View Full Version : Βαρδούσια-Οίτη Αύγουστος 2021
Στο πλαίσιο των σύντομων καλοκαιρινών μου διακοπών βρέθηκα πλησίον αυτών των δύο βουνών τα οποία έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία!Δεν έκανα κάτι συνταρακτικό καθώς κυρίως χρειαζόμουν ξεκούραση απο το δύσκολο πρόγραμμα των τελευταίων μηνών τόσο σε δουλειά όσο και σε αναψυχή.
Βρήκα τουλάχιστον την ευκαιρία να βγάλω τη γυναίκα μου μια σοβαρή εξόρμηση για να θυμηθεί λίγο τις παλιές καλές π.Π εποχές (π.Π=προ Παιδιού :D)
Λέγοντας σοβαρή εξόρμηση όχι απο άποψη χιλιομέτρων αλλά να περάσουμε κανα χωματόδρομο παρέα βρε αδερφέ.Τι πιο απλό απο το να ανέβουμε μέχρι τα καταφύγια των Βαρδουσίων δικάβαλο?Χωμάτινο μηχανάκι δεν έχουμε?Τι όχι?:lol:
Απολαύστε μερικές μαγικές εικόνες απο τη διαδρομή.
Προφήτης Ηλίας
430335
Αθανάσιος Διάκος απο ψηλά
430336
Απο τον Προφήτη Ηλία διακρίνονται οι αιχμηρές κορυφές των Βαρδουσίων πάνω απο του Γκιώνη το πλάι, της κακής ράχης και των Σκόρδων Μουσουνίτσας
430337
430338
430339
Ανεβαίνοντας προς τα καταφύγια σε αλπικό τεραιν πια.
430340
430341
Στο καταφύγιο ΠΟΑ Βαρδουσίων.Απο εδώ ξεκίνησα το τεράστιο ορεινό μου ταξίδι τον Σεπτέμβρη του 2015.Το 1ο ψηλό βουνό που ανέβηκα.Ποιος να ήξερε οτι 6 χρόνια μετά θα έχω ανέβει περίπου άλλα 130 βουνά...
430342
Το περίεργο ήταν οτι επέλεξα ένα αρκετά δύσκολο βουνό για 1η φορά.Ίσως αυτό να ήταν μια ένδειξη οτι το είχα μέσα μου...
430343
Απέναντι απο αριστερά προς τα δεξιά οι Σούφλες,η Αλογόραχη και η Πλάκα.
430344
Ανάβαση για γερά νεύρα!
430345
Επιστροφή στον Αθανάσιο Διάκο μέσω Αρκουδορέματος.Κατεβαίνοντας συναντήσαμε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής
430346
Στην καρδιά του Αρκουδορέματος.Μοναδική τοποθεσία!
430347
430348
430349
430350
Κάποιες μέρες αργότερα έκανα και μόνος μου τη διαδρομή μέσα απο το Αρκουδόρεμα.Απολαύστε τη σε αυτό το σύντομο βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=qaxct3tJ1KE
Απο εκεί βγήκα στο δρόμο για Καστριώτισσα και συνέχισα αυτήν την καταπληκτική διαδρομή που είχα πολλά χρόνια να κάνω
https://www.youtube.com/watch?v=xT_aXHONWxM
Στόχος μου ήταν το βουνό του Ηρακλή,η Οίτη.Πιο συγκεκριμένα η καταβόθρα που έχει,ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο σε μια μοναδική τοποθεσία που θαρρείς οτι βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη.Η διαδρομή μου ξεκίνησε απο τη θέση ''Βρύζες'' και κατέληξε εκεί.
https://www.youtube.com/watch?v=Pa8aefZj0ag&t=874s
Εδώ η Καταβόθρα σφηνωμένη κάτω απο εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους
430351
Ο χωματόδρομος ανέλπιστα βατός
430352
430353
Πλησιάζοντας η Καταβόθρα αποκαλύπτει το μέγεθός της κάνοντάς με να νιώθω δέος!
430354
απο τη δεξιά πλευρά μπαίνοντας μοιάζει με ένα κλασσικό σπήλαιο
430355
Το ίδιο και απο μέσα κοιτώντας προς τα έξω
430356
Εδώ όμως βρίσκεται η διαφορά.Απο εδώ τους χειμωνιάτικους-ανοιξιάτικους μήνες διέρχεται το νερό και ρέει βαθιά μέσα στο βουνό.
430357
https://www.youtube.com/watch?v=oy7Cc5zgI_4
Ένα πραγματικά φιλικό βουνό με βατούς δασικούς δρόμους και πανέμορφα τοπία.
430358
Απο την Καταβόθρα γύρισα λίγα μέτρα πίσω κάτω απο το λόφο που βρίσκεται το Ιερό του Ηρακλέους και βγήκα στην Παύλιανη απο μια όχι και τόσο βατή διαδρομή αυτή τη φορά αλλά εξίσου όμορφη.
Σύμφωνα με την μυθολογία στην αρχή του βίντεο στην κορυφή του μικρού λόφου στήθηκε η Πυρά, όπου κάηκε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους του δηλητηριασμένου χιτώνα που του έδωσε να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα... Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Στη θέση αυτή, από τον 6ο π.Χ. αι. υπήρχε ναός, όπου γίνονταν θυσίες ζώων (καύση) προς τους θεούς σε ανάμνηση του μυθικού ήρωα Ηρακλή, έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους.Τώρα σώζονται μόνο κάποιοι κίονες αυτού του ναού.
https://www.youtube.com/watch?v=8cIr80u0e58
Καλό υπόλοιπο διακοπών σε όσους λείπουν,καλές διακοπές σε όσους είναι να φύγουν και καλό κουράγιο σε εμάς που τις βλέπουμε σε φωτογραφίες πλέον.
Πάντα όρθιοι!:beer:
zannisvel
27/08/2021, 19:07
:beer::beer::beer:
Βασίλη είναι καταπληκτικά!!!
Εχεις σκεφτεί να κάνεις και ένα 5 λεπτο αφήγησης, τύπου moto vlogging, κατά την επιστροφή σου με την εμπειρία του κατορθώματος φρέσκια στο μυαλό σου;
:beer::beer::beer:
Βασίλη είναι καταπληκτικά!!!
Εχεις σκεφτεί να κάνεις και ένα 5 λεπτο αφήγησης, τύπου moto vlogging, κατά την επιστροφή σου με την εμπειρία του κατορθώματος φρέσκια στο μυαλό σου;
Σε ευχαριστώ Ζαννή να είσαι καλά!Πολλά έχω σκεφτεί και μέσα σε αυτά είναι και αυτό που λες.Περισσότερο είχα στο μυαλό μου κατά τις αναβάσεις να τραβάω στιγμιότυπα και να λέω αυτό που σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή ή να δίνω κάποιες πληροφορίες για αυτό που φαίνεται στο κάθε στιγμιότυπο(κάποιο βουνό απέναντι,κορυφή,ποτάμια κλπ).Δεν ξέρω αν θα το κάνω τελικά.:beer:
Κοντεύεις να το φας το λάστιχο, ενώ το έβαλες πριν από λίγο καιρό. :p
Καλές βόλτες!
Κοντεύεις να το φας το λάστιχο, ενώ το έβαλες πριν από λίγο καιρό. :p
Καλές βόλτες!
Δεν υπάρχει λάστιχο που να αντέχει σε τέτοια χρήση.Το συγκεκριμένο έχει 8,700km.Υπο φυσιολογικές συνθήκες για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση πρέπει να σταματάς για κάποια ώρα και όχι να κάνεις απανωτά 600km(ειδικά το καλοκαίρι).Επίσης κανονικά πρέπει να σταματάς πριν τους χωματόδρομους για να κρυώσει λίγο.Δεν το έχω κάνει ποτέ!:lol:
Πιστεύω άλλα 4.000km τα έχει μέχρι να γίνει σλικ!:D
Σε ευχαριστώ φίλε να είσαι καλά!:cool:
Πραγματικά μαγικές εικόνες από γνωστά και άγνωστα μέρη!
Στην καταβόθρα της Οίτης και γενικότερα σε αυτό το βουνό,δεν έχω πάει ποτέ,πάντα απο δίπλα περνούσα!
Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις,καλή συνέχεια!
Πραγματικά μαγικές εικόνες από γνωστά και άγνωστα μέρη!
Στην καταβόθρα της Οίτης και γενικότερα σε αυτό το βουνό,δεν έχω πάει ποτέ,πάντα απο δίπλα περνούσα!
Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις,καλή συνέχεια!
Σε ευχαριστώ φίλε!Ήρθε η ώρα να βάλεις στο πρόγραμμα την Οίτη και την καταβόθρα.Κατά προτίμηση όχι χειμώνα γιατί λασπώνει πολύ σε μερικά σημεία!
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
30/08/2021, 22:42
Μπράβο Βασίλη! Αυτή τη φορά με την καλύτερη παρέα!!!