Σύνδεση

View Full Version : Αλλοίωση προστατευτικού υλικού κράνους;

ptc
03/08/2022, 11:17
Σήμερα έβγαλα τα μαξιλάρια για πλύσιμο (ομολογώ πως είχε περάσει καιρός που δεν τα έπλυνα) και αντίκρισα αυτή τη κατάσταση. Το κράνος είναι κατασκευής 2019 και δεν είχε ποτέ πτώση. Ωστόσο η κατάσταση του υλικού είναι απογοητευτική. Έχει μικρά βαθουλώματα, λες και έχει δεχτεί πολλά μικρά χτυπήματα. Δεν βάζω ποτέ πράγματα μέσα (πχ γάντια) και δε μου έχει πέσει ούτε από πέντε εκατοστά ύψος. Τι συμβαίνει;

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να οφείλεται στη ζέστη, καθώς το κράνος το αφήνω στη βαλίτσα της μηχανής. Απ την άλλη αυτό έκανα πάντα με όλα μου τα κράνη και δεν είχα ξανά τέτοιο θέμα. Επίσης αυτό ήταν το πρώτο κράνος που είχα με σκούτερ και σκέφτομαι μήπως η ανεβασμένη θερμοκρασία κάτω απ το κάθισμα (και πάνω απ το μοτέρ) έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Τι αλλο μπορεί να είναι;

437276

Λογικά πάω για άλλο κράνος, σωστά;

azar41
03/08/2022, 11:32
Μου έχει τύχει σε Uvex πενταετίας και το απέδωσα κι εγώ στη μπαγκαζιέρα,είχε αυτά τα εξογκώματα σε σημείο να με ενοχλούν κάτω απο την επένδυση,ευτηχώς ήταν προς απόσυρση,δεύτερο κράνος και δεν ξανασχολήθηκα,θα είχε ενδιαφέρων ,λόγω τριετίας μόνο,να έκανες μια ερώτηση,στέλνοντας φωτό στην εταιρία κατασκευής.

basilis_k6
03/08/2022, 12:23
βαφη ειναι.
μαρκα;

ptc
03/08/2022, 12:38
Βασιλη δε με απασχολει η βαφη που εχει φυγει. Αυτο στο οποιο αναφερομαι ειναι τα βαθουλωματα. Ειναι σα να εχεις πιεσει με τον αντιχειρα σου σε διαφορα σημεια και συμπιεστηκε/υποχωρησε το υλικο. Στην κατω αριστερη φωτογραφια φαινονται καλυτερα αν κοιταξεις προσεκτικα.

Το κρανος ειναι HJC FG-ST.

basilis_k6
03/08/2022, 12:48
Βασιλη δε με απασχολει η βαφη που εχει φυγει. Αυτο στο οποιο αναφερομαι ειναι τα βαθουλωματα. Ειναι σα να εχεις πιεσει με τον αντιχειρα σου σε διαφορα σημεια και συμπιεστηκε/υποχωρησε το υλικο. Στην κατω αριστερη φωτογραφια φαινονται καλυτερα αν κοιταξεις προσεκτικα.

το φαντάστηκα. ετσι ειναι και το δικο μου hjc. δεν ειναι ουτε η ζεστη ουτε τιποτα. το δικο μου εγινε ετσι μεσα στο σπιτι με μηδεν χρηση.
περνάνε ενα σκληρο πλαστικο απο πανω που με τον χρονο κανει αυτο το προβλημα. τα βαθουλωματα δεν νομιζω οτι επιρεάζουν την πολυστερηνη τοσο ωστε να εχει σημασια. εγω θα το φορουσα κανονικα.

DoctoR_k6
03/08/2022, 13:59

Στειλε ενα email να δεις τι θα σου απαντησουν ετσι για την απορια κ αν ειναι κατι που δεν θα επρεπε να σε απασχολει.

billy84
03/08/2022, 14:40
Μόνο η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι τέτοιο μαζί με την ποιότητα του υλικού. Καλή ιδέα του Doctor να δούμε τι θα μας πουν και οι ίδιοι!

ptc
03/08/2022, 18:29
Έστειλα και ένα mail, να δούμε αν θα πάρω απάντηση.

o_gavros
03/08/2022, 21:22
Είναι λίγο δυσνόητο το νόημα με τις φωτό έτσι σε κολάζ.
Αν καταλαβαίνω σωστά, είναι όλες απο το εσωτερικο του κράνους;
Δε νομίζω ότι είναι καν πρόβλημα.
Εγώ που έχω σοει, το εσωτερικό δεν είναι απολύτως λείο όπως το απ'εξω

ptc
03/08/2022, 21:28
Ανεβάζω μόνο μια για να φανεί καλύτερα. Είναι απ το εσωτερικό. Ό,τι έχω κυκλώσει είναι βαθούλωμα ακριβώς όπως θα γινόταν αν πιέσεις με τον αντίχειρα ένα αφρολεξ μέχρι να υποχωρήσει το υλικό. Σκέψου το σαν κρατήρες. Δεν το έχω ξαναδεί προσωπικά και είναι το έβδομο κράνος μου αν δεν κάνω λάθος.

437279

kons
03/08/2022, 21:33
Έχω ξαναδεί τέτοια περίπτωση που μοιάζει παρα πολύ και ήταν απο τοποθέτηση πανω στον καθρέφτη της μότο.

ptc
03/08/2022, 22:02
Έχω ξαναδεί τέτοια περίπτωση που μοιάζει παρα πολύ και ήταν απο τοποθέτηση πανω στον καθρέφτη της μότο.

Ωπ... Να κάτι που δεν το είχα σκεφτεί και ακούγεται πολύ λογικό.

Το ότι δεν το είχα δει σε αλλά κράνη μπορεί να εξηγηθεί απ την κατά πολύ αυξημένη χρήση της μηχανής όσο έχω αυτό το κράνος. Είναι το κράνος της εποχής των σκούτερ όπου τα χιλιόμετρα ανά έτος εκτοξεύθηκαν απ τα 2000 στα 14000. Και είναι συνήθειο που το έχω αυτό με τον καθρέφτη. Μένει να μας πει κι ο Βασίλης αν το κάνει κι αυτός με το δικό του.

basilis_k6
03/08/2022, 23:24

Το ότι δεν το είχα δει σε αλλά κράνη μπορεί να εξηγηθεί απ την κατά πολύ αυξημένη χρήση της μηχανής όσο έχω αυτό το κράνος. Είναι το κράνος της εποχής των σκούτερ όπου τα χιλιόμετρα ανά έτος εκτοξεύθηκαν απ τα 2000 στα 14000. Και είναι συνήθειο που το έχω αυτό με τον καθρέφτη. Μένει να μας πει κι ο Βασίλης αν το κάνει κι αυτός με το δικό του.

εγω εχω ελαχιστα βαθουλωματα που ισως να ειναι απο καθρεπτη δεν θυμαμαι. αλλα εσκασε ολο το φιλμ αυτο ομως μεσα στο σπιτι. και εχει φουσκαλες προς τα εξω χωρις χρηση. κυριολεκτικα το εχω φορεσει 20-30 φορες σε 4 χρονια.

βασικα ειναι ευκολο να δεις αν ειναι απο καθρεπτη. θα εχει μονο στο πανω μερος. λογικο ειναι παντως γιατι το χτυπαμε λιγο βαζοντας το και εχει μαλλον dual foam.

billy84
03/08/2022, 23:26

Σωστή η παρατήρηση του φίλου και είναι κάτι που κάνω συνέχεια όταν σταματάω. Εχω ενα Arai QV pro 5 χρόνια και θα κάνω ένα τσεκ αύριο.

ptc
04/08/2022, 10:52
To εψαξα λιγο παραπανω. Απο το manual της Arai:

437289

Και απο ενα σχετικο βιντεο του Motojitsu που ειναι ωραιος τυπος. Ο λαθος τροπος (https://youtu.be/JdWQolSZepw?t=73) (που εκανα εγω) και ο σωστος (https://youtu.be/JdWQolSZepw?t=181).

Τωρα το θεμα ειναι οτι η ζημια εχει γινει στο υλικο οποτε λεω να αρχισω να κοιταω για κρανος. Αν δε παθεις δε θα μαθεις που λενε.
Σας ευχαριστω ολους και ειδικα τον kons. :beer:

motojojo
04/08/2022, 13:12
Αποφεύγω κι εγώ πλέον να το στηρίζω έτσι στον καθρέφτη και το κρεμάω ανάποδα από το τιμόνι με το λουράκι. Πάλι δεν την θεωρώ ενδεδειγμένη λύση γιατί δεν μου αρέσει να είναι το κράνος ανάποδα, φοβάμαι μην πέσει καμία βρωμιά μέσα.

DoctoR_k6
04/08/2022, 13:54
Κατ εμε η αποθηκευση γαντιων μεσα στο κρανος κ το στηριγμα στον καθρεπτη ειναι οτι πιο λαθος μπορει να κανει καποιος.
Κουβαλατε μια τσαντα μεταφορας του κρανους κ τελος. Ειδικα οι σκουτεροβιοι ειναι αμαρτια να μην υπαρχει κατω απο την σελα.
Σταματας βαζεις την ''καποτα'' :D κ τελος.

billy84
04/08/2022, 14:53
Κατ εμε η αποθηκευση γαντιων μεσα στο κρανος κ το στηριγμα στον καθρεπτη ειναι οτι πιο λαθος μπορει να κανει καποιος.
Κουβαλατε μια τσαντα μεταφορας του κρανους κ τελος. Ειδικα οι σκουτεροβιοι ειναι αμαρτια να μην υπαρχει κατω απο την σελα.
Σταματας βαζεις την ''καποτα'' :D κ τελος.

Εν τω μεταξύ τα κάνω και τα δύο κατά κόρον!:lol:

Και ξέχασα να τσεκάρω σε τι κατάσταση είναι το κράνος μου γαμώτο. Ελπίζω να το θυμηθώ το απόγευμα και να επανέλθω!:D

basilis_k6
04/08/2022, 14:54
δεν περναει απο τον καθρεπτη του στρομ το κρανος. μονο να κατσει πανω γινετε. μαλλον θα βαλω ενα αφρολεξ πανω στον καθρεπτη να τελειωνω αλλα σιγουρα δεν θα παρω ξανα hjc για πολλους λογους.

billy84
05/08/2022, 12:39
Σήμερα κοίταξα το κράνος μου. Δεν έχει πάθει τίποτα το αφρολεξ. Λίγο που δοκίμασα να το πιέσω με το δάχτυλο δεν κάνει βαθούλωμα. Επιπλέον, μεταξύ του κομματιού υφάσματος και του αφρολεξ υπάρχει ένα σφουγγαράκι. Είναι απίθανο να τραυματιστεί το αφρολεξ απλά αφήνοντας το κράνος στον καθρέφτη για αυτό και έχει διατηρηθεί.

ptc
05/08/2022, 17:27
Πιθανώς λοιπόν συνδυασμός του ότι είναι το συγκεκριμένο κράνος της HJC μαζί με το συνήθειο του καθρέφτη. Όπως και να χει το γάμησα. :cry:

doctoras
05/08/2022, 18:26
Πιθανώς λοιπόν συνδυασμός του ότι είναι το συγκεκριμένο κράνος της HJC μαζί με το συνήθειο του καθρέφτη. Όπως και να χει το γάμησα. :cry:

Δε νομίζω ότι σημαίνει κάτι αυτό ως προς την ασφάλεια του κράνους, πάντως οι ειδικότεροι της HJC θα πρέπει να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να σου απαντήσουν

billy84
05/08/2022, 19:31

Και εγώ δε νομίζω οτι είναι κάτι σημαντικό, δεν τίθεται θέμα ασφαλείας. Μόνο αν το πουλήσεις κάποια στιγμή ίσως παίξει κάποιο ρόλο.

ptc
05/08/2022, 19:46
Μπα παιδιά, πιθανώς να γίνομαι υπερβολικός αλλά το κράνος είναι το τελευταίο πράγμα στο οποίο θα ήθελα να έχω τη παραμικρή υπόνοια ότι κάτι μπορεί να μη λειτουργήσει όπως πρέπει. Ούτε πρόκειται να το πουλήσω σε κανέναν φυσικά. Αφού δεν κάνει για μένα δεν κάνει για κανέναν.

Τώρα το θέμα είναι τι παίρνουμε. Μπορώ να πάρω ένα αντίστοιχο με αυτό που είχα (<200€ δλδ). Έχω δει καί την παρακάτω αγγελία και σκοπεύω να το δω από κοντά από βδομάδα.

https://www.car.gr/parts/view/325471894-schuberth-s2-sport-medium-5657-mias-evdomadas

basilis_k6
05/08/2022, 20:32
Μπα παιδιά, πιθανώς να γίνομαι υπερβολικός αλλά το κράνος είναι το τελευταίο πράγμα στο οποίο θα ήθελα να έχω τη παραμικρή υπόνοια ότι κάτι μπορεί να μη λειτουργήσει όπως πρέπει. Ούτε πρόκειται να το πουλήσω σε κανέναν φυσικά. Αφού δεν κάνει για μένα δεν κάνει για κανέναν.

Τώρα το θέμα είναι τι παίρνουμε. Μπορώ να πάρω ένα αντίστοιχο με αυτό που είχα (<200€ δλδ). Έχω δει καί την παρακάτω αγγελία και σκοπεύω να το δω από κοντά από βδομάδα.

https://www.car.gr/parts/view/325471894-schuberth-s2-sport-medium-5657-mias-evdomadas

δεν εισαι υπερβολικος, εισαι παράλογος. εκει που εχεις βαθουλωμα θα μπορουσε να εχει τρύπες απο κατασκευης του για αερα. οι υποψιες που εχεις για την ασφάλεια ειναι αβασιμες. το κράνος που βλεπω στις φωτο ειναι μια χαρα. το κεφάλι σου ακουμπαει σε τεραστια επιφάνεια οταν πεφτεις και το μαλακο στρώμα* ειναι εκει για να συμπιεστει άμεσα και να φροντίσει το κεφάλι σου να εφαρμόσει ομοιόμορφα στο σκληρο στρωμα του eps που κάνει τη δουλεια του κράνους.

*ποιο μοντελο ειναι? 99% εχεις dual layer eps και εχεις κανει βαθουλωμα στο μαλακο

billy84
05/08/2022, 20:59

Πολύ καλό και αυτό για αυτά τα χρήματα. Παλιότερα σε αυτήν την κατηγορία τιμής είχα εντυπωσιαστεί απο τα Suomy. Είχε πάρει φίλος και έμοιαζε σε στυλ με Arai. Ακόμη και στο εσωτερικό του. Αν δε βρεις άκρη ρίξε μια ματιά, δεν έχω ιδέα αν τα φέρνει ακόμα κάποιος στην Ελλάδα.

lykourgi
05/08/2022, 21:24

Έχω το ίδιο κράνος και το ακουμπάω συστηματικά στον καθρέφτη. Δεν έχει βαθουλώματα, αλλά ο καθρέφτης μου είναι οβάλ στο επάνω μέρος, χωρίς γωνίες. Επίσης το ακουμπάω πολύ προσεκτικά, για να μην χαλάω τη θέση του καθρέφτη, δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να σημαδέψω το φελιζόλ του κράνους.

Από την άλλη, αν ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για την κατάσταση του κράνους σου, καλύτερα να μείνεις με αυτό που έχεις ή να αγοράσεις καινούργιο, αντί να εμπιστευτείς κάποιο μεταχειρισμένο.

ptc
05/08/2022, 22:19
δεν εισαι υπερβολικος, εισαι παράλογος. εκει που εχεις βαθουλωμα θα μπορουσε να εχει τρύπες απο κατασκευης του για αερα. οι υποψιες που εχεις για την ασφάλεια ειναι αβασιμες. το κράνος που βλεπω στις φωτο ειναι μια χαρα. το κεφάλι σου ακουμπαει σε τεραστια επιφάνεια οταν πεφτεις και το μαλακο στρώμα* ειναι εκει για να συμπιεστει άμεσα και να φροντίσει το κεφάλι σου να εφαρμόσει ομοιόμορφα στο σκληρο στρωμα του eps που κάνει τη δουλεια του κράνους.

*ποιο μοντελο ειναι? 99% εχεις dual layer eps και εχεις κανει βαθουλωμα στο μαλακο

Είπαμε είναι το FG-ST. Δεν το βρίσκω κάπου αυτό που λες Βασίλη για dual layer για το κράνος μου, ούτε το ήξερα πριν το αναφέρεις για να είμαι ειλικρινής.

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι δε μου τρώγεται τώρα να δώσω κοντά δύο εκατοστάρικα. Τι να πω, αν όντως όλοι λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα...

Από την άλλη, αν ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για την κατάσταση του κράνους σου, καλύτερα να μείνεις με αυτό που έχεις ή να αγοράσεις καινούργιο, αντί να εμπιστευτείς κάποιο μεταχειρισμένο.

Ένα κράνος που πουλιέται στο μέρος μου οπότε μπορώ να το ελέγξω γιατί να το φοβηθώ; Μπορώ να δω αν έχει κάποιο σημάδι από έξω, να βγάλω την επένδυση και να κοιτάξω το αφρολεξ και την ημερομηνία κατασκευής. Τι άλλο έχει που μου διαφεύγει; Ειλικρινής απορία.

basilis_k6
05/08/2022, 23:55
Είπαμε είναι το FG-ST. Δεν το βρίσκω κάπου αυτό που λες Βασίλη για dual layer για το κράνος μου, ούτε το ήξερα πριν το αναφέρεις για να είμαι ειλικρινής.

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι δε μου τρώγεται τώρα να δώσω κοντά δύο εκατοστάρικα. Τι να πω, αν όντως όλοι λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα...

Ένα κράνος που πουλιέται στο μέρος μου οπότε μπορώ να το ελέγξω γιατί να το φοβηθώ; Μπορώ να δω αν έχει κάποιο σημάδι από έξω, να βγάλω την επένδυση και να κοιτάξω το αφρολεξ και την ημερομηνία κατασκευής. Τι άλλο έχει που μου διαφεύγει; Ειλικρινής απορία.

δεν βρισκω πουθενα πληροφοριες αλλα αν με το δαχτυλο μπορεις να πιεσεις το eps τοτε 100% ειναι dual density η dual layer. οπως πιέζεις ενα αδειο κουτι αλουμινιου 330ml και μπαινει μεσα, τοσο θελει.

doctoras
06/08/2022, 18:13

Στα υπόψη
αν το κράνος έχει πέσει κάποιες φορές στατικά από απροσεξία στο έδαφος και είναι τύπου fiberglass (η δεν είναι thermoplastic) ενδέχεται οι δυνάμεις πρόσκρουσης να έχουν κάνει ζημιά στα εσωτερικά layer, να μη φαίνεται εξωτερικά αλλά ως ο συσχετισμός στιβαρότητας του να έχει αλλάξει, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό

ptc
06/08/2022, 19:52
Ας το δεχτώ ότι μπορεί να πέσει και να μην κάνει σημάδι καθόλου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο.

Εσένα αν σου πέσει το κράνος στατικά, το πετάς και παίρνεις άλλο;

basilis_k6
06/08/2022, 22:41
Ας το δεχτώ ότι μπορεί να πέσει και να μην κάνει σημάδι καθόλου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο.

Εσένα αν σου πέσει το κράνος στατικά, το πετάς και παίρνεις άλλο;

η θεωρια αυτο λεει. αν πεσει σε τσιμέντο απο ενα μετρο πρεπει να το αλλάξεις. στην πραξη δεν θα το κανει κανενας.

ptc
09/08/2022, 17:59
Έστειλα και ένα mail, να δούμε αν θα πάρω απάντηση.

After investigating this problem with our technical department, we would like to let you know that these cracks have nothing to do with the material itself.
It seems that these cracks are only in the paint. As you will also appreciate, we assume that the reason must be high temperature and humidity. Surely it is not a common issue or a defect but it is also a fact that Greece is a warm country especially during the summer time and painting may be an issue if the helmet stays so long under the sun.
Please be assured that these cracks do not present any safety issue at all. However, we would like to remind you that you should keep your helmet in a place where it will not be exposed to the direct sun, in order to reduce the possibility of paint cracks or fadings.

Αυτά μου απάντησαν. Τώρα βέβαια αναφέρθηκαν μόνο στο σκάσιμο του χρώματος (που δεν ήταν αυτό που με ανησυχούσε) και όχι στα βαθουλώματα...

lykourgi
09/08/2022, 19:38

Τώρα είδα την απάντησή σου.
Αυτά που πιθανόν δεν μπορείς να ελέγξεις είναι είτε ένα χτύπημα που δεν φαίνεται διότι αλλάχτηκε κάποιο κάλυμα - αεραγωγός κλπ ή την μακροχρόνια έκθεση σε ακραίες συνθήκες ( ζέστη ή κρύο).
Αυτά μπορώ να σκεφτώ εγώ.

Δεν είμαι κατά των μεταχειρισμένων, γενικότερα. Αλλά κράνος δεν θα έπαιρνα.

Όσο για την απάντηση της HJC, εντελώς άσχετη με το πρόβλημα. Άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε.

basilis_k6
09/08/2022, 23:56
Αυτά μου απάντησαν. Τώρα βέβαια αναφέρθηκαν μόνο στο σκάσιμο του χρώματος (που δεν ήταν αυτό που με ανησυχούσε) και όχι στα βαθουλώματα...

λογικα τα βαθουλωματα ειναι απο τον καθρεπτη που λεγαμε. η βαφη δεν εσκασε απο ηλιο γιατι σου ειπα εγω δεν το φοραγα καν. ειναι απλως κακη βαφη. οσο για το "not exposed in direct sun" για κράνος ειναι απλα για γελια. να το φοράω στο αμάξι(?) απάντησε τους.