View Full Version : Λάμπεια Όρη(1794m)-Φαράγγι Φόνισσας 18-7-2021
Στην Πελοπόννησο μετά απο αρκετό καιρό.Αυτή τη φορά λόγω πολύ άστατου καιρού στα βόρεια,δε ρίσκαρα για κάποια πιο μακρινή εξόρμηση.Άδραξα όμως την ευκαιρία να ανέβω σε ένα πανέμορφο αλλά και απαιτητικό βουνό και επιπλέον να διασχίσω ένα απο τα ομορφότερα φαράγγια της χώρας μας.Οι εικόνες σε καμία περίπτωση δεν υστέρησαν καθώς η συγκεκριμένη γωνιά της Πελοποννήσου στέκεται στο ίδιο ύψος με αρκετά μέρη της Πίνδου όπως θα διαπιστώσετε και εσείς μέσα απο τις φωτογραφίες.
Τα Λάμπεια Όρη ή αλλιώς Δίβρη ήταν το τελευταίο βουνό-στόχος που είχε απομείνει στο ορεινό σύμπλεγμα που αποτελείται απο τον Ερύμανθο,το Καλλιφώνι και το χαμηλότερο απο 1500m Σκιαδοβούνι.
Φυσικά για να κινηθώ όσο το δυνατόν ''δροσερά'' ακολούθησα τον παλιό μέχρι τη Νεμέα και μέσω του Ολίγυρτου βγήκα στο Λεβίδι.Απο εκεί η συνέχεια γνωστή, τράβηξα τον 111 μέχρι που έστριψα για Αγία Κυριακή-Τσιπιανά-Κρυόβρυση.Πρώτη φορά προσέγγισα την περιοχή απο εκεί και εντυπωσιάστηκα απο τη διαδρομή που κινείται αρκετά ψηλά,σχεδόν στα 1000m υψόμετρο.
https://www.youtube.com/watch?v=ORkY4ZadkCM&feature=emb_title
429757
Άφιξη στην Κρυόβρυση.Ένα πολύ γραφικό χωριό που βρίσκεται χτισμένο σε πλαγιά της Δίβρης.
429758
Σχεδόν στην είσοδο του χωριού υπάρχει χωματόδρομος ο οποίος ανεβαίνει στα Λάμπεια Όρη μέχρι το λεγόμενο οροπέδιο του Αστρά. Φανταστική διαδρομή
https://www.youtube.com/watch?v=b3aJodengKk&feature=emb_title
Φτάνοντας στο οροπέδιο.Μπροστά ο εντυπωσιακός ψηλότερος όγκος της Δίβρης
429759
Κάπου εδώ σταματάει ο δρόμος και συνεχίζω με τα πόδια
429760
429761
Ακολουθώ γιδόστρατες.Σύντομα 4 τσοπανόσκυλα απο μια κοντινή στάνη έρχονται για τσαμπουκά.Το ένα είναι πραγματικό γομάρι και είναι το πιο νευριασμένο. Με συνοπτικές διαδικασίες του δείχνω οτι δε θα του βγει σε καλό η μαγκιά και μαζεύεται όπως και τα υπόλοιπα.
429762
Ανεβαίνοντας μόνος πια έχοντας απόλυτη ησυχία.Χαμηλά ακούγονται μόνο οι κουδούνες των ζωντανών,σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.
429763
Συνεχίζοντας σε λιβάδια
429764
Αυτή η στιγμή που έχεις ανέβει μέτρα και κοιτάς πίσω την απίστευτη θέα δε μπορεί να περιγραφεί με λέξεις...
Διακρίνεται απέναντι ο Ερύμανθος,η κορυφογραμμή του Προφήτη Ηλία
429765
Απο την άλλη πλευρά η καταπράσινη Δίβρη
429766
Μπροστά μου η επίπονη ανάβαση για την κορυφή.Μαγική εικόνα όμως σε κάθε περίπτωση!
429767
Κάποια στιγμή συναντάω το μονοπάτι που έρχεται απο τα Τσιπιανά
429768
Φανταστικά χρώματα και εδώ!
429769
Το τεραίν σε κάποια φάση αγριεύει πολύ και η κλίση είναι μεγάλη.Το μονοπάτι όμως πολύ σωστά σηματοδοτημένο.
429770
Έχοντας ανέβει αρκετά μέτρα υψομετρικά η θέα είναι απερίγραπτη...
429771
Συνεχίζοντας σε αυτή τη δύσκολη πλαγιά
429772
429773
Απέναντι δεξιά το Σκιαδοβούνι
429774
Κάπου εδώ η πλαγιά εξομαλύνεται και το τεραίν γλυκαίνει
429775
Σύντομα έρχομαι σε οπτική επαφή με την ψηλότερη κορυφή και ένα περίεργο χτίσμα εκεί
429776
Το χτίσμα μοιάζει σαν ασκεπές εκκλησάκι.Είχε κάποιες εικόνες μέσα.Ποιος ξέρει...
429777
Κορυφή ''Ανάληψη'' 1794m
429778
Αριστερά Ερύμανθος,στο κέντρο της φωτό το Καλλιφώνι.Πολλές αιχμηρές κορυφές σαν να βρίσκομαι στην Πίνδο
429779
Δεξιά ξανά το Σκιαδοβούνι
429780
https://www.youtube.com/watch?v=WFIy1zrhNTA&feature=emb_title
Επιστρέφοντας στην Κρυόβρυση βρήκα αυτήν την ταμπέλα και προφανώς δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα να δω αυτόν τον καταρράκτη
429781
Πολύ ωραίο μονοπάτι φτιαγμένο με μεράκι
429782
Πολύ σύντομα έφτασα στον όμορφο καταρράκτη με λίγο νερό λόγω εποχής
429783
Απο την Κρυόβρυση συνέχισα χωμάτινα μέχρι τη Μονή Πορετσού. Εκπληκτική διαδρομή και αυτή την οποία έχω κάνει κάμποσες φορές στο παρελθόν.
https://www.youtube.com/watch?v=gL5oWp3DMSo&feature=emb_title
429784
Λίγο μετά έστριψα δεξιά στον Αστρά(στο χωριό) για να κάνω μια διαδρομή η οποία μέχρι και στη δορυφορική εικόνα μου φαινόταν οτι μάλλον δε βγαίνει.Δε φαίνεται καλά. Παρολαυτά δοκίμασα την τύχη μου και έκανα μια απο τις κορυφαίες χωμάτινες διαδρομές της Πελοποννήσου.Και μάλιστα αρκετά βατή,δεν το περίμενα.Απολαύστε τη!
Το 1ο μέρος σταματά μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=857&v=ijQq6ezcn8c&feature=emb_title
429785
Απέναντι τα Λάμπεια Όρη.Λίγες ώρες πριν βρισκόμουν στην κορυφή αυτού του όγκου που διακρίνεται
429786
Το χωμάτινο ορεινό πάσο ουσιαστικά τερματίζει στο χωριό Λάμπεια,πάνω στον 111.
https://www.youtube.com/watch?v=gkWxz1QGyUg&feature=emb_title
Απο τη Λάμπεια τράβηξα προς την Τρίπολη τον 111 με σκοπό να κατέβω όσο το δυνατόν πιο μετά στον Κορινθιακό(λόγω ζέστης στα χαμηλά).Σύντομα όμως είδα έναν χωματόδρομο και μια ταμπέλα που έλεγε ''προς υδροηλεκτρικό σταθμό Λάμπειας''.Τον κατέβηκα μέχρι τέρμα,χρόνια παρατημένος,σταμάτησα σε μια εγκατάσταση με κάτι κοντέινερ.Δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να δω εκεί,άξιζε όμως η χωμάτινη διαδρομή.
https://www.youtube.com/watch?v=cG-UiP6RBq8&feature=emb_title
Συνεχίζοντας τον 111 έστριψα στα Παγκραταίικα καλύβια και μετά προς Λυκούρια απο το πάσο σου Σαιτά.Δροσιά και θέα,τι άλλο να ζητήσω?
Μπροστά η εντυπωσιακή Ντουρντουβάνα
429787
Και το οροπέδιο του Φενεού
429788
Μέσω Ευρωστίνας κατέβηκα στο Δερβένι και απο εκεί έφτασα στο Κάτω Λουτρό.Το google maps για ακόμη μια φορά έβλεπε δρόμους χωρίς να υπάρχουν και έτσι δυσκολεύτηκα να βρω το δρόμο για το ρέμα της Φόνισσας.Τελικά βρήκα το σημείο που ήθελα έστω με λίγη ταλαιπωρία
https://www.youtube.com/watch?v=Ao5eZHDXT4g&feature=emb_title
Εδώ στο ρέμα της Φόνισσας που υπάρχει ένα φράγμα
429789
Πατώντας πάνω στο λούκι ανέβηκα στο φράγμα και συνέχισα.Θέλει προσοχή,δε φαίνεται η δυσκολία στη φωτό.
429790
Έχοντας μπει μέσα στο φαράγγι που είναι σχετικά ανοιχτό για αρχή.
429791
Αρκετά εντυπωσιακό όμως...και ακόμα δεν έχω δει τίποτα.
429792
Νιώθεις δέος εδω μέσα.Τεράστιοι κάθετοι βράχοι ορθώνονται δεξιά αριστερά και δεν υπάρχει διαφυγή απο πουθενά
429793
Το εντυπωσιακό είναι οτι υπαρχει αρκετό πράσινο παρόλο που το τοπίο είναι βραχώδες
429794
Σιγά σιγά στενεύει και προετοιμάζομαι να δω μαγικά πράγματα
429795
Έχοντας μπει σε στενότερο σημείο
429796
Γλυπτά της φύσης.Με λίγη φαντασία θα αρχίσετε να βλέπετε πρόσωπα ή και τέρατα στους βράχους
429797
Θυμίζει το φαράγγι της ημισελήνου στην ταινία ''Ιντιάνα Τζόουνς η Τελευταία Σταυροφορία''.Σε λίγο θα βρω και τον ιππότη με το άγιο Δισκοπότηρο :lol:
429799
429800
Προχωράω αρκετή ώρα αποσβολωμένος με αυτό που βλέπω
429801
429802
Σε αυτό το σημείο το φαράγγι είναι ακόμα πιο στενό
429803
429804
429805
429806
Κάπου εδώ σταματάω καθώς χρειάζεται σκαρφάλωμα και ανοίγματα.Έπρεπε να είχα βάλει ξανά το κολάν.Δεν πειράζει όμως ούτως ή άλλως βρίσκομαι κοντά στο τέρμα του φαραγγιού και νομίζω οτι ήδη είδα αρκετά...
429807
Επιστρέφοντας ,δώστε βάση στα λιμνάζοντα νερά
429808
Μόλις με είδε καθόταν ακίνητο όσο και να πλησίασα!
429809
Βίντεο που αποτυπώνει καλύτερα το μεγαλείο του φαραγγιού
https://www.youtube.com/watch?v=IxMh4DAl3OE&feature=emb_title
Μιας και είχα ζεσταθεί απο τη στιγμή που κατέβηκα στο ύψος της θάλασσας είπα να κάνω και μια βουτιά
429810
Μέσα στον κουβά χώρεσε άνετα το μαγιό,ένα κολάν,μια πετσέτα θαλάσσης,2.5 λίτρα υγρά,φαγώσιμα,κιτ επισκευής ελαστικών,η πινακίδα μου(sic),η τρόμπα αέρος Xiaomi,διάφορα εργαλεία και ένα μεγάλο τσαντάκι τύπου μπανάνα.Σε μια τέτοια εξόρμηση δηλαδή είχα μαζί ότι χρειαζόταν για ορειβασία και μπάνιο στη θάλασσα + να μπορώ να είμαι ενυδατωμένος και φαγωμένος ολόκληρη μέρα(και όχι με άραγμα αλλά με σοβαρή πολύωρη άσκηση) χωρίς να κουβαλάω απολύτως τίποτα.Ούτε βαλίτσα,ούτε τανκ μπαγκ. Δύσκολα θα αποχωριστώ αυτόν τον χώρο και την ευκολία που προσφέρει το NC.Άντε μωρή αργόστροφη Χόντα βγάλτο λίγο πιο χωμάτινο έτσι για την αλλαγή!:D
320.000km και συνεχίζουμε!
Πάντα όρθιοι!:beer:
320.000km και συνεχίζουμε!
:a23::a23::a23::a23::a23:
giorgosb
23/07/2021, 18:52
:beer: :beer: :beer:
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
24/07/2021, 05:34
Τρομερές εικόνες με αποκορύφωμα το φαράγγι. :beer:
Και στην άλλη με υγεία :wave2:
Σας ευχαριστώ όλους.Πράγματι οι εικόνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχα εξ'αρχής!:beer:
Εμένα δε μου άρεσαν. Τσάμπα πήγες, χαμένος κόπος. :(
:p
Εμένα δε μου άρεσαν. Τσάμπα πήγες, χαμένος κόπος. :(
:p
Και όχι μόνο τσάμπα αλλά ρίσκαρα και τη ζωή μου με ένα δισκόφρενο και αλυσιδίτσα απο βάφτιση 520!:lol:
DoctoR_k6
26/07/2021, 18:05
Ωραιος οπως παντα.
Εκει στα φαραγγια μου ηρθε λιγο σκηνικο απο το 127 ωρες...Ησουν κ μονος.
Πωλειται NC700 χαρτι, δουλεμενο μονο σε εθνικη κ επαρχιακο... :lol:
Δεν εχει δει χωμα ποτε!!
Ωραιος οπως παντα.
Εκει στα φαραγγια μου ηρθε λιγο σκηνικο απο το 127 ωρες...Ησουν κ μονος.
Πωλειται NC700 χαρτι, δουλεμενο μονο σε εθνικη κ επαρχιακο... :lol:
Δεν εχει δει χωμα ποτε!!
Πω ρε φίλε τι μου θύμισες.Εφιαλτική η ταινία και μόνο που ξέρεις οτι έγινε στα αλήθεια!
Ξέχασες να πεις ''απο ναυτικό''!:lol:
Kickstart
29/07/2021, 08:51
ωραίος Βασίλη, στη Λάμπεια την οποια οι ντόπιοι ονομάζουν Δίβρη, γεννήθηκε ο συχωρεμένος ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου.
Συνεπώς μας ταξίδεψες σε μέρη αγαπημένα και ελαφρώς...πάτρια,
να σαι γερός να συνεχίσεις και να μας χαρίζεις τις εικόνες της Ελλαδάρας μας.
μεσα απο το φακό σου ανοίγει το μάτι μας κάθε φορά που ποσταρεις εξόρμηση.
Οσο για το nc, ειλικρινά σου μιλάω εισαι ενας βασικός λόγος που το μοντέλο εχει μπει στη φανταστικη λιστα του μυαλού μου για μελλοντική αγορά.
ωραίος Βασίλη, στη Λάμπεια την οποια οι ντόπιοι ονομάζουν Δίβρη, γεννήθηκε ο συχωρεμένος ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου.
Συνεπώς μας ταξίδεψες σε μέρη αγαπημένα και ελαφρώς...πάτρια,
να σαι γερός να συνεχίσεις και να μας χαρίζεις τις εικόνες της Ελλαδάρας μας.
μεσα απο το φακό σου ανοίγει το μάτι μας κάθε φορά που ποσταρεις εξόρμηση.
Οσο για το nc, ειλικρινά σου μιλάω εισαι ενας βασικός λόγος που το μοντέλο εχει μπει στη φανταστικη λιστα του μυαλού μου για μελλοντική αγορά.
Σε ευχαριστώ φίλε μου και δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι όταν πάω κάπου και όλο και κάποιος φίλος μου λέει οτι είναι απο εκεί.:beer: