PDA

View Full Version : Αγοραπωλησίες μέσω fb?

Juohmaru!
17/03/2021, 21:50
Ας πούμε ότι σε μια ομάδα στο fb έχω βρει ένα ανταλλακτικό/αξεσουάρ για τη μηχανή μου, που πουλάει ένας τύπος... στην Ιταλία (μάλλον). Υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να γίνει η συναλλαγή;

viper1
17/03/2021, 22:36
Ας πούμε ότι σε μια ομάδα στο fb έχω βρει ένα ανταλλακτικό/αξεσουάρ για τη μηχανή μου, που πουλάει ένας τύπος... στην Ιταλία (μάλλον). Υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να γίνει η συναλλαγή;

Paypal

lospsi
18/03/2021, 06:25
Paypal

Συμφωνώ!
Έχω κάνει αρκετές αγοραπωλησίες μέσω FB groups και δεν είχα θέμα ποτέ! Συνεννόηση μέσω messenger με τον πωλητή, φωτό κτλ και paypal για πληρωμή.

Juohmaru!
18/03/2021, 07:06
Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις άμεσες απαντήσεις...
Το Paypal δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Φαντάζομαι ότι δεν είναι μία περίπλοκη διαδικασία και φυσικά πρέπει και ο άλλος να έχει account, ε;

doctor_john
18/03/2021, 07:22
Δεν είναι πολύ περίπλοκο. Το θέμα είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να "αμυνθείς" απέναντι
σε κάποιον που προσπαθεί να σε εξαπατήσει αλλά και ότι ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει επιτρέποντας σε κάποιον να σε εξαπατήσει κ.λπ.

Προσέχεις να συναλλάζεσαι με αξιόπιστους ανθρώπους, όχι σε περιόδους αργίας, γιορτών κ.λπ. μόνο σαν friends and family "δωρεές" χωρίς
κανένα σχόλιο ή αναφορά στην συναλλαγή κ.λπ.

Επίσης δεν πολυσυμφέρει να κατεβάζεις τα χρήματα σε άλλη τράπεζα. Τα χρήματα που έχεις εκεί καλύτερα να τα χρησιμοποιείς σε επιχειρήσεις - άτομα
που έχουν paypal.

lospsi
18/03/2021, 10:06
Επίσης δεν πολυσυμφέρει να κατεβάζεις τα χρήματα σε άλλη τράπεζα. Τα χρήματα που έχεις εκεί καλύτερα να τα χρησιμοποιείς σε επιχειρήσεις - άτομα
που έχουν paypal.

Αυτό ήθελα να το ρωτήσω, τι χρεώσεις έχει η μεταφορά του υπόλοιπου στο paypal σε τραπεζικό λογαριασμό?

doctor_john
18/03/2021, 10:16
Aπο το paypall νομίζω είναι 1%, ανάλογα την τράπεζα όμως νομίζω σε χρεώνει για την υπηρεσία και η τράπεζα.

GogosLux
18/03/2021, 10:58
Οταν στειλεις λεφτα υποτιθεται σε φιλο δεν εχει προμήθεια αλλα δεν εχεις καμια εγγύηση και αξασφάλιση απο το Paypal οτι δεν θα χασεις τα λεφτα σου αν ο πωλητής αποφασίσει να μην στο στειλει ή αν χαθει στον δρομο ;)

Οταν στειλεις λεφτα με τον τροπο αγοράς για να εχεις την ασφάλεια του Paypal τοτε εχει προμήθεια/εξοδα κοντά 4%, για την ακρίβεια 3,65%.

Αληθινό παράδειγμα Δεκεμβριου 2020, αγορά απο Σικέλία απο αγγελία FB φυσικά απο ιδιώτη ανταλλακτικου που εκανε €140 παραδοτέο.

Εκανα την μεταφορα ως αγορά για να εχω την ασφάλεια, ο Ιταλος με ενημέρωσε οτι πρεπει να του στειλω ακομα €5,11 για να φτασει το ποσο των €140.
Εστειλα τα €5,11 με τον τροπο αποστολή σε φίλο ωστε να μην εχουμε το ίδιο θεμα παρακράτησης, αλλωστε ημουν καλυμένος για τα €140.

Αυτα :beer:

Juohmaru!
19/03/2021, 07:10
..... αλλά και ότι ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει επιτρέποντας σε κάποιον να σε εξαπατήσει κ.λπ.

Τι εννοεί ο ποιητής... συγνώμη ο δόκτωρας;;;

doctor_john
19/03/2021, 07:20
Μπορείς να ακυρώσεις την πληρωμή με διάφορες δικαιολογίες ή να εκθέσεις τον πωλητή ότι πουλά κάτι που δεν έχει το δικαίωμα κ.λπ.
Αυτό εφόσον εχεις χρησιμοποιήσει τον όρο friends and family για να αποφύγεις το χαράτσι ή για να αποκρύψεις το είδος της συναλλαγής.

Juohmaru!
19/03/2021, 09:46
Μπορείς να ακυρώσεις την πληρωμή με διάφορες δικαιολογίες ή να εκθέσεις τον πωλητή ότι πουλά κάτι που δεν έχει το δικαίωμα κ.λπ.
Αυτό εφόσον εχεις χρησιμοποιήσει τον όρο friends and family για να αποφύγεις το χαράτσι ή για να αποκρύψεις το είδος της συναλλαγής.

Απόλυτα κατανοητό!
Όμως έτσι κι αλλιώς αγοράζοντας, ούτε καν από κάποιο site αλλά από κάποιον "άγνωστο" στο fb, θα χρησιμοποιούσα την επιλογή με την όποια "ασφάλεια" (και όχι friends and family), ακόμη κι αν υπάρχει το χαράτσι.
(Παρεπιπτόντως στον τύπο δεν με αφήνει(; ) το fb να στείλω προσωπικό μήνυμα και στο ερώτημά μου προς αυτόν (στην ομάδα) "Paypal?" δεν έχει απαντήσει ακόμη... Περίεργο; )

mankam
19/03/2021, 15:52
Το paypal εξασφαλίζει πρωτίστως για τον αγοραστή, ολες οι χρεωσεις fees εφοσον γίνεται συναλλαγη για πώληση επιβαρυνουν τον πωλητή, έχω επαγγελματικό λογαριασμό και βλέπω τις χρεώσεις σε καθε πωληση που κάνω, είναι κατι πανω απο 5% αυτο συμπεριλαμβανει και τα μεταφορικα. το μεγάλο κέρδος του paypal είναι απο τις ισοτιμίες. οποιος κοιτάξει ισοτιμίες τραπεζικές και paypal θα δεί μεγάλη διαφορά.
Οταν μεταφέρουμε χρήματα με paypal απο και πρός τις τράπεζες δεν υπάρχει χρέωση (αρκεί να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός και κάρτα συνδεδεμένη με το paypal.,
Πλέον υπάρχει μια χρέωση εαν επιλέξει κάποιος να μεταφέρει χρήματα σε φίλους, είδε την πονηριά το paypal και έβαλε χρέωση και εκεί.
Εάν κάνεις συναλλαγη για αγορά δέν επιλέγεις αποστολή σε φίλους για να είσαι κατοχυρωμένος, το σωστό είναι να σου στείλει ειδοποίηση πληρωμής ο πωλητής μέσω paypal, δέν υπάρχουν χρεώσεις εδω για τον αγοραστή.
Ο σωστός Πωλητής βάζει αριθμό αποστολής για να είναι κατοχυρωμένος και το στέλνει με δηλωμένη αξία και περιγραφή για να αποζημιωθεί σε περίπτωση απώλειας.
Υπάρχει και η λύση της Κάρτας Revolut, αξιόπιστη, χωρίς κρυφές χρεώσεις και άμεση μεταφορά χρημάτων σε iban ευρωπαικης ενωσης, την χρησιμοποιώ εδώ και ένα χρόνο και είμαι ευχαριστημένος, την συνδεσα και με paypal.

Tallyban
19/03/2021, 17:29
Μια πονεμένη ιστορία για μενα Eb*y και Pa*pal.
Φιλικες συμβουλες:
1.Αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό δράστε γρήγορα
2.Μην αφήνετε λεφτά στο λογαριασμό του Pa*pal.

lospsi
20/03/2021, 08:29
Για το 1 τείνω να συμφωνήσω, για το 2 όμως δεν βλέπω που μπορεί να είναι το πρόβλημα. Τι παράδειγμα έχεις?

billyka
24/09/2022, 11:49
Καλημέρα παίδες.Βρήκα αγοραστή για μια εξατμίση που πουλάω.Αυτός ειναι στην Αυστραλία.Εκει έχουν αυστραλέζικο δολάριο.Λογικά θα έχει προμήθεια συναλλάγματος σωστά?Μέσω western union μου βγάζει χρέωση 7€ μόνο για 1350€.Ξερει κανεις περίπου πόσο θα με χρεώσει το PayPal? Σύμφωνα με το 3.65% που διαβάζω παραπάνω θα με κρατήσει γυρω στο 50αρικο ή καταλαβαίνω λάθος?

ΓιώργοςΤΤ
24/09/2022, 13:37
Απάτη βρωμάει...

BLiTzER
24/09/2022, 13:54
Καλημέρα παίδες.Βρήκα αγοραστή για μια εξατμίση που πουλάω.Αυτός ειναι στην Αυστραλία.Εκει έχουν αυστραλέζικο δολάριο.Λογικά θα έχει προμήθεια συναλλάγματος σωστά?Μέσω western union μου βγάζει χρέωση 7€ μόνο για 1350€.Ξερει κανεις περίπου πόσο θα με χρεώσει το PayPal? Σύμφωνα με το 3.65% που διαβάζω παραπάνω θα με κρατήσει γυρω στο 50αρικο ή καταλαβαίνω λάθος?

Αλήθεια θεωρείς ότι βρήκες αγοραστή στην Αυστραλία;

Acacius
24/09/2022, 15:26
Άμα δεν ήταν καμπανάκι από μόνη της η Αυστραλία, έπρεπε να είναι η Western Union. Εκτός πια κι αν μιλάμε για τίποτα υπερ-σπάνιο.

karellen
24/09/2022, 15:56
Επίσης, τα μεταφορικά ποιος τα πληρώνει?

ptc
24/09/2022, 16:04
Επίσης, τα μεταφορικά ποιος τα πληρώνει?

Ο Νιγηριανός πρίγκηπας.

karellen
24/09/2022, 16:56
Ο Νιγηριανός πρίγκηπας.
Αυτός είναι φαλιμέντο πλέον, του τα πήρανε via e-mail.

Bowleno
24/09/2022, 18:54
Αυτός είναι φαλιμέντο πλέον, του τα πήρανε via e-mail.

Ρε μλκ.... Πάει ο καφές, βγήκε από την μύτη:moutza::lol:

ΓιώργοςΤΤ
24/09/2022, 19:12
Πάντως εγώ έχω κάνει αγορά από Αυστραλία μέσω ebay.

viper1
24/09/2022, 22:02

Κι εγώ. Μαγιό borat

billyka
24/09/2022, 22:21
Παιδια μαλλον δεν καταλάβατε σωστά.Εγω πουλαω μια εξατμίση στην Αυστραλία.

viper1
24/09/2022, 22:49

Εμείς καταλάβαμε. Εσύ μάλλον δεν κατάλαβες τι γράφουμε. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πάρει κάποιος απο την Αυστραλία στην Ελλάδα εξάτμιση 1350 ευρώ συν τα μεταφορικά συν τελωνείο?
Μακάρι αλλά πολύ απίθανο για αληθινό. Ελπίζω μόνο να μην χάσεις χρήματα

bros400pgm
25/09/2022, 08:04

Να εισαι ψιλιασμενος μην ειναι απατη ;)

doctor_john
25/09/2022, 08:22
Λίγο προσοχή γιατί όλοι όσοι ξέρω κάτοικοι αυστραλίας αρνούνται οτιδήποτε τους κάνεις δώρο για να μην πληρώσουν
τον εκτελωνισμό που επιβάλει το κράτος.

Παρόλα αυτά πρίν κανα χρόνο έστειλα κανονικά μια σειρά από ηχοσυστημα αυτοκινήτου 70ς χωρίς πρόβλημα
στηριζόμενος στο ότι ο αγοραστής είναι έλληνας και είχαμε μιλήσει λίγο μέσω email.

Καμία ασφάλεια και για τους δύο, μικρότερο ποσο από το δικό σου.

Θα στείλω ένα Pm στον Χριστόδουλο που είναι μέλος εδώ, μήπως είσαι τυχερός και μπορεί να βοηθήσει.

Bowleno
25/09/2022, 08:43

Κι εγώ έχω κάνει αγορές από εκεί, μόνο που ήμουν ήδη εκεί.... (Το 2005):lol:

billyka
25/09/2022, 08:50
Τα μεταφορικά ειναι 68€,το τελωνείο τους δεν ξερω ποσο θα τους βγει.Πως να χασω λεφτα ρε παιδιά αφου το δεμα θα πληρωθει πριν αποσταλεί?Λετε να πληρώσει και να τραβηξει τα λεφτα μετά πίσω?Επισης,western union εγω του ζητησα,οχι αυτός,αυτός θελει PayPal γιατι πιθανον φοβάται εγω μην τον φαω οποτε να ναι καλλυμενος.Τα λεφτά μπορεί να ακούγονται παρα πολλα για την δικη μας πραγματικότητα αλλα για εκεί ειναι λεφτά μιαμισης βδομάδας.

doctor_john
25/09/2022, 09:27
Στείλε μου ένα πμ με ότι στοιχεία έχεις γι' αυτόν, μέρος, όνομα. Μπορεί να είστε τυχεροί και να βρεθεί κοινός γνωστός ;)

lospsi
25/09/2022, 10:23
Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα μπορούσε να κάνει απάτη εις βάρους σου αλλά το ότι δέχεται να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς κάποια προστασία, προσωπικά με προβληματίζει.

ptc
25/09/2022, 11:21
Με πολύ λίγα λόγια, αν δεν πάρεις τα λεφτά στα χέρια σου ως μετρητά, δε στέλνεις τπτ. Μέσω western union η απάτη είναι συνήθως ότι σου στέλνουν και καλά πληρωμή με μεγαλύτερο ποσό και σου ζητάνε να τους στείλεις πίσω τη διαφορά. Η πληρωμή είναι ψεύτικη οπότε απλά χάνεις τα λεφτά που έστειλες. Δε λέω ότι είσαι τόσο αφελής που θα το κάνεις, αλλά θα έχεις ασχοληθεί άδικα με κάποιον απατεώνα.

https://www.westernunion.com/us/en/fraudawareness/fraud-types.html#overpayment-scam

Αν τους ξεκαθαρίσεις απ την αρχή ότι δε στέλνεις τίποτα αν δεν έχεις πάρει πρώτα τα λεφτά στα χέρια θα φανεί εύκολα ποιες είναι οι προθέσεις.

billyka
25/09/2022, 14:01
Western Union εγω του ζητησα οχι αυτός.Αυτός θελει μεσω PayPal για να έχει προστασία.Με σκαλωσατε..Οκ θα του πω να γινει η μεταφορά μεσω PayPal και του στελνω τότε

vasilismi
26/09/2022, 10:54
Μεσω paypal για ασφαλεια.
θα του στειλεις μεσω paypal ενα invoice με το ολικο ποσο (εξατμιση-μεταφορικα και paypal fee).
μολις δεις τα λεφτα στο λογαριασμο σου του στελνεις το δεμα.

billyka
13/10/2022, 21:08
Καλησπέρα.Μιας και θα προχωρήσει η αγοραπωλησία μέσω PayPal,πως ρε παιδιά είναι αυτός καλυμμένος ότι εγώ θα του στείλω την εξάτμιση?

BLiTzER
13/10/2022, 21:23
Αν δεν μπορέσεις να αποδείξεις ότι την έστειλες, το PayPal θα του επιστρέψει τα χρήματά του.

lospsi
13/10/2022, 21:45
Καλησπέρα.Μιας και θα προχωρήσει η αγοραπωλησία μέσω PayPal,πως ρε παιδιά είναι αυτός καλυμμένος ότι εγώ θα του στείλω την εξάτμιση?

Όπως σωστά έγραψε ο Blitzer, θα δεις ότι μέχρι να παραλάβει την εξάτμιση (ή μέχρι να φανεί ότι την παρέλαβε το κούριερ) τα λεφτά του θα είναι δεσμευμένα και δεν θα τα βλέπεις. Μου έτυχε πρόσφατα με εξάτμιση που αγόρασα από Αγγλία και ο άνθρωπος με ρώταγε αν του έστειλα τα χρήματα. Μίλησε με paypal, νομίζω ότι τους έστειλε κάποιο αποδεικτικό παραλαβής του κουριερ (μιας και δεν ήρθε σε μένα κατευθείαν αλλά μέσω φίλου) και έτσι αποδεσμέυτηκαν τα χρήματα μου. Σε εμένα φαινόταν κανονικά η πληρωμή.

billyka
13/10/2022, 22:06
Ωραία.Και πως διασταυρώνεται ειτε οτι παρέλαβε την εξάτμιση ειτε οτι την εδωσα στην κουριερ με το PayPal?Ειτε οτι παρεδωσα μεν ενα κουτί στην κουριερ αλλα αυτό είχε μεσα πέτρες?
Edit -Ειδα τωρα στον λογαριασμό μου στο PayPal οτι ηδη μου έχει βάλει τα χρήματα.Αλλα ειναι δεσμευμένα και μου έχει βγάλει αυτό: Φροντίστε να προσθέσετε πληροφορίες αποστολής και παρακολούθησης. Αυτή η πληρωμή βρίσκεται στο εκκρεμές ποσό. Ποιο κατω έχει επιλογή προσθήκη στοιχείων παρακολουθησης

lospsi
13/10/2022, 22:33
Ωραία.Και πως διασταυρώνεται ειτε οτι παρέλαβε την εξάτμιση ειτε οτι την εδωσα στην κουριερ με το PayPal?Ειτε οτι παρεδωσα μεν ενα κουτί στην κουριερ αλλα αυτό είχε μεσα πέτρες?
Edit -Ειδα τωρα στον λογαριασμό μου στο PayPal οτι ηδη μου έχει βάλει τα χρήματα.Αλλα ειναι δεσμευμένα και μου έχει βγάλει αυτό: Φροντίστε να προσθέσετε πληροφορίες αποστολής και παρακολούθησης. Αυτή η πληρωμή βρίσκεται στο εκκρεμές ποσό. Ποιο κατω έχει επιλογή προσθήκη στοιχείων παρακολουθησης

Ναί, μάλλον δεν σου μετέφερα σωστά την εικόνα του πωλητή. Λογικά, θα συμπληρώσεις το track number και μόλις παραλάβει, θα σου αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Ωραία μαγκιά αυτή από paypal, δεν το είχα συναντήσει μέχρι τώρα, προστατεύει πολύ από λαμογιές.

billyka
13/10/2022, 22:48
Ωραία! Μακάρι όλα να πάνε καλά!

sanctusan
15/10/2022, 22:54
Παράδειγμα απάτης μέσω PayPal (μπακαλίστικα)

1. Δεσμεύει τα χρήματα στο λογαριασμό της PayPal που είναι συνδεδεμένος με το λογαριασμό της τράπεζας
2. Στέλνεις το αντικείμενο
3. Μπλοκάρει την συναλλαγή από την τράπεζα (με διάφορες αιτιολογίες π.χ. απάτη)

έχουν συμβεί αυτά

και επειδή δουλεύω σε χώρο που χρησιμοποιούμε καθημερινά 100άδες pre-authorization (προέγκριση), άλλο να πάρεις την προέγκριση της συναλλαγής και άλλο η συναλλαγή η ίδια. Έχουν γίνει πακέτα και πακέτα.

billyka
16/10/2022, 11:15
Μάλιστα....Με σκάλωσες..

ΓιώργοςΤΤ
16/10/2022, 11:27
Παράδειγμα απάτης μέσω PayPal (μπακαλίστικα)

1. Δεσμεύει τα χρήματα στο λογαριασμό της PayPal που είναι συνδεδεμένος με το λογαριασμό της τράπεζας
2. Στέλνεις το αντικείμενο
3. Μπλοκάρει την συναλλαγή από την τράπεζα (με διάφορες αιτιολογίες π.χ. απάτη)

έχουν συμβεί αυτά

και επειδή δουλεύω σε χώρο που χρησιμοποιούμε καθημερινά 100άδες pre-authorization (προέγκριση), άλλο να πάρεις την προέγκριση της συναλλαγής και άλλο η συναλλαγή η ίδια. Έχουν γίνει πακέτα και πακέτα.

Αυτό που περιγράφεις είναι η κλασσική απάτη του Νιγηριανού πρίγκηπα που "κατά λάθος" σου στέλνει ένα μηδενικό παραπάνω στο ποσό που σου έβαλε....

doctor_john
20/10/2022, 12:46
Αυτά τα έχω δεί μόνο εντός ευρώπης.
Ο πρίγκιπας σε εμένα ήταν αμερικάνος εργαζόμενος που ήθελε ρέστα από επιταγή που έστειλε :lol:

Πλέον υπάρχουν "στρατιωτικοί" σε υπηρεσία που "βρήκαν" κάποια πράγματα και θέλουν να στα στείλουν με ταχυδρομείο
ενώ στην άδεια τους κάτι συμβαίνει στο σημείο μετάβασης (για να έρθουν ελλάδα) και χρειάζονται επειγόντως χρήματα.

Προσέχετε σε δύο γνωστούς η "επένδυση" που έκανε ο κλέφτης στην σχέση τους ήταν πάνω από εξάμηνο
για να φτάσει στο σημείο να ζητήσει χρήματα.
Με τον ένα πήγαμε να τσακωθούμε γιατί απλά τον ρώτησα γιατί είναι χαρούμενος (ήταν ερωτευμένοι με την στρατιωτικό) και μόλις μου
είπε άρχισα τα πρόσεχε, σε παίζει, θα την πατήσεις κ.λπ. σε λιγότερο από μήνα εκτέθηκε ο -η κλέφτης.

Ο άλλος είχε γίνει κολλητός με τον στρατιωτικό με συχνή αλληλογραφία, συμμετοχές σε τουρνουά σκάκι
οικογενειακές φωτογραφίες, επαφές με την οικογένεια του κ.λπ.

sanctusan
20/10/2022, 13:27
Στο κουμπάρο μου έχει συμβεί άλλο.
Ήθελαν να αγοράσουν από Αυστραλία ένα RMZ 450 των 7000Ε. Ο αγοραστής θα πλήρωνε όλο το ποσο + μεταφορικά 900Ε.
Έκανε στον κουμπάρο μου προεγκριση μέσω PayPal 7900E και του ζητούσε να καταθέσει 900Ε μέσω Western με την πρόφαση ότι πρέπει να πληρώσει ο αποστολέας τα μεταφορικά.
Ο κουμπάρος μου αρνήθηκε και το ανέφερε στη PayPal. Η PayPal επιβεβαίωσε ότι καλά κάναμε που δεν στείλαμε τα χρήματα και μπλόκαρε τον λογαριασμό του "Αυστραλιανού".

billyka
20/10/2022, 16:40
Αυτό που περιγράφεις βγάζει μάτι sanctusan.Γιατί να ζητάει western εφόσον θα πληρωθεί μεσω PayPal το ποσό της μηχανής συν τα μεταφορικά?