PDA

View Full Version : Φλάμπουρο(1914m)-Δρακόλιμνες του Λάκκου 8-8-2021

billy84
13/08/2021, 00:18
Ακόμα μια εξόρμηση σε εξωπραγματικά τοπία,άγνωστα στο ευρύ κοινό.Η Πίνδος ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι ανέγγιχτη απο ''καλοθελητές'' ενω στη μισή Ελλάδα επικρατούσε κάπνα απο τις καταστροφικές φωτιές των προηγούμενων ημερών.Μακάρι να μη βιώσει άλλες καταστροφές αυτός ο τόπος...

Το Φλάμπουρο ήταν ένας στόχος που είχα βάλει καιρό και φυσικά λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του έπρεπε να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Ανέβηκα απο την Ιόνια οδό και επέστρεψα απο την κεντρική όπως θα δείτε και στον χάρτη.

430131

Λίγο μετά τα Ιωάννινα έστριψα προς Καπέσοβο και βιντεοσκόπησα τη φανταστική διαδρομή απο το γεφύρι Κόκκορη

https://www.youtube.com/watch?v=HMzo9406Uyw

Το γεφύρι πρωτοχτίστηκε το 1750, έχει ιδιαίτερη φήμη και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ονομάστηκε έτσι καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει το ποτάμι με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται και μια σπηλιά που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης μαζί με άλλους δύο ληστές.

430132

billy84
13/08/2021, 00:19
Απο το Καπέσοβο συνέχισα για Τσεπέλοβο και Γυφτόκαμπο και απο εκεί βρέθηκα στη Λάιστα,το απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου.Οι δρόμοι στενοί και δύσκολοι με χώμα και γαρμπίλι σε πολλά σημεία,κοστίζουν αρκετή ώρα αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσεις εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=cFpl4n2Cya4

billy84
13/08/2021, 00:23
Απο τη Λάιστα μια πανέμορφη χωμάτινη διαδρομή 13 χιλιομέτρων με οδήγησε στο όρος Φλάμπουρο.Απολαύστε τη

https://www.youtube.com/watch?v=6JlxoLHSV4A

Ανεβαίνοντας η φανταστική θέα στην Τύμφη

430133

Ο δρόμος απο ένα σημείο και μετά δείχνει να έχει πολλά χρόνια να πατηθεί.Σε κάθε περίπτωση κατάφερα να φτάσω στο σημείο που ήθελα και να συνεχίσω τη δύσκολη ανάβαση με τα πόδια πια.Λέω δύσκολη καθώς κάθε ανάβαση σε βουνό χωρίς μονοπάτι είναι κοπιαστική.

430134

Με το καλημέρα μόνο και μόνο για να βγω απο τον χωματόδρομο αναγκάζομαι και ανεβαίνω μια πολύ απότομη σαθρή πλαγιά.

430135

Το βουνό έχει κάποια ξέφωτα αλλά κατά βάση είναι κατάφυτο μέχρι στην κορυφή του.Τα χρώματα απλά φανταστικά.

430136

430137

Πυκνή βλάστηση!

430138

Και κάποιες πέτρες παράταιρες με το το τοπίο

430139

430140

Απέναντι το Αυγό στη Βάλια Κάλντα

430141

Πετυχαίνω το 1ο απο τα πολλά νεκρά δέντρα που είδα.Γύρω του όμως τα πάντα είναι ζωντανά!

430142

billy84
13/08/2021, 00:28
Έχοντας κερδίσει ύψος κοιτάω προς τα πίσω και αφήνομαι στη μαγεία του δάσους!

430143

Ακόμη ένα νεκρό δέντρο που στέκεται σαν γλυπτό της φύσης

430144

Μετά απο ώρα πλησιάζω τη ράχη

430145

Και ξεπροβάλλει το πιο όμορφο βουνό που υπάρχει στην Ελλάδα.Με χαρά σας παρουσιάζω την Τύμφη.Απολαύστε τη!Το αξιοπερίεργο είναι οι χιονούρες σχεδόν μέσα Αυγούστου μετά απο ένα υπερθερμό καλοκαίρι!!!!Εδώ φίλοι μου ισχύουν άλλοι κανόνες...

430146

Ανεβαίνοντας τη ράχη κάθε τόσο ξεπροβάλλει σαν τέρας ένα νεκρό δέντρο.Αν και νεκρό βέβαια κλέβει την παράσταση και ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα ζωντανά.

430147

Διακρίνεται η χαράδρα Στομίου που σχηματίζεται μεταξύ της Τύμφης και της Τραπεζίτσας(δεξιά).Επίσης διακρίνεται ίσως η επιβλητικότερη κορυφή στην Ελλάδα μαζί με τον Μύτικα του Ολύμπου,η Γκαμήλα στα αριστερά.

430148

Ακόμα ένα έκθεμα!

430149

Παρελθόν και παρόν σε μια δυνατή εικόνα!

430150

Η ράχη είναι αρκετά μακριά αλλά με αυτή τη θέα έχω ξεχάσει πόση ώρα περπατάω

430151

430152

billy84
13/08/2021, 00:31
Κάποια στιγμή φτάνω σε μια παλιά οχύρωση.Μέχρι και εδώ είχαν φτάσει οι αντάρτες?

430153

Συνεχίζοντας το ξεχωριστό ''ταξίδι'' μου μέσα στο βουνό...

430154

Κάποια στιγμή διακρίνεται το κολωνάκι στην κορυφή.Ακόμα ένα βουνό έχει μπει στη μακριά λίστα μου και είναι μέσα στα ομορφότερα που έχω ανέβει.

430155

Τύμφη,Τραπεζίτσα και ένα πτηνό που ήθελε να μπει στο κάδρο!

430156

Απο την άλλη πλευρά δε βλέπω πολλά λόγω των ψηλών δέντρων αλλά σε αυτό το άνοιγμα διακρίνεται η Βασιλίτσα.

430157

https://www.youtube.com/watch?v=0wbIjjPOfCs

billy84
13/08/2021, 00:37
Επόμενος στόχος μου ήταν να βγω Βοβούσα μέσα απο το Φλάμπουρο όμως μια κατολίσθιση με σταμάτησε 4.5km πριν το χωριό.

https://www.youtube.com/watch?v=XVDGrgL66j4

Δυστυχώς δεν πέρναγε με τίποτα καθώς είχε πέσει ένας μεγάλος ογκόλιθος μέσα στη μέση

430162

billy84
13/08/2021, 00:38
Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία αλλά ο συγκεκριμένος αστάθμητος παράγοντας μου κόστισε χρόνο και αναγκάστηκα να τροποποιήσω την εξόρμηση πηγαίνοντας στις Δρακόλιμνες του Λάκκου που ήταν πιο κοντά.Είχα ξαναπάει στο παρελθόν αρχές Μαϊου.Τότε είχε ακόμα χιονούρες και πολύ νερό,δυστυχώς αυτή την εποχή ήταν στεγνές.Παρολαυτά η διαδρομή είναι φανταστική και στο τέλος η άγρια ορθοπλαγιά 1000 μέτρων της τύμφης είναι όλα τα λεφτά.Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι απο τις πιο όμορφες που έχω δει και θα δείτε γιατί.

https://www.youtube.com/watch?v=XLa_cFtw2z8

Απο ψηλά η πάνω λίμνη που ονομάζεται και Αρβανίτα δυστυχώς στεγνή,Αμέσως κατέβηκα για φωτογραφία στην κάτω λίμνη του λάκκου που τροφοδοτείται απο την πάνω όταν λιώνουν τα χιόνια.

430163

billy84
13/08/2021, 00:39
Καιιιιιιιι.....απλα απολαύστε....

με wide

430164

Και με κανονική λήψη που φαίνεται καλύτερα το πόσο απότομη είναι η πλαγιά.Το ψηλότερο σημείο που βλέπετε απέχει 1000m σε ύψος σε ελάχιστη ουσιαστικά απόσταση

430165

Δείτε και πως είναι το μέρος με χιόνια και νερό.Άλλος πλανήτης!

https://www.youtube.com/watch?v=bOAhgMGxg1A

billy84
13/08/2021, 00:41
Η ώρα είχε περάσει οπότε ξεκίνησα να επιστρέφω.Μετά τον Γυφτόκαμπο όμως είδα μια ταμπέλα που έλεγε ''Μακρινό 20km''.Δε με αφήνουν να αγιάσω,μονολογούσα! :D

https://www.youtube.com/watch?v=5hGeYA9W9sM&t=1486s

Στο 0:40 πετάγεται ένα μικρό ζαρκάδι για όσους το πρόσεξαν.Αν πήγαινα πιο γρήγορα πιθανότατα θα αναγκαζόμουν να φρενάρω πολύ δυνατά με άγνωστα αποτελέσματα.

430166

billy84
13/08/2021, 00:44
Βγαίνοντας στο Μακρινό και κατεβαίνοντας προς την εγνατία,είδα μια ταμπέλα που έλεγε ''προς Βραχώδη σχηματισμό Κουρί 0.5km''.Ειδικά οι γεωλογικοί σχηματισμοί με τραβάνε σα μαγνήτες οπότε αμέσως μπήκα στον χωματόδρομο που με οδήγησε εκεί.Και φυσικά έκανα πολύ καλά...

430167

430168

430169

Οι βράχοι είναι σαν ξένο σώμα στην περιοχή,σαν κάποιος να τους τοποθέτησε εκεί.Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πως δόθηκε αυτή η ονομασία στους βράχους, πάντως στα Τούρκικα το κουρί σημαίνει ''ξερό''.Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει βοηθήματα και σιδερένια σκάλα ώστε να μπορούν ακόμη και αρχάριοι να ανέβουν στην κορυφή αυτών των βράχων και να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα απο εκεί πάνω.

430170

430171

Έχοντας φτάσει στο ψηλότερο σημείο

430172

Απέναντι το Μιτσικέλι.Πίσω του τα Ιωάννινα.

430173

Μακριά ο Λάκμος

430174

https://www.youtube.com/watch?v=Aetrm0LcD2c

billy84
13/08/2021, 00:47
Συνεχίζοντας για Εγνατία έκανα και μια σύντομη στάση στο επιβλητικό γεφύρι Τσίπιανης.Απο τα ομορφότερα στην Ήπειρο.

430175

430176

Επιστροφή απο Καλαμπάκα-Τρίκαλα.Απο την Καρδίτσα και κάτω τα σημάδια της ολικής καταστροφής με επανέφεραν στην πραγματικότητα.Για κάποιες ώρες όντως είχα ξεχάσει τι συνέβαινε στην Εύβοια και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.Είχα αφεθεί στη μαγεία των τοπίων και ζούσα σε ένα όνειρο όπως συνήθως.

Στο Δομοκό η θολούρα ήταν αρκετή

430177

Στη Λαμία ήταν λες και είχε ομίχλη.

430178

Αργά ή γρήγορα θα βρεθώ στις περιοχές που κάηκαν και προετοιμάζομαι ψυχολογικά για αυτά που θα αντικρίσω.Είναι κρίμα που στο ίδιο ταξιδιωτικό με αυτές τις μαγικές εικόνες μπαίνουν και οι μακάβριες των καταστροφών που έγιναν όμως δυστυχώς η εξόρμηση μου περιλαμβάνει και αυτές καθώς τα μισά km τα έκανα με τέτοιες εικόνες και σκέψεις.

Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε τέτοιες καταστροφές.Ουτοπικό το ξέρω αλλά...

Πάντα όρθιοι με υγεία.:beer:

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
13/08/2021, 06:41
Γαματες εικόνες. Απιθανα μέρη. Απο τα καλητερα σου!

Εξήγησε μου αν θές πως γίνεται μέσα στο δάσος να ορθώνεται ενα νεκρό δέντρο?Γιατί συμβαίνει αυτό?Δε το έχω ξαναδεί!!!

giorgosb
13/08/2021, 08:44
:beer: :beer:

gaslion
13/08/2021, 08:47
Μπράβο ξανά φιλαράκο... Ότι λες για την Τύμφη, συμφωνώ απόλυτα..

karellen
13/08/2021, 08:57
Είναι όντως άδικο που μια φωτογραφία,όσο μεγάλη ή λεπτομερής και αν είναι,δεν μπορεί να αποδώσει τα συναισθήματα που σου γεννάνε αυτά τα τοπία.Ίσως επειδή όταν είσαι παρών εκεί συνηγορούν όλες οι αισθήσεις!

DoctoR_k6
13/08/2021, 09:29
Ωριαος οπως παντα ο Βασιλης.
Α ρε πατριδα...αντε να μπουμε σε αδεια να ανεβουμε στη δροΣΑ!!!

billy84
14/08/2021, 20:17

Εξήγησε μου αν θές πως γίνεται μέσα στο δάσος να ορθώνεται ενα νεκρό δέντρο?Γιατί συμβαίνει αυτό?Δε το έχω ξαναδεί!!!

Σε ευχαριστώ φίλε! :beer:

Για τα νεκρά δέντρα δεν έχω ιδέα πως καταφέρνουν και στέκονται για χρόνια μετά το θάνατο τους. Πιθανολογώ πως οφείλεται στις ισχυρές ρίζες τους! Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό!

Viking
14/08/2021, 20:33
Εξαιρετικός όπως πάντα!

Είσαι Εξερευνητής από τους λίγους, και Μηχανόβιος επίσης από τους λίγους.

Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις σε κορυφές (που δεν θα τις φτάσουμε -μάλλον- ποτέ)!

:beer:

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
15/08/2021, 06:54
Σε ευχαριστώ φίλε! :beer:

Για τα νεκρά δέντρα δεν έχω ιδέα πως καταφέρνουν και στέκονται για χρόνια μετά το θάνατο τους. Πιθανολογώ πως οφείλεται στις ισχυρές ρίζες τους! Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό!

Μου κάνει εντύπωση ότι τα διπλανά δέντρα είναι ακομα ζωντανά και στο ίδιο ύψος και στην ίδια ηλικία πως πεθαίνουν διάσπαρτα μέσα στο ίδιο δάσος. Γιατί να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο?

panavour
15/08/2021, 07:24

και τα δεντρα αρρωσταινουν και πεθαινουν,και στην αρχη πεθαινουν ορθια.

doctoras
15/08/2021, 09:28
ωραίος bill!! φαντάζομαι δεν είναι η πρώτη φορα που μπαινεις, αλλά αχαρτογράφητο μονοπατι είναι τουλάχιστο scary το πέρασμα του ειδικά όταν ταξιδέυεις ολομοναχος και οχι με enduro
τα τοπία μαγευτικά!

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
15/08/2021, 10:51
και τα δεντρα αρρωσταινουν και πεθαινουν,και στην αρχη πεθαινουν ορθια.

Παράξενο φαινόμενο!

billy84
15/08/2021, 18:02
Εξαιρετικός όπως πάντα!

Είσαι Εξερευνητής από τους λίγους, και Μηχανόβιος επίσης από τους λίγους.

Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις σε κορυφές (που δεν θα τις φτάσουμε -μάλλον- ποτέ)!

:beer:

Σε ευχαριστώ φίλε να είσαι καλά! Έχω δίψα η αλήθεια είναι! :beer:

Μου κάνει εντύπωση ότι τα διπλανά δέντρα είναι ακομα ζωντανά και στο ίδιο ύψος και στην ίδια ηλικία πως πεθαίνουν διάσπαρτα μέσα στο ίδιο δάσος. Γιατί να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο?

Όπως είπε ο παναβουρ προφανώς αρρωσταινουν και πεθαίνουν δίπλα σε υγιή. Είναι συνδυασμός περίεργος!

ωραίος bill!! φαντάζομαι δεν είναι η πρώτη φορα που μπαινεις, αλλά αχαρτογράφητο μονοπατι είναι τουλάχιστο scary το πέρασμα του ειδικά όταν ταξιδέυεις ολομοναχος και οχι με enduro
τα τοπία μαγευτικά!

Πλέον τα πιο χαμηλά βουνα που ανεβαίνω σχεδον όλα είναι αχαρτογραφητα λόγω μη επισκεψιμοτητας. Στην αρχή είναι σίγουρα τρομακτικό αλλά πλέον έχω συνηθίσει. Βασικά τα νιώθω ως πρόκληση! Να είσαι καλά! :beer:

L.omerta
17/08/2021, 10:42
Τα νεκρά αυτά δέντρα είναι χτυπημένα από κεραυνούς. Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στο αυγό πχ που είναι και πιο ξερό προς την κορυφή.

billy84
17/08/2021, 11:00
Τα νεκρά αυτά δέντρα είναι χτυπημένα από κεραυνούς. Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στο αυγό πχ που είναι και πιο ξερό προς την κορυφή.

Όντως στη βαλια Καλντα είναι συχνό το φαινόμενο. Έχω πετύχει πολλά χτυπημένα αλλά δεν ειχαν καεί ολοσχερώς πάρα μόνο στο πάνω μέρος τους. Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή για το αν ένας κεραυνός αρκεί για να τα σκοτώσει (για τα μεγάλα λέω). Επίσης τα συγκεκριμένα νεκρά δεν έχουν πουθενά μαυρίλα - καρβουνιλα όπως συνηθίζεται στα χτυπημένα από κεραυνό. Μπορεί όμως να έχει περάσει καιρός και να έχει φύγει από τον ήλιο, τις βροχές κλπ. Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές απορίες στα βουνα που μόνο κάποιος γεωλόγος/γεωπόνος με εμπειρία θα μπορούσε να μου λύσει.

tomy
17/08/2021, 11:27
Bill είσαι ένας από τους κύριους λόγους που ο αδερφός μου στα 40 αποφάσισε να γίνει «μηχανόβιος». Μόνο και μόνο για να βιώσει την μοναδική σχέση αναβάτη και μηχανής, στις απομονωμένες βουνοκορφές. Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες και την έμπνευση, συνέχισε να μας ταξιδεύεις..

billy84
17/08/2021, 18:06
Bill είσαι ένας από τους κύριους λόγους που ο αδερφός μου στα 40 αποφάσισε να γίνει «μηχανόβιος». Μόνο και μόνο για να βιώσει την μοναδική σχέση αναβάτη και μηχανής, στις απομονωμένες βουνοκορφές. Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες και την έμπνευση, συνέχισε να μας ταξιδεύεις..

Κάτι τέτοια ποστ μου δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη να συνεχίσω!

Πάντα όρθιοι να είστε και με την παραμικρή ευκαιρία να γευεστε τις ατελείωτες ομορφιές που μπορεί να προσφέρει η ορεινή, και όχι μόνο, πατρίδα μας! :beer:

L.omerta
18/08/2021, 09:34
Επίσης φίλε Billy ανεβήκαμε προχτές στην κορυφή του αυγού. Περιττό να πω ότι τα πόδια μου τρέμουν ακόμα όταν κατεβαίνω σκάλες. Μου φαίνεται ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ αυτό που κάνεις αυθημερόν. Πολλές φορές και με 2 κορυφές. Μακάρι να συνεχίσεις έτσι για πολλά χρόνια ακόμα!! Οι περιγραφές σου ήταν ο κύριος λόγος για να πείσω την παρέα μου να ανέβουμε.

billy84
18/08/2021, 17:15
Επίσης φίλε Billy ανεβήκαμε προχτές στην κορυφή του αυγού. Περιττό να πω ότι τα πόδια μου τρέμουν ακόμα όταν κατεβαίνω σκάλες. Μου φαίνεται ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ αυτό που κάνεις αυθημερόν. Πολλές φορές και με 2 κορυφές. Μακάρι να συνεχίσεις έτσι για πολλά χρόνια ακόμα!! Οι περιγραφές σου ήταν ο κύριος λόγος για να πείσω την παρέα μου να ανέβουμε.

Έτσι ήμουν και εγώ οταν πρωτοξεκινησα να ανεβαίνω. Σιγά σιγά συνήθισε το σώμα μου και όσο το κάνω κάθε Κυριακή κρατιέμαι σε φόρμα. Φυσικά το 70% είναι εγκεφαλική υπόθεση.Μαθαινεις να αντέχεις τις κακουχίες του βουνού.

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις και χαίρομαι που υπήρξα ένα από τα κίνητρα για να ανεβείτε στο βουνό! :beer:

panavour
18/08/2021, 17:22
Έτσι ήμουν και εγώ οταν πρωτοξεκινησα να ανεβαίνω. Σιγά σιγά συνήθισε το σώμα μου και όσο το κάνω κάθε Κυριακή κρατιέμαι σε φόρμα. Φυσικά το 70% είναι εγκεφαλική υπόθεση.Μαθαινεις να αντέχεις τις κακουχίες του βουνού.

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις και χαίρομαι που υπήρξα ένα από τα κίνητρα για να ανεβείτε στο βουνό! :beer:

ΑΥΤΟ προσπαθω να πεισω το ταλαιπωρο κορμι μου,οταν χαλαει το ασανσερ της πολυκατοικιας και πρεπει να ανεβω με τα ψωνια φορτωμενος ως τον 4ο αλλα δεν καταλαβαινει τιποτα,παναθεμα το.:lol::cry: