PDA

View Full Version : Στρίψιμο τιμόνι VS σώμα

Creeper
08/01/2023, 18:23
Χαιρετίζω άλλη μια φορά το φόρουμ και εύχομαι καλή χρονιά σε όλους με υγεία!
Μετά από πολύ πρόσφατη συζήτηση με φιλαράκια γύρω από το θέμα του πώς στρίβει η μοτοσυκλέτα, καταλήξαμε στο αιώνιο debate με εμένα να υποστηρίζω πως νιώθω ασφαλέστερος όταν χρησιμοποιώ τα χέρια μου με σταθερό αρκετά το σώμα, στη λογική ότι πάνω από 20-25 χλμ/ώρα σπρώχνω το τιμόνι στη μεριά που θέλω να κατευθυνθώ όσο χρειαστεί κάθε φορά, και εκείνους να λένε πως πρώτο και κύριο ρόλο παίζει το σώμα, δηλαδή να φέρεις το βάρος στη μεριά που θες να στρίψεις. Ο ένας από τους 2 μάλιστα έχει περάσει και όλα τα levels γνωστού driving school και γενικά είναι στο χώρο πάνω κατω μιάμιση δεκαετία οπότε όπως καταλαβαίνετε ήταν αρκετά απόλυτο το οτι εγώ δεν ξέρω και οτι είναι λάθος ο τρόπος που οδηγώ, χωρίς προφανώς να αποκλείω οτι μπορεί να είναι όντως..

Θα ήθελα λοιπόν τη συνδρομή κάθε ενός περισσότερο στο να μοιραστεί τη δική του εμπειρία και τον δικό του τρόπο που οδηγεί και αυτό πιστεύω θα είναι αρκετό για να βγουν κάποια συμπεράσματα.

Ευχαριστώ πολύ, σφαχτείτε, εχμ , εννοώ ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις σας! :cool:

STF
08/01/2023, 18:48
Δες το πρώτο βιντεάκι και θα πάρεις σχετικά σύντομα την απάντηση σου.

https://www.youtube.com/watch?v=STSKRnObr-I

Δες και το δεύτερο βιντεάκι για επιπλέον πληροφορίες

https://www.youtube.com/watch?v=QN8IYsk6S30

Όταν μιλάνε οι ειδικοί εμείς περισσεύουμε, το ζητούμενο είναι να γίνεται κατανοητό κάτι.

billyka
08/01/2023, 18:48
Και τα δύο ειναι σωστά αν θεωρήσουμε το σπρώξιμο του τιμονιού/κλιπον σαν μεταφορά βάρους.:p Μπορεί ο συνδιασμός και των δυο να φερει το καλύτερο αποτέλεσμα.Δλδ να στριβουμε μεν με πιεση του κλιπον αλλα σε πολύ μεγάλες ταχύτητες να πρέπει να μεταφερουμε και το βαρος μας ή να χαμηλωσουμε το σώμα μας για να φερουμε το κέντρο βάρους χαμηλότερα.Σαν να θέλουμε να φιλησουμε τον καρπό μας

telegonos
08/01/2023, 18:51
Μετά από πολύ πρόσφατη συζήτηση με φιλαράκια γύρω από το θέμα του πώς στρίβει η μοτοσυκλέτα, καταλήξαμε στο αιώνιο debate με εμένα να υποστηρίζω πως νιώθω ασφαλέστερος όταν χρησιμοποιώ τα χέρια μου με σταθερό αρκετά το σώμα, στη λογική ότι πάνω από 20-25 χλμ/ώρα σπρώχνω το τιμόνι στη μεριά που θέλω να κατευθυνθώ όσο χρειαστεί κάθε φορά, και εκείνους να λένε πως πρώτο και κύριο ρόλο παίζει το σώμα, δηλαδή να φέρεις το βάρος στη μεριά που θες να στρίψεις. Ο ένας από τους 2 μάλιστα έχει περάσει και όλα τα levels γνωστού driving school και γενικά είναι στο χώρο πάνω κατω μιάμιση δεκαετία οπότε όπως καταλαβαίνετε ήταν αρκετά απόλυτο το οτι εγώ δεν ξέρω και οτι είναι λάθος ο τρόπος που οδηγώ, χωρίς προφανώς να αποκλείω οτι μπορεί να είναι όντως..

Θα ήθελα λοιπόν τη συνδρομή κάθε ενός περισσότερο στο να μοιραστεί τη δική του εμπειρία και τον δικό του τρόπο που οδηγεί και αυτό πιστεύω θα είναι αρκετό για να βγουν κάποια συμπεράσματα.

Ευχαριστώ πολύ, σφαχτείτε, εχμ , εννοώ ανυπομονώ να λάβω τις απαντήσεις σας! :cool:

Τι θέλεις να σχολιάσουμε, αυτό που λες εσύ ή αυτό που σου λέει ο άλλος;

Σε τι αναφέρεστε, τι κάνει την μηχανή να στρίβει σαν αρχή λειτουργίας, ή τι βοηθάει να στρίψεις καλύτερα;

Οσον αφορά την αρχή λειτουργίας, πες στον φίλο σου, να πάει σε ένα μεγάλο χώρο, να κολλήσει με κάποιο τρόπο το τιμόνι να ΜΗΝ στρίβει καθόλου, και μετά να προσπαθήσει να στρίψει με το βάρος του σώματος. Κι άμα στρίψεις σφύρα μου, πες του.

Οσον αφορά, την θέση σώματος και τέτοια βοηθητικά, πέραν της αρχής λειτουργίας, ναι βοηθάει το σώμα, αλλά δεν κάνει αυτό το στρίψιμο.

RaGe_Raptor
08/01/2023, 19:33
όλα είναι εργαλεία τα οποία έχει ο έμπειρος αναβάτης στην διάθεσή του για να τα χρησιμοποιεί κατά περίσταση και σε διάφορες αναλογίες.
ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δώσεις κλίση όσο γρηγορότερα/απότομα γίνεται είναι φυσικά το τιμόνι aka το περίφιμο countersteering.
αν όμως κρατάς φρένα στην είσοδο των στροφών aka το "περιφιμότερο" trail-braking τότε θα χρειαστεί να είσαι πιο ομαλός αφού αφήνεις αναλογικά φρένα όσο περισσότερο κλίση δίνεις. αν κάνεις απότομο countersteering σε συνδυασμό με trail-braking τότε πιθανότατα θα φιλήσεις το οδόστρωμα.

άρα χωρίζω τις στροφές σε 2 κατηγορίες:

αυτές για τις οποίες θα χρειαστεί να φρενάρω
αυτές για τις οποίες δεν θα χρειαστεί να φρενάρω

Creeper
08/01/2023, 19:38
Τι θέλεις να σχολιάσουμε, αυτό που λες εσύ ή αυτό που σου λέει ο άλλος;

Σε τι αναφέρεστε, τι κάνει την μηχανή να στρίβει σαν αρχή λειτουργίας, ή τι βοηθάει να στρίψεις καλύτερα;

Οσο αναφορά την αρχή λειτουργίας, πες στον φίλο σου, να πάει σε ένα μεγάλο χώρο, να κολλήσει με κάποιο τρόπο το τιμόνι να ΜΗΝ στρίβει καθόλου, και μετά να προσπαθήσει να στρίψει με το βάρος του σώματος. Κι άμα στρίψεις σφύρα μου, πες του.

Οσο αναφορά, την θέση σώματος και τέτοια βοηθητικά, πέραν της αρχής λειτουργίας, ναι βοηθάει το σώμα, αλλά δεν κάνει αυτό το στρίψιμο.

Ηθελα ακριβώς αυτό που απάντησες, πώς στρίβεις εσύ δηλαδή. Ναι σίγουρα όταν πηγαίνουμε λίγο πιο γρήγορα σκύβουμε εμπρός με το κεφάλι να κοιτάζει την έξοδο της στροφής, αλλά το κρατάω το τιμόνι ίσιο και στρίβω με το βάρος που είπε το φιλαράκι και απόλυτα μάλιστα με τερμάτισε...

RaGe_Raptor
08/01/2023, 19:58
φαντάζομαι οτι ιδανικό σενάριο είναι να έχεις φρενάρει όσο χρειάζεται πριν τη στροφή, σωστά?

είναι ανέφικτο στον δρόμο με αμέτρητους άγνωστους παράγοντες.

και είναι πιο αργό στην πίστα.

Creeper
08/01/2023, 20:08
είναι ανέφικτο στον δρόμο με αμέτρητους άγνωστους παράγοντες.

και είναι πιο αργό στην πίστα.

Με τρομάζει φουλ η ιδέα οτι μπαίνω σε στροφή πιο γρήγορα από οτι θα ήθελα οπότε προσπαθώ να μην το πιέζω σε διαδρομές που δεν ξέρω καλά..

Bowleno
08/01/2023, 20:28
Με τρομάζει φουλ η ιδέα οτι μπαίνω σε στροφή πιο γρήγορα από οτι θα ήθελα οπότε προσπαθώ να μην το πιέζω σε διαδρομές που δεν ξέρω καλά..

Και πολύ καλά κάνεις.....

RaGe_Raptor
08/01/2023, 20:30

Και το trail braking είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αποφύγουμε τους αναπάντεχους κινδύνους.
Μιλάμε για "απαλό" trail braking στον δρόμο, μερικές φορές ίσα ίσα να κρατάμε τα τακάκια σε επαφή με τους δίσκους. Έτσι εξαλειφουμε τον χρόνο αντίδρασης,αφού έχουμε ήδη το χέρι στη μανέτα, και οι πιθανότητες να είμαστε ομαλοί αυξάνονται κατακόρυφα,αφού τα τακάκια είναι ήδη σε επαφή με τους δίσκους.

Bowleno
08/01/2023, 21:08
Και το trail braking είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αποφύγουμε τους αναπάντεχους κινδύνους.
Μιλάμε για "απαλό" trail braking στον δρόμο, μερικές φορές ίσα ίσα να κρατάμε τα τακάκια σε επαφή με τους δίσκους. Έτσι εξαλειφουμε τον χρόνο αντίδρασης,αφού έχουμε ήδη το χέρι στη μανέτα, και οι πιθανότητες να είμαστε ομαλοί αυξάνονται κατακόρυφα,αφού τα τακάκια είναι ήδη σε επαφή με τους δίσκους.

Να πως γίνονται πλούσιοι οι έμποροι αναλωσίμων....:D

:p

billyka
08/01/2023, 21:31
Οσον αφορά την αρχή λειτουργίας, πες στον φίλο σου, να πάει σε ένα μεγάλο χώρο, να κολλήσει με κάποιο τρόπο το τιμόνι να ΜΗΝ στρίβει καθόλου, και μετά να προσπαθήσει να στρίψει με το βάρος του σώματος. Κι άμα στρίψεις σφύρα μου, πες του.
Ολόσωστος!!Καπου είχα δει κιόλας πριν πολλά χρόνια αυτό ακριβώς το τεστ για να δείξουν οτι είναι μύθος.Ειχαν βαλει ενα σταθερο τιμόνι και με το σώμα μονο το μηχανάκι δεν έστριβε!

peterTHErider
10/01/2023, 08:09
Η απλά πες στον φίλο να πηγαίνει σιγά σε μια αλάνα να αφήσει τα χέρια και να προσπαθήσει να στρίψει με το σώμα και τα πόδια που λένε.στο τέλος θα πιάσει το τιμόνι και θα καταλάβει τι μαλακίες λέει.τα μηχανάκια στρίβουν μόνο από το τιμόνι.όλα τα υπόλοιπα(σώμα,πάτημα στα μασπιέ,βλέμμα κλπ) είναι πάρα πολύ χρήσιμα για πάμε ταχύτερα και με περισσότερη ασφάλεια!
ΟΛΟΙ στρίβουμε με countersteering και το κάνουμε τόσο αυτονόητα και φυσικά που δεν το ξερουμε μέχρι να μας το πουν!
Και πες στον φιλό σου να ψαχτεί λίγο...

karellen
10/01/2023, 09:54
[...]
και εκείνους να λένε πως πρώτο και κύριο ρόλο παίζει το σώμα, δηλαδή να φέρεις το βάρος στη μεριά που θες να στρίψεις. Ο ένας από τους 2 μάλιστα έχει περάσει και όλα τα levels γνωστού driving school και γενικά είναι στο χώρο πάνω κατω μιάμιση δεκαετία οπότε όπως καταλαβαίνετε ήταν αρκετά απόλυτο το οτι εγώ δεν ξέρω και οτι είναι λάθος ο τρόπος που οδηγώ, χωρίς προφανώς να αποκλείω οτι μπορεί να είναι όντως..

Πιστεύω πως οι φίλοι σου το ίδιο πράγμα λένε με σένα,απλώς τονίζουν το ρόλο που πρέπει να έχει το σώμα για να πάρεις πιο καλά τη στροφή.

SeniorCanardo
10/01/2023, 15:55
Keith Code, Twist of the Wrist I & II και αν βαριέσαι να τα διαβάσεις τα έχει γυρίσει και σε video.

borgiriadis1
11/01/2023, 09:23

Προς την αντίθετη θες να πεις? Αλλιώς ξεκινάμε από πιο πίσω.
(edit:τη μηχανή την οδηγάμε με τα μάτια)

Pew
11/01/2023, 10:23
Αλλη μια συζητηση καφενειου.

Η μηχανη στριβει με το ΤΙΜΟΝΙ . & -
Το ποσο "σωμα" θα βαλεις ωστε να βοηθησεις, εξαρταται απο πολλα.
Practice makes perfect... υπαρχει σχετικα βιβλιογραφια, βιντεο, tutorials, τα παντα ολα. Το πως θα τα αντιληφθει ο καθενας και θα τα κανει πραξη ειναι το τελικο ζητημα, καθως ο,τι και να λεμε απο 'δω μεσα, καταληγουμε οπως ειπα, σε αλλη μια συζητηση καφενειου χωρις κανενα νοημα, σπαταλωντας internet bandwidth.

karateo
11/01/2023, 11:46
Χωρίς να το έχω πολυ-σκεφτεί,
θεωρητικά μία μηχανή με ψηλό κέντρο βάρους μπαίνει με περισσότερα σε μία δεδομένη στροφή απο μία που το έχει χαμηλά, σωστά? (ή αλλιώς χρειάζεται μικρότερη κλίση για να στρίψει με την ίδια ταχύτητα)
Γιατί υπο κλίση το κέντρο βάρους αποκλίνει απο τον άξονα που ακουμπάνε οι ρόδες περισσότερο.

Με το ίδιο σκεπτικό βγάζουμε και το σώμα στις στροφές.

Φυσικά επηρεάζουν πολλοί παράγοντες το αποτέλεσμα. Ρωτάω μόνο για το κέντρο βάρους. Όλα τα υπόλοιπα ίδια.

Creeper
11/01/2023, 15:00
Αλλη μια συζητηση καφενειου.

Η μηχανη στριβει με το ΤΙΜΟΝΙ . & -
Το ποσο "σωμα" θα βαλεις ωστε να βοηθησεις, εξαρταται απο πολλα.
Practice makes perfect... υπαρχει σχετικα βιβλιογραφια, βιντεο, tutorials, τα παντα ολα. Το πως θα τα αντιληφθει ο καθενας και θα τα κανει πραξη ειναι το τελικο ζητημα, καθως ο,τι και να λεμε απο 'δω μεσα, καταληγουμε οπως ειπα, σε αλλη μια συζητηση καφενειου χωρις κανενα νοημα, σπαταλωντας internet bandwidth.

καφενείο δε λες τίποτα, αλλά δεν μπορούσα να μην ποσταρω καθοτι και οι 2 αναβάτες φίλοι εχουν 10 και 15 χρονια αντιστοιχα εμπειρία με μηχανάκια οταν λέω κάθετοι εννοώ ΚΑΘΕΤΟΙ. Ηθελα να ακουσω 2-3 να λενε τα πραγματα οπως ειναι να επανελθω στην πραγματικότητα

Creeper
11/01/2023, 15:02
Προς την αντίθετη θες να πεις? Αλλιώς ξεκινάμε από πιο πίσω.
(edit:τη μηχανή την οδηγάμε με τα μάτια)

εννοώ οτι αν θελω να κατευθύνθω δεξιά σπρώχνω το δεξί μου χέρι μπροστά οσο χρειάζεται κάθε φορά.

Bowleno
11/01/2023, 15:54
καφενείο δε λες τίποτα, αλλά δεν μπορούσα να μην ποσταρω καθοτι και οι 2 αναβάτες φίλοι εχουν 10 και 15 χρονια αντιστοιχα εμπειρία με μηχανάκια οταν λέω κάθετοι εννοώ ΚΑΘΕΤΟΙ. Ηθελα να ακουσω 2-3 να λενε τα πραγματα οπως ειναι να επανελθω στην πραγματικότητα

Ένα είναι το όχημα που οδηγείται χωρίς τιμόνι: το τρένο. Οτιδήποτε άλλο, θέλει τιμόνι, τέλος.

Φέρτους εδώ μέσα να τους εξηγήσουμε 2-3 πραγματάκια....
όπως πόσα απίδια βάνει ο σάκος, τέτοια πράγματα :D

harris_x
11/01/2023, 16:51

Ο φίλος σου θα πρέπει να επαναλάβει τα μαθήματα που έκανε στο γνωστό driving school.

Creeper
11/01/2023, 18:34
Ο φίλος σου θα πρέπει να επαναλάβει τα μαθήματα που έκανε στο γνωστό driving school.

Αστο ο φίλος πολλές σοτες λέει και θέλει να ακουμπησει και τερας προσεχώς. Θα αρχίσω να τραγουδάω ζαγοραιο

harris_x
12/01/2023, 09:56
εννοώ οτι αν θελω να κατευθύνθω δεξιά σπρώχνω το δεξί μου χέρι μπροστά οσο χρειάζεται κάθε φορά.
Έτσι στρίβει, τα υπόλοιπα είναι βοηθητικά και απαραίτητα για την ασφάλειά μας όσο αυξάνεται η ταχύτητα.

macdeath_s
13/01/2023, 19:05
Πρόσφατα είχα μία αντίστοιχη συζήτηση όπου ο φίλος μου και πρώην εκπαιδευτής CSS εδώ Ισπανία μου έκανε την παρατήρηση ότι παρότι πάω πιο γρήγορα από όταν κάναμε το course (πριν 4-5 χρόνια αν δεν απατώμαι) χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο το τιμόνι (countersteering συγκεκριμένα).

Είτε στην πίστα είτε στο δρόμο, τη μεγαλύτερη διαφορά στο πώς, πόσο και πόσο εύκολα/απότομα θα στρίψει το μηχανάκι την κάνει το τιμόνι. Το σώμα βοηθάει για να μειώσεις κλίση και να δώσεις ακόμα μεγαλύτερο βάρος/δύναμη στην κατεύθυνση που στρίβεις. Η διαφορά όμως με το πόσο θα κατεφέρεις να στρίψεις κουνόντας καθόλου ή ελάχιστα το σώμα με το κουνώντας καθόλου η ελάχιστα το τιμόνι είναι τεράστια. Εννοώ ότι αν αφήσεις το τιμόνι εκτός εξίσωσης σε περιμένει η αμοπαγίδα κατά πάσα πιθανότητα.

Αυτό που λές με το σπρώξιμο (countersteering) είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ βοηθάει να στρίψεις και να πάρεις την γραμμή (οδοστρώματος :D) που θες

Creeper
13/01/2023, 20:56
Πρόσφατα είχα μία αντίστοιχη συζήτηση όπου ο φίλος μου και πρώην εκπαιδευτής CSS εδώ Ισπανία μου έκανε την παρατήρηση ότι παρότι πάω πιο γρήγορα από όταν κάναμε το course (πριν 4-5 χρόνια αν δεν απατώμαι) χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο το τιμόνι (countersteering συγκεκριμένα).

Είτε στην πίστα είτε στο δρόμο, τη μεγαλύτερη διαφορά στο πώς, πόσο και πόσο εύκολα/απότομα θα στρίψει το μηχανάκι την κάνει το τιμόνι. Το σώμα βοηθάει για να μειώσεις κλίση και να δώσεις ακόμα μεγαλύτερο βάρος/δύναμη στην κατεύθυνση που στρίβεις. Η διαφορά όμως με το πόσο θα κατεφέρεις να στρίψεις κουνόντας καθόλου ή ελάχιστα το σώμα με το κουνώντας καθόλου η ελάχιστα το τιμόνι είναι τεράστια. Εννοώ ότι αν αφήσεις το τιμόνι εκτός εξίσωσης σε περιμένει η αμοπαγίδα κατά πάσα πιθανότητα.

Αυτό που λές με το σπρώξιμο (countersteering) είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ βοηθάει να στρίψεις και να πάρεις την γραμμή (οδοστρώματος :D) που θες

Είναι ενδιαφέρον ένα σχετικό βίντεο ενός δασκάλου στο εξωτερικό που εξηγεί πώς αν το counter steering έχει 3 βαθμίδες δυσκολίας ας το πούμε, η τελευταία είναι πως παρότι δίνεις την αρχική είσοδο στη μοτοσυκλέτα με το counter στο τιμόνι, στη συνέχεια όταν έχεις πάρει την κλίση που θέλεις αφήνεις εντελώς χαλαρό το τιμόνι στα χέρια και αυτό όντως στρίβει μόνο του προς την κατεύθυνση που πάει και η μοτοσυκλέτα. Για να είμαι ειλικρινής ή δεν το έχω δει αυτό όταν οδηγάω ή- και το πιθανότερο- είμαι πολύ άπειρος ακόμα ώστε να μπορώ να χαλαρώσω πάνω στο όχημα σε αυτό το βαθμό(και μάλλον είναι και επικίνδυνο να στρίβεις με "σφιγμένα" χέρια, ειδικά όταν ανεβαίνει η ταχύτητα.)

Στην περίπτωση που ισχύει η παραπάνω θεωρία τότε ισχύει ότι και το σώμα παίζει πολύ ενεργό ρόλο, αφού θα πρέπει να γίνει στήριξη του σώματος από τον κορμό για να μην ασκείται βάρος στο τιμόνι εν μέσω της στροφής.

μυστήργια πράματα..νομίζω οτι πρέπει να σταματήσω εδώ το θέμα γιατί ούτε καθηγητής είμαι φυσικά και το να μπλέκονται πολλές πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν έστω και έναν να δοκιμάσει κάτι που είναι ανυπόστατο είναι μάλλον πολύ κακό. γιαυτό υπάρχουν τα driving schools υποθέτω :)

Nostradamus
13/01/2023, 22:15
Με τα πόδια "στηρίζεσαι" στην μηχανή και συγκεκριμένα στο ντεπόζιτο.

doctor_john
15/01/2023, 11:37
Mη το αφήσουμε έτσι όμως, στο "έξω" ποδοστήριο στηριζόμαστε αρχικά, το ντεπόζιτο το χρησιμοποιούμε για να μην αλλάξει η στήριξη ενώ είμαστε σε κλίση.

Είναι πολύ ευχάριστο να συζητάμε τόσο σοβαρά θέματα, πρέπει όμως να έχουμε την ασφάλεια ότι ξεκινάμε με τα ίδια δεδομένα.

Με "σφιγμένα" χέρια εμένα μου φαίνεται επικίνδυνο να οδηγείς γενικά. Σε ευθεία ή στροφή.
Αντίστοιχα δεν θα ήθελα να πετύχω να τραβήξω με το βάρος μου το τιμόνι ποτέ, όχι μόνο σε έξοδο στροφής,
(ενώ δεν έχω ήδη εφαρμόσει αρκετή δύναμη με τον πίσω τροχό ώστε να αναιρεί βάρος από το εμπρός σύστημα)

Όλα αυτά όμως έρχονται σιγά σιγά και ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδευτείς είναι τα σχολεία οδήγησης
και οι διαδρομές που κάνεις ήπια έχοντας έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο.

RaGe_Raptor
15/01/2023, 13:05
Εδώ θα βρεις πολλές απαντήσεις αν αφιερώσεις χρόνο να το παρακολουθήσεις (https://youtube.com/@disalvorideuniversity6598).

Αν θέλετε κάνουμε και "κουβεντουλα" μετά.

2stroker
12/03/2024, 15:38
Προσωπικά θεωρω οτι ειναι συνδιασμός και των δυο. Σε κάποιες περιπτωσεις χρησιμοποιούμε περισοτερο το σωμα και λιγοτερο το τιμονι ενω σε καποιες άλλες το αντίθετο.

Sorath
12/03/2024, 16:13
Άλλο πράγμα κάνει το τιμόνι, άλλο το σώμα.

Το τιμόνι πάντα πάει απο την αντίθετη φορά, ώστε να μπορέσεις να στρίψεις. Με ένα κλειδωμένο τιμόνι ακριβώς στο κέντρο, δεν στρίβεις, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να κάνεις.

Απο εκεί και πέρα, όσο πιο γρήγορα στρίβεις, τόσο μεγαλύτερη κλίση ζητά η μοτοσυκλέτα. Η θέση του σώματος, βοηθά στον να μειώσεις την κλίση αυτή, ώστε να έχεις παραπάνω πρόσφυση. Το τιμόνι πάντα είναι σε ανάποδη θέση, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.

husky21
12/03/2024, 16:53
Προσωπικά θεωρω οτι ειναι συνδιασμός και των δυο. Σε κάποιες περιπτωσεις χρησιμοποιούμε περισοτερο το σωμα και λιγοτερο το τιμονι ενω σε καποιες άλλες το αντίθετο.

Η αληθεια ειναι οτι το τιμονι πρεπει να το χρησιμοποιεις ΠΑΝΤΑ
για να στριψεις
το σωμα προς το εσωτερικο της στροφης δεν ειναι απαραιτητο
ωστε να στριψεις

Sorath
12/03/2024, 17:12
Εδώ είμαστε:

https://www.youtube.com/watch?v=9cNmUNHSBac&ab_channel=Veritasium

harris_x
12/03/2024, 17:15
Άλλο πράγμα κάνει το τιμόνι, άλλο το σώμα.

Το τιμόνι πάντα πάει απο την αντίθετη φορά, ώστε να μπορέσεις να στρίψεις. Με ένα κλειδωμένο τιμόνι ακριβώς στο κέντρο, δεν στρίβεις, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να κάνεις.

Απο εκεί και πέρα, όσο πιο γρήγορα στρίβεις, τόσο μεγαλύτερη κλίση ζητά η μοτοσυκλέτα. Η θέση του σώματος, βοηθά στον να μειώσεις την κλίση αυτή, ώστε να έχεις παραπάνω πρόσφυση. Το τιμόνι πάντα είναι σε ανάποδη θέση, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.
nope

peterTHErider
12/03/2024, 17:23

Το θέμα δεν έχει προσωπική άποψη. Οι μοτοσυκλέτες στρίβουν με το τιμόνι και μόνο.το σώμα, τα μασπιε κλπ. Βοηθούν σε άλλα πράγματα, όπως να βγαλουμε το σώμα μας σωστά η σε πολύ γρήγορη οδήγηση στο να στριψουμε κάτι χιλιοστά πιο γρήγορα.
Για επαλήθευση κάνε ένα απλό τεστ. Σε μια αλάνα πήγαινε ευθεία και άσε τα χέρια και προσπάθησε να στρίψεις. Κάποια στιγμή θα στρίψεις αλλά γυρισε μετά αντίθετα να δεις πως θα χρειαστείς 2 γήπεδα για να το κάνεις.

Υγ. Το μόνο με το τιμόνι που γράφω είναι σε φυσιολογική οδήγηση. Γιατί σε πολύ ανοιχτές στροφές και με πολύ χαλαρό τέμπο θα το πλαγιασουμε και μόνο με το σώμα αλλά σε στυλ slow motion. Οταν οδηγαμε ανθρώπινα όλοι κάνουμε counter steering είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι.

RaGe_Raptor
12/03/2024, 18:23
Να επαναλάβω πως οι στροφές χωρίζονται σε 2 είδη όσον αφορά την είσοδο τους και το οως θα την διαχειριστείς:
Αυτές για τις οποίες δεν χρειάζεται να φρενάρεις
Αυτές για τις οποίες χρειάζεται

Καντε ένα κόπο και δείτε on board αγωνιζόμενων δίνοντας βάση σε ένα μόνο πράγμα: στο *rate of turn in σε σχέση με τον παραπάνω διαχωρισμό των στροφών.

*το ποσό αποτομα/γρήγορα δινουν κλιση στη μοτοσυκλέτα σε μερικές στροφές και πόσο ομαλά/με ποιο αργό ρυθμό σε άλλες

harris_x
12/03/2024, 18:36
Να επαναλάβω πως οι στροφές χωρίζονται σε 2 είδη όσον αφορά την είσοδο τους και το οως θα την διαχειριστείς:
Αυτές για τις οποίες δεν χρειάζεται να φρενάρεις
Αυτές για τις οποίες χρειάζεται

Καντε ένα κόπο και δείτε on board αγωνιζόμενων δίνοντας βάση σε ένα μόνο πράγμα: στο *rate of turn in σε σχέση με τον παραπάνω διαχωρισμό των στροφών.

*το ποσό αποτομα/γρήγορα δινουν κλιση στη μοτοσυκλέτα σε μερικές στροφές και πόσο ομαλά/με ποιο αργό ρυθμό σε άλλες

Πού σχετίζεται αυτό με το θέμα του thread;

RaGe_Raptor
12/03/2024, 18:42
Πού σχετίζεται αυτό με το θέμα του thread;

Στη μία περίπτωση κάνεις deliberate Countersteering , στην άλλη όχι και τόσο. Χρησιμοποιείς περισσότερο τα φρένα και το σώμα σου για να στρίψεις.

Creeper
12/03/2024, 18:43
Να επανέλθω, κάτι που παρατηρώ στους άλλους πολλές φορές, στους πιο έμπειρους με πιο χαλαρά χέρια, είναι οτι δίνουν ναι μεν την αντίθετη ώθηση στο τιμόνι για να ξεκινήσει η κλίση, όμως κάποια στιγμή ο μπροστινός τροχός γυρίζει προς τη μεριά της κλίσης.

harris_x
12/03/2024, 18:47
Στη μία περίπτωση κάνεις deliberate Countersteering , στην άλλη όχι και τόσο. Χρησιμοποιείς περισσότερο τα φρένα και το σώμα σου για να στρίψεις.

και το τιμόνι;

RaGe_Raptor
12/03/2024, 18:50
και το τιμόνι;

Το trail braking δεν τα πάει καλά με το countersteering . Πως θα ρυθμίσεις το σταδιακό αφημα φρένων αν δίνεις απότομα κλίση?!

harris_x
12/03/2024, 18:54
Το trail braking δεν τα πάει καλά με το countersteering . Πως θα ρυθμίσεις το σταδιακό αφημα φρένων αν δίνεις απότομα κλίση?!

και πώς θα πάρεις κλίση;

husky21
12/03/2024, 18:58
Οτι τεχνικη και να χρησιμοποιησεις,οσο αργα η γρηγορα και να πας
οτι στροφη και να ειναι
ασχετα ποιος τα παει καλα με ποιον
το τιμονι θες δεν θες θα το χρησιμοποιησεις

RaGe_Raptor
12/03/2024, 19:01
και πώς θα πάρεις κλίση;

ανάλογα με την διάμετρο της στροφής με τα φρένα και το σώμα προς το εσωτερικό. Όσο πιο σφιχτή είναι η διάμετρος τόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξήσεις το rate of turn in και ίσως βαλεις κι ανεπαίσθητο countersteering αν χρειαστεί.

Τώρα, αν φρενάρεις μόνο με όρθια τη μοτοσυκλέτα τοτε δεν έχεις άλλη επιλογή από το countersteering

harris_x
12/03/2024, 19:06
ανάλογα με την διάμετρο της στροφής με τα φρένα και το σώμα προς το εσωτερικό. Όσο πιο σφιχτή είναι η διάμετρος τόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξήσεις το rate of turn in και ίσως βαλεις κι ανεπαίσθητο countersteering αν χρειαστεί.

Τώρα, αν φρενάρεις μόνο με όρθια τη μοτοσυκλέτα τοτε δεν έχεις άλλη επιλογή από το countersteering

θέλεις να πεις δλδ ότι μονο φρένο και σώμα, θα κάνει το μηχανάκι να στρίψει.
Χωρις καμία ενέργεια στο τιμόνι.

peterTHErider
12/03/2024, 19:08

Όσο έχεις τα φρένα δίνεις ομαλή κλίση μεεεεεχρι βαθειά, σε εκείνο το σημείο αφήνεις τα φρένα και κάνεις πολύ δυνατό counter steering για να γυρίσει απότομα η μοτοσυκλέτα και να κάνεις γωνία. Οι experts τσαρουχωνουν και το γκάζι και με πλαγιολισθηση γυρνούν τη μούρη προς την έξοδο.
Ετσι είναι τέλειο trail breaking. Τώρα ποιος έχει τα άντερα να το κάνει είναι άλλη ιστορία.

harris_x
12/03/2024, 19:10
Παιδιά αλήθεια, μη τα δοκιμάσετε αυτά που γράφετε.

McGyver
12/03/2024, 19:13
https://www.youtube.com/watch?v=vSZiKrtJ7Y0

peterTHErider
12/03/2024, 19:18
Παιδιά αλήθεια, μη τα δοκιμάσετε αυτά που γράφετε.

Γιατί?

harris_x
12/03/2024, 19:19
Γιατί?

γιατί θα τσακιστείτε

Creeper
13/03/2024, 13:17
Ρε παιδιά και εγώ διαβάζω διαβάζω, επειδή εγώ ξεκίνησα το θέμα και η κουβέντα έγινε με ατομα που "ζόριζαν" τις μηχανές τους, το γενικό δόγμα στο δρόμο δεν είναι ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;
Εν ολίγοις, αν δεν πας πλακωμενος, θεωρητικά* μικροκινησεις* των χεριώνε μια χαρά θα σε πάνε από το Α στο Β.
Λέω κάτι λάθος;
Το αν κάποιος θέλει να παίξει, να στρίψει κ.ο.κ. δικαίωμα του είναι, βέβαια όσο περισσότερο πιέζεις, παίρνεις κλίση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χάσεις τον έλεγχο από κάποιο απρόοπτο, ένα κακό οδοστρωμα, λαδια, χαλικια ή οτι άλλο.
Είναι στενάχωρο πολύ να διαβάζουμε για νέα παιδιά και όχι μόνο να χτυπάνε και κάποια να χάνονται πολλές φορες.
Ότι αφορά τη συζήτηση περί τεχνικής για το δημόσιο δρόμο πιστεύω καλό θα ήταν να διέπεται από τη λογική οτι πάμε με την ασφάλεια σαν πρώτο παράγοντα.

*Εδιτ, το μικροκινήσεις σχετικό, ήθελα να δώσω έμφαση στο οτι δεν χρειάζεται να κουνιόνται κωλομέρια και γόνατα κτλ
Εδιτ 2: Έχουμε καταντήσει να νιώθουμε βλαμμενοι όσοι λέμε οτι δεν χρειάζεται κάθε στροφή να είναι μια αφορμή να ξυθούν γόνατα.
Αυτά.

harris_x
13/03/2024, 13:33
Ρε παιδιά και εγώ διαβάζω διαβάζω, επειδή εγώ ξεκίνησα το θέμα και η κουβέντα έγινε με ατομα που "ζόριζαν" τις μηχανές τους, το γενικό δόγμα στο δρόμο δεν είναι ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;
Εν ολίγοις, αν δεν πας πλακωμενος, θεωρητικά* μικροκινησεις* των χεριώνε μια χαρά θα σε πάνε από το Α στο Β.
Λέω κάτι λάθος;
Το αν κάποιος θέλει να παίξει, να στρίψει κ.ο.κ. δικαίωμα του είναι, βέβαια όσο περισσότερο πιέζεις, παίρνεις κλίση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χάσεις τον έλεγχο από κάποιο απρόοπτο, ένα κακό οδοστρωμα, λαδια, χαλικια ή οτι άλλο.
Είναι στενάχωρο πολύ να διαβάζουμε για νέα παιδιά και όχι μόνο να χτυπάνε και κάποια να χάνονται πολλές φορες.
Ότι αφορά τη συζήτηση περί τεχνικής για το δημόσιο δρόμο πιστεύω καλό θα ήταν να διέπεται από τη λογική οτι πάμε με την ασφάλεια σαν πρώτο παράγοντα.

*Εδιτ, το μικροκινήσεις σχετικό, ήθελα να δώσω έμφαση στο οτι δεν χρειάζεται να κουνιόνται κωλομέρια και γόνατα κτλ
Εδιτ 2: Έχουμε καταντήσει να νιώθουμε βλαμμενοι όσοι λέμε οτι δεν χρειάζεται κάθε στροφή να είναι μια αφορμή να ξυθούν γόνατα.
Αυτά.

Για να στρίψεις δεξιά πρέπει να σπρώξεις το τιμόνι με το δεξί χέρι.
Για να στρίψεις αριστερά πρέπει να σπρώξεις το τιμόνι με το αριστερό.
Το σώμα ή θα το έχεις στην ίδια ευθεία με το μηχανάκι ή ακόμα καλύτερα να γέρνει προς το εσωτερικό της στροφής.

Αυτά είναι αρκετά για αρχή.
Τα υπόλοιπα θα τα μάθεις από το Riding School.

Volpad
13/03/2024, 17:31
Άντε να γράψω και εγώ, για να μην λείπει η άποψή μου απο το θέμα....

Η μοτοσυκλέτα στρίβει μόνο με το τιμόνι και η στροφή ξεκινάει πάντα με κάουντερ στίρινγκ.
Θές να πάς δεξιά? Σπρώχνεις δεξιά.

Αυτό που ισχύει με τα φρένα, είναι οτι όταν είσαι φρεναριστός, έχει αλλάξει η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας (έχει μικρύνει η γωνία κάστερ), με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευκολότερο να στρίψεις. Δηλαδή, χρειάζεται να ασκήσεις πολύ λιγότερη πίεση στο τιμόνι για να στρίψεις, σε σχέση με τη πίεση που θα χρειαζόταν αν δεν ήσουν στα φρένα, για την ίδια αλλαγή κατεύθυνσης.
Πάλι όμως, με τον ίδιο τρόπο στρίβεις.

Η θέση του σώματος, επηρεάζει την κλίση την οποία χρειάζεται να πάρει η μοτοσυκλέτα, για μία δεδομένη στροφή.
Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι οτι μεταφέρεται το κέντρο βάρους. Όσο το κέντρο βάρους είναι "μέσα" στη στροφή, τόσο λιγότερη κλίση χρειάζεται η μοτοσυκλέτα για να ακολουθήσει το ίδιο τόξο.
Άν είσαι όρθιος λοιπόν, πρέπει να στρίψεις το τιμόνι περισσότερο (πάντα με counter steering) για να θέσεις τη μοτοσυκλέτα στη κλίση που χρειάζεται ωστε να ακολουθήσει το τόξο της στροφής.

Για να τελειώσουμε με τη δύναμη που χρειάζεται, θα πώ οτι ο τελευταίος παράγοντας είναι η ταχύτητα.
Με όσο περισσότερα χιλιόμετρα την ώρα πηγαίνεις, τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να ασκήσεις στο τιμόνι για να τροποποιήσεις την κατεύθυνσή της.

Η μοτοσυκλέτα στρίβει γιατι τα λάστιχά της είναι οβάλ.
Αν ας πούμε ξαπλώσεις μία σβούρα και της δώσεις μία, δεν θα πάει ίσια, αλλα θα κινηθεί κυκλικά, προς την κατεύθυνση της οποίας η σβούρα έχει μικρότερη διάμετρο.
Μία μοτοσυκλέτα λοιπόν η οποια έχει κλήση, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση απο την οποία τα ελαστικά της έχουν μικρότερη διάμετρο.

Τώρα, υπάρχουν 4 δυνάμεις που ασκούνται.
Η φυγόκεντρος του σώματος (σαν σώμα θεωρούμε τη μοτοσυκλέτα μαζί με τον αναβάτη), η οποία ασκείται στο κέντρο βάρους του,
Η βαρύτητα, η οποία είναι προς τα κάτω, πάλι απο το κέντρο βάρους του σώματος
Η δύναμη της τριβής, η οποία ασκείται στις επιφάνειες που πατάνε τα λάστιχα κάτω και είναι αντίθετες σε φορά απο την φυγόκεντρο και στο άθροισμά τους ίση με την φυγόκεντρο (αλλιώς θα γλιστρήσει)
και τέλος, η δύναμη που ασκεί το έδαφος στα σημεία επαφής των ελαστικών, και είναι αντίθετη και ίση με τη βαρύτητα.

Επειδή το κέντρο βάρους του σώματος και οι δυνάμεις της τριβής και του εδάφους, έχουν απόσταση μεταξύ τους, δημιουργείται μία ροπή που προσπαθεί να κρατήσει τη μοτοσυκλέτα σε όρθια θέση. Αυτή τη ροπή πρέπει να υπερνικήσουμε σπρώχνοντας το τιμόνι. Όσο χαμηλότερο το κέντρο βάρους, τόσο λιγότερη δύναμη χρειάζεται.

Σπρώχνοντας λοιπόν το τιμόνι ωστε η ρόδα να γυρίσει προς τα αριστερά της κατεύθυνσης που κινείται η μοτοσυκλέτα, φέρνουμε την δεξιά πλευρά του ελαστικού "μπροστά", προς τη φορά της κίνησης. Η ορμή της κινούμενης μοτοσυκλέτας την ξαπλώνει δεξιά, μιας και η διάμετρος στα πλάγια του ελαστικού, είναι μικρότερη απο την μέγιστη διάμετρό του. (άν ήταν ίδια, δηλαδή τα λάστιχα ήταν τετράγωνα, θα έστριβε αριστερά, όπως τα αυτοκίνητα. Θα τούμπαρε όμως, γιατι ισορροπεί σε 2 ρόδες και η φυγόκεντρος δεν θα εξουδετερωνόταν διανυσματικά απο καμία δύναμη. Στα αυτοκίνητα πέφτει το βάρος στους τροχούς που είναι στο εξωτερικό της στροφής)
Αυτό θα συμβαίνει πάντα. Δεν γίνεται να μην συμβεί.

Σταδιακά κατα τη διάρκεια της κλίσης, το τιμόνι γυρνάει αυτόματα, ωστε να ακολουθήσει την τρέχουσα τροχιά (το τόξο) της πορίας της μοτοσυκλέτας.
Για να μπούμε πιό βαθειά στη στροφή, πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια τεχνική.
Πρέπει να γυρίσουμε τον τροχό ανάποδα, ωστε να έρθει ακόμα μικρότερη διάμετρος "μπροστά" και να αυξηθεί η κλίση.
Για να ανοίξουμε τη τροχιά, κάνουμε το αντίθετο.

Για την αλλαγή κατεύθυνσης, χρειάζεται πάντα counter steering.
Όταν η μοτοσυκλέτα έχει μπεί σε τροχιά, το τιμόνι έχει πάρει την απαραίτητη θέση.

o teos
13/03/2024, 19:49
πολύ ωραία ανάλυση...είδα πριν κάποιος είπε ότι δε χρειάζεται να ξύνεις γόνατο για να το αναλύσεις τόσο η κάτι τέτοιο δε δίνω βάση...βασικά αυτό ακριβώς ισχύει για να μπεις στη διαδικασία να σε απασχολήσουν τοοοοσοοο πολύ έννοιες όπως trail braking και σοβαρό countersteering σημαίνει ότι όντως πας γρήγορα ότι όντως έχεις μεγάλες κλίσεις ότι το γόνατο δε θα θέλει και πολύ για κάτω....

Εν ολιγης....βγείτε οδηγείστε μη το ζαλίζετε τόσο...δοκιμάστε...counter steering ναι φρένα που ποτέ βλεμμα που και γιατι και άφηστε τα trail και τα engine και τα γονατα για αργότερα...πιστέψτε με όταν θα είναι κάποιος σε εκείνο το επίπεδο απλά όλα γίνονται αυτόματα χωρίς σκέψη..:wave2:

RaGe_Raptor
21/08/2025, 19:44
χωρίς να θέλω να ξυπνήσω πάθη :D έκατσα σήμερα στον κwλο μου (δεν κουνιόμουν ρούπι) και κατάλαβα όλους όσους λέτε "counter-steering κ τα μυαλά στο blender" , δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο παρά αυτό! θυμήθηκα και τα λόγια του Corser που έλεγε ότι όταν παίρνει δικάβαλο για demonstration laps στην πίστα , δεν του δίνεται η επιλογή της πλήρους κίνησης πάνω στη μοτοσυκλέτα κι αναγκάζεται να οδηγεί "τεμπέλικα" (δικά του λόγια) με cs.

ενδιαφέρον!

"το κάνεις κ δεν το καταλαβαίνεις" κτλ , το κάνω στο βαθμό που χρειάζεται σε κάθε περίσταση και πολλές φορές είναι ανεπαίσθητο εως μηδαμινό κι όχι σε ρυθμό βόλτας,ε. μόνο όταν δεν κουνιέσαι κ κάθεσαι στο κέντρο είναι πάντα deliberate κυρίαρχο cs.

καλή αντάμωση στους δρόμους :beer:

RaGe_Raptor
25/08/2025, 21:46
κι ένα πολύ ωραίο βιντεάκι που θα συστήσει σε πολλούς την έννοια του body timing (πέρα από το body position) και τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην επιλογή γραμμής/τροχιάς στην είσοδο.

enjoy!

https://youtu.be/xeDi07LM3Cc?si=OPU_5BPyp-_dZQpK

ratamahatta
25/08/2025, 22:20
Γενικά ανεβάζουν ωραία video κι tips σε yt και insta που τους ακολουθώ

TheRegulator
26/08/2025, 07:12
Ο Ρειτζ παίζει τα βραδιά να ξυπνάει πνεύματα με OuiJa board εκτός από ποστ.

Σε αλλά νέα η Yamaha Champions Academy ανέβασε τις προάλλες ένα ποστ που έλεγε πόση πίεση πρέπει να ασκείς και που με ποσοστά.
55% στο μέσα πόδι (rearsets) 44% στο έξω μπούτι (ντεπόζιτο) και 1% στο τιμόνι.

Μιλάω για πίστα γιατί δρόμο δεν ξέρω. Ας κάνει ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι αρκεί να μείνει εντός των γραμμών και πάνω σε δυο ρόδες!

RaGe_Raptor
26/08/2025, 07:35
Ο Ρειτζ παίζει τα βραδιά να ξυπνάει πνεύματα με OuiJa board εκτός από ποστ.

Σε αλλά νέα η Yamaha Champions Academy ανέβασε τις προάλλες ένα ποστ που έλεγε πόση πίεση πρέπει να ασκείς και που με ποσοστά.
55% στο μέσα πόδι (rearsets) 44% στο έξω μπούτι (ντεπόζιτο) και 1% στο τιμόνι.

Μιλάω για πίστα γιατί δρόμο δεν ξέρω. Ας κάνει ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι αρκεί να μείνει εντός των γραμμών και πάνω σε δυο ρόδες!

Αυτό ειναι στην καρδια της στροφής, κι αφού έχουμε τελειώσει με τα φρένα κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει κάποια πίεση στα χερια/τιμόνι.

Phantom
26/08/2025, 08:25
Μισό λεπτό να βάλω δυναμόμετρα στο τεπόζιτο, το τιμόνι και τα pegs..

(Εννοώ οτι οκ, κατανοητό αυτό που θέλουν να πουν, αλλά είμαι περίεργος να δω πως μέτρησαν τα ποσοστά, πως κατέληξαν σε αυτές τις μέσες τιμές, και ποιο δείγμα χρησιμοποίησαν. Επίσης θα ήθελα να ξέρω πόσο αλλάζει το αποτέλεσμα αν η πίεση στο μέσα πόδι γίνει 57% και στο μπούτι 42%)

husky21
26/08/2025, 08:34

(Εννοώ οτι οκ, κατανοητό αυτό που θέλουν να πουν, αλλά είμαι περίεργος να δω πως μέτρησαν τα ποσοστά, πως κατέληξαν σε αυτές τις μέσες τιμές, και ποιο δείγμα χρησιμοποίησαν. Επίσης θα ήθελα να ξέρω πόσο αλλάζει το αποτέλεσμα αν η πίεση στο μέσα πόδι γίνει 57% και στο μπούτι 42%)

Αντε εδω ας πουμε οτι εχουν ενα λογο υπαρξης αυτα τα ποσοστα καθως
μιλαμε για την yamaha champions academy
οποτε αν καποιος ειναι να γινει πρωταθλητης λογικα μπορει και οφειλει
να καταλαβαινει διαφορες του 1%
Το σοβαρο προβλημα για μενα ειναι οτι ο καθε ενας
βγαινει και κανει απο ενα βιντεο που απευθυνεται στην μεγαλη μαζα
καθημερινων οδηγων και τους βαζουν σε περιεργα μονοπατια
με σοβαρους κινδυνους να κανουν πραγματα που σιγουρα δεν κατεχουν
και ουτε καν κατανοουν

ΓιώργοςΤΤ
26/08/2025, 08:43
Έβλεπα χτες ένα βίντεο με Γερμανούς που τρώνε τούμπες. Σε ένα σημείο ήταν ένας τύπος που είχε κρεμαστεί σε αριστερή στροφή σαν μαϊμού από το ΜΤ 07 του. Από πίσω με την ίδια ταχύτητα ήταν ένα ψηλό On-Off, δεν θυμάμαι τί ακριβώς. Μαντέψτε ποιος έφαγε την σαβούρα..... Eίναι στο 6.10 του βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=iFyn3Is1NEA&t=185s

harris_x
26/08/2025, 09:20
Έβλεπα χτες ένα βίντεο με Γερμανούς που τρώνε τούμπες. Σε ένα σημείο ήταν ένας τύπος που είχε κρεμαστεί σε αριστερή στροφή σαν μαϊμού από το ΜΤ 07 του. Από πίσω με την ίδια ταχύτητα ήταν ένα ψηλό On-Off, δεν θυμάμαι τί ακριβώς. Μαντέψτε ποιος έφαγε την σαβούρα..... Eίναι στο 6.10 του βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=iFyn3Is1NEA&t=185s

Λογικό να πέσει η μαϊμου, όταν λέμε ότι πρέπει να βγάζουμε σώμα δεν εννοούμε αυτό.
Αυτο είναι "πρέπει πάση θυσία να ξύσω τις ξύστρες μου αλλα όχι στο ασανσερ"... :lol:

RaGe_Raptor
26/08/2025, 09:59

και ουτε καν κατανοουν

τα ποσοστά είναι ενδεικτικά για το που είναι καλό να στηριζόμαστε για να μπορεί το τιμόνι να κάνει ανεμπόδιστο τη δουλειά του, δηλαδή να στρίβει!

είναι απολύτως απαραίτητο για να βγάλουν χρόνο οι αγωνιζόμενοι και για να αποφύγουν την μπαριέρα ή το ερχόμενο από το απέναντι ρεύμα όχημα οι αναβάτες δρόμου!!!!

απλά πράγματα.

harris_x
26/08/2025, 10:12
και ουτε καν κατανοουν

Δε βάζει κανείς κανέναν να κάνει κάτι.
Αν ο καθένας νομίζει ότι θα γίνει VR εφαρμόζοντας ό,τι βλέπει στο YT, κακό του κεφαλιού του.
Ίσως βέβαια πάρει σβάρνα και καναν ανθρωπάκο απο απέναντι αλλα τι να κάνεις...;

Δε θα πρέπει να κοπεί η παροχή συμβουλών σε αυτούς που ξέρουν να τις επεξεργαστούν και να τις χρησιμοποιήσουν, επειδή υπάρχουν γκαζμάδες στον πλανήτη γη.

Όσο για το παρακάτω μάλλον λείπει ένα "και" :winka:

βγαινει και κανει απο ενα βιντεο που απευθυνεται KAI στην μεγαλη μαζα καθημερινων οδηγων

Phantom
26/08/2025, 10:54
τα ποσοστά είναι ενδεικτικά για το που είναι καλό να στηριζόμαστε για να μπορεί το τιμόνι να κάνει ανεμπόδιστο τη δουλειά του, δηλαδή να στρίβει!

είναι απολύτως απαραίτητο για να βγάλουν χρόνο οι αγωνιζόμενοι και για να αποφύγουν την μπαριέρα ή το ερχόμενο από το απέναντι ρεύμα όχημα οι αναβάτες δρόμου!!!!

απλά πράγματα.

Μιλώντας σαν μηχανικός, θα σου πω οτι δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα, και αυτή την φορά σοβαρολογώ.
Το "ενδεικτικά νούμερα" προϋποθέτει και ένα πλαίσιο αναφοράς. Μπορεί στο βίντεο να το εξηγεί, αλλά εγώ δεν είδα το βίντεο. Εγώ διάβασα το moto.gr και αύριο θα πάω να πατήσω 55% στα pegs και 44% στο μπούτι.
Το πως στο διάολο θα το μετρήσω και θα καταλάβω πότε πέτυχα το "στόχο" είναι άλλο θέμα.
Όμως πολύ μεγαλύτερο θέμα είναι η "ευαισθησία" της μανούβρας στα νούμερα αυτά. Είναι άλλο πράγμα να είμαι μέσα στη "βέλτιστη ζώνη" μεταξύ "50% με 60%" στα pegs (με βέλτιστο κέντρο στο 55%) και άλλο πράγμα να είμαι μέσα στη "βέλτιστη ζώνη" μεταξύ "54% με 56%" στα pegs (με βέλτιστο κέντρο στο 55%)
Είναι άλλο πράγμα με πίεση 57% στο peg απλά να χάνεις 1 millisecond από τον χρόνο διέλευσης της στροφής, και άλλο πράγμα με πίεση 57% να βγαίνεις εκτός στροφής.

Και πάλι, το βίντεο μπορεί να το εξηγεί, μπορεί και όχι. Εγώ σαν καλός γνήσιος κάγκουρας, κάπου διάβασα/άκουσα/είδα (ένα απόσπασμα δευτερολέπτων) οτι πρέπει να βάζω 55% / 44% / 1% δύναμη, και αύριο θα προσπαθήσω να το κάνω..

Υ.Γ.: Συμφωνώ με τον Χάρρυ οτι επειδή εγώ είμαι γκαζμάς η γνώση δεν πρέπει να "φυλακίζεται" και να προστατεύεται. Δεν εννοώ αυτό.
Αλλά σε τέτοια θέματα καλό θα ήταν να δίνεται με περισσότερες επεξηγήσεις και κανένα disclaimer γιατί το "55% πίεση στα pegs" δεν είναι κάτι που μετριέται εύκολα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σοβαρά μιλώντας, ένας αναβάτης δεν ασκεί πίεση μόνο σε 3 σημεία πάνω στη μοτοσικλέτα του ώστε να μετρήσουμε τις "πιέσεις" :p

Υ.Γ.2: Θα ήταν πολύ πιο normal και safe να έλεγε οτι "Δεν ασκούμε σχεδόν καθόλου πίεση στο τιμόνι, και από τα πόδια μας ασκούμε λίγο παραπάνω δύναμη στο πόδι που πατάει στο peg, απ' ότι αυτό που ακουμπάει στο tank"
Με αυτό τον τρόπο, περιγράφοντας την ουσία και χωρίς να δίνει νούμερα, δεν θα έβαζε σε "πειρασμό" κάποιον να κηνυγήσει τα νούμερα (που δεν μπορεί να μετρήσει) :p:p:p:p:p

RaGe_Raptor
26/08/2025, 11:04
Μιλώντας σαν μηχανικός, θα σου πω οτι δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα, και αυτή την φορά σοβαρολογώ.
Το "ενδεικτικά νούμερα" προϋποθέτει και ένα πλαίσιο αναφοράς. Μπορεί στο βίντεο να το εξηγεί, αλλά εγώ δεν είδα το βίντεο. Εγώ διάβασα το moto.gr και αύριο θα πάω να πατήσω 55% στα pegs και 44% στο μπούτι.
Το πως στο διάολο θα το μετρήσω και θα καταλάβω πότε πέτυχα το "στόχο" είναι άλλο θέμα.
Όμως πολύ μεγαλύτερο θέμα είναι η "ευαισθησία" της μανούβρας στα νούμερα αυτά. Είναι άλλο πράγμα να είμαι μέσα στη "βέλτιστη ζώνη" μεταξύ "50% με 60%" στα pegs (με βέλτιστο κέντρο στο 55%) και άλλο πράγμα να είμαι μέσα στη "βέλτιστη ζώνη" μεταξύ "54% με 56%" στα pegs (με βέλτιστο κέντρο στο 55%)
Είναι άλλο πράγμα με πίεση 57% στο peg απλά να χάνεις 1 millisecond από τον χρόνο διέλευσης της στροφής, και άλλο πράγμα με πίεση 57% να βγαίνεις εκτός στροφής.

Και πάλι, το βίντεο μπορεί να το εξηγεί, μπορεί και όχι. Εγώ σαν καλός γνήσιος κάγκουρας, κάπου διάβασα/άκουσα/είδα (ένα απόσπασμα δευτερολέπτων) οτι πρέπει να βάζω 55% / 44% / 1% δύναμη, και αύριο θα προσπαθήσω να το κάνω..

Υ.Γ.: Συμφωνώ με τον Χάρρυ οτι επειδή εγώ είμαι γκαζμάς η γνώση δεν πρέπει να "φυλακίζεται" και να προστατεύεται. Δεν εννοώ αυτό.
Αλλά σε τέτοια θέματα καλό θα ήταν να δίνεται με περισσότερες επεξηγήσεις και κανένα disclaimer γιατί το "55% πίεση στα pegs" δεν είναι κάτι που μετριέται εύκολα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σοβαρά μιλώντας, ένας αναβάτης δεν ασκεί πίεση μόνο σε 3 σημεία πάνω στη μοτοσικλέτα του ώστε να μετρήσουμε τις "πιέσεις" :p

Υ.Γ.2: Θα ήταν πολύ πιο normal και safe να έλεγε οτι "Δεν ασκούμε σχεδόν καθόλου πίεση στο τιμόνι, και από τα πόδια μας ασκούμε λίγο παραπάνω δύναμη στο πόδι που πατάει στο peg, απ' ότι αυτό που ακουμπάει στο tank"
Με αυτό τον τρόπο, περιγράφοντας την ουσία και χωρίς να δίνει νούμερα, δεν θα έβαζε σε "πειρασμό" κάποιον να κηνυγήσει τα νούμερα (που δεν μπορεί να μετρήσει) :p:p:p:p:p

Περιεγραψες επακριβώς την φυσικη επιλογή ! Μηχανικός γαρ.

Peterjackson
26/08/2025, 12:16
Όσον αφορά το πόσο έξω θα βγεις, στο Riding School 1 μας έδειξαν την τελική στάση η οποία όσο ωραία έβγαινε στην πίστα άλλο τόσο δύσκολα δεν βγαίνει στον δρόμο. Αν δεν έχει θέμα η συντακτική ομάδα μπορώ να ανεβάσω μια ενδεικτική φωτογραφία.
παρόλα αυτά, με τις ταχύτητες που κινείται κάποιος στον δρόμο, νομίζω ότι μόνο η κίνηση της κεφαλής αρκεί για να μην χρειαστεί μεγάλο ρίξιμο της μηχανής.

harris_x
26/08/2025, 12:21
[...]
παρόλα αυτά, με τις ταχύτητες που κινείται κάποιος στον δρόμο, νομίζω ότι μόνο η κίνηση της κεφαλής αρκεί για να μην χρειαστεί μεγάλο ρίξιμο της μηχανής.
:confused:

464520

TheRegulator
26/08/2025, 12:54
Αυτό ειναι στην καρδια της στροφής, κι αφού έχουμε τελειώσει με τα φρένα κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει κάποια πίεση στα χερια/τιμόνι.

Είσαι πάρτυ pooper αλλά τα λες καλά, τα εξηγείς ωραία! Φαντάσου τώρα σκηνικό να πέφτεις απ τα 260 στα 50 με βγαλμένο κωλομερι έξω και να προσπαθείς να μην βάλεις πίεση στα χέρια…

Και άντε να εξηγήσεις μετά ότι το διάβασες στο Μοτοτζιαρ

PaNick67
26/08/2025, 13:14
Εγώ διάβασα το moto.gr και αύριο θα πάω να πατήσω 55% στα pegs και 44% στο μπούτι.

Αν θες να μετρησεις τις δυναμεις που πρεπει να ασκεις δεν ξεκινας ετσι.

Ξεκινας σιγα σιγα, με μικρες ταχυτητες και εφαρμοζεις δυναμεις βλεποντας τι και πως αντιδρα η μοτο. Σιγα σιγα ανεβαζεις ταχυτητα και παρατηρεις τι συμβαινει. Οπως λεει στον δρομο οδηγουμε με περιθωρια αντιδρασης και δε παμε ταπα. Στην τελικη ο οδηγηση ειναι δυναμικη κατασταση, μεταβαλλεται και προσαρμοζεσαι συνεχως, δεν ισχυουν κανονες τοσο ακριβως, ειναι οπως ρωτας την μανα σου για κεικ και σου λεει "αλευρι οσο παρει"

Εγω απο το βιντεο καταλαβα οτι πιο πολυ δυναμη βαζεις στο εξωτερικο ποδι πιεζοντας το ρεζερβουαρ, ελαχιστα λιγοτερη στο εσωτερικο μαρσπιε το οποιο ανοιγει σε καποιες μοιρες και στο τιμονι μετα τα φρενα ελαχιστη πιεση.

Το εδειξε κιολας σε δυο φασεις εκει που κουνοντας τον πισινο του δεν γινεται τιποτα και μολις κουνησε κεφαλι η μοτο σηκωθηκε απο το σταντ. Οπως κι εκει που την εγερνε και μολις αφησε το τιμονι αυτο εστριψε

Peterjackson
26/08/2025, 13:16
Τώρα με την ψύξη που έχω, μάλλον κάπως έτσι θα φαίνομαι
Αναφέρομαι σε αυτό που δείχνει και τύπος στο 3:20 του βίντεο.

husky21
26/08/2025, 13:18
Αν θες να μετρησεις τις δυναμεις που πρεπει να ασκεις δεν ξεκινας ετσι.

Ξεκινας σιγα σιγα, με μικρες ταχυτητες και εφαρμοζεις δυναμεις βλεποντας τι και πως αντιδρα η μοτο. Σιγα σιγα ανεβαζεις ταχυτητα και παρατηρεις τι συμβαινει. Οπως λεει στον δρομο οδηγουμε με περιθωρια αντιδρασης και δε παμε ταπα. Στην τελικη ο οδηγηση ειναι δυναμικη κατασταση, μεταβαλλεται και προσαρμοζεσαι συνεχως, δεν ισχυουν κανονες τοσο ακριβως, ειναι οπως ρωτας την μανα σου για κεικ και σου λεει "αλευρι οσο παρει"

Εγω απο το βιντεο καταλαβα οτι πιο πολυ δυναμη βαζεις στο εξωτερικο ποδι πιεζοντας το ρεζερβουαρ, ελαχιστα λιγοτερη στο εσωτερικο μαρσπιε το οποιο ανοιγει σε καποιες μοιρες και στο τιμονι μετα τα φρενα ελαχιστη πιεση.

Το εδειξε κιολας σε δυο φασεις εκει που κουνοντας τον πισινο του δεν γινεται τιποτα και μολις κουνησε κεφαλι η μοτο σηκωθηκε απο το σταντ. Οπως κι εκει που την εγερνε και μολις αφησε το τιμονι αυτο εστριψε

5 νοματαιοι ειμαστε εδω μεσα κ ειδατε τι ωραιο μπερδεμα εγινε
με τις ονλαιν γνωσεις
τα ποσοστα που λεμε ηταν σε ενα αλλο κομμεντ ασχετο με το βιντεο
που αναφερεσαι....

RaGe_Raptor
26/08/2025, 14:06
5 νοματαιοι ειμαστε εδω μεσα κ ειδατε τι ωραιο μπερδεμα εγινε
με τις ονλαιν γνωσεις
τα ποσοστα που λεμε ηταν σε ενα αλλο κομμεντ ασχετο με το βιντεο
που αναφερεσαι....

Δεν ειναι άσχετο με το βίντεο
Υπάρχει παντα η επιλογή του να μην μπεις καν στον κόπο να απαντήσεις. Η να διαβάσεις. Ή να ασχοληθείς. Υπάρχει ακόμα κ το ignore σαν λειτουργία του φόρουμ.
:beer:

husky21
26/08/2025, 14:08
Δεν ειναι άσχετο με το βίντεο
Υπάρχει παντα η επιλογή του να μην μπεις καν στον κόπο να απαντήσεις. Η να διαβάσεις. Ή να ασχοληθείς. Υπάρχει ακόμα κ το ignore σαν λειτουργία του φόρουμ.
:beer:

η και οχι

RaGe_Raptor
26/08/2025, 14:14
η και οχι

Προφανώς αλλά το μόνιμο bitching ειναι χαρακτηριστικο :a024: "να φυγετε, να πάτε αλλού " :D

husky21
26/08/2025, 14:16
Προφανώς αλλά το μόνιμο bitching ειναι χαρακτηριστικο :a024: "να φυγετε, να πάτε αλλού " :D

Δεν ειμαι τοσο καλος στα εγγλεζικα
μονο ενα palso εχω
να με συγχωρατε

RaGe_Raptor
26/08/2025, 14:18
Δεν ειμαι τοσο καλος στα εγγλεζικα
μονο ενα palso εχω
να με συγχωρατε

Ε, τώρα εξηγούνται πολλά..
Οκ , πάσο.

husky21
26/08/2025, 14:19
Ε, τώρα εξηγούνται πολλά..
Οκ , πάσο.

Αν εχεις καποιο ονλαιν κορς και για αυτο
να το παρακολουθησω ευχαριστως

RaGe_Raptor
26/08/2025, 14:23
Αν εχεις καποιο ονλαιν κορς και για αυτο
να το παρακολουθησω ευχαριστως

Εάν αμφισβητείς την εκμάθηση γλώσσας μεσω ον-λαιν εργαλείων, εξηγούνται ακομα περισσότερα! Και δεν το λέω με προσβλητικό τόνο.

TheRegulator
26/08/2025, 14:31
Ρε ‘σεις ξεκολλατε…

10 νοματαίοι είμαστε γαμωτο… άντε γιατί έτσι όπως το πάτε δεν θα μείνει κανένας να καλέσω στο private TD στις Σέρρες..

husky21
26/08/2025, 14:36
Εάν αμφισβητείς την εκμάθηση γλώσσας μεσω ον-λαιν εργαλείων, εξηγούνται ακομα περισσότερα! Και δεν το λέω με προσβλητικό τόνο.

καθε αλλο...ειπα θα το παρακολουθουσα ευχαριστως(ειδικα αν ηταν αμιγως δικο σου)
αλλωστε το χειροτερο που μπορω να παθω ειναι να μην μαθω...
Τουλαχιστον δεν θα τσακιστω

αν δεν μπορεις ΑΚΟΜΑ να ξεχωρισεις τις διαφορες
των 2 πραγματων τοτε εξηγουνται ακομα περισσοτερα πραγματα

Το οτι εισαι ο μοναδικος.χρηστης που προσπαθει να μας διδαξει/παρουσιασει τις γνωσεις-δεξιοτητες του
δεν σε προβληματιζει καπως;

RaGe_Raptor
26/08/2025, 14:44
καθε αλλο...ειπα θα το παρακολουθουσα ευχαριστως(ειδικα αν ηταν αμιγως δικο σου)
αλλωστε το χειροτερο που μπορω να παθω ειναι να μην μαθω...
Τουλαχιστον δεν θα τσακιστω

αν δεν μπορεις ΑΚΟΜΑ να ξεχωρισεις τις διαφορες
των 2 πραγματων τοτε εξηγουνται ακομα περισσοτερα πραγματα

Το οτι εισαι ο μοναδικος.χρηστης που προσπαθει να μας διδαξει/παρουσιασει τις γνωσεις-δεξιοτητες του
δεν σε προβληματιζει καπως;

Δεν ειναι δικές μου γνώσεις, ούτε δεξιότητες.
Είναι των σχολών που παραθέτω.
Αν ανέβαζα εγώ βίντεο παρουσιάζοντας ολα αυτά σαν δικά μου, τότε θα είχες δίκιο.
Η παράθεση πηγών δεν ειναι επίδειξη γνώσεων.

Volpad
26/08/2025, 15:22
:a014:

TheRegulator
28/08/2025, 09:22
Είμαι γραφείο και λόγο audit έχει νεκρά, ΔΩΣΤΕ ΚΟΝΤΕΝΤ.

Βάζω παράδειγμα:

https://youtu.be/dVlI5XjKAlE?si=jrXwnXAIbK5KMXuI

VOLPAD ΝΠΔΒ

harris_x
28/08/2025, 10:25
Nα θυμίσω ότι το θέμα μας εδώ είναι: "Στρίψιμο τιμόνι VS σώμα".

Παρακαλώ μείνετε σε αυτό.

TheRegulator
28/08/2025, 10:41
Χάρη έχεις δίκιο αλλά technically με το σωστό feet position μπορείς να ασκήσεις την σωστή πίεση στα pegs. Αρα mutatis mutandis το βιντεο είναι σχετικό!

peterTHErider
28/08/2025, 11:32
προφανως και τα ποδια ειναι στην κατηγορια body potition.και με πολυ σημαντικο ρολο και αυτα στη συνολικη κινηση πανω στη μοτοσυκλετα.

harris_x
28/08/2025, 12:20
Χάρη έχεις δίκιο αλλά technically με το σωστό feet position μπορείς να ασκήσεις την σωστή πίεση στα pegs. Αρα mutatis mutandis το βιντεο είναι σχετικό!

Δε διαφωνώ, αλλα το "ΔΩΣΤΕ ΚΟΝΤΕΝΤ" δεν ήμουν σίγουρος ότι αφορούσε αυστηρά στο θέμα του παρόντος.

:winka:

TheRegulator
28/08/2025, 12:57
Δε διαφωνώ, αλλα το "ΔΩΣΤΕ ΚΟΝΤΕΝΤ" δεν ήμουν σίγουρος ότι αφορούσε αυστηρά στο θέμα του παρόντος.

:winka:

Αφού ξέρεις τι είμαι… η προηγούμενη απάντηση ήταν για να κρατήσουμε τους τύπους αφού.
Αλλά σοβαρά, δώστε κοντεντ σχετικό να γίνει κουβέντα. Πχ κανα καλό βιντεο που να τα εξηγεί ωραία ή τελείως λάθος και να κάνουμε break down

o teos
29/08/2025, 10:05
:a55: