PDA

View Full Version : Λυκομνήματα(1519m)-Άγραφα 30-8-2020

billy84
02/09/2020, 16:34
Δυνατή εξόρμηση στη μαγική Ευρυτανία,αυτή τη φορά με παρέα τον φίλο μου Μάκη με το ολόφρεσκο Τενερέ 700 του.Κάναμε σχεδόν 800km με σχεδον τα 140 απο αυτά χωμάτινα.Είδαμε εκπληκτικά μέρη,οδηγήσαμε σε δασωμένες διαδρομές που για χιλιόμετρα δεν διακρίναμε ούτε χωριό στο βάθος.Ανεβήκαμε στα αλπικά των Αγράφων και του Βελουχίου,περάσαμε ποτάμια και πλήρως κατεστραμμένους δρόμους.Ανεβήκαμε με τα πόδια στην κορυφή ενός κατάφυτου βουνού το οποίο μας χάρισε μοναδικές εικόνες.Για κερασάκι στην τούρτα ευχαριστηθήκαμε το ασφάλτινο στροφιλίκι πέριξ του Καρπενησίου.

Πάνω απο όλα όμως η παρέα και η χημεία της είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.Έπεσε τρελό γέλιο με πειράγματα εκατέρωθεν.Συμπερασματικά το ζουμί της εξόρμησης είναι οτι ο Μάκης πουλάει το Τενερέ σε τιμή ευκαιρίας και θα ξαναβγαίνει βόλτες με το Τράνσαλπ που έχει ακόμα, που είναι αξιόπιστο και ΔΕΝ το παίρνει στα χέρια όταν τα πράγματα ζορίσουν γκουχ γκουχ! :lol:

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης μιας και το μοτεράκι του Τενερέ είναι σούπερ και αρκετά οικονομικό στην κατηγορία.Το Γιαμάχα απο τη Μάνδρα μέχρι το Καρπενήσι έκαψε 5 ευρώ παραπάνω(1,40 βενζίνη).Οι ρυθμοί ήταν γρήγοροι και με 150 στις ευθείες αλλά ο οδηγός του Τενερέ αρκετά πιο ήπιος στα ανοίγματα.Οταν φτάσαμε στο δρόμο για Λιανοκλάδι το Τενερέ είχε φάει αρκετή ρεζέρβα,αποδεικνύοντας τους φόβους μας οτι σε λίγο σοβαρο ρυθμό το μικρό τεπόζιτο είναι ανεπαρκές.Το NC με 150-70(απο 160-60) πισινό λάστιχο παρόλο που έχει 14αρι τεπόζιτο δεν είχε καν ρεζέρβα και έφτανε άνετα Καρπενήσι.Παρολαυτά με πιο αργούς ρυθμούς η αυτονομία του Γιαμάχα είναι μια χαρά.Μεταξύ μας βέβαια,με τακούνια μοιραία οι ρυθμοί πρέπει να είναι χαμηλοί γιατι δεν αντέχουν.

Συνάντηση λοιπόν στη Μάνδρα και με συνοπτικές διαδικασίες φτάσαμε στην αρχή της πραγματικής εξόρμησης.Το Βελούχι μπροστά.

420622

420623

Κάναμε το ασφάλτινο πάσο απο το χιονοδρομικό και πεσαμε απο την άλλη πλευρά στην Αγία Τριάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=SXSR6v5rpjI&feature=emb_title

420624

Ανασύνταξη λίγο πριν τη Βράχα για να κάνουμε μια τρομερή χωμάτινη διαδρομή που πρότεινε ο Μάκης η οποία θα μας έβγαζε στη Φουρνά Ευρυτανίας.

420625

billy84
02/09/2020, 16:35
Εδώ η αρκετά βατή διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος.Ευχαριστηθήκαμε!

https://www.youtube.com/watch?v=C8q_ryPNoac&feature=emb_title

Ταμπέλα κατα τη διάρκεια της διαδρομής.Γιαπούλω καλά πάμε? :bawl:

420626

billy84
02/09/2020, 16:40
Μόλις φτάσαμε στη Φουρνά ανεβήκαμε στο κατάφυτο όρος Λυκομνήματα.Χαμηλό σχετικά αλλά υψηλής αισθητικής όπως θα διακρίνετε.Διαλέξαμε μια διαδρομή που θεωρητικά θα μας έβγαζε ψηλότερα αλλά τελικά τερματίστηκε βίαια καθώς έχει καταρρεύσει.

https://www.youtube.com/watch?v=BU8-f8fUkaM&feature=emb_title

Πόσο τρελαινόμαστε για τέτοιες φάσεις δεν περιγράφεται!

420627

420628

Το πυκνό δάσος κλέβει τις εντυπώσεις!

420629

Το google maps έδειχνε το ρέμα αριστερά για δρόμο!Ναι καλά καταλάβατε η αρχική μας γνώμη ήταν να ανέβουμε με τα μηχανάκια!:lol: Ευτυχώς επικράτησε η λογική!

420630

Συνέχεια με τα πόδια στο μικρό αυτό ρέμα με σκοπό να φτάσουμε στην κορυφή

420631

Όπως αναμενόταν δεν απογοητευτήκαμε καθόλου απο τις παραμυθένιες εικόνες.Απολαύστε υπεύθυνα!

420632

420633

420634

420635

billy84
02/09/2020, 16:43
420637

Στην κορυφή υπάρχει ένα παλιό στρατόπεδο που πλέον φιλοξενεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας

420638

420639

Περιηγηθήκαμε στον χώρο

420640

Αυτό εδώ το καταφύγιο και κάποιες σκοπιές μας οδήγησαν στο συμπέρασμα οτι πρόκειται για παλιό στρατόπεδο.

420641

420642

Το κολωνάκι της κορυφής καλά κρυμμένο.1519m υψόμετρο.

420643

https://www.youtube.com/watch?v=Et-eho6WddQ&feature=emb_title

billy84
02/09/2020, 16:43
Επιστροφή στα μηχανάκια και συνέχεια βόρεια προς Μολόχα.Το GPS δε μπόρεσε να μας βοηθήσει αρχικά σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο χωματόδρομων αλλά είχα ευθύνη και εγώ σε αυτό καθώς η επιλογή της σύντομης διαδρομής δε δουλεύει σε τέτοιες περιπτώσεις.Άξιζε όμως ο μαζοχισμός,σε κάποια σημεία ένιωθα λες και είμαστε σε ζούγκλα!

https://www.youtube.com/watch?v=og9oy2TRhNo&feature=emb_title

billy84
02/09/2020, 16:44
Τελικά ρύθμισα σωστά το GPS και μας οδήγησε στη Μολόχα μέσα απο μια καταπληκτική χωμάτινη διαδρομή.Φουλ πράσινο και για αρκετά km δε βλέπεις ούτε χωριό στον ορίζοντα!

https://www.youtube.com/watch?v=pv4v3GvsHos&feature=emb_title

420644

billy84
02/09/2020, 16:46
Απο τη Μολόχα συνεχίσαμε σε μια μικτή διαδρομή μέχρι τη Μονή Παναγίας Νεράιδας.

https://www.youtube.com/watch?v=O9Mlwbr1u0I&feature=emb_title

Απέναντι τα βουνά των Αγράφων απο τα οποία θα επιστρέφαμε.

420645

Μονή Νεράιδας

420646

420647

billy84
02/09/2020, 16:50
Απο εδώ ξεκινάει μια ωραία περιπέτεια για να βγούμε στα Πετράλωνα(Σάϊκα).

https://www.youtube.com/watch?v=6rq7eo23VfU&feature=emb_title

Αρχικά περάσαμε ένα ποτάμι.Λίγο νερό φυσικά αυτήν την εποχή!

420648

Το πέρασμα του ποταμιού έπρεπε να αποθανατιστεί! Αλλά δυστυχώς είχε ήλιο και ο Μάκης έκατσε στη σκιά χωρίς οπτική επαφή με το ποτάμι!:lol:

420649

Επειτα περάσαμε σύριζα έναν πεσμένο δρόμο!Εκεί ο Μάκης ξεκίνησε να σκέφτεται οτι ίσως πρέπει να ξαναγυρίσει στην αγκαλιά της φτερούγας!Επιτρέπεται να περνάει το NC με τον αναβάτη πάνω και το τενερέ να το παίρνει στα χέρια?:lol:

Μήπως κάνει προπόνηση γιατί αργά ή γρήγορα με το Γιαμάχα που έμπλεξε ούτως ή άλλως θα σπρώχνει?:bawl:

420650

420651

Με τα πολλά φτάσαμε στα Πετράλωνα και απο εδώ και πάνω η διαδρομή γνωστή και μη εξαιρετέα.Αν δεν πάω τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στα Αγραφα με πιάνει σύνδρομο στέρησης!Είμαι καλά γιατρέ?Μάλλον όχι ε?Δεν πειράζει μη με γιατρέψεις,δε θέλω!!!!!!!!:wave2:

420652

billy84
02/09/2020, 16:54
Ανάβαση μέχρι τη βάση στο Σβόνι.Για να φωτογραφήσουμε για πολλοστή φορά τη λίμνη πλαστήρα,τους 5 πύργους και το Φλυτζάνι που θαρρείς πως κάποιος τα έβαλε επίτηδες εκεί με τη συγκεκριμένη δομή έτσι για να μαγεύουν τον ταξιδιώτη.

https://www.youtube.com/watch?v=nZF-U_geJ7E&feature=emb_title

Εδώ το σημείο που αφήνει με ανοιχτό το στόμα ακόμα και τον πιο ασυγκίνητο.Αριστερά το Φλυτζάνι,η πριονοτή κόψη των 5 πύργων αμέσως δεξιά και δεξιά η μαγική λίμνη Πλαστήρα.Όταν πρωτοαντίκρυσα τη συγκεκριμένη εικόνα το 2015 για πρώτη φορά πέρασαν αρκετά λεπτά για να συνέλθω.

420653

Και εδώ μερικές καλλιτεχνικές φωτό του Τενερέ!Με φόντο το Φλυτζάνι και τους 5 πύργους

420654

420655

Καταπράσινα τα Αγραφα μετά απο πολλές βροχές φέτος.Μάλλον για Μάιος μου μοιάζει!

420656

420657

Φωτό της Νιάλας απο πέρισυ τέτοια εποχή.Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης!

420658

billy84
02/09/2020, 16:57
Απο τα Καμάρια κατεβήκαμε στο χωριό Άγραφα.

https://www.youtube.com/watch?v=GMS5iw1uEfA&feature=emb_title

Εξαιρετική διαδρομή!

420659

Αγραφα

420660

Επιστρεφοντας προς Κρέντη

420661

420662

420663

billy84
02/09/2020, 16:58
Και απο τον Κρέντη απολαυστική η διαδρομή μέχρι το Καρπενήσι.Η μπαταρία της κάμερας άντεξε μέχρι το Χάνι του Μέγδοβα.

https://www.youtube.com/watch?v=rokLml1pxFg&feature=emb_title

Πολλές φορές σκέφτομαι,αν η επιστήμη έφτανε σε τέτοιο σημείο που να δημιουργούσε σε μια microSD όλα αυτά που κάναμε και είδαμε και μπορούσε με κάποιον τρόπο να τα μεταφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο,σε συνδυασμό φυσικά με τα συναισθήματα που έχεις αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες και τη χαρά που σου προκαλούν,πόσο θα αγόραζα αυτη τη microSD?Πόσο θα την κοστολογούσαν?Και πόσο τυχερός είμαι που μου κοστίζει ένα ''γήινο'' ποσό μια τέτοια εξόρμηση αλλά θα έπρεπε να κοστίζει ίσως κάτι εξωπραγματικό?Ρητορικά τα ερωτήματα.

Πάντα όρθιοι!:beer:

sam4g
02/09/2020, 16:59
Απίστευτος για άλλη μια φορά!!! :beer:

katsar
02/09/2020, 17:18
Πολλές φορές σκέφτομαι,αν η επιστήμη έφτανε σε τέτοιο σημείο που να δημιουργούσε σε μια microSD όλα αυτά που κάναμε και είδαμε και μπορούσε με κάποιον τρόπο να τα μεταφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο,σε συνδυασμό φυσικά με τα συναισθήματα που έχεις αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες και τη χαρά που σου προκαλούν,πόσο θα αγόραζα αυτη τη microSD?Πόσο θα την κοστολογούσαν?Και πόσο τυχερός είμαι που μου κοστίζει ένα ''γήινο'' ποσό μια τέτοια εξόρμηση αλλά θα έπρεπε να κοστίζει ίσως κάτι εξωπραγματικό?Ρητορικά τα ερωτήματα.

Πάντα όρθιοι!:beer:

Στο Total recall έκαναν τέτοια κόλπα,αντί να πας διακοπές αγόραζες τις αναμνήσεις . Εσύ θα είχες μπόλικο πράμα να πουλήσεις !

azar41
02/09/2020, 17:39
Μπράβο Βασίλη,έγραψες πάλι,απολαυστικός,συνχαρητήρια και στο Μάκη που σε ακολουθεί στους τρελούς ρυθμού σου.
Το ιδιο κόλλημα εχω με τα Άγραφα,μια απο τις φωτο που είχες τραβήξει απο το Μπορλέρο,είναι στην επιφάνεια του υπολογιστή!
Το τενερέ γράφει ωραία στην κάμερα αλλα σαν το ΝC δεν έχει για μικτη χρηση και οικονομία.
Παρεπιπτόντος,έφθασε η άσφαλτος στο χωριό των Αγράφων;
Έχω κάτι φίλους με στρήτ που επιμένουν να πάμε!
Καλές κορυφές,καλή συνέχεια!

parkaris
02/09/2020, 18:06
Στο χωριό των Αγραφων φτάνει πατημένος , στρωμένος χωματόδρομος ένα βήμα πριν την ασφαλτοστρωση , το εκανα προσφατα με cbf 125 πάνε "ανετα" τα πάντα

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
02/09/2020, 21:20
Γαμω τη Πίνδο γαμω. Τι εικόνες είναι αυτές :beer:

Vstrommer71
02/09/2020, 21:42
Περιμένουμε τα χιόνια και τις βροχές του χειμώνα για να φέρουνε τον δρόμο στο σωστό(ζόρικο)
επίπεδο.Τότε αξίζει βόλτα,να ξεκινάς από κάτω την διασταύρωση του Αγραφιώτη χωμάτινα και να
βγαίνεις πάνω παλεύοντας με τα ρυάκια και τις λασπολούμπες.
Ποτέ άσφαλτος στα αγαπημένα Άγραφα.Θα την παίρνει κάτω στο ποτάμι κάθε χειμώνα η μητέρα φύση.

giorgosb
02/09/2020, 21:54
:beer: :beer: :beer:

spyro
03/09/2020, 09:24
:beer:

Bladerunner
03/09/2020, 13:52
(...)Οι ρυθμοί ήταν γρήγοροι και με 150 στις ευθείες(...)

Και με 149 στις στροφές να υποθέσω...

Τέτοιες εικόνες με κάνουν να σκέφτομαι σοβαρά ένα (σχετικά) ψηλόφτερο.

billy84
03/09/2020, 19:19
Σας ευχαριστώ όλους παιδιά να είστε καλά!:beer:

@Azar Δεν έχει άσφαλτο μέχρι τα Αγραφα αλλά είναι πολύ βατος ο χωματόδρομος.Μονο σε 2-3 σημεία θα περάσουν πάρα πολύ σιγά τα στρηταδικα!

@Vstrommer71 Ααααα εσύ είσαι γνήσιος μαζοχιστής σαν εμένα!:lol: Πραγματικά με χιόνια εκεί πάνω και βαρύ μηχανάκι θα είναι σοβαρή πρόκληση.Θα βάλω 130-80 τακουνάτο μπροστά(πισινή διάσταση) και θα ανέβω!:D

@Bladerunner Αξίζει φίλε καθώς συνδυάζεις τα πάντα.Και ευχαρίστηση στην άσφαλτο και κάνεις και χωμάτινες διαδρομές που είναι το αλατοπίπερο της Ελλάδας!:beer: .Εντάξει τα Supersport είναι άλλο πράγμα αλλά απο την άλλη στο δρόμο ξεφευγουμε με αυτούς τους δαίμονες.Με τα μικρά τουλάχιστον έχεις κόφτη!:lol:

Juohmaru!
04/09/2020, 07:32
Ρε φίλε... Πόσα μπράβο και ρεσπέκτ να πω κάθε φορά, πόσα συγχαρητήρια και πόσες "μπύρες" να κεράσω διαβάζοντας κάθε σου εξόρμηση;;;; :beer:
Γιατί δεν είναι μόνο τα υπέροχα βουνά που μας ταξιδεύεις, αλλά και ο τρόπος που το κάνεις... που δείχνει -αν μη τι άλλο- την απίστευτη αποφασιστικότητά σου και προσήλωση στον στόχο!
Πόσο μάλλον όταν αυτή σου η εξόρμηση περιλαμβάνει και τα αγαπημένα Άγραφα (πάσχουμε από την ίδια ασθένεια)...

Και κάτι άλλο... Με έκανες να συμπαθήσω το NC... Είσαι ο ορισμός του o αναβάτης κάνει τη μηχανή και όχι η μηχανή τον αναβάτη!
Πάντα όρθιος!!!

billy84
04/09/2020, 08:29
Ρε φίλε... Πόσα μπράβο και ρεσπέκτ να πω κάθε φορά, πόσα συγχαρητήρια και πόσες "μπύρες" να κεράσω διαβάζοντας κάθε σου εξόρμηση;;;; :beer:
Γιατί δεν είναι μόνο τα υπέροχα βουνά που μας ταξιδεύεις, αλλά και ο τρόπος που το κάνεις... που δείχνει -αν μη τι άλλο- την απίστευτη αποφασιστικότητά σου και προσήλωση στον στόχο!
Πόσο μάλλον όταν αυτή σου η εξόρμηση περιλαμβάνει και τα αγαπημένα Άγραφα (πάσχουμε από την ίδια ασθένεια)...

Και κάτι άλλο... Με έκανες να συμπαθήσω το NC... Είσαι ο ορισμός του o αναβάτης κάνει τη μηχανή και όχι η μηχανή τον αναβάτη!
Πάντα όρθιος!!!

Σε ευχαριστώ πολύ Αλεξ να είσαι καλά!

Σίδερα είναι φίλε, κακώς τα αντιπαθουμε αν και σε καταλαβαίνω σε αυτο! Πάντα ο άνθρωπος μετράει σε οτιδήποτε. Εγω το βλέπω συγκεκριμένα, μπορεί να υπηρετήσει αυτό που κάνω χωρίς να με ταλαιπωρεί? Αν ναι τότε το όχημα είναι ιδανικό για μενα.

Πάντα όρθιος αδερφέ!

Vstrommer71
04/09/2020, 08:46
@Vstrommer71 Ααααα εσύ είσαι γνήσιος μαζοχιστής σαν εμένα!:lol: Πραγματικά με χιόνια εκεί πάνω και βαρύ μηχανάκι θα είναι σοβαρή πρόκληση.Θα βάλω 130-80 τακουνάτο μπροστά(πισινή διάσταση) και θα ανέβω!:D

Σαν καλός πεζοπόρος ξέρεις ότι τον χειμώνα ειδικά,το βουνό σε αφήνει να φτάσεις μόνο εκεί που σου επιτρέπει αυτό.

Έχω ξεκινήσει μια φορά από Πάτρα με το 690 με βροχή να ανέβω 'Αγραφα,έχω κάνει όλη σχεδόν την διαδρομή,εχω περάσει δύο τρία σπασίματα του δρόμου από τα ρέματα,με την βοήθεια του μηχανήματος που άνοιγε τον δρόμο μπροστά.

Η διαδρομή μας σταμάτησε κανά 8άρι χλμ από το χωριό που είχε πέσει ξανά ο δρόμος σε πολλά σημεία.

Ήταν τότε με τις πολλές πλημμύρες,τελικά ο δρόμος άνοιξε την μεθεπόμενη μέρα,αφού χρειάστηκαν έξι μηχανήματα να δουλεύουν μέρα-νύχτα.

Οπότε με τέτοιες συνθήκες ξεκινάς και λές άμα φτάσω πάλι καλά.

billy84
04/09/2020, 08:57
Έτσι! Ζόρικες εμπειριες που μένουν για πάντα όμως!

sot econ
06/09/2020, 14:01
:beer:

RaGe_Raptor
06/09/2020, 14:27
Φοβερή φωτογραφία!:beer: