View Full Version : Ορεινή Ναυπακτία-Τριανταφυλλιά (1817m) 22-11-2021
Είχα αρκετό καιρό να ανέβω στην Ορεινή Ναυπακτία και αυτή τη φορά εκτός απο το βουνό που είναι πάντα άγνωστο για μένα, άγνωστες ήταν και οι διαδρομές που έκανα εκεί. Η συγκεκριμένη περιοχή θυμίζει πολύ τα κοντινά Άγραφα απο άποψη οδικού δικτύου και μορφολογίας.Χωματόδρομοι κατά κύριο λόγο, άγριες χαράδρες, ποτάμια, αιχμηρές κορυφές παντού και απέραντα δάση χαρακτηρίζουν αυτόν τον δύσβατο τόπο που αποτελεί παράδεισο για κάθε φυσιοδίφη ή για κάποιον που αποζητά την απομόνωση. Η εξόρμηση για ακόμα μια φορά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και ο καιρός ευτυχώς αυτή τη φορά ήταν σύμμαχος. Ήταν παντως αρκετά απαιτητική καθώς τα χωμάτινα km ήταν πολλά αλλά και η ανάβασή στην Τριανταφυλλιά σχετικά δύσκολη και τεχνική σε κάποια σημεία. Είπαμε, το μέρος είναι άγριο.
Η ανάβαση έγινε απο τη Ναύπακτο μέχρι το Θέρμο απο μια διαδρομή που δεν είχε τύχει να ξανακάνω μέσω Ανάληψης-Αβαρίκου(πάντα ανεβαίνω απο Μακρινού).
https://www.youtube.com/watch?v=oBRHN7DwIQM
Λίμνη Τριχωνίδα απο ψηλά
432442
Η διαδρομή περνά απο τις πηγές του Κεφαλόβρυσου και πραγματικά αξίζει αν έχετε βαρεθεί την κλασσική για Θέρμο.
432443
Άφιξη στο Θέρμο με επόμενο στόχο τη Μελίγκοβα στα 550m υψόμετρο.Το χωριό αναφέρεται την εποχή της τουρκοκρατίας και ο λαογράφος Δημήτριος Λουκόπουλος το έχει καταγράψει στο βιβλίο του "Θέρμο και Απόκουρο" ως συνοικισμό της κοινότητας Νεροχωρίου.
https://www.youtube.com/watch?v=mre7PbPSlRI&t=1s
Η διαδρομή είναι άγρια και περνάει πάνω απο βαθιές χαράδρες που έχει δημιουργήσει μετά απο εκατομμύρια χρόνια ο Εύηνος
432444
432445
Άφιξη στη Μελιγκοβα και ήδη νιώθω σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο που νιώθω στα Άγραφα δηλαδή.
432446
Διακρίνεται η αιχμηρή κορυφή της Τριανταφυλλιάς
432447
Πλέον συνεχίζω χωμάτινα μέχρι το Αργυρό Πηγάδι το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1020m.Το χωριό έφερε μέχρι το 1928 το όνομα Γκερτοβός ή Γκειρτοβός. Σχετικά με τη συγκεκριμένη ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το τουρκικό Γκιαούρ - Οβό που σημαίνει το χωριό των άπιστων ενώ κατά τη δεύτερη εκδοχή έχει σλαβικές ρίζες και δηλώνει τον καστανότοπο.
https://www.youtube.com/watch?v=Y0cxiemaRl0
H διαδρομή εκπληκτική.Μπροστά μου η Τριανταφυλλιά και δεξιότερα το Πλατανάκι
432448
Το Αργυρό πηγάδι καλά κρυμμένο στα χαμηλά
432449
Στον ευρύτερο χώρο έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το Αργυρό Πηγάδι αποτέλεσε καταφύγιο για τις οικογένειες Ηπειρωτών (κυρίως Σουλιωτών) επαναστατών, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με κυριότερους τους οπλαρχηγούς Νικόλαο Κάσκαρη και Κώστα Σιαδήμα
432450
Βρίσκομαι πια στις παρυφές της Τριανταφυλλιάς. Ένας δύσβατος χωματόδρομος ξεκινά απο την είσοδο του χωριού και ανεβαίνει ψηλότερα. Όσο κέρδιζα ύψος βέβαια τόσο το τοπίο ομόρφαινε.
https://www.youtube.com/watch?v=_gCPYepsBUs
Σε αυτό το διάσελο σταμάτησα, θαύμασα την απίστευτη θέα και συνέχισα με τα πόδια για την κορυφή που βρισκόταν αριστερά μου.Στο κέντρο της φωτό βλέπουμε την Καλιακούδα,πίσω της μακριά το Βελούχι,αριστερά η αιχμηρή Χελιδόνα
432451
Πίσω απο τη Χελιδόνα διακρίνονται διάφορα βουνά των Αγράφων
432452
Απο την πλευρά που ήρθα μου έκανε εντύπωση αυτό το αιχμηρό βουνό το οποίο είναι χαρακτηριστικό καθώς δεν έχει μεγάλο ύψος αλλά είναι πολύ αιχμηρό.Είναι το όρος Σκόλλις νότια της Κάτω Αχαϊας.Η απόσταση απο εδώ σε ευθεία γραμμή είναι χονδρικά 100km.
432453
Παρακάμπτω το 1ο ύψωμα για να φτάσω στον κύριο όγκο της κορυφής
432454
Δείχνει απότομο. Μονοπάτι δεν υπάρχει οπότε θέλω να πλησιάσω λίγο περισσότερο για να δω απο που θα ανέβω.Εκ πρώτης όψεως απο αριστερά δεν ανεβαίνει ενώ απο δεξιά κάνω λίγο κύκλο .Απο το κέντρο έχω ένα ερωτηματικό.
432455
Το οποίο ερωτηματικό παραμένει έχοντας πλησιάσει περισσότερο.Διακρίνω κάποιους κατακόρυφους βράχους με κάποια περάσματα ανάμεσά τους.Πολλές φορές όμως το μάτι ξεγελάει και την έχω πάτησει έτσι όπου τελικά οταν εφτανα εκεί τελικά δεν πέρναγε.
432456
Αποφασίζω να ανέβω απο το κέντρο και τα βράχια ελπίζοντας οτι θα βρω πέρασμα.Στο μεταξύ κλασσικά πριν φτάσω,το τεραιν είναι πολύ δυσκολότερο απο ότι φαινόταν και η κλίση πολύ μεγάλη
432457
Θέα!
432458
Έχοντας πλησιάσει το μάτι ακόμα μπερδεύεται.Σίγουρα δεξιά και αριστερά δεν ανεβαίνει με τίποτα και στην ευθεία δείχνει να υπάρχει πέρασμα όμως όταν πλησίασα τελικά δεν πέρναγε.
432459
Παλιά μου τέχνη κόσκινο,βρίσκω κάπου μια εσοχή σαν ένα μικρό λουκάκι το οποίο με σκαρφάλωμα με ανέβασε ψηλότερα σε χορταριασμένα κομμάτια
432460
Έχοντας κερδίσει απότομα ύψος λόγω μεγάλης κλίσης.Η θέα προς τα πίσω κλέβει την παράσταση.Ολα τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας μέχρι και Βαρδούσα έβλεπα στο βάθος
432461
Απο αυτήν την πλευρά η Καλιακούδα και πίσω της το Βελούχι.Βλέποντας τέτοιες εικόνες απο ψηλά σε κάνει να αναρωτιέσαι πως υπάρχουν δρόμοι ανάμεσα σε όλα αυτά τα βουνά.Είναι απίστευτο πραγματικά.
432462
432463
Συνεχίζοντας σε άγριο βραχώδες τεραίν
432464
Μαγεία!
432465
Λίγο πριν την κορυφή
432466
Κορυφή Τριανταφυλλιάς 1817m.Απέναντι διακρίνονται κάποιες χαρακτηριστικές αιχμηρές κορυφές του Παναιτωλικού όρους .Το αστείο είναι ότι στην Ελλάδα των απλοποιήσεων μέχρι και η Τριανταφυλλία θεωρείται κορυφή του Παναιτωλικού.Μια απλή φωτογραφία λοιπόν ξεβρακώνει αυτήν την άποψη.
432467
Χαμηλά η Τριχωνίδα και στο βάθος ο Πατραϊκός κόλπος
432468
Πανόραμα κορυφών Ορεινής Ναυπακτίας
432469
Πανόραμα κορυφών Ευρυτανίας απο αυτήν την πλευρά
432470
https://www.youtube.com/watch?v=w1VrPF57LPE
Επιστροφή στο μηχανάκι και συνέχεια του χωμάτινου ορεινού πάσου βόρεια μέχρι την Καστανιά.
https://www.youtube.com/watch?v=fVl2l7tQ4Rk
Απο εκεί συνέχισα ασφάλτινα μέχρι τον Τορνο Ευρυτανίας
https://www.youtube.com/watch?v=y1YAoYj56gY
λίγο πριν το χωριό μου κέντρισε το ενδιαφέρον μια ταμπέλα που έλεγε προς καταρράκτες.
432471
Σηματοδοτημένο μονοπάτι και εύκολο ακόμα και για αρχάριους
432472
Με διάφορα βοηθήματα σε επικίνδυνα σημεία
432473
Ακόμη και σκαλοπάτια παρακαλώ!
432474
Καταρράκτες Λογγούλας!Πανέμορφο σημείο.Αυτός είναι ο μεγαλύτερος που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο
432475
Κατέβηκα και πιο χαμηλά για να δω όλο το μεγαλείο αυτών των καταρρακτών
432476
https://www.youtube.com/watch?v=65BoRcdal6M
Συνέχεια απο τον Τόρνο μέχρι την πηγή της Μαύρης Σπηλιάς στον Προυσό
432477
Απο εκεί ξεκινά ένα εκπληκτικό χωμάτινο πάσο το οποίο καταλήγει είτε στο Χαλίκι είτε στη Λαδικού.Εγώ προτίμησα τη Λαδικού καθώς είχε ακόμα περισσότερο χώμα.Απλά απολαύστε διαδρομή!
https://www.youtube.com/watch?v=IUIRFrekkT4
Αυτό το σημείο με καθήλωσε!
432478
Λαδικού!Κάπου απο εκεί μέσα ήρθα.Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις ότι υπάρχει δρόμος ακόμα και αν τον έκανες μόλις πριν λίγα λεπτά
432479
Στη Λαδικού θεωρούσα πως μέχρι εδώ ήταν ότι είχα δει.Έκανα όμως μεγάλο λάθος όπως θα διαπιστώσετε και εσείς.Συνέχισα χωμάτινα μέχρι τον Νεροσύρτη και εντυπωσιάστηκα!!!
https://www.youtube.com/watch?v=uVovj0sqYhM
Στιγμιότυπα της διαδρομής
432480
432481
Αυτό το κόψιμο στο βουνό μου θύμισε ένα αντίστοιχο στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας!
432482
Νεροσυρτης!Για αυτό πήρε το όνομά του
432483
Κατεβαίνοντας απο αυτήν την πλευρά και μπαίνοντας στο Θέρμο σταμάτησα και σε ένα πολύ πρόσφατο μνημείο πεσόντων αεροπόρων που δημιουργήθηκε το 2017.
432484
Ακόμα μια ξεχωριστή εξόρμηση μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ακόμη μια ψευδαίσθηση έλαβε τέλος...μέχρι να υπάρξει η επόμενη!
Πάντα όρθιοι!:beer:
alexis72
26/11/2021, 19:34
εισαι ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΑΣ φιλε
(το εχω φυσικα ξαναγραψει πολλες φορες κ χαρα στο κουραγιο σου )
οποτε ξαναπας σε εκεινα τα μερη (ανω χωρα ναυπακτια ),βαλε στο προγραμμα σου την διαδρομη για το οροπέδιο ομάλια 1650 μετρα υψομετρο με απιστευτη φυσικα θέα ,εχω παει με το serow κ ειναι φανταστικη διαδρομη αλλα ΠΟΛΥ επικινδυνη ,ειδικα οταν ο χωματοδρομος ειναι μετα απο βροχές γεματος λάσπες κ νεροφαγωματα ,υπαρχει ενα σχετικο video απο μηχανόβιο στο youtube με τιτλο ,οροπέδιο ομάλια ορεινη ναυπακτία - δεν ειναι δικο μου απλα να παρεις μια ιδεα πως πηγαίνεις ,και στο video φαινεται μονο ενα μερος της διαδρομης το πιο ευκολο κομματι ...μετα αρχιζουν τα πολυ δυσκολα κ επικινδυνα ...ειδικα στην επιστροφη στην κατηφορα θελει ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή...δεν ξερω αν εχεις ξαναπαει σε τετοια δυσκολη επικινδυνη διαδρομή ...
Πραγματικά τρομερές εικόνες από αγαπημένα μέρη
Διαδρομάρα έκανες πάλι Βασίλη,φανταστικές εικόνες απο ψηλά και χαμηλά!
Στην επιστροφή σου έκανες ανάποδα την αγαπημένη μου χωμάτινη,ανεβαίνοντας απο Θέρμο για Προυσό!
Απ οτι είδα στο βίντεο η άσφαλτος φθάνει πλέον στο Νεροσύρτη,το 19 που πέρασα σταματούσε μετά τον Δρυμόνα.
Καλή συνέχει σε αναβάσεις και χιλιόμετρα!
εισαι ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΑΣ φιλε
(το εχω φυσικα ξαναγραψει πολλες φορες κ χαρα στο κουραγιο σου )
οποτε ξαναπας σε εκεινα τα μερη (ανω χωρα ναυπακτια ),βαλε στο προγραμμα σου την διαδρομη για το οροπέδιο ομάλια 1650 μετρα υψομετρο με απιστευτη φυσικα θέα ,εχω παει με το serow κ ειναι φανταστικη διαδρομη αλλα ΠΟΛΥ επικινδυνη ,ειδικα οταν ο χωματοδρομος ειναι μετα απο βροχές γεματος λάσπες κ νεροφαγωματα ,υπαρχει ενα σχετικο video απο μηχανόβιο στο youtube με τιτλο ,οροπέδιο ομάλια ορεινη ναυπακτία - δεν ειναι δικο μου απλα να παρεις μια ιδεα πως πηγαίνεις ,και στο video φαινεται μονο ενα μερος της διαδρομης το πιο ευκολο κομματι ...μετα αρχιζουν τα πολυ δυσκολα κ επικινδυνα ...ειδικα στην επιστροφη στην κατηφορα θελει ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή...δεν ξερω αν εχεις ξαναπαει σε τετοια δυσκολη επικινδυνη διαδρομή ...
Αλέξη σε ευχαριστώ να είσαι καλά!:beer:
Την έκανα πέρισυ τη διαδρομή τέλη Μαρτίου απο τη δύσκολη πλευρά(απο Ανω Χώρα προς Ελατόβρυση στη διασταύρωση) και μάλιστα με χιόνια.Δυστυχώς δεν κατάφερα να φτάσω στο οροπέδιο λόγω χιονιού και συνέχισα στην κορυφή με τα πόδια.Το βουνό λέγεται Κερασοβούνι.Θα επιστρέψω κάποια στιγμή να κάνω και το οροπέδιο αλλά και να φτάσω στην κορυφή με το μηχανάκι που μου έμεινε απωθημένο!
Δες το βίντεο εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=yEzRwqYs5rU
Πραγματικά τρομερές εικόνες από αγαπημένα μέρη
Να είσαι καλά φιλαράκι!:beer:
Διαδρομάρα έκανες πάλι Βασίλη,φανταστικές εικόνες απο ψηλά και χαμηλά!
Στην επιστροφή σου έκανες ανάποδα την αγαπημένη μου χωμάτινη,ανεβαίνοντας απο Θέρμο για Προυσό!
Απ οτι είδα στο βίντεο η άσφαλτος φθάνει πλέον στο Νεροσύρτη,το 19 που πέρασα σταματούσε μετά τον Δρυμόνα.
Καλή συνέχει σε αναβάσεις και χιλιόμετρα!
Πάρη απο την Κυριακή η συγκεκριμένη χωμάτινη διαδρομή μπήκε στη λίστα των αγαπημένων μου!Όποιος την έχει κάνει δε γίνεται να μην ξετρελαθεί.
Η διαδρομή απο τον Νεροσύρτη μέχρι το Δρυμώνα όντως μου φάνηκε φρέσκια.Πρέπει να στρώθηκε πολύ πρόσφατα.Νομίζω όμως ότι απο τον Νεροσύρτη και μετά ξεκινάνε τα καλά ούτως ή άλλως!
Να είσαι καλά φίλε!:beer:
alexis72
27/11/2021, 18:50
ειπα και εγω ΔΕΝ θα εχεις παει εκει ...ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ,
λοιπον billy ,εχω παει 2 φορες την 1η με kawasaki kmx200 πριν 10 χρονια περιπου και την 2η με το serow πριν 3χρονια ,ανεβαινεις απο εκει που ανεβηκες κ εσυ οπως και ο φιλος jimmuclarku αλλα τωρα προσεξα οτι εκανε την αναβαση με jeep κ οχι με moto ,να θυμασαι σε 2 η 3 διασταυρωσεις πας ΑΡΙΣΤΕΡΑ (οχι δεξια) ολο ανηφορα και μετα απο μεγαλη ταλαιπωρια (κυριως τον χειμωνα κ λιγοτερο το καλοκαιρι -αλλα επειδη εκει βρεχει κ ιουλιο κ αυγουστο κ σεπτεμβριο εχει λασπες κ νεροφαγοματα δηλ χιόνια τον χειμωνα κ λασπες ακομα κ το καλοκαιρι σε σημεία που δεν τα βλεπει ο ηλιος ) βλεπεις αριστερα σου στην κορυφη μια τεραστια κεραια κινητης τηλεφωνιας κ 2 κοντεινερ αραγμενα εκει (εχουν μεσα γεννητριες για να δινουν ρευμα για την κεραια -ενω υπαρχει κ παρκο συλλεκτων απο τον ηλιο το οποίο αρχικά εδινε ρευμα στην κεραία ,οταν πηγα εγω την 2η φορα το ειχαν καταργησει γιατι τωρα εχει παει ρευμα απο κολωνες της δεη κ απλα υπαρχει εκει (γεννητρια) κ λειτουργεί σαν εφεδρικη αν κοπει το ρευμα ) ενω στην ακρη ειναι ενα πετρινο σπιτακι (εγκαταλελιμένο πλεον) που ηταν παλια πυροφυλάκιο ,απ οπου βλεπεις κατω το γνωστο χωριό την ανω χωρα κ τα αλλα χωρια της περιοχής ,στο video που ανεβασε ο φιλος στο 20λεπτο ,πας αριστερα κ οχι ευθεια οπως πηγε αυτος ,αλλωστε φαινεται απο μακρυα η τεραστια κεραια στην κορυφή ,θα ανεβασω φωτο πως ειναι στην κορυφη καποια στιγμη ,απλα να εχεις γεμισει με βενζινη το μοτο σου στην ναυπακτο αν πας απο εκει ,η στο λιδωρικι αν πας απο αλλη διαδρομη ,υπαρχει βενζινη στην ανω χωρα σε παντοπωλείο σε μπιτονια ...αλλα μην το ρισκαρεις ,γιατι μπορει να εχει τελειωσει η να ειναι νερομενη κλπ κλπ (το ξαναγραφω ειναι επικινδυνος ο δρομος οταν ειναι λασπωμενος κ στην καταβαση ,εγω τα χρειαστηκα κ σε πολλα σημεια κατεβηκα απο το serow κ το πηγαινα απο διπλα πατωντας το φρενο στο τιμονι ,αν ημουν πανω στη μοτο σιγουρα θα ειχα φαει τουμπα -τουμπες γιατι γλιστραγε συνεχεια ...σε 5-6 σημεια
alexis72
27/11/2021, 20:12
432496
432497
εδω ειναι η κορυφη ομαλια 1650 υψομετρο
alexis72
27/11/2021, 20:17
432498
εδω παμε αριστερά
alexis72
27/11/2021, 20:18
432499 ομάλια υψομετρο 1650 , αριστερα φαινεται το πυροφυλάκιο
Ωραίες φωτό Αλεξ !Θα ανέβω και εγώ κάποια στιγμή με το μηχανάκι απλά οκ καλό θα ήταν να μην πάω μετά απο σοβαρές βροχές!
Ξέρω πως πάει αφού σου είπα ότι απο εκεί που σταμάτησα περπάτησα μέχρι την κορυφή!:lol:
https://www.youtube.com/watch?v=nH_5hLl6I6E
Το συγκεκριμένο βουνό ήταν μέσα στους στόχους μου.Εδώ https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=159928 το ταξιδιωτικό εκείνης της μέρας με τρομερή περιπέτεια,χιόνια,σάρες,κροκάλες,πέρασμα με το μηχανάκι κάτω απο κορμό δέντρου(αφού τον πριόνισα καμια ώρα με σουγιά-πολυεργαλείο :lol: ).
alexis72
28/11/2021, 19:24
οντως δυσκολη διαδρομη αλλα σε αποζημιωνει η απιστευτη θεα που εχει ,
οποιος πηγαινει για βολτα στην ανω χωρα ναυπακτιας ας την κανει αυτη την διαδρομή ειναι σχετικα πολυ κοντα ....
γενικα η ορεινη ναυπακτια προσφέρεται για πολυ καλες εξορμησεις -βολτες με κεντρο την ανω χωρα ,
στην 1η κ 2η φωτο αυτα που φαινονται για λασπες ειναι κακά απο αγελάδες ...γεματο το μερος εκει ...
εκει το μερος εχει κ σκυλια τσοπανοσκυλα οποτε προσοχη κ σε αυτα φιλε μου billy ,
καλο ειναι να εχεις παντα μαζι σου billy κ ενα κανονικο πριόνι μαζι με τα εργαλεια που κουβαλας ,εγω εχω παντα μαζι μου κ με εχει βγαλει απο πολυ δυσκολες καταστασεις ,κορμοι η κλαδια δεντρων πεσμενα σε δασικους δρομους κλπ οποτε κοψιμο η επιστροφη πισω κ μην φανταστεις τιποτα ακριβο ,αγορα με 1 (ενα) ευρω απο περίπτερα στην οδο αθηνάς διπλα στην ομονοια κ μιλαμε κοβει ευκολα κ γρηγορα τα παντα απο ξυλα βγαινει σε 2 τυπους 1 με ξυλινη λαβη κ το αλλο με πλαστικη λαβη ,προτιμησε αυτο με την ξυλινη λαβη ,επισης η λάμα ειναι μεσα σε χαρτινη συσκευασία οποτε προστατευει τα γυρω πραγματα που θα εχεις πχ. ρουχα κλπ ,καλες βολτες φιλε billy
…
Αυτό το σημείο με καθήλωσε!
432478
Εμένα καλοκαίρι του ‘19 που πήγα να κάνω το Προυσός- Λαδικού με είχε καθηλώσει αυτό…
432584
:lol:
Το έκοψα πίσω και πήγα Θέρμο από άσφαλτο.
Μαγεία τα μέρη εκεί!!
432585
:beer:
Ελα ρε φίλε κρίμα!Ευκαιρία λοιπόν να ξαναπάς τώρα που είναι στάνταρ ανοιχτός ο δρόμος!!!:beer: