View Full Version : Ορεινή Ναυπακτία-Τσακαλάκι (1.710m) 16-1-2022
H ορεινή Ναυπακτία σχεδόν πάντα είναι περιπετειώδης για μένα. Πως να ξεχάσω το έλατο που χρειάστηκε να ''κουρέψω'' για να περάσω απο κάτω του, τα απροσπέλαστα ποτάμια, τα χιόνια και τις λάσπες που μου έβαζαν πάντα δύσκολα...
Αυτή τη φορά στη λίστα προστέθηκε και κάτι που δε θα μπορούσα να φανταστώ, να έχει πέσει δηλαδή κεντρικός ασφαλτόδρομος που ενώνει δύο γνωστά χωριά και να μην υπάρχει προσπελάσιμη εναλλακτική οδός χωρίς να χρειάζεται να περάσεις απο χωματόδρομους με πάγους ή να κάνεις έναν τεράστιο κύκλο.
Αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες βέβαια πάντα θα είναι το αλατοπίπερο σε μια εξόρμηση περιπέτειας. Το να τολμήσεις να πας μέσα Γενάρη στην Ορεινή Ναυπακτία είναι απο μόνο του περιπετειώδες. Αν καταφέρεις να βγεις αλώβητος περνώντας απο χιλιόμετρα παγετού ολοκλήρωσες επιτυχημένα μια περιπέτεια. Δε βάζω καν στο μενού χωματόδρομους ή πεζοπορίες γιατί το πράγμα πάει προς το extreme μετά. Αυτός είναι ένας απο τους λόγους που δεν πέτυχα μηχανάκι ούτε για δείγμα εκείνη τη μέρα.
Με συνοπτικές διαδικασίες έφτασα απο τη Ναύπακτο στη Λιμνίτσα. Ήδη μέχρι εκεί σε κάθε σκιερό σημείο υπήρχε παγετός οπότε ο ρυθμός ήταν πολύ χαλαρός. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
433584
Τουλάχιστον όπου υπήρχε ήλιος κάλυπτα λίγο ταχύτερα την απόσταση. Τελικώς έφτασα στην Άνω Χώρα.
https://www.youtube.com/watch?v=fkoeWxZeBxk
Χαμηλά η Άνω Χώρα
433585
Στόχος μου ήταν αρχικά ο Αρδίνης. Ένα βουνό που βρίσκεται πάνω απο την Αμπελακιώτισσα οπότε κινήθηκα απο τον ασφαλτόδρομο προς τα εκεί. Πολύ σύντομα όμως η πορεία μου τερματίστηκε.
433586
Ο δρόμος έχει πέσει σε απόσταση 500 μέτρων. Εχει υποχωρήσει η πλαγιά.
433587
Μέχρι ένα σημείο ίσως πέρναγα αλλά έχει πέσει και ένα δέντρο που θα έπρεπε πάλι να παρακάμψω απο κάτω
433588
Όταν πλησίασα το δέντρο είδα ότι απλά δεν υπάρχει δρόμος πιο μετά.
433589
Λίγο νωρίτερα είχα δει στα αριστερά έναν ανηφορικό χωματόδρομο. Αμέσως άνοιξα χάρτη να δω μήπως μπορώ να παρακάμψω το διαλυμένο κομμάτι και να βγω παρακάτω. Υπήρχε ένα δαιδαλώδες δίκτυο αμφιβόλου ποιότητας χωματόδρομων που μπέρδευε λίγο την κατάσταση αλλά με λίγη προσπάθεια θα μπορούσα να βγω στον Πόδο και απο εκεί στην Αμπελακιώτισσα. Όφειλα να δοκιμάσω γιατί δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Δεν τα κατάφερα και γύρισα πίσω. Παντού είχε πάγο και ειδικά σε σημεία με κλίση δεν ήταν για να παίζω.
https://www.youtube.com/watch?v=J3H6LBzFi8g
Παρολαυτά η διαδρομή είναι απολαυστική. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή με καλύτερο καιρό.
433590
433591
Είχα χάσει αρκετό χρόνο. Η επόμενη επιλογή ήταν να πάω απο την Άνω Χώρα στα Κρυονέρια. Να κατέβω δηλαδή στη λίμνη του Εύηνου και απο εκεί να ανέβω απο Περδικόβρυση στο διάσελο μεταξύ Τσεκούρας και Αρδίνη. Αυτός ο δρόμος καταλήγει απο βόρεια στην Αμπελακιώτισσα. Το πρόβλημα όμως πάντα είναι οι βόρειες πλευρές των βουνών που κρατάνε πάντα περισσότερο χιόνι και πάγο. Άγνωστό το αν μπορούσα τελικά να καταφέρω να φτάσω καν κοντά στο βουνό.
https://www.youtube.com/watch?v=3ORT8A5HITo
Πέρασα και κάποια δύσκολα σημεία χωρίς παρατράγουδα αλλά στο διάσελο τα όνειρά μου για επιτυχημένη ανάβαση τερματίστηκαν.
433592
Απο εκεί απείχα 2 χιλιόμετρα κατάβασης μέχρι τα Κρυονέρια όμως οι κυνηγοί που ήταν εκεί με απέτρεψαν να δοκιμάσω να κατέβω καθώς είχε πιάσει πάγο-κρύσταλλο στα σκιερά απο χιόνι που έλιωσε την προηγούμενη μέρα και ξαναπάγωσε. Οι κυνηγοί ως συνήθως ήταν απορημένοι με έναν μοναχικό αναβάτη σε αντίξοες συνθήκες και απομονωμένα μέρη. Όταν άκουσαν και απο που ξεκίνησα απόρησαν ακόμα περισσότερο αλλά γούσταραν τη φάση. :D
433593
Η εξόρμηση είχε αποτύχει και ήμουν απογοητευμένος. Εντάξει προφανώς τα μέρη εκεί είναι μαγικά και ποτέ δεν είσαι χαμένος όμως είχα έναν στόχο ξεκινώντας. Δεν ξεκίνησα να πάω στη Ναυπακτία τέτοια εποχή για περιπλάνηση. Παρολαυτά υπήρχαν κάποιες χωμάτινες διαδρομές που ήθελα να κάνω συνδυαζόμενες με μοναστήρια. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να κατεβαίνω σιγα σιγά προς τα κάτω και μετά θα πήγαινα σε ένα μοναστήρι προς τα δυτικά.
Έφτασα στο χωριό Κεντρική και συνέχισα χωμάτινα με δυτική κατέυθυνση όμως προς μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν στις παρυφές του όρους Τσακαλάκι το οποίο αποτελούσε επίσης στόχο μου λόγω του ότι με ύψος 1710m εντάσσεται στη λίστα των 200ων ψηλότερων βουνών στην Ελλάδα. Η διαδρομή ήταν καταπληκτική και τραβερσάριζε το βουνό.
https://www.youtube.com/watch?v=eTZPaRvh-oY
Εδώ σταμάτησα για να κάνω υπολογισμούς. Η ώρα είχε πάει 14.00 και έπρεπε να τα βάλω κάτω και να δω αν προλαβαίνω γιατί δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να οδηγήσω χωρίς φως μέχρι τη Ναύπακτο με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Τα νούμερα μου έβγαιναν αν δεν υπήρχαν αστάθμητοι παράγοντες στο βουνό, αυτό δε μπορούσα να το γνωρίζω φυσικά οπότε ξεκίνησα να ανεβαίνω.
433594
Τσέκαρα αυτόν τον δρόμο για επόμενη φορά που θα βρεθώ εδώ κοντά
433595
Δεξιά πάει για Πόδο και ευθεία για Λεπτοκαρυά. Απο εκεί επέστρεψα για Ναύπακτο.
433596
Έχοντας μπει σε δασωμένο κομμάτι. Δεν έχω καταλάβει τι παίζει με αυτά τα εικονοστάσια στη μέση του πουθενά.
433597
Φανταστικό δάσος με γιγάντια δέντρα!
433598
433599
Πολύ μεγάλη κλίση.
433600
Αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για την ομορφιά που υπάρχει εδώ.
433601
433602
Στα σκιερά κομμάτια έχει απομεινει λίγο χιόνι
433603
Κερδίζοντας σιγά σιγά ύψος.
433604
433605
Πλησιάζοντας στα αλπικά κομμάτια.
433606
Απο αυτό το ύψος διακρίνεται και ένα μικρό κομμάτι θάλασσας στο βάθος.
433607
Μακριά αχνοφαίνεται η λίμνη Τριχωνίδα.
433608
Η κλίση εξομαλύνεται σε αυτό το κομμάτι του βουνού και όπως είναι λογικό εδώ κρατάει και περισσότερο χιόνι.
433609
Όταν τα σύννεφα, το χιόνι, το γαλανό του ουρανού, ο ήλιος και τα βουνά στον ορίζοντα συνεργάζονται για να χαρίσουν μια μαγική εικόνα.
433610
Σε επαφή με τον ορεινό όγκο της κορυφής. Πως μια σχεδόν αποτυχημένη εξόρμηση εξελίσσεται κορυφαίες που έχω κάνει.
433611
Αν απλώς προσπέρναγα το βουνό απο τον χωματόδρομο δε θα έβλεπα τίποτα απο αυτά. Απίστευτο.
433612
Απο μια πλευρά υπάρχει ένα σύννεφο που σκεπάζει τα πάντα.
433613
Πλησιάζω την κορυφογραμμή. Το σύννεφο παραμένει απο τη δεξιά πλευρά σαν να υπάρχει ένα αόρατο τείχος μπροστά του.
433614
Απο την άλλη πλευρά η ορατότητα είναι εξαιρετική. Οι εικόνες μαγικές.
433615
Η κορυφή απέχει μερικά μέτρα πλέον.
433616
Απολαύστε εικόνες
https://www.youtube.com/watch?v=E8I_tCZhetQ
Μπροστά αριστερά βρίσκεται ο Αρδίνης που ήθελα να ανέβω και στα δεξιά του η Τσεκούρα. Χαμηλά διακρίνεται η Αμπελακιώτισσα που δεν έφτασα ποτέ. Φαίνονται χαμηλότερα αυτά τα βουνά αλλά ειναι σχεδόν ισουψή. Μπερδεύει πολύ το μάτι.
433617
Εδώ διακρίνεται καλά το πως οι βόρειες πλευρές του βουνού έχουν πάντα περισσότερο χιόνι.
433618
Θα μπορούσε να είναι εικόνα απο ταινία επιστημονικής φαντασίας...
433619
433620
433621
Μία ώρα νωρίτερα δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ την κατάληξη αυτής της εξόρμησης.
433622
Απο το Τσακαλάκι συνέχισα προς Λεπτοκαρυά-Παλαιόπυργο και απο εκεί βγήκα στη Ναύπακτο
https://www.youtube.com/watch?v=7GppDrhNA1I
Απο εκεί πέρασα απέναντι και επέστρεψα. Μάλιστα επειδή είχε ακόμα λίγο φως κινήθηκα στο επαρχιακό παραλιακό κομμάτι που πάντα προτιμώ μετά το Αίγιο.
433623
Η εξόρμηση αυτή μου θύμισε τον τελικό Champions League του 1999 όπου η Μάντσεστερ ενώ έχανε απο τη Μπάγιερ 1-0 μέχρι σχεδόν το 90΄ και όλοι είχαν πιστέψει ότι το κύπελλο θα πάει στους Γερμανούς, ξαφνικά τους πέταξε δύο γκολ και τέζα ο καμπούρης!:lol:
Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωσή μου. Εκεί που ήμουν εγκλωβισμένος και δε μπορούσα καν να φτάσω κοντά στον αρχικό στόχο, με κάποιον μεταφυσικό τρόπο βρέθηκα σε ένα άλλο βουνό και είδα εικόνες που δεν υπήρχε περίπτωση να δω με κάποιον άλλο τρόπο. Επιπρόσθετα πέτυχα έναν ακόμη στόχο μου οπότε η κατάσταση έγινε win-win.
Πάντα όρθιοι!:beer:
Απίστευτες εικόνες για άλλη μια φορά !
Να είστε καλά παιδιά! Όντως ήταν απίστευτα!:beer:
Vassilis
22/01/2022, 03:54
Φοβερός, μπράβο!!!
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
22/01/2022, 07:56
Μπράβο ρε φίλε! Τρομερές εικόνες! Ωραία περιγραφή! Ενα απο τα βίντεο πού είδα ήταν όντως απολαυστικό!
Όσο αφορά τους κυνηγούς! Μη νομίζεις ότι πολυγουσταρουν που σε βλέπουν εκεί! Τους χαλάς τη δουλειά τους! Πότε δε μας γουσταρανε στο βουνό! Όπως και οι πεζοποροι!Ο καθένας με τα δικιά του!
Το εικονοστάσι στη μέση του πουθενά δείχνει ότι σε εκείνο το σημείο έχει σκοτωθεί κάποιος! Τουλάχιστον έτσι είναι εδώ στη Κρήτη!
George_M.
22/01/2022, 08:49
διαβαζω σταθερα καθε νεα σου εξορμηση παρα το γεγονος οτι δεν σχολιαζω συχνα.. διοτι φιλαρακι τι να σου γραψω...? μας καταντησες γραφικους :cry: με τις απιθανες εξορμησεις σου!:a23:
καθε φορα κανεις κ κατι διαφορετικο,πιο ζορικο απο την προηγουμενη,πιο παρατολμο :eyepop:αλλα κ πιο απολαυστικο συναμα:a012:
εχεις αποκτησει πολυ δυνατη γνωση κ εμπειρια τοσο στην αναγνωση του καθε τοπου,βουνου,καθως κ του καιρου,του χρονου αλλα κ της οδηγησης σε τεραιν που δυσκολα θα σε ακολουθησει κανεις....
ευχομαι κ το 2022 να σου δωσει εξισου δυνατες σαν αυτην περιηγησεις!!:beer:
τι έκανες πάλι ρε παλικάρι...Μπράβο!
Μπράβο ρε φίλε! Τρομερές εικόνες! Ωραία περιγραφή! Ενα απο τα βίντεο πού είδα ήταν όντως απολαυστικό!
Όσο αφορά τους κυνηγούς! Μη νομίζεις ότι πολυγουσταρουν που σε βλέπουν εκεί! Τους χαλάς τη δουλειά τους! Πότε δε μας γουσταρανε στο βουνό! Όπως και οι πεζοποροι!Ο καθένας με τα δικιά του!
Το εικονοστάσι στη μέση του πουθενά δείχνει ότι σε εκείνο το σημείο έχει σκοτωθεί κάποιος! Τουλάχιστον έτσι είναι εδώ στη Κρήτη!
Πω ρε φίλε μακάβριο δηλαδή το εικονοστάσι στη μέση του πουθενά. Ποιος ξέρει τι να έγινε...
Για τους κυνηγούς σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω ότι ίσως το βλέπουν έτσι. Οι συγκεκριμένοι πάντως ήταν φιλικότατοι.
Σε ευχαριστώ αδερφέ!:beer:
διαβαζω σταθερα καθε νεα σου εξορμηση παρα το γεγονος οτι δεν σχολιαζω συχνα.. διοτι φιλαρακι τι να σου γραψω...? μας καταντησες γραφικους :cry: με τις απιθανες εξορμησεις σου!:a23:
καθε φορα κανεις κ κατι διαφορετικο,πιο ζορικο απο την προηγουμενη,πιο παρατολμο :eyepop:αλλα κ πιο απολαυστικο συναμα:a012:
εχεις αποκτησει πολυ δυνατη γνωση κ εμπειρια τοσο στην αναγνωση του καθε τοπου,βουνου,καθως κ του καιρου,του χρονου αλλα κ της οδηγησης σε τεραιν που δυσκολα θα σε ακολουθησει κανεις....
ευχομαι κ το 2022 να σου δωσει εξισου δυνατες σαν αυτην περιηγησεις!!:beer:
Να είσαι καλά Γιώργαρε! Αμα δε με διάβαζες και εσύ που έχεις την ίδια τρέλα και αγάπη για τα βουνά θα έπρεπε να ανησυχήσουμε μετά! :beer:
τι έκανες πάλι ρε παλικάρι...Μπράβο!
Γεια σου Κωστάρα!:beer:
alexis72
22/01/2022, 12:26
συμπερασμα , o billy ΔΕΝ καταλαβαινει απο χιονια παγους καταιγιδες κλπ,
ελπιζω να πηγες στο μοναστηρι εξω απο την αμπελακιωτισσα για ζεστο καφεδακι η τσαγακι ,
κ παλι ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΜΠΡΑΒΟ billy για την τρελα κ το θαρρος σου με τετοιον καιρο να ταξιδευεις :beer:
συμπερασμα , o billy ΔΕΝ καταλαβαινει απο χιονια παγους καταιγιδες κλπ,
ελπιζω να πηγες στο μοναστηρι εξω απο την αμπελακιωτισσα για ζεστο καφεδακι η τσαγακι ,
κ παλι ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΜΠΡΑΒΟ billy για την τρελα κ το θαρρος σου με τετοιον καιρο να ταξιδευεις :beer:
Να είσαι καλά φίλε! Δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να φτάσω στην Αμπελακιώτισσα γιατί ο δρόμος απο Άνω Χώρα έχει πέσει. Απο τη βόρεια πλευρά είχε φουλ πάγο. Την επόμενη φορά όμως θα πάω και στο μοναστήρι!:beer: