View Full Version : Φτιάξτο μόνος σου!
morpheus
22/06/2021, 04:52
Να μοιραστώ μαζί σας κάποιους προβληματισμούς,
βρίσκομαι σε φάση αναζήτησης σπιτιού για αγορά και χωρίς να θέλω "να βάλω όλους τους μεσίτες σε ένα τσουβάλι" και να γενικεύσω, έχω απογοητευτεί πλήρως από την συμπεριφορά τους ή μάλλον με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πλέον βασικά σε μια πώληση. Ενώ στην αρχή περίμενα - και φοβόμουν - πως θα μου γίνουν τσιμπούρι, αντ΄αυτού αντιμετωπίζω πλήρη αδιαφορία για να πετύχουν μια πώληση, καθόλου φαντασία, καθόλου συγκέντρωση (άλλα τους λες - άλλα καταλαβαίνουν), και γενικά σου δίνουν την εντύπωση πως κάνουν αγγαρεία και πιθανόν έχουν άλλη δουλειά για τα προς το ζην. Το έψαξα γιατί κοινός παρονομαστής προφανώς είμαι εγώ, αλλά ειλικρινά πρόβλημα συμπεριφοράς ή εικόνας δεν βρήκα.
Δεν ξέρω τι εμπειρίες έχετε ο καθένας από εσάς, αλλά προσανατολίζομαι πλέον στην αγορά οικοπέδου και την ανέγερση σπιτιού - εξ' ου και ο τίτλος - και είμαι στην αναζήτηση κατασκευαστικής εταιρείας. Αν έχει κάποιος εμπειρία από κάποια σωστή εταιρεία ή κάτι να προτείνει, ευχαρίστως σε PM.
Επίσης.. τι έχουν πάθει όλοι με τα ροζ σπίτια;;;; 3 στα 10 που βλέπω είναι ροζ/σομόν κλπ. Νομίζω πρέπει να βγει νόμος και να απαγορευτούν!
tzimidis
22/06/2021, 06:34
Κατέβηκα προσφατα Χανιά για αυτό το λογο με συγγενή μου από Γερμανία , που ψαχνει να αγοράσει εξοχικό, με τα χρηματα(πολλα) ντουκου, κασέρι.
Επειδή δεν ξέραμε κανέναν ντόπιο, απευθυνθήκαμε στα τοπικά μεσιτικά γραφεία.
Όλοι με χαρά κρατησανε τηλεφωνο και ε-μαιλ,
και έκτοτε εχει περάσει μήνας και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Έναν που πήραμε τηλέφωνο για μια αγγελία που υπάρχει 2 χρονια , μας είπε "ωωωωωωω, χθες πήρα προκαταβολή για αυτό το σπίτι, αλλά έχω 2-3 αλλά να σας δείξω".
Εξήγησα στον ενδιαφερόμενο ότι αυτά είναι κλασικές κουτοπονηριες , ότι εδώ είναι Ελλάδα,
Και εγκαταλείπει σιγά σιγά το πρότζεκτ σαμμερ ιν γκρις, και προσανατολίζεται για άλλες μεσογειακές χώρες.
Συζήτησα εδώ στην Αθήνα με εργολάβους, και μου είπαν ότι συμφέρει να αγοράσεις οικόπεδο και να χτίσεις.
Συζήτησα με μεσίτες, συμφέρει λένε να το πάρεις έτοιμο.
Συζήτησα με εργολάβους που κάνουν ανακαινίσεις, και μου είπαν ότι συμφέρει να αγοράσεις ένα παλιό οίκημα και να το ανανεώσεις.
Άκρη δεν βγάζεις........
Γενικά πάντως, ανάλογα την περιοχή, άλλοτε συμφέρει να χτίσεις, π.χ. στο χωριό, και άλλοτε συμφέρει να αγοράσεις έτοιμο, π.χ. σε τουριστικό μέρος.
AristidisZ
22/06/2021, 07:17
Γενικά το χτίσιμο είναι δύσκολη διαδικασία, εκτός αν έχεις άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και είσαι διατεθειμένος να τον πληρώσεις
Και εγώ το σκέφτομαι πολύ σοβαρά, αλλά δε κάνω το βήμα γιατί είτε θα πρέπει εξαρχής να πας με πολύ γερό budget ή θα πρέπει να ξεκινήσεις σφιχτά με κίνδυνο να βγεις εκτός, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Αν θέλετε μπορώ να μιλήσω και για ποσά, απλά θα τραβήξει η κουβέντα :d
Τώρα από κει και πέρα όσον αφορά στους μεσίτες, επειδή 5-6 χρόνια τώρα είμαι σε συνεχή διαδικασία αναζήτησης για αγορά, και εγώ στην αρχή έλεγα ότι είναι ότι να ναι
Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τελικά και αυτοί έχουν πέσει λίγο θύμα των καταστάσεων. Τι εννοώ:
Με την τελευταία αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών γενικά στο real estate οι ιδιοκτήτες ζητάνε υπέρογκα νούμερα για τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα και αυτοί να τείνουν στην αδιαφορία
Τα σπίτια σε χαμηλές / λογικές τιμές θεωρώ φεύγουν στόμα με στόμα
Αυτό το θέμα (πρωϊνιάτικο) χτύπησε φλέβα.
Σχεδόν μια 10 ετία ψάχνω σε συγκεκριμένες περιοχές όμως και με κάποιες συγκεκριμένες ''προδιαγραφές'' (όχι τίποτα τρελό).
Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο ή να γίνω μεσίτης με εξειδίκευση στα βορειοανατολικά προάστια.
Λοιπόν, σπίτια δεν υπάρχουν σε αγγελίες. Όσα βλέπετε είναι είτε κράχτες είτε 30%+ πάνω για αυτό που αξίζουν.
Μόνο με γερή άκρη σε τράπεζα ή στο μιλητό όπως λέει και ο Άρης από πάνω.
Επίσης, αν δεν παντρέψεις και δεν χτίσεις σπίτι, δεν ξέρεις τι θα πει έξοδα.. :D
morpheus
22/06/2021, 08:18
Γενικά ένα μεσιτικό γραφείο (το τονίζω) και όχι ο μεσίτης που είναι υπάλληλος, παίρνει 2%. Αυτό σημαίνει ότι τον καλείς για αγγελία που έχει βάλει, σου δείχνει ένα απόγευμα το σπίτι, άντε δύο, σε πάει και για ένα καφέ και όταν κλείσει το deal το γραφείο βάζει στο ταμείο του 5Κ, για ένα ποσό σπιτιού ας πούμε 250Κ και ο μεσίτης (υπάλληλος) 200-300€. Φυσικά υπάρχουν και μεσίτες με δικό τους γραφείο που τα βάζουν όλα στην τσέπη, αλλά νομίζω είναι γενικά εξαιρέσεις. Πάντα ρωτάω, οκ το 2% σε αντάλλαγμα ποιών υπηρεσιών όμως; γιατί αυτό που περιμένω και με χαρά να σου δώσω την αμοιβή σου είναι να βοηθήσεις να κλείσουμε το deal. Αν λέει ο ιδιοκτήτης 100 τότε να βοηθήσεις εσύ να πέσουμε στα 90 ή στα 80. Ένας μου είπε: η δύναμή μου είναι ο αγοραστής, αυτός με πληρώνει και αυτός πληρώνει και τον πωλητή που θα μου δώσει με τη σειρά του την αμοιβή μου. Τα χρήματα στην κάθε περίπτωση έρχονται από το πορτοφόλι του αγοραστή. Νομίζω πήρεμια τίμια θέση και είναι μια περίπτωση/εξαίρεση στον κανόνα της αδιαφορίας και της (όπως σωστά είπε ο αποπάνω) κουτοπονηριάς. Παρόλα αυτά έχοντας μιλήσει με 30-40 μεσίτες υπαλλήλους και αφεντικά σε μια περίοδο 7 μηνών, και στην ευρεία περιοχή της ανατολικής/νότιας αττικής, από Λαγονήσι μέχρι Πόρτο Ράφτη, Ν.Μάκρη κλπ δεν βλέπω ότι υπάρχει αγορά σε όρους που έχω συνηθίσει Αγοράς-Ζήτησης.
Σε ότι αφορά το κτίσιμο και έχοντας εξαντληθεί από τις συζητήσεις αυτό που περιμένω είναι χοντρικά 1.200€ / τμ -25% +50% ανάλογα και τις επιλογές φυσικά. Σε αυτό το επίπεδο με τρομερή δυσκολία βρίσκεις σπίτι που είναι υποφερτό για να κατοικίσει μια οικογένεια και να μην έχει εξαντληθεί η κακογουστιά/περιέργεια/βίτσιο του κάθε ιδιοκτήτη στη διαμόρφωση. Επειδή "έχουν δει πολλά τα μάτια μου" και έχω διαβάσει/δει από κοντά/ρωτήσει όλα μαζί για περίπου 300-350 σπίτια πολλές φορές ή μάλλον ο μέσος όρος που ζητάνε είναι στα 1.500€/τμ πολύ χοντρικά. Υπάρχουν σαφώς και ακρότατα προς τα κάτω και προς τα πάνω τα οποία δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Το μεγάλο συν όμως που βλέπω είναι στο θέμα του οικοπέδου και της θέσης όπου εδώ οι επιλογές είναι περισσότερες και σημαντικές. Φοβάμαι πως στην αναζήτηση οικοπέδων θα βρω τα ίδια και στο τέλος θα πάει το όνειρο του σπιτιού στο γερο-διάολο.
Μόλις έκλεισα το τηλ με έναν μεσίτη (υπάλληλο), πήρε για επιβεβαίωση και με ρώτησε 2 φορές αν θέλω όντως να το δω. Ξέρει ότι δεν θα πουληθεί ποτέ; (εμένα μου φαίνεται νορμαλ σπιτάκι, έχει κάποια θεματάκια αλλά οκ), φοβάται δεν θα πάω και δεν ήθελε να τραβιέται τσάμπα; Η αίσθηση που μου άφησε είναι αδιαφορία. Καμία προσπάθεια να "πουλήσει" το συγκεκριμένο ακίνητο.
Nostradamus
22/06/2021, 08:25
Να πω και εγω την παπατζα μου, ως πολ. μηχανικος (αλλά με αρκετα χρονια εκτος Ελλαδας πλεον και χωρις να παρακολουθω οπως παλια τα δεδομενα).
Λεγανε παλια, το πρωτο σπιτι που φτιαχνεις μονος σου το πουλας, το δευτερο το νοικιαζεις και μενεις στο τριτο.
Εχει διαφορά, κατα την γνωμη μου, για που συζητας. Αλλες επιλογες εχεις στα μεγαλα κεντρα, αλλες σε επαρχια. Γενικα,προτεινω σε οποιον ενδιαφερεται να χτισει, να "πληρωσει" την επιβλεψη (εστω μερος της). θα σε γλυτωσει συνηθως απο πραγματα που δεν "φαινονται". Ειμαι βέβαιος οτι με αυτο που λεω, πολλοι απο προσωπικες εμπειριες η απο "ξερω απο πρωτο χερι" θα πουνε οτι οι επιβλεπωντες τα κανουν πλακακια με τους εργολαβους και δεν κανουν τιποτα, αλλα παντου με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα.
Επισης, εχω σε μεγαλη εκτιμηση (μιλαμε παντα θεωρητικα) σε αρχιτεκτονες και διακοσμητες εσωτερικων χωρων. Μπορουν να μεταμορφωσουν το τελικο αποτελεσμα και αν μπορει κανεις να σηκωσει το οποιο επιπλεον κοστος, μπορει να φτιαξει ενα σπιτι που θα ειναι πραγματικα ξεχωριστο και στα μετρα του.
Να θυμασαι οτι το τελικο κοστος, δεν θα ειναι αυτο που ειχες υπολογησει, οταν χτιζεις. Σχεδον παντα, θα υπαρξουν καποια απροβλεπτα, η "απροβλεπτα" αναλογα με το ποιον θα επιλεξεις. Κοιντυπο, αλλα το φτηνοτερο δεν ειναι το καλυτερο ειδικα σε αυτην την δουλεια.
Αν αγορασεις ετοιμο, θα αποφυγεις πολυ εκνευρισμο, στεναχωρια και αγχος, εκτος και αν η συμφωνια σου με το γραφειο θα ειναι εξαιρετικα "δεμενη". Αν δεν εχεις συναισθηματισμους ειναι καλη λυση το ετοιμο. Ψαχνεις, βρισκεις αυτο που πλησιαζει τις αναγκες σου και ξεμπερδευεις.
Για τα προκάτ τι γνώμη έχετε; (τα έχω δει και αυτά, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα).
AristidisZ
22/06/2021, 08:34
Γενικά ένα μεσιτικό γραφείο (το τονίζω) και όχι ο μεσίτης που είναι υπάλληλος, παίρνει 2%. Αυτό σημαίνει ότι τον καλείς για αγγελία που έχει βάλει, σου δείχνει ένα απόγευμα το σπίτι, άντε δύο, σε πάει και για ένα καφέ και όταν κλείσει το deal το γραφείο βάζει στο ταμείο του 5Κ, για ένα ποσό σπιτιού ας πούμε 250Κ και ο μεσίτης (υπάλληλος) 200-300€. Φυσικά υπάρχουν και μεσίτες με δικό τους γραφείο που τα βάζουν όλα στην τσέπη, αλλά νομίζω είναι γενικά εξαιρέσεις. Πάντα ρωτάω, οκ το 2% σε αντάλλαγμα ποιών υπηρεσιών όμως; γιατί αυτό που περιμένω και με χαρά να σου δώσω την αμοιβή σου είναι να βοηθήσεις να κλείσουμε το deal. Αν λέει ο ιδιοκτήτης 100 τότε να βοηθήσεις εσύ να πέσουμε στα 90 ή στα 80. Ένας μου είπε: η δύναμή μου είναι ο αγοραστής, αυτός με πληρώνει και αυτός πληρώνει και τον πωλητή που θα μου δώσει με τη σειρά του την αμοιβή μου. Τα χρήματα στην κάθε περίπτωση έρχονται από το πορτοφόλι του αγοραστή. Νομίζω πήρεμια τίμια θέση και είναι μια περίπτωση/εξαίρεση στον κανόνα της αδιαφορίας και της (όπως σωστά είπε ο αποπάνω) κουτοπονηριάς. Παρόλα αυτά έχοντας μιλήσει με 30-40 μεσίτες υπαλλήλους και αφεντικά σε μια περίοδο 7 μηνών, και στην ευρεία περιοχή της ανατολικής/νότιας αττικής, από Λαγονήσι μέχρι Πόρτο Ράφτη, Ν.Μάκρη κλπ δεν βλέπω ότι υπάρχει αγορά σε όρους που έχω συνηθίσει Αγοράς-Ζήτησης.
Ο μεσίτης να ξέρεις προφανώς θέλει γρήγορο χρήμα, χίλιες φορές να πουλήσει 3 σπίτια στα 150.000 ευρώ παρά ένα στις 250.000
Το πρόβλημα είναι στους ιδιοκτήτες, που θέλουν να πουλήσουν σπίτια 20ετίας και να βγάλουν και κέρδος
Δηλαδή αμ αγοράζω σήμερα ένα σπίτι και το εκμεταλλεύομαι για 20 χρόνια (είτε το νοικιάσω, είτε μείνω μέσα, έχω σε ετήσια βάση +5-6-7 χιλιάρικα στην τσέπη) αμ όταν πάω να το πουλήσω θέλω και να πάρω παραπάνω από όσα έδωσα...
Γενικά σαν προσωπική συμβουλή, μακριά από μεσιτικά τύπου remax, goldenhome, aspis κλπ
Εγώ σοβαρή κουβέντα έχω κάνει μόνο με μικρά γραφεία
Σε ότι αφορά το κτίσιμο και έχοντας εξαντληθεί από τις συζητήσεις αυτό που περιμένω είναι χοντρικά 1.200€ / τμ -25% +50% ανάλογα και τις επιλογές φυσικά. Σε αυτό το επίπεδο με τρομερή δυσκολία βρίσκεις σπίτι που είναι υποφερτό για να κατοικίσει μια οικογένεια και να μην έχει εξαντληθεί η κακογουστιά/περιέργεια/βίτσιο του κάθε ιδιοκτήτη στη διαμόρφωση. Επειδή "έχουν δει πολλά τα μάτια μου" και έχω διαβάσει/δει από κοντά/ρωτήσει όλα μαζί για περίπου 300-350 σπίτια πολλές φορές ή μάλλον ο μέσος όρος που ζητάνε είναι στα 1.500€/τμ πολύ χοντρικά. Υπάρχουν σαφώς και ακρότατα προς τα κάτω και προς τα πάνω τα οποία δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Το μεγάλο συν όμως που βλέπω είναι στο θέμα του οικοπέδου και της θέσης όπου εδώ οι επιλογές είναι περισσότερες και σημαντικές. Φοβάμαι πως στην αναζήτηση οικοπέδων θα βρω τα ίδια και στο τέλος θα πάει το όνειρο του σπιτιού στο γερο-διάολο.
1500 / τ.μ. είναι τιμή όνειρο για γειτονιές στον αστικό ιστό να ξέρεις, ίσως στα προάστια που λες να είναι πιο εφικτό
Από εκεί και πέρα για το χτίσιμο το ποσό που λες είναι into the point, αλλά καταλαβαίνεις ότι αν θες να κάνεις π.χ. μια μεζονέτα 130-140 τ.μ., είναι τελείως διαφορετικό να προϋπολογίσεις 130 χιλιάρικα και εντελώς διαφορετικό 230 χιλιάρικα...
AristidisZ
22/06/2021, 08:35
Για τα προκάτ τι γνώμη έχετε; (τα έχω δει και αυτά, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα).
Νομίζω ότι το κόστος τους Παναγιώτη τα καθιστά ασύμφορα, άμα βάλεις βάσεις, ΦΠΑ, κτλ, σου πάει τιμή / τ.μ. ίσως και μεγαλύτερη από το παραδοσιακό χτίσιμο
morpheus
22/06/2021, 08:36
Αυτά που έθεσε ο nostradamus απαντώνται πολύ απλά και σε έναν ιδανικό κόσμο με κατασκευαστική εταιρεία (μηχανικός/εργολάβος/αρχιτέκτονας/οτιδήποτε) όλα μέσα. Σε έναν ιδανικό κόσμο το τονίζω!
κατά τα άλλα, να βρούμε έτοιμο σπίτι, το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουμε! Δεν μπορεί να κλείνεις ραντεβού να σου δείξουν ένα κελεπούρι, να οδηγάς 50χλμ και να σου δείχνουν σπίτι με τις κρεβατοκάμαρες κάτω από το επίπεδο του δρόμου και με θέα από το πεζοδρόμιο της αγγουροξυπνημένης οικογένειάς σου και να ζητάνε 215Κ. Δεν γίνεται αυτό.
AristidisZ
22/06/2021, 08:39
Αυτά που έθεσε ο nostradamus απαντώνται πολύ απλά και σε έναν ιδανικό κόσμο με κατασκευαστική εταιρεία (μηχανικός/εργολάβος/αρχιτέκτονας/οτιδήποτε) όλα μέσα. Σε έναν ιδανικό κόσμο το τονίζω!
Εγώ με κάθε ειλικρίνεια, σου εγγυόμαι ότι μπορώ να συστήσω εκατασκευαστή που θα σου κάνει εξαιρετικό σπίτι
Το θέμα είναι, μπορείς να τον πληρώσεις ;
(για να σε προλάβω, εγώ πάντως δε μπορώ, αλλιώς θα είχα ξεκινήσει ήδη)
motojojo
22/06/2021, 08:44
Η αγορά ακινήτου είναι τελικά μια συγκυρία.
Το 16 που οι τιμές ήταν στον πάτο αποφάσισα να ακουμπίσω τις οικονομίες μου σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα αντί να πάρω ένα γαμηστερό αυτοκίνητο. Είχα ακούσει τρελές περιπτώσεις διαμερισματων σε εξευτελιστικές τιμές και είχα αρχίσει να κοιτάω αγγελίες αλλα λόγω του ότι ήμουν Γερμανια δεν έκανα κάποια κίνηση. Θυμάμαι είχα δει ένα στο χαλάνδρι μόνο, ωραίο και με υπόγειο πάρκινγκ αλλά δεν με ενθουσίασε και δεν προχώρησα.
Τελικά το πήρα απόφαση το 19 να ψάξω και κατέβηκα μόνο για αυτό το λόγο μιας και λογω λήξης συμβολαίων και αλλαγής δουλειάς είχα αρκετό χρόνο μέχρι να ξεκινήσω τη νέα. Οι περισσότεροι μεσίτες πρόθυμοι να ερθουν και να δείξουν το σπίτι αλλά μέχρι εκεί, δεν έκαναν και πολύ προσπάθεια να με πείσουν. Δεν είδα και πολλά αν και τελικά οι τιμές ήταν παραπλήσιες και το δίλημμα έτοιμο ή παλιό και ανακαίνιση έβγαινε μια ή άλλη.
Τελικά για καλή μου τύχη βρήκα ένα όμορφο διαμέρισμα, σε καλή περιοχή πιο πάνω από το μπατζετ μου αλλά ότι πιο κοντινό στις προδιαγραφές μου. Ο μεσίτης ήταν άψογος, μας εξυπηρέτησε όσο μπορούσε, θεωρω μας "έσπρωξε" λίγο παραπάνω στον ιδιοκτήτη. Γενικότερα ήταν πολύ συνεργάσιμος και επαγγελματιας. Είχε πολύ καλή διάθεση πριν ακόμα ανακαλύψουμε το κοινό ενδιαφέρον για τις μοτοσυκλέτες, την δευτερη φορα που ξαναείδα το σπίτι (με προτροπή του ιδιου του μεσιτη!) με τον αδερφό μου μας ειδε με το βερσυς και μιλάγαμε μια ωρα κατω για αυτό. Μετα την αγοραπωλησία πήρε το vstrom που ηθελε.
Με χαρά ανέθεσα στον ίδιο να βρει ενοικιαστή.
Από την μικρή μου εμπειρία μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει τι συμφέρει αλλά τι θες.
Θες μια μονοκατοικία ακριβώς όπως τη φαντάζεσαι? Ξεκινάς από το οικόπεδο και χτίζεις το σπίτι των ονείρων σου.
Αν συμβιβάζεσαι λόγω οικονομικού ή δεν έχεις χρόνο ή/και διάθεση να τρεχεις σε κατασκευαστικές και μαστόρια ψάχνεις έτοιμη. Εκεί θέλει υπομονη να κοιτάς αγγελίες, να παίρνεις τηλεφωνα και να τρεχεις να βλεπεις υποψήφια ακίνητα. Και χρόνο, μπορεί να πάρει ενα μηνα μπορεί και ένα χρόνο.
Αλλιώς διαμέρισμα. Αν έχεις χρόνο και διάθεση να τρεχεις παλι πίσω απο τα μαστόρια βρίσκεις ένα παλιο διαμέρισμα και το ανακαινίζεις.
Αν θες απλά να σκάσεις το κασέρι να το βάψεις και να μπεις, τότε έτοιμο.
Η ανακαίνιση είναι πιστευω μια ωραία διαδικασία καθώς βάζεις το γουστο σου 100%, ψάχνεις πολύ τι θα φτιαξεις και πως και φυσικά χρησιμοποιείς την τελευταια λέξη της τεχνολογίας. Θέλει όμως απειρο χρόνο και πολύ τρεξιμο να κάνεις έρευνα αγοράς και αξιολόγηση τα μαστόρια. Και φυσικά να τρέχεις από πίσω τους ώστε να τελειωνουν και αυτοί έγκαιρα παραδίδοντας άψογο αποτέλεσμα. Τουλαχιστον με όσους μίλησα που το έκαναν αυτό μου έδωσαν να καταλάβω.
Εγω δεν είχα αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορουσα να είμαι στην Αθηνα για 3-6 μήνες για την ανακαίνηση, το έτοιμο μου έκατσε μια χαρά.
Αν το πάμε αυστηρά οικονομικά και επενδυτικά, τοτε τίποτα απο τα παραπάνω. Με τα λεφτά που θα σου κοστισει η ανέγερση της μονοκατοικίας αγοράζεις 2-3 ή και 4 δυαράκια, τα νοικιάζεις τσιμπώντας εναμιση τουλ χιλιαρικάκι και νοικιάζεις εσυ ότι διαμέρισμα/μονοκατοικία γουστάρεις σε όποια περιοχή γουστάρεις. Δεν το λέω εγώ, το λένε μεσίτες και επενδυτές.
Η αγορα μονοκατοικίας είναι η χειρότερη επένδυση. Grand Cardone.
AristidisZ
22/06/2021, 08:58
Η ανακαίνιση είναι πιστευω μια ωραία διαδικασία καθώς βάζεις το γουστο σου 100%, ψάχνεις πολύ τι θα φτιαξεις και πως και φυσικά χρησιμοποιείς την τελευταια λέξη της τεχνολογίας. Θέλει όμως απειρο χρόνο και πολύ τρεξιμο να κάνεις έρευνα αγοράς και αξιολόγηση τα μαστόρια. Και φυσικά να τρέχεις από πίσω τους ώστε να τελειωνουν και αυτοί έγκαιρα παραδίδοντας άψογο αποτέλεσμα. Τουλαχιστον με όσους μίλησα που το έκαναν αυτό μου έδωσαν να καταλάβω.
Εγω δεν είχα αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορουσα να είμαι στην Αθηνα για 3-6 μήνες για την ανακαίνηση, το έτοιμο μου έκατσε μια χαρά.
Αν το πάμε αυστηρά οικονομικά και επενδυτικά, τοτε τίποτα απο τα παραπάνω. Με τα λεφτά που θα σου κοστισει η ανέγερση της μονοκατοικίας αγοράζεις 2-3 ή και 4 δυαράκια, τα νοικιάζεις τσιμπώντας εναμιση τουλ χιλιαρικάκι και νοικιάζεις εσυ ότι διαμέρισμα/μονοκατοικία γουστάρεις σε όποια περιοχή γουστάρεις. Δεν το λέω εγώ, το λένε μεσίτες και επενδυτές.
H ανακαίνιση έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα τα οποία για κάποιους μπορεί να θεωρούνται μεγάλα dont
Βασικό, σπίτια προ του 85 είναι κατασκευασμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό
Κατόπιν στην πλειονότητά τους δεν έχουν μπαλκόνια, γκαράζ και αποθήκες, κάτι που αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα
Τώρα για το επενδυτικό κομμάτι, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω
Για να πάρεις 3 σπίτια θες πολύ χρόνο, θες αρκετά λεφτά σε συμβολαιογράφους, μεσίτες κλπ
Μετά μπαίνει και ο φόρος στην αγοραπωλησία (καθώς πάει περίπατο η απαλλαγή Α κατοικίας)
Μετά θα θες σίγουρα λεφτά για επισκευές, ανακαινίσεις κλπ., για να φτάσεις να παίρνεις έστω και το αρκετά καλό (θεωρητικά) 3 * 500 το μήνα
Μετά θα έχεις τον ΕΝΦΙΑ, θα έχεις το άγχος μη σε τουφεκιάσει κανείς, και σίγουρα όταν κάποιος θα την κάνει θα θες τα νοίκια 1-2 χρόνων για καμιά ψευτοανακαίνιση κτλ.
Το σπορ δε νομίζω να ενδείκνυται για όλο τον κόσμο...
morpheus
22/06/2021, 09:01
1.500€ από τα οποία μένουν μετά από φόρους, ενφια, ζημιές βλάβες, περίπου 1.000€ και πολλά λέω φτάνουν ίσα-ίσα για ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι/Μαρούσι. Όχι για μονοκατοικία "όπου γουστάρεις".
BTW την μονοκατοικία (θα ήθελα να) την αγοράσω για να προσφέρω στο παιδί μου καλύτερες συνθήκες ζωής, και μια πιθανότητα να μεγαλώσει όπως μεγάλωσα εγώ, είναι η καλύτερη επένδυση!
doctor_john
22/06/2021, 09:17
Νομίζω είναι καλύτερα να εστιάζεις στο σύνολο του σπιτιού που θες.
πχ νότιο διαμέρισμα με βεράντες ή μονοκατοικία με ποσοστό κάλυψης τάδε κ.λπ.
Μετά έρχεται το ψάξιμο που συνήθως είναι αποδοτικότερο ον σαϊτ, ψάχνοντας εσύ στα σημεία που σε ενδιαφέρει.
Η τεχνολογία σου δίνει πολλές δυνατότητες να κτίσεις ή να ανακαινίσεις - προσθέσεις.
Για το ίδιο οικόπεδο έκανα τρία σχέδια τα τελευταία χρόνια, μεζονέτα κάλυψη 136m2 με 200000, με 120000 και με 86000...
Χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια, την ενέργεια αλλά με μικρές αποκλίσεις των τετραγωνικών και διαφορετική διαχείριση.
Μάθε και άλλα για τις επιλογές που έχεις, πχ ενα σπίτι μεταλλικού σκελετού με την τοιχοποιία να ετοιμάζεται αλλού και να εφαρμόζει
σου γλυτώνει πολλά έξοδα και είναι αντισεισμικό, άρτιο και επισκευάσιμο - επεκτάσιμο.
"ροζ" βλέπεις τον εκφυλισμό της χρήσης του κεραμάλευρου και τις "εικαστικές" αποδόσεις του απο τις εταιρείες και τους μπογιατζήδες.
Το κεραμάλευρο είναι πολύ αποδοτικό για χρήση στο σοβά.
428945
morpheus
22/06/2021, 09:34
Μάθε και άλλα για τις επιλογές που έχεις, πχ ενα σπίτι μεταλλικού σκελετού με την τοιχοποιία να ετοιμάζεται αλλού και να εφαρμόζει
σου γλυτώνει πολλά έξοδα και είναι αντισεισμικό, άρτιο και επισκευάσιμο - επεκτάσιμο.
κατασκευαστές σύμμεικτων, μεταλλικών (τοιχοποιία 3d panel) λένε πως (γραπτώς σε προσφορά) για λίγα τετραγωνικά/πατώματα/πχ ιδιωτική κατασκευή το κόστος δεν απέχει και πολύ από την παραδοσιακή οικοδομή. Δλδ δεν πλησιάζει καν το -25% που θεωρητικά υπόσχονται οι σύμμεικτες, αλλά σε πιο μεγάλα projects. Ίσως τα γνωστά προκατασκευασμένα (ξύλινα) να πλησιάζουν κάπως ένα -20% - -15% αλλά και πάλι δεν είναι κάτι σίγουρο. Το όποιο κόστος από ένσημα πχ που γλυτώνεις το πληρώνεις στα υλικά που χρειάζονται για να είναι μια τέτοια κατασκευή ποιοτική/οικολογική/βιοκλιματική κλπ.. εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει να βάλεις όλες τις στρώσεις θερμομόνωσης/αδιαβροχοποίησης, δεν σε νοιάζει να κρατήσει 40 χρόνια, οπότε ναι ένα μεταλλικό σπίτι κοστίζει σίγουρα λιγότερο. Το θέμα είναι στην Ελλάδα, πόση τεχνογνωσία έχουν τα συνεργεία και που είναι αυτά τα συνεργεία με την τεχνογνωσία όταν μετράμε σα χώρα 60-70 χρόνια και πολλές-πολλές γενιές με γνώσεις και εμπειρία στις κατασκευές Ο/Σ;
morpheus
22/06/2021, 09:38
"ροζ" βλέπεις τον εκφυλισμό της χρήσης του κεραμάλευρου και τις "εικαστικές" αποδόσεις του απο τις εταιρείες και τους μπογιατζήδες.
Το κεραμάλευρο είναι πολύ αποδοτικό για χρήση στο σοβά.
428945
ντάξει... I didn't see it coming!! προφανώς δεν μιλάμε απλά για εκφυλισμό... του γαργάλησαν τη mother! :D
Μία ήταν η ροζ βίλα. Ακόμα και εκεί δεκαετίες μπροστά :D
Τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία, είναι απλά ένα εμπόδιο ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή.
Όπως σου έγραψαν, προτίμησε ένα μικρό γραφείο όπου συνήθως έχουν όρεξη για δουλειά.
Εγώ βρέθηκα σε αυτή την θέση πριν 3 χρόνια περίπου όπου και κατέληξε στην αγορά οικοπέδου και ανέγερσης μονοκατοικίας σε κατασκευαστή που μου πρότειναν κάποιοι πολύ δικοί μου άνθρωποι.
Παρόλα αυτά, ήμουν τυχερός γιατί σε όλη την φάση της κατασκευής είχα δικό μου άνθρωπο για επίβλεψη(πολύ σημαντικό), αλλά και πάλι να ξέρεις ότι κάποια"στραβή"θα γίνει.
Το κόστος, εννοείται ότι θα κυμανθεί ανάλογα με τα γούστα που θέλεις να βγάλεις.
Στην δική μου περίπτωσή χωρίς καμία "έκπτωση" από μέρος μου σε ηλεκτρομηχανολογικά, μόνωση και θέρμανση το κόστος ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ένα έτοιμο "τυπικό" σπίτι.
Σαν εργαζόμενος στον χώρο χρόνια σε τεχνικό γραφείο συμφωνώ με όσους γράψανε για το πόσο σημαντικό είναι να γίνει σωστή επίβλεψη από μηχανικό που θα επιβληθεί στους μάστορες,
θα είναι εκεί σε διάφορες φάσεις της κατασκευής.Φυσικά πολύ σημαντικό και σε τι μάστορες θα πέσεις,έχω πετύχει πολύ συνεννοήσιμους ανθρώπους,έχω πετύχει και μάστορες που ''τα ήξεραν όλα'',''ήξεραν να διαβάζουν τα σχέδια'' και ένιωθαν πως δεν έπρεπε να μιλάνε με τον μηχανικό,είχαν τις δικές τους ιδέες γιατί ''έλα μωρέ τώρα που θα σκάψουμε στο 1.20'' για την θεμελίωση και άλλα.
Από εκεί και πέρα για μεταλλικό κτήριο υπάρχει εμπειρία στον χώρο, φτιάχνονται πολλά βιομηχανικά κτήρια για χρήση αποθήκης πχ για αγρότες,αγροτικά εφόδια,συσκευαστήρια στην επαρχία.
Η κατοικία φυσικά θα γίνει με άλλα στανταρντς.
'Αποψη μου, τίποτα δεν συγκρίνεται με νεόχτιστο σπίτι.Έχεις την ευκαιρία να το φέρεις ακριβώς στα μέτρα σου,όλα είναι καινούργια-καλώδια,σωλήνες,μονώσεις κοκ.
Είμαι τώρα σε φάση που αφήνω το 3 ετών διαμέρισμα μου και μετακομίζω σε διαμέρισμα του '90 αφού προχωράω σε ανακαίνιση.Μου λείπει ήδη το νεόχτιστο,μεγάλος μπελάς η ανακαίνιση και πάλι απλά το στρώνεις,δεν έχει το ίδιο φιλινγκ.
Φυσικά στην μέση μπαίνει και το οικονομικό ,υπάρχουν όμως ευκαιρίες σαν το Εξοικονομώ πρόγραμμα.
Με το καλό όπως και να έχει!
stefanos
22/06/2021, 12:12
Λέτε για μονοκατοικίες, φαντάζομαι έχετε λύσει το θέμα "οικόπεδο εντός σχεδίου" στην Αττική.
Να πω και εγώ τη δική μου εμπειρία αφού τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχω δει καμιά 10αρια οικόπεδα και πολλές μεζονέτες και διαμερίσματα και έχω επισκεφτεί όλους τους γνωστές εταιρίες προκάτ…
Μεσίτες..
υπάρχουν σοβαρές μεσιτικές εταιρείες που πραγματικά σε φέρνουν σε επαφή με τα ακίνητα που σε ενδιαφέρουν και άλλες ούτε καν το τηλέφωνο δεν σηκώνουν ή κατοπιν δεν ενδιαφέρονται αφού επικοινωνήσουν μαζί σου..
Το τελευταίο διάστημα έχω προσεγγίσει σχεδόν όλες τις εταιρείες μεσιτικών γραφείων και με ελάχιστες εξαιρέσεις σχεδον κάνα δύο ασχολήθηκαν σοβαρά μαζί μου και αφιέρωσαν χρόνο για επίδειξη των οικοπέδων οι υπόλοιποι ήταν άστα να πάνε..
Οικόπεδο και προκάτ κατασκευή..
εδώ βρίσκει εφαρμογή η ρήση που λέει ότι πληρώνεις παίρνεις. Υπάρχουν σοβαρότατες εταιρείες που παρέχουν προκάτ σπίτια τα οποία ουσιαστικά δεν διαφέρουν καθόλου κοστολογικά από το να το χτίσεις μόνος σου.. τα πλεονεκτήματα όμως είναι η ενεργειακή απόδοση ,αντισεισμικότητα και χρόνος ολοκλήρωσης..
υπάρχουν Βέβαια και εταιρείες που σου λένε ότι χτίζεις με 600 ευρώ το τετραγωνικό αλλά ουσιαστικά καμία από αυτές δεν κοστιζει κάτω από το 900 ευρώ το τετραγωνικό .
Ανακαινιση..
Ψάχνω μονοκατοικία για να ανακαινίσω και έχω δει τα πάντα.. απο οικόπεδα με κτίσματα του 55 μεχρι και οτι παρανομο κυκλοφορει..
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή και να ψάχνεσαι συνεχώς για αυτό που φαινομενικά μπορεί να είναι ευκαιρία.. ενώ παράλληλα αφού καταλήξεις θα πρέπει να υπολογίσεις από 2 έως και 5 μήνες για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διαδικασία μεταπώλησης..
AristidisZ
22/06/2021, 12:17
Λέτε για μονοκατοικίες, φαντάζομαι έχετε λύσει το θέμα "οικόπεδο εντός σχεδίου" στην Αττική.
Καλά, δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαντάζεσαι
Εκτός αν μιλάμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας...
Καλά, δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαντάζεσαι
Εκτός αν μιλάμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας...
Άλλο μεγάλο θέμα το οικόπεδο.
Πήρε ένας συνάδελφος στον Γέρακα, έχτισε (το κλασσικό, υπόγειο, σπίτι, σοφίτα) και το υπόγειο μπάζει νερά και μιλάμε για καινούριο σπίτι.
Του λέω πως σίγουρα έχει κάνει χοντράδα ο μηχανικός και πως λογικά θα θέλει εκσκαφή και ξανά μόνωση..
morpheus
22/06/2021, 12:49
Πήρε ένας συνάδελφος στον Γέρακα, έχτισε (το κλασσικό, υπόγειο, σπίτι, σοφίτα) και το υπόγειο μπάζει νερά και μιλάμε για καινούριο σπίτι.
Του λέω πως σίγουρα έχει κάνει χοντράδα ο μηχανικός και πως λογικά θα θέλει εκσκαφή και ξανά μόνωση..
ξέρω τι φταίει σε αυτό! άσχετος σε όλα τα άλλα!!!!!
στα τοιχία του υπογείου πρέπει να πέσουν μπετά την ίδια μέρα με την πλάκα του υπογείου, αλλιώς ότι μόνωση και να βάλεις... σε 5χρόνια, σε 10χρόνια... πάλι υγρασίες θα έχει (ίσως όχι νερά).
doctor_john
22/06/2021, 13:13
Υπάρχουν συνταγές παιδιά, 2021.. και αν τύχει να βρεις νερό το ανακατευθύνεις δεν τσακώνεσαι με τη φύση
στα τοιχία του υπογείου πρέπει να πέσουν μπετά την ίδια μέρα με την πλάκα του υπογείου, αλλιώς ότι μόνωση και να βάλεις... σε 5χρόνια, σε 10χρόνια... πάλι υγρασίες θα έχει (ίσως όχι νερά).
Υπάρχουν συνταγές παιδιά, 2021.. και αν τύχει να βρεις νερό το ανακατευθύνεις δεν τσακώνεσαι με τη φύση
Όλα αυτά που λέτε είναι θέμα μηχανικού.
Για αυτό σε πληρώνω. Επειδή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και όχι να με κοροϊδεύεις. Αν ήξερα θα το έκανα μόνος μου. (κάτι που ισχύει βέβαια για όλα)
doctor_john
22/06/2021, 13:40
Όλα αυτά που λέτε είναι θέμα μηχανικού.
Για αυτό σε πληρώνω. Επειδή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και όχι να με κοροϊδεύεις. Αν ήξερα θα το έκανα μόνος μου. (κάτι που ισχύει βέβαια για όλα)
Nαι αλλά και εμείς να διαλέγουμε διαφορετικά απο τον μειοδότη... το επίπεδο του φαίνεται απο την ανοχή του στο να κάνει έργο χωρίς αρχιτέκτονα.
Μετά μπαίνουν υποκοριστικά, σπιτάκι, ζωούλα..
stefanos
22/06/2021, 13:42
Φταίει και το γεγονός ότι το σκυρόδεμα δεν είναι αδιάβροχο και το νερό το διαπερνάει δεν είναι απλά θέμα απλά αρμού σκυροδέτησης.
Υπάρχουν και πρόσθετα για την συγκεκριμένη δουλειά όπως και μονώσεις αλλά και μέτρα εξυγίανσης στην περιοχή της εκσκαφής...
:D χρήμα να έχεις και λύσεις υπάρχουν.
Κοιτοστρωση και πενετρον και ριχνεις υπογειο και δυο μετρα απο τη θαλλασα
θα αναλαβω τον κινδυνο να θεωρηθω κοροιδο και θα πω τα εξης απο προσωπικη εμπειρια
αν χρειαζοταν να χρεωθω φουλ για να φτιαξω μονοκατοικια ειναι πολυ πιθανον να εβγαινα εκτος προυπολογισμου και να αφηνα πραγματα ατελειωτα
ακομα κι αν το γλυτωνα αυτο σιγουρα δεν θα μπορουσα στο μελλον να τη συντηρησω οπως πρεπει και πολυ πιθανον θα κατεληγα με εναν κουβα χωρις πατο
σκεφτομενος τα παραπανω πριν καμμια δεκαπενταρια χρονια κατευθυνθηκα προς διαμερισμα και μαλιστα μεταχειρισμενο
ειδα πανω απο 100 σπιτια παλια καινουρια διαμερισματα μονοκατοικιες μεζονετες υπογεια και αετοφωλιες.....
κατεληξα να αγορασω ενα διαμερισμα
-κατασκευασμενο σε μια εποχη που οι κατασκευες ηταν πιο τιμιες
-σε μια διαμορφωμενη περιοχη που ηταν και παρεμεινε οπως την ηθελα
-ενα διαμερισμα δοκιμασμενο και προσεκτικα επιλεγμενο live και οχι απο σχεδια
-σε μια πολυκατοικια οπως την ηθελα που οι οποιες εργασιες συντηρησης και αναβαθμισης μοιραστηκαν δια 8
καποιοι ακουγοντας διαμερισμα σε πολυκατοικια θα πουνε ιουου...και τους καταλαβαινω
προτεινω ομως σε οποιον ειναι σε τετοια φαση να κοιταξει πολυ μπροστα και βαθια γιατι καλυτερα μηχανακι 600αρι αψογο παρα 1000αρι ρημαδι
(εννοειται οτι τους κατασκευαστες σπιτιων τους κατατασσω στην ιδια κατηγορια επαγγελματιων με τους μαντραδες οχηματων)
Να πω και εγω την παπατζα μου, ως πολ. μηχανικος (αλλά με αρκετα χρονια εκτος Ελλαδας πλεον και χωρις να παρακολουθω οπως παλια τα δεδομενα).
Λεγανε παλια, το πρωτο σπιτι που φτιαχνεις μονος σου το πουλας, το δευτερο το νοικιαζεις και μενεις στο τριτο.
Εχει διαφορά, κατα την γνωμη μου, για που συζητας. Αλλες επιλογες εχεις στα μεγαλα κεντρα, αλλες σε επαρχια. Γενικα,προτεινω σε οποιον ενδιαφερεται να χτισει, να "πληρωσει" την επιβλεψη (εστω μερος της). θα σε γλυτωσει συνηθως απο πραγματα που δεν "φαινονται". Ειμαι βέβαιος οτι με αυτο που λεω, πολλοι απο προσωπικες εμπειριες η απο "ξερω απο πρωτο χερι" θα πουνε οτι οι επιβλεπωντες τα κανουν πλακακια με τους εργολαβους και δεν κανουν τιποτα, αλλα παντου με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα.
Επισης, εχω σε μεγαλη εκτιμηση (μιλαμε παντα θεωρητικα) σε αρχιτεκτονες και διακοσμητες εσωτερικων χωρων. Μπορουν να μεταμορφωσουν το τελικο αποτελεσμα και αν μπορει κανεις να σηκωσει το οποιο επιπλεον κοστος, μπορει να φτιαξει ενα σπιτι που θα ειναι πραγματικα ξεχωριστο και στα μετρα του.
Να θυμασαι οτι το τελικο κοστος, δεν θα ειναι αυτο που ειχες υπολογησει, οταν χτιζεις. Σχεδον παντα, θα υπαρξουν καποια απροβλεπτα, η "απροβλεπτα" αναλογα με το ποιον θα επιλεξεις. Κοιντυπο, αλλα το φτηνοτερο δεν ειναι το καλυτερο ειδικα σε αυτην την δουλεια.
Αν αγορασεις ετοιμο, θα αποφυγεις πολυ εκνευρισμο, στεναχωρια και αγχος, εκτος και αν η συμφωνια σου με το γραφειο θα ειναι εξαιρετικα "δεμενη". Αν δεν εχεις συναισθηματισμους ειναι καλη λυση το ετοιμο. Ψαχνεις, βρισκεις αυτο που πλησιαζει τις αναγκες σου και ξεμπερδευεις.
Συμφωνώ απόλυτα σε ό,τι λές φίλε. Προ δεκαετίας έχτισα το δικό μου σπίτι στο οικόπεδο που είχε αγοράσει η μάνα μου όταν ήταν πιτσιρίκα στην Αθήνα (δεκαετία 60) και μπήκε τα τελευταία χρόνια στο σχέδιο. Πραγματικά θα μπορούσα να γράψω ένα μικρό βιβλίο για τις περιπέτειες του χτισίματος, τους μάστορες που νταραβερίζεσαι, τις υπηρεσίες που μπλέκεις.
Δυο συμβουλές θα έδινα σε κάποιον που χτίζει: Πρώτον να έχει κάποιον άνθρωπο να επιβλέπει και δεύτερον να ξοδέψει - κι ας κόψει από αλλού- για αρχιτέκτονα. Το πρώτο το έκανα και σώθηκα, το δεύτερο όχι και κάπου το μετάνιωσα. Πρέπει να υπάρχει επίβλεψη για όλα. Θα πω ένα από τα πολλά περιστατικά που συνέβηκαν. Είχαμε υπογράψει στο συμφωνητικό με τον μηχανικό και τον εργολάβο πως θα μπουν σίδερα είτε σιδενόρ είτε μιας άλλης ελληνικής εταιρείας που δε θυμάμαι. Όταν άρχισε το σιδέρωμα του ισογείου ο μάγκας ο εργολάβος έφερε και έβαλε κάτι τούρκικα γάμησέ τα σίδερα αλλαχ ακμπαρ. Έφερε κόσμο από πολύ πρωί να δουλεύει και κατά το μεσημεράκι τελειώσανε. Ο επιβλέπων στην αρχή δεν το πήρε πρέφα, εγώ δούλευα, ο μηχανικός είχε άλλη οικοδομή να πάει και μόλις αντιλαμβάνεται ο επιβλέπων τί είχε γίνει, ο χαμός. Περιττό να πω πως μέχρι το απόγευμα ξήλωναν ό,τι είχε μπει, ο εργολάβος να βλαστημάει και να λέει πως έιναι το ίδιο σίδερο και καλύτερο κλπ. τέτοια.
Θέλει γερό στομάχι το χτίσιμο, μπλέκεις με πολλούς λούμπεν χαρακτήρες, πραγματικά.
Το αποτέλεσμα βέβαια σε δικαιώνει απόλυτα. Επίσης διαπιστώνεις ότι το κόστος ανέγερσης με το κόστος αγοράς διαμερίσματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Όλα γέρνουν υπέρ του πρώτου.
.... Περιττό να πω πως μέχρι το απόγευμα ξήλωναν ό,τι είχε μπει, ο εργολάβος να βλαστημάει και να λέει πως έιναι το ίδιο σίδερο και καλύτερο κλπ..
:bawl::bawl::bawl:
motojojo
22/06/2021, 19:53
Κανονικά δεν πρέπει να τίθεται θέμα σύγκρισης διαμερισματος vs μονοκατοικίας, είναι καθαρά θέμα γούστου.
Σχετικά με την μονοκατοικία θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση που κατά κάποιο τρόπο το έζησα κι εγω.
Πολύς κόσμος ξεκινά να χτίζει ενα σπίτι και πολλές φορές το σπίτι αυτό είναι και μεγάλο. Γιατί όχι θα πει κανείς, αφου μπορεί καλά κάνει. Προσφέρει άνεση και ευχάριστη διαμονη, ειδικά όταν ειναι μικρά τα παιδιά.
Σύντομα όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν. Και τότε μένει ένα ζευγάρι σε ένα τεράστιο σπίτι, πρακτικά άχρηστο, με αυξημένα κόστη συντήρησης για 2 άτομα αλλά και λόγω ηλικίας του οικήματος. Σε αυτό πολλές φορές προστίθεται και το έξτρα κόστος χρήσης δευτερης κατοικίας (=ενοικιο) όταν το παιδί σπουδάζει σε άλλη πόλη. Οπότε πρακτικά μιλάμε για χρήση 18 ετών, αν το πρώτο παιδί δεν έχει γεννηθει ακόμη. Εκεί πια φαίνεται πόσο άχρηστος χώρος υπάρχει και τι σπατάλη πόρων προκαλεί.
Το χειρότερο είναι πως στις περισσότερες περιπτωσεις δεν είναι δυνατο να γίνει εκμετάλλευση του χώρου ώστε να φέρνει ένα εστω και μικρό εισόδημα.
Υπάρχει και άλλο. Αν το παιδί επιστρέψει για κάποιο λόγο στο πατρικό, η συμβίωση δεν ειναι πλέον ευχάριστη. Το "παιδί" θέλει την ιδιωτικότητα του, νομίζω το αντιλαμβανόμαστε όλοι.
Μια μεγάλη λεπτομέρεια που δεν έχω δει συχνά και συμπτωματικά έζησα κατα καποιο τρόπο στο δικο μου πατρικο (μονοκατοικια φυσικα) είναι η δυνατότητα να υπάρχουν ανεξαρτητοι χώροι, ή έστω η δυνατότητα να δημιουργηθουν με μικρες τροποποιήσεις. Στο δικό μου πατρικό, αν και οροφοδιαμερισμα σε μονοκατοικία, σκέφτηκε κάποτε ο πατέρας μου να κλείσει ένα μερος της πυλωτης και να φτιάξει ένα μικρό δυαρακι με την προοπτική να μείνει κάποιο από τα γερόντια. Τελικά δεν έμεινε κανείς αλλά μεταξύ άλλων, ήταν ο ιδανικός χώρος για μένα όταν γύρισα από σπουδες και στρατο και δεν είχα δουλεια. Για 2 χρόνια που ήμουν άνεργος και μέχρι να φύγω Γερμανία ήταν σα να ζω σε δικό μου διαμέρισμα, ειχα το χωρο μου χωρίς να ενοχλουμαι απο τους γονείς. Έφυγα εγω και μετά απο δική μου παρότρυνση έμεινε η αδερφή μου που έψαχνε κάπου να νοικιάσει. Τελικα έμεινε και αυτη 8 χρόνια εκει.
Αν δεν υπήρχε αυτό το δυαράκι αυτα τα 2 χρόνια δεν θα ήταν και τόσο ευχάριστα. Αλλά ουτε και θα μου άρεσε να επωμιστουν οι δικοί μου ένα ενοικιο για να το παίζω εγω μαγκας.
Εδω και ένα χρόνο στα 25+ χρόνια που το έχουμε, επιτέλους το νοικιασε ο πατέρας μου, μετά από τρελό πιπιλισμα στα αυτια. Και το ενοικιο αυτό ειναι ευπρόσδεκτο τώρα περισσότερο από ποτε.
Αυτο που θέλω να πω είναι ότι βρισκω πολυ σημαντική λεπτομέρεια μια μονοκατοικία να προσφέρει τη δυνατότητα με κάποιες έστω τροποποιήσεις να διαιρεθεί σε περισσότερες κατοικίες. Είτε με την ανεγερση έξτρα οροφου, είτε στο ισογειο, είτε γιατί όχι στον ιδιο όροφο. Να υπάρχει δηλ η προοπτική όταν φύγουν τα παιδιά (γιατί θα φύγουν) να μπορεί να ενοικιαστεί ένα μέρος της μονοκατοικίας και να μπαινει ένα μικρό εισόδημα στο νοικοκυριο και αν επιστρέψουν να έχουν ένα δικό τους χώρο να μεινουν, είναι μεγάλο plus για ένα νεο να έχει δικο του προσωπικο χώρο και να μην πληρώνει ενοικιο.
Δεν έχω χτίσει, αλλά παρόμοια εμπειρία έχω με συνάδελφο που έχτισε. Μεγαλείο κυριολεκτικά, πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, αλλά...
Το κόστος της θέρμανσης του βγαίνει τεράστιο οπότε παλεύει με τζάκι κ ξύλα, ενώ έχει εγκατάσταση καλοριφέρ.
Έχει δύο κοριτσάκια, 200 τετραγωνικά μεζονέτα, κανένα privacy όμως όπως αναφέρεις.
Το ότι το δάνειο θα το ξεπληρώνουν τα παιδιά του για να πάρουν εξ αδιαιρέτου ένα "πρώην παλάτι" μελλοντικά δεν το συζητώ
Δεν έχω χτίσει, αλλά παρόμοια εμπειρία έχω με συνάδελφο που έχτισε. Μεγαλείο κυριολεκτικά, πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, αλλά...
Το κόστος της θέρμανσης του βγαίνει τεράστιο οπότε παλεύει με τζάκι κ ξύλα, ενώ έχει εγκατάσταση καλοριφέρ.
Έχει δύο κοριτσάκια, 200 τετραγωνικά μεζονέτα, κανένα privacy όμως όπως αναφέρεις.
Το ότι το δάνειο θα το ξεπληρώνουν τα παιδιά του για να πάρουν εξ αδιαιρέτου ένα "πρώην παλάτι" μελλοντικά δεν το συζητώ
Αυτό δείχνει προχειρότητα στην επιλογή εγκαταστατων.
Δεν πας με γνώμονα την φτηνότερη δουλειά αλλά ποιος έχει τις γνώσεις να κάνει σωστή μελέτη και εγκατάσταση των μονώσεων και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
Για παράδειγμα,στο νέο μου σπίτι (300τμ) το κόστος της θέρμανσης και ψύξης είναι μικρότερο από το παλαιότερο διαμέρισμα μου(82τμ)
stefanos
23/06/2021, 00:34
Αυτό έχει να κάνει με τις αντιλήψεις του κόσμου στο θέμα.
Η αγορά προσαρμόζεται στα "θέλω" των πελατών.
Δεν πας με γνώμονα την φτηνότερη δουλειά αλλά ποιος έχει τις γνώσεις να κάνει σωστή μελέτη και εγκατάσταση των μονώσεων και συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
Για παράδειγμα,στο νέο μου σπίτι (300τμ) το κόστος της θέρμανσης και ψύξης είναι μικρότερο από το παλαιότερο διαμέρισμα μου(82τμ)
Πάνε τόσο καλά οι καφέδες;;;:eek:
:p
alexis72
23/06/2021, 05:36
συγγενικο μου ατομο μενει κατω ηλιουπολη αθηνα σε μονοκατοικία του 1950 σε καλή σχετικα ομως κατασταση ,
στην καλυτερη ισως τοποθεσια της περιοχης με ανεμποδιστη ηλιόλουστη θεα κ απο την ταρατσα βλέπει την θαλασσα κ πολυ πολυ κοντα στη λεωφορο αλίμου οποτε σε 3 λεπτα κυριολεκτικά βρισκεται στη θαλασσα παραλία αλιμου η διπλα στη γλυφαδα κλπ ,βαρεθηκε την αθηνα κ θελει να παει μονιμα επαρχία ,εβαλε πωλητηριο σε κολώνες πουθενα αλλού ουτε μεσιτη ουτε τιποτα ,ειχε βαλει πλαφον ενα ποσό π.χ. 200.000 ευρω ουτε cents παρακατω αλλωστε δεν εχει οικονομικό θέμα οποτε στα παπαρι@ του αν φυγει γρηγορα η οχι ,αμεσως τηλ. απο ιδιωτες απο μεσιτες χαμός κυριολεκτικα ,μεσιτες τους απεκλεισε αμεσως σιγα μην δωσω 2% προμηθεια ελεγε για οικοπεδο σπιτι φιλέτο ,ηρθαν 10-12 ζευγαρια κυρίως, για να το δούν κ μονο 6 με 8 το απογευμα κ ΟΧΙ οποτε γουσταρε ο καθε ενας κ ΜΟΝΟ με επιδειξη ταυτοτητας κ κρατηση στοιχείων του ,σιγα μου ελεγε θα βάλω τον καθε παπά@α αγνωστο σπιτι μου,για 10ημερες τον επρηξαν κυριολεκτικά οικογενειες με παιδια σκυλιά γατιά κλπ ,αλλοι ελεγαν εχω μετρητα 50.000 ΜΑΥΡΑ κ τα υπολοιπα μεσω τραπεζης γενικά οι πιο πολλοί για ΜΑΥΡΑ του ελεγαν...... αλλος του ελεγε εχω 3 παιδια αλλα εχεις 2 κρεβατ/ρες φτιαξε αλλη μια κ το παιρνω ....γενικά τρελή κατασταση ,τους απεκλεισε ολους πήγε σε 3-4 σοβαρες κατασκευαστικες στις γυρω περιοχες κ ειπε εχω αυτο το ακινητο (βασικα αυτοι το οικοπεδο ηθελαν) κ τους ειπε εγω θελω π.χ. 200χιλιαρικα ,ηρθαν το ειδαν το μετρησαν κ μην τα πολυλογώ ,του εδιναν παραπανω απ οτι ζηταγε ελεγξαν τα χαρτιά δικηγοροι συμβολαιογραφοι κλπ ,το πουλησε στη μεγιστη τιμη που του εδωσαν πηρε ΟΛΑ τα ΛΕΦΤΑ ΝΟΜΙΜΑ μεσω τραπέζης φυσικά ουτε ΜΑΥΡΑ ουτε κοκκινα κιτρινα κλπ κλπ,μόλις ακούει για ιδιώτες οικογενειες ακομα σπυράκια βγαζει...
Πάνε τόσο καλά οι καφέδες;;;:eek:
:p
Κάτσε να βάλω την στολή της εφορίας (που λέει και ο Δογκανος).....
AristidisZ
23/06/2021, 08:53
θα αναλαβω τον κινδυνο να θεωρηθω κοροιδο και θα πω τα εξης απο προσωπικη εμπειρια
αν χρειαζοταν να χρεωθω φουλ για να φτιαξω μονοκατοικια ειναι πολυ πιθανον να εβγαινα εκτος προυπολογισμου και να αφηνα πραγματα ατελειωτα
ακομα κι αν το γλυτωνα αυτο σιγουρα δεν θα μπορουσα στο μελλον να τη συντηρησω οπως πρεπει και πολυ πιθανον θα κατεληγα με εναν κουβα χωρις πατο
σκεφτομενος τα παραπανω πριν καμμια δεκαπενταρια χρονια κατευθυνθηκα προς διαμερισμα και μαλιστα μεταχειρισμενο
ειδα πανω απο 100 σπιτια παλια καινουρια διαμερισματα μονοκατοικιες μεζονετες υπογεια και αετοφωλιες.....
κατεληξα να αγορασω ενα διαμερισμα
-κατασκευασμενο σε μια εποχη που οι κατασκευες ηταν πιο τιμιες
-σε μια διαμορφωμενη περιοχη που ηταν και παρεμεινε οπως την ηθελα
-ενα διαμερισμα δοκιμασμενο και προσεκτικα επιλεγμενο live και οχι απο σχεδια
-σε μια πολυκατοικια οπως την ηθελα που οι οποιες εργασιες συντηρησης και αναβαθμισης μοιραστηκαν δια 8
καποιοι ακουγοντας διαμερισμα σε πολυκατοικια θα πουνε ιουου...και τους καταλαβαινω
Δεν είναι θέμα "ιουου", είναι θέμα δυνατοτήτων
Προφανώς και η μονοκατοικία έχει άλλο κόστος σε σχέση με ένα διαμέρισμα
Όποιος φτιάχνει / αγοράζει μονοκατοικία και έχει κατά νου ότι το κόσοτς του ανά μήνα (σε βάθος χρόνου προφανώς) θα είναι όσο τα κοινόχρηστα ενός τυπικού διαμερίσματος (15-25€) προφανώς και είναι άξιος της μοίρας του
Κανονικά δεν πρέπει να τίθεται θέμα σύγκρισης διαμερισματος vs μονοκατοικίας, είναι καθαρά θέμα γούστου.
Σχετικά με την μονοκατοικία θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση που κατά κάποιο τρόπο το έζησα κι εγω.
Πολύς κόσμος ξεκινά να χτίζει ενα σπίτι και πολλές φορές το σπίτι αυτό είναι και μεγάλο. Γιατί όχι θα πει κανείς, αφου μπορεί καλά κάνει. Προσφέρει άνεση και ευχάριστη διαμονη, ειδικά όταν ειναι μικρά τα παιδιά.
Σύντομα όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν. Και τότε μένει ένα ζευγάρι σε ένα τεράστιο σπίτι, πρακτικά άχρηστο, με αυξημένα κόστη συντήρησης για 2 άτομα αλλά και λόγω ηλικίας του οικήματος. Σε αυτό πολλές φορές προστίθεται και το έξτρα κόστος χρήσης δευτερης κατοικίας (=ενοικιο) όταν το παιδί σπουδάζει σε άλλη πόλη. Οπότε πρακτικά μιλάμε για χρήση 18 ετών, αν το πρώτο παιδί δεν έχει γεννηθει ακόμη.
Υπάρχει και άλλο. Αν το παιδί επιστρέψει για κάποιο λόγο στο πατρικό, η συμβίωση δεν ειναι πλέον ευχάριστη. Το "παιδί" θέλει την ιδιωτικότητα του, νομίζω το αντιλαμβανόμαστε όλοι.
Δεν έχει λογική αυτό που λες, αλλιώς όλοι θα αγόραζαν διαμερίσματα 60-70 τ.μ., αφού κάποια στιγμή, "θα φύγουν τα παιδιά από το σπίτι"
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια φορά χτίζεις ή αγοράζεις σπίτι, οπότε προφανώς κοιτάς να πάρεις / κάνεις ότι μεγαλύτερο και καλύτερο μπορείς
Η παρατήρηση για δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης χώρων σε μια μεγάλη μονοκατοικία, προφανώς και με βρίσκει σύμφωνο
συγγενικο μου ατομο μενει κατω ηλιουπολη αθηνα σε μονοκατοικία του 1950 σε καλή σχετικα ομως κατασταση ,
στην καλυτερη ισως τοποθεσια της περιοχης με ανεμποδιστη ηλιόλουστη θεα κ απο την ταρατσα βλέπει την θαλασσα κ πολυ πολυ κοντα στη λεωφορο αλίμου οποτε σε 3 λεπτα κυριολεκτικά βρισκεται στη θαλασσα παραλία αλιμου η διπλα στη γλυφαδα κλπ ,βαρεθηκε την αθηνα κ θελει να παει μονιμα επαρχία ,εβαλε πωλητηριο σε κολώνες πουθενα αλλού ουτε μεσιτη ουτε τιποτα ,ειχε βαλει πλαφον ενα ποσό π.χ. 200.000 ευρω ουτε cents παρακατω αλλωστε δεν εχει οικονομικό θέμα οποτε στα παπαρι@ του αν φυγει γρηγορα η οχι ,αμεσως τηλ. απο ιδιωτες απο μεσιτες χαμός κυριολεκτικα ,μεσιτες τους απεκλεισε αμεσως σιγα μην δωσω 2% προμηθεια ελεγε για οικοπεδο σπιτι φιλέτο ,ηρθαν 10-12 ζευγαρια κυρίως, για να το δούν κ μονο 6 με 8 το απογευμα κ ΟΧΙ οποτε γουσταρε ο καθε ενας κ ΜΟΝΟ με επιδειξη ταυτοτητας κ κρατηση στοιχείων του ,σιγα μου ελεγε θα βάλω τον καθε παπά@α αγνωστο σπιτι μου,για 10ημερες τον επρηξαν κυριολεκτικά οικογενειες με παιδια σκυλιά γατιά κλπ ,αλλοι ελεγαν εχω μετρητα 50.000 ΜΑΥΡΑ κ τα υπολοιπα μεσω τραπεζης γενικά οι πιο πολλοί για ΜΑΥΡΑ του ελεγαν...... αλλος του ελεγε εχω 3 παιδια αλλα εχεις 2 κρεβατ/ρες φτιαξε αλλη μια κ το παιρνω ....γενικά τρελή κατασταση ,τους απεκλεισε ολους πήγε σε 3-4 σοβαρες κατασκευαστικες στις γυρω περιοχες κ ειπε εχω αυτο το ακινητο (βασικα αυτοι το οικοπεδο ηθελαν) κ τους ειπε εγω θελω π.χ. 200χιλιαρικα ,ηρθαν το ειδαν το μετρησαν κ μην τα πολυλογώ ,του εδιναν παραπανω απ οτι ζηταγε ελεγξαν τα χαρτιά δικηγοροι συμβολαιογραφοι κλπ ,το πουλησε στη μεγιστη τιμη που του εδωσαν πηρε ΟΛΑ τα ΛΕΦΤΑ ΝΟΜΙΜΑ μεσω τραπέζης φυσικά ουτε ΜΑΥΡΑ ουτε κοκκινα κιτρινα κλπ κλπ,μόλις ακούει για ιδιώτες οικογενειες ακομα σπυράκια βγαζει...
Ε εντάξει, ο κατασκευαστής προφανώς και θα τα δώσει όλα νόμιμα, αφού είναι έξοδα της επιχείρησής του
Ο ιδιώτης δίνει μαύρα για να γλιτώσει φόρους, γιατί έχει πάρει ζεστό χρήμα από γονείς κλπ και δε μπορεί να το δικαιολογήσει κλπ κλπ
Μακάρι να πούλαγα κάτι και να μου δίναν περισσότερα από όσα ζητάω σε βαλίτσα, λες και είναι δύσκολο να τα διοχετεύσεις...