View Full Version : Άγιο Πνεύμα Δράμας (1.631m) 19-6-2022
Υπέρβαση: το ξεπέρασμα των καθορισμένων ή ανεκτών ορίων. Από που πηγάζει η θέληση για υπέρβαση? Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα. Είναι μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ''δαμάσει'' τον κόσμο του? Τον εαυτό του? Όλα μαζί?
Πόσο εύκολο είναι όμως να βγεις απο τα στενά πλαίσια που έχουν θεσπιστεί απο άγραφους νόμους? Πόσο εύκολο είναι να σηκωθείς μια μέρα το ξημέρωμα και όχι απλά να βγεις απο το comfort zone σου αλλά να πας πολύ πιο μακριά αυτό?
Απαντήσεις δεν υπάρχουν, τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Υπάρχουν απλώς επιλογές και πράξεις.
Αυτή τη φορά σειρά είχε το Άγιο Πνεύμα στο νομό Δράμας. Ένα κατάφυτο βουνό που αποτελεί κομμάτι συγκεκριμένου ορεινού συμπλέγματος μαζί με το Φαλακρό και τον Άγιο Παύλο. Στόχος μου ήταν να ανέβω το συντομότερο δυνατόν στο χωριό Βώλακα. Ο καιρός ήταν κάπως άστατος και στο πήγαινε υπολόγιζα να φάω βροχή απο τη Λαμία μέχρι τουλάχιστον τη Λάρισα. Τελικά τη γλίτωσα αλλά πάντα τέτοιου τύπου αστάθειες χαρίζουν μοναδικές εικόνες που θα θυμάσαι για μια ζωή. Άλλες θα προλάβεις να τις φωτογραφήσεις και άλλες όχι. Εκείνη τη μέρα πρόλαβα...
436567
Και να μην προλάβεις όμως να φωτογραφήσεις αυτό το μεγαλείο, μην αγχωθείς. Όπως είχε πει κάποτε ένας φίλος, θα τον έχει καταγράψει ήδη ένας φακός που δεν πωλείται σε κανένα κατάστημα και δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί κάτι τόσο άρτιο. Το εκπληκτικό στην εποχή μας είναι ότι τουλάχιστον μπορώ να μεταδώσω τι περίπου είδα με μια φωτογραφία. Σίγουρα δε μπορεί να αποτυπωθεί η εικόνα που είδε το μάτι αλλά βλέποντας τη φωτογραφία μπορεί η φαντασία να καλπάσει! Αυτό είναι ένα τρομερό επίτευγμα του ανθρώπου που μας φέρνει πιο κοντά. Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στον Μπράλο. Χαμηλα διακρίνεται ο κόλπος του Μαλιακού και απέναντι αριστερά βρίσκεται η Όθρυς ενώ στα δεξιά μου το Καλλίδρομο.
Με όχι και τόσο συνοπτικές διαδικασίες τελικά έφτασα στον Βώλακα Δράμας. Το γιατί δεν ήταν συνοπτικές οι διαδικασίες δυστυχώς δε μπορεί να αναλυθεί σε αυτό το ταξιδιωτικό οπότε θα αφήσω τη φαντασία σας να κάνει τη δουλειά της (μην αγχώνεστε δεν τίθεται θέμα πτώσης ή βλάβης αλλά άλλων παραγόντων...)
https://www.youtube.com/watch?v=otQTDz435zc
Ένας χάρτης της εξόρμησης για να υπάρχει ένας μπούσουλας. Εντάξει το google το βγάζει 22 ώρες, σε πραγματική βάση εγώ χρειάστηκα ακριβώς 16 μαζί με την πεζοπορία.
436568
Απο τον Βώλακα ένας δύσβατος χωματόδρομος με οδήγησε ψηλότερα στο Άγιο Πνεύμα. Η διαδρομή ήταν φανταστική.
https://www.youtube.com/watch?v=d8ErMFJ1L8A
Ξεκίνημα σε καραφλά τοπία
436569
Μετά ξεκίνησαν τα δασωμένα κομμάτια και προς το τέλος ανηφόρες υψηλής κλίσης.
436570
436571
Προσεγγίζοντας το εκκλησάκι των αγίων Πέτρου και Παύλου που σηματοδοτεί το τέλος αυτής της διαδρομής
436572
Εδώ το εκκλησάκι σε μοναδική τοποθεσία χτισμένο
436573
436574
Το σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά λίγο νωρίτερα
436575
Συνεχίζοντας σε πυκνό δάσος
436576
Ένα ξέφωτο πριν ξαναμπώ πάλι σε δασωμένο κομμάτι
436577
Τα σύννεφα πάντα δίνουν το κάτι παραπάνω...
436578
Σημείο που θυμίζει ζούγκλα
436579
Μέσα απο τα δέντρα ξεπροβάλλει το ψηλότερο σημείο του βουνού. Το άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι τραβερσάρει έναν ορεινό όγκο προτού φτάσει στον κύριο όγκο της κορυφής.
436580
Πλησιάζοντας τον κύριο όγκο της κορυφής. Το μονοπάτι κινείται έξυπνα προς αυτόν και με έχει φτάσει εδώ αναίμακτα. Σαν να πήγα μια βόλτα στην Πάρνηθα νιώθω...
436581
Παντού πράσινο. Μαγικά τοπία!
436582
Μπροστά μου μια έκταση με φτέρες και ψηλά η κορυφή.
436583
Εδώ ακόμη ένα σημείο που δείχνει την προσεγμένη δουλειά του ορειβατικού συλλόγου που άνοιξε το μονοπάτι. Δε θυμάμαι να έχω συναντήσει καλύτερη σήμανση. Εδώ προειδοποιεί να μην πας απο δεξιά, αν και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να πας απο εκεί.
436584
Κάποια στιγμή ανεβαίνοντας διακρίνω απέναντι το Φαλακρό.
436585
Σιγά σιγά βγαίνω στο αλπικό κομμάτι του βουνού
436586
Θέα ασύλληπτη! Προς τα δεξιά ο Άγιος Παύλος που ανέβηκα πέρισυ.
436587
Διακρίνεται χαμηλά ένα κομμάτι του Νέστου
436588
Αλπικά λιβάδια. Τα αγαπημένα μου...
436589
Ένα μικρό ξωκκλήσι και στο βάθος η οροσειρά Πιρίν που κρατά ακόμα χιόνια. Ψηλότερη κορυφή της το Βίχρεν μόλις 4 μέτρα χαμηλότερο απο τον Όλυμπο (2914m). Αυτή η οροσειρά κατεβαίνει μέχρι τον δικό μας Όρβηλο στα ελληνοβουλγάρικα σύνορα.
436590
Συνεχίζοντας προς την κορυφή
436591
Η τεχνητή λίμνη Λευκόγειων χαμηλά.
436592
Κορυφή Αγίου Πνεύματος 1631m
436593
https://www.youtube.com/watch?v=ZXtR2h2gZaM
Φαλακρό
436594
Κοιτώντας προς Βουλγαρία
436595
Επειδή ο Λαϊλιας βρισκόταν σχετικά κοντά και ανήκει στη λίστα των 200ων ψηλότερων βουνών στην Ελλάδα προσπάθησα να πάω απο εκεί μήπως καταφέρω και πιάσω και αυτήν την κορυφή. Αρχικά βγήκα στο Οχυρό και απο εκεί στην Κάτω Βροντού. Παλιά το Οχυρό ονομαζόταν Λίσσα η Λύσε. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το Οχυρό Λίσσε, το μοναδικό οχυρό το οποίο δεν έπεσε από τους Γερμανούς αλλά παραδόθηκε μόνο όταν η Θεσσαλονίκη έπαψε να βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων.
https://www.youtube.com/watch?v=LdqSEtSK3JE
Απο την Κάτω Βροντού συνέχισα προς Άνω Βροντού μέσω μια σφιχτής διαδρομής την οποία έχω κάνει ξανά στο παρελθόν και δεν τη βαριέμαι ποτέ.
https://www.youtube.com/watch?v=-FBJVHG2mqc
Εκεί πήρα ένα ρίσκο το οποίο τελικά αποδείχτηκε μοιραίο για την έκβαση της εξόρμησης. Το GPS μου πρότεινε μια πολύ συντομότερη σε χρόνο και απόσταση διαδρομή την οποία είπα να ακολουθήσω...
https://www.youtube.com/watch?v=lsdMRY6oPWE
Η διαδρομή σίγουρα άξιζε με το παραπάνω
436596
436597
Όμως τελικά βρέθηκα σε αδιέξοδο. Είχα πάρει ένα ρίσκο το οποίο δε βγήκε και έχασα πολύτιμο χρόνο.
436598
Τουλάχιστον έκανα μια ωραία περιπετειώδη διαδρομή. Μετά απο συνολικά 50 λεπτά έφτασα στην Ορεινή.
https://www.youtube.com/watch?v=KhYU2SI5kHs
Μόλις έφτασα στην Ορεινή τα έβαλα κάτω και τα νούμερα δυστυχώς δεν έβγαιναν οπότε συνέχισα το δρόμο της επιστροφής. Παραδόξως ενώ νόμιζα ότι βγαίνω απο τον κανονικό δρόμο για Σέρρες τελικά διαψεύστηκα και πήγα απο μια όμορφη χωμάτινη διαδρομή μέχρι ένα σημείο. Το ευχάριστο ήταν ότι πέρασα μέχρι και ποτάμι! Ανέλπιστα περιπετειώδης διαδρομή!
436599
Η διαδρομή εδώ.
https://www.youtube.com/watch?v=6W5a1zw_5uQ
Κατά την επιστροφή μου μιας και είχα ακόμα φως πήγα τον παλιό μέχρι τη Λαμία. Ξεχώρισα τον παλιό δρόμο Αιγινίου Κατερίνης που έχω κάνει ελάχιστες φορές και πραγματικά τώρα χωρίς κίνηση είναι απολαυστικός.
https://www.youtube.com/watch?v=KIeLTeu8Jkk
Ακόμα μια υπερβατική εξόρμηση έφτασε στο τέλος της. Δεν ξέρω ποιά ήταν αυτή η αόρατη δύναμη που για ακόμα μια φορά μου έδωσε την ενέργεια και τη δύναμη ώστε να τη φέρω εις πέρας. Καμία σημασία δεν έχει φυσικά. Ο στόχος επετεύχθη. Απομένουν μερικές ακόμα υπερβάσεις.
Πάντα όρθιοι!:beer:
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
24/06/2022, 21:56
Κατά την επιστροφή μου μιας και είχα ακόμα φως πήγα τον παλιό μέχρι τη Λαμία. Ξεχώρισα τον παλιό δρόμο Αιγινίου Κατερίνης που έχω κάνει ελάχιστες φορές και πραγματικά τώρα χωρίς κίνηση είναι απολαυστικός.
https://www.youtube.com/watch?v=KIeLTeu8Jkk
Ακόμα μια υπερβατική εξόρμηση έφτασε στο τέλος της. Δεν ξέρω ποιά ήταν αυτή η αόρατη δύναμη που για ακόμα μια φορά μου έδωσε την ενέργεια και τη δύναμη ώστε να τη φέρω εις πέρας. Καμία σημασία δεν έχει φυσικά. Ο στόχος επετεύχθη. Απομένουν μερικές ακόμα υπερβάσεις.
Πάντα όρθιοι!:beer:
Τι έκανες ρε τρελέ?
Τι ώρα ξεκίνησες το πρωί!
Τι ώρα γύρισες?
Ποσα συνολικά χλμ?
giorgosb
25/06/2022, 02:00
:beer: :beer:
doctoras
25/06/2022, 09:58
τρενοσε και μαλακίες, "Υπερταχεία billys84!!"
:beer:
gior-gos
25/06/2022, 10:39
Με όχι και τόσο συνοπτικές διαδικασίες τελικά έφτασα στον Βώλακα Δράμας. Το γιατί δεν ήταν συνοπτικές οι διαδικασίες δυστυχώς δε μπορεί να αναλυθεί σε αυτό το ταξιδιωτικό οπότε θα αφήσω τη φαντασία σας να κάνει τη δουλειά της (μην αγχώνεστε δεν τίθεται θέμα πτώσης ή βλάβης αλλά άλλων παραγόντων...)
Σ έπιασε κόψιμο;;; :bawl:
Μπράβο Βασίλη! :beer:
Τι έκανες ρε τρελέ?
Τι ώρα ξεκίνησες το πρωί!
Τι ώρα γύρισες?
Ποσα συνολικά χλμ?
1400Km σύνολο. 6 το πρωί έφυγα απο Αθήνα και στις 21.55 ήμουν σπίτι.
:beer: :beer:
:beer::beer::beer:
τρενοσε και μαλακίες, "Υπερταχεία billys84!!"
:lol: :beer:
Σ έπιασε κόψιμο;;; :bawl:
Μπράβο Βασίλη! :beer:
Όχι εντάξει πάλι καλά! :lol:
Να είσαι καλά φίλε!:beer:
Μπράβο ξανά!
doctoras
25/06/2022, 16:47
1400Km σύνολο. 6 το πρωί έφυγα απο Αθήνα και στις 21.55 ήμουν σπίτι.
οταν το ξαναβλέπεις γραμμένο, ξανα-συνειδητοποιείς οτι άλλο τέτοιο πράμα, όμοιο με την συχνότητα που το κάνεις, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται...! :a016::rockon:
τα επιτεύγματα σου είναι για να προωθηθούν ευρύτερα στον μοτοσυκλετιστικό κύκλο τοσο τον ελληνικό όσο και φυσικά εκτός συνόρων.
Το ξέρω οτι είσαι κουλ και το κάνεις απο προσωπική ευχαρίστηση, αλλά αν βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι ίσως το προωθήσουν να πάει παραπάνω, θεωρώ το αξίζουν
Ακομη μια επικη εξορμηση!
Ο Billy84 ειναι ο Τσακ Νορις των μοτοσυκλετιστων...
οταν το ξαναβλέπεις γραμμένο, ξανα-συνειδητοποιείς οτι άλλο τέτοιο πράμα, όμοιο με την συχνότητα που το κάνεις, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται...! :a016::rockon:
τα επιτεύγματα σου είναι για να προωθηθούν ευρύτερα στον μοτοσυκλετιστικό κύκλο τοσο τον ελληνικό όσο και φυσικά εκτός συνόρων.
Το ξέρω οτι είσαι κουλ και το κάνεις απο προσωπική ευχαρίστηση, αλλά αν βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι ίσως το προωθήσουν να πάει παραπάνω, θεωρώ το αξίζουν
Αν το δεις λογικά και ψύχραιμα, τέτοιες προσπάθειες δε μπορούν να προωθηθούν γιατί προϋποθέτουν σταθερή κίνηση πολύ πάνω απο τα επιτρεπόμενα όρια. Και να ήθελαν δηλαδή απλώς δε γίνεται. Θα μου πεις οκ, ήδη τα όρια ταχύτητας είναι παράλογα για μια μοτοσυκλέτα με έναν έμπειρο αναβάτη πάνω της αλλά άντε εξήγησέ το στους ιθύνοντες.:lol:
Καλώς ή κακώς η μοτοσυκλέτα είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Όσο μπορούμε ας την ευχαριστηθούμε για όσο αντέξουμε.
Ακομη μια επικη εξορμηση!
Ο Billy84 ειναι ο Τσακ Νορις των μοτοσυκλετιστων...
Ο Τσακ Νόρις θα ανεβοκατέβαινε σε όλα τα βουνά των συνόρων μόλις σε μια μέρα. Δεν υπάρχει σύγκριση!:bawl:
Να είσαι καλά αδερφέ!:beer:
sot econ
27/06/2022, 23:24
Υπέρβαση: το ξεπέρασμα των καθορισμένων ή ανεκτών ορίων. Από που πηγάζει η θέληση για υπέρβαση? Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα. Είναι μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ''δαμάσει'' τον κόσμο του? Τον εαυτό του? Όλα μαζί?
Πόσο εύκολο είναι όμως να βγεις απο τα στενά πλαίσια που έχουν θεσπιστεί απο άγραφους νόμους? Πόσο εύκολο είναι να σηκωθείς μια μέρα το ξημέρωμα και όχι απλά να βγεις απο το comfort zone σου αλλά να πας πολύ πιο μακριά αυτό?
Απαντήσεις δεν υπάρχουν, τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Υπάρχουν απλώς επιλογές και πράξεις.
:a18: