View Full Version : Ο μυστηριώδης ερειπωμένος αρχαίος οικισμός του Κάβο Ντόρο 21-5-2023
Μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα βρέθηκα για 3η φορά στην αγαπημένη μου Εύβοια. Κύριος υπέυθυνος ο άστατος καιρός. Καθόλου δε με χάλασε φυσικά γιατί σε αυτό το νησί έχω πάντα ανοιχτά μέτωπα. Η Εύβοια είναι ένας τόπος για τον οποίο θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο 1000ων σελίδων. Τα φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα που διαθέτει είναι πραγματικά αμέτρητα. Ένα από αυτά, έφτασα σχεδόν 39 χρονών για να το δω την Κυριακή που μας πέρασε. Ήταν σίγουρα μέσα στα καλύτερα που έχω δει γενικώς και το γνωρίζουν πραγματικά λίγοι.
Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής τα δελτία καιρού έδιναν παντού βροχές οπότε το λογικό ήταν να είναι τα πάντα βρεγμένα. Έτσι πήρα την απόφαση να μην κατέβω οδικώς μέχρι τη Νότια Εύβοια, κάτι που γενικά συνηθίζω γιατί μου αρέσει η διαδρομή αν και είναι ζόρικη. Στις 9 το πρωϊ βρισκόμουν στη Ραφήνα για να πάρω το καραβάκι για Μαρμάρι. Ο καιρός έδειχνε σχετικά καλός απέναντι.
443553
Έφτασα στο Μαρμάρι και τράβηξα προς την Κάρυστο και τις νότιες υπώρειες της Όχης. Από εκεί συνέχισα μέχρι τη γέφυρα των Ερωτευμένων στον Πλατανιστό που δεν ήξερα καν ότι λέγεται έτσι. Ποιος πυρφόρος έκατσε και έδωσε τέτοια ονομασία σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο?:moutza:
https://www.youtube.com/watch?v=eixsu2Yx_14
Στο σημείο αυτό υπάρχει ένας πανέμορφος καταρράκτης.
443554
Λίγο μετά μπήκα αριστερά σε κάθετο δρόμο και τον πήγα μέχρι τέρμα στις πηγές Επανωχωρίου που δεν είχε τύχει να πάω ποτέ. Εξεπλάγην από το φυσικό τοπίο και απορούσα πως συνεχώς το προσπερνούσα.
443555
443556
443557
443558
Εκεί υπάρχει ένας παλιός μύλος.
443559
443560
Και ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι που μου θύμισε ελάχιστα Ήπειρο.
443561
Το συγκεκριμένο ρέμα εκβάλλει στην παραλία Ποτάμι αρκετά χιλιόμετρα χαμηλότερα.
443562
https://www.youtube.com/watch?v=vsvjdPnf4pc
Από το Επανωχώρι συνέχισα μέχρι το Κόμιτο το οποίο χτισμένο σε υψόμετρο 400m. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη Ρωμαϊκή περίοδο όπου αναφερόταν σε βαθμό αξιωματικού αντίστοιχου με τον σημερινό συνταγματάρχη.
https://www.youtube.com/watch?v=L83n3qVnEvc
Κάπου εκεί χαμηλά βρίσκεται η Αρχάμπολη, ο μυστηριώδης αρχαίος οικισμός που ερημώθηκε μυστηριωδώς και αποτέλεσε τον βασικό στόχο της εξόρμησης. Ενώ υπάρχει κάποιο μονοπάτι που την προσεγγίζει μέσα από το ομώνυμο φαράγγι, δεν το προτίμησα καθώς δεν ήμουν σίγουρος για το αν έχει νερό αυτήν την εποχή. Οπότε θα πήγαινα από ένα άλλο μονοπάτι που την προσεγγίζει από τη βόρεια πλευρά (αριστερά).
443563
Η καταπράσινη Όχη βρίσκεται μέσα σε σύννεφο. Μια όχι συνηθισμένη εικόνα.
443564
Προσεγγίζοντας το Θύμι, το NC χρειαζόταν λίγο πλύσιμο από τις λάσπες των προηγούμενων εξορμήσεων!:D
443565
Στο Θύμι βρήκα τον χωματόδρομο που οδηγεί στον κάτω μαχαλά και στην έναρξη του μονοπατιού για την Αρχάμπολη
https://www.youtube.com/watch?v=zJOkRor7Q-8
Εδώ σταμάτησα και ξεντύθηκα καθώς με περίμενε πεζοπορία περίπου μιας ώρας μόνο για να φτάσω.
443566
Το μονοπάτι ήταν κάπως δυσδιάκριτο στην αρχή και ακολούθησα κάποια πατημένα χόρτα.
443567
Κατέβηκα μερικά βράχια και βρήκα ένα στενό πέρασμα το οποίο με οδήγησε σε μια αυτοσχέδια ξύλινη πόρτα.
443568
Αμέσως μετά την πόρτα στα δεξιά μου υπήρχε μια μεγάλη σπηλιά η οποία είχε κάποια ίχνη οχύρωσης.
443569
Ένα σπάνιο φυτό που δε συναντά κανείς συχνά, η Δρακοντιά! Η προέλευση της ονομασίας της είναι προφανής.
443570
Το μονοπάτι με οδήγησε σε ένα πανέμορφο άγριο ρέμα.
443571
Και συνέχισε προς την απέναντι πλευρά παρακάμπτοντάς το. Εδώ έχω βγει από αυτό και κοιτάω προς τα πίσω. Γελάω με όσα άκουγα από μικρός για την καταπράσινη Βόρεια Εύβοια και την ξερή Νότια...
443572
Συνεχίζοντας σε ένα φανταστικό μονοπάτι με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου συγκριτικά με αυτούς που θα δω αργότερα.
443573
Η φύση γνωρίζει να μετατρέπει κάτι νεκρό και φαινομενικά άχρηστο σε κάτι που θα τραβήξει το βλέμμα σου πάνω του.
443574
Καθόλη τη διάρκεια του μονοπατιού συνάντησα τέτοιες κατασκευές οι οποίες μάλλον δημιουργήθηκαν για να διατηρήσουν ακέραιο το μονοπάτι.
443575
443576
443577
Η θέα είναι εκπληκτική και βρίσκομαι ακόμα στην αρχή.
443578
Σύντομα φτάνω σε άγριους βραχώδεις σχηματισμούς με κάποια κτίσματα στη βάση τους
443579
443580
Με λίγη φαντασία μπορεί να δει κανείς διάφορα σε αυτούς τους βράχους
443581
Το μονοπάτι ξεκινά και κατεβαίνει. Έχω τρομερή θέα στο στενό του Καφηρέα
443582
Οι εικόνες αυτές θα μπορούσαν να βρίσκονται σε άγρια βουνά και σε μεγάλα υψόμετρα. Και όμως βρίσκομαι λίγες εκατοντάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα
443583
443584
Σχεδόν σε κάθε βραχώδη όγκο υπάρχει τουλάχιστον μια σπηλιά
443585
Εικόνες από τα Βαρδούσια δίπλα στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι φυσιολατρικός θησαυρός!
443586
443587
Κάποια στιγμή ανέβηκα μια απότομη πλαγιά γιατί μου φάνηκε πως είδα μια σπηλιά που είχε βάθος. Όμως τελικά ήταν απλώς μια εσοχή του κάθετου βράχου.
443588
Ερχόμενος όμως σύριζα στους κατακόρυφους βράχους, οι εικόνες ήταν ακόμη πιο άγριες.
443589
443590
443591
Αν αυτός ο τόπος είχε προωθηθεί όπως πρέπει, αυτά τα μονοπάτια θα ήταν γεμάτα ξένους φυσιολάτρες οι οποίοι θα αναβάθμιζαν λίγο τα φτωχά, έτοιμα να ερημώσουν, χωριά του Κάβο Ντόρο
443592
Κάποια στιγμή η παραλία της Αρχάμπολης αποκαλύπτεται. Αρχάμπολη είναι παράφραση της Αρχαίας Πόλης. Τα βράχια απέναντι φαίνονται σαν ρίζες δέντρων που μπαίνουν στη θάλασσα. Άγριος τόπος αλλά αυθεντικός όσο δεν πάει.
443593
Σύντομα διακρίνω το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η Αρχάμπολη ταυτίστηκε από τον αρχαιολόγο D Keller με την αρχαία πόλη Αιγές που αναφέρει ο Όμηρος. Ο Keller έκανε λόγο για τα δεκάδες σπήλαια που υπάρχουν στη χαράδρα ότι είχαν λατρευτικό χαρακτήρα ως προς τον θεό Διόνυσο.
443594
Μαγικός συνδυασμός λιβαδιών με βραχώδεις όγκους.
443595
Ο οικισμός ειχε μεταλλευτική κυρίως δραστηριότητα και αυτό διακρίνεται από τα κατάλοιπα κάυσης.
443596
Δίπλα στο εκκλησάκι διακρίνονται τα ίχνη κτιρίων. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ο οικισμός φαίνεται να εγκαταλήφθηκε αλλά δε μπορεί να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία. Ένας διαμελισμένος σκελετός και διάφορα οστά που βρέθηκαν σε ένα από τα κτίρια δείχνουν ότι ίσως έγινε κάποια εισβολή ή κάποιος καταστροφικός σεισμός.
443597
Ο θρύλος αναφέρει πως όσοι σφαγιάστηκαν εμφανίζονται τις νύχτες ως φαντάσματα μέσα από τη θάλασσα!!!
443598
Ρε λες? Ένα πράγμα που ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας για αυτόν τον θρύλο.:bawl:
443599
Η αρχή του φαραγγιού που ανεβαίνει προς τα πάνω. Έχω δει στον ορειβατικό χάρτη ότι υπάρχει μονοπάτι αλλά το νερό που είδα με προβλημάτισε. Ίσως αξίζει να το προσπαθήσω κάποια στιγμή μετά από κάποιο καλοκαίρι.
443600
https://www.youtube.com/watch?v=seUuX9cf3_4
Επιστροφή στο Θύμι και συνέχεια μέχρι την Αμυγδαλιά. Από εκεί μπήκα σε ανηφορικό χωματόδρομο με στόχο να περάσω από την άλλη πλευρά στο φαράγγι του Δημοσάρη.
443601
Ο δρόμος συνεχώς ανηφόριζε και έβλεπα ότι σύντομα θα με αγκαλιάσει το πέπλο ομίχλης που είχε κατασκηνώσει στα ψηλότερα τμήματα της Όχης.
443602
Όπερ και εγένετο.
443603
Σε κάποια σημεία δεν έβλεπα στα 5 μέτρα. Η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή.
443604
Παρολαυτά βρήκα τη διασταύρωση που θα με κατέβαζε προς το φαράγγι του Δημοσάρη και τους οικισμούς που βρίσκονται εκεί. Σύντομα βγήκα από την ομίχλη και ξεκίνησα να κατεβαίνω
443605
Η ''ξερή'' και άνυδρη Νότια Εϋβοια!:lol:
443606
Άφιξη στον οικισμό Στέφηδες, σε καταπράσινη τοποθεσία!
443607
Συνέχεια προς Λενοσαίους.
443608
Άφιξη στους Λενοσαίους. Στο βάθος το Φαράγγι του Δημοσάρη, ένα από τα ομορφότερα φαράγγια που έχω περπατήσει.
443609
Εδώ ο δρόμος τελειώνει και ξεκινά το μονοπάτι για το φαράγγι. Το είχα κάνει το 2015 με τα πόδια ανάποδα, από τότε ήθελα να φτάσω και με το NC εδώ.
443610
Επιστροφή στον ασφάλτινο δρόμο και στην παραλία Καλλιανού.
443611
Επιστροφή από το επίσης φανταστικό φαράγγι του Αγίου Δημητρίου το οποίο διαθέτει πέτρινο δάσος παρόμοιο με αυτό του Στούρου στα Ζαγοροχώρια.
443612
Κάποια στιγμή μετά το Παραδείσι διέκρινα μια σχεδόν παράλληλη με το δρόμο χωμάτινη διαδρομή η οποία πήγαινε μέχρι το Χωνί, λίγο μετά την Κάρυστο και την ακολούθησα.
443613
Είχα ξεκινήσει να επιστρέφω οδικώς όμως περίπου στις 17.30 βρισκόμουν στο ύψος των Νέων Στύρων. Γνώριζα πως έχει καράβι για Αγία Μαρίνα στις 18.00 και τελικά πήρα την απόφαση να επιστρέψω ξανά μέσω θαλάσσης! Καφεδάκι λοιπόν και χάζι τους γλάρους που έπαιζαν με τον αέρα και την υπομονή μου.
443614
Γιατί ναι διάβολε, το παραδέχομαι, θα ήθελα να μπορώ να πετάξω όπως εσείς. Δεν ξέρω αν έχετε συνείδηση της ύπαρξής σας, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε, αν και δε θα μπορούσατε να μας το πείτε ούτως ή άλλως. Έστω και έτσι, δεν ξέρετε πόσο τυχεροί είστε ρε τσόγλανοι! Αλλά και να ξέρετε, δε θα το μάθουμε ποτέ γιατί πρέπει να μπορείτε να μας το πείτε κιόλας. Μικρή σημασία έχει, γουστάρω να σας χαζεύω να παίζετε με τον αέρα και να νικάτε τη βαρύτητα με χαρακτηριστική άνεση.
443615
Όση ώρα φωτογράφιζα τους γλάρους ένας τύπος ήρθε και έκατσε 3-4 θέσεις παραπέρα. Μετά από κανά τέταρτο μου λέει '' ρε μήπως είσαι ο Billy84?''! Έκανα πολύ καλά που επέλεξα να γυρίσω με το καράβι γιατί ο τύπος ήταν ο Κώστας που γράφει εδώ ως yes-u και χάρηκα ιδιαίτερα για τη γνωριμία! Το moto.gr είναι παντού! Από τη Χαμοστέρνας, τη Λιβαδειά, τη Λαμία και τη Μάνδρα μέχρι την Εύβοια!:lol:
Μόλις φτάσαμε βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία δύο διαφορετικών κόσμων! Κώστα η άσφαλτος τελειώνει σιγά σιγά, ήρθε η ώρα για κάτι πιο χωμάτινο! Χάρηκα φίλε και ελπίζω να ξαναβρεθούμε κάπου :beer:
443616
Ακόμη μια δημιουργική εξόρμηση έλαβε τέλος σε μια φαινομενικά ''σκοτωμένη'' μέρα όπου σχεδόν παντού έβρεχε. Η Εύβοια αποτελεί τη σίγουρη συνταγή της επιτυχίας, αν μπορείς ή αν θέλεις βέβαια να εκτιμήσεις αυτά που προσφέρει.
Πάντα όρθιοι!:beer:
giorgosb
25/05/2023, 17:24
Φοβερή εξόρμηση και πάλι.. Πολύ εντυπωσιακές εικόνες. Κάποια στιγμή θέλω να την κάνω αυτή την διαδρομή, εχω φτάσει μόνο μέχρι Πλατανιστό και Ποτάμι. Το κομμάτι από Αμυγδαλιά, Σχίζαλη έως παραλία Καλλιάνων είναι πατημένο χώμα;
Ωραίος και πάλι :beer:
Kαι έλεγα οτι εχω εξερευνήσει αρκετά τη νότια Εύβοια, όλο εκπλήξεις είσαι Βασίλη!
Φοβερά μέρη και υπέροχες φωτό,καλή συνέχεια!
Μπράβο τόσο για την περιγραφή
Όσο & για ότι μας κάνεις να ταξιδεύουμε μαζί σου!!!
Φοβερή εξόρμηση και πάλι.. Πολύ εντυπωσιακές εικόνες. Κάποια στιγμή θέλω να την κάνω αυτή την διαδρομή, εχω φτάσει μόνο μέχρι Πλατανιστό και Ποτάμι. Το κομμάτι από Αμυγδαλιά, Σχίζαλη έως παραλία Καλλιάνων είναι πατημένο χώμα;
Ωραίος και πάλι :beer:
Από Πρινιά και μετά έχουν στρώσει ένα κομμάτι άσφαλτο αλλά ναι γενικά είναι βατός χωματόδρομος και εκπληκτική διαδρομή. Τώρα βέβαια την παρέκαμψα και βγήκα στην παραλία Καλλιανού από πάνω από το βουνό, αλλά την τελευταία φορά που πέρασα πριν 2 χρόνια ήταν μια χαρά. Να είσαι καλά φίλε!:beer:
Kαι έλεγα οτι εχω εξερευνήσει αρκετά τη νότια Εύβοια, όλο εκπλήξεις είσαι Βασίλη!
Φοβερά μέρη και υπέροχες φωτό,καλή συνέχεια!
Σε ευχαριστώ Πάρη να είσαι καλά! :beer: Όπως έχω ξαναγράψει, δεν προλαβαίνουμε σε μια ζωή να εξερευνήσουμε ακόμη και την Ελλάδα που είναι μικρή. Πάντα θα υπάρχει κάτι να δούμε και αυτό είναι το γοητευτικό του πράγματος!
Μπράβο τόσο για την περιγραφή
Όσο & για ότι μας κάνεις να ταξιδεύουμε μαζί σου!!!
Σε ευχαριστώ φίλε να είσαι καλά!:beer:
Όση ώρα φωτογράφιζα τους γλάρους ένας τύπος ήρθε και έκατσε 3-4 θέσεις παραπέρα. Μετά από κανά τέταρτο μου λέει '' ρε μήπως είσαι ο Billy84?''! Έκανα πολύ καλά που επέλεξα να γυρίσω με το καράβι γιατί ο τύπος ήταν ο Κώστας που γράφει εδώ ως yes-u και χάρηκα ιδιαίτερα για τη γνωριμία! Το moto.gr είναι παντού! Από τη Χαμοστέρνας, τη Λιβαδειά, τη Λαμία και τη Μάνδρα μέχρι την Εύβοια!:lol:
Μόλις φτάσαμε βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία δύο διαφορετικών κόσμων! Κώστα η άσφαλτος τελειώνει σιγά σιγά, ήρθε η ώρα για κάτι πιο χωμάτινο! Χάρηκα φίλε και ελπίζω να ξαναβρεθούμε κάπου :beer:
443616
Ακόμη μια δημιουργική εξόρμηση έλαβε τέλος σε μια φαινομενικά ''σκοτωμένη'' μέρα όπου σχεδόν παντού έβρεχε. Η Εύβοια αποτελεί τη σίγουρη συνταγή της επιτυχίας, αν μπορείς ή αν θέλεις βέβαια να εκτιμήσεις αυτά που προσφέρει.
Πάντα όρθιοι!:beer:
Κι εγώ χάρηκα Μπιλ για τη συνάντηση, κι ας μη συναντηθήκαμε στο χώμα! Πράγματι, νιώθω σαν ανάπηρος όταν προσπερνώ πολλά υποσχόμενες χωμάτινες. Πάτησα όμως και λίγο χώμα στον υδροβιότοπο του Δύστου. Καμιά μόντα για το Bandit παίζει;
telegonos
26/05/2023, 19:26
Στο καταράκτη στον Πλατανιστό, έχω μπει από κάτω. Ακόμα θυμάμαι πόσο κρύο ήταν Ιούλιο μήνα, αλλά και πόσο λίγο νεράκι που δεν του το είχες οπτικά, βάραγε με τόση δύναμη.
Δεν έχω φτάσει τόσο νότια-ανατολικά όσο εσύ, γιατί δεν είχα μοτοσυκλέτα για χώμα, αλλά τώρα με το ΑΧ-1 κάτι θα κάνω φέτο.
Ωραίος όπως πάντα.
Κι εγώ χάρηκα Μπιλ για τη συνάντηση, κι ας μη συναντηθήκαμε στο χώμα! Πράγματι, νιώθω σαν ανάπηρος όταν προσπερνώ πολλά υποσχόμενες χωμάτινες. Πάτησα όμως και λίγο χώμα στον υδροβιότοπο του Δύστου. Καμιά μόντα για το Bandit παίζει;
Χαχαχ ρίξε πάνω χωμάτινα λάστιχα και βουρ!:D
Στο καταράκτη στον Πλατανιστό, έχω μπει από κάτω. Ακόμα θυμάμαι πόσο κρύο ήταν Ιούλιο μήνα, αλλά και πόσο λίγο νεράκι που δεν του το είχες οπτικά, βάραγε με τόση δύναμη.
Δεν έχω φτάσει τόσο νότια-ανατολικά όσο εσύ, γιατί δεν είχα μοτοσυκλέτα για χώμα, αλλά τώρα με το ΑΧ-1 κάτι θα κάνω φέτο.
Ωραίος όπως πάντα.
Να είσαι καλά φίλε! Εγώ μια φορά έκανα το λάθος να βουτήξω στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στον Προυσό ένα καλοκαίρι που είχε καύσωνα και από τότε δε βάζω ούτε την παλάμη μου σε ποτάμια!:lol:
Εννοείται το ΑΧ-1 είναι ιδανικό για τέτοιες δουλειές. Αξίζει να πας απο τον Μπούρο και να φτάσεις στην παραλία Ποτάμι από χώμα και εννοείται στο Κάβο Ντόρο στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και επιστροφή από τη βόρεια πλευρά μέχρι τον Αγιο Δημήτριο. Έχει πολύ ψωμάκι η Νότια Εύβοια!