφές της Liitokala HG2?
Θα τις ζητήσω αν απαντήσουν...
OK κατανοητό.
Όμως η απορία παραμένει : ποιες από τις παραπάνω δεν φτιάχνονται στην Κίνα;
Δε μας νοιάζει Γιάννη, ας τις φτιάχνει και στην Ταϊλάνδη. Ας είναι γνήσιες LG και ας είναι από Ζιμπάμπουε.
Γιατί να παραγγείλω μπαταρίες από Κίνα, μάρκας λιτοκαλα? Επειδή λέει οτι είναι χ, ψ μάρκα?
Είχα εδώ και 4 περίπου χρόνια 3 Panasonic + 2 Sanyo σε 3400mAh/10A/18650 και 2 άσχετες αγνώστων στοιχείων για αποκλειστική χρήση σε φακούς.
Παρόλη την παγκόσμια ανακατωσουρα λόγω covid+Ucraina, παρήγγειλα και έλαβα σε λιγότερο από 1 μήνα!! 4 μπαταρίες, για τις οποίες διάβαζα καλές κριτικές κυρίως από Ρωσία, με κόστος 21 ευρώ κομπλέ.
Τώρα τα κακά παιδιά θα πουν: από αυτούς που χάνουν καταδρομικα χωρίς να ξέρουν πως και τι... εμπιστεύεσαι τις κριτικές; Όμως οι κάτοικοι του άνω ημισεως βορείου ημισφαιρίου είναι που έχουν μακρύ χειμώνα και δουλεύουν πολύ τους φακούς.
Οι μπαταρίες είναι της Liittokala που λέγαμε, ήρθαν σε κουτάκια χάρτινα μια μια και σε δεύτερο κουτάκι δύο δύο, μια χαρά. Εξωτερικά πολύ καλοφτιαγμενες, κίτρινες ώστε να ξεχωρίζουν από τις παλιές πράσινες, κόκκινες, μπλε που εχω και μισοψοφιες με τάση συντηρησης 3,7-3,8V.
Μπήκαν αμέσως για φόρτιση, οι εσωτερικές αντιστάσεις μετρήθηκαν και βρέθηκαν όλες στα σωστά όρια τιμών και φθάνοντας στα 4,2 V είχαν πάρει 1400mAh περίπου η κάθε μία. Όλα φυσιολογικά λοιπόν.
Εδώ λίγο πριν την πλήρη φόρτιση.
435307
435308
Όπως είχα γράψει παραπάνω η Liittokala δεν φτιάχνει μπαταρίες αλλά φορτιστές. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες σύμφωνα με την εταιρεία είναι της Samsung και μάλλον πρόλαβα τις τελευταίες που ήταν σε προσφορά.
435309
Περιμένω και άλλες 4 τύπου 14500/900mAh πες 800 καλύτερα, στα 11ευρω κομπλέ.
435332
Οι 14500 900mAh σήμερα,
μετά μια εβδομάδα δηλαδή, πωλούνται στην κανονική τιμή που είναι διπλάσια. Ήμουν τυχερος!
Βασικά ποτέ δεν βιάζομαι και περιμένω προσφορές...
Σημειώστε ότι τον τελευταίο καιρό οι παραγγελίες από Aliexpress έρχονται ταχύτατα μέσα στο μήνα χωρίς μπερδέματα στο ταχυδρομείο γιατί η πληρωμή του φόρου έχει ήδη γίνει στην αγορά.
Οι 14500 900mAh έφθασαν με speedex σήμερα σπιτι από Aliexpress ακριβώς 25 μέρες μετά την παραγγελια τους! Με πληρωμένο το ΦΠΑ δεν καθυστερούν καθόλου πλέον στο τελωνείο.
Εδώ να σημειώσω κάτι που έγραψα παλιότερα για τον φορτιστή NITECORE UMS4 που πήρα πρόσφατα. Γενικά φορτίζει άψογα αλλά καμμια φορά δίνει λάθος μέτρηση της εσωτερικής αντίστασης της μπαταρίας και πάντα προς τα επάνω!
Κάθε τέτοια φορά αναγκάζομαι και ξαναμετραω την εσωτερική αντίσταση στον άλλον φορτιστή Opus v2 που έχει ειδικό τεστ μέτρησης και παίρνω τις σωστές τιμές.
Προσοχή λοιπόν μην πετάξετε μπαταρίες από λάθος μέτρηση!
Ο τύπος μετά από 300 φορτισεις/εκφορτισεις σε ένα χρόνο, σε επώνυμες ΑΑ μπαταρίες τις ελέγχει και τα αποτελέσματα τα βλέπετε εδω
https://youtu.be/-jXQNY6rve8
ΙΚΕΑ LADA κορυφαίες και σε εξαιρετική τιμή.
Εφάμιλλες με Energizer και Panasonic Eneloop!
GEORGIOS
12/07/2022, 22:18
ΙΚΕΑ LADA κορυφαίες και σε εξαιρετική τιμή.
Εφάμιλλες με Energizer και Panasonic Eneloop!
Ναι αφού πρώτα τις έφτιαχνε το ίδιο εργοστάσιο που φτιάχνει και τις Eneloop.
Αλλά τώρα είναι κινέζικες.
Όλες όσες έχω πάρει μέχρι πρόσφατα, γράφουν made in Japan.