PDA

View Full Version : Καλάνα Βάλτου(1520m )-Λίμνη Κρεμαστών 11-4-2021

billy84
15/04/2021, 15:44
«Τρύγησε την ημέρα, σα να είναι η τελευταία σου. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη. Ό,τι χαρές είναι να σου δώσει μην τις αφήσεις, γιατί δεν θα την ξαναβρείς. Δεν είναι αναβλητή η ζωή, ούτε αναστρέψιμη».Αυτά είναι κάποια μεγάλα λόγια ενός σύγχρονου Έλληνα φιλόσοφου,του Δημήτρη Λιαντίνη. Ενός ανθρώπου που όλη τη τη ζωή μελετούσε τον θάνατο και την αποδοχή αυτού όμως γνώριζε τις αξίες μιας απλής αλλά περιεκτικής ζωής.

Τι έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή?Τα πάντα θα σας πω.Είμαστε ζωντανοί,χρειάζεται κάτι άλλο?Ο Μέγας Αλέξανδρος με όλες του τις κατακτήσεις,τη δόξα και τα πλούτη θα τα διαπραγματευόταν όλα για να επιστρέψει ζωντανός ακόμη και ως ένας απλός,άγνωστος άνθρωπος.Θα είχε όμως τη ζωή του,το πολυτιμότερο πράγμα.Ποιες δόξες και ποια πλούτη τον ενδιαφέρουν τώρα?

Είμαστε λοιπόν τυχεροί που είμαστε ζωντανοί όμως και άτυχοι γιατί είμαστε το μοναδικό πλάσμα στον πλανήτη που γνωρίζει με βεβαιότητα οτι κάποια στιγμή θα πεθάνει.Δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποδεχτούμε.Επίσης δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσο λίγο χρόνο έχουμε.Το δυσκολότερο απο όλα?Να προσπαθήσουμε να κινηθούμε γρήγορα και περιεκτικά,στο μέτρο του δυνατού πάντα.

Αυτή τη φορά βρέθηκα στην Αιτωλοακαρνανία.Σε ένα δύσκολο βουνό παρά το χαμηλό ύψος του,την Καλάνα της περιοχής του Βάλτου.Ένα βουνό με τρομακτική ανύψωση 1300m απο την κοιλάδα του Ινάχου.Ήταν μια ανάβαση που αντιμετώπισα απο την αρχή με σεβασμό και αποφασιστικότητα γιατί είχα δει οτι δε με έπαιρνε να κάνω μαγκιές.Τις δύο προηγούμενες Κυριακές ήταν μέσα στο μυαλό μου να πάω αλλά στο τέλος το ακύρωνα γιατί ένιωθα οτι τα κουκιά δεν έβγαιναν και θα αργούσα.Τώρα το τόλμησα και έκανα ότι πέρναγε απο το χέρι μου για να μη χάσω πουθενά χρόνο.Χρειάστηκε μελέτη και εκτίμηση πάνω στον τρόπο προσέγγισης της κορυφής η οποία αποδείχτηκε επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος.

Το δύσκολο ήταν οτι χρειαζόμουν σχεδόν 4 ώρες για να φτάσω απο επαρχιακούς δρόμους σε αυτό το βουνό.Κάτι που σημαίνει οτι ήδη έχει καταναλωθεί αρκετή ενέργεια που είναι χρήσιμη σε ένα δύσκολο βουνό.Βέβαια έχω μάθει να ζω έτσι απλά πάντα σκέφτομαι πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν διανυκτέρευα στο πλησιέστερο χωριό και ξεκινούσα απο εκεί το πρωί.

Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν έφτασα στη λίμνη Κρεμαστών και απο εκεί στην Αλευράδα και στον Έμπεσο.

https://www.youtube.com/watch?v=km3GRMw_NH4&t=4s

Δε γίνεται να βαρεθείς τη λίμνη Κρεμαστών ποτέ...

427163

Στη Γέφυρα Τατάρνας πέτυχα καμια 30αρια μηχανάκια τα οποία είχαν έρθει απο δυτικά

427164

427165

billy84
15/04/2021, 15:49
Άφιξη στην κοιλάδα του Ίναχου με την τρομερή Καλάνα να δεσπόζει ψηλά όντας μυτερή.Πολλές φορές την είχα θαυμάσει στο παρελθόν και είχα σκεφτεί οτι θα ήταν ωραία μια ανάβαση.Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

427166

Απο τον οικισμό της Συκιάς ένας χωματόδρομος με ανέβασε λίγο ψηλότερα στο πεδίο ανεμοπτεριστών.Στα 700 μέτρα περίπου.

https://www.youtube.com/watch?v=f0VI_5bVIdc

Εδώ μια φωτογραφία που δείχνει τη δυσκολία του βουνού.Η χάραξη έχει γίνει απο κάποιους ντόπιους της περιοχής.Εγώ επέλεξα να ανέβω απο την δεξιά πλευρά για να αποφύγω τα ρέματα υψηλής κλίσης(τα οποία οι συνάδελφοι κατέβηκαν).Το έδαφος φυσικά σε κανένα σημείο δεν ήταν βατό και η κλίση για περίπου 3 ώρες ήταν συνεχής και δοκίμαζε τα νεύρα μου.

427167

Πεδίο ανεμοπτεριστών με την ορθοπλαγιά έτοιμη να με πλακώσει.

427168

Χαμηλά η κοιλάδα του Ινάχου

427169

Αρχικά τραβερσάρω και ακολουθώ μια γιδόστρατα που οδηγεί προς τα δεξιά.

427170

Χαμηλά διακρίνεται και η χωμάτινη διαδρομή προς το πεδίο ανεμοπτεριστών

427171

Φυσικά αναγκάζομαι σύντομα να παρατήσω τη γιδόστρατα.Ξεκινάω να ανεβαίνω σε μεγάλη κλίση η οποία δεν εξομαλύνθηκε ξανά.Το τεραίν γεμάτο πέτρες, βράχια και χαμηλή βλάστηση.

427172

Κάποια στιγμή ξεπρόβαλλε ένας τεράστιος Αετός.Αν βλέπω σωστά πάντα.

427173

427174

billy84
15/04/2021, 15:53
Κάποτε αυτό το δέντρο ήταν ζωντανό!

427175

Κοιτώντας πίσω διακρίνεται λίγο ο Αμβρακικός κόλπος

427176

Πέτυχα ένα κοπάδι.Το φύλαγε ένα σκυλί το οποίο ενώ με είχε εντοπίσει δε γαύγιζε καθόλου.Οχι και τόσο καλό σημάδι αυτό.Πάντως κινήθηκα προς το κοπάδι και απλά σιγά σιγά τα ζωντανά τράβηξαν προς τα αριστερά χωρίς να συμβεί κάτι περισσότερο.

427177

Έχοντας κερδίσει αρκετό ύψος μετά απο καμια ώρα.Διακρίνεται η κλίση και το κακοτράχαλο τεραιν μέχρι εδώ.

427178

Σε μιάμιση ώρα συνολικά έφτασα στη ράχη που φαινόταν πάνω απο το κοπάδι.Είχα ακόμα 400 μέτρα υψομετρικά περίπου για την κορυφή η οποία φυσικά δε φαινόταν ακόμα.

427179

Τεχνητή λίμνη Καστρακίου στο βάθος

427180

Η οροσειρά του Παναιτωλικού

427181

Κάποια στιγμή το τεραίν χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με διαβρωμένα ανθρακικά πετρώματα.Κάτι απο Ζαγαρά μου θύμισε εδω.Το δύσκολο βουνό σε φτάνει στα όριά σου πολλές φορές,όμως ο στόχος κυριαρχεί και η εγκατάλειψη μετά απο τόσο κόπο είναι απαγορευτική.Πάνω απο όλα πρέπει να σεβόμαστε την προσπάθεια που έχουμε κάνει.

427182

Έχοντας ανέβει ακόμα ψηλότερα ο Αμβρακικός πλέον φαίνεται καλά

427183

Ανάβασης συνέχεια.Οι αποστάσεις είναι χαοτικές και το να φτάσεις εκεί που βλέπει το μάτι θέλει πολύ χρόνο.Ακόμη και όταν βρίσκεσαι εκεί σου φαίνεται οτι θα φτάσεις σύντομα στο ψηλότερο σημείο όμως διαψεύδεσαι πανηγυρικά ακόμα και όταν κατεβαίνεις ένα βουνό.

427184

billy84
15/04/2021, 15:58
427185

Παιχνίδια του ουρανού!

427186

Ούτε και εγώ δεν ξέρω πόση ώρα έχω φάει.Νομίζω όμως οτι πλησιάζω την κορυφογραμμή επιτέλους

427187

Έφτασα στην κορυφογραμμή και έπαθα σοκ!Αιχμηρή,πριονοτή με χαράδρες εκατοντάδων μέτρων απο την πλευρά της λίμνης Κρεμαστών.Απροσπέλαστο βουνό ουσιαστικά απο εκείνη την πλευρά.Μου θύμισε έντονα τη Νεμέρτσικα στα ελληνοαλβανικά σύνορα που είχα ανέβει πριν 3 χρόνια(σχεδον 700 μέτρα ψηλότερη η Νεμέρτσικα στην Ελληνική πλευρά)

427188

Εντυπωσιακό βουνό!

427189

Ο Αχελώος χαμηλά και απέναντι τα Άγραφα!Απίστευτο θέαμα!

427190

Λίγα μέτρα απομένουν απο την κορυφή.Δύσκολο βουνό.

427191

Τι να συζητάμε...

427192

Απέναντι τα Όρη Βάλτου

427193

Στο βάθος τα χιονισμένα Τζουμέρκα

427194

https://www.youtube.com/watch?v=RXIZDVG7JfY

billy84
15/04/2021, 16:01
Αμβρακικός Κόλπος

427195

Λίγο απο Νορβηγία ξανά

427196

Χρειάστηκα σχεδόν 2 ώρες κατάβασης.Ήμουν κουρασμένος και φυσικά είχα άλλες 4 ώρες επιστροφής.Το καλό με τη μοτοσυκλέτα είναι οτι όσο και κουρασμένος να είσαι έχεις υπερένταση και αδρεναλίνη όταν οδηγείς,πράγμα σωτήριο.Συνέχισα τον χωματόδρομο παράλληλα με τον ποταμό Ίναχο.Στο 6ο λεπτό πέτυχα κοπάδι με πρόβατα που τρόμαξαν και έτρεχαν μπροστά μου για κάποια λεπτά κλείνοντας και όλον τον δρόμο!Εντάξει αξίζει να ακούσετε τους προβληματισμούς μου :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=Yp_ZDoaP5Ls&t=861s

billy84
15/04/2021, 16:05
Στιγμιότυπα της διαδρομής

Ποταμός Ίναχος

427197

Καλάνα σε όλο της το μεγαλείο

427198

Το κοπάδι της ταλαιπωρίας! Και για μένα και για αυτά :D

427199

Ενα ζωντανό που κατέγραψα αλλά δεν έχω ιδέα τι είναι.Για πείτε ρε παιδιά και εσείς.Στην αγριόγατα τείνω και εγώ όπως μου έχουν πει ήδη 2 άτομα

427200

427201

Η Καλάνα απο την πλευρά του Χαλκιόπουλου.Απο παντού εντυπωσιακή

427202

Ακόμη ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία,Πολλές φορές μετά απο τέτοιες δύσκολες αναβάσεις την επόμενη μέρα ανεβάζω λίγο πυρετό,έτσι έγινε και μετά την ανάβαση στην Καλάνα.Ενδεικτικό της υπερπροσπάθειας που απαιτείται.Κάθε φορά όμως νιώθω ακόμα πιο δυνατός,σαν να παίζω κάποιο παιχνίδι που ανεβάζεις level τον ήρωά σου βάζοντάς τον να αποκτά εμπειρία.Υπάρχουν ακόμα πολλά δύσκολα βουνά εκεί έξω που με περιμένουν και είναι βέβαιο οτι θα με δυσκολέψουν και θα με ταλαιπωρήσουν.Στο τέλος όμως μένει η γλυκιά γεύση της επίτευξης του στόχου.

Πάντα όρθιοι!:beer:

gaslion
16/04/2021, 03:46
Τρομερό!