PDA

View Full Version : Αντικατάσταση ρουλεμάν λαιμού με after market

viper1
12/03/2020, 20:00
Ομάδα καλησπέρα
Ότι λέει ο τίτλος . Τα ρουλεμάν και οι φωλιές έχουν έρθει. Αύριο ψωνίζω και τα c spanners ελληνικά γατζοκλειδα.
Με προβληματίζει η αλλαγή στις φωλιές. Άντε και αυτήν στον λαιμό θα ζεστάνω με θερμοπιστολο εξωτερικά και θα την χτυπήσω να φύγει. Στην κάτω γέφυρα? Οποία οδηγία δεκτή. Θα ψάξω και στον σωλήνα αλλά επειδή δεν το έχω ξανακάνει πείτε προσωπικές εμεπιριες .
Μοτοσυκλέτα CB1300

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Λευκάδιος
12/03/2020, 20:37
Εγώ τις δύο φωλιές (ποτήρια νομίζω λέγονται) που είναι μέσα στο λαιμό τις βγάζω χτυπητές και μετά χρησιμοποιώντας τις παλιές βάζω τις καινούργιες.
Στο ρουλεμάν της κάτω τιμομονόπλακας πρώτα κόβω και αφαιρώ το εξωτερικό κάγκελακι με τα μακαρονοτά και μετά αν δίνει χώρο στην βάση του το βγάζω χτυπητό με καλέμι. Αν όχι το κόβω με ντρεμελ σιγά σιγά.
Αν και πριν λίγες μέρες που έκανα την ίδια εργασία μου έβγαλε την πίστη (σε αντίθεση με άλλες φορές σε άλλο μηχανάκι).

Επισης για το κάτω ρουλεμάν υπάρχει ένας εξωλκέας σαν σωλήνας με βιδα/ντιζα αλλά είναι ακριβός, ίσως η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να γίνει και με αυτού του τύπου εξωλκέα https://zimber-tools.eu/gr/eidika-ergaleia-aftokiniton/exolkeis/exolkeas-apokollitis-rouleman-30-50mm-666050-force.html

telegonos
12/03/2020, 20:43
Στον σκελετό δεν είναι κάτι δύσκολο, και χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία, με πίρο (ή κάτι σε ρόλο πίρου, π.χ. κατάλληλο μακρύ ίσιο κατσαβίδι) και σφυρί, με υπομονή και αλλεπάληλα χτυπήματα από τις δύο μεριές, βγαίνουν.

415707

Αυτό που είναι στον άξονα κάτω στην τιμονόπλακα, είναι το ζόρικο. Κι αυτό μπορεί να βγει με κατάλληλα χτυπήματα. Με καλό τροχάκι και προσοχή, μπορείς επίσης να το κόψεις ή να το αδυνατίσεις σε δύο αντιδιαμετρικά σημεία ώστε να σπάσει, και να φύγει χωρίς δράματα. Στο να βάλεις το καινούριο, βοηθάει να είναι από το ψυγείο ο άξονας-τιμονόπλακας, και ζεσταμένο το ποτήρι του ρουλεμάν. Γρασάρισμα πριν την εφαρμογή οπωσδήποτε. Υπομονή πολλή, βάλε κάτι πιο μαλακό υλικό σε ρόλο πίρου που θα το σπρώξει π.χ. ξύλο και .. βάρα. Τεράστια σημασία είναι να μπαίνει εντελώς κάθετα στον άξονα, μην αρχίσει δλδ να παίρνει κλίση μια μεριά της περιφέρειας του ποτηριού έχοντας μπει πιο πολύ από ότι η άλλη μεριά.

Μπορείς να χρησιμοποιείσεις και τον ίδιο τον άξονα-τιμονόπλακα ως εργαλείο, που θα σπρώξει το ποτήρι στην σωστή του θέση (διάβασε εδώ http://forcev4.blogspot.com/2017/04/blog-post.html )

Μπορείς να πας με τον άξονα-τιμονόπλακα και το ποτήρι σε ένα επαγγελματία μάστορα, που ενδεχομένως θα έχει κάποιο εξειδικευμένο εργαλείο, να το βάλει αυτός σωστά.

viper1
12/03/2020, 20:51
Εγώ τις δύο φωλιές (ποτήρια νομίζω λέγονται) που είναι μέσα στο λαιμό τις βγάζω χτυπητές και μετά χρησιμοποιώντας τις παλιές βάζω τις καινούργιες.
Στο ρουλεμάν της κάτω τιμομονόπλακας πρώτα κόβω και αφαιρώ το εξωτερικό κάγκελακι με τα μακαρονοτά και μετά αν δίνει χώρο στην βάση του το βγάζω χτυπητό με καλέμι. Αν όχι το κόβω με ντρεμελ σιγά σιγά.
Αν και πριν λίγες μέρες που έκανα την ίδια εργασία μου έβγαλε την πίστη (σε αντίθεση με άλλες φορές σε άλλο μηχανάκι).

Επισης για το κάτω ρουλεμάν υπάρχει ένας εξωλκέας σαν σωλήνας με βιδα/ντιζα αλλά είναι ακριβός, ίσως η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να γίνει και με αυτού του τύπου εξωλκέα https://zimber-tools.eu/gr/eidika-ergaleia-aftokiniton/exolkeis/exolkeas-apokollitis-rouleman-30-50mm-666050-force.html

Ευχαριστώ

viper1
12/03/2020, 20:53
Στον σκελετό δεν είναι κάτι δύσκολο, και χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία, με πίρο (ή κάτι σε ρόλο πίρου, π.χ. κατάλληλο μακρύ ίσιο κατσαβίδι) και σφυρί, με υπομονή και αλλεπάληλα χτυπήματα από τις δύο μεριές, βγαίνουν.

415707

Αυτό που είναι στον άξονα κάτω στην τιμονόπλακα, είναι το ζόρικο. Κι αυτό μπορεί να βγει με κατάλληλα χτυπήματα. Με καλό τροχάκι και προσοχή, μπορείς επίσης να το κόψεις ή να το αδυνατίσεις σε δύο αντιδιαμετρικά σημεία ώστε να σπάσει, και να φύγει χωρίς δράματα. Στο να βάλεις το καινούριο, βοηθάει να είναι από το ψυγείο ο άξονας-τιμονόπλακας, και ζεσταμένο το ποτήρι του ρουλεμάν. Γρασάρισμα πριν την εφαρμογή οπωσδήποτε. Υπομονή πολλή, βάλε κάτι πιο μαλακό υλικό σε ρόλο πίρου που θα το σπρώξει π.χ. ξύλο και .. βάρα. Τεράστια σημασία είναι να μπαίνει εντελώς κάθετα στον άξονα, μην αρχίσει δλδ να παίρνει κλίση μια μεριά της περιφέρειας του ποτηριού έχοντας μπει πιο πολύ από ότι η άλλη μεριά.

Μπορείς να χρησιμοποιείσεις και τον ίδιο τον άξονα-τιμονόπλακα ως εργαλείο, που θα σπρώξει το ποτήρι στην σωστή του θέση (διάβασε εδώ http://forcev4.blogspot.com/2017/04/blog-post.html )

Μπορείς να πας με τον άξονα-τιμονόπλακα και το ποτήρι σε ένα επαγγελματία μάστορα, που ενδεχομένως θα έχει κάποιο εξειδικευμένο εργαλείο, να το βάλει αυτός σωστά.

Μιχάλη με τα των λαιμου έτσι το έχω δει και έτσι θα το κάνω. Της κάτω τιμονοπλακας με προβληματίζει οπότε θα το πάω όπως γράφεις και βλέπω. Μάλλον αύριο θα γίνει οπότε θα ανεβάσω αποτελέσματα

toyar
13/03/2020, 07:25
εχω σκεφτει κι εγω τη φαση με τον μαστορα με το ειδικο εργαλειο (βαριοπουλα-γκαζοταναλια):D

george.S
13/03/2020, 10:47
Για να σφίξουν τα ποτήρια χρησιμοποίησε ντιζα

Βάλε τα παλιά ποτήρια ανάποδα και μετά την ροδέλα και σφίγγεις τέρμα

Coyote.V
13/03/2020, 12:44
Για μένα το πιο δύσκολο είναι να αφαιρέσεις την εσωτερική πατούρα του κάτω ρουλεμάν από την τιμονόπλακα χωρίς να την σημαδέψεις.

nikosmec
13/03/2020, 13:10
415727

Αυτός είναι ο εξολκέας για την αφαίρεση ρουλεμάν σαν αυτό της κάτω τιμονόπλακας.

Από εκεί και πέρα κάποιος με εμπειρία μπορεί να το βγάλει και με σφυρί-καλέμι χωρίς να σημαδέψει τιμονόπλακα.

SeniorCanardo
13/03/2020, 13:31
Πληροφοριακά απλά, εκτός αν έχεις κάποιον να στα δανείσει.

Τα "ποτηράκια" μπορούν να βγουν και με εξωλκέα για εσωτερικά ρουλεμάν και σφυρί κρούσης.
415728

Το κάτω ρουλεμάν πιθανόν με διαχωριστή ρουλεμάν.
415729

telegonos
13/03/2020, 18:17
Ωραίο είναι αυτό το εργαλείο, αρκεί να μην εμποδίζεται από τα στοπ της τιμονόπλακας, που συνήθως είναι κάπου εκεί γύρω.

Coyote.V
14/03/2020, 03:42
Ωραίο είναι αυτό το εργαλείο, αρκεί να μην εμποδίζεται από τα στοπ της τιμονόπλακας, που συνήθως είναι κάπου εκεί γύρω.

Ακριβώς, είσαι γάτα!

Έτσι την πάτησα όπως οι υπόλοιποι και αυτός ο εξωλκέας έχει μείνει στο συρτάρι αχρησιμοποίητος. :a012: Μέχρι και στο manual μιλάει για κοπίδι... chisel !!! Δεν έχει ειδικό εργαλείο. Αλλά εγώ πήγα και το πήρα, ας πρόσεχα.

415730

viper1
14/03/2020, 04:01
Προς το παρόν αγόρασα το c spanner. Θα δοκιμάσω με κοπιδι. Αν δω ότι δυσκολεύει η κατάσταση θα το πάω σε μηχανουργειο. Για τον λαιμό δεν ανησυχώ. Με λίγο ζέσταμα θα μπουν .

Coyote.V
14/03/2020, 04:06
Καλημέρα, εγώ έχω πάρει το ειδικό καρυδάκι, με το c spanner μπορείς να βάλεις ροπόκλειδο για να μη πάρεις στο χέρι και τα καινούργια;

viper1
14/03/2020, 04:17
Καλημέρα, εγώ έχω πάρει το ειδικό καρυδάκι, με το c spanner μπορείς να βάλεις ροπόκλειδο για να μη πάρεις στο χέρι και τα καινούργια;

Καλημέρα
Απο που πήρες το καρυδακι?

Λευκάδιος
14/03/2020, 08:33
Ακριβώς, είσαι γάτα!

Έτσι την πάτησα όπως οι υπόλοιποι και αυτός ο εξωλκέας έχει μείνει στο συρτάρι αχρησιμοποίητος. :a012: Μέχρι και στο manual μιλάει για κοπίδι... chisel !!! Δεν έχει ειδικό εργαλείο. Αλλά εγώ πήγα και το πήρα, ας πρόσεχα.

415730

Για αυτή την περίπτωση υπάρχει αυτό https://youtu.be/q007bH1cuZc

Ποιο είναι το ειδικό καρυδακι και πως χρησιμοποιειται;

Coyote.V
14/03/2020, 08:50
.

Το καρυδάκι που έχει για τα χόνδα έχει Ρ/Ν 07916-3710101 Και έχει 97$ καμιά 92€ περίπου. Εγώ το έφτιαξα σε μηχανουργείο με 40€ Νομίζω κάνει για όλα.
Αν κάποιος είναι μάγκας το φτιάχνει και μόνος του.

https://www.amazon.com/Honda-07916-3710101-Socket-Str-Stem-Socketstr-Stem/dp/B00AJTJYPE

415733
415734

telegonos
14/03/2020, 09:01
Για αυτή την περίπτωση υπάρχει αυτό https://youtu.be/q007bH1cuZc

Αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά κάνει μόνο για κυλινδρικά ρουλεμάν. Τα συνήθη σφαιρικά, δεν έχουν το σκαλοπάκι στο ποτήρι, για να το πιάσει το εργαλείο.

Coyote.V
14/03/2020, 09:11
Βρήκα και πιο φθηνά την σήμερον εποχή.... το καρυδάκι το έχω φτιάξει 15 χρόνια τώρα...

Εδώ είστε.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=07916-3710101&_sacat=0

Λευκάδιος
14/03/2020, 09:48
Αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά κάνει μόνο για κυλινδρικά ρουλεμάν. Τα συνήθη σφαιρικά, δεν έχουν το σκαλοπάκι στο ποτήρι, για να το πιάσει το εργαλείο.

Σωστά αλλά εγώ λέω μόνο για το κάτω ρουλεμάν της τιμονοπλακας (που για μένα τουλάχιστον) είναι η μεγαλύτερη μανούρα να βγει.Και το συγκεκριμένο εργαλείο είναι αρκετά ακριβό για έναν ιδιώτη που θα κάνει σπάνια αυτή την δουλειά.
Όλα τα υπόλοιπα κουτσά στραβά (που λέει ο λόγος) τα καταφέρνω με απλά εργαλεία.

Coyote.V
14/03/2020, 11:19
Σωστά αλλά εγώ λέω μόνο για το κάτω ρουλεμάν της τιμονοπλακας (που για μένα τουλάχιστον) είναι η μεγαλύτερη μανούρα να βγει.Και το συγκεκριμένο εργαλείο είναι αρκετά ακριβό για έναν ιδιώτη που θα κάνει σπάνια αυτή την δουλειά.
Όλα τα υπόλοιπα κουτσά στραβά (που λέει ο λόγος) τα καταφέρνω με απλά εργαλεία.

Μπορεί να κατασκευαστεί, δεν είναι κάτι περίπλοκο για τα γατόνια αυτού του νήματος : https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=140565

o_gavros
14/03/2020, 12:08
Μιχάλη με τα των λαιμου έτσι το έχω δει και έτσι θα το κάνω. Της κάτω τιμονοπλακας με προβληματίζει οπότε θα το πάω όπως γράφεις και βλέπω. Μάλλον αύριο θα γίνει οπότε θα ανεβάσω αποτελέσματα
στο δικό μου πριν λίγους μήνες δεν έβαλα κανένα γράσο για την τοποθέτηση των φωλιών, τις είχα στην κατάψυξη αποβραδίς και με τη χρήση των παλιών,ενός ίδιας διαμέτρου σωλήνα σιδερένιου και σφυριού, τις τοποθέτησα αβάδιστα και αβίαστα.

Υπόψιν ότι ο αποκολλητής δουλεύει άψογα. Δεν έχουν όλοι οι σταυροί τα στοπ κάθετα προς την κάτω πλάκα (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=54735&p=3010036&viewfull=1#post3010036).

Πληροφοριακά απλά, εκτός αν έχεις κάποιον να στα δανείσει.

Τα "ποτηράκια" μπορούν να βγουν και με εξωλκέα για εσωτερικά ρουλεμάν και σφυρί κρούσης.
415728

Το κάτω ρουλεμάν πιθανόν με διαχωριστή ρουλεμάν.
415729

το πάνω σετ νομίζω πως ίσως και να βγαίνει ακριβά για ιδιώτη. Γυρω στα 130€ αν θυμάμαι σωστά για κινέζικη μάλιστα συλλογή.Σε επώνυμα εργαλεία ανέβαινε εκθετικά η τιμή.

το κάτω, εγω προσωπικά αγόρασα μόνο τον αποκολλητή και πήρα ντίζα για να φτιάξω το υπόλοιπο.Ετσι βγαίνει ένα βατό κόστος για τον ιδιώτη μαστροχαλαστή που πόσα ρουλεμάν λαιμού θα αλλάξει στη ζωή του;

SeniorCanardo
16/03/2020, 11:52
Επίσης το εργαλείο είναι χρήσιμο για εξαγωγή ρουλεμάν ή εσωτερικού δακτυλίου ρουλεμάν (inner bearing race) στροφάλου.

@o_gavros.
Ένα 50€ μαζί με ταχυδρομικά το πρώτο, κασετίνα μαζί με "γέφυρα", από "σχιστομάτη" μέσω "Ευρώπης".
Δοκιμάστηκε το ΣΚ και δουλεύει όπως πρέπει.

30€-35€ το δεύτερο, σετάκι δυο μεγέθη, αντάπτορες, "γέφυρα". Αυτό είναι στο δρόμο το περιμένω ή αυτή ή την άλλη βδομάδα.

Αν σε ενδιαφέρουν στείλε πμ να σε "λινκάρω".:beer:

o_gavros
16/03/2020, 14:29
Να με λινκαρεις εννοείται αλλά πες μας και τι διαστάσεων ήτο εσωτερικά το ρουλεμάν που άλλαξες (τέτοιες που να εξυπηρετούνται από το σετ του σχιστοματη).
Το Σεπτέμβρη που τα έκανα εγώ και τα έψαχνα, διαπίστωσα ότι αυτές οι συλλογές οι κινεζικές δεν με κάλυπταν σε διαστάσεις των collets. Αυτή που γράφω στα περίπου 130€ ήταν η μόνη τσαηνιζ που είχε τα νούμερα που χρειαζομουν.
Εννοείται πως κάτι μπορεί να μου ξέφυγε ή να μην Το βρηκα. Δεν είμαι κι ο αστυνόμος Μπέκας στο κάτω κάτω :D

Τα σοβαρα εργαλεία εκ Γερμανίας πχ, κόστιζαν κάνα 50αρι το κάθε collet και γύρω στα 70-80€ ο "μαλακας".
Το λες και φωτιά για τον ερασιτέχνη. Βέβαια αν μου περίσσευαν λίγο τα φράγκα,θα εμπ1 αλλά ας οψονται οι Γερμανοί πούναι φίλοι μας :D

SeniorCanardo
16/03/2020, 14:56
8mm-58mm.
10 collets.

8mm ήταν το ID.
Τα άλλα τα είχα βγάλει ήδη.:D

Εγώ που κάθισα και τα μέτρησα ένα-ένα, γιατί τον Κινέζο δεν τον εμπιστεύομαι, ήταν ΟΚ οι διαστάσεις.
Δηλαδή και 7mm ID πιθανόν να μπορούσες να το βγάλεις, λέμε τώρα.

Anyways πάρε ένα pm και κρίνε μόνος σου.:wave2: