Σύνδεση

View Full Version : Μέλλια Βελλιά (1.754m)- Άσκιο (2.107m) 31-7-2022

billy84
05/08/2022, 16:19
Ας υποθέσουμε ότι είστε αθλητές και συμμετέχετε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έστω ότι είστε σε τέλεια φόρμα και κερδίζετε μετάλλιο. Τι θα σας έκανε πιο ευτυχισμένους? Το ασημένιο ή το χάλκινο?
Όπως καταλάβατε η ερώτηση είναι παγίδα καθώς σχεδόν όλοι θα απαντούσαν το ασημένιο. Φυσικά, είναι προτιμότερη η 2η θέση απο την 3η. Είναι όμως? Μια επιστημονική μελέτη που έγινε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1992 αποκάλυψε ότι αυτοί που κέρδισαν ασημένιο μετάλλιο ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι καθώς θεωρούσαν ότι έχασαν το χρυσό. Όμως εκείνοι που μπήκαν στο βάθρο κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο ήταν πιο ευτυχισμένοι καθώς η αμέσως επόμενη σκέψη τους ήταν ότι θα μπορούσαν να μείνουν εκτός βάθρου και όχι ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.

Το ηθικό δίδαγμα της έρευνας είναι ότι και στη ζωή πρέπει να σκέφτεσαι αφαιρετικά. Όπως δηλαδή οι αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο. Μόνο αν σκεφτείς τι θα μπορούσες να μην έχεις απο αυτά που έχεις, μπορείς να φτάσεις κοντά στο να είσαι ''ευτυχισμένος''. Αν σκέφτεσαι όπως οι κάτοχοι ασημένιων μεταλλίων τότε δυστυχώς η ζωή σου θα είναι γεμάτη δυσκολίες, αποδοχής κυρίως!

Πολλές φορές σκέφτομαι αρχικά σαν αθλητής ασημένιου μεταλλίου. ''Αχ ρε γαμώτο να είχα παραπάνω χρόνο και όχι μόνο μια μέρα και αυτή όπως όπως''. Πάντα όμως στο τέλος καταλήγω να σκέφτομαι σαν αθλητής που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. ''Πάλι καλά που έχω έστω αυτή τη μέρα, πάλι καλά που έχω και τόσα άλλα πράγματα, όποια και αν είναι αυτά'' και σε συνδυασμό με τις εικόνες που βλέπω αργότερα λέω '' εντάξει μια μέρα ήταν κουραστική μεν αλλά τουλάχιστον περιεκτική στο 100%''.

Μπράβο Billy, κατάφερες να σκεφτείς όπως οι Στωϊκοί φιλόσοφοι 2.000+ χρόνια πριν. Επιτυχία δεν το λες! :D

Για σκέψου όμως να μην είχες καταφέρει ούτε αυτό? :p

Τελευταία μέρα του Ιουλίου ο οποίος τελείωσε υποδειγματικά με μια σχεδόν 1000αρα εξόρμηση στον νομό Κοζάνης και με 2 ήπια βουνά. 1ος στόχος μου το όρος με το παράξενο όνομα Μέλλια Βελλιά. Δεν έχω ιδέα απο που προήλθε η ονομασία του. Μάλιστα είχα κατά νου να ρωτήσω κανέναν στην Ξηρολίμνη απο την οποία θα ανέβαινα ψηλότερα. Τελικά το ξέχασα όταν έφτασα εκεί. 450Km ήταν αυτά, πολλές σκέψεις μέχρι να φτάσω πάνω. Το μυαλό κουρασμένο ειδικά τέτοια εποχή. Συγχωρέστε με. Στο ίντερνετ δε βρήκα πουθενά κάποια πληροφορία. Θα μείνει ένα μυστήριο η ονομασία αυτού του φιλόξενου κατά τα άλλα βουνού.

Απο το χωριό Ξηρολίμνη λοιπόν στις ανατολικές παρυφές του βουνού, ένας χωματόδρομος αρκετά δύσβατος σε μερικά σημεία, με οδήγησε ψηλότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=KdhGBxdNMEs

Απο αυτήν την πλευρά είχε λίγο πράσινο

437300

Σύντομα όμως έφτασα σε τεράστιο οροπέδιο με υποαλπικά λιβάδια. Πανέμορφη διαδρομή απο ένα σημείο και μετά.

437301

437302

Σε αυτό το σημείο ο δρόμος σταματά. Η τοποθεσία ονομάζεται 9 βρύσες και άκουσον άκουσον, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΡΥΣΗ ΕΔΩ! :lol:

437303

Απέναντι διακρίνεται το Άσκιο με υψόμετρο 2107m. Είχα ανέβει πριν σχεδόν 3 χρόνια στην κορυφή του.

437304

Κερδίζοντας ύψος κοιτώντας προς τα πίσω το τεράστιο οροπέδιο.

437305

Γνώριζα αρκετό καιρό ότι το συγκεκριμένο βουνό έχει ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του. Φυσικά επέλεξα να το ανέβω ορειβατικά καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά σχεδόν 400m.

437306

billy84
05/08/2022, 16:25
Έχοντας ανέβει αρκετά ψηλότερα η θέα γίνεται πανοραμική.

437307

Η κλίση ήπια όπως και το τεραίν φιλικό.

437308

Η πλαγιά πάντως ήταν μεγάλη παρόλο που η ανεμογεννήτρια φαινόταν κοντά απο το σημείο που ξεκίνησα. Ανέβαινα, ανέβαινα όμως πλησίαζα πολύ αργά. Η απόσταση ήταν μεγάλη αλλά το μάτι μπερδευόταν όπως γίνεται συνήθως.

437309

437310

Έχοντας φτάσει κοντά στην κορυφογραμμή αποκαλύπτεται η νοτιοδυτική πλευρά.

437311

Εντάξει είναι τελείως άσχετο το κομμάτι σίδερο με το τοπίο, όμως είναι τεράστιο και νιώθω ένα δέος απο κάτω του. Πάντως ελάχιστα δούλευαν εκείνη τη μέρα με μέτριο αέρα. Τζάμπα η καταστροφή του βουνού χωρίς μάλιστα κανένα πραγματικό όφελος στην τσέπη των απλών ανθρώπων.

437312

Ενώ υπήρχε χωματόδρομος που θα μπορούσα να ακολουθήσω, αποφασίζω να το πάω καθαρά ορειβατικά τραβερσάροντας χορταριασμένες πλαγιές. Κάνω σαν να μη βλέπω τα σιδερένια τέρατα.

437313

Άσκιο απέναντι με τα σύννεφα να δίνουν μια διαφορετική νότα στο τοπίο.

437314

Φτάνω στην τελική ανάβαση για την κορυφή

437315

Ενδιάμεσα υπάρχει ένας κούκος.

437316

billy84
05/08/2022, 16:26
Το κολωνάκι διακρίνεται στο βάθος

437317

Κορυφή Σκοπιά 1.754m

437318

Στο βάθος ο Βούρινος που ανέβηκα τον περασμένο Οκτώβρη.

437319

Άσκιο

437320

https://www.youtube.com/watch?v=8KgqNluSayk

billy84
05/08/2022, 16:30
Όταν επέστρεψα στο σημείο που ξεκίνησα τράβηξα κάποια χιλιόμετρα ανατολικά για να δω μια εντυπωσιακή πράσινη λίμνη που έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα παλιό λατομείο. Όταν ο άνθρωπος έστω και άθελά του συνεργάζεται με τη φύση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό. Απολαύστε χρώματα!

437321

Honda NC700 enduro edition :lol:

437322

Κατέβηκα και χαμηλά απο έναν παλιό δρόμο ο οποίος είναι σε κακή κατάσταση. Εκεί περικυκλωμένος απο τα βράχια η αίσθηση ήταν πολύ διαφορετική

437324

437323

https://www.youtube.com/watch?v=NDRqiUszTUc

billy84
05/08/2022, 16:37
Επιστροφή κοντά στο χωριό που βρισκόμουν νωρίτερα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκεται το χωριό Σκήτη. Απο εκεί μέσω μιας τεράστιας χωμάτινης διαδρομής βρέθηκα σχεδόν στα 2000μ στο όρος Άσκιο.

https://www.youtube.com/watch?v=WRGM9LqVIWA

Ο δρόμος ήταν εύκολος λόγω του αιολικού πάρκου που έχει εγκατασταθεί ΚΑΙ σε αυτό το βουνό.

437325

Η αλήθεια είναι όμως ότι η διαδρομή ήταν απολαυστική. Ας δούμε και τη θετική πλευρά.

437326

437327

Εδώ σταμάτησα όπως και 3 χρόνια πριν. Θέα απεριόριστη και δροσιά πάνω απο όλα!

437328

437329

Μιας και είχα πεινάσει λίγο, είπα να πάω ξανά στην κορυφή του Ασκίου να τσιμπήσω κάτι πρόχειρο με ησυχία, εκπληκτική θέα και δροσιά! 2.107m ύψόμετρο.

437330

Κοιτώντας προς Πτολεμαϊδα

437331

Οι ανεμογεννήτριες χαλάνε κάπως την εικόνα. Όμως και πάλι ένιωθα δέος με τις αχανείς εκτάσεις.

437332

437333

Παιχνίδι των ακτίνων του Ηλίου με τα σύννεφα.

437334

billy84
05/08/2022, 16:47
Κοιτώντας προς Νάματα

437335

Απο το βουνό κατέβηκα στην Εράτυρα μέσω μιας καταπληκτικής διαδρομής που δεν είχε ανοιχτεί πριν 3 χρόνια που είχα έρθει εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=zxAoM_r4_uI

Θαυμάστε εικόνες

437336

Μονή Αγίου Αθανασίου λίγο πριν φτάσω στην Εράτυρα.

437337

Επιστρέφοντας απο Γρεβενά προς Καλαμπάκα είδα ακόμη μια λίμνη η οποία δε φαίνεται εύκολα απο τον κεντρικό δρόμο και προσεγγίζεται απο έναν σύντομο χωματόδρομο. Ανώνυμη λίμνη, δε βρήκα πληροφορίες για αυτήν. Την πρόσεξα τελευταία στιγμή απο τη δορυφορική εικόνα μιας και είχα απο πριν πλοήγηση (σχεδόν ποτέ δε χρησιμοποιώ πλοήγηση σε δρόμους που γνωρίζω για αυτό και δεν την είχα προσέξει τόσο καιρό).

437338

437339

Είναι σε όμορφη τοποθεσία και σε υψόμετρο περίπου 600m. Το όλο περιβάλλον μου έβγαλε κάτι γαλήνιο παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο Γρεβενών-Καλαμπάκας.

437340

Φέρτε στο μυαλό σας τις ανεμογεννήτριες και τη συγκεκριμένη λίμνη ας πούμε. Ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι δύο όμως καμία σχέση σε προσφορά στο τοπίο.

437341

Ακόμα μια εξόρμηση με πανέμορφες εικόνες έφτασε στο τέλος της. Αυτό που μου έμεινε ήταν το πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να χαλάσει μια πανέμορφη εικόνα αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί απο το πουθενά να δημιουργήσει κάτι όμορφο έστω και σε συνεργασία με τη φύση.

Θα μου πεις, άνθρωπος είναι αυτός. Ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Ας σκεφτώ λοιπόν αφαιρετικά όπως ξεκίνησα στην αρχή του ταξιδιωτικού. Θα μπορούσε ο άνθρωπος να μην υπήρχε καν οπότε ας κρατήσουμε τα θετικά που έχει κάνει!

Πάντα όρθιοι!:beer:

yes-u
05/08/2022, 17:06
"Το ηθικό δίδαγμα της έρευνας είναι ότι και στη ζωή πρέπει να σκέφτεσαι αφαιρετικά. Όπως δηλαδή οι αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο. Μόνο αν σκεφτείς τι θα μπορούσες να μην έχεις απο αυτά που έχεις, μπορείς να φτάσεις κοντά στο να είσαι ''ευτυχισμένος''. Αν σκέφτεσαι όπως οι κάτοχοι ασημένιων μεταλλίων τότε δυστυχώς η ζωή σου θα είναι γεμάτη δυσκολίες, αποδοχής κυρίως!"

Το ταξίδι μοναδικό όπως πάντα, χαίρομαι που είσαι εντάξει με το χάλκινο, αλλά για θύμισέ μας ποιος πήρε τα χρυσό και ασημένιο;

billy84
05/08/2022, 19:34
"Το ηθικό δίδαγμα της έρευνας είναι ότι και στη ζωή πρέπει να σκέφτεσαι αφαιρετικά. Όπως δηλαδή οι αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο. Μόνο αν σκεφτείς τι θα μπορούσες να μην έχεις απο αυτά που έχεις, μπορείς να φτάσεις κοντά στο να είσαι ''ευτυχισμένος''. Αν σκέφτεσαι όπως οι κάτοχοι ασημένιων μεταλλίων τότε δυστυχώς η ζωή σου θα είναι γεμάτη δυσκολίες, αποδοχής κυρίως!"

Το ταξίδι μοναδικό όπως πάντα, χαίρομαι που είσαι εντάξει με το χάλκινο, αλλά για θύμισέ μας ποιος πήρε τα χρυσό και ασημένιο;

Να είσαι καλά φίλε! Το χρυσό το παίρνει πάντα ο Κούλης τα τελευταία χρόνια! Το ασημένιο ίσως ο Αδωνις?:bawl:

gaslion
06/08/2022, 10:22
Μπράβο ρε φίλε. Μου αρέσουν πολύ και οι προβληματισμοί σου. Πιστεύω εξηγείται μιας και έχουμε πολύ μοναχικό χρόνο πάνω στη σέλα. Και εγώ το κάνω αυτό.

billy84
06/08/2022, 21:05
Μπράβο ρε φίλε. Μου αρέσουν πολύ και οι προβληματισμοί σου. Πιστεύω εξηγείται μιας και έχουμε πολύ μοναχικό χρόνο πάνω στη σέλα. Και εγώ το κάνω αυτό.

Ισχύει ότι οι ώρες πάνω στη σέλα και τα τοπία που βλέπουμε περπατώντας είναι ιδανικά για φιλοσοφία! Να είσαι καλά!:beer:

alexis72
07/08/2022, 19:11
και παλι αμετρητα μπραβο billy για τις ομορφιες που μας χαριζεις ,
( μερη που δεν προκειται να παμε σιγουρα οι περισσοτεροι εδω μεσα ...)
billy εδω εχεις παει η εχεις σκοπο να πας ? γιατι μου φαινεται καπως υπερβολικος ο τιτλος για τον πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ δρομο-μερος στην ελλαδα ...(αλλα αφου περναει αυτοκινητο λογικα ειναι βατος ο δρομος) αλλα βλεποντας το video οντως σε τρομαζει η διαδρομη....εδω σιγουρα πας ΜΟΝΟ με παρεα κ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχη....
https://instanews.gr/99548/ellada/skiniko-tromoy-ston-pio-apotomo-ki-epikindyno-dromo-tis-elladas-odigeis-apokleistika-me-diki-soy-eythyni-vid.html

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
08/08/2022, 08:05
Μπράβο Βασίλη! Όμορφες εικόνες και γαμω τις εισαγωγές :beer:
Εμένα μου άρεσαν και οι ανεμογεννήτριες! Το ξέρω ότι η ανθρώπινη παρέμβαση χαλάει αλλά το δέος πού ένιωσες το έχω νοιώσει κι εγώ και σε καταλαβαίνω!

SeniorCanardo
08/08/2022, 11:51
Μπράβο ρε φίλε!:beer:

Πέρα από τις ωραίες φωτό και τα τοπία, πέρα από τις οδηγικές ικανότητες πέρα από όλα, εγώ εκτιμώ το attitude σου.

DoctoR_k6
08/08/2022, 12:00
Ωραιος ο Βασιλης για αλλη μια φορα.
Τρομερες φωτο.
Συνεχισε δυνατα!!! :beer:

billy84
08/08/2022, 12:32
και παλι αμετρητα μπραβο billy για τις ομορφιες που μας χαριζεις ,
( μερη που δεν προκειται να παμε σιγουρα οι περισσοτεροι εδω μεσα ...)
billy εδω εχεις παει η εχεις σκοπο να πας ? γιατι μου φαινεται καπως υπερβολικος ο τιτλος για τον πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ δρομο-μερος στην ελλαδα ...(αλλα αφου περναει αυτοκινητο λογικα ειναι βατος ο δρομος) αλλα βλεποντας το video οντως σε τρομαζει η διαδρομη....εδω σιγουρα πας ΜΟΝΟ με παρεα κ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχη....
https://instanews.gr/99548/ellada/skiniko-tromoy-ston-pio-apotomo-ki-epikindyno-dromo-tis-elladas-odigeis-apokleistika-me-diki-soy-eythyni-vid.html

Να είσαι καλά φίλε!:beer:

Φυσικά έχω κάνει τη διαδρομή απο Περδικάκι μέχρι Πατιόπουλο. Όμορφη αλλά σε καμία περίπτωση επικίνδυνη. Δηλαδή οκ πρέπει να έχουμε χιλιάδες πιο επικίνδυνες χωμάτινες διαδρομές στην Ελλάδα! Απλά αυτό κάποτε γράφτηκε σε κάποιο σάιτ και ως συνήθως κάθε τόσο ανακυκλώνεται χωρίς καμία έρευνα απο τον συντάκτη.

Η διαδρομή εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=6jQ7cTtIQQg&t=1885s

Μπράβο Βασίλη! Όμορφες εικόνες και γαμω τις εισαγωγές :beer:
Εμένα μου άρεσαν και οι ανεμογεννήτριες! Το ξέρω ότι η ανθρώπινη παρέμβαση χαλάει αλλά το δέος πού ένιωσες το έχω νοιώσει κι εγώ και σε καταλαβαίνω!

Εδώ που φτάσαμε καλό είναι να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Δηλαδή τουλάχιστον δημιουργείται μια βατή ορεινή χωμάτινη διαδρομή που δε θα υπήρχε!:beer:

Μπράβο ρε φίλε!:beer:

Πέρα από τις ωραίες φωτό και τα τοπία, πέρα από τις οδηγικές ικανότητες πέρα από όλα, εγώ εκτιμώ το attitude σου.

Σε ευχαριστώ αδερφέ!:beer:

Ωραιος ο Βασιλης για αλλη μια φορα.
Τρομερες φωτο.
Συνεχισε δυνατα!!! :beer:

Να είσαι καλά φίλε!:beer:

doctoras
08/08/2022, 13:14
Billy το χρυσό το έχεις τσεπώσει καιρό τώρα. Το αν θα πας για πλατινένιο θα είναι στην ευχέρεια σου στο εγγύς μέλλον.
Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα αν κρατηθείς σε φόρμα σωματικά πνευματικά ως τότε θα τα χτυπήσεις και τα πολυήμερα στο εξωτερικό
Καλά να είμαστε
:beer: