View Full Version : Καστάνιες..
lazarefa
06/03/2023, 11:46
H ανωτέρω καστάνια της WGB τελικά δείχνει ακριβώς ίδια με την παρακάτω της BGS:
https://akritidis-tools.com/kastanies-38-kare/6060-kastania-1-4-me-hirismo-apo-tin-lavi.html
Φαντάζομαι ότι κάποιος τρίτος (λογικά προς Taiwan μεριά) τις φτιάχνει και για τις 2 εταιρείες.
Είσαι γάτα με πέταλα!:lol:
Πως την ξετρύπωσες ρε θηρίο; :beer:
lazarefa
06/03/2023, 15:46
Γιάννη απλά πήγα να τσεκάρω κάποιο άλλο εργαλείο στη σελίδα του εμπόρου και όπως χάζευα τις καστάνιες 3/8 πιάνει το μάτι μου τη συγκεκριμένη BGS που φάνηκε να μοιάζει με την WGB. Τελικά αποδείχθηκαν σε όλα τα σημεία (κεφαλή, λαβή, χαρακτηριστικά λειτουργίας) ίδιες.
Μα είπα κιεγω... Αν ήταν γερμανική όντως, ο Αποστόλης θαχε ποσταρει μισή σελίδα πληροφορίες...! :D
Το ροποκλειδο 80-210 επεστραφει σήμερα γιατί ήταν πράγματι γκουμουτσα για κουβάλημα στο αμάξι. Πάντως το δοκίμασα και δεν... :moutza:
lazarefa
26/04/2023, 08:14
Πρόταση για "καλή" καστάνια σε 3/8, κατά προτίμηση με 72 δόντια, ή έστω από 48 και άνω;
Τιμή μέχρι 50 ευρώ (βαριά).
Ενδεικτικά πχ, η παρακάτω Facom, η οποία κοστίζει Ελλάδα λίγο κάτω από 50 ευρώ;
https://facom.com.pl/en/12369-j161b-high-performance-sealed-38-ratchet.html
Έχω την ανάλογη σε 1/2, και λίγο που την έχω δουλέψει δεν τίθεται θέμα για μένα (αν και δεν τρελαίνομαι για την αίσθηση της λαβής της, αλλά οκ), απλά ρωτώ μήπως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές μέχρι 50 ευρώ που μου διαφεύγουν.
Πρόταση για "καλή" καστάνια σε 3/8, κατά προτίμηση με 72 δόντια, ή έστω από 48 και άνω;
Τιμή μέχρι 50 ευρώ (βαριά).
Ενδεικτικά πχ, η παρακάτω Facom, η οποία κοστίζει Ελλάδα λίγο κάτω από 50 ευρώ;
https://facom.com.pl/en/12369-j161b-high-performance-sealed-38-ratchet.html
Έχω την ανάλογη σε 1/2, και λίγο που την έχω δουλέψει δεν τίθεται θέμα για μένα (αν και δεν τρελαίνομαι για την αίσθηση της λαβής της, αλλά οκ), απλά ρωτώ μήπως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές μέχρι 50 ευρώ που μου διαφεύγουν.
Η συγκεκριμένη έχει το πλεονέκτημα του εύκολου ανοιγματος και της ύπαρξης ανταλλακτικων αν ποτέ χρειαστούν. Έχω ίδια σε συλλογή nano 1/4".
Σε 1/2" είχα πάρει από τον κ. Ηλία σε κλειστού τύπου που δεν ανοίγει. Με ερασιτεχνική χρήση δεν θα χρειαστεί ποτέ άνοιγμα. Αυτή μου αρέσει πιο πολύ εμφανισιακά. Για δες την...
Ωραιες φαίνονται και οι Zebra.
Αν θα έπαιρνα στρογγυλή θα έπαιρνα τη φακομ αλλά το palm control μοντέλο. Αυτός ο δίσκος επάνω στην κεφαλή εμποδίζει το χέρι σου, να επηρεάσει το μηχανισμό λειτουργίας της καστάνιας όταν πιέζεις την κεφαλή προς τα κάτω ή όταν την ακομπάς.
https://grantzidis.gr/j-161-kastania-3-8-facom.html
Αν δε θες στρογγυλοκέφαλη ρίξε μια ματιά στην ergo σειρά της bahco που αναφέραμε και στο θρεντ με τα σετ..
Αυτή είναι ίδια με την snap on dual 80..
https://www.sinergo.gr/sb7750-3-8-axladi-kefali-anastrefomenh-kastania-me-80-dontia-kai-4-5%C2%B0-klish-leitoyrgias-bahco
Αυτή έχει λεπτή κεφαλή και quick release.
https://www.sinergo.gr/7750sl-3-8-lepth-kefalh-anastrefomenh-kastania-me-72-dontia-kai-5%C2%B0-klish-leitoyrgias-bahco
Αν θέλεις κάτι διαφορετικό, αυτή αλλάζει κατευθυνση με τον περιστροβικό διακόπτη στην άκρη της λαβής. Είναι quick release και έχει quick spiner στο κάτω μέρος για να γυρίζεις το καρυδάκι όσο η βίδα είναι χαλαρή. Την έχει γνωστό μέλος από εδώ μέσα και απ' όσο λέει του αρέσει πολύ. Το ύψος της κεφαλής είναι μεγαλύτερο όπως και σε όλες τις στριγγυλοκέφαλες.
https://www.sinergo.gr/7755-3-8-ergo-3-8-anastrefomenh-kastania-me-72-dontia-kai-5%C2%B0-klish-leitoyrgias-bahco
Σε pear head η unior είναι πάντα καλή επιλογή αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει. Την είχα βρει σε ένα μαγαζί αλλά δε θυμάμαι πόσο ομαλή λειτουργία έχει. Αυτή με τη μπλε λαβή νομιζω έχει 72 δόντια.
https://carandbike.gr/index.php?route=product/product&product_id=3536
Αξίζει να ρίξει μια ματιά και στην milwaukee αρκεί να τη βρεις σε σωστή τιμή. Είναι καλή. 90 δόντια αλλά δε ξέρω πόσο ομαλή λειτουργία έχει.
https://www.electromed.gr/en-gb/drive-ratchets/c,286,hand-tools/milwaukee-38-kastania-48229038-p-278
Δε ξέρω αν μπορείς να τη βρεις σε καλύτερη τιμή και είναι λίγο βαριά λόγο της φουλ μέταλ κατασκευής αλλά έχει αρκετά μικρή κεφαλή, quick release και 72 δόντια σε σχήμα σταγόνας. Η bahco παραπάνω σου δίνει τα ίδια με μαλακή λαβή και είναι πιο φθηνή αλλά εσύ επιλέγεις.
https://www.skroutz.gr/s/26835882/Wera-%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-8004-B-Zyklop-Metal-72-%CE%94%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AD-3-8-%CE%9C%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-22-2%CE%B5%CE%BA-05004034001.html
Αν ο χώρος δε σου δημιουργεί ποτέ πρόβλημα και ο έξτρα όγκος δεν είναι θέμα. Αυτή αξίζει κάθε παραπάνω λεπτό που θα δώσεις λόγο των δυνατοτήτων που σου δίνει. Ωστόσο, δε θα την επέλεγα αν δεν είχα μια standar 3/8.
Rotor head μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα κατσαβίδι καστάνιας ή σαν quick spiner στήν ίσια θέση, αφού χαλαρώσεις τη βίδα, απ' τη θέση 90 μοιρών. Είναι quick release για το καρυδάκι απ' τον ίδιο διακόπτη που απελευθερώνει την κεφαλή και μάλιστα σε όλες τις θέσεις. Ακόμα και στη θέση κατσαβιδιού.
Δες βιντεάκι στο σωλήνα αν δεν έχεις δει.
https://www.skroutz.gr/s/26783432/Wera-%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7-8000-B-72-%CE%94%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AD-3-8-%CE%9C%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-21-5%CE%B5%CE%BA-05003550001.html
Δε μου έρχονται άλλες τώρα.
lazarefa
26/04/2023, 13:02
Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Κοίτα να δεις τι γίνεται τώρα με μένα: Από καστάνιες 3/8 έχω 4 αυτή τη στιγμή (1 φτηνιάρα της πλάκας Taiwan που είχα αναφέρει σε άλλο θέμα, 1 Craftsman USA, 1 KD Tools USA, 1 Saltus industrial τύπου). Η φτηνιάρα και και η KD βρίσκονται σε συλλογή εργαλείων σε άλλο σπίτι, ενώ η Craftsman και η Saltus είναι στη συλλογή για την οποία ενδιαφέρομαι. Το θέμα με αυτές τις 2 είναι κυρίως η μεταλλική λαβή (Craftsman) σε συνδυασμό με τον αριθμό δοντιών και ο αριθμός δοντιών (μόνο 24) με τη Saltus. Επίσης η Craftsman αποτελεί μέρος συλλογής (σε πλαστική κασετίνα) με καρυδάκια 3/8 σε ίντσας (όχι μετρικά) οπότε υπό κανονικές συνθήκες την έχω θαμμένη με την υπόλοιπη κασετίνα. Οπότε στην πράξη το βάρος πέφτει στη Saltus (με τα 24 δόντια), που είναι και βιομηχανικού τύπου.
Ti εννοείς βιομηχανικού τύπου? Βάλε μια φωτό ή κάτι!
lazarefa
26/04/2023, 16:59
Μ' αρέσει να εξάπτω τη φαντασία κύριε Σουπιά...
Λοιπόν, πέρα από την πλάκα, αυτή είναι η καστάνια:
Όταν έγραψα "βιομηχανικού τύπου", εννοούσα μονής κατεύθυνσης περιστροφής του μηχανισμού της, με αφαιρούμενο καρέ.
Η συγκεκριμένη έχει σχετικά μικρό όγκο/ύψος κεφαλής, συμπαθητική αίσθηση λαβής (τουλάχιστον στο δικό μου χέρι) αλλά πολύ λίγα δόντια (μόνο 24), με προφανή συνέπεια τη μεγάλη γωνία εργασίας (15 μοίρες).
Είναι λίγο μπελάς αυτή η καστάνια να αλλάζεις κατευθυνση. Και η κεφαλή της, ενώ έχει το μικρότερο ύψος, δεν είναι και η πιο λεπτή.
Κατά τ' άλλα μια χαρά τρακτέρ είναι. Ούτε συντήρηση θέλει, ούτε τίποτα.
Δε ξέρω σε τι δουλεύεις αλλά αν δε χώνεσαι λίγο βαθιά σε κανένα κουτί, δε θα έχεις πρόβλημα με τα δόντια.
Αν αρχίσουμε να μιλάμε για στενά σημεία θα την πάμε μακριά τη βαλίτσα. Γιατί χρειάζεσαι σίγουρα και μια πιο μακριά καστάνια με άρθωση. Όχι μόνο για τη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και για να βγει η λαβή πιο έξω και να μπορέσεις να βάλεις το χέρι σου.
Με δυο τέτοιες καστάνιες 24 δοντιών (στανταρ και μακριά αρθρωτή), δε θα βρεις πολλά σημεία που θα σου δημιουργήσει πρόβλημα η γωνία.
Αυτό που βάζουν την καστάνια ανάμεσα σε δυο εμπόδια για να δείξουν πόσο λίγο χώρο χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι λίγο μλκία. Κανείς δε το κάνει! Μια καστάνια με 72 δόντια έχει θεωρητικά 5 μοίρες γωνία. Στην πραγματικότητα όμως, χρειάζεται λίγο πάνω από 5 μοίρες για να γυρίσει τη βίδα αρκετά λιγότερο από 5 μοίρες.
Δείξε μου έναν που το κάνει αυτό και εγώ θα σου δείξω έναν που δε δουλεύει αλλά παίζει με τα εργαλεία του.
Με περισσότερα δόντια όμως, είναι πιο γρήγορη. Χρησιμοποιώντας την στο ίδιο τόξο, θα γυρίζει τη βίδα περισσότερο. Και όσο μικρότερος είναι ο χώρος, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό, ώστε να κάνεις τη δουλειά πιο γρήγορα.
Βέβαια αυτό που λέω είναι πιο δύσκολο να το περάσεις μέσω μαρκετιν ενώ οτιδήποτε πάνω από 60 δόντια, έχει πολύ μικρή διαφορά.
Τα δόντια παίζουν το ρόλο τους αλλά από μόνα τους δε κάνουν τη διαφορά. Θέλεις και μικρή κεφαλή, και ομαλή λειτουργία.
Για μένα η ομαλή λειτουργία είναι το κυριότερο. Έπειτα το μέγεθος της κεφαλής. Απλά δε θέλω να είναι τεράστια, με οτιδήποτε νορμάλ, είμαι καλυμμένος. Μετά είναι τα δόντια και τέλος είναι η αντοχή.
Οι gedore που έχω, δεν έχουν σφιχτή λειτουργία αλλά δεν τις λες και πολύ ομαλές. Η κεφαλή τους είναι νορμάλ μεγέθους και έχουν 60 δόντια ή 6 μοίρες γωνία.
Οι koken έχουν πολύ πιο όμαλή λειτουργία, πιο μικρή κεφαλή και πολύ λιγότερα δόντια. Μ' αρέσουν περισσότερο!
Δεν έχω βρει σημείο που δε λειτουργούσαν λόγο χώρου αλλά σε στενά σημεία η gedore είναι πιο γρήγορες. Αν διάλεγα μια, θα επέλεγα κοκέν.
Να πάρεις καστάνια με πολλά δόντια αλλά να κοιτάξεις και τα υπόλοιπα. Όλα εκτός απ' την αντοχή.
Road Pirat
26/04/2023, 23:16
Τώρα υπάρχει koken και με 72 δόντια :D
Τώρα υπάρχει koken και με 72 δόντια :D
Και παίζει να είναι ότι καλύτερο έχει βγει. Στο σωλήνα που τη δοκιμάζουν παίζει να έχει λιγότερο back drag και απ' την παλιά.
lazarefa
27/04/2023, 11:32
Ενδεικτικό κόστος της εν λόγω Koken για αγορά; Νομίζω ότι ξεπερνά σαφώς το ψυχολογικό όριο του 50ρικου που έθεσα...
Ενδεικτικό κόστος της εν λόγω Koken για αγορά; Νομίζω ότι ξεπερνά σαφώς το ψυχολογικό όριο του 50ρικου που έθεσα...
Πρέπει να είναι γύρω στα διπλά και βλέπεις στο βάθος το Δαφνί.
lazarefa
27/04/2023, 20:19
Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω τότε... Έχω άλλωστε τόσες ελλείψεις σε εργαλεία, που όσο καλή και να ναι η γιαπωνέζα τούτη, θα προτιμούσα να δώσω τα παραπάνω χρήματα που ζητά από τις υπόλοιπες αξιοπρεπείς καστάνιες 3/8 που διατίθενται μέχρι το 50ρικο για να συμπληρώσω κάποιο/α από τα εργαλεία που μου λείπουν. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ισχύει κι εδώ το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα"...
Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω τότε...
Καλά θα κάνεις. Δε τη χρησιμοποιείς όλη μέρα κάθε μέρα άλλωστε. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες καστάνιες στα λεφτά που θες.
Η φάκομ είναι πάντα απ' τις καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές. Σε άλλη μάρκα θα πας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό ή επειδή κάτι άλλο σου αρέσει περισσότερο οπτικά πχ.
Πάρε άλλη μια από κατάλογο προσφορών χωρίς φπα.
442970
lazarefa
28/04/2023, 07:26
Οφείλω να ομολογήσω ότι η τελευταία Facom (JL.161) μου αρέσει πολύ ως σχεδίαση και θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή μου, καθώς έστω κι οριακά είναι εντός budget.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η τελευταία Facom (JL.161) μου αρέσει πολύ ως σχεδίαση και θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή μου, καθώς έστω κι οριακά είναι εντός budget.
Αυτήν ακριβώς έχω σε 1/2" και είναι άψογη. Την πήρα σε προσφορά για να συμπληρώσω μια dowidat με περαστο καρέ σαν την δική σου. 442971
lazarefa
28/04/2023, 13:55
Σκέτο κόσμημα είναι αυτή Γιάννη. Πολύ πιο όμορφη στη φωτογραφία από ότι στους καταλόγους. Ντρέπεσαι να τη χρησιμοποιήσεις (που λέει ο λόγος, αυτά διαβάζει ο Απόστολος που του αρέσουν "βρώμικα" τα εργαλεία και τρελαίνεται).
Κούκλα σου λέω, την έχω σε αποστειρωμενο περιβάλλον!
Άσχετα που την πήρα τότε 30 ευρώ cash.
442974
Αυτήν ακριβώς έχω σε 1/2" και είναι άψογη. Την πήρα σε προσφορά για να συμπληρώσω μια dowidat με περαστο καρέ σαν την δική σου. 442971
Κούκλα σου λέω, την έχω σε αποστειρωμενο περιβάλλον!
Άσχετα που την πήρα τότε 30 ευρώ cash.
442974
Ακόμα να τον banαρει κανένας αυτόν;:cry:
Δεν παίζουν φράγκα λέμε:cry:
:p
Σκέτο κόσμημα είναι αυτή Γιάννη. Πολύ πιο όμορφη στη φωτογραφία από ότι στους καταλόγους. Ντρέπεσαι να τη χρησιμοποιήσεις (που λέει ο λόγος, αυτά διαβάζει ο Απόστολος που του αρέσουν "βρώμικα" τα εργαλεία και τρελαίνεται).
Έφυγες για Βράττη. :beer:
lazarefa
02/05/2023, 17:12
Κι εκεί που ετοιμαζόμουν για τη facom 3/8, προκύπτει το ενδεχόμενο απόκτησης σε σχετικά λογική τιμή (46 ευρώ μαζί με μεταφορικά από γερμανικό άμαζον, μέσω μιας προσφοράς που παίζει) της Wera Zyklop 3/8. Οι δυνατότητες που παρέχει η σχεδίαση της εν λόγω σίγουρα ξεφεύγουν πολύ από τις κλασικές καστάνιες, ωστόσο με προβληματίζουν λίγο κάποια θέματα ποιότητας κατασκευής και αξιοπιστίας που αναφέρουν κάποιοι χρήστες της σε σχόλιά τους στο άμαζον (πχ αναφορικά με την αντοχή του διακόπτη που κλειδώνει τη θέση της κεφαλής, ή το μηχανισμό επιλογής κατεύθυνσης περιστροφής, καθώς και τζόγους/χαλαρότητα στο πιάσιμο του καρέ στα καρυδάκια που ανέφερε κάποιος άλλος).
Μαυτά και μαυτά έχω μπερδευτεί. Προφανώς δε θέλω να δώσω τόσα χρήματα για κάτι που μπορεί να έχει καινοτόμες λειτουργίες, αλλά να σκέφτομαι κάθε φορά πως να του φερθώ για να μην μου μείνει στο χέρι, εν αντιθέσει με τους κλασικούς απλούς αλλά δοκιμασμένους και σίγουρα επισκευάσιμους μηχανισμούς/κεφαλές της facom.
Τέλος και η ίδια η λαβή της Zyklop, παρότι είμαι βέβαιος ότι θα έχει πολύ καλή αίσθηση/πιάσιμο στο χέρι, κρίνοντας από τα ανάλογης λαβής κατσαβίδια της Wera που έχω, είναι αρκετά επιρρεπή σε βρωμιά λόγω της λαβής τους που "ποτίζει" αν την πιάσεις με βρώμικα χέρια (που είναι και πολύ λογικό βέβαια όταν κάποιος μαστορεύει), γεγονός που επίσης με προβληματίζει λίγο. Τι λέτε;
o_gavros
02/05/2023, 17:27
443053
Ωντας κάτοχος της παραπανω με το διακοπτακι αλλαγης (Zyklop 8004) και στα δυο νούμερα, 3/8" & 1/2", μπορώ να σε βεβαιώσω ότι δε μασάνε πουθενα!
Στην τσάντα μου για κάθε μέρα έχω τη μεσαία, λυνω/δένω μέχρι 24# καρυδακι (με ανταπτορα για 3/8" ), την κοπαναω με σφυρί, της γαμάω τα ράμματα για να μη μακρυγορω, και δεν έχει ακόμα ουτε γρατζουνιά.. Το δε δουλεμα της, είναι βελούδινο!
lazarefa
02/05/2023, 17:42
Φίλε Γαύρε, καμία αντίρρηση για τη δική σου, εγώ αναφέρομαι στην παρακάτω, η οποία έχει και πλαστικά τμήματα:
https://www.amazon.de/-/en/073261-Zyklop-Ratchet-8-inch-Carded/dp/B002HMRV38/ref=sr_1_4?crid=32F7E17CTP560&keywords=wera+zyklop+3%2F8&qid=1683042066&s=diy&sprefix=wera+zyklop%2Cdiy%2C126&sr=1-4
o_gavros
02/05/2023, 19:02
Έχεις καμία ανάγκη για τέτοιου είδους εργαλείο;
Με σπαστη, περιστρεφόμενη κεφαλή εννοώ.
Αν μου επιτρέπεις, νομίζω ότι κουράζεις το κεφάλι σου πολυ χωρίς λόγο.
Εδώ σου έχουν γίνει προτασεις όχι απλά από το πανω ράφι, αλλά από τον αφρό.
Ότι κι αν επιλέξεις, θα κάνεις και με το παραπανω τη δουλειά σου, ευκολα και ευχάριστα.
Θα συμφωνήσω.
Καλύτερα να πάρεις μια απλή καστανια που θα σε καλύψει στο 98% των περιπτώσεων και όχι μια με διάφορες καινοτομίες που θα σου καλύπτει το 50% των περιπτώσεων.
Η συγκεκριμένη κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ χοντρή για αυτό που είναι.
Η 3/8 πρέπει να είναι μανιτζεβελη. Να τη νοιώθεις σαφώς μικρότερη από την 1/2.
lazarefa
02/05/2023, 20:11
Τυπικά επί του παρόντος αν το δει κανείς αυστηρά, δεν έχω ανάγκη ούτε για αγορά νέας καστάνιας 3/8 (έχω ήδη από 2 σε 2 διαφορετικά σπίτια όπου έχω εργαλεία). Βέβαια ανέφερα σε προηγούμενο ποστ τους λόγους που με κάνουν να κοιτάζω αυτές τις μέρες. Προφανώς δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε φυσικά περιμένω να βγάλω μεροκάματο από την καστάνια.
Επειδή το ποσό που μπορώ να διαθέσω δεν το θεωρώ αμελητέο, προσπαθώ να βρω κάτι που μπορεί να καλύψει καλύτερα τις (όποιες) ανάγκες μου, γιατί όχι και μελλοντικά (βλ. Zyklop του τύπου που ανέφερα).
Από κει και πέρα, Φόρουμ εργαλείων είμαστε, κουβέντα να γίνεται (ως ένα βαθμό τουλάχιστον).
Από κει και πέρα, Φόρουμ εργαλείων είμαστε, κουβέντα να γίνεται (ως ένα βαθμό τουλάχιστον).
Βασικά, φόρουμ μοτοσικλετιστών είμαστε, με υποενότητα εργαλείων.....:D
:p
stefanos
02/05/2023, 22:14
Έφυγες για Βράττη. :beer:
Όχι ότι λέω κάτι καινούργιο αλλά ο daz έχει απόλυτο δίκιο.
Τα καρυδάκια της wera δεν έχουν εγκοπή αλλά τρυπα. Ή μάλλον έχουν 3 εγκοπές και μια τρύπα. Είναι άλλο πρότυπο για χρήση με ηλεκτρικά εργαλεία που αντί για μπίλια έχουν πίρο.
Τα καρυδάκια έχουν τον ίδιο τζόγο αλλά αν το ελατήριο της μπίλιας στο καρέ της καστάνιας, πιέζει τα τοιχώματα της εγκοπής που έχει εσωτερικά το καρυδάκι, τότε αυτό δε κουνιέται. Αν το κουνήσεις με το χέρι καταλαβαίνεις τον τζόγο αλλά αν κουνήσεις την καστάνια δεν κουνιέται τίποτα λόγο του ελατηρίου.
Αν η εγκοπή είναι μεγάλη και βαθιά όμως ή βάλεις την μπίλια απ' τη μεριά που είναι η τρύπα, τότε το ελατήριο δεν πιέζει το καρυδάκι και καθώς κουνάς την καστάνια το καρυδάκι παίζει. Εχει ακριβώς τις ίδιες ανοχές και τους ίδιους τζόγους, απλά τώρα φαίνονται. Αυτό είναι πολύ κοινό σε καρυδάκια με μεγάλες εγκοπές, σε καρυδάκια με τρύπες και σε καστάνιες με quick release. (κουμπί απασφάλισης).
Η κάθε μάρκα έχει και λίγο διαφορετικές ανοχές. Προσωπικά δε βρίσκω μεγάλες διαφορές με εξαίρεση την hazet που κατα παράδοση έχει τις μικρότερες ανοχές στο καρέ. Facom, koken, gedore κτλ, μου φαίνονται λίγο πολύ ίδια (ειδικά σε 3/8 και 1/2). Ακόμα και αν κάποιο φαίνεται να έχει πιο σφιχτές ανοχές, αν βάλεις το ίδιο καρυδάκι από διαφορετική πλευρά, μπορεί να φανεί οτι είναι χειρότερο. Είναι η διαφορά στις εγκοπές. Τα koken zeal δε ξέρω τι ανοχές έχουν αλλά η μαγκιά εδώ είναι οτι η εγκοπή μέσα στο καρυδάκι είναι φάλτση. Βαθαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα η μπίλια να ακουμπάει συνέχεια στα τοιχώματα και να θέλει να κάτσει όλο και πιο βαθιά (πιεζόμενη απ' το ελατήριο), με αποτέλεσμα να πιέζει το καρυδάκι επάνω στο καρέ και να το σταθεροποιεί.
Τα καρυδάκια zeal σε οποιαδήποτε καστάνια θα είναι πιο σταθερά. Ενα καρυδάκι άλλης μάρκας επάνω σε μια wera επίσης μπορεί να είναι πιο σταθερό απ' ότι είναι το δικό της.
Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, με τις οποίες δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία. Το ζευγάρι καστάνια και καρυδάκια της wera έχουν λιγο πολύ τις ίδιες ανοχές απλά η μπίλια δεν πιέζει με δύναμη τα τοιχώματα του καρυδιού (ειδικά αν κάτσει στην τρύπα) με αποτέλεσμα να κουνιέται. Με άλλα καρυδάκια ισχύει λίγο πολύ ότι και με όλες τις άλλες καστάνιες).
Τέτοια τρύπα έχουν και κάποια καρυδάκια της stahlwille.
443060
Όσο αφορά την αντοχή του διακόπτη που κλειδώνει την κεφαλή.
Όλες οι καστάνιες με αρθρωτή κεφαλή που κλειδώνει μπορεί να φθαρούν στο σημείο αυτό. Όλες!
Αλλες πιο εύκολα άλλες πιο δύσκολα, αλλά μπορούν να το πάθουν όλες. Φυσικά θα το πάθουν μετά από πολύ δουλειά, σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Σε περιστασιακή lite χρήση good luck! Ακόμα και να προσπαθήσεις, δε θα καταφέρεις να τη χαλάσεις.
Όταν την κλειδώνεις και τραβάς με δύναμη, πάντα μα πάντα ασκείς και οριζόντια τάση στον άξονα της καστάνιας εκτός από κάθετη. Άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγάλη και άλλοτε πολύ μεγάλη. Μετά από κάποια χρόνια, και ανάλογα την κατάχρηση, μπορεί να υπάρχει φθορά στο σημείο ασφάλισης της κεφαλής.
Η κοκέν για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έχει έναν μηχανισμό κλειδώματος, που όταν ασκήσεις χωρίς να το θέλεις μεγάλη οριζόντια τάση, πηδάει ένα δόντι στο σύστημα ασφάλισης της κεφαλής. Τα δόντια είναι στρογγυλεμένα και όχι με γωνίες. Έτσι ο πίρος που ασφαλίζει την κεφαλή, δεν φθείρεται και δεν σπάει. Η κεαφαλή ασφαλίζει και είναι σταθερή όταν τη θέλεις αλλά αν την πιέσεις πολύ, μπορεί να μετακινηθεί και χωρίς να πατήσεις το κουμπί, ώστε να προστατέψει το μηχανισμό της.
Η κοκέν είναι η μόνη που το κάνει αυτό αλλά σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αυτό το σύστημα. Κανείς όμως δε θα ζητήσει εγγύηση επειδή έσπασε τον πίρο.
Η κάθε καστάνια είναι διαφορετική. Βάζεις μεγάλο πίρο κάποιος θα παραπονεθεί γιατί η κεφαή κλειδώνει σε μόνο 4 θέσεις. Βάζει μικρό πίρο, κάποιος θα παραπονεθεί οτι δεν είναι αρκετά ανθεκτικός. Βάζεις μικρά δόντια με πίρους που έχουν και αυτοί δυο και 3 δόντια, κάποιος θα παραπονεθεί οτι το σύστημα ασφάλισης είναι ογκώδες.
Μια χαρά είναι η καστάνια!
Edit. νομίζω ο πίρος ακόμα και αν φθαρεί η σπάσει, μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και φθηνά.
Όσο αφορά τα υπόλοιπα..
Ναι λερώνεται και δεν καθαρίζεται εύκολα. Αστη λερωμένη. Είναι πιο όμορφη!
Όλα τα εργαλεία με λαβές δυο συστατικών λερώνονται με τη σκέψη και δε καθαρίζουν εύκολα. Και τα κατσαβίδια το ίδιο.
Ο μηχανισμός της είναι ίδιος με τον μηχανισμό της facom. Δε μπορείς να τον χαλάσεις.
Το περιστρεφόμενο δαχτυλίδι θα χαλάσει όταν πιάσεις δουλειά σε συνεργείο και κόβεις τα χέρια σου κρεμασμένος μέσα σε κανένα αμάξι, με την καστάνια να χτυπάει σε αιχμές και γωνίες κατά τη χρήση, αλλά να μη σε νοιάζει γιατί πρέπει να τελειώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα είναι εκεί για πάντα. Και αν φύγει, χαλάσει, φθαρεί, κλάιν. και χωρίς αυτό δε χάνει τίποτα απ' τη λειτουργία της. Αυτό το quick spin, που κρατάς αυτό το δαχτυλίδι και την αφήνεις να γυρίσει τρελά, είναι μόνο για βίδες καθαρές και χωρίς καμια αντίσταση.
Το αν θα πάρεις αυτή ή μια νορμάλ καστάνια είναι δικο σου θέμα.
Για μένα το Νο1 είναι η στανταρ καστάνια.
Νο2 είναι μια μακριά αρθωτή καστάνια αλλά δε χρειάζεται σε όλους οπότε πάμε στο Νο 3 που είναι αυτή.
(αυτή δε θεωρείται αρθρωτή, αλλά roto ratchet. Περιστρεφόμενης κεφαλής δλδ).
Μαρή σουπιά....δική σου; :D
443230 :p
Σιγά μην έχω τέτοια καστανια ρε! :lol:
Grafton 505
11/05/2023, 16:25
Σιγά μην έχω τέτοια καστανια ρε! :lol:
Ναι, πες και πια μάρκα είναι. Μη κάνεις μισές δουλειές ...... :cool:
chrome vanadium :lol:
Είναι απ' αυτές που η μάρκα πάει ανάλογα με το χρώμα. Απ' τη στιγμή που δεν έχει χρώμα, δεν έχει μάρκα.
chrome vanadium :lol:
Είναι απ' αυτές που η μάρκα πάει ανάλογα με το χρώμα. Απ' τη στιγμή που δεν έχει χρώμα, δεν έχει μάρκα.
Αλλος ρώτησε την μάρκα. Εγώ ρωτάω ποιος εργάτης την έφτιαξε, ποια μέρα και τι σώβρακο φορούσε.....:D
:bawl:
Αλλος ρώτησε την μάρκα. Εγώ ρωτάω ποιος εργάτης την έφτιαξε, ποια μέρα και τι σώβρακο φορούσε.....:D
:bawl:
Δε ξέρω τι σώβρακο φορούσε αυτός που την έφτιαξε, αλλά αυτός που την ξέχασε μάλλον φορούσε χεσμένο. :cry:
Δε βρίσκω άλλο λόγο να ξεχάσεις την καστάνια επάνω στη βίδα της δαγκάνας! Δε ξέρω μόνο αν πρόλαβε να σφίξει τη βίδα ή του έφυγαν επάνω στο ζόρι. Γιατί αυτές οι βίδες, θέλουν κάμποσο!
:lol:
O Project Farm εβγαλε τεστ με τις περισσότερες ευρωπαικες καστάνιες αλλα και γιαπωνέζικες. Koken Nepros Facom Hazet Stahlwille όλα ειναι μέσα.
Αξίζει να το δείτε.
https://www.youtube.com/watch?v=eMUgzCvi0L8
SPOILER για bowleno: Μια Stanley βγαινει τελευταία σε αντοχή, καθόλου περίεργο που είχε δόντια στο μηχανισμό απο χώμα...:lol::moutza:
O Project Farm εβγαλε τεστ με τις περισσότερες ευρωπαικες καστάνιες αλλα και γιαπωνέζικες. Koken Nepros Facom Hazet Stahlwille όλα ειναι μέσα.
Αξίζει να το δείτε.
https://www.youtube.com/watch?v=eMUgzCvi0L8
SPOILER για bowleno: Μια Stanley βγαινει τελευταία σε αντοχή, καθόλου περίεργο που είχε δόντια στο μηχανισμό απο χώμα...:lol::moutza:
Πάμε άλλη μια: ΔΕΝ έχω ούτε ένα εργαλείο Stanley!
Μια 1/2 της force έχω και μια χαρά έβαλε και έβγαλε δεκάδες πίσω προφυλακτήρες Isuzu επί 8 ολόκληρα χρόνια... Και ναι, την "κατάσχεσα" όταν έφυγα από την εταιρία.
Ένα μελανοφόρο μαλάκιο που τριγυρνάει εδώ μέσα έβγαλε την βρώμα περί Stanley....:lol:
Αξίζει να το δείτε.
Βασικά δεν αξίζει. Όλες οι μετρήσεις αντοχής είναι ότι να 'ναι! Καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Κανένα συμπέρασμα, ούτε σαν ποσοστό επί της πραγματικής αντοχής ούτε για σύγκριση της μιας μάρκας με την άλλη.
Μια χαρά ήταν. Αν πάρουμε την τιμή μέτρησης σαν πραγματική, τότε σε συνάρτηση με την τιμή της, μπορούμε να πούμε οτι πρόκειται για τεχνολογικό επίτευγμα. Αν της κόψουμε 100nm αντοχής έτσι γιατί γουστάρουμε, είναι και πάλι μια χαρά. Ούτε τα δόντια είναι από χώμα ούτε τίποτα.
Αυτός ο τύπος είναι ειδικός να συγκρίνει και να τεστάρει ανόμοια πράγματα και συνήθως με λάθος τρόπο. Άσε που αν τον ακούς για 3 λεπτά συνεχόμενα θέλεις να χώσεις ένα κουτάλι στο αυτί σου και να σκαλίσεις τον εγκέφαλό σου! :lol: Πχ, για την stahl λέει οτι είναι καλή αλλά δεν αντέχει όσο κάποιες άλλες. Μόνο που αυτή είχε κουμπί απασφάλιση που μειώνει σημαντικά την αντοχή του καρέ.
Δεύτερον, πολλές από αυτές, έχουν "χαλάσει" πριν σπάσουν και κάποιες πολύ πριν σπάσουν. Αλλες μπορεί να μην είχαν πάθει τίποτα πριν σπάσει ο μηχανισμός ή το καρέ. Είτε αυτό λέγεται πιο τραχιά λειτουργία, είτε θα αλλάζει ο μοχλός κατεύθυνσης μόνος του.
Μια καστάνια 3/8 πρέπει να αντέχει 200nm. Οτιδήποτε περισσότερο είναι υπερβολή. Οτιδήποτε πάνω από 300nm είναι overkill.
200nm δε μπορείς να τα εφαρμόσεις με τίποτα στο μήκος της καστάνιας. Ακόμα και αν βάλεις προέκταση θα ζοριστείς για να τα φτάσεις. Τι νόημα έχει να συζητάμε αν αντέχει 300nm ή 320 και αν έσπασε πρώτα το καρέ ή τα δόντια και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε αν ο μηχανισμός έχει αστοχήσει σε μικρότερη ροπή ή όχι.
Βάση iso μια καστάνια πρέπει να αντέχει 200 nm.
Έπειτα να εφαρμόσεις 60 ή 70 nm για 50.000 φορές.
Και μετά να αντέξει πάλι 200 nm.
Μια καστάνια που δεν πληρεί το παραπάνω μπορεί άνετα να σπάει στα 300nm αλλά μετά από ένα χρόνο χρήσης να μην αντέχει ούτε 200.
Όλες οι ακριβές καστάνιες είναι φτιαγμένες για να μη χαλάνε σε εντατική και σκληρή χρήση για πολλά χρόνια. Η διαφορά στις τιμές έχει να κάνει με τις πατέντες, την τεχνολογία, χαρακτηριστικά, εμφάνιση, χώρα κατασκευής κτλ. Πχ η κοκεν έφαγε 4 χρόνια (απ' ότι λέει) δοκιμών για να φτιάξει την καινούρια της καστάνια? Το κόστος του r n d θα το ενσωματώσει στην τιμή?
Είναι λάθος να θεωρούμε οτι το ακριβότερο έχει μεγαλύτερη αντοχη. Όχι, έχει αντοχή περισσότερη απ' όσο χρειάζεται, ανθεκτικότητα στην εντατική χρήση και χαρακτηριστικά που κοστίζουν! Πχ, λεπτότερες διαστάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η αντοχή ή πιο oμαλή λειτουργία κτλ.
Σήμερα όλες οι μεσαίου κόστους καστάνιες που αντιγράφουν ταιβανέζικους μηχανισμούς είναι και γμ τα εργαλεία. Και στα χέρια του περιστασιακού χρήστη θα δουλεύει για μια ζωή.
Βλέπουν καλά τα ματάκια μου;;; Έγραψε η σουπιά καλά λόγια για Stanley;;; :eek:
Δημήτρη μαλλον μπέρδεψε τα Stanley με τα Stallwill!:beer:
Ο Αμερικανός κύριος πάντως είναι άψογος γιατί έθαψε τις καστάνιες των γειτόνων, αλλά είπε καλά λόγια για την δικη μου αγαπημένη φακομ! Θα του κάνω λαικ :D άσχετα που σπάει καρύδια!
Αυτός ο τύπος είναι ειδικός να συγκρίνει και να τεστάρει ανόμοια πράγματα και συνήθως με λάθος τρόπο. Άσε που αν τον ακούς για 3 λεπτά συνεχόμενα θέλεις να χώσεις ένα κουτάλι στο αυτί σου και να σκαλίσεις τον εγκέφαλό σου!
Το κόλπο για να μην κόψεις φλέβες είναι να βάλεις την ταχύτητα στο 1.25-1.5
Βλέπουν καλά τα ματάκια μου;;; Έγραψε η σουπιά καλά λόγια για Stanley;;; :eek:
Μα όσο αφορά την αντοχή είναι μια χαρά. Τι να πω? Μπορεί να είναι καλή και σε άλλους τομείς για την τιμή της, δε ξέρω.
Λάθος πράγματα κοιτάτε σε μια καστάνια.
Και σίγουρα λάθος βίντεο. Φυσικά και δεν το είδα όλο, αλλά οι ροπές αντοχής που μετράει είναι εξωπραγματικές για 3/8. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το κόλπο για να μην κόψεις φλέβες είναι να βάλεις την ταχύτητα στο 1.25-1.5
Θα λιώσει το μυαλό σου ρε! :lol:
https://youtu.be/9nw5B74oPPA
ioannispar
18/11/2023, 07:31
Το κέρατο μου... Την πάτησα αγρίως, δεν είχα πιει καφέ ακόμα:cry::lol:
Και έκανα το 1/4 πούτ@να:bawl:
Δικαιολογιες!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9nw5B74oPPA
Coyote.V
02/01/2024, 16:56
https://www.youtube.com/watch?v=9nw5B74oPPA
Έχω εντοπίσει ήδη που είναι το αδύνατο σημείο της.
Για να λειτουργεί σε τόσο μικρή κίνηση σημαίνει πως τα δόντια στο εσωτερικό είναι πολύ μικρά και φυσικά δεν θα μπορείς να βάλεις την ίδια δύναμη με μια άλλη καστάνια.
Πρόκειται για εξειδικευμένο εργαλείο και δεν απευθύνεται στον οιποιδήποτε.
Έχω εντοπίσει ήδη που είναι το αδύνατο σημείο της.
Για να λειτουργεί σε τόσο μικρή κίνηση σημαίνει πως τα δόντια στο εσωτερικό είναι πολύ μικρά και φυσικά δεν θα μπορείς να βάλεις την ίδια δύναμη με μια άλλη καστάνια.
Πρόκειται για εξειδικευμένο εργαλείο και δεν απευθύνεται στον οιποιδήποτε.
Το αδύναμο σημείο της είναι η μεγάλη κεφαλή.
Δοντια δεν έχει, ούτε μικρά, ούτε μεγάλα.
Coyote.V
02/01/2024, 21:50
Το αδύναμο σημείο της είναι η μεγάλη κεφαλή.
Δοντια δεν έχει ούτε μικρά, ούτε μεγάλα.
Δεν βλέπω να έχει διαφορά από την προτελευταία, άρα η διαφορά για εμένα είναι στα είναι στα δόντια...
Έστω ότι έχει 2-3 δόντια παραπάνω από την προηγούμενη, αυτό της δίνει το πλεονέκτημα της περιστροφής; Δεν νομίζω να φτάνουν 2-3 δόντια. Αυτό θα φαινόταν
αν γινόταν και σύγκριση χωρίς τον περιορισμό κίνησης.
Δεν βλέπω να έχει διαφορά από την προτελευταία, άρα η διαφορά για εμένα είναι στα είναι στα δόντια...
Έστω ότι έχει 2-3 δόντια παραπάνω από την προηγούμενη, αυτό της δίνει το πλεονέκτημα της περιστροφής; Δεν νομίζω να φτάνουν 2-3 δόντια. Αυτό θα φαινόταν
αν γινόταν και σύγκριση χωρίς τον περιορισμό κίνησης.
Με έκανες και είδα το βίντεο..
Δεν έχει δόντια ούτε αυτή ούτε η προτελευταία.
o_gavros
03/01/2024, 13:23
Ξεδοντιαρα καστάνια μας προτεινει ο πονηρός ο κογιότ;
Πίσσα & πούπουλα, μόνο . &-
Coyote.V
03/01/2024, 16:44
Τι λέτε ορέ... και πως δουλεύει, με φερμουίτ;
Τι λέτε ορέ... και πως δουλεύει, με φερμουίτ;
Λέμε οτι δεν έχει δόντια και οτι η αντοχή δεν είναι το αδύναμο σημείο της. Το κύριο αρνητικό της είναι η μεγάλη κεφαλή.
Αρχικά ο μηχανισμός αυτός βγήκε σε κατσαβίδια. Σήμερα υπάρχουν διάφορες εκδοχές και παραλλαγές με μικροδιαφορές όπου το κύριο αρνητικό τους παραμένει η μεγάλη κεφαλή.
Αν googlαρεις gearless ratchet θα βρεις διάφορες φωτό να πάρεις μια ιδέα.
449534
Η καλύτερη καστάνια παραμένει αυτή που είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς.
Μέγεθος, αντοχή, ομαλότητα, γωνία λειτουργίας.
stefanos
03/01/2024, 22:38
Η καλύτερη καστάνια ... είναι οι πολλές καστάνιες:lol:
... είναι οι πολλές καστάνιες:lol:
Αυτό είναι το ιδανικό. :D
Η καλύτερη καστάνια παραμένει αυτή που είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς.
Μέγεθος, αντοχή, ομαλότητα, γωνία λειτουργίας.
Δηλαδη Hazet :beer:
Δηλαδη Hazet :beer:
Koken θα έλεγα αλλά κοντά είσαι. :beer:
Μεταφέρθηκε
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=153195&page=95&p=3196277&viewfull=1#post3196277
Με τις καστανιες μου εχει μπει ο δαιμονας μεσα και τρωγωμαι για 3/8 σπαστη.
Ο δαιμονας λεγεται FHLF80A*.
$180 εχει λιανική στο γιου ες έι αλλά ειδα φβ μαρκετπλέης τη βρισκεις καινουργια $90-$100. Ποιον θα βρούμε τώρα να μας τη στείλει; :cry:
*δε βαζω εικονα επιτηδες για να το γκουγκλάρετε :lol:
Έλα ρε.. Αν πάρεις Αμερικανιά κάνε τη ζημιά σωστά και πάρε μια χωρίς μαλακή λαβή.
Έλα ρε.. Αν πάρεις Αμερικανιά κάνε τη ζημιά σωστά και πάρε μια χωρίς μαλακή λαβή.
Δε με αρέσουν. Γιατί να πάρεις την ολόκληρη μεταλλική, για να γλυστραει με λαδωμενα χέρια; Ή για να παγώνει το χεράκι το χειμώνα; Μη σου πω τι θα πάθεις καλοκαίρι αν την αφήσεις στον ήλιο...
Γνώμη μου βέβαια όλα αυτά...
Για να τη κοπανάς με τη βαριοπούλα και να μην καταλαβαίνει χριστό...
Δε με αρέσουν. Γιατί να πάρεις την ολόκληρη μεταλλική, για να γλυστραει με λαδωμενα χέρια; Ή για να παγώνει το χεράκι το χειμώνα; Μη σου πω τι θα πάθεις καλοκαίρι αν την αφήσεις στον ήλιο...
Γνώμη μου βέβαια όλα αυτά...
Ξέχασες οτι είναι λιγότερη άνετη.
Όλα αυτά που λες ισχύουν αλλά αυτού του τύπου οι καστάνιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα τρόπο πολύ γρήγορο και τόσο βολικό που θα αναρωτιέσαι τι έκανες τόσο καιρό χωρίς μια απ' αυτές.
Ξεβιδώνεις τη βίδα, γυρίζεις τη λαβή κάθετα (90μοίρες με τη κεφαλή) και αρχίζεις να γυρίζεις τη βίδα αφήνοντας την λαβή της καστάνιας να γυρίζει μέσα στο χέρι σου. Φαντάσου τον τρόπο που γυρίζεις μια μανιβέλα.
Με την μαλακή λαβή μπορείς και πάλι να το κάνεις αλλά πρέπει να μετακινήσεις το χέρι σου πιο χαμηλά, εκεί που είναι σκέτο μέταλλο. Και επίσης δε μπορείς να το κάνει με 2 χέρια.
Πληροφοριακά, οι μαλακές λαβές της snap on δεν είναι και τόσο ανθεκτικές. Φθείρονται σχετικά εύκολα και γι' αυτό έχει και ανταλλακτικές. Επίσης είναι λίγο μεγάλες. Δε τους φαίνεται αλλά είναι! Άλλο αρνητικό είναι οτι δε σε αφήνουν να βάλεις το χέρι τέρμα πίσω ώστε να εκμεταλευτείς όλο το μήκος. Τοποθετούν το χέρι πιο μπροστά. Οι σκληρές λαβές που έχει δεν έχουν κανένα απ' αυτά τα μειονεκτήματα (για όποιον τα θεωρεί μειονεκτήματα).
Χωρίς λαβή έχεις την ομορφιά του πιουρ μέταλ με με την καστάνια να μη δείχνει ποτέ παλιά.
Για να τη κοπανάς με τη βαριοπούλα και να μην καταλαβαίνει χριστό...
Βάζεις μια πολύ όμορφη και λεπτή σωλήνα (αφού δεν έχεις τη λαβή να σε περιορίζει) και κάνεις τη δουλειά σου σαν άνθρωπας, όχι σα γαύρος! :smokin:
Ποιον θα βρούμε τώρα να μας τη στείλει; :cry:
Βάλε κάποιον από garagejournal να στην ταχυδρομήσει.
o_gavros
19/02/2024, 19:21
Τι τελετε κύριε;
Τίποτα, κάνε δουλειά σου, μη δίνεις σημασία!
Tallyban
07/03/2024, 19:17
Φθηνή και γερή καστανιά 1/2" έχετε να προτείνετε κάτι;
Δε με ενδιαφέρει το μέγεθος της κεφαλής,ούτε να κλικαρει σε μικρή γωνία.
Φθηνή και γερή καστανιά 1/2" έχετε να προτείνετε κάτι;
Δε με ενδιαφέρει το μέγεθος της κεφαλής,ούτε να κλικαρει σε μικρή γωνία.
Οποιαδήποτε της force....
Tallyban
07/03/2024, 19:31
να μη παρεξηγούμαι,φθηνή εννοώ κάτω από 30€,και γερή να ψιλοαντεχει σε καμιά προέκταση,όχι σα μια γκέντορε που τάπαιξε.
να μη παρεξηγούμαι,φθηνή εννοώ κάτω από 30€,και γερή να ψιλοαντεχει σε καμιά προέκταση,όχι σα μια γκέντορε που τάπαιξε.
Και σου ξαναλέω, οποιαδήποτε της force.....
Αυτήν εδώ (https://www.autodoc.gr/force/15201657?utm_medium=cpc&utm_source=google&tb_prm=18653450843&gshp=1&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA6KWvBhAREiwAFPZM7jDoNUkt9Jr2iPEO0BPNftB2CHusuqxjSTRLcdUuzoQgf1KK2zKyjRoCNNAQAvD_BwE) έχω εγώ, την οποία "απαλλοτρίωσα" από την τελευταία μου δουλειά, ούτε θυμάμαι πόσους πίσω προφυλακτήρες ISUZU είχα βάλει/βγάλει στα 14 χρόνια περίπου εκεί....κιχ δεν έκανε! και λειτουργεί ακόμα άψογα μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην κατοχή μου!
Οι στρογγυλοκέφαλες είναι συνήθως πιο ανθεκτικές απ' τις άλλες. Αν πάρεις τέτοια να επιλέξεις με 72 δόντια και όχι 48 γιατί είναι πιο ανθεκτική.
Αυτές που κλικάρουν σε μικρή γωνία είναι επίσης πιο ανθεκτικές απ' αυτές με λιγότερα δόντια.
Αν πάρεις με λίγα δόντια, ότι και να πάρεις θα την ξανασπάσεις, αν βάζεις προέκταση.
sanctusan
08/03/2024, 00:14
Οι στρογγυλοκέφαλες είναι συνήθως πιο ανθεκτικές απ' τις άλλες. Αν πάρεις τέτοια να επιλέξεις με 72 δόντια και όχι 48 γιατί είναι πιο ανθεκτική.
Αυτές που κλικάρουν σε μικρή γωνία είναι επίσης πιο ανθεκτικές απ' αυτές με λιγότερα δόντια.
Αν πάρεις με λίγα δόντια, ότι και να πάρεις θα την ξανασπάσεις, αν βάζεις προέκταση.
Γιατί τα περισσότερα δόντια είναι πιο ανθεκτικές;
Η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν το ανάποδο.
Tallyban
08/03/2024, 08:15
Σίγουρα αυτές με τα λιγότερα δόντια στο τροχό είναι πιο ανθεκτικές,στη γκέντορε που χάλασα είναι 28,άμα είχε 72 και με το χέρι θα χαλαγε.
Γιατί τα περισσότερα δόντια είναι πιο ανθεκτικές;
Η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν το ανάποδο.
Πολύ πιο ανθεκτικές. Ακόμα και σε φθηνές καστανιες με πολλά δόντια είναι πιθανότερο να σπάσει το καρέ παρά ο μηχανισμός. Για αυτό και οι στρογγυλοκεφαλες ήταν πάντα ανθεκτικότερες απ' τις παλιές κλασικές καστάνιες με το λεβιεδακι.
Οι καινούριες με τα πολλά δόντια είναι εξίσου ανθεκτικές.
Φυσικά παίζει ρόλο και το μέγεθος της κεφαλής, κάποιες έχουν κεφαλή μινιατούρα αλλά και αυτό τους το επιτρέπουν οι μηχανισμοί με τα πολλά δόντια.
Ο κανόνας είναι όσο πιο πολλά δόντια τόσο μικροτερη γωνια, μεγάλη αντοχή, μεγάλο back drag, συχνότερο καθάρισμα.. Αν έχουτσιμουχα στεγανοποίησης δε θέλουν τόσο συχνό καθάρισμα αλλά θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο back drag.
Αν την ντουμπλάρεις με αεροκλειδο να κρατάει κόντρα ή τη χτυπάς με σφυρί, κάποια στιγμή θα σπάσει ότι μηχανισμό και να έχει. Με σωλήνα αντέχουν όσο τους επιτρέπει ο μηχανισμός που έχουν. Εγώ όταν θα βάλω σωλήνα θα βάλω πραγματικά μεγάλη σωλήνα, να ασκήσω τη δύναμη ομαλά. Όσο πιο απότομα τόσο ευκολότερα λύνει η βίδα, αλλά τόσο το χειρότερο για την καστανια.
Sanctusan το τετράγωνο αντέχει λιγότερο απ' το εξάγωνο (πχ Άλλεν). Και το Άλλεν αντέχει πολύ λιγότερο απ' το πολυσφυνο (xzn) που έχει δώδεκα γωνίες αντί για 6. Αντίστοιχα στις εξάγωνες βίδες το μ12 είναι 19μμ. Αν βάλεις 12γωνο κεφάλι σε μ12, αυτό θα είναι 13μμ και θα έχει και μεγαλύτερη αντοχή.
Με τα περισσότερα δόντια αυξάνονται οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή.
Στις καστανιες το πρόβλημα δεν ήταν στα δόντια του ρότορα αλλά του μηχανισμού που τον συγκρατεί και τον ακινητοποιεί. Μεγάλα δόντια ο ρότορας ένα το πολύ δύο δόντια να τον συγκρατούν. Μικρά δόντια ο ρότορας, 7 ο μηχανισμός που τον κλειδώνει. 7 μικρά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα δύο μεγάλα.
Τα 7 δόντια όμως θέλουν ισχυρότερα ελατήρια για να κάτσουν σωστά ανάμεσα στα δόντια του ρότορα οπότε αυξάνεται η αντίσταση της καστανιάς (back drag). Αντίστοιχα η πολύ βρωμιά θα επηρεάσει ενα τέτοια μηχανισμό.
Όπως και το γράσο που βάζουν καποιοι ή οτιδήποτε κολλώδες.
Tallyban
08/03/2024, 10:04
Έχεις κάποιο έγγραφο κάποιας εταιρείας που λέει ότι οι καστανιες που παράγει με πολλά δόντια είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τα λίγα δόντια;
Έχεις κάποιο έγγραφο κάποιας εταιρείας που λέει ότι οι καστανιες που παράγει με πολλά δόντια είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τα λίγα δόντια;
Έγγραφο?
Τι έγγραφο?
Εξήγησε τη φυσική....
nauagios
08/03/2024, 11:12
δοκίμασε να κανεις τον φακιρη σε ενα καρφι και θα σου λυθεί η απορια. Φυσικη λεγεται το εγγραφο
Αν την ντουμπλάρεις με αεροκλειδο να κρατάει κόντρα ή τη χτυπάς με σφυρί, κάποια στιγμή θα σπάσει ότι μηχανισμό και να έχει. Με σωλήνα αντέχουν όσο τους επιτρέπει ο μηχανισμός που έχουν. Εγώ όταν θα βάλω σωλήνα θα βάλω πραγματικά μεγάλη σωλήνα, να ασκήσω τη δύναμη ομαλά. Όσο πιο απότομα τόσο ευκολότερα λύνει η βίδα, αλλά τόσο το χειρότερο για την καστανια.
Τη στιγμή που υπάρχουν παμφθηνες σπαστές μανελλες από 40 έως 60 εκ ποιος ο λόγος να ζορισετε την καστάνια σας με σωλήνα; Μου ακούγεται πολύ βάρβαρο...
Τη στιγμή που υπάρχουν παμφθηνες σπαστές μανελλες από 40 έως 60 εκ ποιος ο λόγος να ζορισετε την καστάνια σας με σωλήνα; Μου ακούγεται πολύ βάρβαρο...
Είναι λιγο βάρβαρο. Στο σπίτι μου έχω όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να μη χρειάζεται να το κάνω. Συμπεριλαμβανομένης μιας καστανιας 3/4 με ανταπτορα σε μισή ιντσα.
Όταν όμως είσαι κάπου με τα βασικά μόνο, τότε ίσως χρειαστεί να ενώσεις δύο γερμανοπωλυγωνα ή να βάλεις προέκταση σε καστανια. Η κακοποίηση γινεται όταν για κάποιο λόγο δεν έχεις το κατάλληλο εργαλείο.
sanctusan
08/03/2024, 23:50
Sanctusan το τετράγωνο αντέχει λιγότερο απ' το εξάγωνο (πχ Άλλεν). Και το Άλλεν αντέχει πολύ λιγότερο απ' το πολυσφυνο (xzn) που έχει δώδεκα γωνίες αντί για 6. Αντίστοιχα στις εξάγωνες βίδες το μ12 είναι 19μμ. Αν βάλεις 12γωνο κεφάλι σε μ12, αυτό θα είναι 13μμ και θα έχει και μεγαλύτερη αντοχή.
Με τα περισσότερα δόντια αυξάνονται οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή.
Στις καστανιες το πρόβλημα δεν ήταν στα δόντια του ρότορα αλλά του μηχανισμού που τον συγκρατεί και τον ακινητοποιεί. Μεγάλα δόντια ο ρότορας ένα το πολύ δύο δόντια να τον συγκρατούν. Μικρά δόντια ο ρότορας, 7 ο μηχανισμός που τον κλειδώνει. 7 μικρά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα δύο μεγάλα.
Τα 7 δόντια όμως θέλουν ισχυρότερα ελατήρια για να κάτσουν σωστά ανάμεσα στα δόντια του ρότορα οπότε αυξάνεται η αντίσταση της καστανιάς (back drag). Αντίστοιχα η πολύ βρωμιά θα επηρεάσει ενα τέτοια μηχανισμό.
Όπως και το γράσο που βάζουν καποιοι ή οτιδήποτε κολλώδες.
451304
Tallyban
09/03/2024, 08:38
Είδα ότι η χαζετ βγάζει με 30 δόντια σε 1/2 άλλα τόσα λεφτά δε δίνω.
Από τις φθηνες δε ξέρω ποια είναι με λίγα δόντια,αν ξέρετε το λέτε.
Πιθανόν να προσπαθήσω να επισκευάσω η γκέντορε,δύο δόντια έχουν πλακουτσωσει στο τροχό.
Εναλλακτική να πάω να κλαφτω σε ένα γνωστό να μου "δανείσει" μια φακομ S150 heavy duty αλλά δεν ξέρω αν είναι 1/2 ή 3/4.
Είδα ότι η χαζετ βγάζει με 30 δόντια σε 1/2 άλλα τόσα λεφτά δε δίνω.
Από τις φθηνες δε ξέρω ποια είναι με λίγα δόντια,αν ξέρετε το λέτε.
Πιθανόν να προσπαθήσω να επισκευάσω η γκέντορε,δύο δόντια έχουν πλακουτσωσει στο τροχό.
Εναλλακτική να πάω να κλαφτω σε ένα γνωστό να μου "δανείσει" μια φακομ S150 heavy duty αλλά δεν ξέρω αν είναι 1/2 ή 3/4.
Η gedore έχει ανταλλακτικά για τις καστάνιες της, οπότε μπορείς να την κάνεις καινούργια. Η force έχει καστάνιες με 24 δόντια αν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν ξέρω σε ποια μεγέθη.
stefanos
09/03/2024, 13:11
Η force έχει καστάνιες με 24 δόντια αν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν ξέρω σε ποια μεγέθη.
1/2" FORCE 802412.
Tallyban
09/03/2024, 19:05
Αυτό που ήθελα.
Άμα είναι σωστά σκληρυνμενα τα μέταλλα στο μηχανισμό θάναι για μια ζωή.
Ευχαριστώ.
Lioulios
12/03/2024, 13:50
Ειμαστε και οι υπολοιποι που εχουμε και 'μεις καστανιες , αλλα της "σειρας "και ντρεπομαστε να ανεβασουμε φωτο
Ειμαστε και οι υπολοιποι που εχουμε και 'μεις καστανιες , αλλα της "σειρας "και ντρεπομαστε να ανεβασουμε φωτο
Από την στιγμή που καλύπτουν την δουλειά μας, όλα είναι μια χαρά εργαλεία!
sanctusan
12/03/2024, 14:48
Όχι μόνο της σειράς, αλλά και δανεικές.....όπως η 3/8 που έχω
Βάζουμε ότι έχουμε, ότι μας αρέσει και ρωτάμε ότι χρειαζόμαστε.
Οι ανάγκες δεν είναι όλες ίδιες, οπότε όλα τα εργαλεία έχουν το σκοπό τους. Ακόμα και τα πιο φθηνά. Ακόμα και τα Στάνλεϋ! :lol:
Ακόμα και τα Στάνλεϋ! :lol:
Άσε γιατί πήρα ένα σετ Seneca από Σκρουτζ (vfm Ταϊβάν, δε θέλω σχόλια...) και μου ήρθε NoName κινέζικη.
451419
Lioulios
12/03/2024, 16:16
Στανλευ εχω φοβερη εργαλειοθηκη που βαζει μεσα πολυ πραμα και με εχει βολεψει και στο χωραφι .
451421
Και καστανιες εχω το
Σετ 1/2 και 1/4 της yato 72τ
Σετ 1/4 parkside απο lidl
Kαι 3/8 benman 72τ με χυμα καρυδακια ,τα πιο κινησιμα που χρειαζομαι κυριως για μοτο.
451423
o_gavros
12/03/2024, 19:55
Ρε είσαστε με τα καλά σας; πότε γίναμε ελιτίστικο κλαμπ και δεν το μάθαμε;
Γιανν', πώς σου φαίνεται;
Α κεπουστε; αφήστε το σουπιά να λέει.
Στάνλεϋ και ξερό ψωμί... Αφίσα κάρτα κορνίζα
Στανλευ εχω φοβερη εργαλειοθηκη που βαζει μεσα πολυ πραμα και με εχει βολεψει και στο χωραφι .
[/ATTACH]
Οι εργλειοθήκες και τσάντες εργαλείων που έχει είναι καλούλες. Αυριο θα βάλω και εγώ τα στανλευ που έχω. .