PDA

View Full Version : Ιταμος (1.504m)-Λίμνη Σμοκόβου 22-5-2022

billy84
31/05/2022, 15:13
Την προηγούμενη Κυριακή ο καιρός ήταν άστατος όπως περίπου και προχθές. Απο το μεσημέρι και μετά έδειχνε καταιγίδες στα ηπειρωτικά και αυτά τα δεδομένα καιρού είναι τα πιο επικίνδυνα για εξορμήσεις στα ορεινά. Δεν πάνε πολλά χρόνια απο το τραγικό συμβάν στην εγνατία οδό με τον άτυχο μοτοσυκλετιστή που τον χτύπησε κεραυνός. Θέλει προσοχή ο σχεδιασμός της βόλτας όχι μόνο απο μένα αλλά και απο οποιονδήποτε. Όταν υπάρχουν κεραυνοκαταιγίδες πρέπει να μένουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά απο αυτές.

Έτσι λοιπόν σχεδίασα μια γρήγορη εξόρμηση στον Ίταμο, αυτό το χαμηλό βουνό των 1504m νότια της λίμνης Πλαστήρα. Είχα δοκιμάσει να ανέβω και στις αρχές Φλεβάρη όμως το υπερβολικό χιόνι που είχε ρίξει με απέτρεψε τότε. https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=160901

Αυτή τη φορά δεν υπήρχε χιόνι όμως υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες τόσο στον χωματόδρομο που ακολούθησα όσο και στο ίδιο το βουνό.

Με πολύ πρωϊνή αναχώρηση έφτασα στον οικισμό του Ιτάμου αρκετά σύντομα και νωρίς.

436143

436144

Το Φλεβάρη στο ίδιο σημείο η κατάσταση ήταν διαφορετική.

436145

Προς τη δυτική πλευρά του βουνού. Απέναντι το Φλυτζάνι και το Μπορλέρο Αγράφων

436146

Οι θύσανοι στον ουρανό είναι σχεδόν πάντα προπομποί καταιγίδων-αλλαγής του καιρού. Προσφέρουν όμως μαγικές εικόνες.

436147

Απο τη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού ένας δύσβατος χωματόδρομος με ανέβασε λίγο ψηλότερα όμως η πορεία μου τερματίστηκε σύντομα.

https://www.youtube.com/watch?v=LG9N3wZiNRo

Μαύρο χάλι. Τους χειμερινούς μήνες σίγουρα απροσπέλαστος

436148

Αλλά φανταστική η διαδρομή με πολύ πράσινο. Μου είχε λείψει λίγο η αλήθεια είναι καθώς στην Κρήτη χόρτασα ξεραϊλα

436149

Εδώ η πορεία μου τερματίζει. Θα συνεχίσω λίγο με τα πόδια και όπου κρίνω ότι με παίρνει θα ξεκινήσω να ανεβαίνω χύμα. Υπάρχει μονοπάτι απο την πλευρά του οικισμού που ήμουν νωρίτερα όμως επέλεξα αυτήν την πλευρά για να το συνδυάσω με λίγο off road. Σαφώς όμως γνώριζα εξ΄αρχής ότι επιλέγω τη δύσκολη ανάβαση.

436150

Αρκετές χελώνες που λόγω εποχής βγαίνουν για να ζευγαρώσουν

436151

billy84
31/05/2022, 15:18
Παρατημένος χωματόδρομος για δεκαετίες, λογική η εικόνα που βλέπετε...

436152

Η φύση στα καλύτερά της. Αναρωτιέμαι όμως πόσο πυκνό θα είναι το δάσος και κατά πόσο εύκολα θα βρίσκω περάσματα. Δεν είχα και τρομερή πολυτέλεια χρόνου.

436153

Επιλέγω να ξεκινήσω να ανεβαίνω απο αυτό το ρέμα υψηλής κλίσης. Δεν ήταν εύκολο

436154

Σύντομα κερδίζω ύψος και κοιτάω πίσω. Φαντασία!!!

436155

Προς το τελείωμα του ρέματος. Η κλίση συνεχής και αδυσώπητη.

436156

Νεκροί σκληροτράχηλοι γίγαντες που στέκονται όρθιοι.

436157

Έχοντας μπει σε καθαρά δασωμένο κομμάτι ψιλοζούγκλα.

436158

Βγαίνοντας σε ξέφωτο και θαυμάζοντας εναέριες και επίγειες δημιουργίες!

436159

Μετά απο κάποια ώρα φτάνω στο κυρίως μενού. Εδώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν συντομα και θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική αλλά και να επιστρατευτεί η όποια εμπειρία υπάρχει.

436160

Πανόραμα Αγράφων. Απολαύστε!

436161

billy84
31/05/2022, 15:23
Και η λίμνη Πλαστήρα χαμηλά

436162

Τελευταίο λιβάδι πριν ξεκινήσει το... σκαρφάλωμα.

436163

Η ''πύλη'' που οδηγεί στα Άγραφα

436164

Έχοντας μπει στο αναρριχητικό κομμάτι. Πολλά κάθετα βράχια σε μεγάλη απόσταση δεξιά αριστερά. Θα χρειαζόταν παράκαμψη αρκετής ώρας. Αν όμως καθυστερούσα πολύ και έπιανε βροχή εκτός απο την επικινδυνότητα μέσα στο βουνό, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσω να βγάλω τον χωματόδρομο με τόση λάσπη που θα έπιανε. Φαινόταν δηλαδή, δεν το υποθέτω,

436165

Προσπαθώ λοιπόν να βρω περάσματα. Κάποια στιγμή όμως φτάνω σε απροσπέλαστο σημείο

436166

Ακόμα καλύτερη θέα απο εδώ.

436167

436168

Αναγκαστικά γυρνάω πίσω και τραβερσάρω απο αριστερά απότομες πλαγιές μήπως υπάρχει κάποιο πέρασμα. Ήμουν τυχερός καθώς βρήκα ένα οριακό πέρασμα λίγο παραπάνω.

436169

Τελευταία δύσκολα μέτρα πριν την κορυφή.

436170

Κορυφή Ιτάμου 1504m. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η προσέγγιση αλλά είχε περιπέτεια. Χαμηλά ο κάμπος της Καρδίτσας. Το βουνό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο που είναι ένα είδος κωνοφόρου…Τοξικό φυτό που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει στις Ερινύες, τις χθόνιες θεότητες που τιμωρούσαν τις ανθρώπινες ασέβειες με το δηλητήριο του. Δε θυμάμαι να είδα πάντως Ιτάμους...

436171

billy84
31/05/2022, 15:26
Η μορφολογία του βουνού είναι περίεργη με μια δίδυμη κορυφή μπροστά λίγο χαμηλότερη η οποία όμως μας κρύβει και τη θέα της λίμνης

436172

Στο βάθος το Βελούχι με κάποιες χιονούρες που αρνούνται να λιώσουν.

436174

Όταν τα λόγια ξεκινούν και χάνουν τη σημασία τους.

436173

436175

Το βίντεο αποτυπώνει καλύτερα τα δύσκολα σημεία του βουνού.

https://www.youtube.com/watch?v=t-FDkfiPCQQ

billy84
31/05/2022, 15:28
Έπρεπε να απομακρυνθώ ταχύτατα απο τα ορεινά. Είχα ανοιχτούς λογαριασμούς με τα πέριξ της λίμνης Σμοκόβου όπου έφτασα εύκολα.

436176

436178

Κάπου εκεί όμως είχα πεινάσει λίγο οπότε βρήκα ένα ωραίο σημείο για να φάω κάτι πρόχειρο.

436179

Έτσι όπως παρατηρούσα το τοπίο γύρω μου διέκρινα ροδιές πάνω στα λιβάδια και ένα ίχνος δρόμου να ανεβαίνει έναν λόφο. Φυσικά δεν υπάρχει δρόμος σε χάρτες και δε διακρίνεται απο τη δορυφορική εικόνα. Τελικά ακολούθησα το ένστικτό μου και με δικαίωσε για ακόμη μια φορά. Η τοποθεσία που βρισκόμουν ονομάζεται Μαγδαρά.

https://www.youtube.com/watch?v=cEgzWVKMHCg

Και είναι φανταστική!!!

436180

436181

436182

billy84
31/05/2022, 15:30
Επόμενος στόχος το Ξεροβούνι Σμοκόβου απέναντι απο εκεί που βρισκόμουν. Ένα χαμηλό βουνό κοντά στα 700m που το διασχίζει ένας χωματόδρομος. Χωμάτινο πάσο ουσιαστικά. Ο ,ας τον πούμε, δρόμος ήταν σε τραγική κατάσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=DhcrAi7afgU

Τρομερή θέα όμως και απο εδώ

436183

436184

436185

billy84
31/05/2022, 15:31
Είχα ξεμπερδέψει ουσιαστικά με ότι ήθελα να κάνω στην περιοχή. Επόμενος στόχος μια διαδρομή κοντά στον Ταρζάν που έχω τσεκάρει καιρό. Κάποια στιγμή όμως προσεγγίζοντας απο Παλαιά Γιαννιτσού ο ουρανός είχε μαζέψει βροχοσύννεφα προς την κατεύθυνση που πήγαινα και σα να μην έφτανε αυτό είδα και κεραυνούς. Αυτό ήταν αρκετό για να εξαφανιστώ το συντομότερο απο την περιοχή. Είχα φτάσει στο ύψος του Ασβέστη Φθιώτιδας και κατέβηκα σφαίρα στη Λαμίας-Καρπενησίου.

https://www.youtube.com/watch?v=rYSHxogRwOw

billy84
31/05/2022, 15:32
Απο εκεί σιγά σιγά ξεκίνησα να επιστρέφω μιας και δε μπορούσα να προσεγγίσω οποιαδήποτε ορεινή διαδρομή. Κάποια στιγμή περνώντας τον Μπράλο και έχοντας αρκετό χρόνο δοκίμασα να ανέβω έναν κάθετο στενό χωματόδρομο που βλέπω καιρό, στο ύψος του Σκαμνού. Τον πήγα μέχρι τέλους ώσπου κάποια στιγμή γινόταν μονοπάτι. Απο εκεί κάποιος μετά απο ώρες μπορεί να βγει στη λίμνη Καλλιδρόμου.

https://www.youtube.com/watch?v=q-ExxT9BIY4

Κάπως έτσι ακόμα ένα βουνό σβήστηκε απο τη λίστα μου. Μου χάρισε απίστευτες εικόνες αλλά και δόσεις περιπέτειας σε όλους τους τομείς. Είναι απίστευτο το πως ένα άγνωστο και αρκετά χαμηλό βουνό μπορεί στο τέλος να αποδειχτεί ''διαμάντι'' όταν το εξερευνήσει κανείς. Μετά την ''άγονη'' Κρήτη θεωρώ πως ήταν η ιδανική εναλλαγή εικόνων. Απο το ένα άκρο στο άλλο!

Πάντα όρθιοι!:beer:

gaslion
01/06/2022, 11:42
Μπράβο φιλαράκο!

giorgosb
01/06/2022, 12:06
Πολύ όμορφη βόλτα κι αγαπημένα μέρη! :beer:

zoslen
01/06/2022, 12:14
Δεν χορταινω να παρακολουθω τα ποστς σου... Σε ευχαριστω για τις εικονες που μας χαριζεις... (και για την εμπνευση-ξεσηκωμα για αντιστοιχες εμπειριες...!)

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
01/06/2022, 12:17
Ξανα μπράβο Βασίλη!

billy84
01/06/2022, 15:09
Μπράβο φιλαράκο!

:beer:

Πολύ όμορφη βόλτα κι αγαπημένα μέρη! :beer:

Αγαπημένα μέρη σίγουρα! Να είσαι καλά!:beer:

Δεν χορταινω να παρακολουθω τα ποστς σου... Σε ευχαριστω για τις εικονες που μας χαριζεις... (και για την εμπνευση-ξεσηκωμα για αντιστοιχες εμπειριες...!)

Εγώ ευχαριστώ φίλε που με παρακολουθείς. Το σημαντικότερο βρίσκεται μέσα στην παρένθεση! Έστω και ένας να εμπνευστεί είναι κέρδος!:beer:

Ξανα μπράβο Βασίλη!

Πάντα όρθιος φίλε!:beer:

est
01/06/2022, 22:20
Απολαυστικές εικόνες για άλλη μια φορά!
Να’σαι καλά Βασίλη!