PDA

View Full Version : Περιήγηση στη Βοιωτική Γη 12-12-2021

billy84
17/12/2021, 17:32
Μιας και ο καιρός της προηγούμενης Κυριακής δεν άφησε περιθώρια για μια ανάβαση σε βουνό, άδραξα την ευκαιρία για μια διερευνητική εξόρμηση με πολλά απολαυστικά χιλιόμετρα χωμάτινης κυρίως οδήγησης.

Βασικό πεδίο της εξόρμησης η Βοιωτία, ένας νομός που κατοικείται απο τα αρχαία χρόνια. Ένας νομός στον οποίον βρίσκεται η κατά πολλούς αρχαιότερη πόλη Γραια(σημερινή Τανάγρα) απο την οποία έχουμε κληρονομήσει το Greece=Γραικός όπως μας έλεγαν οι Βυζαντινοί.

Απο τα Λεύκτρα ξεκίνησα μια φανταστική χωμάτινη διαδρομή η οποία διήρκησε πολλά χιλιόμετρα. Ακολούθησα το κανάλι της ΕΥΔΑΠ καθώς πάντα το έβλεπα και αναρωτιόμουν που καταλήγει.

https://www.youtube.com/watch?v=MNpC7dmsnpU

Βατός στα περισσότερα σημεία ο δρόμος

432951

Εδώ το κανάλι κάνει μια στροφή 180 μοιρών

432952

billy84
17/12/2021, 17:32
Κατέληξα κοντά στο χωριό Νεοχώρι όπου μου φάνηκε οτι ο δρόμος δε συνεχίζει. Εκανα λάθος όμως καθώς τελικά συνέχιζε κανονικά παράλληλα με το κανάλι μέχρι τη Θίσβη

https://www.youtube.com/watch?v=3m2eY6Lhc0k

billy84
17/12/2021, 17:35
Στο 2ο μέρος κάπου τελειώνει το κανάλι και ο χωματόδρομος συνεχίζει αλλά δυσκολεύει και δείχνει παρατημένος μέχρι τη Θίσβη

https://www.youtube.com/watch?v=ld5wh2bTqNg

Στο σημεία αυτό ο δρόμος περνά απο εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους

432953

Εδώ έχοντας βγει πια απο το κανάλι και κατευθύνομαι προς Θίσβη. Σαθρή κατάβαση και στενός δρόμος

432954

Όταν ίσιωσε λίγο η κλίση, είχε πολλή λασπη σε κάποια σημεία απο τις καταρρακτώδεις βροχές της προηγούμενης μέρας

432955

billy84
17/12/2021, 17:39
Απο τη Θίσβη συνέχισα λίγα km άσφαλτο μέχρι τον Πρόδρομο και απο εκεί απο χώμα πια με κατεύθυνση προς την παραλία της Ζάλτσας

https://www.youtube.com/watch?v=AJuLAQLklGQ&t=451s

Η διαδρομή καταπληκτική και βατή αν και με τις βροχές ήθελε προσοχή καθώς είχε λάσπες σε πολλά σημεία. Τρομερή θέα απο ψηλα

432956

Σε ένα σημείο με αρκετή κλίση κάποια φορτηγά που ανέβαιναν έπρεπε να πάρουν φόρα καθώς με λασπωμένο τεραιν κόλλαγαν.

432957

Στάση λίγο πριν την παραλία της Ζάλτσας στην Αρχαία Βούλιδα η οποία βρισκόταν στους απέναντι βραχώδεις σχηματισμούς

432958

Μπροστά μου ο Ελικώνας

432959

Διακρίνονται κάποια ίχνη τειχών

432960

Απο εκείνο το σημείο δε μπορούσα να προσεγγίσω οπότε ξαναβγήκα στον κεντρικό δρόμο όπου 2 σκυλιά με περίμεναν απο νωρίτερα που με είδαν. Τσαμπουκαλεμένα ως συνήθως, τους έκοψα λίγο τον αέρα και μετά προσπάθησα να προσεγγίσω το ένα αλλά μάταια. Δε με συμπάθησε!:D

432961

Συνέχισα με τα πόδια στον απότομο βράχο για να δω απο κοντά τα αρχαία τείχη

432962

billy84
17/12/2021, 17:41
Η Βούλιδα ήταν παραθαλάσσια πόλη της αρχαίας Φωκίδας στον όρμο της Ζάλτσας, στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού κόλπου, χτισμένη πάνω σ΄ένα απόκρημνο βράχο περίπου 1500 μέτρα από την ακρογιαλιά. Σήμερα η περιοχή ανήκει στη Βοιωτία. Τα μόνα ιστορικά στοιχεία για την Βούλιδα είναι αυτά που αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας όταν την επισκέφτηκε με καράβι από την Αντίκυρα , ότι στα σύνορα της Φωκίδας με την Βοιωτία υπήρχε η πόλης Βούλιδα που πήρε το όνομα της από τον αρχηγό της αποικίας Βούλωνα.

432963

Περιπλανήθηκα λίγο στην περιοχή και είδα και άλλες παλιές οχυρώσεις που φυσικά εκμεταλλεύονταν το φυσικό ανάγλυφο

432964

Οι δωρικής καταγωγής κάτοικοι της Βούλιδας δεν ανήκαν ούτε στο κοινό των Βοιωτών αλλά ούτε και στο κοινό των Φωκέων, αναγκάστηκαν όμως από τον Φιλόμηλο όταν άρχισε ο τρίτος ιερός πόλεμος να συμμετάσχουν στο κοινό των Φωκέων και να πολεμήσουν κατά των Θηβαίων. Η πόλη δεν είχε αξιόλογες κατασκευές, οι κάτοικοι της ήταν οι περισσότεροι ψαράδες.Στην περιοχή δεν έχουν γίνει ανασκαφές και δεν είναι γνωστό πότε οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν.

432965

Φανταστική θέα απο εκεί ψηλά. Η παραλία της Ζάλτσας στο πλάνο

432966

Η αξιόλογη μονή Αγίων Θεοδώρων χτισμένη σε απόκρημνο βράχο δεξιά της παραλίας

432967

432968

https://www.youtube.com/watch?v=zsnIxI0jzd0

billy84
17/12/2021, 17:42
Απο την αρχαία Βούλιδα συνέχισα χωμάτινα μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό της Παναγίας Καλαμιώτισσας.

https://www.youtube.com/watch?v=zYdAoNJTwXs

billy84
17/12/2021, 17:44
Είχα να έρθω 2.5 χρόνια στην περιοχή και μου είχε λείψει η διαδρομή και η απίστευτη θέα απο το Ασκηταριό του Οσίου Νικήτα. Απο την Καλαμιώτισσα ένας σύντομος αλλά υψηλής κλίσης χωματόδρομος με ανέβασε 300m υψομετρικά μέχρι το Ασκηταριό Απολαύστε τη διαδρομή

https://www.youtube.com/watch?v=imqOf1XosOA&t=247s

Στενός δρόμος με τρομερή θέα στον Κορινθιακό κόλπο

432969

Ασκηταριό Οσίου Νικήτα. Πραγματικό ησυχαστήριο ψυχής! Το σκεφτόμουν πολύ καιρό να ξαναέρθω.

432970

432971

billy84
17/12/2021, 17:45
Επιστροφή στην Καλαμιώτισσα και συνέχεια προς Κυριάκι. Πριν 2,5 χρόνια ήταν χωμάτινη ολόκληρη η διαδρομή, πλέον έχει στρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της. Αν και την προτιμώ όπως ήταν παλιά παραμένει μια αξιόλογη διαδρομή με εκπληκτική θέα.

https://www.youtube.com/watch?v=f9Fwr6L_flI&t=369s

Απο το Κυριάκι κατέβηκα προς Δίστομο αλλά μπήκα σύντομα σε έναν κάθετο χωματόδρομο ο οποίος μετά απο λίγο με οδήγησε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στην τοποθεσία Αβούρκος.

432972

Στο βάθος η μονή Οσίου Λουκά και ένα μικρό κομμάτι του χωματόδρομου που με έφερε εδώ

432973

billy84
17/12/2021, 17:48
Απο εκεί συνέχισα για Δίστομο με τελικό προορισμό τον Καρακόλιθο απο όπου ξεκινά η Σχιστή οδός, ένας δρόμος της αρχαίας περιόδου που συνέδεε την Χαιρώνεια και τον κάμπο του Κηφισού με την ιερή πόλη των Δελφών. Την αναφέρει ο Παυσανίας στα Βοιωτικά. Η σχιστή οδός διέσχιζε τις κοιλάδες στα νότια και δυτικά του Παρνασσού περνώντας από τις αρχαίες πόλεις Δαυλίδα, Στείριδα και Άμβροσσος. Στην συνέχεια ανηφόριζε διασχίζοντας την χαράδρα ανάμεσα στον Παρνασσό και την Κίρφη και κατέληγε στους Δελφούς.

Πάνω στη σχιστή οδό, λίγο έξω από την Δαυλίδα, ο Οιδίποδας σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο σκότωσε τον πατέρα του Λάιο, γυρνώντας από το μαντείο των Δελφών.

Απολαύστε τη

https://www.youtube.com/watch?v=_0MtgsrrA5I

Στο 1ο κομμάτι συνάντησα πολλές λάσπες και μεγάλα λούκια απο νερά που τρέχουν

432974

432975

Και κάποια επικίνδυνα χωράφια που κολλάς για πλάκα

432976

Πρέπει να έριξε τρελή βροχή τις προηγούμενες μέρες!

432977

Κοντά στον Άγιο Βλάσιο

432978

billy84
17/12/2021, 17:53
Απο τον Άγιο Βλάσιο ανέβηκα στη Μυκηναϊκη ακρόπολη Πανοπέα απο έναν λασπωμένο χωματόδρομο. Υπάρχει και βατή προσέγγιση απο την άλλη πλευρά του χωριού

https://www.youtube.com/watch?v=iW6kQL9LSrk

Τα ευρήματα με άφησαν άφωνο. Μιλάμε για χιλιάδες χρόνια πριν και ουσιαστικά οχύρωση σε έναν ολόκληρο λόφο

432979

Ο χιονισμένος Παρνασσός στο φόντο

432980

Προσεγγίζοντας τα τείχη τα οποία εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση. Δεν περίμενα να αντικρίσω τόσο μεγάλο οικοδόμημα.

432981

Ο Πανοπέας (Πανοπεύς) ήταν η κοντινότερη προς τη Χαιρώνεια πόλη της Φωκίδας.
Σύμφωνα με τον μύθο ο ιδρυτής του Πανοπέα ήταν ο ήρωας Πανοπέας, γιος του Φώκου. Κατά την Τρωική εκστρατεία ηγέτης των Φωκέων ήταν ο Βασιλιάς του Πανοπέα.

Η ακρόπολη του αρχαίου Πανοπέα κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά το 18ο αιώνα π.Χ. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Τμήματα της οχύρωσης αυτής είναι ορατά στη νότια κλιτύ της ακρόπολης.

Ο Φίλιππος Β΄ κατά την προέλασή του προς τη Φωκίδα κατά τον Γ΄Ιερό πόλεμο το 346 π.Χ. κατέστρεψε τον Πανοπέα, αλλά φρόντισε να τον περιβάλει εκ νέου με ισχυρό τείχος λίγο πριν την τελική αναμέτρηση με τους αντιπάλους του στη Χαιρώνεια το 338 π.Χ. Τα τείχη που είναι σήμερα ορατά είναι κτισμένα με μεγάλους ορθογωνισμένους λίθους στους οποίους παρεμβάλλονται λοξοί αρμοί για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τα τείχη έχουν τρεις πύλες εισόδου, στα
Νότια, Δυτικά και Βόρεια.
Η νεκρόπολη του Πανοπέα βρέθηκε το 2001 και τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Χαιρώνειας.

432982

Όπου βλέπετε μεγάλους ογκόλιθους είναι απο τη Μυκηναϊκή εποχή. Επειδή όμως το φρούριο χρησιμοποιήθηκε και απο τους Φράγκους έχουν κάνει και αυτοί κάποιες παρεμβάσεις με μικρότερες πέτρες όπως συνήθιζαν άλλωστε.

432983

Έχοντας κερδίσει ύψος. Απέναντι το όρος Κολιέδες πάνω απο τη Λιβαδειά.

432984

Αυτό πρέπει να είναι εκκλησάκι το οποίο έμεινε ημιτελές προφανώς λόγω του αρχαιολογικού χώρου. Θα στοιχημάτιζα πολλά λεφτά στο ότι χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό απο τον αρχαιολογικό χώρο για την κατασκευή του. Συνηθισμένη τακτική εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια.

432985

Ο κάμπος του κηφισού ποταμού

432986

Η βατή συνέχεια του δρόμου προς τον Άγιο Βλάσιο

432987

Ο Άγιος Βλάσιος χαμηλά

432988

billy84
17/12/2021, 17:54
Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν ερείπια πύργου. Όπως είπα και πριν, χαμηλά θα δείτε μεγάλες πέτρες προφανώς απο παλιότερη εποχή και απο πάνω μικρότερες πέτρες με το κλασσικό συγκολλητικό υλικό που συναντάμε σε όλους τους πύργους απο την εποχή της Φραγκοκρατίας.

432989

Απο εκεί συνέχισα μέχρι το χωριό του Αγίου Βλασίου

https://www.youtube.com/watch?v=8NBfM9_mexI

billy84
17/12/2021, 17:56
Και μετά είπα να μπω και λίγο Φθιώτιδα μιας και είχα χρόνο. Στόχος μου μια εκπληκτική διαδρομή στη νοτιοανατολική πλευρά του Καλλιδρόμου και πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Σβαρνιά. Σύντομα λοιπόν έφτασα στην Ελάτεια και στη θέση Αλωνάκι Πλατάνια

432990

Απο εκεί συνέχισα χωμάτινα μέχρι το μνημείο μαχης Βασιλικών.

https://www.youtube.com/watch?v=2Fo4moBUxg8

Ανεβαίνοντας τα σύννεφα που κάλυπταν ένα μέρος του Παρνασσού μου χάρισαν μια μοναδική στιγμή

432991

Μνημείο μάχης Βασιλικών

432992

432993

432994

Συνοψίζοντας, 2.300 άνδρες πολέμησαν εναντίον 7.000 Οθωμανών(μερικοί απο αυτούς έφιπποι) και νίκησαν τρέποντας τους σε φυγή. Απώλειες 10 νεκροί, 30 τραυματίες για τους Έλληνες 1.000 νεκροί και τραυματίες, 800 άλογα, 2 πυροβόλα και 18 σημαίες για τους Οθωμανούς. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν αληθεύουν. Σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε μια απο τις σημαντικότερες μάχες για την ελευθερία αυτου του τόπου και πάντα ήμασταν λίγοι εναντίον πολλών και άτακτοι εναντίον τακτικού στρατού.

432995

billy84
17/12/2021, 17:57
Απο το μνημείο και μετά η διαδρομή έγινε ακόμα καλύτερη μέσα σε πυκνό δάσος. Ακόμη και σε μερικά ανοίγματα έβλεπα μόνο πράσινο και κανένα δείγμα πολιτισμού. Εντυπωσιακή! Τελικός προορισμός το Ρεγκίνι Φθιώτιδας.

https://www.youtube.com/watch?v=9N1Wo5OySJU

billy84
17/12/2021, 17:58
Απο το Ρεγκίνι συνέχισα ασφάλτινα μέχρι το Μόδι απο μια αξιόλογη διαδρομή που χαρακτηρίζεται ως ''πέρασμα Φοντάνας''.

https://www.youtube.com/watch?v=5kDd0tiNL5g

Απο εκεί επέστρεψα σιγά σιγά χαζεύοντας τα υπέροχα απογευματινά χρώματα του ουρανού

432996

Αυτά που είδα και τις πληροφορίες που διαβάσατε τις χρωστάμε σε αυτήν την τεράστια προσωπικότητα του 2ου αιώνα μ.Χ, τον Παυσανία. Αυτόν τον μυστήριο τύπο που αποφάσισε να ταξιδέψει και να καταγράψει με λεπτομέρεια όσα είδε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.

Χωρίς αυτόν τα ερείπια της Ελλάδας θα ήταν ως επί το πλείστον ένας λαβύρινθος χωρίς ενδείξεις, ένα αίνιγμα χωρίς απάντηση. Όπως είπε για αυτόν ο Τζέιμς Φρέιζερ ο οποίος έκανε μια από τις διάφορες αγγλικές μεταφράσεις του έργου του Παυσανία (Ελλάδος Περιήγησις).

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη διαφορά που έκανε και κάνει ακόμα και σήμερα η ιδέα του να καταγράψει. Θα βλέπαμε αρχαία ερείπια και δε θα βγάζαμε κανένα νόημα.Έτη φωτός μπροστά απο την εποχή του. Απεριόριστος σεβασμός.

432997

Πάντα όρθιοι!:beer:

est
17/12/2021, 18:10
Όμορφες εικόνες, ωραία περιγραφή. Να’σαι καλά Βασίλη να τριγυρνάς!
:beer:

giorgosb
17/12/2021, 19:51
:beer: :beer:

o_gavros
17/12/2021, 20:06
Δυναμίτης!!!
Να΄σαι καλά Μπιλυ να τσουλας!

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
17/12/2021, 21:38
Ωραίος :beer:

billy84
17/12/2021, 22:35
Να είστε καλά παιδιά!:beer:

gaslion
18/12/2021, 05:29
Μπρόβο φιλαράκο!

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
18/12/2021, 06:15
Να είστε καλά παιδιά!:beer:

400αρισες ή ακομα?

bulmont
18/12/2021, 07:24
Δεν υπάρχει περιπτωση μιά Κυριακή να καθήσεις στ αυγά σου;;;;;

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
18/12/2021, 08:51

Αν ήμουν η γυναίκα του θα τον είχα σχολάσει :lol:

billy84
18/12/2021, 12:59
400αρισες ή ακομα?

Οχι εντάξει έχω ακόμα.Ούτε 340.000km!:lol:

Η ζωή τελειώνει σιγά σιγά, οι Κυριακές λιγοστεύουν!:bawl:

Αν ήμουν η γυναίκα του θα τον είχα σχολάσει :lol:

Φίλε δε θα σε είχα παντρευτεί αν γκρίνιαζες για τις Κυριακές!!!!:bawl:

νεοσσός
18/12/2021, 13:13
Θέλω να γράψω το ίδιο, κάθε φορά που βλέπω νέο θέμα του 84ου, αλλά το αφήνω μην παρεξηγηθεί. :lol:

arisrodolivos
18/12/2021, 13:48
Οχι εντάξει έχω ακόμα.Ούτε 340.000km!:lol:

Η ζωή τελειώνει σιγά σιγά, οι Κυριακές λιγοστεύουν!:bawl:

Φίλε δε θα σε είχα παντρευτεί αν γκρίνιαζες για τις Κυριακές!!!!:bawl:

Μπραβο ρε μαγκα,ζαπ δε γινεσαι που λεν και στο χωριο

billy84
18/12/2021, 20:07
Μπραβο ρε μαγκα,ζαπ δε γινεσαι που λεν και στο χωριο

Να είσαι καλά φίλε! :beer:

Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η έκφραση? Δεν την έχω ξανακούσει.

giorgosb
18/12/2021, 20:24
Και στο χωριό μου το έλεγαν αλλά δεν το είχα ψάξει ποτέ..

ζάφτι < μεσαιωνική ελληνική ζάφτι < ζάπτι < τουρκική zapt < αραβική ضَبْط (ḍabṭ)

Εκφράσεις:
(ιδιωματικό) (λαϊκότροπο) κάνω ζάφτι: υποτάσσω, ελέγχω, δαμάζω, επιβάλλομαι

"Πάλευε με τα όλα της η Κλειώ, γιατί, αν και τον Αντώνη τον έκανε εύκολα ζάφτι, τον Γιάννη όμως δύσκολα τον έβαζε κάτω. "

billy84
18/12/2021, 20:47
Και στο χωριό μου το έλεγαν αλλά δεν το είχα ψάξει ποτέ..

ζάφτι < μεσαιωνική ελληνική ζάφτι < ζάπτι < τουρκική zapt < αραβική ضَبْط (ḍabṭ)

Εκφράσεις:
(ιδιωματικό) (λαϊκότροπο) κάνω ζάφτι: υποτάσσω, ελέγχω, δαμάζω, επιβάλλομαι

"Πάλευε με τα όλα της η Κλειώ, γιατί, αν και τον Αντώνη τον έκανε εύκολα ζάφτι, τον Γιάννη όμως δύσκολα τον έβαζε κάτω. "

Ωραιός Γιώργαρε! Ούτε και το ζάφτι έχω ξανακούσει σκέψου. :lol:

Ρε σεις πείτε απο ποιά χωριά είστε. Πάντα ευχαριστιέμαι όταν μου λέει κάποιος που είναι το χωριό του και έχω πάει ή έχω περάσει πολύ κοντά του.

giorgosb
18/12/2021, 21:06
Ρε σεις πείτε απο ποιά χωριά είστε. Πάντα ευχαριστιέμαι όταν μου λέει κάποιος που είναι το χωριό του και έχω πάει ή έχω περάσει πολύ κοντά του.

Ομβριακή, λίγο πριν τον Δομοκό. Αποκλείεται να μην έχεις περάσει από τον δεύτερο.. :p

arisrodolivos
19/12/2021, 00:18
Οπως λεει ο Γιωργος ειναι ιδιωματισμος, ντοπιολαλια , σημαινει δεν ησυχαζεις δεν μαζευεσαι η αλλιως ζαπι.Οσο για πιο χωριο ειμαι,περασες κι απο κει παλιοτερα απ την βορεια πλευρα του Παγγαιου.
Ροδολιβος..Νασαι καλα παντα και να βολταρεις

billy84
19/12/2021, 18:20
Ομβριακή, λίγο πριν τον Δομοκό. Αποκλείεται να μην έχεις περάσει από τον δεύτερο.. :p

Όχι μόνο έχω πάει στην Ομβριακή έχω και ένα φιλο συμφοιτητή που είναι απο εκεί!!!:beer:

Οπως λεει ο Γιωργος ειναι ιδιωματισμος, ντοπιολαλια , σημαινει δεν ησυχαζεις δεν μαζευεσαι η αλλιως ζαπι.Οσο για πιο χωριο ειμαι,περασες κι απο κει παλιοτερα απ την βορεια πλευρα του Παγγαιου.
Ροδολιβος..Νασαι καλα παντα και να βολταρεις

Πω ρε φίλε είσαι τυχερός! Το λάτρεψα αυτό το βουνό!!!! Πάντα όρθιος να είσαι καλά!:beer:

giorgosb
19/12/2021, 18:41
Όχι μόνο έχω πάει στην Ομβριακή έχω και ένα φιλο συμφοιτητή που είναι απο εκεί!!!:beer:

Μικρός που ναι ο κόσμος τελικά..!
:beer: :beer: