PDA

View Full Version : Μηχανή και θερμοκρασίες καλοκαιριού

Giorgouz89
26/06/2021, 18:08
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα εδώ στο φόρουμ. Μετά από αρκετά χρόνια με scooters και βεσπακια ήρθε στα χέρια μου η πρώτη μου μηχανή ένα Suzuki bandit S 650. Η ερώτηση μου είναι η εξής, θέλω να κάνω μια διαδρομή περίπου 200κμ διπλός. Η μηχανή είναι αεροελαιοψυκτη και όχι με ψυγείο νερού. Θα έχουμε θέμα με τα 40αρια που βαράει ο καιρός , θα ανάψει η μηχανή? ( Ελπίζω να είμαι στην σωστή κατηγορία θέματος )

katsar
26/06/2021, 18:22
Υπεύθυνα δεν μπορώ να σου πω όλα καλά γιατί δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις.
Εμπειρικά όμως έχω κάνει -όπως και πολύς κόσμος-τέτοιες χιλιομετρικές αποστάσεις καλοκαίρι με αερόψυκτο μονοκύλινδρο μοτέρ και δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Καλοσυντηρημένη να είναι η μηχανή με σωστά λάδια,ανθρώπινη οδήγηση και νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα.Το πολύ πολύ κάντε μία στάση σε καμιά σκιά για νερό ,φραπέ.
Καλό είναι να ξεκινήσεις σχετικά νωρίς ,2 το μεσημέρι με ~40c είναι ζόρι και για τον αναβάτη.

Giorgouz89
26/06/2021, 18:25
Μόλις βγήκε από σέρβις η μηχανή καινούργια λάδια κτλ και συνήθως πάμε με 120 , 6η μέχρι 4.500σαλ. Λέμε να φύγουμε πρωί τύπου 6 και σίγουρα θα κάνουμε και καμία στάση.

katsar
26/06/2021, 18:31
Θα πιάσεις μεγάλο δρόμο στυλ Ολυμπία -εγνατία ή θα μείνεις σε επαρχιακό;
Ρωτάω γιατί αν ξεκινήσεις τόσο νωρίς και πηγαίνεις με 110-120 φτάνεις σε λιγότερο από 2 ώρες,θα είσαι στην παραλία όταν σκάσει η πολύ ζέστη.
Καλά να περάσετε :wave2:

Pew
26/06/2021, 18:32
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα εδώ στο φόρουμ. Μετά από αρκετά χρόνια με scooters και βεσπακια ήρθε στα χέρια μου η πρώτη μου μηχανή ένα Suzuki bandit S 650. Η ερώτηση μου είναι η εξής, θέλω να κάνω μια διαδρομή περίπου 200κμ διπλός. Η μηχανή είναι αεροελαιοψυκτη και όχι με ψυγείο νερού. Θα έχουμε θέμα με τα 40αρια που βαράει ο καιρός , θα ανάψει η μηχανή? ( Ελπίζω να είμαι στην σωστή κατηγορία θέματος )
Μη σε νοιαζει καθολου.

Το γεγονος πως ειναι αεροελαιοψυκτη δεν την κανει πιο ευαλωτη σε δυσμενεις καιρικες συνθηκες σε σχεση με ενα υδροψυκτο. Τουλαχιστον σε αυτο το μοτερ.
Για να ειμαστε ομως πιο ακριβεις, πιο πολυ να σε απασχολει μια "χαλαρη" βολτα με πολυ χαμηλες θερμοκρασιες, παρα ο "καυσωνας".

Μπολικο νερακι να μην αφυδατωθεις και καλες βολτες :)

katsar
26/06/2021, 18:32
Είναι και η πρώτη σου μεγάλη βόλτα με μηχανή από ότι βλέπω,μην αγχώνεσαι,ντυθείτε σωστά και όλα θα πάνε τέλεια.

Giorgouz89
26/06/2021, 18:57
Καβάλα Χαλκιδική θα κάνουμε , θα παμε από τον παλιό δρόμο και θα κάνουμε μια στάση Ασπροβάλτα και μια Θεσσαλονίκη. Για μας δεν αγχώνομαι για την μηχανή μόνο :p. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

toyar
26/06/2021, 19:20
η λεξη υπερθερμανση δεν υπαρχει σε αεροψυκτο μοτερ με σωστα λαδια

Pew
26/06/2021, 19:25
Καβάλα Χαλκιδική θα κάνουμε , θα παμε από τον παλιό δρόμο και θα κάνουμε μια στάση Ασπροβάλτα και μια Θεσσαλονίκη. Για μας δεν αγχώνομαι για την μηχανή μόνο :p. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Σημερα απο Θεσ/νικη μεχρι Πλαταμωνα, πορτα-πορτα με ενα φιλαρακι καναμε το δρομολογιο σε ενα 45λεπτο. Πορτα-πορτα ξαναλεω. Θερμοκρασια αερα, περιπου 35 βαθμοι.
Σε καποια κομματια πηγαιναμε 200-220 σταθερα 5λεπτο! Θερμοκρασια νερου οσο ειδα, στους 86 το μεγιστο. Χειμωνα καταχειμωνο με ιδιες ταχυτητες, δεν ξεπερνω τους 83.
Οδηγωντας χαλαρα, 78-80.
Αυτα με GSR600.

Με 300 σκουτερ λοιπον, το Θεσ/νικη - Αλεξ/πολη το εκανα στο παρελθον επισης με "καυσωνα". (Και γενικα, σε πολλες συνθηκες και παρα πολλες φορες!)
Δεν εκανε κιχ! Δικαβαλος να συμπληρωσω και σταθερα με 120-130 κοντερ στην Εγνατια οδο.

Αυτα, για να σου τονωσω την αυτοπεποιθηση... με καλοσυντηρημενο οχημα, δεν ανησυχεις για τιποτα, οσο κινεισαι εντος ικανοτητων του κινητηρα.
Καλες βολτες λεμε!

bulmont
26/06/2021, 19:53
Καλό θα είναι πάντως μεταξύ σέρβις και ταξιδιου να μεσολαβουν καποια
χιλιόμετρα.
Ειναι, πιστεύω, λάθος φεύγοντας από συνεργείο, να ξεκινας ταξίδι.....

doctoras
26/06/2021, 19:53
η λεξη υπερθερμανση δεν υπαρχει σε αεροψυκτο μοτερ με σωστα λαδια

Οτι ειπε

Giorgouz89
26/06/2021, 20:34
Έχει καμία 500αρια χιλιόμετρα που έκανα.

o_gavros
26/06/2021, 21:08
200 χλμ θα κάνει το μοτορι,το τετρακύλινδρο σε σειρά κιόλας μοτορι,για ποιο ταξίδι και ποια υπερθέρμανση μιλάμε;
Να ντυθείτε κατάλληλα φιλε και να απολαύσετε τη βόλτα σας.

Kepler Fun
26/06/2021, 21:28
Η μοτοσυκλέτα δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Οι αναβάτες όμως μπορεί να έχουν. Απαιτούνται μπουφάν και παντελόνια μοτοσυκλέτας καλοκαιρινά διάτρητα. Ομοίως και μποτάκια που να αερίζονται.
Το γυμνό δέρμα δεν συγχωρείται γιατί πέραν των λόγων ασφάλειας ψήνεται πανεύκολα το καλοκαίρι και δεν το παίρνεις είδηση λόγω του αέρα.

Ένα επίσης εκτεθειμένο για έγκαυμα σημείο είναι ο σβέρκος, άρα φουλάρι οπωσδήποτε και φυσικά καλοκαιρινά γάντια.

Εάν ο εξοπλισμός αυτός δεν υπάρχει καλύτερα το ταξίδι να γίνει απογευματινή ώρα κοντά στο σούρουπο.

rainmike
26/06/2021, 22:37
Εχω κάνει 500 χλμ με το αερόψυκτο μονστερ με 41 βαθμους.
Είχε τόσο πολύ ζέστη και ήλιο που στο κένο μεταξύ του κράνους και του μπουφάν έπαθα ένα μικρό εγκαυμα
ενώ είχα δέσει και ένα μαντήλι στο λαιμό.
Μη νοιάζεσαι για το μοτόρι ποιο πολύ ισως την ακούσεις εσύ παρά το μοτόρι.
Καλή βόλτα :beer:

DoctoR_k6
26/06/2021, 23:36
Δεν καταλαβαίνει τίποτα η σουζουκαρα να το ξέρεις.
Εσείς μην την ακούσετε προσέξτε.

Σε ταξίδι με 40αρια Αθήνα Ιωάννινα κ 170-180 σταθερά τα λάδια ήταν καρφωμένα στους 120c.

Tallyban
27/06/2021, 08:25
Τα λάδια 120°C;;

DrBig
27/06/2021, 08:31

Αεροελαιοψυκτο μοτερ και μαλιστα σουζουκι gsx- τους καυσωνες τους εχει για πρωινο. Δε θα παθει απολυτως τιποτα.

DoctoR_k6
27/06/2021, 10:16
Ναι.

TONYBANDIT
27/06/2021, 12:09
Το ελαιοψυκτο μοτέρ της Suzuki κάποτε έτρεχε παγκόσμιο θα κολλήσει στο ταξίδι??.
Εσύ θα την ακούσεις περισσότερο.Φιλος με gsxr1100 με ελαφρύ παντελόνι σε ταξίδι έβγαλε φουσκάλα από έγκαυμα στο εσωτερικό του ποδιού.
Καλό ντύσιμο λοιπόν και το μηχανάκι δεν μασάει.

Dr.Monty
27/06/2021, 12:21

Γιατι δεν κατεβαίνεις από Σταυρό που είναι υπέροχη διαδρομή; Αν δεν θέλεις να δεις απαραίτητα Θεσσαλονίκη, δεν έχει νόημα να πας από κει αφού δεν θα χρησιμοποιησεις Εγνατία

Nitse3
27/06/2021, 12:31
Γιατι δεν κατεβαίνεις από Σταυρό που είναι υπέροχη διαδρομή; Αν δεν θέλεις να δεις απαραίτητα Θεσσαλονίκη, δεν έχει νόημα να πας από κει αφού δεν θα χρησιμοποιησεις Εγνατία

Ωραία ιδέα!!

Giorgouz89
27/06/2021, 13:13
Πρέπει να περάσω για κάτι δουλειες από Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

Orgismenos
01/07/2021, 21:56
Φίλε μου με Honda cb 750 αεροελαιόψυκτο του 96, έκανα τη διαδρομή Δράμα - Χαλκιδική, 3 πήγαινε έλα σε 10 μέρες, Αύγουστο μήνα με 42 βαθμούς, στις 3 το μεσημέρι, και φουλ φορτωμένος!!!!! Κανένα πρόβλημα!!!!!!!

THEOD
02/07/2021, 12:29

Με μια λογική ταχύτητα ταξιδιού (ίση ή μικρότερη του -20% από την τελική) δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πιο μεγάλο ζόρι για τα αερόψυκτα είναι η κυκλοφορία στην καυτή πόλη εν μέσω καύσωνα με 1η-2α-3η παρά το ταξίδι εκτός αυτής - όση θερμοκρασία και να έχει… Το δε συγκεκριμένο μοντέλο έχει επιπλέον την φήμη ότι δεν χαμπαριάζει από τέτοια...
Μην σου πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ζέστη θα το έχεις εσύ παρά η μηχανή :lol:

motojojo
02/07/2021, 18:28
Θα συμφωνήσω για την πόλη. Πολλές φορές έχω αισθανθεί διαφορά στο "δούλεμα" του κινητηρα σε σταμάτα-ξεκίνα λόγω θερμοκρασίας.

Και πόσο εύκολα ψύχεται μόλις ανοίξει λίγο ο δρόμος και ανέβουν οι ταχύτητες.

dankannn
06/07/2021, 14:30
Μου αρέσει που κάθεστε και το αναλύεται ρε παιδιά.
Λογική συντήρηση και λάδια αν έχει και όλα μια χαρά.
Παλιά δεν ταξιδεύαμε ? και το μηχανάκι αυτό είναι σκύλος
Φίλε μου κάλο ταξίδι να έχεις , να πας όπου θέλεις, να περάσεις καλά και να γυρίσεις με ασφάλεια :beer: