View Full Version : Μεταβίβαση από ΚΕΠ και ασφάλεια - νέα άδεια
mplaksant
21/06/2020, 14:53
Πρόσφατα έκανα μεταβίβαση για τη νέα μου μοτοσυκλέτα μέσω ΚΕΠ και μου δώσαν ένα προσωρινό χαρτί (υποβολή αιτήματος για άδεια στο μηχανολογικό) με το οποίο μ είπαν με σιγουριά οτι μπορώ να το ασφαλίσω κανονικά και όταν βγει η άδεια πάω απο εκεί και την παίρνω. Ο ασφαλιστής μου όμως μ λέει πως είναι λάθος αυτό διότι δεν έχει γίνει ακόμα μεταβίβαση και οτι και να κάνω ασφάλεια θα είμαι έκθετος σε περίπτωση ελέγχου ή ατυχήματος, οπότε πρέπει να περιμένω να βγεί η νέα άδεια πρώτα. Εντωμεταξύ απο ΚΕΠ η νέα άδεια παίρνει κανα μήνα για να την πάρω στα χέρια μου. Τι να κάνω?
Η ασφάλεια καλύπτει το όχημα*, όχι τον ιδιοκτήτη.
* εφόσον ο οδηγός πληροί τις προϋποθέσεις.
mplaksant
21/06/2020, 15:24
Άρα μπορώ να κάνω και με αυτό το προσωρινό χαρτί (βεβαίωση υποβολής αιτήματος για μεταβίβαση) ασφάλεια ώστε να κυκλοφορώ?
Μπορείς να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη αν έχει ασφάλεια κι αν σκοπεύει να τη διακόψει. Αν δεν τη διακόψει, μπορείς να περιμένεις μέχρι να βγει η άδεια, και είσαι καλυμμένος. Αν τη διακόψει, κάνε δική σου.
mplaksant
21/06/2020, 15:43
Αυτός δεν μπορεί να τη διακόψει μιας και για να το κάνει χρειάζεται την νέα άδεια στο όνομά μου και όχι αυτό το προσωρινό χαρτί.
strokt up
21/06/2020, 17:09
Όπως κατάλαβες μέχρι να πάρεις την καινούργια πράσινη άδεια, το μηχανάκι σου είναι κανονικά ασφαλισμένο (με έξοδα του προηγούμενου ιδιοκτήτη:D )
Ο ασφαλιστής μου όμως μ λέει πως είναι λάθος αυτό διότι δεν έχει γίνει ακόμα μεταβίβαση και οτι και να κάνω ασφάλεια θα είμαι έκθετος σε περίπτωση ελέγχου ή ατυχήματος
Άλλαξε ασφαλιστή.
nassosxlvbros
22/06/2020, 09:57
Άλλαξε ασφαλιστή.
Βασικά ένας που πουλάει οποιοδήποτε όχημα απλά μετά τη μεταβίβαση στο ΚΕΠ διακόπτει την ασφάλειά του και ο πωλητής ΜΟΛΙΣ πάρει την κανονική άδεια κυκλοφορίας το ασφαλίζει....Και ποιος σου λέει ότι δεν τη κόβει την επόμενη μέρα και είσαι εκτεθειμένος;
Αντιγράφω:
Στις περισσότερες περιπτώσεις μεταβολής της κυριότητας του αυτοκινήτου (λ.Χ. πώληση) ο πωλητής (παλαιός ιδιοκτήτης) ειδοποιεί έγκαιρα την ασφαλιστική εταιρεία που ασφαλίζει το αυτοκίνητο για τη διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης. Αντίστοιχα ο αγοραστής (νέος ιδιοκτήτης) ασφαλίζει το απόκτημα του στην ίδια ή σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία με νέο ασφαλιστήριο.
Το άρθρο 36 του Ν.3746/09 (ΦΕΚ 27/Α΄/16-02-09) το οποίο τροποποίησε την παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ 110 Α΄), ορίζει ότι άν μεταβιβασθεί η κυριότητα ή η κατοχή του αυτοκινήτου οχήματος με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, η ασφαλιστική σύμβαση λύεται αυτοδικαίως μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της μεταβίβασης, ο δε ασφαλιστής υποχρεούται σε επιστροφή των τυχόν μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Η λύση της σύμβασης ισχύει έναντι πάντων, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους του ασφαλιστή οποιασδήποτε ενέργεια.
Το άρθρο 8 της Κ4/585/78 ΑΥΕ ορίζει ότι κάθε μεταβολή της κυριότητας ή της κατοχής του οχήματος προκαλεί μετά πάροδο 15 ημερών από τη συντέλεσή της την αυτοδίκαιη λύση της ασφαλιστικής σύμβασης.
Με δεδομένα τα παραπάνω πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
• Αν το ατύχημα συνέβη μέσα στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών από τη μεταβολή της κυριότητας ή/και της κατοχής, τότε ο νέος ιδιοκτήτης είναι ασφαλισμένος και καλύπτεται κανονικά από την ασφαλιστική σύμβαση.
• Αν όμως το ατύχημα συνέβη μετά την πάροδο των 30 ημερών, τότε η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει μεν τον τρίτο ζημιωθέντα, αλλά έχει το δικαίωμα να στραφεί κατά του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού, και να ζητήσει να της καταβάλει ό,τι αυτή κατέβαλε ως αποζημίωση.
Η παραπάνω ρύθμιση διασφαλίζει τα δικαιώματα του τρίτου που υφίσταται ζημία και δίνει επαρκή χρόνο στο νέο ιδιοκτήτη (30 ημέρες) να φροντίσει για την ασφάλιση του αυτοκινήτου που απέκτησε.
nassosxlvbros
22/06/2020, 10:00
...και ξανα αντιγράφω....
σε κάθε περίπτωση, μιλάς με τον ασφαλιστή σου εάν είσαι καλυμμένος με το προσωρινό χαρτί άδειας κυκλοφορίας :
Δώσατε τα χέρια με τον αγοραστή του αυτοκινήτου σας, τα συμφωνήσατε όλα και είστε έτοιμοι να κάνετε τη μεταβίβαση. Και επειδή είστε και συνεπέστατοι έχετε και ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ. Φυσικά και είστε στη myDirect για να έχετε όλες τις καλύψεις, σε πολύ οικονομικές τιμές! Γεννάται όμως το ερώτημα: Τι κάνω με το ασφαλιστήριο; Ποιος είναι ο δικαιούχος αφού πουλάω το αυτοκίνητο; Ε, λοιπόν εμείς είμαστε εδώ για να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι: Σε περίπτωση πώλησης του οχήματος, θα πρέπει να στείλετε γραπτό αίτημα στην ασφαλιστική σας εταιρία, με το οποίο θα ζητάτε την ακύρωση του ασφαλιστηρίου σας.
Από τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα παρακρατείται ένας μήνας, και το υπόλοιπο ποσό θα επιστραφεί στο τραπεζικό σας λογαριασμό!
Ο λόγος που παρακρατείται ο ένας μήνας είναι για να είστε κατοχυρωμένοι: Βάσει νόμου, η ασφαλιστική εταιρεία παραμένει στον ασφαλιστικό κίνδυνο αστικής ευθύνης για 30 ημέρες μετά την πώληση του οχήματος, άρα είναι υποχρεωμένη να καλύψει τυχόν ζημιές του νέου κατόχου. Αν βέβαια ο νέος κάτοχος έχει συνάψει συμβόλαιο σε άλλη εταιρεία, τότε η παρακράτηση παρακάμπτεται και ο παλιός ιδιοκτήτης εισπράττει το σύνολο των μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή, είναι μαζί με το γραπτό αίτημα ακύρωσης και τον λογαριασμό σας, να στείλετε στην ασφαλιστική και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του νέου κατόχου ή να δώσετε το ΑΦΜ του και να κάνει η ασφαλιστική τον έλεγχο. Δεν είναι και τόσο μπερδεμένο τελικά!
Ρε σεις... Πάτε να ανακαλύψετε τον τροχό πάλι;
Έχω αλλάξει πόσα μηχανάκια... Κάθε φορά, πήγαινα με το προσωρινό χαρτί και έκανα δική μου ασφάλεια και τέλος...
Κάνε ότι είπε ο Ζεύκας, άλλαξε ασφαλιστή
Kickstart
22/06/2020, 10:15
Άλλαξε ασφαλιστή.
ε αυτό ακριβώς!
η ασφάλεια δεν μεταβιβάζεται...δεν μπορείς να κυκλοφορείς με το όχημα ασφαλισμένο στο όνομα του προηγούμενου...αμα συμβεί κάτι θα μπλέξει κι αυτός χωρίς να φταίει.
μια χαρά μπορείς να το ασφαλίσεις με το προσωρινό χειρόγραφο χαρτί του ΚΕΠ...ο ασφαλιστής σου λέει μπούρδες...ρώτα κι αλλού.
nikonian
22/06/2020, 10:25
ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΕΠ!!!
Νομίζεις ότι έγινε η μεταβίβαση, αλλά δεν έγινε. Απλά δρομολογήθηκε.
Έχουν γίνει πολλά. Μην το ρισκάρετε. Είναι έκθετοι και οι δυο .
Ο πωλητής , αν κόψει την ασφάλεια και γίνει ατύχημα, ή κάτι άλλο, είναι υπόλογος εις ολόκληρο.
Ο αγοραστής , ενώ πλήρωσε, δεν έχει μηχανάκι στο όνομά του για 1-2 μήνες, δεν μπορεί να το πουλήσει και ίσως να το ασφαλίσει.
nassosxlvbros
22/06/2020, 13:20
Η απάντηση από τον ασφαλιστή μου:
"Ασφαλίζεται κανονικά,αρκεί να έχει (ο αγοραστής εννοείται) αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας μπρος πίσω με τα στοιχεία του αγοραστή ΠΡΙΝ δοθεί στα ΚΕΠ. Χωρίς το αντίγραφο της άδειας και το χαρτί του ΚΕΠ κανένα όχημα δεν ασφαλίζεται... "
nassosxlvbros
22/06/2020, 17:04
Άλλαξε κι εσύ ασφαλιστή.
Δικαιολόγησέ το αυτό μανούλλλα μου :D και τον αλλάζω ;)
υγ στην τελευταία μεταβίβασή μου (ΚΑΖΕ R) αυτό έκανα... ;)
Ο ασφαλιστής μου έδωσε και υπέγραψα ένα έγγραφο με τίτλο "καταγγελία ασφαλιστηρίου συμβολαίου" του έδωσα
και ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του αγοραστή από τα κεπ ότι αγόρασε τη μοτοσυκλέτα μου και τέλος.
Την επόμενη μέρα μου έκαναν επιστροφή τα προβλεπόμενα.
nassosxlvbros
22/06/2020, 18:36
Ο ασφαλιστής μου έδωσε και υπέγραψα ένα έγγραφο με τίτλο "καταγγελία ασφαλιστηρίου συμβολαίου" του έδωσα
και ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του αγοραστή από τα κεπ ότι αγόρασε τη μοτοσυκλέτα μου και τέλος.
Την επόμενη μέρα μου έκαναν επιστροφή τα προβλεπόμενα.
Αυτό όταν πούλησες εσύ. ;) Το ίδιο έκανε και ο πωλητής λίγο μετά το ΚΕΠ μόλις γύρισα σπίτι... :)
Όταν αγόρασα το Καζέρι πήγα στον ασφαλιστή -κατά τις 9:30- το χαρτί του ΚΕΠ , την φωτοτυπημένη (μπρος-πίσω εννοείται) άδεια κυκλοφορίας με συμπληρωμένα τα στοιχεία μου, και είχα ασφάλιση μετά την 12η μεσημβρινή... :)
contes di Zante
22/06/2020, 18:44
Με την παλιά άδεια συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη καθώς και με το αποδεικτικό παραλαβής εγγράφων από το ΚΕΠ ασφαλίζεται κανονικά στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη. Άν το ατύχημα γίνει μέχρι την παραλαβή της νέας άδειας είναι δική μας δουλειά (των ασφαλιστών) να βρούμε την άκρη
....τα συμβόλαια πλέον βγαίνουν σε real time με άμεση κάλυψη και όχι από τις 12:00 (ανάλογα την ασφαλιστική και τον πράκτορα)
Κι όταν λέει "δική μας δουλειά", εννοεί ότι ισχύει η νεότερη ασφάλεια. :p