View Full Version : Αρμενία (1.769m)-Σπηλιές Νεμέας 10-4-2022
Ένας μεγάλος ορεινός κύκλος τελείωσε στην Πελοπόννησο την περασμένη Κυριακή. Η Αρμενία, ένα άγριο βουνό με υψόμετρο 1769m ήταν το τελευταίο που είχε απομείνει στη λίστα των 200ων ψηλότερων βουνών της Ελλάδας.
31 βουνά που βρίσκονται στην Πελοπόννησο ανήκουν σε αυτή τη μακριά λίστα με το χαμηλότερο να έχει ύψος 1492m (Τούρλα Αρτεμισίου) και το ψηλότερο 2405m (Ταϋγετος). Το ορεινό ταξίδι μου στην Πελοπόννησο ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2015 και τελείωσε στις 10 Απρίλη 6.5 χρόνια μετά. Σίγουρα θα συνεχίσω να ανεβαίνω σε κάποια βουνά στην περιοχή, απλώς δε θα αποτελούν κομμάτι ενός συγκεκριμένου-στοχευμένου εγχειρήματος.
Μιας και το συγκεκριμένο βουνό ήταν κοντά, είχα χρόνο να το προσεγγίσω μέσω του Φαρμακά που δεν είχα καταφέρει να ολοκληρώσω τη διαδρομή λίγους μήνες πριν λόγω χιονιού. Έτσι λοιπόν βρέθηκα στην Τσιρίστρα, κοντά στη Στέρνα και ανέβηκα μια χωμάτινη διαδρομή μέχρι τα ψηλά του βουνού. Η συγκεκριμένη διαδρομή που περνάει απο το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου δε φαίνεται να χρησιμοποιείται οπότε είχε μερικές δυσκολίες σε κάποια σημεία. Ήταν όμως απολαυστική.
https://www.youtube.com/watch?v=EygE3XiYJVg
Απο την τοποθεσία Κακά Τσιρούπια που σταμάτησα, συνέχισα τη διαδρομή η οποία με οδήγησε στο ξωκλήσι της Αγίας Άννας. Απο εκεί είχα οπτική επαφή με το οροπέδιο της Σκοτεινής.
https://www.youtube.com/watch?v=uB-c5YwXvIU
Απο την Αγία Άννα κατέβηκα το βουνό μέχρι τη Σκοτεινή καλύπτοντας έτσι μια απόσταση 27 χωμάτινων απολαυστικών χιλιομέτρων.
https://www.youtube.com/watch?v=2nJjhwQsI-k
Απο τη Σκοτεινή σύντομα έφτασα στην Αλέα και λίγο μετά μπήκα στον χωματόδρομο που ανεβαίνει στο όρος Τραχύ. Εκεί με περίμενε μια έκπληξη. :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=NUZ5QTwUjTY
Το 1ο μέρος της διαδρομής μέχρι το πεσμένο δέντρο.
https://www.youtube.com/watch?v=JgRCelssC7k
Ο βαρύς χειμώνας δημιουργεί απρόβλεπτες καταστάσεις στα βουνά. Την έχω κάνει τη διαδρομή στο παρελθόν και ήταν καθαρή όμως τα δεδομένα πλέον ήταν διαφορετικά.
435223
Χαμηλά η Αλέα
435224
Για καλή μου τύχη το δέντρο είχε πέσει κάπως πλάγια και δεν έκλεινε το δρόμο ο κύριος κορμός που θα ήταν αδύνατο να κοπεί. Υπήρχαν κάποια μεγάλα κλαδιά όμως που εμπόδιζαν και το δέντρο ήταν φρέσκο που σήμαινε πως τα κλαδιά θα ήταν πιο δύσκολο να πριονιστούν. Τα κλαδιά σε ένα φρέσκο δέντρο είναι πάντα πιο μαλακά και ευλύγιστα όμως κόβονται πιο δύσκολα απο ένα ξερό-νεκρό δέντρο που τα κλαδιά του δείχνουν σκληρά και άκαμπτα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον άνθρωπο, όταν γεννιέται είναι ''μαλακός'' και εύκαμπτος αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι θα ζήσει, όταν πλησιάζει στο τέλος του έχει σκλυρήνει απο τη ζωή, είναι άκαμπτος και βρίσκεται κοντά στο θάνατό του. Φιλοσοφική αναζήτηση του ήρωα του Ταρκόφσκι στο Stalker (όποιος δεν έχει δει την ταινία επιβάλλεται να τη δει).
Έτσι λοιπόν με το μικρό πολυεργαλείο πριόνισα ένα χοντρό κλαδί, Όμως κοντά στη μέση ήταν πολύ ισχυρό και αργούσα.
435225
Το είχα αποδυναμώσει όμως οπότε θα ήταν αδύνατο να αντέξει τα 100 κιλά μου οπότε μόλις ανέβηκα πάνω του ξεχείλωσε
435226
Το κλαδί ήταν αρκετά χοντρό για να κοπεί με ένα μικρό πολυεργαλείο, όμως έγινε δουλίτσα.
435227
Πλέον μπορούσα να περάσω άνετα. Μια μικρή περιπέτεια ολοκληρώθηκε.
435228
Η συνέχεια ήταν καταπληκτική μέχρι τα αλπικά του Τραχέως.
https://www.youtube.com/watch?v=8DyK1u8ntzw&t=28s
Εδώ ο δρόμος τερματίζει. Ψηλά βρίσκεται η κορυφή του βουνού στο οποίο έχω ήδη ανέβει. Σας ακούω να αναρωτιέστε ''για ποιό λόγο βρίσκεσαι εδώ πάλι ρε μάστορα?'' .Υπομονή, θα εξηγήσω σύντομα.
435229
Στο βάθος ο Σκίαθις
435230
Εχοντας ξεκινήσει την ανάβασή μου.
435231
Μεγάλη δολίνη μπροστά μου
435232
Το Τραχύ είναι όνομα και πράγμα
435233
Απο εδώ μπορώ να διακρίνω την άλλη πλευρά που βρίσκεται το οροπέδιο της Κανδήλας.
435234
Και φυσικά η Αρμενία στο βάθος. Θα τραβερσάρω τις άγριες πλαγιές του Τραχέως και διάφορους ορεινούς όγκους για να φτάσω. Η απόσταση είναι μεγάλη ειδικά για τα δεδομένα βάδισης σε αλπικό άγριο τεραιν.
435235
Τραβερσάροντας και θαυμάζοντας τις άγριες πλαγιές του Τραχέως
435236
435237
Σε μερικά σημεία πέρναγε οριακά
435238
Η θέα δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο απο καταπληκτική.
435239
Χιονούρα που αρνείται να λιώσει παρά την υψηλή θερμοκρασία της εποχής για τα δεδομένα του βουνού.
435240
Έχοντας κάνει μια κυκλική κίνηση ώστε να αποφύγω το Τραχύ διακρίνεται το οροπέδιο της Αλέας
435241
Αυτός ο ορεινός όγκος πρέπει να παρακαμφθεί. Υπάρχει γιδόστρατα ήπιας κλίσης που τραβερσάρει.
435242
Βατό μονοπάτι ήπιας κλίσης
435243
Πίσω μου το εντυπωσιακό Τραχύ απομακρύνεται σιγά σιγά
435244
Εκεί που βρίσκεται ο ιστός βρίσκονται και τα δυσδιάκριτα όρια των δύο βουνών
435246
Συνεχίζοντας στην άγρια κορυφογραμμή
435247
Έχοντας προχωρήσει αρκετά πλέον το Τραχύ έχει καλυφθεί απο σύννεφα ενώ η Αρμενία είναι καθαρή. Το τοπίο γίνεται πλέον ακόμα πιο άγριο.
435249
Μπροστά ο ορεινός όγκος της κορυφής της Αρμενίας. Έχει αρκετά μεγάλο χάσιμο εδώ, όσα μέτρα κατέβω πρέπει να τα ανέβω ξανά απέναντι αλλά το ίδιο και στην επιστροφή.
435250
Έχοντας φτάσει στη βάση της Αρμενίας. Τα βράχια ως συνήθως φαίνονται μικρά όμως θα δείτε στις επόμενες φωτό περί τίνος πρόκειται.
435251
Ανεβαίνοντας ξανά
435252
Υπάρχουν και κάποια ομαλά σημεία ευτυχώς.
435253
Μέχρι να φτάσω ξανά σε πιο άγριο τεραίν
435254
Έχοντας κερδίσει ύψος, στο βάθος τέρμα το Καρούμπαλο, η ψηλότερη κορυφή του Τραχέως στα 1808m.
435255
Τελευταία μέτρα πριν την κορυφή
435256
435257
Φτάνω στην κορυφογραμμή της Αρμενίας και ψάχνω κολωνάκι αλλά δε βλέπω τίποτα. Στη νοητή ευθεία ίσως είναι το ψηλότερο σημείο του βουνού, το μάτι δε μπορεί να αντιληφθεί τέτοιες μικροδιαφορές όμως. Οφείλω να πάω να δω.
435258
Πράγματι απέναντι βρισκόταν η κορυφή. Το κολωνάκι είχε πέσει.
435259
Η συνέχεια της Αρμενίας προς τα νότια
435260
Το Τραχύ ξανά καλυμμένο απο σύννεφα. Εδώ τα πάντα είναι καθαρά.
435261
Εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες είναι το Λύρκειο, δεξιά του το Αρτεμίσιο και ο Κτενιάς.
435262
Η κορυφή ονομάζεται Ανεμόμυλος.
https://www.youtube.com/watch?v=bO1AJfLnM6w
Επιστροφή και κατάβαση του χωματόδρομου. Στάση σε ένα σημείο με θέα να τσιμπήσω κάτι ελαφρύ καθώς το βουνό μου άνοιξε την όρεξη. Έφαγα 4 ώρες non stop, δεν τις λες και λίγες.
435263
Η εξόρμηση δεν είχε τελειώσει, ήθελα να δω απο κοντά κάποιες σπηλιές πάνω απο τη Νεμέα τις οποίες πάντα χάζευα περνώντας απο χαμηλά. Έφτασα λοιπόν στη μονή του Αγίου Αθανασίου, στις παρυφές της Πολυφέγγου, του εντυπωσιακού ορεινού όγκου που ορθώνεται απότομα απο το οροπέδιο.
435264
Απο το μοναστήρι ακολούθησα το μονοπάτι που με ανέβασε στο ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα. Η Άνοιξη ήρθε και το υπενθυμίζει.
435265
Άγιος Τρύφωνας, χτισμένος σε εξαιρετικό σημείο.
435266
Συνεχίζοντας το μονοπάτι που συνεχίζει ψηλότερα προς τις σπηλιές. Θα παρατηρήσετε πολλούς βραχώδεις σχηματισμούς. Το πέτρωμα της Πολυφέγγους είναι κροκαλοπαγές και έχει δεχθεί καρστικοποίηση απο τα νερά που τρέχουν εσωτερικά της.
435267
Θέα προς τον Άγιο Τρύφωνα και όχι μόνο
435268
Σύντομα έφτασα στις εντυπωσιακές σπηλιές και αντιλήφθηκα τι τελικά ήταν αυτό το περίεργο κομμάτι εντός της μεσαίας σπηλιάς που έβλεπα απο χαμηλά και μου φαινόταν σαν απομεινάρι οχύρωσης.
435269
Είναι ένας μεγάλος σταλαγμίτης που έχει δημιουργηθεί μετά απο εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Στην οροφή υπάρχει εμφανής τρύπα απο την οποία στάζει νερό.
435270
Σαν ένα ζευγάρι μάτια (με λίγη φαντασία)!
435271
435272
Εντυπωσιακά γλυπτά απο τον ανώτερο καλλιτέχνη της Γης
435273
Σε αυτή τη σπηλιά αναβλύζει νερό μέσα απο το βράχο στο βάθος
435274
Τι να πει κανείς...
435278
Αριστερότερα υπάρχουν και άλλοι ενδιαφέροντες σχηματισμοί
435275
435276
Η μονή Παναγίας του βράχου χαμηλά χτισμένη στη πλευρά που θυμίζει λίγο Μετέωρα
435277
Επιστροφή στη Νεμέα για λίγο off road ακόμα. Ανέβηκα στον Προφήτη Ηλία ο οποίος μοιάζει με μικρό λόφο καθώς έχει ανύψωση μόλις 400m απο το πλάτωμα της Νεμέας όμως η Νεμέα βρίσκεται ήδη στα 300 περίπου μέτρα υψόμετρο, ως εκ τούτου με 724m ύψος, ο Προφήτης Ηλίας κατατάσσεται στην κατηγορία των βουνών. Χαμηλό μεν, βουνό δε.
https://www.youtube.com/watch?v=k_XsxginFqQ
Κορυφή Προφήτη Ηλία. Απέναντι δεξιά δεσπόζει το Φρούριο Φωκά.
435279
435280
Απο εκεί συνέχισα το χωμάτινο πάσο μέχρι το Κούτσι
https://www.youtube.com/watch?v=EwrfUdnE4X0
Είχα χρόνο να απλώσω την εξόρμηση αλλά είχα δει ήδη αρκετά οπότε συναντήθηκα με φίλους για καφεδάκι στα Ίσθμια.
435281
Ήταν απο τις τελευταίες κοντινές βόλτες πριν ανοίξει για τα καλά η καλοκαιρινή σεζόν. Πλέον τα περισσότερα βουνά βρίσκονται αρκετά μακριά και τα ελάχιστα km που προβλέπονται για κάθε ανάβαση είναι 700+. Ελπίζω ο καιρός να με βοηθήσει ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω τους στόχους μου μέσα στο 2022. Θα χρειαστούν υπερβάσεις σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πάντα οι υπερβάσεις ήταν κομμάτι αυτού του εγχειρήματος...
Πάντα όρθιοι. :beer:
Τέλειος! Καλή συνέχεια! Το πλάνο για το 22 ποιο είναι, τωρα που έφτασες τα 200;
Τέλειος! Καλή συνέχεια! Το πλάνο για το 22 ποιο είναι, τωρα που έφτασες τα 200;
Δεν έφτασα ακόμα τα 200 έχω ακόμα. Απομένουν καμιά 30αρια περίπου απο τα οποία τα 15 είναι διασκορπισμένα στα 4 σημεία του ορίζοντα.:D
Αν βοηθήσει ο καιρός θα καταφέρω να τα ολοκληρώσω μέσα στο 2022. Μετά οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν απλά χωρίς πίεση. Μπορεί πάλι να ανεβαίνω μονοήμερο σύνορα αλλά μόνο για οδήγηση πχ ή για κάποιο φαράγγι ή καταρράκτη. Ευτυχώς σε αυτή τη χώρα έχουμε άπειρα πράγματα να δούμε, δε τη βαριέσαι ποτέ! :beer:
Υ.Γ: Κάποια στιγμή επιβάλλεται να βάλω στο πρόγραμμα και τα νησιά μας που έχουν πολύ ψωμί. Απλά θέλει χρόνο και δεν είναι εύκολο.
Ίσως το έχω ξαναγράψει κάπου αλλά αν σε βγάλει βόρεια τότε Θάσος - Υψάριο .Δεν έχει σκαρφάλωμα ,φτάνεις με την μηχανή εκτός και αν πάρεις μονοπάτι πεζοπορίας και έχει μια θέα κάτσε καλά :wave2:
Ίσως το έχω ξαναγράψει κάπου αλλά αν σε βγάλει βόρεια τότε Θάσος - Υψάριο .Δεν έχει σκαρφάλωμα ,φτάνεις με την μηχανή εκτός και αν πάρεις μονοπάτι πεζοπορίας και έχει μια θέα κάτσε καλά :wave2:
Eίχα πάει Θάσο με τη γυναίκα το 2017 και κάναμε φανταστικές διακοπές. Δυστυχώς (ή και ευτυχώς δεν ξέρω) σε extreme καταστάσεις δεν ακολουθεί οπότε μια απο τις μέρες που μείναμε εκεί ήθελα να ξυπνήσω το ξημέρωμα και να ανέβω μόνος μου τον χωματόδρομο. Τελικά επειδή οι νύχτες ήταν μακριές και κουραστικές δεν κατάφερα να σηκωθώ κανένα πρωί!:lol:
Υπάρχει βέβαια η Σαμοθράκη και το βουνό της το οποίο ανήκει στη λίστα και θα ανέβω σίγουρα. Στη Θάσο επειδή περάσαμε πολύ καλά ίσως ξαναπάμε κάποια στιγμή απλά πλέον είμαστε τρεις και όσο να ναι είναι λίγο ταλαιπωρία!:D
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
17/04/2022, 13:28
Μπράβο φίλε Βασίλη!
Δε θα έκανες άσχημα να ποστάρεις το λινκ του πολυεργαλειου!Φάνηκε καλο!
Σε προηγούμενη ανάβαση καποιος απο το φόρουμ σε είχε ρωτήσει αν έχεις τελειώσει με τη Κρήτη! Δε θυμάμαι τι απάντησες?
Αν μιλάμε για τη προηγούμενη Κυριακή στις 10/4 νομίζω ότι κάπου στη Κορινθία διασταυρωθήκαμε.
Είμαστε ένα μπλε WR250R και ένα CRF300L και πήγαμε μέσω Κιάτου προς Μαννα και από εκεί πάλι προς Βουδιστική Στούπα και Ευρωστίνα, μετά Άνω και Κάτω Ταρσό και επιστροφή στην Αθήνα μέσω λίμνης Δόξας. Γυρνάγαμε ασφάλτινα και χωμάτινα καμιά 12αριά ώρες στην Ορεινή Κορινθία.
Μπορεί βέβαια και να μην ήσουν εσύ αλλά σίγουρα είδα μοναχικό καβαλάρη με λευκό NC700
Μπράβο φίλε Βασίλη!
Δε θα έκανες άσχημα να ποστάρεις το λινκ του πολυεργαλειου!Φάνηκε καλο!
Σε προηγούμενη ανάβαση καποιος απο το φόρουμ σε είχε ρωτήσει αν έχεις τελειώσει με τη Κρήτη! Δε θυμάμαι τι απάντησες?
Σε ευχαριστώ φίλε! Δυστυχώς μου το είχε πάρει πριν 2-3 χρόνια ο πατέρας μου και δεν ξέρω αν θυμάται απο που. Θα ρωτήσω. Πιστεύω πάντως ότι δεν ειναι και κάτι ιδιαίτερο, νομίζω όλα αυτού του τύπου πολυεργαλεία διαθέτουν σουγια,λίμα, πριονάκι, πένσα κλπ. Θα ρωτήσω όμως.:beer:
Στην Κρήτη θα κατέβω ξανά με την 1η ευκαιρία καθώς απομένουν 7 βουνά που πρέπει να ανέβω. Καθαρό Τσίβι, Σελένα, Αγκάθες, Κέδρος, Σαρακηνού, Πλατειά κορυφή και Όρη Θρύπτης. Τα βουνά αυτά είναι μέσα στα 200 ψηλότερα και ξεκινάνε απο 1476m εως 1776m.
Αν μιλάμε για τη προηγούμενη Κυριακή στις 10/4 νομίζω ότι κάπου στη Κορινθία διασταυρωθήκαμε.
Είμαστε ένα μπλε WR250R και ένα CRF300L και πήγαμε μέσω Κιάτου προς Μαννα και από εκεί πάλι προς Βουδιστική Στούπα και Ευρωστίνα, μετά Άνω και Κάτω Ταρσό και επιστροφή στην Αθήνα μέσω λίμνης Δόξας. Γυρνάγαμε ασφάλτινα και χωμάτινα καμιά 12αριά ώρες στην Ορεινή Κορινθία.
Μπορεί βέβαια και να μην ήσουν εσύ αλλά σίγουρα είδα μοναχικό καβαλάρη με λευκό NC700
χμμμμ λογικά δεν πρέπει να ήμουν εγώ γιατί δεν πήγα καθόλου απο εκεί. Το πρωί πήγα απο τη Στέρνα και απο εκεί βγήκα Σκοτεινή μέσα απο το βουνό, έφαγα 4 ώρες πεζοπορία και μετά γύρισα Νεμέα. Δε μπλέχτηκα καθόλου απο τα μέρη που λες. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα συναντηθούμε! Το λένε οι πιθανότητες!:D
Δε ρωτάω πως περάσατε, είναι δεδομένο ότι ήταν σούπερ η εξόρμηση!:beer:
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
17/04/2022, 22:29
Σε ευχαριστώ φίλε! Δυστυχώς μου το είχε πάρει πριν 2-3 χρόνια ο πατέρας μου και δεν ξέρω αν θυμάται απο που. Θα ρωτήσω. Πιστεύω πάντως ότι δεν ειναι και κάτι ιδιαίτερο, νομίζω όλα αυτού του τύπου πολυεργαλεία διαθέτουν σουγια,λίμα, πριονάκι, πένσα κλπ. Θα ρωτήσω όμως.:beer:
Στην Κρήτη θα κατέβω ξανά με την 1η ευκαιρία καθώς απομένουν 7 βουνά που πρέπει να ανέβω. Καθαρό Τσίβι, Σελένα, Αγκάθες, Κέδρος, Σαρακηνού, Πλατειά κορυφή και Όρη Θρύπτης. Τα βουνά αυτά είναι μέσα στα 200 ψηλότερα και ξεκινάνε απο 1476m εως 1776m.
χμμμμ λογικά δεν πρέπει να ήμουν εγώ γιατί δεν πήγα καθόλου απο εκεί. Το πρωί πήγα απο τη Στέρνα και απο εκεί βγήκα Σκοτεινή μέσα απο το βουνό, έφαγα 4 ώρες πεζοπορία και μετά γύρισα Νεμέα. Δε μπλέχτηκα καθόλου απο τα μέρη που λες. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα συναντηθούμε! Το λένε οι πιθανότητες!:D
Δε ρωτάω πως περάσατε, είναι δεδομένο ότι ήταν σούπερ η εξόρμηση!:beer:
Να σαι καλά! Εχω επισκεφτεί τα 2 από αυτά που είπες!