Σύνδεση

View Full Version : Ψάχνοντας τον μπάσο ήχο εξάτμισης

doctor_john
23/09/2019, 11:57
Μόνιμος καημός ακόμα και με τα πολλά κυβικά της μοτό.

Πλέον που θα το προσπαθήσω με αρκετά λιγότερα, το άγχος για την φίμωση των ενοχλητικών
υψηλών συχνοτήτων, την ενίσχυση των χαμηλών αλλά και την υποτυπώδη δημιουργία ανάδρασης
για σωστή λειτουργία, είναι μεγάλο.

Διαβάζω διάφορες "μελέτες" και συμβουλεύομαι για την βασική κατεύθυνση μουσικό τεχνολόγο
που μου βρίσκεται εύκαιρος :D και έχω καταλήξει στην παρακάτω απλή δομή με παράλληλο
σκοπό να μπορώ να το κατασκευάσω ο ίδιος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Από αριστερά προς δεξιά η κίνηση των αερίων, με κόκκινο ο "σιγαστήρας υψηλών, ενισχυτής χαμηλών και
εμπόδιο", με γαλάζιο ο ο υαλοβάμβακας της θερμομόνωσης.

410155

Ένα από τα εύκολα blog που έχω υπόψιν είναι το παρακάτω.
https://mybikeshop.wordpress.com/2008/02/17/filtration-of-sound/

Αν υπάρχει κάποια πρόταση, συμβουλή κλπ θα 'θελα να την ακούσω γιατί πλεον τα βλέπω
από πολύ κοντά και μπορεί να έχω χάσει μικροπράγματα ή και μεγαλύτερα...

Τα σχήματα είναι περιγραφικά, δεν έχουν απόλυτη σύμπτωση με τα μέτρα που σχεδιάζω τα τελικά.

OldMan
23/09/2019, 12:15
Εμπλεξες (και θες να μπλεξεις κι εμας..)

Τα μηχανικα ισοδυναμα των υψυ-ζωνο-βαθυ περατων φιλτρων δεν είναι τοσο απλα (απλοϊκα θα ελεγα) οσο φαινονται στο site που παρεθεσες..
(τα παραπανω στηριζονται στην εξωφρενικα απλή μετατροπή των αντιστοιχων ηλεκτρονικων για τα οποία υπαρχουν ετοιμες συναρτησεις μεταφορας Laplace των αναδρωντων στοιχειων, οπότε η υλοποίηση τους σε "ηχο" (SPL, dB, THD και αλλα ηχητικα γκρουπούσκουλα) ειναι piece of cake.. (για τους μυημενους, τουλαχιστον..)

Στην παρουσα περίπτωση, υπαρχει η μεθοδος trial & error (θα πεσει πολυυυυ ψυχοφαρμακο εκτός απο κοψε-ραψε) ή εξειδικευμενο μεταπτυχιακό στη Μηχανική Ρευστων σε συνεργασία με το τμημα Επιστημης Υλικων..

Υ.Γ.1
Υπόψιν ότι ΔΕΝ εχεις διαθεσιμο κατα το δοκουν ανηγμενο μηκος σωληνα εκτόνωσης ουτε διαμετρο αυτου, οπότε ξεκινας με μερικα γκολακια απο τα αποδυτηρια εις βαρος σου..

Υ.Γ.2
Δεν λεω ότι δεν μπορει να γινει.. ;)
Απλά θελει πρωτα να καταλήξεις σε καποια δεδομενα, οπως π.χ. το ευρος ζωνης που θελεις να φιμώνεται λιγοτερο (σε Hz) και να χρησιμοποιήσεις υλικά που δεν συντονίζονται στην συγκεκριμενη περιοχή συχνοτήτων, για να αποφύγεις αρμονικές υψηλης ταξης καθως και καταλληλη διαστασιολόγηση των θαλάμων ωστε να μην υπαρχει υποβιβασμός/ακυρωση της ακουστικής εντασης των χαμηλων συχνοτήτων λογω διαφορας φασης ..
(αν μιμηθεις μια καμπίνα ηχείου bass-reflex, ίσως ξεκινησεις απο καπου..)

doctor_john
23/09/2019, 12:24
Εμπλεξες (και θες να μπλεξεις κι εμας..)

Τα μηχανικα ισοδυναμα των υψυ-ζωνο-βαθυ περατων φιλτρων δεν είναι τοσο απλα (απλοϊκα θα ελεγα) οσο φαινονται στο site που παρεθεσες..
(τα παραπανω στηριζονται στην εξωφρενικα απλή μετατροπή των αντιστοιχων ηλεκτρονικων για τα οποία υπαρχουν ετοιμες συναρτησεις μεταφορας Laplace των αναδρωντων στοιχειων, οπότε η υλοποίηση τους σε "ηχο" (SPL, dB, THD και αλλα ηχητικα γκρουπούσκουλα) ειναι piece of cake.. (για τους μυημενους, τουλαχιστον..)

Στην παρουσα περίπτωση, υπαρχει η μεθοδος trial & error (θα πεσει πολυυυυ ψυχοφαρμακο εκτός απο κοψε-ραψε) ή εξειδικευμενο μεταπτυχιακό στη Μηχανική Ρευστων σε συνεργασία με το τμημα Επιστημης Υλικων..

Υ.Γ.
Υπόψιν ότι ΔΕΝ εχεις διαθεσιμο κατα το δοκουν ανηγμενο μηκος σωληνα εκτόνωσης ουτε διαμετρο αυτου, οπότε ξεκινας με μερικα γκολακια απο τα αποδυτηρια εις βαρος σου..

Δεν θέλω να σε ταλαιπωρήσω αλλά αν έχεις κάποια στιγμή χρόνο να μου εξηγήσεις τι εννοείς με το υστερόγραφο θα το 'θελα.
Γνωρίζω την τελική διάμετρο των σωλήνων που θα δεχθούν τα τελικά αν αυτό εννοείς.
Είναι το σύστημα mini twins της arrow που έφτιαξαν για το μοτέρ μου και έχω ακούσει από κοντά παρόμοια συστήματα
που όμως έχουν πολύ κοντά (σε μήκος) και τελείως ανοικτά τελικά.

ευχαριστώ για το χρόνο σου!

stefanos
23/09/2019, 12:32
Αν και δεν το πιάνω το σχήμα, νομίζω οτι απλά χρειάζεσαι πολύ όγκο.

OldMan
23/09/2019, 12:38
Εγραφα και ΥΓ2 όσο πόσταρες..

BTW, εκφρασεις όπως "ενισχυτής χαμηλων" σε καθαρα παθητικό συστημα δεν εχουν θεση..

stefanos
23/09/2019, 12:45
Εγραφα και ΥΓ2 όσο πόσταρες..

BTW, εκφρασεις όπως "ενισχυτής χαμηλων" σε καθαρα παθητικό συστημα δεν εχουν θεση..

Με φαντάζομαι στον πάγκο με τσιμπίδες σωλήνες και λαμαρινοψάλιδα απλωμένα...

Μετά το Υ.Γ 2 θα τα παράταγα άμεσα....:bawl:

OldMan
23/09/2019, 12:48
Ρε Πατερα, αμα δεν ξερεις τι ακριβως θελεις να κανεις δεν μπορεις να ξερεις και το ακριβη τροπο που θα το κανεις..

doctor_john
23/09/2019, 13:04
Καλά παιδιά μη φανταστείτε πως θα κάνω τρελές δοκιμές και πισωγυρίσματα λόγω λεπτομερειών.
Θέλω να πιστεύω πως θα κινηθώ εκ του ασφαλούς γιατί χρησιμοποιώ σύστημα που έχουν φτιάξει - ελέγξει άλλοι
και την χομπίστικη εμπειρία μου σε δικύλινδρα εδώ και 30χρόνια.

Ο διαθέσιμος χώρος της πρώτης εκτόνωσης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε διατομή από αυτόν που φαίνεται
στο σχήμα και σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω 0.8 ανοξείδωτο για το σύνολο του τελικού.

Η αρχική ανάγκη που ξέχασα να αναφερθώ, είναι να έχω τα τελικά μου σε τιμή που μπορώ να καλύψω
οπότε μάλλον θα τα παρατήσω δύσκολα. Τώρα αν θα πετύχω να βγάλω λίγο καλύτερο μπάσο
μόνο ο Θεός το ξέρει από πριν. :priest:

Υποτίθεται πως με ελεύθερα τελικά το σύστημα λειτουργεί, απλά για τα γούστα μου παραείναι φασαριόζικο με αρκετές υψηλες συχνότητες.

OldMan
23/09/2019, 14:59
Βρε go for it αλλα ειναι αμαρτία να κανεις την κοπτοραπτρια/γαζωτρια/πλακοραφου χωρις καποια βαση εκκίνησης.. ;)

Και μην καταπίνεις αμασητο οτι διαβαζεις γιατι υπαρχουν και αρκετες ανακριβειες..
(π.χ. στο αρθρο που παρεθεσες, τα 4db per stage υποβιβασμός ειναι στην πραγματικότητα 6.. σε ενα ηχητικο κύμα που μπαινει σε φιλτρο πρωτης ταξης, το σημειο αποκοπής των 3dB (το σημείο του ορίου αντίληψης στην διαφορά ακουστότητας) ειναι [ 10log(Pout/Pin), όπου Pout/Pin = 0.5 ] και πλεον η καμπυλη υποβιβασμου της εντασης έχει κλίση -6db/οκταβα (20dB/δεκάδα..)
Το αν σε φιλτρο 6ης ταξης παρουσιαζεται συνολικος υποβιβασμός 24dB, δεν οφειλεται στην ισομοιρασμένη εξασθενιση (4db/stage) της συγκεκριμενης συχνότητας αλλα στην "φορτωση" (γονατισμα) των προηγουμενων φιλτρων απο τα επόμενα..)

Πιασε τον μουσικο τεχνολογο αλα μπρατσετα γιατι σε βλεπω να ψαχνεις ντηλερακι αρον αρον..:smokin:

doctor_john
23/09/2019, 15:18
Πω πω, χίλια ευχαριστώ!
Θα κάνω ένα λεπτομερές να μπορεί να δεί όγκους και ακριβείς διατομές και θα του το πασάρω μαζί με τα γραφόμενα σου να δω τι θα μου πει.

Αν έχεις αντίρρηση για την χρήση 0.8 ανοξείδωτου πες μου, αν χρειαστεί 1mm το βάζω δεν με προβληματίζει το βάρος.

και πάλι ευχαριστώ!

υγ: είμαι κοντά στο να μιμηθώ καμπίνα bass reflex αλλά δεν βολεύει το σχήμα
να την σχεδιάσω εξαρχής. Έλεγα να πρεσάρω τον κώνο όταν ραφτεί έτσι ώστε να τον κάνω οβάλ
να γλιτώσω λίγο πιθανό ξύσιμο και να έχω θηριώδη διάσταση στον ένα άξονα τουλάχιστον
(στρογγυλό 12,5cm στο τέλος που μπορεί να δώσει οβάλ 10cm x ~15cm).

OldMan
23/09/2019, 15:47
Θα κάνω ένα λεπτομερές να μπορεί να δεί όγκους και ακριβείς διατομές και θα του το πασάρω μαζί με τα γραφόμενα σου
να δω τι θα μου πει.

Το πιθανοτερο ειναι να σου πει να πας απο 'κει που 'ρθες..
(αν δεν του παραθεσεις το ΕΥΡΟΣ ΖΩΝΗΣ που θελεις να υποβιβαζεται λιγοτερο..) ;)

Αν δε, δεν εχει καποιο CAD μαζι με καποιο Simulation program, δεν θα σε στειλει απο 'κει που 'ρθες..
(θα σε φωναζει κοντα του να μπορει να σε βαραει ανετα..)

Υ.Γ.
Για την επιλογη μεταξυ 0.8 και 1 mm, πρωτιστο κριτηριο θα πρεπει να ειναι λογος διαμετρου προς το παχος..
(δεν εχω την παραμικρη ιδεα για το τι ειναι καταλληλοτερο γιατι απλα βαριεμαι να ανοιξω πινακες St39 και να βρω την επιτρεπτη ελαστικοτητα σε σχεση με το συγκεκριμενο μηκος κυματος που θελεις να ακουγεται περισσοτερο.. - αν ταλαντωνεται ο σωληνας σε μηκος ακεραιου (υπο)πολλαπλασιου του μηκους κυματος των μπασσων, μπορει να εξουδετερωθουν τα μπασσα σου..)

DrBig
23/09/2019, 15:57
Ξεκινα με εφαρμογη της σχεσης για helmholtz resonator, αλλα συνυπολογισε και το οτι η διαμετρος της οπης θα πρεπει να αρκει για τον αριθμο κυλινδρων και ισχυ του μοτερ.

Σε γενικες γραμμες θελεις μεγαλο ογκο τελικου συδνυασμενο με μηκος και διαμετρο οπης (που δινονται απο την παραπανω σχεση) τετοια ωστε να φτιαξεις ενα band pass ακουστικο φιλτρο που να αφηνει να περασει μονο το ευρος συχνοτητων που σε ενδιαφερει.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance
Η τελικη σχεση ειναι η fh = μπλα μπλα μπλα

Επειδης ειναι πολυπαραμετρικη η σχεση, θα προτεινα αν κανεις ιδιοκατασκευη να αποφασισεις εξ αρχης την διαμετρο της οπης και να παιξεις μονο με το μηκος του σωληνα σε ενα τελικο αρκουντως μεγαλο σε ογκο.

Ενα βημα παραπερα ειναι να υπολογισεις τα στασιμα κυματα και στους 2 η 3 αξονες. Γι αυτο κοιτα εδω:
http://www.mh-audio.nl/Acoustics/HHReso.html

OldMan
23/09/2019, 16:03
Ψοφιος εισαι για μπρι μπιρι ρε Μπιγκουλα..
(αφου ΔΕΝ εχει αποφασισει συχνοτητες...!!!)

DrBig
23/09/2019, 16:14
Ψοφιος εισαι για μπρι μπιρι ρε Μπιγκουλα..
(αφου ΔΕΝ εχει αποφασισει συχνοτητες...!!!)

Εκει γυρω στα 100hz θα ειναι, το αποφασισα εγω γι αυτον!

sapila racing
23/09/2019, 16:39
Πω πω έχει πέσει πολύ θεωρία εδω...

Αυτό που έχω να πω είναι οτι τα καλύτερα μπάσα ever τα είχα με την Devil SB2.

doctor_john
23/09/2019, 17:22
Το πιθανοτερο ειναι να σου πει να πας απο 'κει που 'ρθες..
(αν δεν του παραθεσεις το ΕΥΡΟΣ ΖΩΝΗΣ που θελεις να υποβιβαζεται λιγοτερο..) ;)
.....

Δεν πρόκειται να μου το πει γιατί έρχομαι από την κουζίνα και είμαι αυτός που μαγειρεύει :lol:

Όσον αφορά το εύρος Hz λέω να μην αναφερθώ ακόμα, μη πω καμιά χοντράδα. Θα τον βάλω να μου πει στο περίπου το σύνολο του εύρους
που πιθανά αποδίδεται και μετά με μπακαλίστικο τρόπο ( κυματομορφές wav στα εργαλεία του) θα του πώ τι με ενδιαφέρει να χάσω και θα ενημερώσω και εδώ.

Σαν αστείο μόνο: όταν έγραψα το πρωί φανταζόμουν πως θέλω από 50Ηz και κάτω αλλά για να λέει ο DrBig από 100Ηz και κάτω μάλλον έχει καλύτερη εικόνα απο εμένα.

doctor_john
23/09/2019, 17:32
Πω πω έχει πέσει πολύ θεωρία εδω...

Αυτό που έχω να πω είναι οτι τα καλύτερα μπάσα ever τα είχα με την Devil SB2.

Στο Pantah; με τι υλικό την είχες;
Εμένα το καλύτερο μπάσο (R100RS) μου το έδωσαν ατσάλινα ανοιγμένα τελικά της Arrow με DB killer στο σωλήνα πριν από αυτά.
Σε επόμενο (R1100GS) με LeoVinchi race τιτανιο ήταν απλά εκκωφαντικό και στις ψηλές είχα τύψεις για μεγάλη ακτίνα γύρω μου.

DrBig
23/09/2019, 18:14
Εμένα το καλύτερο μπάσο (R100RS) μου το έδωσαν ατσάλινα ανοιγμένα τελικά της Arrow με DB killer στο σωλήνα πριν από αυτά.
Σε επόμενο (R1100GS) με LeoVinchi race τιτανιο ήταν απλά εκκωφαντικό και στις ψηλές είχα τύψεις για μεγάλη ακτίνα γύρω μου.

Στο 1150gs ειχα remus ανοιχτη (μη φανταστεις κανα μπουρι) και ειχε πολυ καλο ηχο. Γενικα στα μποξερ οι remus γραφει. Σημειωτεον, πως ηταν αρκετα ογκωδης.
Για την συχνοτητα που ειπα μη το δενεις σχοινι κορδονι, μονο δια δοκιμης και σφαλματος θα δεις τι σου παει. Παντως θα ειναι λαθος να κανεις τελικο κωνικο, αυτα εχουν το κακο συνηθειο να "φωναζουν"

doctor_john
23/09/2019, 18:21
Πρέπει να φωνάζει λίγο, είμαι με τα μισά κυβικά...

sapila racing
24/09/2019, 09:12

Την Devil SB2 την είχα σε 2βαλβιδο 4κύλινδρο Kawasaki 750.
Τιτανιο ήταν.

Είπες για 2κύλινδρο, αλλά τι μηχανάκι είναι? Δεν το είδα κάπου.

doctor_john
24/09/2019, 09:40
Λιγο υπομονή μη το ματιάσω :pink: όπου νά 'ναι κλείνει το μοτέρ, φαντάζομαι θα χαλαρώσω μετά.

Αν σε ιντριγκάρει είχε κιλά / ίππο όπως ένα 1100gs, 11,3:1 και ο στρόφαλος κινείται προς τα πίσω*

*μου το είπε μηχανικός, δεν το έχω ελέγξει.

OldMan
24/09/2019, 12:02
Σαν αστείο μόνο: όταν έγραψα το πρωί φανταζόμουν πως θέλω από 50Ηz και κάτω

Σαν σοβαρο μόνο: απο 50Hz και κατω θα σε ακουνε μονο τα σκυλιά.. :p

doctor_john
24/09/2019, 12:55
410202

OldMan
24/09/2019, 15:42
Καλυτερα μαγειρευε εσυ και ασε τον μουσικο τεχνολογο να βγαλει ακρη.. ;)

vaska
25/09/2019, 07:27
Ωρε μαναμ επιστήμονες που μαζεύτηκαν εδώ. Κι εγώ όταν καταφέρνω να κάνω μια τρύπα σωστά πάνω στα σημάδια, κάνω κωλοτουμπες. Μπράβο ρε παίδες, Χριστό δεν κατάλαβα αλλά μάλλον σωστά τα λέτε.

OldMan
25/09/2019, 13:57
Καλλιγραμε, αμα ειναι να εισαι (φυση και θεση) καγκουρας να μπορεις να το τεκμηριωνεις με επιστημονικες βασεις...
(π.χ. ξετρυπαω το τσιμπουκοφωνο στο RD γιατι η πλαγιομετωπικη επιφανεια του κοκοβιου κανει αντηχειο στις χαμηλομεσαιες και ο γείτονας μου φοραει κοχλιακό εμφυτευμα - και όχι γιατι γουσταρω να με ακουτε πριν ερθω..!! )

doctor_john
26/09/2019, 13:31
Ένα πιο ακριβές σχέδιο μέχρι να τελειώσουν στο MTI την μελέτη... :D

410394

stefanos
26/09/2019, 15:25
Ένα πιο ακριβές σχέδιο μέχρι να τελειώσουν στο MTI την μελέτη... :D

Τα διαφράγματα δεν φαίνονται να είναι διάτρητα, ο σωλήνας δεν φαίνεται διάτρητος, τον υαλοβάμβακα πώς τον εκμεταλλεύεσαι?

doctor_john
26/09/2019, 15:46
Δεν είμαι σίγουρος πως θα χρησιμοποιήσω τρυπητό σωλήνα στα σημεία που έχει υαλοβάμβακα.
Διάβασα και σε πολύ απλουστευμενες αναφορές πως περιορίζουν τις χαμηλές και το σκέφτομαι.
Τα διαφράγματα είναι απλά τοιχία που ξεχωρίζουν τα διαμερίσματα που χρησιμοποιώ.
Δεν έχω ιδέα αν θα ειχε νόημα να προσπαθήσω να περάσω καυσαέρια από μέσα τους
και να είμαι ειλικρινής, προσπαθώ να κρατήσω τους όγκους κοντά σε ήδη υπάρχοντες που έχουν χρησιμοποιηθεί και δουλεύουν.

Φίλος πρότεινε εχθές να τα εκμεταλλευθώ και αυτά (τα διαμερίσματα) αλλά χωρίς τον υαλοβάμβακα.

Μέχρι στιγμής ο υαλοβάμβακας είναι για θερμομόνωση και αποφυγή συντονισμών.
έτσι το σκέφτομαι, δεν γνωρίζω αν λειτουργεί :)

DrBig
26/09/2019, 16:40
Διαφραγματα μη βαλεις γιατι θες τον μεγαλυτερο δυνατο συνεχη ογκο.
Υαλοβαμβακα να βαλεις γιατι χωρις θα συντονιζει ασχημα.
Βασικα μην παρεκλινεις απο την απλουστερη δυνατη γεωμετρια. Υαλοβαμβακας σαντουιτς μεταξυ εξωτερικου κελυφους και εσωτερικου διατρητου αυλου σταθερης διαμετρου και στην εξοδο σωληνας διαμετρου λιγο μικροτερης απο την διαμετρο εισοδου της εξατμισης (πχ τα 2/3), με το μηκος του οποιου θα παιξεις. Το εσωτερικο διατρητο θες να εχει μεγαλη διαμετρο (πχ 2x με 3x διαμ. εισοδου) γιατι αυτο θα ορισει ουσιαστικα τον ογκο του τελικου. Κανοντας κωνικο τελικο ειναι ο ασφαλεστερος τροπος να μην εχεις καλο μπασο ηχο και να κανεις το μοτερ σου να ακουγεται σα κορνα.

OldMan
27/09/2019, 10:36
Οτι ειπε ο Αγις (ειδικα για τον τελικο κωνο..)!!

Αυξανει την ταχυτητα εξοδου των καυσαεριών (καλο για τον καθαρισμο του θαλαμου καυσης στις ψηλες στροφες) αλλα αυξανει και την συχνοτητα των πυκνωματων-αραιωματων (κακό για τον ηχο στις χαμηλες, ειδικα οταν προκαλουνται αρμονικες ζυγής ταξης..)

Υ.Γ.
Αγι, αμα δεν βαλει διαφραγματα θα του φυγει η σουφρα να στερεωσει καλά τον σωλήνα..

doctor_john
27/09/2019, 11:38
:blush:

το ροζ δωμάτιο είναι αυτόνομο με δικό του κώνο που σφηνώνει μέσα στον εξωτερικό και ράβεται - ασφαλίζει όλο μαζί.

Πως αυξάνεται η ταχύτητα εξόδου όταν ο σωλήνας εκτονώνει βαθιά μέσα του πάνω σε ένα κλειστό, κυρτό, ημισφαίριο που υποχρεώνει σε ανάποδη ροή και επιτρέπει την ροή μόνο στο 1/3 περίπου του ύψους που στην συνέχεια μπλοκάρει τον κώνο και έχει έξοδο μόνο τον τρυπητό σωλήνα;

sniper
27/09/2019, 11:44
:blush:

το ροζ δωμάτιο είναι αυτόνομο με δικό του κώνο που σφηνώνει μέσα στον εξωτερικό και ράβεται - ασφαλίζει όλο μαζί.

Πως αυξάνεται η ταχύτητα εξόδου όταν ο σωλήνας εκτονώνει βαθιά μέσα του πάνω σε ένα κλειστό, κυρτό, ημισφαίριο που υποχρεώνει σε ανάποδη ροή και επιτρέπει την ροή μόνο στο 1/3 περίπου του ύψους που στην συνέχεια μπλοκάρει τον κώνο και έχει έξοδο μόνο τον τρυπητό σωλήνα;

Να σου δώσω εγώ τα € να πας να πάρεις μία dragon να τελειώνουμε;

Δεν ξέρω το αποτέλεσμα, αλλά μόνος σου, μόνο εδώ θα γράφεις.

doctor_john
27/09/2019, 13:05
θα χρειαστώ δύο.. :a08:

OldMan
27/09/2019, 14:53

Πες μας ντε οτι αρεσκεσαι στο πινειν..!!

doctor_john
27/09/2019, 16:09
Έπεσα μέσα μικρός, δεν είναι κάτι που επιδιώκω :lol:

Νόμιζα ότι ήταν ευδιάκριτο ρε συ, έχει το σχήμα του κλασσικότερου DB killer το δεύτερο μισό..

stefanos
27/09/2019, 16:46
Διατήρησε το απλό.
Η μόνη εφαρμογή διαφραγματων που ξέρω είναι οι μαμισιες οπότε θα έχει ενδιαφέρον.

stefanos
28/09/2019, 09:55
Από την άλλη ο πρώτος θάλαμος κενός με μια τρύπα για να επικοινωνεί με τον δεύτερο και με υπολογισμένο όγκο θα μπορούσε να ακυρώσει κάποιες ενοχλητικές συχνότητες.

doctor_john
28/09/2019, 10:07
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο όγκος Στέφανε.
Ακόμα και το οβάλ του συνόλου θα διαμορφωθεί αναλογικά (με πρεσάρισμα δηλ) αν το αποφασίσω
γιατί βλέπω στα προσχέδια που κάνω πως είναι ομορφο στρογγυλό..

Δεν έχω αντίρρηση για την τρύπα, μάλλον θα το δοκιμάσω. Θέλω να το δώ σε στάδια με μία αλλαγή
την φορά, μήπως καταλάβω πως θα συμπεριφέρεται και μπορέσω να το ελέγξω λίγο.

doctor_john
29/09/2019, 21:45
Βρήκα λίγο χρόνο να ξεκινήσω ένα προσχέδιο, το βασικό είναι πως βρήκα σε καλούτσικο mood μερικούς μηχανικούς
που μου θύμισαν τα διαθέσιμα κυβικά και μερικές βασικές αρχές να μη το παρακάνω με τις εξαγωγές.

Έτσι αναθεώρησα αρκετά τις διατομές που νόμιζα πως χρειαζόμουν μέχρι τα τελικά και μέσα σε αυτά.
Θα πρέπει να ρωτήσω για κάποιες λεπτομέρειες ελέγχου του αισθητήρα λάμδα από το power commander και να
ξαναρωτήσω χωρίς να γίνω φορτικός τον μηχανικό εξατμίσεων την γνώμη του για τις εξαγωγές.

Φωτό να χαλαρώσουμε την ώρα που ανοίγω φύλλο για τελικό :facepalm:

410562

Αν μπείτε σε κανα ασανσερ και λείπουν μερικά κομμάτια, μη το κάνουμε θέμα. Σαββατιάτικο μουρλαθηκα στη γύρα να βρω πρώτες ύλες..

doctor_john
03/10/2019, 12:11
έλα το update!

Επιστροφή στην αρχική σκέψη και διαχείριση δημιουργίας αρμονικής; φίλτρου; σορυ μου τα εξηγούν αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς.
Θα πάει στον κατάλληλο με ακριβή μεγέθη, να προσπαθήσει να το τσεκάρει για συντονισμούς και βλέπουμε.

410739

OldMan
03/10/2019, 13:08
Πιστευω να εχεις καταλαβει πως, με παθητικα στοιχεια, ΔΕΝ ενισχυεις τα μπασσα..!!
(το μονο που μπορεις να καταφερεις ειναι να μειωσεις τις υψηλομεσαιες..)

Αυτα που σου εξηγουν (και δεν θυμασαι) αφορουν σε φιλτρα που υποβιβαζουν την ενταση του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ήχου με την δημιουργία/διαχειριση αντι-φασικων αρμονικων αρτιας(ζυγής) ταξης ωστε να "αφαιρουνται" (υποβιβαζονται σημαντικά ή και εξουδετερώνονται) οι ανεπιθύμητες υψηλομεσαιες..
(αμα δεν βαριεσαι, ριξε μια σύνθεση σειρας Fourier για σύνολο καθαρων ημιτονοειδών στα 100Hz, που γουσταρει και ο Μπίγκουλας, και ριξε στο καπακι και μια αναλυση μετασχηματισμου Laplace για την συναρτηση μεταφορας σε ενα ευρος απο π.χ. 80 - 120 Hz για να διαπιστωσεις οτι χρειαζεται ΜΕΓΑΛΗ ακριβεια στο τι θα κοψεις, που θα το κοψεις και πως θα το κοψεις..)

Αλλιως, καλο κουραγιο..!!
(ριξε και μια ματια πια ηρεμηστικα συνταγογραφούνται..)

doctor_john
03/10/2019, 14:04
Μάλλον σε μπέρδεψα από την αρχή με το χαρακτηρισμό που έκανα για τον "ενισχυτή"...
Να "καθαρίσω" όσο περισσότερο τον ήχο προσπαθώ απο τις ενοχλητικές ψηλές και αν αυξηθεί
η ένταση του ήχου λόγο νέων διατομών - διαχείρισης από το σύνολο λαιμών - τελικών, καλώς.

Σε γενικές γραμμές η ένταση του ήχου που έχω δει να αποδίδει το μοτέρ με αλλαγή του καζανακιού και χρήση τελικών του εμπορίου
είναι αρκετή. Απλά θα 'θελα να το έχω με δύο τελικά και επι τη ευκαιρία λέω μήπως και καταφέρω να αφαιρέσω μερικές ενοχλητικές
συχνότητες πετυχαίνοντας καλύτερο μπάσο.

Όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων δεν μπορώ να σου πω ψέματα. Προσπαθώ να ορίσω πράγματα που όπως και
να έχει, δεν είναι οικείο αντικείμενο εργασίας μου. Απο εκεί και πέρα θα το παλέψω αλλά δεν αγχώνομαι κιόλας.

Θα κάνω το προσχέδιο με τα προτεινόμενα υλικά, θα το κοτσάρω σε κανα μονοκύλιδρο να δω πως πάει
και ανάλογα την όποια απόδοση έχει θα αποφασίσω αλλαγές και την κατασκευή δύο.

Δεν τσαντιζομαι εύκολα αν δεν πετύχω κάτι που δεν έχω ξανακάνει. Αν αντέγραφα κάποιο τελικό και το έβγαζα χάλι θα έβριζα
αλλά κάτι που μου ήρθε και δεν μου κοστίζει πολύ - δεν με καθυστερεί... ποσώς. Ισα - ισα που αν είναι τραγική αποτυχία
θα έχω αποκλείσει με μεγαλύτερη ασφάλεια τι δεν πρέπει να κάνω. :beer: