View Full Version : Παραμυθιά Θεσπρωτίας-Σπήλαιο Αγίου Αρσενίου 19-1-2020
Κάθε φορά ξεπερνάω τον εαυτό μου.Χειμωνιάτικη μονοήμερη εξόρμηση 920Km μαζί με 2.30 ώρες πεζοπορίας.
Εκεί που κάποιος σκέφτεται οτι θα πάει για τουλάχιστον 2-3 μέρες ή μόνο το καλοκαίρι για διακοπές, βρίσκομαι σε μια μέρα και την ίδια επιστρέφω στο σπίτι μου,έχοντας ολοκληρώσει τον στόχο μου.
Κύριος στόχος της εξόρμησης ήταν η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου,στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.Το γιατί κάποιος κάνει τόσα χιλιόμετρα μέσα στο χειμώνα αφήστε να το απαντήσουν οι εικόνες που είδα...
Χάρτης διαδρομής.
414398
Στο πήγαινε πήγα απο παλιά εθνική μέχρι την Κόρινθο,απο εκεί μέσω Νέας μέχρι το Ξυλόκαστρο και απο εκεί ξανα στην παλιά μέχρι το Αίγιο μιας και αξίζει η παραλιακή διαδρομή.Μετά τη γέφυρα ανέβηκα μόνο απο παλιά μέχρι Αμφιλοχία και απο εκεί Βόνιτσα-Πρέβεζα και απο το Μόρφι ανέβηκα στην Παραμυθιά.
https://www.youtube.com/watch?v=RzaYiUuzs7o&feature=emb_title
Ακριβώς πάνω απο την Παραμυθιά βρίσκεται το όρος Γκορίλας.Προέρχεται από το παλαιοσλαβικό Gor που σημαίνει βουνό, π.χ. Za-gor [Ζαγόρι] πίσω από το βουνό).Στις παρυφές του όρους βρίσκεται η Αρχαία Ελέα. Η ιστορία της είναι τεράστια, και σήμερα, σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του πανύψηλου τοίχους όπως και αρκετά ερείπια δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών κατοικιών. Πρόκειται για το σημαντικότερο ορεινό οικισμό στην αρχαία Ελεάτιδα, την περιοχή δηλαδή μεταξύ του Νεκρομαντείου Πρέβεζας (στο χωριό Μεσοπόταμος) και της Παραμυθιάς, όπου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών.
414399
Η ακρόπολη της Ελέας ιδρύθηκε περίπου το 350 π.Χ.Τοτε χρονολογούνται τα χάλκινα νομίσματα που άρχισαν να εκδίδουν οι Ελεαίοι.Την εποχή της απουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία στην Ασία, η Ελέα ενετάχθη στο Κοινό των Ηπειρωτών.
Η περιοχή κατελήφθη από τους Ρωμαίους το 168 πΧ . Μετά τη Ναυμαχία του Ακτίου, οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στήν Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζας.
https://www.youtube.com/watch?v=8GYNuhhX8hg&feature=emb_title
Αυτή η μεριά του βουνού είναι πολύ άγρια και μου θύμισε έντονα την Τύμφη και την Τραπεζίτσα απο την πλευρά της χαράδρας του Αώου http://ncclub.gr/index.php/topic,5394.0.html
414400
Απο τον Αρχαιολογικό χώρο ξεκινά χωματόδρομος που ανεβαίνει σχεδόν μέχρι τα 800 μέτρα υψόμετρο.Στο σημείο αυτό γίνονται πτήσεις με παραπέντε και έχει μοναδική θέα.Η χωμάτινη διαδρομή είναι και αυτή φανταστική.
https://www.youtube.com/watch?v=Dar0r30xO00&feature=emb_title
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι εικόνες που θα ακολουθήσουν είναι μοναδικής ομορφιάς,προετοιμαστείτε κατάλληλα!
414401
414402
Εχουν γίνει εργασίες ευρωπαϊκού επιπέδου διάνοιξης του μονοπατιού προς το σπήλαιο και σήμερα μπορώ να πω οτι πρόκειται για ένα απο τα ομορφότερα μονοπάτια που έχω κάνει.
414403
414404
414405
Διακρίνεται το μονοπάτι χαμηλά κάτω απο τις άγριες ορθοπλαγιές του Γκορίλα
414406
Είχε λίγη θολούρα για χειμωνιάτικη μέρα αλλά και πάλι η θέα είναι μοναδική
414407
το μονοπάτι έντονα ανηφορικό σε κάποια σημεία
414408
Πρώτη στάση μετά απο 20 λεπτά.Σύμφωνα με την απαισιόδοξη ταμπέλα θα έπρεπε να έχω κάνει 40 μέχρι εδώ.Προφανώς έχουν υπολογίσει ρυθμούς γέρου,γιατί εντάξει δε με λες και αθλητή ορεινού τρεξίματος :lol:
414409
Συνεχίζοντας μαγεύομαι,γιατί αραγε?
414410
Πέρα από τα υπόλοιπα, έμαθα πράγματα που αγνοούσα!
Keep riding:beer:
414411
414412
Υπάρχουν κάποια αχρείαστα,κατα τη γνώμη μου,βοηθήματα για έναν μέσο πεζοπόρο.Είναι όμως εντυπωσιακό το οτι έγινε πραγματικά σωστή δουλειά.Μπράβο στο συνεργείο που ανέλαβε το έργο.
414413
414414
414415
Συνεχίζοντας απορεί κανείς πως γίνεται να μη φαίνεται η σπηλιά πουθενά αλλά και πως κατευθύνεται το μονοπάτι,το οποίο είναι δυσδιάκριτο απο μέση απόσταση.
414416
414417
414418
414419
Φωτό τραβηγμένη προς τα πίσω.Αγρια ομορφιά με τη χαμηλή νέφωση και τις ορθοπλαγιές
414420
Συνεχίζοντας η σπηλιά είναι άφαντη αλλά δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς αφήνομαι στην ομορφιά του τοπίου
414421
414422
414423
414424
414425
Σχεδόν 5 λεπτά μακριά απο τη σπηλιά και ακόμα δε φαίνεται πουθενά,πραγματικά απίστευτο
414426
Ξαφνικά το σπήλαιο μου αποκαλύπτεται και είναι πραγματικά εντυπωσιακό
414427
414428
414429
Στο βάθος διακρίνω μια σκάλα και πλησιάζω
414430
414431
Την ανέβηκα αλλά στο τέλος της έπρεπε να σκαρφαλώσω σε βρεγμένα βράχια για να φτάσω ψηλότερα και δεν το ρίσκαρα.Δεν έχω ιδέα για ποιό λόγο μπορεί κάποιος να έβαλε σκάλα εκεί.
414432
Λέγεται οτι ο ίδιος ο Αγιος Αρσένιος ασκήτεψε εδώ για αυτό και πήρε το όνομά του το σπήλαιο.
https://www.youtube.com/watch?v=uhul5DuHIT8&feature=emb_title
Κατεβαίνοντας ο καιρός καθάρισε κάπως και είδα διαφορετικές εικόνες
414433
414434
Επιστροφή στο μηχανάκι
414435
Στην επιστροφή πρόλαβα να είμαι στο σούρουπο μέχρι την Αμφιλοχία χρησιμοποιώντας μόνο παλιά εθνική και τότε για λόγους ασφαλείας βγήκα στην Ιόνια οδό για το υπόλοιπο της διαδρομης.
Ήταν μια υπερβατική εξόρμηση για τα δεδομένα της εποχής αλλά είπαμε,αφήνω τις εικόνες και όσους διαβάζουν να κρίνουν αν άξιζε τον κόπο.
Πάντα όρθιοι!:beer:
Πάντα αξίζει τον κόπο Βασίλη,συνέχισε να μας εκπλήσεις και να γεμίζεις τον σκληρό του μυαλού σου υπέροχες εικόνες!
o_gavros
21/01/2020, 20:17
Σε χαίρομαι ρε Μπίλλυ!
Απο που τα ανακαλύπτεις όλα αυτα τα τοπία ρε συ;
Το γιατί κάποιος κάνει τόσα χιλιόμετρα μέσα στο χειμώνα αφήστε να το απαντήσουν οι εικόνες που είδα...
Αν κανείς ρωτάει γιατί, κάτι δεν έχει καταλάβει.
nikosmec
22/01/2020, 07:51
Billy συνέχισε έτσι... εγώ πάντως ήδη έχω πάρει αρκετούς προορισμούς που έχουν μπει στους επόμενους στόχους. Ωραία η Θεσπρωτία, ενώ η Ήπειρος είναι συχνός προορισμός μου συνήθως επικεντρώνομαι προς Τζουμέρκα-Ζαγόρια, μάλλον πρέπει να μπει και η Θεσπρωτία στο παιχνίδι.
+:beer: για το καταδρομικό του πράγματος, όλο λέω άντε να έρθει σκ να κάνω κανένα τέτοιο και όλο το αναβάλω...
Σε χαίρομαι ρε Μπίλλυ!
Απο που τα ανακαλύπτεις όλα αυτα τα τοπία ρε συ;
Αν κανείς ρωτάει γιατί, κάτι δεν έχει καταλάβει.
Να σαι καλά φίλε! Χρησιμοποιώ αρκετά το Google maps και γενικά ψάχνω στο νετ οτιδήποτε σχετικό που αξίζει. Το συγκεκριμένο σπήλαιο δεν υπάρχει στο Google maps βέβαια αλλά κάπου το είχα εντοπίσει πριν 2 με 3 χρόνια σε ένα άρθρο.
Billy μονοημερη Θεσπρωτια; αληθεια τωρα; :beer:
αν και την εχω οργωσει ολη σε αυτο το σπηλαιο δεν εχω βρεθει ποτε!
Παντως η Θεσπρωτια εχει πολυ πραμα απο διαδρομες κι αγρια βουνα και ψηλες κορφουλες και μονοπατια και ωραιες παραλιες
:beer:
Billy μονοημερη Θεσπρωτια; αληθεια τωρα; :beer:
αν και την εχω οργωσει ολη σε αυτο το σπηλαιο δεν εχω βρεθει ποτε!
Παντως η Θεσπρωτια εχει πολυ πραμα απο διαδρομες κι αγρια βουνα και ψηλες κορφουλες και μονοπατια και ωραιες παραλιες
:beer:
Γενικότερα η ήπειρος έχει πολύ ψωμί. Κρίμα που ζούμε μακριά και τη βολευουμε με καταδρομικες. Έστω και έτσι καλά είναι! :D
Με την 1η ευκαιρία σου συνιστώ να πας. Είναι μοναδική εμπειρία! :beer:
Κάτι για το μονοήμερο, πριν κάποια χρόνια σκεφτόμασταν μονοήμερο με 2 φίλους στο θεογεφυρο. Στην αρχή ήταν διστακτικοι αλλά τελικά το κάναμε κατόπιν προτροπής μου. Βέβαια ήταν τέλη Φλεβάρη με μεγαλύτερη μέρα αλλά περισσότερα χιλιόμετρα. Σε μια Κυριακή λοιπόν πήγαμε και το είδαμε με τα μάτια μας, αν περιμέναμε ποτέ θα μπορούν όλοι μαζί με μια διανυκτέρευση ίσως δεν πηγαίναμε ποτέ. Το θεογεφυρο έπεσε λίγα χρόνια αργότερα, αν ήμασταν αναβλητικοι σήμερα θα χτύπαγαμε το κεφάλι μας στον τοίχο.
Κάπως έτσι βλέπω τη ζωή από όλες τις αποψεις, μπορώ σήμερα? Το κάνω!
Ήπειρος. :pink: :pink: :pink:
Τελευταία φορά που ήμουν εκεί, είχα περπατήσει μέχρι τη γέφυρα Ντάλα από το μονοπάτι, και επέστρεψα από το ποτάμι. Απίστευτα τοπία και διαδρομές, με μηχανάκι ή χωρίς. Έχω βάλει σκοπό να φτάσω περπατώντας μέχρι τις Πύλες του Άδη κάποτε.
Well done! :beer:
Γενικότερα η ήπειρος έχει πολύ ψωμί. Κρίμα που ζούμε μακριά και τη βολευουμε με καταδρομικες. Έστω και έτσι καλά είναι! :D
Με την 1η ευκαιρία σου συνιστώ να πας. Είναι μοναδική εμπειρία! :beer:
Κάτι για το μονοήμερο, πριν κάποια χρόνια σκεφτόμασταν μονοήμερο με 2 φίλους στο θεογεφυρο. Στην αρχή ήταν διστακτικοι αλλά τελικά το κάναμε κατόπιν προτροπής μου. Βέβαια ήταν τέλη Φλεβάρη με μεγαλύτερη μέρα αλλά περισσότερα χιλιόμετρα. Σε μια Κυριακή λοιπόν πήγαμε και το είδαμε με τα μάτια μας, αν περιμέναμε ποτέ θα μπορούν όλοι μαζί με μια διανυκτέρευση ίσως δεν πηγαίναμε ποτέ. Το θεογεφυρο έπεσε λίγα χρόνια αργότερα, αν ήμασταν αναβλητικοι σήμερα θα χτύπαγαμε το κεφάλι μας στον τοίχο.
Κάπως έτσι βλέπω τη ζωή από όλες τις αποψεις, μπορώ σήμερα? Το κάνω!
Πολυ σωστη λογικη... κανε σημερα ο,τι μπορεις... Και γενικα δε θελει και πολλη σκεψη. Εχω παρατηρησει οτι αν κατι το πολυ-αναλύω μετα δεν το κανω... ενω δεν εχω μετανοιωσει για τιποτε που εκανα αυθορμητα...
Μπραβο κ παλι μπραβο! :beer:
Ήπειρος. : Έχω βάλει σκοπό να φτάσω περπατώντας μέχρι τις Πύλες του Άδη κάποτε.
Well done! :beer:
κανε το καλοκαιρι, γιατι ο Αχεροντας ειναι κρυο ,μα πολυ κρυο ποταμι, και για να φτασεις τις πυλες κολυμπας.... αλλα οι εικονες που βλεπεις ειναι μοναδικες