View Full Version : Αγορά Μηχανής για την Αθήνα
Tanasakis
22/04/2022, 13:47
Καλησπέρα,
Χρόνια στην επαρχεία οδηγώντας είτε παπάκι, είτε endouro έκανα μια χαρά την δουλειά μου.
Μετά όμως γύρισα Αθήνα, όπου οι συνθήκες χρήσης δημιουργούν ακραίες καταστάσεις. Οπότε έπειτα από παπί - σκούτερ - εντούρο (όλα ηλικιωμένα μέχρι πoυ διαδοχικά πέθαναν όλα), δεν βγάζω άκρη για το τι είναι ιδανικό...
Πλέον έχω ένα ευρύ μπάτζετ (3.000-5000€) και ένα μυαλό κουρκούτι από επιλογές:
Μικρή ή μεγάλη;
Καινούργια ή μεταχειρισμένη;
Οικονομική ή fun-fun-fun;
Το παπί ήταν μανιτζέβελο, αλλά ώρες ώρες ένιωθα ότι παίζω ρώσικη ρουλέτα στον δρόμο.
Η εντούρο, είχε όλο το fun κομμάτι, το ύψος, την δράση, αλλά ζεσταίνονταν πολύ και έκαιγε ακόμα περισσότερο.
Το σκουτεράκι είναι και δεν είναι για 10χλμ δρόμο. Απλά είναι σούπερ βαρετό.
Φίλοι που μια ζωή οδηγούσαν μεγάλη μηχανή, λένε ότι οι μεγάλες είναι οι ασφαλέστερες για την πόλη και πιο λειτουργικές.
Φίλοι που μια ζωή οδηγούσαν ότι έβρισκαν την ώρα που η άλλη μηχανή ήταν συνεργείο, λένε πάρε νέα μεταχειρισμένο Ιάπωνα, ότι σου κάνει κέφι (έχω θάψει 2 Ιάπωνες)
Φίλοι που δεν έχουν οδηγήσει ποτέ μικρή, αλλά έχουν απηυδήσει με τα κόστη της μεγάλης, λένε "πάρε σκούτερ"¨να κάνεις την δουλειά σου.
Και σε όλα αυτά, πρέπει να βάλω υπόψη μου και ότι χωρίς γκαράζ, κάποια μοντέλα - μάρκες έχουν αβαντάζ για να κλεφτούνε (κάποτε δεν τολμούσαμε να αφήσουμε GLX χωρίς 3 αλυσίδες (και πάλι παίζει να έκλεβαν και το δέντρο που ήταν δεμένη).
Το μπάτζετ μου είναι καλό για πολλές επιλογές, αλλά σίγουρα όχι κορυφαίες.
Γουστάρω πολύ το fun κομμάτι της μηχανής, αλλά δεν είναι και εποχή για να καίμε 5€ να κάνουμε 20 χλμ.
Θα ήθελα καινούργια, καθώς το random της μεταχειρισμένης δεν μου έκατσε καλά, αλλά δεν είμαι και για γκαράζ και 500€ ασφάλειες
Οδηγώ 125 αλλά και 700ρα το ίδιο άνετα (βάλτε και 1.85 ύψος, 85 κιλά).
Εσείς πώς θα κινούσασταν;
panavour
22/04/2022, 14:14
για αθηνα ΣΚΟΥΤΕΡ μεχρι 300cc το πολύ-πολύ.
Περιγράφεις μια voge 300 ac η acx και δεν το έχεις καταλάβει... Είναι όμορφο, καλό, δεν το βάζουν στο "μάτι", 4 χιλιάρικα καινούριο (έχω το ac και είμαι 1.81) άκρως άνετο στην πόλη, αλλά και πέριξ. ρίξε μια ματιά....
basilis_k6
22/04/2022, 15:45
αθηνα σημαινει πολλα πραγματα. άλλος παει παγκρατι συνταγμα και κολωνακι καθε μερα και άλλος παραλιακη και αττικη οδο μονο. θες να μας πεις τι εννοεις?
Tanasakis
27/04/2022, 10:27
Περιγράφεις μια voge 300 ac η acx και δεν το έχεις καταλάβει... Είναι όμορφο, καλό, δεν το βάζουν στο "μάτι", 4 χιλιάρικα καινούριο (έχω το ac και είμαι 1.81) άκρως άνετο στην πόλη, αλλά και πέριξ. ρίξε μια ματιά....
Thanks!
Πρακτικά όπως τις έβλεπα μου φαινόντουσαν κάπως "μικροκαμωμένες", αλλά είναι θέμα σχεδίασης της θέσης του οδηγού.
H voge από θέμα αξιοπιστίας, τι σου λέει μέχρι τώρα;
Tanasakis
27/04/2022, 10:37
αθηνα σημαινει πολλα πραγματα. άλλος παει παγκρατι συνταγμα και κολωνακι καθε μερα και άλλος παραλιακη και αττικη οδο μονο. θες να μας πεις τι εννοεις?
Από Πέραμα μέχρι Μαρούσι. Μία ακτίνα 10-15 χλμ τριγύρω από το κέντρο.
Η ανάγκη είναι για αποστάσεις των 15-25χλμ. σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σίγουρα περιέχει τους μεγάλους δρόμους (ποτάμι/Κηφισό, Κηφισίας, Συγγρού, Ποσειδώνος) καθώς από Πειραιά ανεβαίνω είτε ΒΠ είτε στο πηγμένο κέντρο.
Τώρα, εάν κάτι μπορεί να φτάσει και ένα Σούνιο, δεν θα με χάλαγε, αλλά δεν είναι καθόλου προτεραιότητα.
lleonidas
27/04/2022, 11:04
Καλημέρα φίλε μου! Το καλό και κακό μαζί στην περίπτωσή σου είναι ότι είσαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις και αυτό ίσως να σε μπερδέψει λίγο στην τελική επιλογή διότι θα ακούσεις πολλές και διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες.
Προσωπικά για τη χρήση που περιγράφεις δε θα κοιτούσα ποτέ παπί. Θα έψαχνα για scooter 300-350cc. Με ένα μεταχειρισμένο sh 300 ας πούμε θα ήμουν απόλυτα καλυμμένος. Στα χρήματα που διαθέτεις βέβαια παίρνεις και Beverly 300 ολοκαίνουριο και με επέκταση εγγύησης είσαι ήσυχος για 4 έτη.
Αν όμως θεωρείς βαρετά τα scooters, μπορείς να επιλέξεις ένα γυμνό ή on/off μοτοσυκλετάκι πενταετίας <500cc όπως 390 Duke, MT-03, Z 300(ίσως να σου φανούν λίγο μικρά τα γυμνά για το ύψος σου αλλά συνηθίζονται), Versys X 300 ή κάποιο παλιότερο CB500.
Nostradamus
27/04/2022, 11:18
Για αντίστοιχη χρήση (40-50 χλμ καθημερινά), Αργυρούπολη - Μαρουσι, χρησιμοποιώντας συνήθως Κηφισιάς, Κατεχάκη, Περ. Υμηττού, Βουλιαγμένης, κέντρο, προερχόμενος από επαρχία, χρόνια έξω και πρώτη φορά Αθήνα, επέλεξα την πιο βαρετή πεθαίνεις, επιλογή του καινούργιου 300αριου σκούτερ.
Για την χρήση αυτή το θεωρώ ιδανική επιλογή και η ευκολία, χώροι, weather protection είναι ανπεκταμπλ, που έλεγε και ένας φίλος.
Κάθε φορά που περνάει από δίπλα όμως ότιδηποτε δίτροχο ΜΗ σκούτερ, απλά το θέλω ! :lol: . Ότι και αν είναι
Δυστυχώς αξιοπιστία, ευχάριστη οδήγηση και διανυκτέρευση στο δρόμο στην Αθήνα, δεν συνδυάζονται εύκολα. Μάλλον δεν το γλιτώνεις το γκαράζ.
Nostradamus, στην περιφερειακή Υμηττού κυκλοφορεί και doctor_k6.
Καλημέρα φίλε μου! Το καλό και κακό μαζί στην περίπτωσή σου είναι ότι είσαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις και αυτό ίσως να σε μπερδέψει λίγο στην τελική επιλογή διότι θα ακούσεις πολλές και διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες.
Προσωπικά για τη χρήση που περιγράφεις δε θα κοιτούσα ποτέ παπί. Θα έψαχνα για scooter 300-350cc. Με ένα μεταχειρισμένο sh 300 ας πούμε θα ήμουν απόλυτα καλυμμένος. Στα χρήματα που διαθέτεις βέβαια παίρνεις και Beverly 300 ολοκαίνουριο και με επέκταση εγγύησης είσαι ήσυχος για 4 έτη.
Αν όμως θεωρείς βαρετά τα scooters, μπορείς να επιλέξεις ένα γυμνό ή on/off μοτοσυκλετάκι πενταετίας <500cc όπως 390 Duke, MT-03, Z 300(ίσως να σου φανούν λίγο μικρά τα γυμνά για το ύψος σου αλλά συνηθίζονται), Versys X 300 ή κάποιο παλιότερο CB500.
Στα παραπάνω θα έβαζα και ένα klx / crf 250. Μικρά σε δύναμη αλλά απολαυστικά και πρακτικά.
Nostradamus
27/04/2022, 13:42
Ναι τα διαβάζω τα σουρτα φέρτα σας στο "σε είδα", εδώ και χρόνια, τα δικά σου και του k6, στον δρόμο αυτό. Δεν σας έχει πάρει το μάτι μου ακόμη όμως.
Vassilis
27/04/2022, 13:45
Από Πέραμα μέχρι Μαρούσι. Μία ακτίνα 10-15 χλμ τριγύρω από το κέντρο.
Η ανάγκη είναι για αποστάσεις των 15-25χλμ. σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σίγουρα περιέχει τους μεγάλους δρόμους (ποτάμι/Κηφισό, Κηφισίας, Συγγρού, Ποσειδώνος) καθώς από Πειραιά ανεβαίνω είτε ΒΠ είτε στο πηγμένο κέντρο.
Τώρα, εάν κάτι μπορεί να φτάσει και ένα Σούνιο, δεν θα με χάλαγε, αλλά δεν είναι καθόλου προτεραιότητα.
Tracer 7 :p Επειδή το budget είναι πιο κάτω, γενικά για εμένα πήγαινε σε μεγάλη αυτού του στυλ, max 700 cc.
Tanasakis
30/04/2022, 14:42
Στα παραπάνω θα έβαζα και ένα klx / crf 250. Μικρά σε δύναμη αλλά απολαυστικά και πρακτικά.
Αρχικά, κάποιο 250άρι enduro κοίταζα, με βλέψεις σε motard αλλά δεν παίζει κάτι "φρέσκο" στην αγορά, πέραν του honda, που όμως είναι πολύ ακριβό.
Tanasakis
30/04/2022, 14:47
Tracer 7 :p Επειδή το budget είναι πιο κάτω, γενικά για εμένα πήγαινε σε μεγάλη αυτού του στυλ, max 700 cc.
Πολύ ωραίο, αλλά μετά παίζω σε μεγάλη κατηγορία, όπου οι επιλογές είναι όλες πολύ πιο καλές και πολλές.
Το γενικότερο πρόβλημα είναι τα "καλά" μικρά στα 5-5.5k € που λέω, με +1000€ παίρνω "αληθινή" μηχανή που με πάει παντού.
Τι θέμα είναι ότι ξεκινώ με ένα budget 3-4k και ξαφνικά είναι διπλάσιο -τα έχω δεν τα έχω και είμαι αρκετά ανοιχτός σε προτάσεις ώστε να ξεφύγω σε budget...
basilis_k6
30/04/2022, 16:53
δεν υπάρχει απαντηση σημερα σε αυτο το ερωτημα. εξαρτάται απο το ποσο μπορεις να πληρώνεις για τη μετακινηση σου. οι τιμες βενζινης ειναι τοσο ψηλα που οτιδηποτε καιει πανω απο 4λ/100 ειναι κακή αγορά. εκτός αν εχεις και θελεις να δινει τοσα λεφτα απλως για μετακίνηση.
μετα μπαινει αλλο προβλημα. θες χωρους? γιατι με ενα duke390 εχεις και οικονιομια σχετικη αλλα και fun.
BabisStinson
30/04/2022, 17:53
Από εμένα η πρόταση είναι Yamaha MT-07 / Honda CB500X, μεταχειρισμένα θα βρεις με 4.5-5Κ. Με βαλίτσα για. να βάζεις κράνος κλπ.
Και θα πας και καμιά εκδρομή/ταξίδι.
Δεν καίνε τίποτε, συντήρηση χαμηλή.
Tanasakis
06/05/2022, 09:57
δεν υπάρχει απαντηση σημερα σε αυτο το ερωτημα. εξαρτάται απο το ποσο μπορεις να πληρώνεις για τη μετακινηση σου. οι τιμες βενζινης ειναι τοσο ψηλα που οτιδηποτε καιει πανω απο 4λ/100 ειναι κακή αγορά. εκτός αν εχεις και θελεις να δινει τοσα λεφτα απλως για μετακίνηση.
μετα μπαινει αλλο προβλημα. θες χωρους? γιατι με ενα duke390 εχεις και οικονιομια σχετικη αλλα και fun.
Και εγώ το ίδιο ερώτημα κάνω στον εαυτό μου. Πώς γίνεται ένα 400ρι να καίει σχεδόν όσο ένα 1000άρι αμάξι;
Απλά να υπάρχει και μία βάση.
Τα 2.5 λίτρα/100 τα καίνε κάτι 125άρια παπιά και σκούτερ.
Στα 3λ/100 είναι όριο κάποια 150άρια σκούτερ.
και μετά από 3~4.5λ/100 είναι από 150άρια έως κάποια 500άρια, δλδ η γκάμα ανοίγει περίεργα και χωρίς κάποια γραμμική σχέση ανάλογα το είδος μηχανής.
Εγώ θα συμφωνήσω ότι πάνω απο τα 4λ/100 είναι κάπως ασύμφορο, αλλά αν ψάξει κάτω από 3λ/100 βρίσκεις μόνο βαρετές ή απλά υποφερτές λύσεις.
Εάν όμως πω. ότι ψάχνω κάτι που θα γουστάρω να το οδηγώ και όχι απλά να με εξυπηρέττει, στα όρια του λογικό για το budget (θυσιάζω πχ. τελική ταχύτητα, αλλά να έχει νεύρο), τότε το 4/100 να είναι κάτι αποδεκτό, στα πλαίσια του Εξυπηρέτηση & Χόμπι. Πχ. ένα 250άρι enduro, εάν έβγαιναν ακόμα (πλέον οι επιλογές είναι είτε 6ετίας και βγάλε, είτε σε τιμή 500€ λιγότερα από μία 600άρα μηχανή -No logic).
Οι χώροι στην μοτο-κίνηση είναι περιττή απαίτηση. Όχι. Δεν θα θυσιάσω κάτι άλλο, για μία σακούλα ψώνια και μισό κράνος. Nice-2-Have, αλλά όχι.
Το Duke390 μοιάζει καλή περίπτωση αλλά είναι πάντα ανησυχητικά τα γράμματα KTM.
Επίσης μα ενυσηχεί και πόσο γρήγορα πέφτει η αξία του - Δεν μοιάζει καλό σημάδι.
Σίγουρα θα χρειαστεί να βάλεις πολύ νερό στο κρασί σου για καινούριο.
Τα θέλω σου:
Όχι σκούτερ, βαρετό
Fun bike
Να μην καίει πολύ... etc etc.
Καινούριο και όχι μεταχειρισμένο συμφωνώ κι εγώ, αν δεν ξέρεις το μεταχειρισμένο που θα πάρεις παίζει να φας το πακέτο της ζωής σου.
Στα καινούρια τώρα, αναφέρθηκαν τα πάντα παραπάνω.
Θα κάνω μια παύση εδώ (όχι φιλμ του Αγγελόπουλου, λίγο μικρότερη...).
Έχω στη γιάφκα μου ΧΤ600Ε, XJ6, C50, CBR1000RR streetfighter...
Ξέρεις τι αγόρασα πρόσφατα για πόλη και κοντινά?
SH350i...
Δεν το πίστευα ούτε εγώ ο ίδιος πως θα έβγαζε στη σύνταξη όλη τη γιάφκα...έτσι, με ένα τσακ.
Υπάρχουν 500αρια, 300αρια μοτοσυκλετάκια, υπάρχουν μεσαία scoots για την χρήση που θες.
Πήγαινε δοκίμασε τα και πράξε ανάλογα.
Ξέρεις τι αγόρασα πρόσφατα για πόλη και κοντινά?
SH350i...
.
Ωω, προχθές που άλλαξα λάστιχα μου έδωσαν ένα 300 sh να κάνω τη δουλειά μου. Είχα να οδηγήσω 6-7 χρόνια (150άρι).
Τρελάθηκα, 0-120 εκτινασσόταν! Μέσα από τα αμάξια στη Μαραθώνος σφαίρα. Θυμήθηκα όμως τον αφόρητο πόνο στη μέση :(
Πιστεύω το 350άρι είναι ό,τι πρέπει για τα πάντα.
panavour
06/05/2022, 14:07
Ωω, προχθές που άλλαξα λάστιχα μου έδωσαν ένα 300 sh να κάνω τη δουλειά μου. Είχα να οδηγήσω 6-7 χρόνια (150άρι).
Τρελάθηκα, 0-120 εκτινασσόταν! Μέσα από τα αμάξια στη Μαραθώνος σφαίρα. Θυμήθηκα όμως τον αφόρητο πόνο στη μέση :(
Και το 350αρι τα ιδια σκα....... ειναι.Ταχω κανει τεστ ολα με 2 αμορτισερ πισω.Παρε τονα βαρα τ'αλλο ειναι.:lol:
Πάνο, οι αναρτήσεις ακόμη έτσι είναι...:lol:
Κατά τα άλλα είναι απίστευτο στα αρπάγματα και τη διήθηση.
basilis_k6
07/05/2022, 13:22
mt07 και απο μένα. αν και οντως τα σκουτερ πλέον στέλνουν τις μηχανες στα γκαραζ για χειμερία νάρκη, αυτο συμβαινει κυριως σε οσους έχουν μηχανη χρονια και επισης ξερουν οτι ειναι παντα εκει και τους περιμένει. η μηχανη ειναι για 2-3 βολτες το μήνα. ολα τα άλλα τα κάνει ενα σκουτερ. τουλαχιστον για τον περισσοτερο κοσμο με δουλεια, γυναικα κτλ.
υποτιμάς τους χωρους, ισως δεν σου ειναι απαράιτητοι. θυμάμαι να λεω το ίδιο παλαιοτερα. τωρα δεν την παλευω χωρις χωρο για κράνος. απλα αρνουμαι να κουβαλαω κράνος στο χερι. νεοτερος το εκανα αλλα δεν το αντεχω άλλο. άσε που πολλοί δεν το φοράνε σε κοντινες αποστασεις ακριβως για αυτο τον λόγο.
Tanasakis
07/05/2022, 15:01
1000% δεν θα είμαι ευχαριστημένος με ότι πάρω.
Τι θα κόψω δεν μπορώ να αποφασίσω κατά βάθος.
Αν τα βάλω κάτω, είναι 3 επιλογές που μου λες:
500αρια, 300αρια μοτοσυκλετάκια, και μεσαία scoots για την χρήση που θέλω.
Η γενική ιδέα είναι:
- Τι αποφεύγω;
- Αξίζει τίποτα από την κινεζίλα που έχει γεμίσει η αγορά;
- Brixton και λίγο πιο ακριβά Royal Enfield αξίζουν ή είναι μόνο μούρη;
- ΝΑ κοιτάω μόνο Ιάπωνες - Κορεάτες - Ινδούς ή αξίζουν και οι Ευρωπαίοι...;
Πρακτικά επειδή δεν είναι 4-5 επιλογές να διαλέξω, αρχίζω από τις 30 και αφαιρώ για να μείνω στις 4-5.
Tanasakis
07/05/2022, 15:11
mt07 και απο μένα. αν και οντως τα σκουτερ πλέον στέλνουν τις μηχανες στα γκαραζ για χειμερία νάρκη, αυτο συμβαινει κυριως σε οσους έχουν μηχανη χρονια και επισης ξερουν οτι ειναι παντα εκει και τους περιμένει. η μηχανη ειναι για 2-3 βολτες το μήνα. ολα τα άλλα τα κάνει ενα σκουτερ. τουλαχιστον για τον περισσοτερο κοσμο με δουλεια, γυναικα κτλ.
υποτιμάς τους χωρους, ισως δεν σου ειναι απαράιτητοι. θυμάμαι να λεω το ίδιο παλαιοτερα. τωρα δεν την παλευω χωρις χωρο για κράνος. απλα αρνουμαι να κουβαλαω κράνος στο χερι. νεοτερος το εκανα αλλα δεν το αντεχω άλλο. άσε που πολλοί δεν το φοράνε σε κοντινες αποστασεις ακριβως για αυτο τον λόγο.
ΜΤ07 που είχε ένας φίλος, το έστειλε μέσα στο 6μηνο γιατί βράδυ δεν έβλεπε τίποτα σε στροφές και οι μόντες για έξτρα φώτα ήταν πανάκριβες.
Το tiger 600 που θα βγει μου είπαν ότι κολοαξίζει, αλλά 9-10k δεν έχω.
Τα scooter στέλνουν τις μηχανές για χειμερία νάρκη, αλλά οι μηχανές υπάρχουν. Είναι βολικότερα αλλά όσοι έχουν οδηγήσει μηχανή, δεν την πουλάνε γιατί δεν νιώθουν γεμάτοι. Είναι φάση εξοχικό και σπίτι. Αν δεις το εξοχικό σου σαν σπίτι, αντιλαμβάνεσαι ότι θέλει πολλά ακόμα..
Οι χώροι έρχονται με τις ανάγκες. Στο σκουτεράκι έχω ένα κατσαβίδι μία πετσέτα, γάντια και την κουλούρα. Κράνος full face δεν χωράει, αδιάβροχο έλιωσε από την ζέστη το καλοκαίρι, για ψώνια δεν βάζεις τρόφιμα, εκτός και αν έχω πάει για σουβλάκια και τελικά τσάντα έχω πάντα για επιπλέον πράγματα. Δεν είναι ότι είναι άχρηστο, αλλά είναι 2ον παράγοντας. Είναι κάτι που θα κοίταζα, όταν θα κατέληγα ότι θέλω scooter, ξεδιαλύνω 2-3 ποιοτικά και δεν ξέρω ποιο να διαλέξω...
Ψηφίζω ΚΤΜ 390 :wave2:
και βρες γκαραζ.
Οσες φορες οδηγησα σκουτερ οκ μ αρεσαν τα θετικα που εχει γκαζακι/χωροι κτλ...Αλλα δεν αισθανομουν καλα σε θεματα ασφαλειας.Θεωρω οτι τα σκουτερ κοβουν μερος της αισθησης του αναβατη οσον αφορα την πληροφορια που δεχεται απο τα ελαστικα.Για αντιλογο μπορει να πει καποιος οτι ειναι θεμα συνηθειας οκ...εγω παντως προσωπικα τα ποδια μου να πατανε σε πατωμα αντι σε μαρσπιε δε μ αρεσει,δε καταλαβαινω τι γινεται απο κατω μου ουτε πιστευω μπορω να εχω τον ιδιο βαθμο ετοιμοτητας σε στραβη.
telegonos
08/05/2022, 10:51
Πώς γίνεται ένα 400ρι να καίει σχεδόν όσο ένα 1000άρι αμάξι;
Δεν γίνεται.
Πάρε οντως ένα 1000ρι αμάξι, κυκλοφόρα το ζωντανά όπως θα κυκλοφορήσεις μια μηχανή, οχι με την φόρα στις κατηφόρες και με την βοήθεια του ούριου άνεμου και θα δεις πόσο καίει ένα 1000ρι αμάξι στην πραγματικότητα=Πολύ παραπάνω από ένα 400ρι μονοκύλινδρο μοτό.