View Full Version : Έλιωσαν τα προστατευτικά!
Δείτε πως έγιναν τα προστατευτικά ενός γυναικείου μπουφάν Bering που μάλιστα χρησιμοποιείται ελάχιστα κάθε χρόνο.
Έχω άλλα 2 μπουφάν Bering το ένα μάλιστα 5 χρόνια πιο παλίο από αυτό και οι προστασίες τους είναι μια χαρά.
422962
Και, με το παρδον δηλαδης ,γιατι φορας γυναικειο μπουφαν ρε Γερασιμε..??
(αν θες απαντας, εννοειται.. )
Και ποιος είπε ότι το φοράω εγώ :p:p
Ορθον..!!!
(απλα σκεφτηκα να βοηθησω λιγο στο outing..)
Kas_Tracer
20/11/2020, 16:19
Ετσι γίνανε και τα δικά μου (στον 6ο χρόνο ) και έτσι είχα βρει και κάτι μποτάκια εργασίας παρατημένα-ξεχασμένα σε μια ντουλάπα.
Πολυμερισμό δεν τον λένε?
motojojo
20/11/2020, 16:29
Οι προστασίες δεν αντικαθίστανται? Αν το μπουφάν είναι μια χαρα χωρίς αντίστοιχες φθορές, τότε τις αλλάζεις και μικρό το κακό. Δηλ με ένα πολύ μικρό κόστος γλυτώνεις την αντικατάσταση όλου του μπουφάν που θα είχε πολλαπλάσιο κόστος.
Δεν ξέρω αν ευθύνεται το κακό υλικό κατασκευής ή είναι κάτι ιδιαίτερο που στο βωμό της ασφάλειας φθείρεται πιο ευκολα.
Kas_Tracer
20/11/2020, 16:35
Τα τυπικά φθηνιάρικα πλαστικά που χαλάνε είναι αυτά
https://motokinisi.gr/gr/prostasia-agkvna-gonatoy-pu-elbow-knee-protector-black-nordcap-1295413.html?skr_prm=WyJjYzY2YzVmNC02NGE3LTQwNzMtOTQ2Mi02ZjYyNjU2OTY2NzciLDE2MDU4ODY1Mzg0MjYseyJhcHB fdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
20/11/2020, 20:28
Το ίδιο έπαθαν και τα δικά μου. Δε θυμάμαι τη μάρκα του μπουφάν αλλά θυμάμαι ότι το είχα χρόνια.
Όλα τα πλαστικά χαλάνε με το χρόνο, ακόμα και αν είναι στο ράφι του καταστήματος. Τα καινούρια πιο γρήγορα, επειδή τα κάνουν ανακυκλώσιμα. Τα περισσότερα πλαστικά πλέον πάνε από χρόνο, όχι από χρήση. Κάποια στιγμή χάνουν την ελαστικότητά τους και σπάνε, ενώ αν ήταν καινούρια θα άντεχαν. Η ακραία κατάσταση είναι ο θρυμματισμός.
Γι' αυτό είναι ρίσκο να αγοράζεις κάτι στοκ ετών, σε χαμηλή τιμή. Θα κρατήσει λιγότερα χρόνια. Είναι κλασσικό σε σόλες αθλητικών/ορειβατικών παπουτσιών, όπου εκεί δεν πρέπει να αγοράζεις στοκ, αφού χάνεις σε ελαστικότητα, πρόσφυση (να δεις άφθαρτη σόλα να γλιστράει σαν να έχεις ρίξει λάδι) και αντοχή στο χρόνο.
Τώρα που το λες ένα ζευγάρι αρβύλες magnum που είχα για πάνω από 10 χρόνια αυτό ακριβώς έπαθαν! Κατά τα άλλα άντεχαν ακόμα.
o_gavros
20/11/2020, 22:17
κάπου εδώ μέσα είχα γράψει, τότε, για μια τούμπα που'χα φάει και το (μέτριου κόστους) μπερινγκ μπουφάν μου με είχε γλιτώσει.
το είχα ήδη κάμποσα χρόνια και όμως οι προστασίες δούλεψαν. Ξαναπήρα τότε δυο ίδια, ένα για μένα ενα για τον αδερφό μου, ο οποίος ακόμα το φοράει κανονικά εδω και 7 χρονια.
Οι προστασίες του (ΚΝΟΧ) παραμένουν ακμαίες.
Ίσως πέτυχες κακή φουρνιά;
Μάλλον εξαρτάται από τη σύνθεση, ή ίσως γενικότερα την ποιότητα του πλαστικού. Το έχω πάθει σε ορειβατικά μποτάκια Columbia. τρομάρα τους, που με σχεδόν μηδενική χρήση τα πήρα στο χέρι γιατί γέρασε το ελαστικό κομμάτι.
Τεχνικά, νομίζω ότι είναι ΑΠΟπολυμερισμός του πλαστικού και όχι πολυμερισμός
o_gavros
21/11/2020, 07:37
Να σου δείξω ζευγάρι μποτάκια Columbia που τα έχω πάνω από δεκαετία (και φορέθηκαν φουλ) να νομίζεις ότι τα πήρα τον περασμένο μήνα!είναι λίγο λαχείο το υλικό ίσως;
Αυτό που δείχνει η φωτό του φίλου, μου έχει συμβεί σε μποτάκια εργασίας,ακριβά κιόλας. Στα 7 ή 8 χρόνια, ο πάτος διέλυσε σα τριμα.
Και σε αθλητικά παπούτσια τρεξίματος μου έχει συμβεί.
Ήταν στην ντουλάπα ~μια 3ετία .
Τώρα που το θυμάμαι και κάτι μπότες UVEX που είχα αυτό έπαθαν ,έγινε σκόνη η μία σόλα.
Να σου δείξω ζευγάρι μποτάκια Columbia που τα έχω πάνω από δεκαετία (και φορέθηκαν φουλ) να νομίζεις ότι τα πήρα τον περασμένο μήνα!είναι λίγο λαχείο το υλικό ίσως;
Αυτό που δείχνει η φωτό του φίλου, μου έχει συμβεί σε μποτάκια εργασίας,ακριβά κιόλας. Στα 7 ή 8 χρόνια, ο πάτος διέλυσε σα τριμα.
Αν δεν απατώμαι, τα columbia μποτάκια, έχουν σόλες vibram.
Αυτές δεν παθαίνουν τίποτα, αλλά κοστίζουν.
Δεν νομίζω ότι είναι συγκρίσιμο μέτρο...
Άλλωστε δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες οι σόλες με τα προστατευτικά... (τουλάχιστον έτσι φαντάζομαι...)
karellen
21/11/2020, 09:41
Να δείτε μπότα του σκι.Ο πάτος και οι εσωτερικές επενδύσεις άρχισαν να γίνονται κολλώδη σαν να ξέρναγαν από μόνα τους κόλλα,το δε εξωτερικό κέλυφος έσπαγε σε κομμάτια με την πρώτη πίεση,αλλού δέστρες αλλού γατζάκια.
Κι όλα αυτά σε μπότα Nordica 10 χρόνων.
o_gavros
21/11/2020, 09:42
Αυτο το ζευγάρι που αναφέρω δεν είχε vibram, αλλά της Columbia το μείγμα. Απο την συγκεκριμένη εταιρεία δεν εχω κανένα τέτοιο περιστατικό στα 25 σχεδόν χρόνια που ψωνίζω παπούτσια της.
Στα εργασίας που λέω οτι διέλυσαν, εκεί παίζει να είχε και καποιο ποσοστο πλαστικού γιατί ειχαν προστασία σε μόνωση,σε λάδια,σε διάτρηση κλπ.
Συμφωνούμε ότι υπάρχουν διάφορες ποιότητες πλαστικού. Όπως αυτή π.χ. στην οθόνη ενός υπολογιστή, που δεν διαλύεται και μετά από 20 χρόνια.
Το θέμα είναι ότι τείνουν να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο πλαστικά που δεν έχουν αντοχή στο χρόνο. Το βλέπω από τα παπούτσια μέχρι και στα μανταλάκια απλώματος. Η δικαιολογία είναι πως ανακυκλώνονται πιο εύκολα. Ίσως παίζει και το κόστος από πίσω. Σημασία έχει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, να μη στοκάρουμε προϊόντα που δε χρειαζόμαστε απαραιτήτως και να τα αντιμετωπίζουμε ως αναλώσιμα και με το χρόνο.
Έχω πετάξει μερικά ζευγάρια παπούτσια που είχαν μικρή εξωτερική φθορά, αλλά είχαν γίνει επικίνδυνα, επειδή η σόλα γλιστρούσε παντού, στα σκαλιά, στο πεζοδρόμιο. Κάποια ήταν 3 ετών, άλλα ήταν πάνω από 10 ετών. Στα ορειβατικά είναι κρίσιμο να τα αλλάζεις πολύ πριν φθάσεις σε αυτό το σημείο. Στα δε αθλητικά, η απόσβεση κραδασμών χαλάει πριν κλείσουν χρόνο, ακόμα και με μικρή χρήση. Ο όρος ποιότητα τις τελευταίες δεκαετίες συνδέεται περισσότερο με την αρχική αίσθηση και τις αρχικές δυνατότητες και λιγότερο με την αντοχή στο χρόνο.
Τα δικά μου έμοιαζαν σε κατασκευή με τα παρακάτω, δεν ήταν η σόλα που γέρασε αλλά το πάνω μέρος. Ειδικά στο σημείο ραφής με το δέρμα, όταν πήγα να τα βάλω χώρισαν σε δύο κομμάτια. Είχα τις αμφιβολίες μου για το ευφυές της κατασκευής από πριν, οπότε στο τέλος απλά επιβεβαιώθηκα.
422972
stefanos
21/11/2020, 17:53
Πολυουρεθάνες μάλλον.
doctor_john
21/11/2020, 18:32
Μήπως κράτησες τις οδηγίες που το συνόδευαν; συνήθως εκεί γράφουν το συντηρητικό που χρειάζονται κάθε φορά που στεγνώνουν.
Σε γενικές γραμμές όσα είναι με βάση το καουτσούκ "σαπίζουν" αν δεν αερίζονται κατάλληλα και προστατεύονται με ταλκ σε λαδόκολλα.
Τα πλαστικά εκτός αυτών με προδιαγραφές τροφίμων, χάνουν την ενυδάτωση τους και συντηρούνται με γαλάκτωμα.
Οι σόλες των sneaker, συνήθως, έχουν μεγάλη φθορά όταν πλένονται στο πλυντήριο.
Η κόλλα (μόνο θερμικής σταθεροποίησης σε λάστιχα) είναι αρκετά πιθανό να ακυρωθεί αν μείνουν καιρό φυλαγμένα
αλλιώς κοντά στα 10 χρόνια.
Δεν ξέρω πώς λειτουργεί αλλά σε τσαγκάρη που εφαρμόζει την ίδια επισκευάζεται με τις ίδιες προδιαγραφές.
Σύγχρονα υλικά όπως η πολυστερίνη κ.λπ. που μοιάζουν με φελιζόλ, συνήθως αντέχουν αλλά χάνουν τις ιδιότητες τους.