View Full Version : Ζαγαράς(1.525m)-Αρχαίος πύργος Θίσβης 28-11-2020
Πάντα έρχεται η στιγμή στη ζωή όλων που θα μας δοθεί ένα καλό μάθημα.Εκεί που θα είναι κάποιος άνετος και θα υποτιμήσει μια κατάσταση η οποία φαινομενικά δείχνει εύκολη,εκεί η ζωή ή το σύμπαν ή ο Θεός (όπως σας εξυπηρετεί ονομάστε το) θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους ως ένας άριστος μαριονετίστας. Αυτό θα συμβεί όταν υποτιμήσεις έναν άνθρωπο,μια μοτοσυκλέτα,ένα αυτοκίνητο,τον καιρό ή ένα βουνό στην περίπτωσή μου.
Αν γύρναγα τον χρόνο πίσω στο 2015 και έλεγα ''ας ανέβω πρώτα στα χαμηλά βουνά και ας πιάσω τελευταία τα ψηλά,τον Όλυμπο,τα Βαρδούσια,την Τύμφη μιας και αυτά θα είναι πιο δύσκολα'' θα είχα πέσει σε σημαντικές παγίδες όχι μόνο απο άποψη επικινδυνότητας όπως στο Δοκίμι Παχτουρίου αλλά και απο άποψη ταλαιπωρίας,όπως συνέβη το Σάββατο στον Ζαγαρά Βοιωτίας.
Με ύψος 1525m μόνο δέος δεν προκαλεί το άκουσμά του ακόμα και σε έναν αρχάριο,πόσο μάλλον σε έναν μπαρουτοκαπνισμένο.Στην πραγματικότητα όμως αν δεν βρεθείς εκεί δε θα μπορέσεις ποτέ να αντιληφθείς περι τίνος πρόκειται.Στις φωτογραφίες θα δεις ένα κακοτράχαλο δύσβατο τεραίν,όμως αν δεν το περπατήσεις για σχεδόν 6 ώρες και δε νιώσεις τον πόνο στα πόδια σου πως θα καταλάβεις τη δυσκολία του?Είναι σαν μέσα απο μια ταινία νε μπορέσεις να βιώσεις τον πραγματικό πόνο του να φας μια σφαίρα.Μπορείς?Όχι βέβαια...
Δυστυχώς ή και ευτυχώς για μερικούς,ορισμένα πράγματα είναι βιωματικές εμπειρίες.Εγώ πάντως με τοποθετώ στους ''ευτυχώς'' παρόλο που πόνεσα για να πατήσω στην ψηλότερη κορυφή αυτού του κακοτράχαλου και αφιλόξενου βουνού.Δεν έχει καμία σημασία,βρέθηκα μπροστά σε μια πρόκληση,ζόρισα το κορμί μου και την ψυχή μου για να πετύχω τον στόχο μου και αυτό έχει σημασία για μένα.Ναι,μάλλον υπήρχε πιο εύκολο μονοπάτι αλλά λόγω υποτίμησης θεώρησα οτι ένα βουνό 1525m και 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς θα είναι παιχνιδάκι για μένα οπότε επέλεξα να το ανέβω χωρίς μονοπάτι ώστε να προλάβω να κάνω και 3-4 έξτρα χωμάτινες διαδρομές που ήθελα.
Υπολόγισα όμως χωρίς τον απόλυτο άρχοντα της τοποθεσίας,αυτόν που καθορίζει το πόσο εύκολα θα ανέβω και υπο συνθήκες το ΑΝ θα ανέβω.Για το ίδιο το βουνό μιλάω φυσικά.
Η προσέγγιση μου ήταν απο τη μεριά της Δομβραίνας.Απο εκεί ανέβηκα στην Ιερά μονή Μακαριωτίσσης.Λίγο πριν το μοναστήρι ξεκινάει ένας χωματόδρομος ο οποίος ανεβαίνει ψηλά στο βουνό και απο τη μία μεριά πάει στο ιερό των Μουσών,την Ασκρη ή την Ευαγγελίστρια,ενώ απο την άλλη πλευρά καταλήγει στην Αγία Αννα.
Εδώ στην αρχή του χωματόδρομου.Πίσω δεξιά ο Ελικώνας.Βρίσκομαι ήδη στις παρυφές του Ζαγαρά.
423280
Η διαδρομή μέχρι το σημείο που συνέχισα με τα πόδια.Δώστε βάση απο το 9.00 και μετά. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=mA9TiK_njXQ&feature=emb_title
Κάπου εδώ σταματάω σε ένα παλιό μαντρί.Τίποτα όμως δεν προμηνύει τι θα επακολουθήσει.Τα 400 μέτρα υψομετρικής σε νορμάλ τεραίν τα βγάζω σε 1 ώρα και ένα τέταρτο.Σε καλό μονοπάτι μπορεί και λιγότερο.Σε αυτό το είδος βουνού όμως τα πάντα αλλάζουν.
423281
Στα πρώτα μέτρα ανεβαίνοντας ρίχνω κλεφτές ματιές στον κορινθιακό και στον κόλπο της Δομβραίνης. Χειμωνιάτικες καθαρές εικόνες!
423282
423283
Πολύ σύντομα διαπιστώνω πως το τεραιν δεν ήταν όπως περίμενα.Είναι βραχώδες μέχρι όσο φτάνει το μάτι μου.
423284
Οσο περνάει η ώρα δυσκολεύει.Μπλέκω σε ρέματα,δολίνες και περπατάω μόνιμα σε βράχια
423285
423286
Χαμηλά διακρίνεται το Κορομπίλι πάνω απο την Αλυκή και αριστερά λίγο πιο πίσω ο Κιθαιρώνας.
423287
Η ώρα περνάει και συνειδητοποιώ οτι κινούμαι πολύ αργά λόγω τεραιν παρόλο που δεν κάνω καμία στάση.
423288
423289
Θέλω να βγώ εκεί μπροστα στη ράχη καθώς δεξιά βρίσκεται η κορυφή(δε φαίνεται στη φωτό).Δείχνει κοντά αλλά δεν είναι.
423290
Δε μπορώ να πιστέψω πως κάτω απο τέτοιο δάσος κρύβεται ένας τεράστιος διαβρωμένος βράχος.
423291
Απέναντι διακρίνονται τα Γεράνεια όρη με τις κεραίες στην κορυφή
423292
Τελικώς μετά απο πολλά σκαμπανεβάσματα,με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης και παρακάμψεις διαφόρων εμποδίων καταφέρνω και φτάνω κάτω απο τη ράχη την οποία φυσικά δεν ανεβαίνω αλλά τραβερσάρω.Δεν είχε νόημα καθώς θα ανέβαινα τζάμπα και μετά πάλι θα αναγκαζόμουν να κατέβω μόλις έφτανα κάτω απο τον ορεινό όγκο της κορυφής.Είχε χάσιμο μεταξύ των 2 ορεινών όγκων.
Εδώ μια απο τις αμέτρητες δολίνες που συνάντησα.
423293
Το τεραιν δε χαρίζει κάστανο λέμε
423294
Αλλες δολίνες χαμηλά
423295
Τελειώνοντας τη ράχη διακρίνω τον χιονισμένο Παρνασσό απέναντι.
423296
Κορινθιακός κόλπος απο ψηλά
423297
Η κορυφή απέναντι.Το χάσιμο που σας είπα προηγουμένως.Πρέπει να κατέβω μερικά μέτρα και να ξανανέβω.Απο τα πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα που συνάντησα τα οποία αυξάνουν τα συνολικά μέτρα που ανέβηκα.Βέβαια τα μέτρα ήταν το λιγότερο που με ενδιέφερε καθώς μέχρι εδώ έφαγα 2 ώρες για να φτάσω και χρειάζομαι σίγουρα άλλα 45 λεπτά με μια ώρα για να φτάσω στην κορυφή.Το νούμερο είναι εξωπραγματικό για την υψομετρική διαφορά αλλά απο εκεί αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία του τεραιν(όταν σε 3 ώρες ανεβαίνω σχεδόν 1000m υπο φυσιολογικές συνθήκες).
423298
Εχοντας φτάσει στον όγκο της ψηλότερης κορυφής.Φυσικά ποτέ δεν βελτιώνεται η κατάσταση.Υψηλή βραχώδης κλίση.
423299
423300
423301
Κοιτώντας πίσω διαπιστώνω οτι υπήρχε δρόμος που έφτανε πιο ψηλά λόγω αιολικού πάρκου.Θα μπορούσα να έχω γλιτώσει 1,5 ώρα απο τις 3 που έφαγα για να ανέβω αλλά δεν πειράζει.Και αυτές οι δοκιμασίες αξίζουν.Τουλάχιστον μου δόθηκε η ιδέα λόγω καταπόνησης να γυρίσω απο εκεί μετά κάνοντας μια μεγάλη παράκαμψη μεν,περπατώντας σε χωματόδρομο όμως δε....
423302
Συνέχεια της ανάβασης.Μη σας μπερδεύουν τα ξερόχορτα,κρύβουν επιμελώς τα κοφτερά βράχια απο κάτω.
423303
Γλυπτό της φύσης
423304
ανεβαίνοντας...
423305
Κάπου εδώ δείχνει να τελειώνει η μαρτυρική ανάβαση
423306
Ναι βρίσκομαι κοντά αλλά όχι και τόσο με αυτό το τεραιν...
423307
Δολίνες παντού
423308
Εδώ στην κορυφή πλέον.Μοτσάρα το όνομά της με υψόμετρο 1525m.Τα κατάφερα και αν είχε χέρι το βουνό θα του το έσφιγγα παραδεχόμενος το λάθος μου που το υποτίμησα.
423309
Η θέα απερίγραπτη...
423310
Παρνασσός μακριά χιονισμένος
423311
Διακρίνεται ο κάμπος,η Υλίκη,η Παραλίμνη και τα βουνά της Εύβοιας,η Δίρφη με το Ξεροβούνι προς τα δεξιά και το Καντήλι προς τα αριστερά.
423312
https://www.youtube.com/watch?v=vvDq41UQyzc&feature=emb_title
Επιστροφή απο όπου μπορούσα όμως δεν ξεμπλέκεις εδώ εύκολα...
423313
Εφτασα στην κόψη που κατέβηκα πριν και την πέρασα απο τα δεξιά αυτη τη φορά για να φτάσω κοντά στις ανεμογεννήτριες.Προς εκπληξή μου περιμετρικά αυτής είχε λιβάδι.Ούτε παραγγελιά να το έκανα...
423314
Αλλο ένα εντυπωσιακό γλυπτό της φύσης
423315
Φτάνω λοιπόν σχεδόν μια ανάσα απο τις ανεμογεννήτριες αλλά διαπιστώνω οτι έχει ένα απότομο ανεβοκατέβασμα που θα με ταλαιπωρούσε ακόμα περισσότερο + τον μεγάλο κύκλο που θα έκανα.
423316
Μιας και υπήρχε λιβάδι ακόμα και απο αυτήν την πλευρά κόβω δρόμο μέχρι να πέσω στον χωματόδρομο πιο κοντα στο σημείο που άφησα το μηχανάκι.Εχω ήδη κάνει μεγάλο κύκλο αλλά είναι προτιμότερο απο το να ξαναγυρνούσα απο τα πολύ ζόρικα βράχια.
423317
Συνεχίζοντας διακρίνω και άλλες ανεμογεννήτριες.Ευτυχώς το λιβάδι παραμένει!Παράδεισος!
423318
Κατεβαίνοντας μια απότομη πλαγιά βρίσκομαι κοντά στον χωματόδρομο.
423319
Τελικά οριακά και με τα χίλια ζόρια καταφέρνω να φτάσω στον δρόμο κατεβαίνοντας απο εδώ.Πολύ πιο απότομο που δεν αποτυπώνεται στη φωτό,αφού μέχρι την τελευταία στιγμή είχα σοβαρές αμφιβολίες για το αν κατέβαινε.
423320
Περπάτησα άλλα 2km στον χωματόδρομο για να φτάσω στο μηχανάκι.Η ανηφόρα που είχα ανέβει μέχρι το μαντρι ήταν δώρον άδωρον καθώς ότι γλίτωσα το ανέβηκα τώρα με τα πόδια για να φτάσω πίσω.
Εχοντας λίγο χρόνο μέρας ακόμα,συνέχισα την πολύ ωραία χωμάτινη διαδρομή μέχρι την Αγία Αννα
https://www.youtube.com/watch?v=10ZF8jGeBmM&feature=emb_title
Εδώ στην Αγία Αννα.Απο πάνω ο επιβλητικός Ελικώνας.
423321
Απο εκεί κατέβηκα στη Θίσβη.
https://www.youtube.com/watch?v=wJg2PByZ1qA&feature=emb_title
Στη Θίσβη αποφάσισα να δω τον αξιόλογο αρχαίο πύργο της.Οι διαστάσεις του πύργου είναι 6,10mx6,10m με πάχος τοίχου 1,36m.Είναι μεν αρχαίος αλλά λόγω άρτιας κατασκευής χρησιμοποιήθηκε και κατα την Φραγκοκρατία και επισκευάστηκε σε κάποια σημεία.Διακρίνεται εύκολα η διαφορετική αρχιτεκτονική απο τη μέση και πάνω περίπου.Η Θίσβη ήταν μια από τις πόλεις, που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και αναφέρεται από τον Όμηρο ως «πολυτρήρωνα Θίσβη» λόγω των περιστεριών που υπήρχαν στο πετρώδες λιμάνι της.
423322
Επιστροφή απο Ξηρονομή,Λεύκτρα,Μελισσοχώρι,Ερυθρές,Στεφανη,Ελευσίν
Απο το Μελισσοχώρι κατέγραψα πανέμορφα χρώματα στον ουρανό μέχρι τις Ερυθρές.
https://www.youtube.com/watch?v=c0IgVsJYiIk&feature=emb_title
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ήμουν προβληματισμένος για το τεραιν που αντιμετώπισα σε αυτό το βουνό.Ξεκίνησα λοιπόν και έψαχνα πληροφορίες για το πως γίνεται έτσι ένα βουνό.Η αρχική μου εντύπωση όντας άσχετος, ήταν ότι έχει γίνει έτσι λόγω μετεωριτών ή σεισμικής δραστηριότητας.Η επιστήμη όμως της Γεωλογίας με διέψευσε πανηγυρικά.Διάβασα μέσα απο μια διδακτορική διατριβή πάνω στα βουνά και το μικροκλίμα της περιοχής οτι ο Ζαγαράς αποτελείται απο ανθρακικά πετρώματα τα οποία είναι εύκολα διαβρώσιμα απο το νερό δημιουργώντας τραχιές ασβεστολιθικές επιφάνειες και οδοντώσεις.
Δηλαδή ένα πλήρως βομβαρδισμένο τοπίο στα μάτια μου έχει γίνει έτσι απο τη βροχή μέσα στους αιώνες.Δύσκολο να το συνειδητοποιήσω με τις εικόνες που είδα,αλλά μόνο που η όψη ενός βουνού με έβαλε στην πρίζα να ψάξω για αυτό τέτοιες λεπτομέρειες μόνο κέρδος το θεωρώ.Ορίστε έμαθα και κάτι,δεν έφαγα 6 ώρες τζάμπα! :D
Για να δούμε τι άλλες εκπλήξεις μου επιφυλάσσει ο ορεινός κόσμος της Ελλάδας.
Πάντα όρθιοι!:beer:
RaGe_Raptor
01/12/2020, 18:32
Απο το Μελισσοχώρι κατέγραψα πανέμορφα χρώματα στον ουρανό μέχρι τις Ερυθρές.
https://www.youtube.com/watch?v=c0IgVsJYiIk&feature=emb_title
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ήμουν προβληματισμένος για το τεραιν που αντιμετώπισα σε αυτό το βουνό.Ξεκίνησα λοιπόν και έψαχνα πληροφορίες για το πως γίνεται έτσι ένα βουνό.Η αρχική μου εντύπωση όντας άσχετος, ήταν ότι έχει γίνει έτσι λόγω μετεωριτών ή σεισμικής δραστηριότητας.Η επιστήμη όμως της Γεωλογίας με διέψευσε πανηγυρικά.Διάβασα μέσα απο μια διδακτορική διατριβή πάνω στα βουνά και το μικροκλίμα της περιοχής οτι ο Ζαγαράς αποτελείται απο ανθρακικά πετρώματα τα οποία είναι εύκολα διαβρώσιμα απο το νερό δημιουργώντας τραχιές ασβεστολιθικές επιφάνειες και οδοντώσεις.
Δηλαδή ένα πλήρως βομβαρδισμένο τοπίο στα μάτια μου έχει γίνει έτσι απο τη βροχή μέσα στους αιώνες.Δύσκολο να το συνειδητοποιήσω με τις εικόνες που είδα,αλλά μόνο που η όψη ενός βουνού με έβαλε στην πρίζα να ψάξω για αυτό τέτοιες λεπτομέρειες μόνο κέρδος το θεωρώ.Ορίστε έμαθα και κάτι,δεν έφαγα 6 ώρες τζάμπα! :D
Για να δούμε τι άλλες εκπλήξεις μου επιφυλάσσει ο ορεινός κόσμος της Ελλάδας.
Πάντα όρθιοι!:beer:
κι εκεί που νομίζεις ότι κάτι τόσο άγριο/κακοτράχαλο μόνο κάποιου είδους κόλαση επί γης θα μπορούσε να δημιουργήσει, έρχεται η επιστήμη να σε διαψεύσει πανηγυρικά.
πόνεσα μόνο που είδα τις εικόνες:cry:
:beer:
κι εκεί που νομίζεις ότι κάτι τόσο άγριο/κακοτράχαλο μόνο κάποιου είδους κόλαση επί γης θα μπορούσε να δημιουργήσει, έρχεται η επιστήμη να σε διαψεύσει πανηγυρικά.
πόνεσα μόνο που είδα τις εικόνες:cry:
:beer:
Φαντάσου εγώ φίλε!:lol:
Ήταν πρόκληση!Όμως κάτι τέτοια θα θυμάται ο άνθρωπος μόλις περάσουν τα χρόνια.Τα εύκολα ξεχνιούνται και εύκολα!:beer:
giorgosb
01/12/2020, 19:19
:beer: :beer:
Ωραίος,φανταστικές εικόνες,υποθέτω πως οι ανεμογεννήτριες και ο δρόμος τους δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο Google Earth,καλή συνέχεια!
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
01/12/2020, 20:08
:eek::eek:
Τί ήταν αυτό ωρε?????
Πόσα σου έχουν μείνει ρε μπιλ?
doctoras
01/12/2020, 21:07
Που ανέβηκες ρε τρελε πάλι??
Το αλλαξες το χομπι απο πεζοπορία σε αναρρίχηση? Πολυ δυσκολο το τερεν εως απογοητευτικό οταν εχεις διανύσει καποια χλμ και προσεγγίσεις κορυφογραμμή.
Ειναι σίγουρο οπως σε καθε βουνό οτι απο αλλη πλάγια θα συναντούσες αλλο γεωλογικό ενδιαφερον και πιο βατη αναβαση. Οι άνεμοι καθορίζουν τα παντα.
Το ηρωικο μηχανάκι οταν καβαλαει ασφαλτο πρεπει να τρελενεται απο χαρα :)
Τοπίο και φωτο αντε γεια!!
Σας ευχαριστώ όλους παιδιά!:beer:
@Azar41
Ακριβώς αυτό που είπες.Είναι τόσο καινούργιος ο δρόμος που δεν έχει περαστεί στη δορυφορική εικόνα.Δε με ενδιαφέρει που ταλαιπωρήθηκα περισσότερο,ήταν δυνατή προπόνηση.Απλά θα ήθελα να κάνω κάποιες χωμάτινες διαδρομές εκει τριγύρω που δεν πρόλαβα λόγω μικρής μέρας πια.:)
@Παπασούζα
Τα βουνά πάνω απο 1500m ύψος στην Ελλάδα είναι 191.είμαι κοντά στα 90-100, δεν έχω μετρήσει συνολικά τώρα τελευταία.Οπως αντιλαμβάνεσαι έχω κάποια χρόνια ακόμα για να ολοκληρώσω αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα!
@Doctoras
Όπως το είπες φίλε!1km αριστερά να πας μπορεί να βρεθεί λωρίδα γης βατη όπως και έγινε.Απο τη δορυφορική εικόνα με πιο προσεκτική ματιά η άλλη πλευρά του βουνού ίσως είναι πιο βατή.Αλλά όπως είπα και πριν,μερικά πράγματα είναι βιωματικά,αν δε βρεθείς εκεί ο ίδιος ποτε δεν ξέρεις τι θα συναντησεις.Εδώ απο 500 μέτρα απόσταση σου φαίνονται μερικά περάσματα εύκολα όμως μόλις φτάσεις απο κάτω αντικρίζεις πελώριους βράχους και απροσπέλαστα σημεία.Σε κάθε περίπτωση το τοπίο σε ανταμοίβει!