PDA

View Full Version : Ξεροβούνι Άρτας(1655m)-Κάστρο 5 Πηγάδια-Δρυώνας 26-9-2021

billy84
01/10/2021, 22:09
Το Σάββατο έπρεπε να παρευρεθώ σε βάφτιση καλού φίλου και δυστυχώς όλες αυτές οι εκδηλώσεις με βγάζουν πολύ εκτός προγράμματος.Είναι πολύ δύσκολο μετά απο κρεπάλες να ανασυνταχθώ και να κάνω μια πολύ απαιτητική εξόρμηση.Ταυτόχρονα όμως έπρεπε να εκμεταλλευτώ την εκπληκτική μέρα της Κυριακής οπότε αποφάσισα να ανέβω σε ένα βουνό το οποίο έδειχνε εύκολο.Φυσικά κοιτώντας τον χάρτη όλα εύκολα δείχνουν αλλά ας πούμε ότι βάσει εμπειρίας μπορούσα να αντιληφθώ ότι ήταν βατό για τα δεδομένα που υπήρχαν.

Χρησιμοποιώντας παλιά εθνική απο την πάνω πλευρά βγήκα στη Ναύπακτο και απο εκεί σύντομα βρέθηκα στην Άρτα.Η μέρα ήταν πεντακάθαρη σαν χειμωνιάτικη.Βέβαια το πρωί συνοδευόταν απο χειμωνιάτικο κρύο θα έλεγα.Κατά την κατάβαση της Δεσφίνας έκανα μια σύντομη στάση για φωτογραφία.Φανταστική ατμόσφαιρα.

431020

Απο τον Αμμότοπο κοντά στην Άρτα μπήκα στο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδρομής που περνάει απο Ροδαυγή και συνεχίζει είτε για Τζουμέρκα μέσω του γεφυριού της Πλάκας είτε για Ιωάννινα απο τον παλιό δρόμο.

https://www.youtube.com/watch?v=uyX-RTP3__U

Επόμενη στάση στη Ροδαυγή με φόντο τα Τζουμέρκα.

431021

Απλά πανέμορφο βουνό.Το έχω αποθανατίσει σε όλες τις εποχές.

431022

Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου όπως φαίνεται απο τη Ροδαυγή

431023

billy84
01/10/2021, 22:15
Ουσιαστικά αυτός ο δρόμος κινείται στις παρυφές του όρους Ξεροβούνι το οποίο διαχωρίζεται απο τα Τζουμέρκα μέσω του ποταμού Άραχθου χαμηλά.Λίγο μετά τη Ροδαυγή έφτασα στην Πλατανούσσα και ένας δύσκολος χωματόδρομος με οδήγησε στα ψηλότερα κομμάτια του βουνού.Σε πολλά σημεία υπήρχαν βαθιές σάρες και υψηλή κλίση παρολαυτά κατάφερα να φτάσω μέχρι το στόχο που είχα βάλει.Η διαδρομή ήταν απολαυστική και σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα τα πάντα γύρω μου τα ένιωθα πιο κοντά απο ότι πραγματικά ήταν.

https://www.youtube.com/watch?v=ClbwQi2FEh0

431024

431025

Εδώ σταμάτησα για να συνεχίσω με τα πόδια πια.Η κλίση δεν αστειεύεται.

431026

Ο δρόμος συνεχίζει για λίγο ακόμα ''κόβοντας'' την πλαγιά στη μέση αλλά είναι αδιέξοδος.

431027

Προς τα δεξιά τα Τζουμέρκα,αριστερά η Καρκαδίτσα(το πέρασμα του Μπάρου) και χαμηλά ο ποταμός Άραχθος.

431028

Η κλίση απο νωρίς αρκετή και εγώ προφανώς δεν είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά απο τα κασόνια μπύρες που έχω πιεί την προηγούμενη μέρα(ευτυχώς το μεσημέρι)

431029

Το βουνό έχει συνολικό μήκος 25 χιλιόμετρα και παρά το χαμηλό του ύψος θεωρώ πως εκπέμπει σεβασμό.

431030

Χαμηλά υπάρχει μια τεχνητή δεξαμενή νερού που μαζεύει το νερό της βροχής.Είπαμε Ξεροβούνι,μάλλον δεν υπάρχει κάποια πηγή σε αυτό το βουνό.

431031

Απέναντι οι Αετοί και η Κοκκινόλακκα στο προσκήνιο.Πιο μακριά διακρίνονται τα Δυτικά Άγραφα.Επίσης διακρίνεται και η εκπληκτική συνέχεια αυτού του χωμάτινου πάσου με νότια κατεύθυνση.

431032

Συνεχίζοντας η κλίση δεν ηρεμεί σε κανένα σημείο,όμως η απόσταση απο την κορυφή είναι μικρή.Άλλωστε δε νομίζω να άντεχα στην κατάσταση που ήμουν σε κάτι πολύωρο.

431033

billy84
01/10/2021, 22:20
Αυτό το πράγμα που γίνεται σε κάθε εξόρμηση δε μπορώ να εξηγήσω τι συναισθήματα μου προκαλεί.Πάντα σε κάθε βουνό κοιτώντας πίσω η εικόνα με καθηλώνει.Πόσο μάλλον εδώ που απέναντι δεν έχω όποιο και όποιο βουνό αλλά τα τρομερά Τζουμέρκα.

431034

Συνεχίζοντας στα αλπικά λιβάδια

431035

Απο αρκετά μέτρα ψηλότερα πλέον.Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί και να μην τολμήσει να κάνει τη συνέχεια της διαδρομής?

431036

Πλησιάζω την κορυφή και συναντάω αρκετά πετρώδη σημεία

431037

Αυτές οι μαγικές εικόνες...

431038

Τελευταία μέτρα για την κορυφή

431039

Απέναντι ξεπροβάλλει ο Τόμαρος

431040

Λίγα πριν την κορυφή έχοντας πια φτάσει σχεδόν στο ψηλότερο σημείο και κοιτώντας νότια.Δυστυχώς δε φαίνεται η Λίμνη Πουρναρίου καθώς κρύβεται απο το μακρόστενο σχήμα του βουνού.Φαίνεται όμως ο Αμβρακικός κόλπος στο βάθος.

431041

Κορυφή 1655m

431042

https://www.youtube.com/watch?v=5AQNbsF-wcE

Θέα...

431043

billy84
01/10/2021, 22:22
Απο αυτήν την πλευρά διακρίνεται ο Τόμαρος δεξιά,τα Όρη Σουλίου και ο Γκορίλλας.

431044

Απο το Ξεροβούνι λοιπόν συνέχισα νότια απο τη διαδρομή που είδατε στις φωτό κατα την ανάβαση.Καταπληκτική διαδρομή που όμως συνέχισε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με πολλές βαθιές σάρες.Ήθελε προσοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=695ZWupXTcU

Κατέληξα στην εκκλησία της Φανερωμένης κοντά στο ομώνυμο χωριό.Μου τράβηξαν την προσοχή δύο Σαρακατσάνικες στάνες ακριβώς δίπλα στην εκκλησία

431045

431046

billy84
01/10/2021, 22:23
Απο τη Φανερωμένη συνέχισα τον δρόμο μέχρι το Ανώγειο.Στην αρχή πρόκειται για έναν στενό χωματόδρομο ο οποίος ξαφνικά γίνεται άσφαλτος με μπαριέρες.Ποιος ξέρει τι λεφτά φαγώθηκαν και δεν ολοκληρώθηκε ο δρόμος που ενώνει τα δύο χωριά...
Πάντως είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή η οποία κινείται σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων με μέγιστο τα 1300.

https://www.youtube.com/watch?v=33C0kEalz9M

billy84
01/10/2021, 22:27
Απο το Ανώγειο συνέχισα μέχρι τα 5 πηγάδια.Ο λόγος που βρέθηκα εκεί βρίσκεται στο τέλος του βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=1_uICaeeVK0

Αυτό το εντυπωσιακό κάστρο ήταν ένας απο τους στόχους της εξόρμησης.Τόσα χρόνια δεν ήξερα καν οτι υπήρχε.Τι άλλο έχω να δω ακόμα...

431047

431048

431049

Παρατηρησατε τίποτα περίεργο?Για δείτε τη δορυφορική εικόνα να αντιληφθείτε πως είναι το κάστρο απο ψηλα

431050

Πρόκειται λοιπόν για ένα κάστρο σε σχήμα σταυρού.Μικρό, αλλά επιβλητικό φρούριο των αρχών του 19ου αιώνα.Στα Πέντε Πηγάδια προϋπήρχε ένα μικρό τετράγωνο οχυρό που είχε χτίσει ο πασάς του Βερατίου και δερβέναγας Ηπείρου Κουρτ Αχμέτ πασάς, το 1760.

Το καινούργιο φρούριο κτίστηκε λίγο μετά το 1805,σε μικρή απόσταση από το παλιό, από τον Αλή πασά, ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα επισκεύαζε και κατασκεύαζε κάστρα σε όλη την επικράτειά του με τη βοήθεια Γάλλων μηχανικών εφαρμόζοντας την τελευταία λέξη της οχυρωματικής τεχνολογίας(πολυγωνικό σύστημα).

431051

Η είσοδος του κάστρου

431052

εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική για την ηλικία του

431053

431054

431055

431056

billy84
01/10/2021, 22:30
Στο φόντο ο Τόμαρος

431057

https://www.youtube.com/watch?v=GWdC9sZEKZI

Σε κοντινή απόσταση έχει δημιουργηθεί ένα πέτρινο καλντερίμι στα πλαίσια ανάδειξης του χώρου.Δεξιά χαμηλά διακρίνονται τα ερείπια του παλιού κάστρου

431058

Εδώ υπάρχει ένα μνημείο πεσόντων.Στο σημείο έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Τον Οκτώβριο του 1821 έγινε νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά Στους Βαλκανικούς πολέμους, 23 με 30 Οκτωβρίου 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Γιάννενα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Η επόμενη εξέλιξη ήταν η μάχη του Μπιζανίου το Φεβρουάριο του 1913.

431059

Στο χώρο έχει δημιουργηθεί και μια μικρή λιμνούλα

431060

Στα 5 Πηγάδια είδα μια ταμπέλα που έλεγε ''προς Τέροβο'' 7km.Απο παιδάκι με θυμάμαι να μου κάνει εντύπωση το όνομα και πάντα έλεγα να πάω στο χωριό κάποια στιγμή.Τώρα ήταν ευκαιρία,η αλήθεια είναι όμως πως δεν εντυπωσιάστηκα απο το χωριό.Ίσως είχα επηρεαστεί απο το Χάνι Τερόβου στον παλιό δρόμο για Ιωάννινα και θεωρούσα πως θα είναι αντάξιο και το πάνω χωριό.

Μια ωραία καλοφτιαγμένη πλατεία και τίποτα περισσότερο.Η τοποθεσία γενικά όχι κάτι το ιδιαίτερο.Πάντως έκανα καλά που ήρθα γιατί θα το είχα απωθημένο.

431061

billy84
01/10/2021, 22:31
Επιστροφή στα 5 Πηγάδια και ξανά κατεύθυνση προς τη Λίμνη Πουρναρίου για τον τελευταίο στόχο της εξόρμησης τη Χερσόνησο του Δρυώνα.Απο τον Έλατο Κορφοβουνίου κατέβηκα κάποια μέτρα υψομετρικά μέχρι τον οικισμό του Δρυώνα.

Ο Δρυώνας είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Αρταίων με 35 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 253 μέτρων.Το παλαιό όνομα του οικισμού ήταν Νεζερίστα. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1940 και εντάχθηκε στην κοινότητα Κορφοβουνίου ενώ το 1954 μετονομάστηκε σε Δρυώνας. Το 1997 εντάχθηκε στο Δήμο Βλαχέρνας και το 2010 στο Δήμο Αρταίων.

https://www.youtube.com/watch?v=4n8sL3PeGSo

billy84
01/10/2021, 22:34
Απο το χωριό μια χωμάτινη διαδρομή με οδήγησε στο κάτω άκρο της μικρής χερσονήσου του Δρυώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=M8D_yzyiCgs

Στο τέλος του δρόμου συνάντησα ένα τεράστιο λιβάδι με πρόβατα.

431062

Η λίμνη Πουρναρίου σαν ψεύτικη εικόνα στο φόντο

431063

431064

Η Χερσόνησος του Δρυώνα απο τη δορυφορική εικόνα

431065

Επιστρέφοντας,η Λίμνη Πουρναρίου απο ψηλά

431066

billy84
01/10/2021, 22:36
Επιστρέφοντας κάπου στο Αγρίνιο θυμήθηκα να δω και ένα αξιοθέατο το οποίο γνώριζα αρκετά χρόνια,ποτέ όμως δεν είχα χρόνο για να το ψάξω.Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό βυθισμένο Βυζαντινό ναό κοντά στη λίμνη Λυσιμαχεία,στην τοποθεσία Μαύρικα.Ψάχνοντας μου τράβηξε την προσοχή αυτό το ετοιμόρροπο σπίτι

431067

Σύντομα έφτασα σε αυτό το εντυπωσιακό και πολύ σπάνιο μνημείο.Δε συναντάς κάθε μέρα ναούς που βρίσκονται μέσα στο νερό...

431068

Χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα και από το 1969 έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο.

431069

Οι πιο σοφοί άνθρωποι που έχουν περάσει απο αυτόν τον πλανήτη έχουν εστιάσει σε δύο κύρια πράγματα που μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο άνθρωπο.Το ένα είναι η τέχνη της απλοποίησης και το άλλο η επαφή με τη φύση.Σίγουρα δεν έχω φτάσει ούτε στο ένα εκατοστό της σοφίας τους(και ούτε πρόκειται) αλλά με τον τρόπο ζωής μου αντιλαμβάνομαι πλήρως για ποιό λόγο θεωρούσαν κομβικές αυτές τις δύο κατευθύνσεις.

Πάντα όρθιοι! :beer:

νεοσσός
01/10/2021, 22:44
...
Είναι πολύ δύσκολο μετά απο κρεπάλες να ανασυνταχθώ και να κάνω μια πολύ απαιτητική εξόρμηση.
...

Χρησιμοποιώντας παλιά εθνική απο την πάνω πλευρά βγήκα στη Ναύπακτο και απο εκεί σύντομα βρέθηκα στην Άρτα.
...
Κι εγώ, όταν αισθάνομαι κουρασμένος, πετάγομαι έτσι λίγο αυθημερόν μία Άρτα γιατί πιο μακριά δεν την παλεύω. :lol:

Ωραία ποικιλία σε εικόνες. Δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου, σε αρμονία.

gaslion
02/10/2021, 08:48
Μπράβο φιλαράκο!

doctoras
02/10/2021, 09:04
οι φώτο που τράβηξες (στο πεζοπόρο για την κορυφή) τον ορίζοντα με κάθετα σε αυτόν την κορυφογραμμή και αυτη με το nc700 στην λίμνη με τα προβατάκια είναι για το national geographic!!
:beer:

billy84
02/10/2021, 16:38
Κι εγώ, όταν αισθάνομαι κουρασμένος, πετάγομαι έτσι λίγο αυθημερόν μία Άρτα γιατί πιο μακριά δεν την παλεύω. :lol:

Ωραία ποικιλία σε εικόνες. Δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου, σε αρμονία.

Η αλήθεια είναι ότι και εμένα μου φαινόταν αστείο το ότι τελικά πήγα τόσο μακριά,αλλά η συνήθεια βλέπεις!:lol:

οι φώτο που τράβηξες (στο πεζοπόρο για την κορυφή) τον ορίζοντα με κάθετα σε αυτόν την κορυφογραμμή και αυτη με το nc700 στην λίμνη με τα προβατάκια είναι για το national geographic!!
:beer:

Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα National Geographic!Να σαι καλά Χρήστο!:beer:

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
03/10/2021, 06:19
Τρομερές εικόνες. Αυτό που με κέρδισε ήταν το κάστρο σε σχήμα σταυρού που φυσικά δεν ήξερα την ύπαρξη του. Μπράβο σού φίλε!!!!

DoctoR_k6
04/10/2021, 09:57
Ωραιος ο Βασιλης.
Βολτα για το hangover ηταν αυτη...δεν πιανεται. :bawl:

Oλο κ τριγυρω στο χωριο μου τριγυρνας.
Δεν καθοσουν στην ταβερνα στην Ροδαυγη με την θεα να χτυπησεις τιποτα παϊδάκια...

lospsi
05/10/2021, 06:44
Όπως πάντα, εξαιρετικός!
Μπράβο Μπίλλυ!

billy84
05/10/2021, 20:52
Τρομερές εικόνες. Αυτό που με κέρδισε ήταν το κάστρο σε σχήμα σταυρού που φυσικά δεν ήξερα την ύπαρξη του. Μπράβο σού φίλε!!!!

Πράγματι εντυπωσιακό και σκέψου οτι ούτε εγώ το ήξερα.Το είδα ψάχνοντας για διαδρομές πέριξ του βουνού.Είναι αυτό που έχω ξαναπεί,η ενασχόληση με κύριο πυρήνα τα βουνά με έκανε να γνωρίσω νέα μέρη,διαδρομές και αξιοθέατα που δε θα έβλεπα ποτέ!

Ωραιος ο Βασιλης.
Βολτα για το hangover ηταν αυτη...δεν πιανεται. :bawl:

Oλο κ τριγυρω στο χωριο μου τριγυρνας.
Δεν καθοσουν στην ταβερνα στην Ροδαυγη με την θεα να χτυπησεις τιποτα παϊδάκια...

:lol: ευτυχώς δεν είχα καούρες γιατί είχε φουλ φαγητό!Δε χάνω ευκαιρία να τριγυρνώ στην πατρίδα έστω για λίγες ώρες.Ροδαυγή έχω κάτσει με φίλους.Χωρίς παρέα δε λέει να κάτσεις σε ταβέρνα η αλήθεια είναι.:)

Όπως πάντα, εξαιρετικός!
Μπράβο Μπίλλυ!

Να είσαι καλά φίλε!:beer: