Σύνδεση

View Full Version : Αγιος Παύλος(1769m)-Δράμα 4-7-2021

billy84
09/07/2021, 19:26
Υπέρβαση:Η ενέργεια η οποία υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα,τα καθορισμένα ή και τα συνηθισμένα όρια.

Γιατί φτάνει ένας άνθρωπος σε μια τέτοια ενέργεια?Για διάφορους λόγους θα πω.Καταρχήν γιατί δε μπορεί να πραγματοποιήσει κάτι που θέλει αν κινηθεί μέσα σε αυτά τα όρια που αναφέρθηκαν,συνεπώς πρέπει να τα υπερβεί. Κατά δεύτερον και σημαντικότερον, γιατί μπορεί (να κάνει την υπέρβαση).Χρειάζεται κάτι περισσότερο?

Αυτήν την εξόρμηση την κυνηγούσα καιρό αλλά μέχρι και μέσα στο κατακαλόκαιρο εκεί πάνω έβρεχε και όταν υπάρχει υποψία βροχής στα βουνά δε ρισκάρω για κανένα λόγο.Η προηγούμενη Κυριακή ήταν κατάλληλη για μια τέτοια εξόρμηση παρά τον καύσωνα.Έτσι λοιπόν νωρίς το πρωί ξεκίνησα για αυτό το άγνωστο βουνό στο ευρύ κοινό το οποίο βρίσκεται μια ανάσα απο τη Δράμα.

Για εμένα κάθε βουνό που δεν έχω ανέβει άγνωστο είναι φυσικά.Δεν έχω ιδέα τι θα συναντήσω εκεί πάνω.Θα είναι καλός ο χωματόδρομος ή θα σταματήσω πολύ νωρίς με την όποια καθυστέρηση που αυτό θα προκαλέσει?Θα έχει σκυλιά και αν ναι τι είδους θα είναι?Φιλικά-Εχθρικά?Θα είναι κανένας κλειστός δρόμος που θα τινάξει στον αέρα όλον τον κόπο μου?Το βουνό θα είναι προσπελάσιμο απο αυτήν την πλευρά που θα ανέβω με τα πόδια ή θα μπλέξω με ατελείωτες τραβέρσες?Αυτές,μεταξύ άλλων, είναι οι ανησυχίες που έχω κάθε φορά.

Όμως είναι κομμάτι της περιπέτειας και του όλου παιχνιδιού και σίγουρα στο τέλος της μέρας η γεύση είναι πολύ γλυκιά όταν έχω πετύχει τον στόχο μου.Σε περίπτωση αποτυχίας βέβαια ακόμα δεν έχω φτάσει σε τέτοιο επίπεδο Ζεν ώστε να μπορέσω να το διαχειριστώ κατάλληλα.Που θα πάει μέχρι να γεράσω θα το έχω μάθει και αυτό!

Χάρτης διαδρομής

429369

Μέχρι τη Λάρισα χρησιμοποίησα παλιά εθνική και απο εκεί και πάνω μέχρι την Αμφίπολη την καινούργια για ευνόητους λόγους.Λίγο μετά την Αμφίπολη έστριψα για Αγγίστα-Αλιστράτη

https://www.youtube.com/watch?v=v6fNsWHIZoE&feature=emb_title

billy84
09/07/2021, 19:27
Απο εκεί συνέχισα για Καλή Βρύση

https://www.youtube.com/watch?v=vUTuo7ec3_w&feature=emb_title

429371

Λίγο μετά την Καλή Βρύση.Στο βάθος το Παγγαίο

429372

Και απο αυτήν την πλευρά το Φαλακρό με την απροσπέλαστη πλευρά του

429373

billy84
09/07/2021, 19:28
Απο την Καλή Βρύση συνέχισα την απολαυστική διαδρομή μέχρι τη Μικρόπολη Δράμας.

https://www.youtube.com/watch?v=bhmKEiMrUKc&feature=emb_title

Απο τη δεξιά πλευρά διακρίνεται ο Άγιος Παύλος και απο την αριστερή το Μενοίκιο που είχα ανέβει πέρυσι

429374

billy84
09/07/2021, 19:29
Απο τη Μικρόπολη ανέβηκα στον οικισμό του Πανοράματος που είναι χτισμένος στα 560m.Η διαδρομή ήταν φανταστική και δε θα την είχα σκεφτεί ποτέ αν δεν ερχόμουν για τον Άγιο Παύλο.Με κύριο στόχο τα βουνά έχω δει πολλά που δε θα έβλεπα ποτέ.

https://www.youtube.com/watch?v=A_ST_egsEc0&feature=emb_title

billy84
09/07/2021, 19:33
Απο το Πανόραμα ένας πολύ δύσβατος χωματόδρομος-πραγματικό σπαστήρι με οδήγησε ψηλότερα στα 1200 μέτρα περίπου.Στο 13:30 έχω μια συνάντηση με κοπάδι και πολλά σκυλιά τα οποία τελικώς αποδειχτηκαν πολύ φιλικά και ήθελαν χάδια.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_rXswSBvQ0

Μπροστά μου ο αιχμηρός ορεινός όγκος της κορυφής

429375

Οι φάτσες!!!!Πότε θα πάρω κανένα για το σπίτι δεν ξέρω!:D

429376

Κάπου εδώ ο δρόμος τελειώνει και συνεχίζω με τα πόδια.Το τοπίο είναι για ακόμη μια φορά μαγικό και βρίσκομαι μόλις στην αρχή.

429377

429378

Χαμηλά ο κάμπος του Οχυρού Δράμας.Στο βάθος ο Όρβηλος,το πιο ψηλό βουνό που διακρίνεται

429379

Συνεχίζοντας με τα πόδια σε υποαλπικά λιβάδια

429380

Έχοντας κερδίσει λίγο ύψος.Διακρίνεται το ίχνος του δρόμου που με ανέβασε εδώ

429381

Μονοπάτι δεν υπάρχει αλλά η πορεία μου είναι προφανής.Περνάω και απο κάποια δασωμένα κομμάτια υποχρεωτικά.Η κορυφή απο το σημείο που ξεκίνησα απέχει 550 μέτρα υψομετρικά.Βέβαια αυτό είναι ένα νούμερα καθώς στη δυσκολία μετράει και πολύ και το πως είναι διαμορφωμένο ένα βουνό.

429382

Τι ομορφιά...

429383

billy84
09/07/2021, 19:40
Κάπου εκεί χαμηλά βρίσκεται η Μικρόπολη.Απέναντι το Μενοίκιο και παντού πράσινο φυσικά!

429384

Ξανά σε δασωμένο κομμάτι με αρκετά παλαιά δέντρα

429385

Κάπου κάπου βρίσκω κάποια ξέφωτα

429386

Η κλίση είναι συνεχής και αδυσώπητη!

429387

Απο ακόμα πιο ψηλά έχω πιο πλήρη εικόνα της περιοχής.Απέναντι προς τα αριστερά φαίνεται ο Λαιλιάς ή Όρη Βροντούς.Κλασσικά στο κέντρο της φωτο ο Όρβηλος

429388

Η συνεχής κλίση μέχρι εδώ και μια καλύτερη άποψη της χωμάτινης διαδρομής προς το τέλος της

429389

Μενοίκιο ξανά

429390

Έχοντας ανέβει τον 1ο ορεινό όγκο έρχομαι σε επαφή με τον κύριο όγκο της κορυφής που βρίσκεται στα αριστερά.Όλα μοιάζουν εύκολα απο εδώ αλλά φυσικά οποιοσδήποτε με στοιχειώδη εμπειρία βλέπει κάποια εμπόδια που ίσως προβληματίσουν.Δώστε βάση στα κατακόρυφα βράχια στο ψηλότερο σημείο του βουνού,πως φαίνονται τώρα και πως θα φαίνονται όταν θα βρίσκομαι εκεί.Επιπλέον κάποια μικρά βραχάκια στη μέση της ανάβασης θα δείτε πως φαίνονται απο απόσταση αναπνοής.

429391

Απο την αριστερή πλευρά όπως ανεβαίνω την κορυφή διακρίνω πολλά λατομεία

429392

Έχοντας φτάσει στο 1ο δύσκολο σημείο που προηγουμένως φαινόταν σαν μια απλή ανηφορίτσα.Θα χρειαστεί σκαρφάλωμα σε μερικά σημεία.

429393

billy84
09/07/2021, 19:46
Έχοντας περάσει το 1ο εμπόδιο

429394

Η κλίση παραμένει μεγάλη καθόλη τη διάρκεια ανάβασης

429395

429396

Πλησιάζοντας τα κατακόρυφα βράχια που φαίνονταν πολύ μικρά απο χαμηλά.Δείχνει να υπάρχει πέρασμα αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος.

429397

Ίσα που διακρίνεται το εκκλησάκι της κορυφής

429398

Τα βράχια φυσικά απροσπέλαστα.Ένα σημείο υπάρχει απο αυτήν την πλευρά που ενδεχομένως ανεβαίνει αλλά θα χρειαζόταν τραβέρσα σε υψηλής κλίσης χορταριασμένη πλαγιά και θα ήταν έσχατη λύση.

429399

Τελικά υπάρχει αυτό το πολύ μικρό πέρασμα το οποίο θέλει και αυτό σκαρφάλωμα με προσοχή.Απο αριστερά η κλίση είναι σχεδόν κάθετη,το ίδιο και απο δεξιά

429400

Πόσο διαφορετική η εικόνα απο εδώ ε?

429401

Χαμηλά διακρίνεται ο λόφος του οχυρού Λίσσε

429402

Βγήκα στη ράχη και συνεχίζω.Μπροστά το εκκλησάκι της κορυφής

429403

billy84
09/07/2021, 19:50
Και αυτή πολύ άγρια πλευρά του βουνού.Η τελική ανάβαση θα χρειαστεί και αυτή λίγο σκαρφάλωμα.

429404

Κορυφή Άγιου Παύλου με το ομώνυμο εκκλησάκι χτισμένο απο τον ελληνικό στρατό το 1953

429405

Απέναντι το Φαλακρό.Αεροπλανική θέα

429406

Το Μενοίκιο ξανά

429407

Στο βάθος το Παγγαίο και χαμηλά ο ''κάμπος'' της Δράμας

429408

κοιτώντας βορειοδυτικά

429409

https://www.youtube.com/watch?v=VPUPKu8NXRY&feature=emb_title

Επιστρέφοντας το κοπάδι είχε ανέβει λίγο ψηλότερα για βοσκή οπότε είχα πάλι συνάντηση με τα ίδια σκυλιά.Στην αρχή γαύγιζαν σαν να ξέχασαν οτι συναντηθήκαμε προηγουμένως.Σύντομα όμως τα περισσότερα ήρθαν για χάδια και οι δρόμοι μας χώρισαν ξανά με τον καλύτερο τρόπο.

429410

billy84
09/07/2021, 19:50
Μόλις έφτασα στο Πανόραμα είδα οτι ένας χωματόδρομος συνέχιζε βόρεια.Παρόλο που δεν είχα πολύ χρόνο δεν κρατήθηκα και τον έκανα.Φανταστική διαδρομή σαν ζούγκλα αλλά και σχεδόν παρατημένη.Απολαύστε τη

https://www.youtube.com/watch?v=SGau56APy60&feature=emb_title

billy84
09/07/2021, 19:51
Έχοντας βγει στην Κάτω Βροντού συνέχισα για Δράμα.Κορυφαία διαδρομή απο τον Γρανίτη και κάτω

https://www.youtube.com/watch?v=PBfiv93quBU

429411

Ήταν μια φανταστική μέρα με μοναδικές εικόνες που μόνο εκεί ψηλά μπορεί να δει κανείς.Ναι υπερπροσπάθεια,ναι κούραση όπως σε κάθε τέτοιου είδους εξόρμηση,ναι σίγουρα ιδανικά θα ήταν με μια ή και δύο διανυκτερεύσεις εκεί.Όμως όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή μαθαίνεις να ζεις με ότι έχεις.Που ξέρεις?Ίσως αν είχα και όλες αυτές τις επιλογές να μη διάβαζες ποτέ αυτό το ταξιδιωτικό...

Πάντα όρθιοι!

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
09/07/2021, 20:25
Υπερπροσπάθεια. 1500 χλμ:eek:

Όμορφες εικόνες.
Πρέπει να σου πω ότι όπως ακριβώς αντιδράς εσύ με τα σκυλιά έτσι κάνω κι εγώ. Ο τρόπος μου αυτός με έχει αποζημιώσει πάντα θετικά όπως κι εσένα .

Και στην άλλη με το καλό.

katsar
09/07/2021, 20:52
Α ρε πατρίδα,μπράβο billy84!!!!

billyka
10/07/2021, 20:15
:a10::a23::a20::a013: Φιλε σε παραδεχομαι!

doctoras
10/07/2021, 23:21
Δε παίζεσαι..! Πως βγήκε αυτο το οδοιπορικό? φανταζομαι θα πρεπει να ξεκινησες 6πμ και γύρισες 1πμ
Το 17ωρες το εκανες 15 λογω σβελτης οδήγησης, και το δυωρο μπονους το καταναλωσες στην πεζοπορα αναβαση, στάση για ανεφοδιασμό και φαγητό.
Το λες και αγωνα αντοχής..!
:a23:

νεοσσός
11/07/2021, 09:47
Επιτέλους συμφιλίωση!

429441

Έλα τώρα, παραδέξου το, για τους σκύλους πας στις βουνοπλαγιές.

Viking
11/07/2021, 10:44
Εξαιρετικός! Αληθινά ατσάλινος κWλος! :beer:

doctoras
12/07/2021, 00:27
Ηθικό δίδαγμα
Τα δραμινα σκυλιά ειναι αλληλέγγυα στους μηχανακιδες :)

doctor_john
12/07/2021, 10:10
Είναι ενδιαφέρον μια μικρή αναφορά στο τι έφαγες και τι ήπιες απο την προηγούμενη μέρα και κατά την διάρκεια.
Διάβαζα το τμήμα που έκανες πεζός σκεπτόμενος πως είσαι με ρούχα τουρισμού, με αυτές τις θερμοκρασίες κ.λπ.
Να μην τα πολυλογώ, έφτιαξα ένα σουπερ ντακο προς τιμή σου :D

karateo
12/07/2021, 11:41
1000 Μπράβο δε το συζητώ.
Σου εύχομαι να πέφτεις μόνο με 10χλμ/ώρα.

Μία παρατήρηση μόνο. Στους επαρχιακούς πάς με πάρα πολλά. Είναι δρόμοι που περνάνε τρακτέρ και γενικά κόβουν το δρόμο και επάνω στη στροφή γιατί πολύ απλά "δεν περνάει ποτέ κανείς".

Βέβαια έχεις κάνει τόσα χλμ οπότε ποιός είμαι εγώ που μιλάω :)
Σου εύχομαι πραγματικά η τύχη σου να μείνει όπως είναι :beer:

billy84
12/07/2021, 15:14
Υπερπροσπάθεια. 1500 χλμ:eek:

Όμορφες εικόνες.
Πρέπει να σου πω ότι όπως ακριβώς αντιδράς εσύ με τα σκυλιά έτσι κάνω κι εγώ. Ο τρόπος μου αυτός με έχει αποζημιώσει πάντα θετικά όπως κι εσένα .

Και στην άλλη με το καλό.

Να είσαι καλά φίλε!Εντάξει σίγουρα δεν πιάνει σε όλα τα σκυλιά αλλά όπου πιάνει τα βρίσκουμε!:D

Δε παίζεσαι..! Πως βγήκε αυτο το οδοιπορικό? φανταζομαι θα πρεπει να ξεκινησες 6πμ και γύρισες 1πμ
Το 17ωρες το εκανες 15 λογω σβελτης οδήγησης, και το δυωρο μπονους το καταναλωσες στην πεζοπορα αναβαση, στάση για ανεφοδιασμό και φαγητό.
Το λες και αγωνα αντοχής..!
:a23:

Το google maps είναι αρκετά απαισιόδοξο γενικά.7 ξεκινάω και στη συγκεκριμένη εξόρμηση επέστρεψα στις 11!Το βουνό μου έφαγε χονδρικά 2,30 ώρες σύνολο με τα πόδια,1 ώρα πάνω κάτω με το μηχανάκι και άλλα 25 λεπτά να βγω στην Κάτω Βροντού.Απο εκεί βγήκα γρήγορα Δράμα και καρφί πίσω με στάσεις για βενζίνη μόνο.Είναι σίγουρα ζόρι αλλά έχω συνηθίσει και βρίσκομαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση αυτό το καλοκαίρι.Η καραντίνα με πήγε πολύ πίσω αλλά έχω επανέλθει δυνατά.Να είσαι καλά φίλε!:beer:

Επιτέλους συμφιλίωση!

429441

Έλα τώρα, παραδέξου το, για τους σκύλους πας στις βουνοπλαγιές.

Έτσι ακριβώς,επειδή δεν έχω χώρο στο σπίτι για σκύλο!:lol:

billy84
12/07/2021, 15:33
Είναι ενδιαφέρον μια μικρή αναφορά στο τι έφαγες και τι ήπιες απο την προηγούμενη μέρα και κατά την διάρκεια.
Διάβαζα το τμήμα που έκανες πεζός σκεπτόμενος πως είσαι με ρούχα τουρισμού, με αυτές τις θερμοκρασίες κ.λπ.
Να μην τα πολυλογώ, έφτιαξα ένα σουπερ ντακο προς τιμή σου :D

Η προηγούμενη μέρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αρκεί το βραδυνό γευμα να μην είναι σαβούρα.Το πρωί πριν ξεκινήσω πίνω 600-700ml νερό.Μαζι είχα πάρει 2250ml νερό και 500ml ισοτονικό.Κατα τη διάρκεια της εξόρμησης έφαγα μια μπάρα δημητριακών και ένα σάντουιτς με αραβική πίτα στην κορυφή.Μετά ξαναέφαγα το βράδυ μόλις γυρισα.Ολοκληρη τη μέρα κινήθηκα σε δροσερό περιβάλλον εκτός απο την επιστροφή όπου είχε ζέστη στα πεδινά.Απο τις 21.00 και μετά ήταν μια χαρά απο θερμοκρασία.Κουβαλάω μαζί το ισοθερμικό κολάν το οποίο βάζω όταν σταματάω και συνεχίζω με τα πόδια.Εννοείται στο βουνό πρέπει να είμαστε όσο πιο ελαφρείς γίνεται απο ρουχισμό.:beer:

1000 Μπράβο δε το συζητώ.
Σου εύχομαι να πέφτεις μόνο με 10χλμ/ώρα.

Μία παρατήρηση μόνο. Στους επαρχιακούς πάς με πάρα πολλά. Είναι δρόμοι που περνάνε τρακτέρ και γενικά κόβουν το δρόμο και επάνω στη στροφή γιατί πολύ απλά "δεν περνάει ποτέ κανείς".

Βέβαια έχεις κάνει τόσα χλμ οπότε ποιός είμαι εγώ που μιλάω :)
Σου εύχομαι πραγματικά η τύχη σου να μείνει όπως είναι :beer:

Ευχαριστώ φίλε να είσαι καλά.Όντως τα χιλιόμετρα είναι πολλά αλλά είναι και θέμα συνήθειας-ρυθμού.Το σημαντικότερο είναι να μην πηγαίνεις παραπάνω απο τον ρυθμό που ''έχεις''.

Orgismenos
14/07/2021, 21:04
Ήρθες μέχρι τα μέρη μας.... κάνε μια αναγγελία πιο πριν να βρεθούμε για κανένα καφέ!!!!

billy84
14/07/2021, 21:56
Ήρθες μέχρι τα μέρη μας.... κάνε μια αναγγελία πιο πριν να βρεθούμε για κανένα καφέ!!!!

Φίλε μου και μόνο η πρόθεση σου μετράει για μένα!:beer:

Δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος ούτε για εσπρέσσο στο πόδι.Σε μια μέρα είναι ήδη ξεχείλωμα και μόνο το πήγαινε έλα όχι απλά να ανέβω βουνό κιόλας.Ευελπιστώ κάποιο φθινόπωρο που θα βρεθώ προς τα εκεί με χρόνο να προλάβω να δω και μερικούς βόρειους φίλους!:cool:

Orgismenos
15/07/2021, 09:18
Φίλε μου όποτε ξανανέβεις θα χαρώ να τα πούμε κι από κοντά!!!

Panos76
15/07/2021, 14:11
Δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος ούτε για εσπρέσσο στο πόδι.

μόνο και μόνο για το μηχανάκι που έχει έπρεπε να βρεθείτε :D

billy84
15/07/2021, 16:50
μόνο και μόνο για το μηχανάκι που έχει έπρεπε να βρεθείτε :D

Εργαλείο!:a016:

Orgismenos
19/07/2021, 16:57
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!!! Όποιος θέλει και βρεθεί στην περιοχή, θα χαρώ να το δείτε κι από κοντα!!!!!!!

doctoras
19/07/2021, 19:42
Ευελπιστώ κάποιο φθινόπωρο που θα βρεθώ προς τα εκεί με χρόνο να προλάβω να δω και μερικούς βόρειους φίλους!:cool:

αν σχεδιάζεις ενημέρωσε μας απο πριν, να βρούμε την περίοδο να το φιξάρουμε να σε βγάλουμε έξω να μας τα πεις από κοντά