Σύνδεση

View Full Version : Ανάβαση στην Αρσαλή 26-12-2022

billy84
30/12/2022, 13:14
Ήταν μια ανάβαση που είχα στοχεύσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά το κυνήγι των κορυφών δε μου άφηνε χρόνο για κάτι άλλο στα βουνά ειδικά για κάτι τόσο απαιτητικό όσο ήταν αυτή η ανάβαση. Πριν 4-5 χρόνια είχα πάει στο κάστρο της Υπάτης και κοιτούσα την άγρια πλευρά της Οίτης για να δω που να βρίσκεται η σπηλιά της Αρσαλής ώστε να έχω μια ιδέα που είναι. Παρόλο που έβλεπα την τοποθεσία στο google maps και κοιτούσα προς τα εκεί που ήταν η Αρσαλή δε μπορούσα να τη διακρίνω. Ή μάλλον καλύτερα, την έβλεπα απλά δε μπορούσα να πιστέψω τότε ότι πρόκειται για την ίδια σπηλιά που έψαχνα. Το γιατί θα το δείτε στις φωτογραφίες που θα παραθέσω αργότερα...

Εκεί, μεταφέρθηκε από πιστούς η εικόνα της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή), με σκοπό τη διαφύλαξη της από τους αλλόθρησκους. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα σπηλαιώδες εκκλησάκι προς τιμήν της. Κάθε Πέμπτη του Πάσχα άνδρες απο την Υπάτη ανεβαίνουν απο την προηγούμενη μέρα εκεί, διανυκτερεύουν και την επόμενη μέρα ακολουθούν τη λειτουργία. Είναι ένα έθιμο που κρατάει για πάρα πολλά χρόνια. Ένας που καταφέρνει να ανέβει στη σπηλιά γίνεται Αρσαλιώτης. Έχει καταφέρει να υπερκεράσει τον λεγόμενο ''γλυκό Γολγοθά'' μέχρι τη σπηλιά και η αλήθεια είναι ότι είναι ένα καθαρά ορειβατικό μονοπάτι με κάποια εκτεθειμένα περάσματα τα οποία υπό χειμερινές συνθήκες μπορούν να αποβούν μοιραία.

Είχε έρθει η ώρα μου λοιπόν μετά απο αρκετά χρόνια που ήθελα να κάνω αυτήν την ανάβαση. Βρέθηκα στην Υπάτη και ανέβηκα μέχρι το μεσαιωνικό της κάστρο.

https://www.youtube.com/watch?v=DVl85XYpUWY

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι το ερείπιο ενός στρογγυλού πύργου που δεν είναι ακριβώς γνωστό σε ποια περίοδο κτίστηκε. Το πιο πιθανό είναι να κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα από τους Καταλανούς.

440330

Λίγο νωρίτερα απο την Υπάτη σταμάτησα επιτέλους σε αυτό το πανέμορφο ρέμα με τα πλατάνια.

440331

Απο το κάστρο της Υπάτης φωτογράφησα την άγρια πλευρά της Οίτης την οποία θα ανέβαινα. Αυτή τη φορά ήμουν καλά διαβασμένος και διέκρινα την εντυπωσιακή σπηλιά η οποία σαφώς φαινόταν πολύ μικρή απο αυτήν την απόσταση. Θα τη δείτε πάνω απο το NC στο ψηλότερο σημείο της ράχης, σαν ένα μάτι Κύκλωπα.

440332

Με ζουμ

440333

Η μέρα ήταν εκπληκτική. Απο την άλλη πλευρά φαινόταν το Βελούχι χωρίς καθόλου χιόνι μέχρι και στην κορυφή του. Κάτι πάρα πολύ σπάνιο για την εποχή.

440334

Κατέβηκα τον χωματόδρομο προς την Υπάτη ξανά και έστριψα προς την τοποθεσία Περιβόλια. Εκεί συναντήθηκα με δύο πανέμορφα άλογα.

440335

billy84
30/12/2022, 13:19
Λίγο μετά βρήκα το σημείο όπου ξεκινά το μονοπάτι για την Αρσαλή. Χωρίς καμία σήμανση παρακαλώ. Αν δεν είχα μελετήσει το πως θα την προσεγγίσω ακόμα θα έψαχνα...

440336

Το μονοπάτι αρχικά κατηφορίζει προς ένα ρέμα για να ξεκινήσει ο πραγματικός Γολγοθάς. Βλέποντας αυτήν την κάθετη πλαγιά ύψους 500m είναι αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι μπορεί να ανέβει εκεί ψηλά στη σπηλιά. Δηλαδή αν υπήρχαν σε αυτό το σημείο οι 10 καλύτεροι ορειβάτες στον κόσμο και τους έλεγαν να ανέβουν εκεί πιθανότατα θα έλεγαν ότι δεν πάει και θα γύρναγαν πίσω (πάντα μιλάμε χωρίς τεχνικό εξοπλισμό).

440337

Η αγριάδα του τοπίου είναι επιβλητική.

440338

Η σπηλιά με λίγο φως απο τον ήλιο

440339

Έφτασα στο ρέμα. Απο εδώ ξεκινά η πραγματική ανάβαση.

440340

Αρχικά θα κινηθώ σε δασωμένο κομμάτι

440341

Κοιτώντας ψηλά

440342

Το μονοπάτι απο το ρέμα ήταν σηματοδοτημένο. Όχι βέβαια ότι μπορείς να χαθείς καθώς το τοπίο είναι τόσο άγριο που μόνο απο το μονοπάτι μπορείς να προωθηθείς.

440343

Κοιτούσα συνέχεια ψηλά και η θέα με καθήλωνε.

440344

Έχοντας κερδίσει ύψος. Διακρίνεται ο κάμπος, το κάστρο της Υπάτης αριστερά και στο βάθος το Βελούχι.

440345

billy84
30/12/2022, 13:24
Ένα επικίνδυνο πέρασμα στο οποίο έχει μπει συρματόσχοινο για ασφάλεια.

440346

Το μονοπάτι πολύ στενό και με τεράστια κλίση.

440347

Χαμηλά το Αργυροχώρι

440348

Η Αρσαλή διακρίνεται αλλά απέχει αρκετά ακόμα.

440349

Ο Σπερχειός δεσπόζει στον κάμπο.

440350

Κάπου εδώ πέτυχα 3 νέα παιδιά που επιχείρησαν μάταια να ανέβουν στη σπηλιά. Ήταν ακατάλληλα ντυμένοι με αθλητικά και τους είδα κάπως ζορισμένους και τρομαγμένους. Ταράχτηκαν που με είδαν και μόνο μου αλλά τους εξήγησα και κατάλαβαν. Τους εξήγησα ότι το μονοπάτι αυτό είναι δύσκολο ορειβατικό και θα έπρεπε να είναι οργανωμένοι. Αθλητικά κλπ απαγορεύονται. Φάνηκαν να συμφωνούν, ελπίζω την επόμενη φορά να είναι πιο οργανωμένοι και να καταφέρουν να φτάσουν πάνω.

440351

Το μονοπάτι όσο πλησίαζα είχε ακόμα μεγαλύτερη κλίση. Δέσποζαν κατακόρυφοι βράχοι σε πολύ κοντινή απόσταση. Είναι αυτοί που διακρίνονται απο χαμηλά και σου δίνουν την αίσθηση του απροσπέλαστου.

440352

Εντυπωσιακός κάθετος βράχος που το μονοπάτι περνά σύριζα.

440353

Η εικόνα ξεγελά λίγο. Η πλαγιά απο αριστερά έχει πολύ μεγάλη κλίση και αν για κάποιο λόγο γλιστρήσει κάποιος δεν ξέρω που θα σταματήσει...

440354

Στο βάθος ο Όλυμπος χιονισμένος όπως είναι λογικό.

440355

billy84
30/12/2022, 13:28
Μέχρι και απο εδώ αναρωτιέμαι πως διάολο βγαίνει εκεί στη σπηλιά. Επίσης αναρωτιέμαι πόσο τσαγανό είχε ο 1ος ή οι πρώτοι που ανέβηκαν εκεί πάνω. Και χωρίς βοηθήματα βέβαια. Αν με κάποιο τρόπο συναντιόμασταν και τους εξιστορούσα τις αναβάσεις μου ίσως μου τσιμπούσαν το μάγουλο...

440356

Βελούχι στο βάθος και ο εντυπωσιακός κατακόρυφος βράχος που πέρασα νωρίτερα απο κάτω του.

440357

Ρέμα στα δεξιά μου.

440358

Εδώ είναι ένα ακόμη πονηρό σημείο που θα ήταν αρκετά επικίνδυνο αν δεν υπήρχαν τα βοηθήματα. Οι πρώτοι που ανέβηκαν πιθανότατα έριξαν δουλειά εδώ και λάξευσαν τους βράχους ώστε να δημιουργηθεί μια τεχνητή σκάλα. Κάπου στη μέση υπάρχει κανονικό τσιμεντένιο σκαλοπάτι για βοήθεια.

440359

Οι αιχμηροί ορεινοί όγκοι με παρακολουθούν απο ψηλά. Δέος!

440360

Η αλήθεια είναι ότι είναι ακατάλληλο για υψοφοβικούς και για αυτούς που δεν εμπιστεύονται τα βοηθήματα.

440361

Έχω φτάσει πλέον κοντά αφού έχω περάσει ακόμα ένα ζόρικο σημείο με συρματόσχοινα και βράχια με κλίση. Συναντάω έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί απο κάποιους για να διανυκτερεύουν. Δυστυχώς υπάρχουν σκουπίδια και καμια 20αρια πλαστικά μπουκάλια. Αν είναι απο τους Υπατιώτες θα τολμήσω να πω ότι δεν αξίζουν να λέγονται Αρσαλιώτες. Οφείλεις να σέβεσαι το βουνό, αυτή η εικόνα είναι απαράδεκτη και σε ένα πολύ άγνωστο μονοπάτι μάλιστα. Ντροπή.

440362

Έχοντας φτάσει ακριβώς απο κάτω απο την Αρσαλή. Αυτή είναι απλώς μια τρύπα λίγα μέτρα αριστερά της.

440363

440364

billy84
30/12/2022, 13:31
Κοιτάξτε τους βράχους και αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει...

440365

Μπλε εκκλησάκι πάνω στο βουνό μέσα σε σπηλιά? Παράξενο αλλά μου αρέσει!

440366

Πιο ψηλά στο σπήλαιο υπάρχουν κάποιες αγιογραφίες του 19ου αιώνα απο κάποιον αγιογράφο απο τη Σαμαρίνα.

440367

Για να φτάσω σε αυτές σκαρφάλωσα έναν κατακόρυφο βράχο ύψους περίπου 5-6 μέτρων στον οποίον έχει τοποθετηθεί συρματόσχοινο. Via Ferrata μου θύμισε.

440368

Αρσαλή! Σύμφωνα με μια εκδοχή χτίστηκε περίπου το 1000 μ.Χ. Μια διαφορετική εκδοχή λέει ότι χτίστηκε μετά την εμφάνιση των Φράγκων το 1200 μ.Χ καθώς απο τότε συναντάμε το όνομα Αγία Ιερουσαλήμ (Ερσαλήμ-Αρσαλήμ-Αρσαλή) σε εκκλησάκια κλπ. Με την ονομασία αυτή τιμούσαν τις σταυροφορίες τους προς την ανατολή.

440369

440370

Εντυπωσιακή απλά.

440371

Χαμηλά η Υπάτη. Βρίσκομαι στα 1000m υψόμετρο.

440372

https://www.youtube.com/watch?v=_8OcFnePHpM&t=270s

billy84
30/12/2022, 13:33
Κατεβαίνοντας μου τράβηξε την προσοχή η σκιά της Οίτης στον κάμπο.

440373

Και φυσικά για ακόμη μια φορά θαύμασα αυτήν την επιβλητική ορθοπλαγιά και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω που ανέβηκα. Μου φαινόταν απίστευτο ακόμα.

440374

Βλέποντας το Βελούχι και τα περισσότερα βουνά της περιοχής χωρίς χιόνια, είπα να ανέβω μέχρι τις Λιβαδιές της Οίτης. Ένα οροπέδιο στα 1800m υψόμετρο. Θεωρούσα πως δύσκολα θα βρω χιόνια και είχα δίκιο. Βέβαια η διαδρομή τέτοια εποχή έκρυβε παγίδες καθώς υπήρχε παγωμένη υγρασία στα σκιερά και στρώμα πάγου κατα μήκος του δρόμου που πέρασα απο πάνω αναγκαστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=OqVZy8VcqVM

440375

Εν τέλει έφτασα στο οροπέδιο το οποίο είχε λάσπες και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να συνεχίσω έχοντας πίσω Mitas E 07 με 13.000km...

440376

Στα δεξιά η κορυφή Γρεβενό (2.114m). Εφόσον τόσο ψηλά δεν έχει χιόνια είναι λίγο δύσκολο να συναντήσω σε χαμηλότερα υψόμετρα σωστά?

440377

billy84
30/12/2022, 13:36
Είπα να δοκιμάσω μια πλήρη διάσχιση του βουνού και να βγω στα Δύο Βουνά. Κάτι τέτοιο αυτήν την εποχή φαντάζει απίθανο όμως δε συνάντησα χιόνια πουθενά μέχρι τα 1800m παρόλο που ανέβηκα απο τη βόρεια πλευρά του βουνού. Σχεδόν απίθανο να συναντήσω προς τα νότια σκέφτηκα.

Αρχικά τα πράγματα έδειχναν μια χαρά. Η διαδρομή πανέμορφη, πέρναγε δίπλα απο το Βαλόρεμα το οποίο μου έκανε εντύπωση που ήταν χιονισμένο.

440378

Μετά πέτυχα χιόνια σε όλο το μήκος του δρόμου. Δεν είχε ιδιαίτερη κλίση οπότε συνέχισα αλλά με το λάστιχο που είχα έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός μην κολλήσω εδώ και έχω μια δύσκολη νύχτα.

440379

Λίγο μετά τη γέφυρα του Βαλορέματος το χιόνι ήταν αρκετό και στο βάθος είχε ανηφόρα. Ήταν ρίσκο να συνεχίσω οπότε επέστρεψα στη γέφυρα για φωτογραφίες.

https://www.youtube.com/watch?v=lA1TmmWbwVs

Επιστρέφοντας. Γέφυρα Βαλορέματος.

440380

Το βουνό είναι ο απόλυτος άρχοντας και δε βρίσκεις εύκολα άκρη μαζί του. Αυτό θα αποφασίσει για το αν θα το διασχίσεις αλλά και για το αν θα βγεις ζωντανός απο εκεί μέσα. Θα ήταν ρίσκο να συνεχίσω και η ώρα ήταν ήδη περασμένη.

440381

billy84
30/12/2022, 13:38
Κατεβαίνοντας προς την Καστανιά απο τον ίδιο δρόμο που ήρθα. Πανέμορφα χρώματα

440382

440383

Άγραφα!

440384

Όλυμπος

440385

Σούρουπο λίγο πριν βγω στην άσφαλτο. Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος. Θα έρθει κακοκαιρία λένε...

440386

Στην όμορφα στολισμένη Υπάτη. Πήγε 18.00 και δεν κατάλαβα τίποτα.

440387

Έχω φωτογραφήσει πολλές φορές αυτόν τον καταρράκτη αλλά 1η φορά νύχτα.

440388

Ήταν ένα επικό φινάλε σε μια χρονιά άκρως επιτυχημένη εφόσον ολοκλήρωσα έναν στόχο πολλών ετών. Μια μοναδική ανάβαση που θα μπορούσε να συγκριθεί με πολλές κατακτήσεις κορυφών απο πολλές απόψεις.

Καλές γιορτές με υγεία και πάντα όρθιοι!:beer:

sam4g
30/12/2022, 13:53
Απίστευτος! Πάντα υγιής εύχομαι να εκπληρώνεις τους στόχους σου!

billy84
01/01/2023, 09:11
Απίστευτος! Πάντα υγιής εύχομαι να εκπληρώνεις τους στόχους σου!

Σε ευχαριστώ αδερφέ! Καλή χρονιά με υγεία πάνω απο όλα!

Viking
01/01/2023, 09:58
Όμορφος τρόπος να κλείσεις τη χρονιά και να ξεκινήσεις την επόμενη! Καλή χρονιά Μπιλυ !!:beer:

billy84
01/01/2023, 15:01
Όμορφος τρόπος να κλείσεις τη χρονιά και να ξεκινήσεις την επόμενη! Καλή χρονιά Μπιλυ !!:beer:

Καλή χρονιά φίλε, πάντα όρθιος!:beer:

stavrouliasp
01/01/2023, 15:38
Απίθανος για μια ακόμη φορά!

karellen
01/01/2023, 20:04
Και νυκτερινές λήψεις!
Οπότε συμπληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το άλμπουμ των εξορμήσεων.

Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου Βασίλη.:beer:

bulmont
01/01/2023, 20:13
Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου Βασίλη.:beer:

:beer::beer::beer:

DoctoR_k6
02/01/2023, 08:44
Ωραιος ο Βασιλης.
Κ σκαρφαλωματακι στο μενου.
Χρονια πολλα κ για την γιορτη σου!!

Συνεχισε να μας βολταρεις.