PDA

View Full Version : Λάστιχα

Dwraaa
15/10/2021, 11:40
Καλησπέρα παιδιά
Ήθελα να σας ρωτήσω τι ημερομηνία παραγωγής πρέπει να έχουν τα λάστιχα όταν τα βάζουμε;;
Είχα μιλήσει με κάποιους κυρίους και μου είχαν πει ότι δεν πρέπει να είναι πάνω από μήνα.
Σήμερα όμως πήγα στο συνεργείο και μου είπαν ότι τα λάστιχα έρχονται από Ταϊλάνδη και δεν γίνεται να είναι λιγότερο από 3-6 μήνες.
Ποια η δική σας άποψη;;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!

karellen
15/10/2021, 11:44
Αυτός που είπε όχι πάνω από μήνα είναι επιεικώς άσχετος.
Ένα σωστά αποθηκευμένο ελαστικό μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ας είναι και έτους ή και παραπάνω.

Panos76
15/10/2021, 11:52
Όπως τα λέει ο απουπάνου.

Σιγά μην είμαστε και κάτω από το καουτσουκόδεντρο και περιμένουμε να στάξει λάστιχο :lol:

AUFGEBRACHT
15/10/2021, 15:55
Μεγάλη λαστιχομάνα η Ταϊλάνδη...

PaNick67
15/10/2021, 16:52
Βασικα αν βρεις λαστιχα ενος μηνος, δυσκολο πολυ και εξηγω, να ΜΗΝ τα βαλεις. Γιατι η χημικη διαδικασια του βουλκανισμου δεν σταματα οταν παραχθει το ελαστικο αλλα συνεχιζεται για μια περιοδο. Τα πολυ φρεσκα λαστιχα φθειρονται πιο γρηγορα η μπορει να μην εχουν ακριβως τα χαρακτηριστικα που θα εχει ενα καινουργιο σετ 6 μηνων. Μην φανταστεις μεγαλες διαφορες, οι περισσοτεροι πιθανον να μην το καταλαβουμε, ειδικα οσοι αλλαζουμε μαρκα συνεχως. Γι΄αυτο το λογο οι κατασκευαστες δεν τα στελνουν στην αγορα αμεσως αλλα τα κρατανε σε αποθηκες για ενα διαστημα 2-3 μηνων.

Λαστιχα μεχρι ενος ετους ειναι φρεσκα και απο εκει και περα παιζει ρολο η αποθηκευση, αν κι σε εμπορικες διαστασεις δεν βρισκεις πια "παλια" ελαστικα.

Panos76
22/10/2021, 09:52
Στο clio (185/60/14) εδώ και πολλά χρόνια βάζω τα energy saver. Φέτος είπα να κάνω μια αλλαγή και να δοκιμάσω τα cross climate. Δεν ήταν διαθέσιμα στο κατάστημα (που πάω επίσης χρόνια) και προχώρησα σε παραγγελία πριν ~ ένα μήνα.

Η τιμή που μου είχε δώσει ήταν στα 270€. Πάω εχθές, τα βάζω και μου λέει 290! Καπέλο λέει από το πετρέλαιο, την κορώνα, την κρίση, τον κούΛη, τον τυφώνα κατρίνα και το v storm του Παπασούζα :lol:

Παίζει να πήραν ένα 20ρικο από το πετρέλαιο; Μας δουλεύουν όλοι τρελά. Και άντε κ πήραν, όταν κλείνω μια παραγγελία στην τάδε τιμή, δεν είναι φιξ;

Επίσης Μικέ, λένε τίποτα ή θα είναι για πέταμα στο χρόνο; Οι απόψεις που έχω διαβάσει ποικίλουν.

νεοσσός
22/10/2021, 10:09
Σε διάφορα καταστήματα ελαστικών, μου έχουν δώσει διαφορετικές τιμές όταν πάω να τα πληρώσω, σε σχέση με την τιμή της παραγγελίας. Η αιτία είναι ότι όταν κάνω παραγγελία ζητάω τιμή και ημερομηνία DOT. Εκεί σου λένε κάτι ανταγωνιστικό, ώστε να σε κερδίσουν. Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, τους αφήνω να μου πουν την τιμή και όταν ακούσω μεγαλύτερη τους εξηγώ τη συμφωνία. Φυσικά υποχωρούν πάντοτε, διότι προφανώς είναι το δίκιο με το μέρος μου σε αυτή την περίπτωση.

Panos76
22/10/2021, 10:19
Έγω πάω πάντα σε ένα. Από δεκαετία 80 που πήγαινε ο πατέρας μου και συνέχισα και εγώ από τα 90ς κ πέρα.

Δεν μου έχει συμβεί ποτέ!

DoctoR_k6
22/10/2021, 10:57
Στο clio (185/60/14) εδώ και πολλά χρόνια βάζω τα energy saver. Φέτος είπα να κάνω μια αλλαγή και να δοκιμάσω τα cross climate. Δεν ήταν διαθέσιμα στο κατάστημα (που πάω επίσης χρόνια) και προχώρησα σε παραγγελία πριν ~ ένα μήνα.

Η τιμή που μου είχε δώσει ήταν στα 270€. Πάω εχθές, τα βάζω και μου λέει 290! Καπέλο λέει από το πετρέλαιο, την κορώνα, την κρίση, τον κούΛη, τον τυφώνα κατρίνα και το v storm του Παπασούζα :lol:

Παίζει να πήραν ένα 20ρικο από το πετρέλαιο; Μας δουλεύουν όλοι τρελά. Και άντε κ πήραν, όταν κλείνω μια παραγγελία στην τάδε τιμή, δεν είναι φιξ;

Επίσης Μικέ, λένε τίποτα ή θα είναι για πέταμα στο χρόνο; Οι απόψεις που έχω διαβάσει ποικίλουν.

Μ@λακια εκανες...εγω θα του εβγαζα 270 κολαριστα οσο ειχαμε συμφωνησει.
Αν θες ξαναβγαλτα μετα. :bawl:

Ειδικα αφου πας κ συνεχεια εκει επρεπε να σου παρει το συμφωνηθεν ποσο.
Να ξερεις δεν ειναι γιατρος εεε...λαστιχα βαζει. :D

Parking
22/10/2021, 13:21

.

Τελευταία έχουν γίνει τρελές ανατιμήσεις πάντως
Οι πρώτες ύλες έχουν πάει στο Θεό
Ξύλα καλώδια αλουμίνια δημητριακά ζάχαρη χαμός

νεοσσός
22/10/2021, 20:12
Μ@λακια εκανες...εγω θα του εβγαζα 270 κολαριστα οσο ειχαμε συμφωνησει.
Αν θες ξαναβγαλτα μετα. :bawl:

Μου έχει τύχει κι αυτό. Πήγαινα χρόνια σε ένα λαστιχά, μέχρι που έγινε το εξής σκηνικό: Περνάω από εκεί και του δίνω σε χαρτάκι τις διαστάσεις και τον τύπο των ελαστικών που θέλω. Τα παραγγέλνει και σε λίγες μέρες με ειδοποιεί και πάω για τοποθέτηση. Όμως βλέπω ότι έχει βάλει στο αμάξι μου άλλη διάσταση, οπότε ακολουθεί η στιχομυθία, σε ήρεμο και ευγενικό τόνο:

- Δεν είναι η διάσταση που γράφει στο χαρτάκι που σας έδωσα.
- Ναι, πλέον αυτή τη διάσταση βάζουμε, είναι καλύτερη.
- Λυπάμαι, θέλω ακριβώς τη διάσταση που γράφει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο. Γι' αυτό σας την έδωσα εγγράφως. Αν μου λέγατε ότι δεν την έχετε, δε θα ζητούσα τοποθέτηση άλλης διάστασης.
- Δεν βγαίνει πια στη μάρκα που ζήτησες. Είναι καλύτερα αυτά που σου έβαλα.
- Σε παρακαλώ βάλε μου πίσω τα παλιά λάστιχα, αφού δεν ήταν αυτή η συμφωνία μας.

Ε, σε 45 λεπτά είχε φέρει από την αποθήκη τα λάστιχα στη διάσταση που είχα γράψει, στη μάρκα που είχα ζητήσει και τα είχε τοποθετήσει. Τον πλήρωσα, αλλά δεν ξαναπάτησα. Αν είναι να φθάσουμε να έχουμε διαφωνία για κάτι τόσο απλό που έχει συμφωνηθεί μέρες πριν, εγγράφως και να μου λέει ψέματα ότι δεν υπάρχουν, ώστε να μην διορθώσει το σφάλμα του, είναι στιγμή για αλλαγή καταστήματος. Αν είχε παραδεχτεί το λάθος του και μου είχε ζητήσει συγγνώμη για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία, προφανώς θα είχα παραμείνει πελάτης.

Λάθη γίνονται από όλους μας. Ο επαγγελματισμός όμως φαίνεται στο πώς τα χειρίζεται ο καθένας μας.

Από τότε, κοιτάζω τα λάστιχα πριν την τοποθέτηση, για να μην έχουμε πάλι τα ίδια. :lol: Μου έκανε εντύπωση ότι οι λαστιχάδες που πηγαίνω τελευταία, μου δείχνουν από μόνοι τους τα λάστιχα, πριν την τοποθέτηση, δεν χρειάζεται να το ζητήσω.

Αντίστοιχο μου έχει συμβεί με το ποδήλατο, με δισκοβραχίωνα. Άλλον είχα παραγγείλει, άλλον μου έβαλε, παρόλο που τον ξαναρώτησα πριν την τοποθέτηση. Ε, χρόνο έχασε ο άνθρωπος, διότι τον έβαλα να τον βγάλει και να βάλει εκείνον της παραγγελίας. Φυσικά δεν έχω την αυταπάτη ότι καταλαβαίνω όλες τις πονηριές. Αναγκαστικά εμπιστεύεσαι επαγγελματίες, οπότε σε σημεία που δεν έχεις εποπτεία (ή γνώση) σε ρίχνουν, ανάλογα με το ήθος τους. Γι' αυτό η εμπιστοσύνη είναι σημαντικός παράγοντας κι αν χαθεί καταστρέφεται η σχέση πελάτη με το κατάστημα.

mikes
22/10/2021, 20:53

δε σε κοροϊδευει ο λαστιχας σου, εχουν οντως παρει πανω τα λαστιχα απο 10-15 εως και 40-50 ευρω η 4αδα αναλογα τη διασταση..

οσον αφορα την ερωτηση σου, εγω προσωπικα εχω χωρισει τα λαστιχα σε τρεις κατηγοριες:

- αυτα που θα πληρωνα ευχαριστως για να τα βαλω στο αμαξι μου,

- αυτα που θα τα εβαζα μονο αμα μου τα χαριζανε

- αυτα που δεν θα τα εβαζα με τιποτα, ακομα κι αν μου τα χαριζανε...

τα μισελεν (ολα της τα μοντελα για αυτοκινητα) τα εχω καταταξει στη 2η κατηγορια..

νεοσσός
22/10/2021, 21:05
Michelin δεν βάζω, διότι έχουν τη φήμη ότι πολλά μοντέλα της είναι μαλακά και σκίζονται εύκολα στις κακοτεχνίες των δρόμων. Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα ή αν έχει να κάνει με το μοντέλο.

Πάντως υπάρχει κόσμος που πίνει νερό στο όνομά τους και δεν τα αλλάζει με τίποτα. Να είναι θέμα τύχης και να μην τους έχει κάτσει στραβή; Να ξέρουν κάτι περισσότερο; Δεν ξέρω.

Βασικα αν βρεις λαστιχα ενος μηνος, δυσκολο πολυ και εξηγω, να ΜΗΝ τα βαλεις. Γιατι η χημικη διαδικασια του βουλκανισμου δεν σταματα οταν παραχθει το ελαστικο αλλα συνεχιζεται για μια περιοδο. Τα πολυ φρεσκα λαστιχα φθειρονται πιο γρηγορα η μπορει να μην εχουν ακριβως τα χαρακτηριστικα που θα εχει ενα καινουργιο σετ 6 μηνων. Μην φανταστεις μεγαλες διαφορες, οι περισσοτεροι πιθανον να μην το καταλαβουμε, ειδικα οσοι αλλαζουμε μαρκα συνεχως. Γι΄αυτο το λογο οι κατασκευαστες δεν τα στελνουν στην αγορα αμεσως αλλα τα κρατανε σε αποθηκες για ενα διαστημα 2-3 μηνων.

Λαστιχα μεχρι ενος ετους ειναι φρεσκα και απο εκει και περα παιζει ρολο η αποθηκευση, αν κι σε εμπορικες διαστασεις δεν βρισκεις πια "παλια" ελαστικα.
Δεν ήξερα ότι το καλό το λάστιχο πρέπει να μείνει μήνες στο ράφι για να σιτέψει. :lol: Πάντως, σπάνια βρίσκεις στην αγορά λάστιχο κάτω από τριών μηνών, συνήθως είναι 6μήνου. Απ' όσο ξέρω, έχουν επικάλυψη που τα προστατεύει από τη γήρανση, όσο είναι αποθηκευμένα και φεύγει στα πρώτα χιλιόμετρα χρήσης.

S705
22/10/2021, 21:17
αγόρασα μεταχειρισμένο αμάξι με michelin energy + 5 ετών.
οκ είπα θα τα αλλάξω άμεσα.
τα λάστιχα κρατούσαν ακόμα και σε βρεγμένο.
τα άλλαξα ύστερα από ένα χρόνο με goodyear efficientgrip performance.
προς έκπληξη μου δεν είναι πουθενά καλύτερα από τα michelin 6ετιας!!!!!!!!!!!!!

τα falken ziex ze310 που έβαλα σε άλλο αμάξι και οδήγησα σε γνωστή μου διαδρομή είναι κλάσεις ανώτερα από τα goodyear και φυσικά ήταν 50 ή 70 ευρό πιο οικονομικότερα

νεοσσός
22/10/2021, 21:20
Μου έκανε εντύπωση που έβλεπα συχνά φέτος το καλοκαίρι αμάξια να φορούν χειμερινά λάστιχα. Είναι κάποια μόδα που ξεκίνησε με τα χιόνια του χειμώνα;

Panos76
22/10/2021, 21:43
Μάλλον είναι 4 εποχών. Χειμερινά άμα βάλεις εδώ καλοκαίρι θα διαλυθούν, αν δεν σκοτωθείς.

Μικε μου τα χαλάς. Βάζω μισελεν κ continental αρκετά χρόνια. Το μισελεν είναι μαλακό, φθείρεται, ενίοτε κάνει κ ρωγμές/σπασίματα στο προφίλ, αλλά δε θα σε προδώσει.

Τυχαίο είναι που ότι πούλμαν ή φορτηγό βλέπω φοράει μισελεν;

Μόνο με το συγκεκριμένο μοντέλο έχω μια επιφύλαξη επειδή δεν τα έχω ξανά βάλει.

Τα continental (έχω βάλει όλα τα premium contact εκτός του 6) είναι σκληρά αλλά όταν ζεσταθουν είναι οκ. Επίσης αργούν να φθαρουν.

νεοσσός
22/10/2021, 21:50
Μάλλον είναι 4 εποχών. Χειμερινά άμα βάλεις εδώ καλοκαίρι θα διαλυθούν, αν δεν σκοτωθείς.
Δεν ορκίζομαι για όλα, αλλά είχαν αυτή την παράξενη σχεδίαση βέλους με τις τριχοειδεις αυλακώσεις (https://www.skroutz.gr/s/9773729/Continental-WinterContact-TS-860-205-55R16-91T.html), που έχουν πολλά χειμερινά. Μάλιστα τα είδα σε διάφορα αμάξια τόσο πολλές φορές το καλοκαίρι, που σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησα και διάβασα τον τύπο του ελαστικού, το έψαξα στο διαδίκτυο και είδα χαρακτηρισμό χειμερινού ελαστικού.

toyar
22/10/2021, 21:58
τα χειμερινα τα φορανε αυτα που φερνουν οι μαντραδες ως μεταχειρισμενα απο κεντρικη ευρωπη
και οι αγοραστες δεν ξερουν η δεν θελουν να τα αλλαξουν

νεοσσός
22/10/2021, 22:13
τα χειμερινα τα φορανε αυτα που φερνουν οι μαντραδες ως μεταχειρισμενα απο κεντρικη ευρωπη
και οι αγοραστες δεν ξερουν η δεν θελουν να τα αλλαξουν
Άραγε πόσο επικίνδυνα είναι για τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα;

Σίγουρα είναι ακατάλληλα για παρατεταμένα υψηλές ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομο, λόγω υπερθέρμανσης. Όμως σε συνθήκες πόλης, σε στεγνό δρόμο, πόσο κακή πρόσφυση έχουν; Θυμίζει πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα ή ακόμα χειρότερα;

tzimidis
23/10/2021, 01:51
Άραγε πόσο επικίνδυνα είναι για τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα;

Σίγουρα είναι ακατάλληλα για παρατεταμένα υψηλές ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομο, λόγω υπερθέρμανσης. Όμως σε συνθήκες πόλης, σε στεγνό δρόμο, πόσο κακή πρόσφυση έχουν; Θυμίζει πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα ή ακόμα χειρότερα;

Εξω πάντως πέφτουν προστιμα για χρήση καλοκαιρινού ή χειμερινού ελαστικού λάθος εποχή.
Βέβαια έξω πέφτουν και πρόστιμα/ακινητοποιηση για φθαρμενα λαστιχα, αλλά τι ξέρουν αυτοί??

------------------------------------------

Λεω στον κουμπάρο ότι άλλαξα λάστιχα. - ποια έβαλες? - έβαλα τα pire... - όχι ρε τα πιρελλι, γιατί τα πιρελλι, είναι μαλάκια ρε τα πιρελλι κλπ κλπ.
-κουμπάρακο μου, η πιρελλι βγάζει 100 λάστιχα για 100 διαφορετικές χρήσεις. - ρε άκου που σου λέω, τα μισελεν να βάλεις. - οκ, ποια μισελεν, τα energy, τα pilot, τα crossclimate? Ποια να βάλω? - τα μισελεν να βάλεις.

Καθώς προείπα, Ελληνικη αγορά είναι όταν συναντώνται ένας έμπορος που δεν ξέρει να πουλάει, με έναν πελάτη που δεν ξέρει να αγοράζει.

νεοσσός
23/10/2021, 10:41
Ένας έμπορος που ξέρει να πουλάει, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την προτίμηση και τις προκαταλήψεις του αγοραστή. Αν ο πελάτης θεωρεί ότι μία μάρκα είναι καλή, τότε θα πρέπει να του προτείνει το καταλληλότερο μοντέλο αυτής της μάρκας, για το όχημά του. Φυσικά εννοείται ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει σε μάρκα που ο αγοραστής θεωρεί κακή. Μερικά πράγματα αλλάζουν δύσκολα, ειδικά κατά τη στιγμή της πώλησης.

Έχω περάσει από τη φάση που προσπαθούσα να πείσω πελάτες για εκείνο που θεωρώ σωστό. Κάνεις μία διακριτική νύξη, αλλά αν δεις τον άλλο κολλημένο με κάτι άλλο, πηγαίνεις με τα νερά του, διαφορετικά τον χάνεις και τον παίρνει (με την καλή έννοια) εκείνος που θα επιβεβαιώσει τις προκαταλήψεις του. Δυστυχώς είναι λίγοι εκείνοι που είναι έτοιμοι να σε ακούσουν και να αλλάξουν άποψη.

Σε επίπεδο φίλων ή παρέας, η κατάσταση αλλάζει. Εκεί αφενός επιμένεις διότι δεν έχεις κάτι να χάσεις, ενώ θέλεις να βοηθήσεις πραγματικά τον άλλο να φύγει από την πλάνη του. Αφετέρου, ο ενδιαφερόμενος είναι πιο διαλλακτικός, διότι ξέρει ότι δεν έχεις κάτι να κερδίσεις προτείνοντας κάτι.

Πάντως η αγορά είναι δύσκολη και η διαφήμιση, άμεση ή έμμεση, μπερδεύει τα πράγματα. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις από ειδικό τύπο, bloggers, vloggers. Ακόμα και σε επίπεδο forum, υπάρχουν εντεταλμένοι των social media marketing. Πολύ φιλτράρισμα λοιπόν και τύχη.

Ως προς τις δικές μας εμπειρίες, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο. Είμαστε έρμαιοι των εμπειριών μας, χωρίς αυτές να αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια. Π.χ. απογοητεύτηκα από τα Continental που είχα πριν στο αμάξι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά. Μπορεί να τους έκανα, χωρίς να το καταλάβω, χειρότερη χρήση από τα Bridgestone που είχα πιο παλιά ή να τα είχα αφήσει περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο να μην ήταν κατάλληλο για τη χρήση που έκανα και όλα τα άλλα της Continental να είναι άψογα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει με τα ελάχιστα δεδομένα που έχω να πάρω μία απόφαση. Οπότε απέκλεισα αυτή τη μάρκα, όπως και τη Michelin και κοίταξα κριτικές, αμφίβολης αντικειμενικότητας, για άλλες μάρκες και τύπους. Ρώτησα και σε forum, οπότε κατέληξα σε Falken Sincera SN110. Θα κριθούν και αυτά, βάσει της ποιότητάς τους, αλλά και της χρήσης που θα τύχουν.

motojojo
23/10/2021, 10:56
Εντάξει όχι κι επικίνδυνα τα χειμερινά λάστιχα στο ελληνικό καλοκαίρι....

Υπερθερμαίνονται ναι και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη και ταχύτερη φθορά. Και τότε γίνονται επικίνδυνα, αλλά αυτό δεν ισχύει με κάθε λάστιχο;

Όπως και να έχει πάντως δεν θα έλεγα ότι ενδικνυνται, ειδικά για όσους ζουν στα πεδινά είναι πρακτικά άχρηστα. Ακόμα και τα 4 εποχών ίσως ειναι υπερβολή, καλύτερα ένα καλό βροχολάστιχο που θα είναι πιο αποτελεσματικό στην πλειοψηφία των χρήσεων.
Στο βιτάρα ο πατέρας μου μια ζωή λάστιχα 50-50 βαζει περισσότερο για κίνηση σε βουνα και χωματοδρομους που πάει. Ποτέ δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ουτε σε χωματόδρομο ουτε σε χιόνια. Όσες φορες κινδύνεψε ήταν λόγω φθοράς και μόνο.

Αλλά αυτό με τους εμπόρους που μπορεί να τα φέρνουν από το εξωτερικό με χειμερινά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!

νεοσσός
23/10/2021, 12:00
Με μία σύντομη διαδικτυακή αναζήτηση διάβασα ότι τα χειμερινά λάστιχα έχουν χειρότερη πλευρική και διαμήκη πρόσφυση το καλοκαίρι, σε σχέση με τα καλοκαιρινά λάστιχα, φθείρονται πολύ πιο γρήγορα (60% !) και έχουν αυξημένη τριβή κύλισης, οπότε αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.

https://www.continental-tyres.co.uk/car/all-about-tyres/tyre-change-fitting/changing-tyres/winter-tyres-in-summer
https://www.lesschwab.com/article/4-reasons-not-to-drive-winter-tires-through-summer.html

patsavour
23/10/2021, 12:26
Έκανες διαδικτυακή έρευνα για το αυτονόητο;

νεοσσός
23/10/2021, 12:45
Έκανες διαδικτυακή έρευνα για το αυτονόητο;
Ήθελα να συμπληρώσω τις γνώσεις μου σε κάτι που δεν ήξερα ακριβώς. Τώρα έχω λίγο καλύτερη εικόνα, αν και θα μου άρεσε να ήξερα ακόμα περισσότερα πάνω στο θέμα. :)

DoctoR_k6
23/10/2021, 16:12
Δεν ορκίζομαι για όλα, αλλά είχαν αυτή την παράξενη σχεδίαση βέλους με τις τριχοειδεις αυλακώσεις (https://www.skroutz.gr/s/9773729/Continental-WinterContact-TS-860-205-55R16-91T.html), που έχουν πολλά χειμερινά. Μάλιστα τα είδα σε διάφορα αμάξια τόσο πολλές φορές το καλοκαίρι, που σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησα και διάβασα τον τύπο του ελαστικού, το έψαξα στο διαδίκτυο και είδα χαρακτηρισμό χειμερινού ελαστικού.

Πάντως τα crossclimate είναι summer tyre (αυτό έλεγε η μισελεν όταν το παρουσίασε) απλά έχει σήμανση κ για χιόνι.
Θεωρείται κ all season λάστιχο λόγω του χιονιού κ δεν χρειάζεται να βγάλεις κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες όπου το χειμερινό είναι υποχρεωτικό από Νοέμβριο? Δεν θυμάμαι ακριβώς...

Πάντως υπάρχουν πολλά τεστ για πολλές μάρκες κ σε ότι διαστάσεις θέλετε.
Μελετατε κ αποφασίζετε μετά.
Αυτό που κάποιος θα ξέρει τις αναγκεςυ του καθενός κ πως θα ανταποκριθεί το λάστιχο δεν παίζει...

mikes
23/10/2021, 19:10

Μικε μου τα χαλάς. Βάζω μισελεν κ continental αρκετά χρόνια. Το μισελεν είναι μαλακό, φθείρεται, ενίοτε κάνει κ ρωγμές/σπασίματα στο προφίλ, αλλά δε θα σε προδώσει.

Τυχαίο είναι που ότι πούλμαν ή φορτηγό βλέπω φοράει μισελεν;

Μόνο με το συγκεκριμένο μοντέλο έχω μια επιφύλαξη επειδή δεν τα έχω ξανά βάλει.

Τα continental (έχω βάλει όλα τα premium contact εκτός του 6) είναι σκληρά αλλά όταν ζεσταθουν είναι οκ. Επίσης αργούν να φθαρουν.

ακριβως για τους λογους που ανεφερες δεν θα πληρωνα για να τα βαλω... δεν ειναι κακα λαστιχα, αλλα για τις ελληνικες συνθηκες υπαρχουν ενα σωρο αλλα πιο ανθεκτικα..

τωρα οσον αφορα αυτο που λες για τα φορτηγα, εκει δε μπορεις να κανεις συγκριση, ειναι εντελως αλλη κατηγορια.. εκει οντως η μισελεν εχει οτι πιο κορυφαιο παιζει στην αγορα!

μισελεν παντως ευχαριστως θα πληρωνα για το μηχανακι μου...

dankannn
11/11/2021, 10:13
Παντος παιδια να ξερετε οτι καλο λαστιχο και σε λογικες τιμες ειναι και τα Barum Bravuris 5 , τα φοραω χρονια και δεν ειχα ποτε προβλημα σε δυο αμαξια.
Απλα παλια ηταν το Bravuris 4 και τωρα το 5 , εχουν και 4 αυλακώσεις και τα νερα φευγουν ευκολα

ioannispar
12/11/2021, 08:29
Παντος παιδια να ξερετε οτι καλο λαστιχο και σε λογικες τιμες ειναι και τα Barum Bravuris 5 , τα φοραω χρονια και δεν ειχα ποτε προβλημα σε δυο αμαξια.
Απλα παλια ηταν το Bravuris 4 και τωρα το 5 , εχουν και 4 αυλακώσεις και τα νερα φευγουν ευκολα

Τελειο είναι!!!

cityfly
12/11/2021, 09:24
Πάντως τα crossclimate είναι summer tyre (αυτό έλεγε η μισελεν όταν το παρουσίασε) απλά έχει σήμανση κ για χιόνι.
Θεωρείται κ all season λάστιχο λόγω του χιονιού κ δεν χρειάζεται να βγάλεις κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες όπου το χειμερινό είναι υποχρεωτικό από Νοέμβριο? Δεν θυμάμαι ακριβώς...

Πάντως υπάρχουν πολλά τεστ για πολλές μάρκες κ σε ότι διαστάσεις θέλετε.
Μελετατε κ αποφασίζετε μετά.
Αυτό που κάποιος θα ξέρει τις αναγκεςυ του καθενός κ πως θα ανταποκριθεί το λάστιχο δεν παίζει...

Τα crossclimate τα έχω τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Λουξεμβούργο, και πάει και σε χιόνι αξιοπρεπέστατα, με την ανάλογη προσοχή φυσικά.
Από τη στιγμή που έχουν πάνω τη σήμανση του χιονιού για την τροχαία αυτό αρκεί.

Δεν ξέρω πότε πρωτοπαρουσιάστηκε και τι ήταν τότε αλλά δεν θεωρείται summer tyre σήμερα

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Michelin/CrossClimate-2.htm

DoctoR_k6
12/11/2021, 09:58
Τα crossclimate τα έχω τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Λουξεμβούργο, και πάει και σε χιόνι αξιοπρεπέστατα, με την ανάλογη προσοχή φυσικά.
Από τη στιγμή που έχουν πάνω τη σήμανση του χιονιού για την τροχαία αυτό αρκεί.

Δεν ξέρω πότε πρωτοπαρουσιάστηκε και τι ήταν τότε αλλά δεν θεωρείται summer tyre σήμερα

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Michelin/CrossClimate-2.htm

Τα ειχα βαλει τον Γεναρη του 2016 πρωτη φορα στο δικο μου αμαξι.
Ετσι για να τα δοκιμασω.
Ενα αρθρο (https://www.automotiveworld.com/news-releases/michelin-crossclimate-first-ever-summer-tyre-winter-certification/)ετσι για την κουβεντα.

Σιγουρα δεν ειναι winter tyre για χιονια αλλα αν σου χρειαστει κανει δουλιτσα.
Τωρα εκει πανω δεν ξερω ακριβως αν μπορεις να τα εχεις κατα την χειμερινη περιοδο η να βαλεις χιονιου.
Αλλα για Βορεια Ελλαδα ειναι ταμαμ πιστευω.

Πλεον θεωρουνται στα 4 εποχων.

Panos76
12/11/2021, 10:49
Ετσι για να τα δοκιμασω.
Ενα αρθρο (https://www.automotiveworld.com/news-releases/michelin-crossclimate-first-ever-summer-tyre-winter-certification/)ετσι για την κουβεντα.

Τωρα εκει πανω δεν ξερω ακριβως αν μπορεις να τα εχεις κατα την χειμερινη περιοδο η να βαλεις χιονιου.

Τα είχες βάλει και δε μιλάς;; :a26:

To άρθρο τι λέει;; (μου βγάζει το παρακάτω όταν πατάω το link)

432018

DoctoR_k6
12/11/2021, 12:28

432018

Ναι οντως δεν το ειχα αναφερει...:lol:
Εμενα το βγαζει κανονικα. Μην εχεις κανα θεμα με το δικτυο?

432022

cityfly
12/11/2021, 16:59

432018

Το πιο χρήσιμο σημείο είναι αυτό

The MICHELIN CrossClimate is a truly innovative tyre as it adapts to different climatic situations. It is the only tyre which combines the advantages of summer tyres and winter tyres.

It brakes in short distances on dry ground.
It has the highest European label rating of “A” for wet braking.
It is certified for winter use, identifiable by the 3PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake) symbol on the sidewall of the tyre. This means it can even be used in countries where fitting winter tyres is a legal requirement.

cityfly
12/11/2021, 17:08
Ετσι για να τα δοκιμασω.

Ναι δεν είναι αντίστοιχο με ένα αμοιγώς winter tyre, αλλά το άρθρο χρησιμοποιεί τη λέξη fusion σε ένα σημείο.
Μπορείς να τα έχεις κανονικότατα και νόμιμα.
Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σημεία που έχει πολύ περισσότερο χιόνι και ίσως και κρύο από εδώ. Φλώρινα πχ.
Κανένα λάστιχο παντώς καιρού συν χιόνι δεν μπορεί στα όρια να είναι καλύτερο από ένα αμιγώς χιονιού, χειμερινό η θερινό αλλά είναι καλύτερο στο μέσο όρο

Ειδικά εδώ πάνω που υπάρχει μεγάλο διάστημα που οι θερμοκρασίες παίζουν οπουδήποτε μεταξύ -2 και 8 μέσα στη μέρα το crossclimate είναι εξαιρετικό, διότι ένα θερινό δεν είναι εξίσου αποδοτικό κάτω από 4-5 βαθμούς κι ένα χειμερινό πάνω από αυτούς τους βαθμούς.

Εμένα πάντως τα crossclimate το 18 ή κάτι τέτοιο τα έβαλα πρώτη φορά και (δεν τα άλλαξα ποτέ μπροστά με πίσω) τα μπροστά έβγαλαν 40.000 και κάτι χιλιόμετρα (συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού καλοκαίρι μέχρι Κρήτη) και τα πίσω έβγαλαν άλλα 5.000 και ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση από τα μπροστά όταν τα άλλαξα. Οπότε προσωπικά με καλύπτουν πλήρως.

Επίσης, σήμερα τουλάχιστον υπάρχει και το cross climate 2 που είναι το αρχικό λινκ που έβαλα πιο πάνω και αυτά που θα βάλω όταν τα αλλάξω.

Το όλο θέμα είναι πού τα χρησιμοποιεί κανείς

Πάντως πολύ θα ήθελα να δω αυτά σε παραγωγή

https://www.michelin.com/en/innovation/vision-concept/airless/