PDA

View Full Version : Καθαριστικό θαλάμου καύσης από επικαθήσεις

doctor_john
30/04/2020, 16:34
Διαβάζω διάφορα υπέρ και κατά ενώ η δική μου εμπειρία είναι λίγη όσον αφορά τα σύγχρονα χημικά.
Η ερώτησεις μου είναι οι παρακάτω:

Ρισκάρουμε φθορά στον κινητήρα αν προσθέτουμε καθαριστικό στην βενζίνη ανα 10000χλμ έτσι ώστε
να διατηρούμε το θάλαμο καύσης χωρίς επικαθήσεις;

Υπάρχει κάποιο καθαριστικό πρόσθετο βενζίνης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς
να ρισκάρουμε οξείδωση ή άλλη φθορά στον κινητήρα ακόμα και αν δεν είναι το καλύτερο σε απόδοση
όσον αφορά τον καθαρισμό του θαλάμου καύσης;

αν έχει συζητηθεί ξανά, σχωρνάτε με, δεν το βρήκα. Βάλτε ένα λινκ και πείτε μου αν είναι να σβήσω τα παραπάνω.

ευχαριστώ!

tzimidis
30/04/2020, 23:37
Εγω στο freewindaki μου επί 20 χρόνια έβαζα ένα μπουκαλάκι και μάλιστα σε μεγαλύτερη δοσολογία,
Μία φορά το 6μηνο πριν πάω μεγάλο ταξίδι, μεγάλο εννοώ 500χλμ και άνω.
Όπως έχω πει και σε άλλα thread,
ο κινητήρας με έβγαλε για 300+ χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτεί ποτέ.
Είναι όπως βγήκε από το εργοστάσιο.
Τώρα, αν η συμπίεση έχει πάει από 9,5 σε 9:1, η αν τα 48 μαμισια άλογα έγιναν 44, δεν το έχω καταλάβει.
Μιλάμε όμως πάντα για μονοκυλινδρο χαμηλών επιδόσεων. Έχω βάλει αρκετά διαφορετικά, αλλά πάντα μόνο STP.

Το μόνο που καταλάβαινα όταν το έβαζα, ήταν ότι στο ταξίδι ο ήχος του μοτέρ από βαρύς σιδερένιος ακουγότανε πιο Light σαν αλουμινένιος (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω)

Το μηχανάκι το ακινητοποιησα προσωρινά επειδή με άφησε τελικά από ηλεκτρικά.
Μηχανικά, ούτε έσταζε ούτε έκαιγε λάδι μέχρι το τελευταίο του χιλιόμετρο.

Τελικά το freewind θα έπρεπε να είχε εναλλακτική ονομασια Lada με 2 ρόδες ή τουλάχιστον το τρακτέρ των μοτό.

viper1
01/05/2020, 01:57
Διαβάζω διάφορα υπέρ και κατά ενώ η δική μου εμπειρία είναι λίγη όσον αφορά τα σύγχρονα χημικά.
Η ερώτησεις μου είναι οι παρακάτω:

Ρισκάρουμε φθορά στον κινητήρα αν προσθέτουμε καθαριστικό στην βενζίνη ανα 10000χλμ έτσι ώστε
να διατηρούμε το θάλαμο καύσης χωρίς επικαθήσεις;

Υπάρχει κάποιο καθαριστικό πρόσθετο βενζίνης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς
να ρισκάρουμε οξείδωση ή άλλη φθορά στον κινητήρα ακόμα και αν δεν είναι το καλύτερο σε απόδοση
όσον αφορά τον καθαρισμό του θαλάμου καύσης;

αν έχει συζητηθεί ξανά, σχωρνάτε με, δεν το βρήκα. Βάλτε ένα λινκ και πείτε μου αν είναι να σβήσω τα παραπάνω.

ευχαριστώ!

Συνήθως τα καθαριστικά είναι για καρμπυρατέρ αντλίες και μπεκ. Να καθαρίζει τον θάλαμο καύσης δεν το έχω ξανακούσει

typhoon
01/05/2020, 07:42
Καθαριστικά κυκλοφορούν στο εμποριο χρόνια. Δια πάσα νοσον.
Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δια πάσα νοσον, αλλά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όσο το μοτέρ λειτουργεί δεν χρειάζεται τίποτα. Επικαθισεις στις βαλβιδες, καρβουνιλα στο θάλαμο, ναι υπάρχουν, αλλά δεν επηρεάζουν καθόλου. Χειρότερη κατανάλωση θα έχεις από μια τελειωμένη αλυσίδα παρα από επικαθισεις.
Anyway είναι πως το βλέπει ο καθείς.
Τα Καθαριστικά, κάνουν δουλειά όντως. Σπάνε την καρβουνιλα..
Το θέμα είναι που πάνε τα κατάλοιπα!
Κάποια ψιλά θα βγούνε απ την εξαγωγή, κάποια όμως θα μείνουν μέσα στον κύλινδρο..
Αντίστοιχα τα Καθαριστικά Κάρτερ ή ρεζερβουάρ. Ναι καθαρίζουν. Μόνο που βουλώνουν τα φίλτρα μετά απ τις μακες.

Γνώμη μου, σε καινούργιο μοτέρ, χρησιμοποίησε τακτικά (πχ μια φορά το χρόνο) τα Καθαριστικά έτσι ώστε να παραμείνει σε καλή κατάσταση.
Σε παλαιά μοτέρ, ταλαιπώρημενα, υπάρχει πιθανότητα (μικρή αλλά υπάρχει) το καθαριστικό να κάνει ζημιά

viper1
01/05/2020, 08:02
Καθαριστικά κυκλοφορούν στο εμποριο χρόνια. Δια πάσα νοσον.
Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δια πάσα νοσον, αλλά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όσο το μοτέρ λειτουργεί δεν χρειάζεται τίποτα. Επικαθισεις στις βαλβιδες, καρβουνιλα στο θάλαμο, ναι υπάρχουν, αλλά δεν επηρεάζουν καθόλου. Χειρότερη κατανάλωση θα έχεις από μια τελειωμένη αλυσίδα παρα από επικαθισεις.
Anyway είναι πως το βλέπει ο καθείς.
Τα Καθαριστικά, κάνουν δουλειά όντως. Σπάνε την καρβουνιλα..
Το θέμα είναι που πάνε τα κατάλοιπα!
Κάποια ψιλά θα βγούνε απ την εξαγωγή, κάποια όμως θα μείνουν μέσα στον κύλινδρο..
Αντίστοιχα τα Καθαριστικά Κάρτερ ή ρεζερβουάρ. Ναι καθαρίζουν. Μόνο που βουλώνουν τα φίλτρα μετά απ τις μακες.

Γνώμη μου, σε καινούργιο μοτέρ, χρησιμοποίησε τακτικά (πχ μια φορά το χρόνο) τα Καθαριστικά έτσι ώστε να παραμείνει σε καλή κατάσταση.
Σε παλαιά μοτέρ, ταλαιπώρημενα, υπάρχει πιθανότητα (μικρή αλλά υπάρχει) το καθαριστικό να κάνει ζημιά

Μέσα στον κύλινδρο δεν μένουν κατάλοιπα. Μένουν στην κεφαλή στις βαλβίδες στις έδρες αυτών και επάνω μέρος του εμβολου.
Σωστό μίγμα αρα σωστή καύση καθαρές βενζινες και καλής ποιότητας έλαια είναι προτιμότερο από καθαριστικά

toyar
01/05/2020, 08:33
Αν τα καθαριστικά ήταν απαραίτητα θα τα βάζαν οι κατασκευαστές στα σέρβις και θα τα χρέωναν χρυσά
Στην πραγματικότητα σέρβις όταν και όπως πρέπει και σωστή προθέρμανση είναι η ζωή κάθε κινητηρα

doctor_john
01/05/2020, 09:18
Μπορούμε να πούμε πως αν γεμίζουμε μια φορά το διμηνο με κατοστάρα και κάνουμε ένα ταξιδάκι ξεκαπνίσματος :a01:
είναι ένας τρόπος να συντηρούμε το θάλαμο καύσης καθαρό;

...Το μόνο που καταλάβαινα όταν το έβαζα, ήταν ότι στο ταξίδι ο ήχος του μοτέρ από βαρύς σιδερένιος ακουγότανε πιο Light σαν αλουμινένιος (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω)...

Αυτό που περιγράφεις το έχω δεί να συμβαίνει με μίγματα που έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση, πχ με κατοστάρα, με υδρογόνο, με καθαριστικά κ.λπ.

typhoon
01/05/2020, 13:00
Ναι οκ αλλά γιατί μας έχει πιάσει νέα μόδα να είναι καθαρός ο κύλινδρος? Μου βγει κατά καιρούς κάτι διαφημίσεις για καθαρισμό λέει του κινητήρα με υδρογόνο?? Η με κάτι αντίστοιχο τέλοσπαντων. Δε χρειάζεται για μένα, όσο είσαι επιμελής στα σέρβις κ στα καύσιμα.

Αι απόψεις διίστανται!!

doctor_john
01/05/2020, 14:10
Δεν έχω πετύχει κάποια διαφήμιση.
Με ενδιαφέρει γιατί είναι το πρώτο μου γιαπωνέζικο, μικρό μετά από πολλά χρόνια, πρώτο με καπελότα
και έχουν αναφερθεί σφάλματα που δείχνουν τις ρυθμίσεις βαλβίδων.
Γι'αυτό θέλω μια χαλαρή ρουτίνα καθαρισμού που θα με κρατά ήσυχο πως δεν έχω επικαθήσεις
σε βαλβίδες - έδρες.

Αν κάνεις τα service επιμελώς δεν σε διασφαλίζει ότι είναι σχετικά καθαρός ο θάλαμος.
Με τα καύσιμα τι εννοείς;

Αυτό με το υδρογονο το έχω τσεκάρει σε κινητήρες αυτοκινήτων, όντως κάνει δουλειά και είναι εύκολο
σαν διαδικασία.

νεοσσός
01/05/2020, 14:22
Αυτό που περιγράφεις το έχω δεί να συμβαίνει με μίγματα που έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση, πχ με κατοστάρα, με υδρογόνο, με καθαριστικά κ.λπ.
Την προπερασμένη εβδομάδα που είχα βάλει βενζίνη 100 οκτανίων στη μοτοσυκλέτα μου, άκουγα τη διαφορά στη λειτουργία του κινητήρα. Προτιμώ όμως τον ήχο της 95άρας. :)

viper1
01/05/2020, 20:49
Την προπερασμένη εβδομάδα που είχα βάλει βενζίνη 100 οκτανίων στη μοτοσυκλέτα μου, άκουγα τη διαφορά στη λειτουργία του κινητήρα. Προτιμώ όμως τον ήχο της 95άρας. :)

Αν βάλεις ακραπα θα σ'αρέσει ο ήχος ότι βενζίνη και να βάλεις :D

doctor_john
01/05/2020, 21:57
Nα δώ πως θα τον πείσεις μετά ότι πρέπει να τσεκάρει το μίγμα του και να σου λέει "μα δεν ξέρει το εργοστάσιο" και τέτοια..

Acacius
01/05/2020, 22:03
Νομίζω ότι η βενζίνη με βιοαιθανόλη καθαρίζει το σύστημα τροφοδοσίας και το θάλαμο καύσης καλύτερα από τη συμβατική. Χάνεις λίγο σε κατανάλωση όμως και το όχημα πρέπει να είναι σχεδιασμένο με πρόβλεψη για αυτή. E10 έχουμε στην Ελλάδα ή ακόμα;

Coyote.V
02/05/2020, 05:28
Αφήστε την καρβουνίλα μέσα, θα μικρύνει ο όγκος, θα ανέβει η συμπίεση, σαν να έχεις πλανίσει καπάκι. :p

thunder ace
02/05/2020, 10:38
Βρε σεις..δωστε το στον dalton για μια βολτα...ολα γυαλι θα ειναι μετα.

THEOD
02/05/2020, 12:01
Πέστε με καχύποπτο αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιο καθαριστικό μπορεί να καθαρίσει καρβουνίλα και στερεοποιημένα κατάλοιπα στον θάλαμο καύσης και στις βαλβίδες...Μιλάμε για ελάχιστα έτσι κι αλλιώς κατάλοιπα που αντέχουν (αφου κατάφεραν να βρίσκονται εκεί) εκατοντάδες βαθμούς θερμοκρασίας, τεράστιες πιέσεις και όλα αυτά να εναλλάσονται πολλές φορές το δευτερόλεπτο... Εδώ στο χέρι τα έχεις και παιδεύεσαι με συρματόβουρτσες και ντουκόχαρτα να φύγουν και πάλι δυσκολεύεσαι...
Τέσπα, δεν λέω ότι είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άχρηστα. Πιθανόν μια κάποια δουλειά να την κάνουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι αξίζουν το κόστος και το ρίσκο το να τα ρίξεις μέσα όταν δεν ξέρεις το πως, το γιατί, και το μετά...

toyar
02/05/2020, 14:15
οι παλαιοτεροι κινητηρες αυτοκαθαριζονταν απο επικαθησεις μεσω της βενζινης και των υψηλων θερμοκρασιων καυσης
οτι απεμενε δεν δημιουργουσε προβλημα εκτος αν ο κινητηρας ειχε μερικες εκατονταδες χιλιαδες χλμ και εκαιγε λαδι αλλα τοτε το θεμα του δεν ηταν μονο οι επικαθησεις
στους σημερινους κινητηρες αμεσου ψεκασμου υπαρχει τεραστιο προβλημα γιατι η βενζινη ψεκαζεται απευθειας στον κυλινδρο χωρις να περναει απο καλαμια και εδρες βαλβιδων
https://www.youtube.com/watch?v=PS8riAae_bM

alexis72
02/05/2020, 14:19
1) προσωπικά στο αμάξι μου ( corolla 2008 ) βάζω ενα μπουκαλάκι injector cleaner 325ml τής wynns417927 μέσα στο ντεπόζιτο βενζίνης οταν το φουλάρω για ταξίδι ,και μόνο οταν την αλλη ημέρα ειναι να κάνω ταξίδι στο χωριό (250 χλμ στην εθνική κ αλλα 50 χλμ σε επαρχιακό δρόμο) για να δουλέψει σωστά , και βλέπω μεγάλη διαφορά στο τράβηγμα - στην αμεση ανταπόκριση τού γκαζιού οταν το πατάω - στην οικονομία καυσίμου κλπ ,αν το βάλω οπως εκανα μιά φορά στην αρχή που δεν ηξερα κ κυκλοφορούσα στην αθήνα ,σταμάτα ξεκίνα για λίγα χλμ καθημερινά ΔΕΝ ειδα καμία απολύτως διαφορά .
2) οσον αφορά την moto για επικαθήσεις κ καρβουνίλα , εκανα πρίν 3-4 μήνες (το εχω γράψει εδώ μέσα) εναν τέτοιο καθαρισμό σε μάστορα στο yamaha serow που εχω , ετριψε και καθάρισε τίς βαλβίδες - εβαλε νέα τσιμουχάκια βαλβίδων - ρύθμισε σωστά τίς βαλβίδες , καθάρισε το πιστόνι στο πάνω μέρος και αμέσως ειδα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ στο πρίν και στο μετά ,ειχα κυριολεκτικά νέο μηχανάκι στα χέρια μου και δεν το πίστευα ,το συνιστώ να το κάνετε ,τα καθαριστικά ΔΕΝ κάνουν τίποτα (για τίς καρβουνίλες αναφέρομαι ) μού ειπε ο μάστορας οτι θα βγαίνει απο την εξάτμιση στην αρχή μιά μαυρίλα για λίγα χλμ οπως κ εγινε .

OldMan
04/05/2020, 12:49

Άντε να βγειτε καμια βολτα μπας και κοψετε τις λαλακιες...

@doctor: Ή Κρητικός είσαι ή χαλασμενη παπαρούνα καπνίζεις..
(δεν εξηγείται αλλιως να βλέπεις ήχους..)

doctor_john
04/05/2020, 13:16
ένα "ε" και αυτό μικρούλι.. :blush:

Acacius
04/05/2020, 19:58
Άντε να βγειτε καμια βολτα μπας και κοψετε τις λαλακιες...

@doctor: Ή Κρητικός είσαι ή χαλασμενη παπαρούνα καπνίζεις..
(δεν εξηγείται αλλιως να βλέπεις ήχους..)

Γέροντα, μπερδεύεσαι. Εμείς μυρωδιές ακούμε :lol:

OldMan
05/05/2020, 12:28
Γέροντα, μπερδεύεσαι. Εμείς μυρωδιές ακούμε :lol:

Αυτο στα "κανονικα" σας..
(οταν δηλ. ειστε μονιμα high..)

Αμα πέσει φυλλοξήρα, ξεμπερδευετε κάπως τα μπούτια σας..;)
(το "κάπως" αφορα στο οτι ποτέ δεν ξεμενετε και απο ρακή - ευτυχως..)