PDA

View Full Version : Ίταμος-Πύργος Ευρυτανίας (1.626m) 5-2-2022

billy84
11/02/2022, 14:21
Λένε ότι όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει. Και ποιός είμαι εγώ που θα εξαιρεθώ απο αυτή τη λαϊκή ρήση? Θα πει κάποιος, εφόσον γελάει μήπως είναι προτιμότερο να μην κάνεις καθόλου σχέδια? Όχι φυσικά. Αν δεν κάνεις σχέδια πως θα πετύχεις αυτό που θες? Ποιά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των αστάθμητων παραγόντων λοιπόν?

Πιστεύω πως είναι τα δευτερεύοντα σχέδια. Δηλαδή αν δω τα δύσκολα να μπορώ να έχω ένα plan B,C,E ώστε να μη βρεθώ να περιπλανιέμαι άσκοπα και να καίω βενζίνη με 1,90 πλέον παρακαλώ!!!

Έτσι, σχεδόν πάντα πριν απο κάθε εξόρμηση μελετάω πιθανούς ελιγμούς σε περίπτωση που δε μου βγει το αρχικό πλάνο. Θα πετυχαίνει για πάντα? Σίγουρα όχι. Πρέπει να με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή? Σαφέστατα όχι.

Ο Ίταμος είναι ένα βουνό νότια της λίμνης Πλαστήρα. Αρκετά χαμηλό στη λίστα με ύψος που μόλις ξεπερνάει τα 1500m. Όταν βέβαια οι συνθήκες είναι δύσκολες το ύψος ενός βουνού είναι αδιάφορο. Ήταν ο αρχικός μου στόχος όμως δεν υπολόγισα την ποσότητα χιονιού που είχε ρίξει εκεί οπότε το μέλλον μου ήταν προδιαγεγραμμένο.

Ο Ίταμος στο βάθος. Δείχνει να έχει παντού χιόνι και ας το κρύβουν τα δέντρα.

434007

Τον δρόμο τον είχαν ανοίξει αλλά είχε ρίξει τεράστιες ποσότητες χιονιού στα 1000m υψόμετρο

434008

Ως εκ τούτου η προσέγγιση που υπολόγιζα μέσω ενός χωματόδρομου στη νότια πλευρά είχε πάει περίπατο. Ανοιχτοί ήταν μόνο οι κεντρικοί δρόμοι ενώ τους παρακείμενους χωματόδρομους με δυσκολία μπορούσε να τους διακρίνει κανείς. Άφησα το μηχανάκι στη διασταύρωση για τη βρύση και τον οικισμό του Ιτάμου ώστε να πάω μέχρι εκεί με τα πόδια και να αξιολογήσω την κατάσταση. Τα δεδομένα δεν ήταν με το μέρος μου.

434009

Συνεχίζοντας το δρομάκι για τον οικισμό.

434010

434011

Φανταστικό κατάφυτο βουνό

434012

434013

Ένα κάτι σαν καταφύγιο σκεπασμένο απο χιόνι

434014

Λίγο πριν τον οικισμό του Ιτάμου. Το χιόνι εκτός του χωματόδρομου είναι πάρα πολύ ενώ η απόσταση απο την κορυφή αρκετή απο αυτό το σημείο και χωρίς κάποιο σηματοδοτημένο μονοπάτι. Εκτός του χωματόδρομου το χιόνι έφτανε πάνω απο το γόνατο οπότε δεν άξιζε να δοκιμάσω να προσεγγίσω την κορυφή απο τόσο μεγάλη απόσταση.

434015

Η εξόρμηση στον Ίταμο είχε αποτύχει. Έπρεπε να σκεφτώ τι εναλλακτικές υπήρχαν. Σκέφτηκα τον Πύργο στην Ευρυτανία αλλά με αμφίβολη προσέγγιση(λόγω εποχής) απο Ρεντίνα-Φουρνά. Αμέσως κατέβηκα στο Καλλίθηρο και απο εκεί πήγα στον Κέδρο. Στην αρχή του βίντεο θα δείτε μερικά αποσπάματα απο τον Ίταμο και το πόσο χιόνι είχε ρίξει εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=Qs8N_9P3VDA

billy84
11/02/2022, 14:22
Απο τον Κέδρο συνέχισα για τα λουτρά Σμοκόβου και απο εκεί ξεκίνησε η ανάβαση για τη Ρεντίνα. Απο ένα σημείο και πάνω έκαναν την εμφάνισή τους τα χιόνια καθώς η διαδρομή κοντά στη Ρεντίνα ανέβηκε πάνω απο τα 800m ύψος. Ο δρόμος είχε ανοιχτεί απο γκρέιντερ. Πρώτη φορά έκανα τη συγκεκριμένη διαδρομή με τόσα χιόνια τριγύρω και ήταν πραγματικά μαγική. Στην αρχή η διαδρομή κινείται παράλληλα με τον ποταμό Σοφαδίτη απο τον οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη Σμοκόβου.

https://www.youtube.com/watch?v=JBJ39KFMhUU&t=7s

billy84
11/02/2022, 14:24
Απο τη Ρεντίνα τα πράγματα δυσκόλεψαν καθώς οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας δημιουργούν πάγο-κρούστα στο δρόμο. Το χιόνι που έχει μαζευτεί στα πλάγια τη μέρα λιώνει και τη νύχτα παγώνει.

https://www.youtube.com/watch?v=xK7Vn-a8wLg

Πολλά δύσκολα σημεία στη διαδρομή. Σε χωματόδρομο δεν είχα μπει καθόλου όμως νομίζω τα επίπεδα περιπέτειας είχαν ανέβει κατακόρυφα υπό αυτές τις συνθήκες.

434016

434017

billy84
11/02/2022, 14:24
Απο Φουρνά κατέβηκα Παλαιόκαστρο και Άγιο Γεώργιο για να βγω στο δρόμο για Καρπενήσι. Η διαδρομή που επέλεξα κόστισε χρόνο σαφώς αλλά μου χάρισε πανέμορφες εικόνες.

https://www.youtube.com/watch?v=ysXdjhVuumc

billy84
11/02/2022, 14:27
Στη Ράχη Τυμφρηστού έφτασα εύκολα όμως είχα μια ανησυχία για το τι θα συναντήσω στο δρόμο για Κρίκελλο καθώς η συγκεκριμένη διαδρομή κινείται σε υψόμετρο 1400m. Είχε ανοιχτεί φυσικα αλλά είχε αρκετά δύσκολα σημεία με πάγο και ήθελε προσοχή. Μετά απο 15 λεπτά ο δρόμος διασχίζει το όρος Πύργος. Ένας που κινείται απο το Καρπενήσι με προορισμό το Κρίκελλο ούτε που αντιλαμβάνεται ότι διασχίζει ένα αυτόνομο βουνό. Απο την κορυφή όμως το τοπίο ξεκαθαρίζει.

https://www.youtube.com/watch?v=9AD9ilCzlp4

Στην κορυφή του βουνού υπάρχουν κεραίες εκπομπής. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχει κάθετος χωματόδρομος που τις προσεγγίζει. Κουίζ: βρείτε τον δρόμο με τόσο χιόνι

434018

Συνέχεια στον χιονισμένο χωματόδρομο. Βουλιάζω αρκετά

434019

Οι εικόνες είναι φανταστικές!

434020

434021

billy84
11/02/2022, 14:31
Εδώ αποφασίζω να βγω εκτός δρόμου. Για να μπω μέσα στο δάσος και να κόψω δρόμο.

434022

Πλησιάζοντας

434023

Αυτές οι εικόνες μένουν...

434024

Θα σας φανεί αστείο αλλά μέχρι εδώ μπορούσα να φτάσω. Βούλιαζα μέχρι τους ώμους σε μερικά σημεία.

434025

Έτσι λοιπόν γύρισα πίσω και ξαναβγήκα στον χωματόδρομο για να καταφέρω να φτάσω στην κορυφή. Φανταστείτε πόσο χιόνι είχε ρίξει που δε μπορούσα να παω απο όπου ήθελα. Κάποια στιγμή σε ένα άνοιγμα διέκρινα την Καλιακούδα στα δεξιά

434026

Κοντά στην κορυφή.

434027

Χωρίς να το καταλάβω δημιούργησα ένα τριγωνο στο χιονισμένο τεραίν.

434028

Η κορυφή με τις εγκαταστάσεις της δεν άργησε να έρθει.

434029

434030

billy84
11/02/2022, 14:35
Παρόλο που είναι ένα βουνό χωρίς ορειβατικό ενδιαφέρον, τα πάντα ήταν διαφορετικά. Το χιόνι έδωσε το κάτι παραπάνω ενώ η θέα απο εκεί πάνω ήταν απίστευτη. Άχαστο στοίχημα οποιοδήποτε βουνό της Ευρυτανίας. Όπου και να ανέβεις ειδικά τέτοια εποχή είναι αδύνατον να γλιτώσεις τα μάγια που θα σου κάνει.

434031

Απο εκείνη την πλευρά βρίσκεται η Τσούμα που είχα ανέβει πέρισυ.

434032

434033

https://www.youtube.com/watch?v=wvkOJ95l_NQ

Απο το πουθενά και υπό περιπετειώδεις συνθήκες βγήκε μια ωραία εξόρμηση. Ο Πυθαγόρας έλεγε ''άσε τους μεγάλους δρόμους και πάρε τα στενά''. Για πάρα πολλά χρόνια αγνοούσα τον στενό χωματόδρομο που ανεβαίνει στον Πύργο. Δεν τον είχα προσέξει καν. Έφτασε η ώρα που πήγα για να τον βρω αλλά και πάλι λόγω χιονιού δε φαινόταν.

Λίγα μέτρα παραπάνω όμως βρίσκεται η κορυφή που προσφέρει μια τρομερή εμπειρία. Έχω ξεχάσει ήδη τα τσιμεντένια και σιδερένια τερατουργήματα που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της και έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου η θέα αλλά και οι αναμνήσεις κοιτώντας τα βουνά τριγύρω που είχα ανέβει στο παρελθόν.

Πάντα όρθιοι!:beer:

OldMan
11/02/2022, 14:45
'Ασχημα εχουμε μπλεξει με αυτον τον φουστη..:D

(θα μας τα κλεισει τα σπιτια, αργα ή γρηγορα..)

DoctoR_k6
11/02/2022, 15:19
:beer::beer::beer:

Ωραιος ο Βασιλης.
Απορω στα ποσα ε/λτ θα σταματησεις τις εξορμησεις. :bawl:

azar41
11/02/2022, 18:16
Δεν έχεις σταματημό και καλά κάνεις!
Η αλήθεια είναι οτι χορτάσαμε χιονάκι φέτος,ακόμα και εδώ στα νότια τα βουνά είναι γεμάτα,όπως πρέπει τέτοια εποχή.
Όλες οι φωτό υπέροχες αλλά αυτή με την Καλιακούδα και τον συννεφιασμένο ουρανό,τα σπάει!
Καλή συνέχεια,καλές αναβάσεις!

gaslion
12/02/2022, 07:39
Ωραίος φιλαράκο!

billy84
12/02/2022, 11:43
'Ασχημα εχουμε μπλεξει με αυτον τον φουστη..:D

(θα μας τα κλεισει τα σπιτια, αργα ή γρηγορα..)

https://www.youtube.com/watch?v=G2TsVtFuVyw

:bawl::beer:

:beer::beer::beer:

Ωραιος ο Βασιλης.
Απορω στα ποσα ε/λτ θα σταματησεις τις εξορμησεις. :bawl:

Αμα σου πω ότι κάθομαι κανα τέταρτο τώρα και προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει το ε/λτ και δε μου έρχεται με τίποτα θα με κράξεις?:lol:

Δεν έχεις σταματημό και καλά κάνεις!
Η αλήθεια είναι οτι χορτάσαμε χιονάκι φέτος,ακόμα και εδώ στα νότια τα βουνά είναι γεμάτα,όπως πρέπει τέτοια εποχή.
Όλες οι φωτό υπέροχες αλλά αυτή με την Καλιακούδα και τον συννεφιασμένο ουρανό,τα σπάει!
Καλή συνέχεια,καλές αναβάσεις!

Ομολογουμένως βαρύς χειμώνας. Αναρωτιέμαι πόσο αργά θα λιώσουν οι χιονούρες στα βόρεια βουνά γιατί έχω βαρύ πρόγραμμα μόλις ανοίξει ο καιρός! :lol:

Πάντα όρθιος φίλε να είσαι καλά!:beer:

Ωραίος φιλαράκο!

Να είσαι καλά αδερφέ!:beer:

νεοσσός
12/02/2022, 12:34
Αμα σου πω ότι κάθομαι κανα τέταρτο τώρα και προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει το ε/λτ και δε μου έρχεται με τίποτα θα με κράξεις?:lol:
€/L. Κόστος βενζίνης ανά λίτρο. Φυσικά και δεν πάει το μυαλό σου, αφού δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα με τόσο οικονομικό μοτοσακό που οδηγείς.

Η βενζίνη είναι σε τιμές ρεκόρ. Πρόσφατα έβαλα με 1,86€/L, πρώτη φορά φορά στη ζωή μου τόσο μεγάλη τιμή.

Ωραία ασπριδερή διαδρομή! Χορτάσαμε χιόνι φέτος. :)

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
12/02/2022, 13:55
Ωραίος Βασίλη! Πάντα όρθιος :beer:

billy84
12/02/2022, 17:36
€/L. Κόστος βενζίνης ανά λίτρο. Φυσικά και δεν πάει το μυαλό σου, αφού δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα με τόσο οικονομικό μοτοσακό που οδηγείς.

Η βενζίνη είναι σε τιμές ρεκόρ. Πρόσφατα έβαλα με 1,86€/L, πρώτη φορά φορά στη ζωή μου τόσο μεγάλη τιμή.

Ωραία ασπριδερή διαδρομή! Χορτάσαμε χιόνι φέτος. :)

ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ευρώ ανα λίτρο!:bawl: Είχα στο μυαλό μου κάτι τελείως διαφορετικό και είχα βραχυκυκλώσει!

Η κατάσταση πράγματι πάει να γίνει τραγική. Τα NC θα γίνουν ανάρπαστα μου φαίνεται!:D

Το σημαντικότερο απο όλα κατά τη γνώμη μου δεν είναι η βενζίνη πάντως αλλά η ανύπαρκτη συντήρηση σε αυτό το μοτέρ.

Ωραίος Βασίλη! Πάντα όρθιος :beer:

Και εσύ φίλε να είσαι καλά!:beer: