Σύνδεση

View Full Version : Υποχρεωτικότητα εξοπλισμού - κράνους

Dr.Monty
08/06/2023, 20:15
Θα έβαζα μόνο το λινκ στον καφενέ, αλλά μετα είπα να κάνω θέμα.
https://www.reddit.com/r/motorcycles/comments/1448vh4/how_common_is_wearing_motorcycle_gear_actually/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=share_button

Νόμιζα ότι σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωτικό το κράνος.
Στο πρώτο σχόλιο λέει αυτό:

"It’s where you live. The helmet law is weak. Technically, if you’re under 21 you have to wear one but if you’re 21+ and have successfully completed the motorcycle education course then you don’t."

Πάντως εγώ δεν νοιώθω καλά χωρίς εξοπλισμό
100% Κράνος - γάντια
80% μπουφάν (το βαθύ καλοκαίρι κάνα δυο φορές μου προκάλεσε δυσφορία και ήταν επικίνδυνο)
10% μποτάκι και παντελόνι (στα ταξίδια δλδ)

Bowleno
08/06/2023, 20:23
Υπάρχει και το διάτρητο καλοκαιρινό μπουφάν....
Το δικό μου, πάντως, τα τελευταία 3 χρόνια κοσμεί την .. Ντουλάπα λόγω ανάπτυξης "σωσίβιου"...:lol:

νεοσσός
08/06/2023, 20:43
Το καλοκαιρινό jacket πρέπει να είναι καλύτερο από το χειμερινό σου, διότι αν δεν έχει καλή διαπνοή και άνεση αποφεύγεις να το φορέσεις με την πολλή ζέστη.

Φοράω jacket πάντα, ακόμα και με περισσότερους από 40°C. Όσο κινείσαι, έστω και με 30 km/h, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα στη ζέστη. Το πρόβλημα είναι στα φανάρια και στη στάθμευση που λιώνεις όταν έχει πάνω από 35°C.

CorpseAlive
08/06/2023, 20:51
Το καλοκαιρινό jacket πρέπει να είναι καλύτερο από το χειμερινό σου, διότι αν δεν έχει καλή διαπνοή και άνεση αποφεύγεις να το φορέσεις με την πολλή ζέστη.

Φοράω jacket πάντα, ακόμα και με περισσότερους από 40°C. Όσο κινείσαι, έστω και με 30 km/h, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα στη ζέστη. Το πρόβλημα είναι στα φανάρια και στη στάθμευση που λιώνεις όταν έχει πάνω από 35°C.

Πάνω από 35 λιώνεις όπως και να έχει, είτε φοράς μπουφάν καλοκαιρινό είτε T-Shirt. Απλά με το σκέτο μπλουζάκι στεγνώνεις παράλληλα και έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν έχεις ιδρώσει με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη αφυδάτωση σου.
Το κατάλαβα πολύ καλά αυτές τις μέρες με μπουφάν σε σύγκριση με πέρσι που δεν είχα καλοκαιρινό , ότι είμαι πιο ξεκούραστος και πιο focused φέτος.

Bowleno
08/06/2023, 21:05
Πάνω από 35 λιώνεις όπως και να έχει, είτε φοράς μπουφάν καλοκαιρινό είτε T-Shirt. Απλά με το σκέτο μπλουζάκι στεγνώνεις παράλληλα και έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν έχεις ιδρώσει με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη αφυδάτωση σου.
Το κατάλαβα πολύ καλά αυτές τις μέρες με μπουφάν σε σύγκριση με πέρσι που δεν είχα καλοκαιρινό , ότι είμαι πιο ξεκούραστος και πιο focused φέτος.

Επίσης, με t-shirt, κοντό παντελονάκι κ.λ.π. κινδυνεύεις από εγκαύματα σε λαιμό, χέρια και πόδια χωρίς να το καταλάβεις.....
Παθών στο....ψάρεμα :cry:

karellen
08/06/2023, 21:06
Το πρόβλημα είναι στα φανάρια και στη στάθμευση που λιώνεις όταν έχει πάνω από 35°C.

Ναι αλλά όταν ξεκινάς...

Bowleno
08/06/2023, 21:15
Ναι αλλά όταν ξεκινάς...

Είναι σαν να μπαίνεις σε χώρο με δυνατό ερκοντίσιον :lol:

Και τρως μετά κάτι κρυολογήματα και λες μα που τα άρπαξα.....

Dr.Monty
08/06/2023, 21:18

Το χειμερινο το φοράω παντα. Για το καλοκαιρινο μιλουσα. Και ειναι αρκετα καλο. Απλα καποιες μερες, απλα δεν.... Θα πεθαινα απο την ζαλουρα και τη θερμοκρασια

basilis_k6
08/06/2023, 22:43
Murica

https://www.iihs.org/topics/motorcycles/motorcycle-helmet-laws-table

aris19
09/06/2023, 09:24
Εγώ πάντα φοράω κράνος, μπουφάν και γάντια, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και για να πάω στο περίπτερο που λέει ο λόγος. Πάντως μου κάνει εντύπωση που σε χώρα σαν τις ΗΠΑ υπάρχουν πολιτείες που δεν είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου τουλάχιστον το κράνος. Δεν είναι μόνο η προστασία σε περίπτωση ατυχήματος, είναι και η προστασία που προσφέρει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλει και στην πρόληψη ατυχημάτων. Μου έχει τύχει να χτυπήσω κάτι (τεράστιο έντομο ή μικρό πτηνό) με 90 χιλιόμετρα/ώρα που μου τράβηξε το κεφάλι πίσω και ο "λεκές" που έκανε κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το visor. Άντε φάε κάτι τέτοιο στη μάπα χωρίς κράνος, για να μην πούμε για μικρά έντομα/πετραδάκι από προπορευόμενο όχημα στο μάτι.

Όσον αφορά το θέμα παπούτσι, εγώ μετά από ατύχημα που είχα τον Οκτώβριο το 2021 φοράω στη χειρότερη ένα πιο "καθημερινό" μοτοπαπούτσι. Γυρνούσα σπίτι από μικρή εκδρομή και αυτοκίνητο που δεν με είδε πήγε να στρίψει από την αντίθετη πλευρά του δρόμου σε οδό που βρισκόταν στη δική μου μεριά του δρόμου. Ασυναίσθητα κάνω αριστερά μήπως τον αποφύγω και βρίσκω το αυτοκίνητο υπό γωνία με τον μπροστινό τροχό πρώτα και το πίσω μέρος να ακολουθεί και να μου κοπανάει τον δεξιό αστράγαλο στην μπροστινή ζάντα του αυτοκινήτου (σαν να κάνω μια μπαντιά πάνω στο αυτοκίνητο). Ακριβώς επειδή είχαμε βγει για μεγαλύτερη βόλτα φορούσα τις Dainese Nexus και τη γλίτωσα με ένα διάστρεμμα. Η ταχύτητα ήταν μικρή και με ψηλή μπότα με προστασία πάλι είχα τραυματισμό. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν φορούσα ένα καθημερινό παπούτσι, θα είχε συνθλιβεί το πόδι και δεν ξέρω αν θα περπατούσα κανονικά σήμερα. Από τότε πήρα και ένα πιο casual μοτομποτάκι για να έχω έστω μια υποτυπώδη προστασία, διότι δυστυχώς μπότες σαν τις Nexus (που τις συνιστώ ανεπιφύλακτα-αγόρασα δεύτερο ζευγάρι με τα χρήματα της αποζημίωσης) δεν είναι πρακτικές για καθημερινή χρήση.

Παντελόνι ομολογώ ότι δεν φοράω σε καθημερινή βάση και δεν αισθάνομαι καλά με αυτό. Έχω ένα χειμερινό αλλά το φοράω κυρίως σε μεγαλύτερες εκδρομές. Σκέφτομαι να πάρω κάτι σε τζινάκι για να φοριέται και σαν καθημερινό όταν κυκλοφορώ με το μηχανάκι.

ratamahatta
09/06/2023, 10:18
Μια από τα ίδια και εγώ, πάντα κράνος - γάντια - μπουφάν,χρειάζομαι βέβαια καλοκαιρινό μιας και εχω μείνει πλέον μόνο με το δερμάτινο.
Τα καθημερινά μποτάκια μηχανης παντως είναι πανάκριβα, 150-200€ , όσο και οι μπότες.

katsar
09/06/2023, 11:09
Θέλει και καλό ''εσώρουχο'' το καλοκαιρινό μπουφάν για να στεγνώνεις γρήγορα βέβαια στην καθημερινότητα δεν είναι τόσο εύκολο αν πχ πηγαίνεις κάπου επίσημα (γραφείο/ραντεβού/δείπνο κτλ )
Στην ανάγκη άνοιξε το κεντρικό φερμουάρ τι να κάνεις, να πάθεις θερμοπληξία ;
Για το 10% που δίνεις σε μποτάκι/παντελόνι , δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς αλλά να μην ανεβάσω φωτογραφία από το πως
έγιναν αρβύλες DrMartens αυτές με το σίδερο μπροστά σε πτώση μέσα στην πόλη (60 με <70 χλμ/ω στο κοντέρ ) .Επίσης σακάτεψα το γόνατο .ημουν χωρίς προστασία .
Δεν τα φοράω πάντα μέσα στην πόλη δυστυχώς .(παντελόνι-μπότες)

Dr.Monty
09/06/2023, 11:20
Εβαλα το ποσοστό που τα φοραω. Δλδ Κρανος-γάντια πάντα, Μπουφάν σχεδόν παντα. Παντελόνι-Μποτάκι σχεδον ποτέ (Μόνο σε ταξιδια). Γενικά το παπούτσι και το παντελόνι δεν ειναι ευκολο πράγμα. Και εγω στο ελάχιστο ατύχημα που ειχα, αν φορουσα μποτάκι θα δεν θα ειχα παθει τίποτα.

Panos76
09/06/2023, 12:43
Έτσι είναι, ή το παίρνεις απόφαση και τρως την ταλαιπώρια αλλά σε στραβή δεν ανοίγει ρουθούνι,

ή επιλέγεις σχετική δροσιά και σε στραβή ταλαιπωρείσαι εκ των υστέρων και για αβέβαιο χρονικό διάστημα.

Είδα τις συνέπειες με τα μάτια μου το περασμένο Σάββατο.

Manalishi
09/06/2023, 14:00
Εγώ πάντα φοράω κράνος, μπουφάν και γάντια, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και για να πάω στο περίπτερο που λέει ο λόγος. Πάντως μου κάνει εντύπωση που σε χώρα σαν τις ΗΠΑ υπάρχουν πολιτείες που δεν είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου τουλάχιστον το κράνος. Δεν είναι μόνο η προστασία σε περίπτωση ατυχήματος, είναι και η προστασία που προσφέρει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλει και στην πρόληψη ατυχημάτων. Μου έχει τύχει να χτυπήσω κάτι (τεράστιο έντομο ή μικρό πτηνό) με 90 χιλιόμετρα/ώρα που μου τράβηξε το κεφάλι πίσω και ο "λεκές" που έκανε κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το visor. Άντε φάε κάτι τέτοιο στη μάπα χωρίς κράνος, για να μην πούμε για μικρά έντομα/πετραδάκι από προπορευόμενο όχημα στο μάτι.

Όσον αφορά το θέμα παπούτσι, εγώ μετά από ατύχημα που είχα τον Οκτώβριο το 2021 φοράω στη χειρότερη ένα πιο "καθημερινό" μοτοπαπούτσι. Γυρνούσα σπίτι από μικρή εκδρομή και αυτοκίνητο που δεν με είδε πήγε να στρίψει από την αντίθετη πλευρά του δρόμου σε οδό που βρισκόταν στη δική μου μεριά του δρόμου. Ασυναίσθητα κάνω αριστερά μήπως τον αποφύγω και βρίσκω το αυτοκίνητο υπό γωνία με τον αριστερό τροχό πρώτα και το πίσω μέρος να ακολουθεί και να μου κοπανάει τον δεξιό αστράγαλο στη ζάντα του αυτοκινήτου (σαν να κάνω μια μπαντιά πάνω στο αυτοκίνητο). Ακριβώς επειδή είχαμε βγει για μεγαλύτερη βόλτα φορούσα τις Dainese Nexus και τη γλίτωσα με ένα διάστρεμμα. Η ταχύτητα ήταν μικρή και με ψηλή μπότα με προστασία πάλι είχα τραυματισμό. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν φορούσα ένα καθημερινό παπούτσι, θα είχε συνθλιβεί το πόδι και δεν ξέρω αν θα περπατούσα κανονικά σήμερα. Από τότε πήρα και ένα πιο casual μοτομποτάκι για να έχω έστω μια υποτυπώδη προστασία, διότι δυστυχώς μπότες σαν τις Nexus (που τις συνιστώ ανεπιφύλακτα-αγόρασα δεύτερο ζευγάρι με τα χρήματα της αποζημίωσης) δεν είναι πρακτικές για καθημερινή χρήση.

Παντελόνι ομολογώ ότι δεν φοράω σε καθημερινή βάση και δεν αισθάνομαι καλά με αυτό. Έχω ένα χειμερινό αλλά το φοράω κυρίως σε μεγαλύτερες εκδρομές. Σκέφτομαι να πάρω κάτι σε τζινάκι για να φοριέται και σαν καθημερινό όταν κυκλοφορώ με το μηχανάκι.

Αν δεν το δεις, δεν το πιστεύεις...Ο γαμπρός μου σε παρόμοιο χτύπημα είδε όλο το σύστημα απο αστράγαλο και κάτω να κρέμεται απο το δέρμα....2016 αυτό....ακόμα παιδεύεται...

kachius
09/06/2023, 15:22

Προσωπικά με ενοχλεί πολύ περισσότερο ο ήλιος αν δε φοράω το μπουφάν, οπότε ότι και να κάνει το φοράω :D

Κράνος-γάντια πάντα, ακόμα και για 2 μέτρα
μπότες σχεδόν πάντα (κακώς μεν, αλλά άμα απλά πεταχτώ "δίπλα" να πάρω κάτι, δεν αλλάζω παπούτσια...για οτίδηποτε άλλο τις φοράω)

Παντελόνι ή κάτι για τα γόνατα για κάποιο εντελώς ηλίθιο λόγο δεν είχα ποτέ, λες και δεν είναι δικά μου τα πόδια, τι να πω...
Πάντα ήθελα να πάρω κάτι (κάποια στιγμή είχα πάρει κατι 3άθλιες επιγονατίδες που τελικά τις πέταξα γιατί η ποιότητα ήταν τέτοια που μάλλον ζημιά θα έκαναν όταν θα έσπαγαν δημιουργώντας αιχμηρές γωνίες κτλ)
κάτι σε τζιν, αλλά δε μου βγήκε οικονομικά ακόμα.

Και κράνος παιδιά full face ε!
Έφαγα πόρτα από αριστερά τον Νοέμβρη και από το σημάδι στο γείσο του κράνους (και την 3ήμερη ζαλάδα)
αν δε φόραγα κράνος ή αυτό που φόραγα ήταν jet ktl μάλλον μάγουλο/δόντια θα τα ψάχναμε ακόμα στους γύρω δρόμους.

Tallyban
09/06/2023, 21:02
Το καλύτερο σύστημα είναι το ασιατικό που φοράνε το μπουφάν ανάποδα , ανοικτό πίσω,αλλά ντρέπομαι να το κάνω.

Garfield
09/06/2023, 22:58
Νομίζω ότι τελικά όλα είναι θέμα συνήθειας. Τα τελευταία 15 χρόνια έμαθα τον εαυτό μου να φορά πάντα κράνος, μπουφάν, γάντια & μποτάκια χειμώνα-καλοκαίρι. Μόνο σε κανένα ταξιδάκι έβαζα και μοτοσυκλετιστικό παντελόνι. Πριν 2 χρόνια περίπου πήρα ένα τζην παντελόνι με προστασίες και άρχισα να πείθω τον εαυτό μου να το φοράει πάντα. Πριν λίγο καιρό επειδή ήταν να βγω βραδινή έξοδο είπα να βάλω casual παντελόνι και παπούτσι. Ε, σε όλη την διαδρομή ένιωθα λες και είχα βγει με το σώβρακο μόνο! Δεν ένιωθα καθόλου ασφαλής.

Vassilis
09/06/2023, 23:49
Προσωπικα παντα φουλ εξοπλισμο. Μοτοσυκλετιστικο τζιν και καλοκαιρινα μποτακια ειναι μια χαρα το καλοκαιρι.

Peterjackson
19/01/2024, 22:21
Είμαι την αναζητηση προστατευτικών ρούχων που λέτε, σκέφτομαι να τα πάρω πριν πάρω το πρώτο μου μηχανάκι, αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη στο πια είναι τα απαραιτητα.
Λόγω του ότι μένω στην επαρχία, θελοντας και μη δεν υπάρχει μικρή απόσταση, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω εκπτώσεις στο τι θα φοράω. Βλέπω βέβαια διάφορους να καβαλάνε διάφορες μηχανές με ζακέτες/μπουφαν και από κάτω τζιν και αθλητικό, αλλά δεν ψήνομαι να ανταλλάξω την ευκολία λίγων λεπτών για την ταλαιπωρία μηνών μετά. Έχω κλείσει τα 30, δουλεύω σε επικίνδυνο περιβάλλον όπου φοράω πάντα διαφορα προστατευτικά, όποτε το η ασφάλεια πρώτα είναι τρόπος ζωής.

Όποτε στο δια ταύτα, τι πρέπει να κοιτάξω για να είμαι καλυμμένος;
Το μπουφάν, ένα για χειμώνα κι ένα για καλοκαίρι ή μπορεί να με βγάλει και το 4 εποχών με μια ζέστη μπλούζα από μέσα σε κάνα κρυο; Οι προστασίες πλάτης που διαβάζω, είναι έξτρα που το παίρνω εγώ; Θεωρούνται απαραίτητες;
Οι μπότες τι ύψος πρέπει να έχουν για να είναι ασφαλείς;
Γάντια με κόκαλα στους κόμπους ή χωρίς;
Και φυσικά το οικονομικό. Ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις ή πρέπει να κοιτάω συγκεκριμένα πράγματα για να εξασφαλίσω ότι θα πάρω κάτι ποιοτικό;

Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά είμαι τελειως καινούργιος σε όλο αυτό και δυστυχώς δεν έχω κανέναν στον κύκλο μου που να ασχολείται με μηχανές, να έχει έστω ένα παπάκι βρε αδερφέ. Ότι διαβάζω δεξιά αριστερά και προσπαθώ να βάλω μια τάξη.

Τουλάχιστον έχω καταλήξει σε κράνος και πρώτη μηχανή:p

CorpseAlive
19/01/2024, 23:44
Είμαι την αναζητηση προστατευτικών ρούχων που λέτε, σκέφτομαι να τα πάρω πριν πάρω το πρώτο μου μηχανάκι, αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη στο πια είναι τα απαραιτητα.
Λόγω του ότι μένω στην επαρχία, θελοντας και μη δεν υπάρχει μικρή απόσταση, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω εκπτώσεις στο τι θα φοράω. Βλέπω βέβαια διάφορους να καβαλάνε διάφορες μηχανές με ζακέτες/μπουφαν και από κάτω τζιν και αθλητικό, αλλά δεν ψήνομαι να ανταλλάξω την ευκολία λίγων λεπτών για την ταλαιπωρία μηνών μετά. Έχω κλείσει τα 30, δουλεύω σε επικίνδυνο περιβάλλον όπου φοράω πάντα διαφορα προστατευτικά, όποτε το η ασφάλεια πρώτα είναι τρόπος ζωής.

Το μπουφάν, ένα για χειμώνα κι ένα για καλοκαίρι ή μπορεί να με βγάλει και το 4 εποχών με μια ζέστη μπλούζα από μέσα σε κάνα κρυο; Οι προστασίες πλάτης που διαβάζω, είναι έξτρα που το παίρνω εγώ; Θεωρούνται απαραίτητες;
Και φυσικά το οικονομικό. Ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις ή πρέπει να κοιτάω συγκεκριμένα πράγματα για να εξασφαλίσω ότι θα πάρω κάτι ποιοτικό;

Συγγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά είμαι τελειως καινούργιος σε όλο αυτό και δυστυχώς δεν έχω κανέναν στον κύκλο μου που να ασχολείται με μηχανές, να έχει έστω ένα παπάκι βρε αδερφέ. Ότι διαβάζω δεξιά αριστερά και προσπαθώ να βάλω μια τάξη.

1. Για το μπουφάν 4εποχών ανάλογα που μένεις , αν μένεις σε ορεινό μέρος θα σε καλύψει , αν μένεις κοντά σε θάλασσα θα έχεις θέμα.
Οι προστασίες πλάτης είναι έξτρα εκτός από κάτι μούφα που σου δίνουν κάποιες μάρκες.
Μια καλή κάνει περίπου 30-40 ευρώ.
2. Για το πέλμα όλες οκ είναι, αν δεν θες εντουράδικες ή πιο Adve που είναι και πιο δύσκολες στο περπάτημα πάρε μποτάκι και ένα παντελόνι από πάνω ή επικαλαμίδες.
3. Τα γάντια το σημαντικότερο , για μένα, είναι στο εσωτερικό της παλάμης.
4. Ότι πληρώνεις συνήθως παίρνεις, αλλά να πληρώσεις κάτι ανάλογα της χρήσης που θα κάνεις, π.χ. δεν έχει νόημα να αγοράσεις δερμάτινη στολή για βόλτες με ταχύτητες 100 χλμ .

Garfield
19/01/2024, 23:58

Με το καλό να πάρεις την πρώτη σου μηχανή και να είναι καλοτάξιδι. Αφού έχεις βρει και κράνος είσαι σε καλό δρόμο.

Το αμέσως επόμενο είναι τα γάντια και το μπουφάν (κατά πολλούς τα πρώτα πιο σημαντικό).

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα μας δύσκολα μπορείς να την βγάλεις με μόνο ένα μπουφάν (4 εποχών) καθώς τα καλοκαίρια μας είναι αρκετά ζεστά. Άρα θα πρέπει να δεις και χειμερινό και ένα διάτρητο καλοκαιρινό. Για την προστασία πλάτης όντως στα περισσότερα μπουφάν την αγοράζεις εξτρά αν και κάποιες μάρκες περιλαμβάνουν κάποια στην τιμή τους αλλά συνήθως δεν είναι τόσο καλές. Την δουλειά τους θα την κάνουνε προς το παρόν αλλά μπορείς αργότερα να πάρεις μια καλύτερη. Και ναι είναι απαραίτητη (κατά την γνώμη μου).

Για τις μπότες καλό είναι τουλάχιστον να καλύπτουν τον αστράγαλο σου. Επίσης εγώ θα προτιμούσα τα γάντια να έχουν κόκαλα (όπως λες) και εννοείται και χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά.

Πάντως σε μεγάλο βαθμό ισχύει ότι πληρώνεις παίρνεις αλλά υπάρχουν και κάποιες μάρκες που είναι αρκετά value for money (π.χ. Nordcode). Αν και στις περισσότερες φορές η αξία του εξοπλισμού έχει να κάνει περισσότερο με την άνεση και λιγότερο με την προστασία που παρέχουν.

Καλωσόρισες στον χώρο του μοτοσυκλετισμού!

Vassilis
20/01/2024, 01:20

Προσωπικά έχω καταλήξει σε δυό μπουφάν. Ένα πιο χοντρό που με καλύπτει έως 5 βαθμούς αν φοράω από μέσα base layer και πουλοβερ και ένα που με την αντιανεμικτη επένδυση καλύπτει έως 20 βαθμούς έξω. Όπως είπε και ο Corpse εξαρτάται από το πού μένεις.
Πέρα των άλλων που απάντησαν τα παιδιά να προσθέσω το να κοιτάξεις και το παντελόνι σοβαρά γιατί εκτός από προστασία από πέσιμο σου προσφέρει προστασία και από σύρσιμο. Αν δεις κανένα βίντεο με το τι γίνεται αν φοράς απλό τζιν θα καταλάβεις ποσό σημαντικό είναι. Πιστεύω γενικά πολύ στο ό,τι πληρώνεις παίρνεις οποτε μην τσιγκουνευτείς. Εξάντλησε το budget σου. Α και στον τομέα γάντια υπολόγισε εποχή. Έχω καταλήξει να έχω ένα ζευγάρι για άνοιξη/καλοκαίρι, ένα για φθινόπωρο/ελαφρύ χειμώνα και ένα για 7-8 βαθμούς και κάτω :cry:

Σε ποιο κράνος έχεις καταλήξει και φυσικά πες μας και την μηχανή!

CorpseAlive
20/01/2024, 01:28
Προσωπικά έχω καταλήξει σε δυό μπουφάν. Ένα πιο χοντρό που με καλύπτει έως 5 βαθμούς αν φοράω από μέσα base layer και πουλοβερ και ένα που με την αντιανεμικτη επένδυση καλύπτει έως 20 βαθμούς έξω. Όπως είπε και ο Corpse εξαρτάται από το πού μένεις.
Πέρα των άλλων που απάντησαν τα παιδιά να προσθέσω το να κοιτάξεις και το παντελόνι σοβαρά γιατί εκτός από προστασία από πέσιμο σου προσφέρει προστασία και από σύρσιμο. Αν δεις κανένα βίντεο με το τι γίνεται αν φοράς απλό τζιν θα καταλάβεις ποσό σημαντικό είναι. Πιστεύω γενικά πολύ στο ό,τι πληρώνεις παίρνεις οποτε μην τσιγκουνευτείς. Εξάντλησε το budget σου. Α και στον τομέα γάντια υπολόγισε εποχή. Έχω καταλήξει να έχω ένα ζευγάρι για άνοιξη/καλοκαίρι, ένα για φθινόπωρο/ελαφρύ χειμώνα και ένα για 7-8 βαθμούς και κάτω :cry:

Σε ποιο κράνος έχεις καταλήξει και φυσικά πες μας και την μηχανή!

Ναι ισχύει, παίζει ρόλο και η μηχανή για κάποια κομμάτια του εξοπλισμού.
Κυρίως το κράνος αλλά και οι μπότες-μπουφάν πάνε ανάλογα και με τον τύπο μηχανής

Peterjackson
20/01/2024, 08:58
Πήγα δοκίμασα μερικά, μου έκατσε καλά το NXR2, κυρίως κοιτούσα κράνη με την πιστοποίηση 22.06, μου έκανε στο κεφάλι μου, πλένεται κιόλας το εσωτερικό όποτε απλά περιμένω την επόμενη πληρωμή μου για να το παραγγείλω. Πονάει η τσέπη, αλλά ένα κεφάλι έχω, θα τα σκάσω.
Σε μηχανή ήμουν ανάμεσα σε V Strom 650 και CB500X. Ανέβηκα σταθερος σε ένα v storm του 2009, μου άρεσε, ελπίζω να του άρεσα και πλέον κοιτάζω προς εκεί. Το Honda δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά σκεφτόμουν μόλις μαζέψω τα ρούχα και τον εξοπλισμό να πάω να το δω κι αυτό στην τοπική αντιπροσωπεία, για να δω και πως θα είναι η εργονομία με τα γάντια, το κράνος και τις μπότες.

On off, γιατί στο χωριό αρκετοί δρομοι είναι κακοτράχαλοι, μπορεί να χρειαστεί να βγω λίγο σε χώμα αλλά κυρίως θέλω να κάνω μεγάλα ταξίδια. Πρώτα στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό, όποτε κοιτάω ένα μηχανάκι να είναι πιο all around αλλά και να μου αρέσει στο μάτι.

o_gavros
20/01/2024, 09:15
Μια χαρά το πας.
Και κοίτα,μην τρελαίνεσαι, όλοι μας (οι περισσότεροι έστω) σιγά σιγά τα μαζέψαμε τα μοτοπραγματα και σχεδόν κανείς προτού την αγορά
Με το καλό να σου έρθει και καλές βόλτες.

Vassilis
20/01/2024, 11:59
Πήγα δοκίμασα μερικά, μου έκατσε καλά το NXR2, κυρίως κοιτούσα κράνη με την πιστοποίηση 22.06, μου έκανε στο κεφάλι μου, πλένεται κιόλας το εσωτερικό όποτε απλά περιμένω την επόμενη πληρωμή μου για να το παραγγείλω. Πονάει η τσέπη, αλλά ένα κεφάλι έχω, θα τα σκάσω.
Σε μηχανή ήμουν ανάμεσα σε V Strom 650 και CB500X. Ανέβηκα σταθερος σε ένα v storm του 2009, μου άρεσε, ελπίζω να του άρεσα και πλέον κοιτάζω προς εκεί. Το Honda δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά σκεφτόμουν μόλις μαζέψω τα ρούχα και τον εξοπλισμό να πάω να το δω κι αυτό στην τοπική αντιπροσωπεία, για να δω και πως θα είναι η εργονομία με τα γάντια, το κράνος και τις μπότες.

On off, γιατί στο χωριό αρκετοί δρομοι είναι κακοτράχαλοι, μπορεί να χρειαστεί να βγω λίγο σε χώμα αλλά κυρίως θέλω να κάνω μεγάλα ταξίδια. Πρώτα στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό, όποτε κοιτάω ένα μηχανάκι να είναι πιο all around αλλά και να μου αρέσει στο μάτι.

Μπορεις και να φοράς μια καλοκαιρινη μπαλακλάβα και έτσι γλυτωνεις εσωτερικό πλύσιμο.

Kornillios
22/01/2024, 11:39

Ωραίο το NXR2 και πολύ ποιοτικό. Εάν είχε τουλάχιστον ένα εσωτερικό visor (φοράω 24/7/365, πέρα του ύπνου, γυαλιά οράσεως οπότε τα sunvior είναι must για εμένα) θα το είχα για την τοπ επιλογή. Το ότι έχει αρκετό χώρο στο πλάι ώστε να κουμπώσω άνετα το cardo, σε αντίθεση με GT Air και άλλα sport touring κράνη που έχουν τεράστιες υποδοχές για intercom, είναι ένα επιπλέον θετικό του συγκεκριμένου.

Μιας και σκέφτεσαι για on-off και χωμάτινες διαδρομές, μήπως να έβλεπες για ένα αντίστοιχο κρανάκι ως εναλλακτική; Ένας φίλος μου έχει το Airoh Commander και του αρέσει πάρα πολύ γιατί τον έχει βολέψει.

Μπορεις και να φοράς μια καλοκαιρινη μπαλακλάβα και έτσι γλυτωνεις εσωτερικό πλύσιμο.

Μπαλακλάβα την θεωρώ must. Μία φορά έκανα τη βλακεία και έβγαλα ένα περιλαίμιο που είχα στο στρατό γιατί με πίεζε, και το αποτέλεσμα ήταν να πάθω βρογχίτιδα. Από τότε φοράω πάντα buff το καλοκαίρι και full balaclava το χειμώνα. Σε προστατεύει και από τα έντομα και το καυσαέριο ειδικά αν φοράς Polo μπλούζες. Για το πλύσιμο του κράνους, δεν θα συμφωνήσω ότι το γλυτώνεις, απλώς περιορίζεις τις συχνές πλύσεις.

Dr.Monty
22/01/2024, 13:40
Εγω πάντα μεσα απο το κράνος στο κεφάλι ή λεπτο σκουφάκι ή ενα μαντιλι (πήρα απτο FCmoto καμια 5-6 - 2 ευρω το ενα).

Και τα 3 κράνη μου ειναι σαν καινουργια

rex4539
22/01/2024, 15:08
Ωραίο το NXR2 και πολύ ποιοτικό. Εάν είχε τουλάχιστον ένα εσωτερικό visor (φοράω 24/7/365, πέρα του ύπνου, γυαλιά οράσεως οπότε τα sunvior είναι must για εμένα) θα το είχα για την τοπ επιλογή.

Η λύση στο πρόβλημα υπάρχει και λέγεται φωτοχρωμική ζελατίνα Transitions CWR-F2PN (https://motokinisi.gr/gr/zelatina-fvtoxrvmikh-cwr-f2pn-photochromic-gia-kranh-nxr-2-shoei-1348152.html). Ακριβή αλλά κάνει δουλειά, την έχω.

Kornillios
22/01/2024, 16:06
Η λύση στο πρόβλημα υπάρχει και λέγεται φωτοχρωμική ζελατίνα Transitions CWR-F2PN (https://motokinisi.gr/gr/zelatina-fvtoxrvmikh-cwr-f2pn-photochromic-gia-kranh-nxr-2-shoei-1348152.html). Ακριβή αλλά κάνει δουλειά, την έχω.

Κάπου είχα διαβάσει για τις φωτο-χρωμικές ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής; Ισχύει; Γιατί εάν είναι να δώσω 200 ευρώ για μία ζελατίνα που μετά την 2ετία θα θέλει αλλαγή, καλύτερα να πάρω το GT Air 3 που έχει το sunvisor :D

doctor_john
22/01/2024, 16:28
Πάρε το gt καλύτερα. Ότι πολυμερικό φωτοευαίσθητο έχω δει πεθαίνει στο χρόνο που αναφέρεις.

katsar
22/01/2024, 16:34
καλή λύση και γυαλιά οράσεως με μαγνητικό γυαλί ηλίου, με έσωσε και πλέον κάθε κράνος είναι διαθέσιμο σαν επιλογή.
Βέβαια το sun visor του κράνους μου αρέσει όταν οδηγάω με την ζελατίνα ανοιχτή,προστατεύει πολύ καλά το εκτεθειμένο πρόσωπο.
450024

Kornillios
23/01/2024, 09:20
Πάρε το gt καλύτερα. Ότι πολυμερικό φωτοευαίσθητο έχω δει πεθαίνει στο χρόνο που αναφέρεις.

Μάλλον εκεί θα καταλήξω. Έχω δοκιμάσει το X-Spirit Pro του αδερφού μου και μου έκανε μια χαρά, οπότε θεωρώ πως και το GT Air 3 θα είναι εντάξει αν έχουν το ίδιο καλούπι. Ωστόσο, θέλω να δω και το HJC RPHA 71, μου αρέσει και σαν features και έχει θεωρώ πιο ωραία graphics από το GTAir3.

Η τελική απόφαση θα παρθεί κυρίως σε πιο θα μου κουμπώνει χωρίς να με πιέζει στο μέτωπο κτλ.

καλή λύση και γυαλιά οράσεως με μαγνητικό γυαλί ηλίου, με έσωσε και πλέον κάθε κράνος είναι διαθέσιμο σαν επιλογή.
Βέβαια το sun visor του κράνους μου αρέσει όταν οδηγάω με την ζελατίνα ανοιχτή,προστατεύει πολύ καλά το εκτεθειμένο πρόσωπο.
450024

Είναι καλή εναλλακτική, ωστόσο όπως και με τα κράνη χωρίς sunvisor, δεν έχεις την δυνατότητα για χρησιμοποιείς τη φιμέ ζελατίνα εν κινήσει. Αν είναι να σταματάω στην άκρη και να βγάζω τους μαγνητικούς φακούς, ασε!! ΤΟ Sun Visor μας έχει καταστρέψει :D

Vassilis
23/01/2024, 09:31
Βαρυ ρε συ το GT Air

Kornillios
23/01/2024, 09:51
Βαρυ ρε συ το GT Air

Δυστυχώς με το 22.06 όλα θα πάρουν την ανιούσα! Άσε που μετά από την απόφαση της Ισπανίας να απαγορεύσει τη χρήση κρανών τύπου Jet, ετοιμαστείτε να γίνει πανευρωπαϊκή οδηγία!

Vassilis
23/01/2024, 11:07
Ισχυει αλλα δες πχ το NXR 2 ειναι 300 γρ. κατω. Και εχει και d ring :p

Kornillios
23/01/2024, 12:48
Ισχυει αλλα δες πχ το NXR 2 ειναι 300 γρ. κατω. Και εχει και d ring :p

Δυστυχώς, το NXR2 δεν έχει sun visor αλλιώς θα το είχα ήδη αγοράσει! Έχει και ποικιλία σε graphics σε αντίθεση με το GTAir3.

basilis_k6
23/01/2024, 13:51
κανονιστε να αγοραζετε μονο κρανη με sun visor και μετα να μην βρισκουμε χωρις!

Vassilis
23/01/2024, 13:53
Δυστυχώς, το NXR2 δεν έχει sun visor αλλιώς θα το είχα ήδη αγοράσει! Έχει και ποικιλία σε graphics σε αντίθεση με το GTAir3.

Εχεις δοκιμασει το Shark Spartan Carbon 1.2; Εχει sun visor, d ring και ειναι αρκετα ελαφρυ.

Kornillios
23/01/2024, 14:47
Εχεις δοκιμασει το Shark Spartan Carbon 1.2; Εχει sun visor, d ring και ειναι αρκετα ελαφρυ.

Έχει το ίδιο καλούπι με το παλιό Spartan Carbon? Πριν το AGV που έχω τώρα, είχα πάει το Spartan Carbon αλλά δυστυχώς κατάλαβα μετά από καιρό ότι δεν μου ταίριαζε. Μετά από μερικά λεπτά με πίεζε στο κούτελο στο κέντρο και ένιωθα ένα μικρό κενό αριστερά και δεξιά του κεφαλιού πάνω από τα αυτιά.

Vassilis
23/01/2024, 22:40
Δεν ξέρω καθόλου δυστυχώς

macdeath_s
24/01/2024, 12:49
Τα είχα βάλει και σε άλλο thread αλλά ταιριάζουν νομίζω και εδώ.

Θυμίζω ότι ήταν low side χωρίς πολλά χλμ (50-60 πιστεύω) και παρόλα αυτά αν δεν φόραγα όλα αυτά θα υπήρχε στην καλύτερη καλό κάψιμο γδάρισμο (πόδι ή χέρι) και σίγουρα ράγισμα σε κανα ώμο. Από προηγούμενη πτώση ακόμα με ταλαιπωρεί ο καρπός γιατί φορούσα γάντι των 30€. Οπότε θα διαχωρήσω το τι να φοράς για να ζήσεις και να συνεχίσεις να περπατάς και τι να φοράς για να μη μείνεις με κουσούρια ή κανα μήνα οφ. Κεφάλι και πλάτη είναι must θεωρώ για επιβίωση βαριέμαι να αναλύσω το κράνος είναι ανούσιο και νομοτελιακή θεωρώ η υποχρεωτική του χρήση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θεωρώ γάντια και παντελόνι το πιο σημαντικό για light σαβούρα. Πάντα δλδ ακόμη και καλοκαίρι δεν τα αποφεύγω. Ακόμη και παντελόνι χωρίς προστασίες θα σου γλιτώσει το δέρμα και ειδικά αν έχεις τπτ μελάνια πάνω σου δεν είναι μόνο το αισθητικό-αναρρωτικό αλλά και τα λεφτά που χεις δώσει.

Από την άλλη έχω πάθει δύο φορές ηλίαση (στην Αθήνα όχι εδώ) επειδή φόραγα μπουφάν και κράνος με καύσωνα. :p

450064

450065

450066

450067

450068

peterTHErider
24/01/2024, 20:56
Δυστυχώς με το 22.06 όλα θα πάρουν την ανιούσα! Άσε που μετά από την απόφαση της Ισπανίας να απαγορεύσει τη χρήση κρανών τύπου Jet, ετοιμαστείτε να γίνει πανευρωπαϊκή οδηγία!

Επιτέλους.φυσικα ένα jet προστατεύει λίγο καλύτερα από το καθόλου αλλά ελάχιστα σε σχέση με ένα fullface. Με το καλό να εφαρμοστεί παντού. Έχω δει σπασμένο σαγόνι από άνοιγμα πόρτας επειδή φορούσε Jet. Ασε πως φεύγουν για πλάκα σε ένα ατύχημα.

Manalishi
10/10/2024, 13:13
Tελικά κάνουν δουλειά ή δεν κάνουν τα προστατευτικά, εκτός απο γδάρσιμο και κάψιμο?

Συμφωνα με το παρακάτω, μάλλον όχι...

https://www.youtube.com/watch?v=nINIJ1cAbYM

Υ.Γ.
Μήπως να μπεί σε νέο θέμα?

CorpseAlive
10/10/2024, 13:26
Tελικά κάνουν δουλειά ή δεν κάνουν τα προστατευτικά, εκτός απο γδάρσιμο και κάψιμο?

Συμφωνα με το παρακάτω, μάλλον όχι...

https://www.youtube.com/watch?v=nINIJ1cAbYM

Υ.Γ.
Μήπως να μπεί σε νέο θέμα?

Έχουμε ξαναμανουριαστεί με αυτό το βίντεο κάπου. Ωραίες εποχές.

Phantom
10/10/2024, 13:31
Το παραπάνω βίντεο έχει ξανα-αναφερθεί εδώ στο forum και γενικά (και στο YouTube) έχει βρει πολύ αντίσταση (έχει φάει κράξιμο)

Ένας βασικός λόγος είναι οτι το 80% των ατυχημάτων με μοτοσικλέτα γίνονται με ταχύτητα πρόσκρουσης χαμηλότερη από 60 χλμ/ω (ή περίπου 40 μι/ω)
Σε αυτές τις μικρές ταχύτητες ο "μικρός/φτωχός" εξοπλισμός κάνει θαύματα και σώζει πολλές καταστάσεις. Επίσης σε αυτές τις μικρές ταχύτητες ο "μεγάλος" εξοπλισμός (π.χ. airbags) δεν ενεργοποιείται.

Η ενασχόληση μου με τις μοτοσικλέτες είναι ακόμα πολύ μικρή για να πάρω θέση, αλλά τείνω να συμφωνώ με αυτούς που "κράζουν" το εν λόγω βίντεο, χωρίς βέβαια να είμαι αυτός που λέει ATGATT ακόμα και για να πεταχτείς για τσίχλες μέχρι το περίπτερο.

Manalishi
10/10/2024, 13:58
Τωρα το 'δα ρε μόρτες, ήμανε πίσω κοίταγα ενα του 2007 πως ανοιγοκλείνεις τα Αράι...Μην Βαράι παρακαλώ...

:D :beer:

harris_x
10/10/2024, 14:00
Τωρα το 'δα ρε μόρτες, ήμανε πίσω κοίταγα ενα του 2007 πως ανοιγοκλείνεις τα Αράι...Μην Βαράι παρακαλώ...

:D :beer:

Αυτοι οι νέοι είναι κάπως επιθετικοί... :devil:

grinderx
10/10/2024, 21:39
Ένας ακόμα youtuber με κάτι μύρια subscribers λέει με στόμφο την παπάτζα του προσθέτοντας και κάποια επίφαση επιστήμης. Και δώστου από κάτω τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν. Nothing to see here, move along.

telegonos
10/10/2024, 21:53
Ένας ακόμα youtuber

Ηδη από αυτήν την φράση, έχεις λάθος. Λάθος ΙΚΑΝΟ, να μην έχει ορθό νόημα ότι ακολουθήσει από κει και μετά.

Ο Fortnine δεν είναι ''ενας ακόμα γιουτιούμπερ''. Ενας ακόμα γιουτιούμπερ είναι κάτι πιτσιρικάδες, που πήραν μια κάμερα πενήντα ευρώ από το eshop.gr και βγήκαν στους δρόμους να λένε ότι τους έρθει στο κεφάλι.

Τούτος εδώ, ΜΟΝΟ το επίπεδο της παραγωγής να βάλεις, τα εφφέ, το μοντάζ που έχει, το ότι ολοφάνερα έχει ολόκληρη επαγγελματική κινηματογραφική ομάδα πίσω του, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχες την αντίληψη, να καταλάβεις ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Για το θέμα του βίντεο, δεν έχω γνώμη. Για άλλα βίντεό του όμως που έχω δει, έχω διαπιστώσει πόσο συστηματικός και οργανωμένος είναι. Πόσο δουλειά έχουν για να βγουν, οι πληροφορίες που δίνει, με το στυλ που θέλει κ.ο.κ.

Ριζάλτ ολ οβ δεμ, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν, το συμπέρασμά σου, είναι τόσο άδικο, που φτάνει στα εκτός τόπου και χρόνου.

CorpseAlive
10/10/2024, 22:16
Ηδη από αυτήν την φράση, έχεις λάθος. Λάθος ΙΚΑΝΟ, να μην έχει ορθό νόημα ότι ακολουθήσει από κει και μετά.

Ο Fortnine δεν είναι ''ενας ακόμα γιουτιούμπερ''. Ενας ακόμα γιουτιούμπερ είναι κάτι πιτσιρικάδες, που πήραν μια κάμερα πενήντα ευρώ από το eshop.gr και βγήκαν στους δρόμους να λένε ότι τους έρθει στο κεφάλι.

Τούτος εδώ, ΜΟΝΟ το επίπεδο της παραγωγής να βάλεις, τα εφφέ, το μοντάζ που έχει, το ότι ολοφάνερα έχει ολόκληρη επαγγελματική κινηματογραφική ομάδα πίσω του, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχες την αντίληψη, να καταλάβεις ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Για το θέμα του βίντεο, δεν έχω γνώμη. Για άλλα βίντεό του όμως που έχω δει, έχω διαπιστώσει πόσο συστηματικός και οργανωμένος είναι. Πόσο δουλειά έχουν για να βγουν, οι πληροφορίες που δίνει, με το στυλ που θέλει κ.ο.κ.

Ριζάλτ ολ οβ δεμ, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν, το συμπέρασμά σου, είναι τόσο άδικο, που φτάνει στα εκτός τόπου και χρόνου.

Συμφωνώ.

grinderx
10/10/2024, 23:32

Συγνώμη αλλά ολα αυτά που λες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το περιεχόμενο του εν λόγω βίντεο (για το οποίο λες δεν έχεις γνώμη). Και αλλοι youtubers έχουν ομάδες παραγωγής από πίσω, αλλά το περιεχόμενο είναι ανάξιο σχολιασμού.

Να σημειώσω ότι από πολύ μικρός ασχολούμαι με την πληροφορική, από πολύ νωρίς μπήκα στο Internet (14,4 modem κανεις; :p) και είμαι πλέον επαγγελματίας του χώρου. Η εμπειρία μου με κάνει να είμαι πολύ υποψιασμένος με τον καθε ένα που βγαίνει στο Youtube και ιδιαίτερα με τα πολύ δημοφιλή κανάλια στα οποία παιζουν χορηγοί, προσωπικές ατζέντες, κτλ. Συγνώμη, αλλά εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο το δάσκαλό μου.

Τελος να πω πως πλέον δεν είναι δα και πυρηνική επιστήμη να βγαίνεις στο Youtube το λιγότερο με αξιοπρεπή εικόνα και ήχο κσι συνολικά μια καλούτσικη παραγωγή. Η τεχνολογία είναι πολύ προσιτή για κάτι τέτοιο και αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο και χρήμα μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αν μάλιστα την ψάξει τη δουλειά μπορεί να είναι και ο επόμενος Fortnine.

Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί και υποψιασμένοι και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν κυριολεκτικά τη ζωή μας.

stefanos
11/10/2024, 00:37
Δεν λέει τίποτα παράλογο ο άνθρωπος ούτε κάτι κακό.
Την απλή πραγματικότητα λέει.
Ότι οι προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία στον εξοπλισμό ασφαλείας για μοτοσικλετιστές είναι πολύ χαμηλές,
και κατά την άποψή μου έχει απόλυτο δίκιο. Για lobbing δεν έχω άποψη αλλά εδώ που τα λέμε τα τελευταία 30 χρόνια τα ίδια φοράμε
ενώ η τεχνολογία έχει κάνει άλματα.

Tallyban
11/10/2024, 07:48
Ούτε μισό λεπτό δε το παρακολουθώ αυτό το τύπο,σε αγγλοσαξωνακια με λεφτά απευθύνεται,καμμία σχέση.

Ilias_83
11/10/2024, 08:42
Επίσης σε αυτές τις μικρές ταχύτητες ο "μεγάλος" εξοπλισμός (π.χ. airbags) δεν ενεργοποιείται.
Δεν ξέρω που το έχεις διαβάσει αυτό, αλλά δεν ισχύει.
Επιπλέον τα 60km/h δεν είναι καθόλου μικρή ταχύτητα. Όλα τα Crash Test που διεξάγονται από την ADAC γίνονται με 64km/h.

TheRegulator
11/10/2024, 11:36
Δεν με ψήνει να το παίξω μυαλοπωλης. Και γενικά στα @@ μου τι κάνουν ο καθένας και γενικά αποφεύγω να σχολιάζω τέτοιου είδους ποστ γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του αλλά ο γενικός κανόνας είναι "dress for the slide, not for the ride".
Το ότι κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν το θεωρώ δικαιολογία για να μην έχει εξοπλισμό. Υπάρχουν και άλλοι αερόσακοι όχι μόνο οι tech-air10, υπάρχουν και αλλά κρανη όχι μόνο τα Shoei/Arai.

Το ότι επιβιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει να λέει κάτι.
Βασικα είναι ΤΕΡΜΑ χαζό γιατί τα μηχανάκια ήταν πιο αργα, τα αυτοκίνητα πιο λίγα και οι άνθρωποι πιο συγκεντρωμένοι…

grinderx
11/10/2024, 22:46
Δεν λέει τίποτα παράλογο ο άνθρωπος ούτε κάτι κακό.
Την απλή πραγματικότητα λέει.
Ότι οι προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία στον εξοπλισμό ασφαλείας για μοτοσικλετιστές είναι πολύ χαμηλές,
και κατά την άποψή μου έχει απόλυτο δίκιο. Για lobbing δεν έχω άποψη αλλά εδώ που τα λέμε τα τελευταία 30 χρόνια τα ίδια φοράμε
ενώ η τεχνολογία έχει κάνει άλματα.
Δεν λέει κάτι κακό, λέει κάτι επικίνδυνο: «Δε σας λέω να βγάλετε τις προστασίες από τα μπουφάν σας, εγώ όμως το έκανα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό». Κλείνει και με μια κλισέ ατάκα περί ζωής και πως πρέπει να την εκτιμούμε και να το βίντεο που δίνει views και χιλιάδες σχόλια από κάτω ;)

ΟΚ, οι προδιαγραφές λόγω λόμπι μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτό που θα έπρεπε, αλλά αυτό τί σημαίνει; Βγάλτε τις προστασίες, έτσι κι αλλιώς δεν κάνουν και πολλά; Η απάντηση εδώ από ένα από τα σχόλια που του απαντούν:

I’m an ER doc. I know armour won’t help in worst case, high energy scenario’s, but it helps mitigate the contusions, abrasions and lacerations in the kind of spills we are more likely to suffer. I had a low speed mishap riding off road in Iceland and diced up the elbows and arms of my riding jacket on volcanic rock. I had a few minor scratches from punctures through the Cordura fabric in the unpadded areas, but without armour protection it would have been a long complicated journey to a distant hospital to suture up contaminated, complex lacerations that would have terminated my bucket list trip. Some dabs of Polysporin for the skin and duct tape for the jacket and I was good to go.

Κάπου λίγο έλεος με τον καθένα που βγαίνει στα social κι επειδή πετυχαίνει εκατομμύρια θεάσεις/followers να θεωρείτε ειδήμων κι ο λόγος του ευαγγέλιο.

BLiTzER
12/10/2024, 08:25
Αν κάνεις βίντεο για το youtube είσαι εξ ορισμού ακριβώς αυτό: ένας ακόμα youtuber.

Μου θυμίζει ένα βίντεο που είδα πριν λίγες μέρες, γυρισμένο κάπου στη Μύκονο. Τύπος ρωτάει 2 γκομενάκια "είστε μοντέλα;" και αυτές απαντούν "ναι, ινφλουένσερς". Και το πίστευαν.

katsar
12/10/2024, 10:35
Στο ''pads to nothing to protect our bones'' και τα μαρξιστικά περί Κάπιταλ σταμάτησα εντελώς το βίντεο.
Το γόνατο μου διαφωνεί με αυτή την δήλωση.
Σίγουρα η προστασίες δεν είναι αυτό που θα ήθελαν οι αναβάτες δηλαδή κάνω ότι μαλακία ναναι και θα με σώσει ο εξοπλισμός αλλά
μοτοσυκλέτα καβαλάς αν ψάχνεις τέτοιο επίπεδο ασφάλειας παράτα την μοτο και πάρε μια Πόρσε να είσαι ασφαλής και μουράτος.

stefanos
12/10/2024, 13:49
Δεν λέει κάτι κακό, λέει κάτι επικίνδυνο: «Δε σας λέω να βγάλετε τις προστασίες από τα μπουφάν σας, εγώ όμως το έκανα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό». Κλείνει και με μια κλισέ ατάκα περί ζωής και πως πρέπει να την εκτιμούμε και να το βίντεο που δίνει views και χιλιάδες σχόλια από κάτω ;)

ΟΚ, οι προδιαγραφές λόγω λόμπι μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτό που θα έπρεπε, αλλά αυτό τί σημαίνει; Βγάλτε τις προστασίες, έτσι κι αλλιώς δεν κάνουν και πολλά; Η απάντηση εδώ από ένα από τα σχόλια που του απαντούν:

Κάπου λίγο έλεος με τον καθένα που βγαίνει στα social κι επειδή πετυχαίνει εκατομμύρια θεάσεις/followers να θεωρείτε ειδήμων κι ο λόγος του ευαγγέλιο.

Είναι πολύ χαρούμενος που τις έβγαλε και φοράει κάθε μέρα το helite του.
Άποψή του, και το τονίζει ότι πιθανώς θα μας σώσουν από γδαρσίματα και εγκαύματα (που πονάνε πολύ πολλές μέρες οπότε χαζομάρα του).
Τα υπόλοιπα περί προστασίας από σπάσιμο εξάρθρωση κλπ δεν τα είπε , τα διάβασε.
Και πιθανόν αν κάποιος ενδιαφέρεται να τα βρεί και μόνος του δημοσιευμένα.
Προσωπικά το έχω διαπιστώσει στην πράξη οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα.

Zodd
12/10/2024, 15:14
Αν κάνεις βίντεο για το youtube είσαι εξ ορισμού ακριβώς αυτό: ένας ακόμα youtuber.

Μου θυμίζει ένα βίντεο που είδα πριν λίγες μέρες, γυρισμένο κάπου στη Μύκονο. Τύπος ρωτάει 2 γκομενάκια "είστε μοντέλα;" και αυτές απαντούν "ναι, ινφλουένσερς". Και το πίστευαν.

Σόρρυ μαν αλλά είσαι άδικος (όχι μόνο εσύ αλλά δεν έχει νόημα να παραθέσω όλα τα αντίστοιχα μηνύματα).

Το youtube είναι απλά μια πλατφόρμα για να μοιραστεί κανείς το οτιδήποτε. Δεν είναι κριτήριο ποιότητας από μόνο του. Το ότι μπορεί να το δει (σχεδόν) ο οποιοσδήποτε, να το κρίνει, να το ελέγξει και να προσφέρει αντίλογο προς το αρχικό πόρισμα είναι το σημαντικότερο του πλεονέκτημα για τέτοιου είδους πληροφορίες. Να το πω πιο απλά, μπορεί και λειτουργεί όπως λειτουργούν και τα επιστημονικά περιοδικά, όπου ο καθένας ανεβάζει την έρευνα του και οι υπολοιποι μπορούν να τον τσεκάρουν.

Θα δώσω ένα αντίστοιχο παράδειγμα: Arrow vs Armor (https://www.youtube.com/playlist?list=PLIUWkznLJcsH6GgQw3HdwaoJafWVTuEpq)

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του παραδέχονται ότι λόγω του μικρού δείγματος των πειραμάτων τους, δεν μπορούν να γενικεύσουν τα αποτελέσματα σε κάθε δυνατή περίπτωση στην ιστορία του πράγματος. Αλλά είναι όλοι τους έμπειροι/καταξιομένοι στον τομέα τους και η μεθοδολογία τους είναι αρκετά αυστηρή ώστε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τους να αξίζουν να τα πάρει σοβαρά ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. Και φυσικά είναι στο youtube.

Στο δια ταύτα του fortnine:

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο βίντεο.

Όταν πριν χρόνια έλεγε ότι "Το πρότυπο DOT, δεν είναι αρκετά ασφαλές. Προτιμήστε κράνη που περνάνε SNELL/ECE 22.05 γιατί είναι πιο αυστηρά πρότυπα και άρα ειναι πιο ασφαλή", δεν τον κράζανε. Τώρα που λέει το αντίστοιχο για τα EN 1621 level 1 (που είναι και το minimum προστασίας), έχει φαγωθεί τόσο κόσμος ότι λέει πίπες.

CorpseAlive
12/10/2024, 15:52
Σόρρυ μαν αλλά είσαι άδικος (όχι μόνο εσύ αλλά δεν έχει νόημα να παραθέσω όλα τα αντίστοιχα μηνύματα).

Το youtube είναι απλά μια πλατφόρμα για να μοιραστεί κανείς το οτιδήποτε. Δεν είναι κριτήριο ποιότητας από μόνο του. Το ότι μπορεί να το δει (σχεδόν) ο οποιοσδήποτε, να το κρίνει, να το ελέγξει και να προσφέρει αντίλογο προς το αρχικό πόρισμα είναι το σημαντικότερο του πλεονέκτημα για τέτοιου είδους πληροφορίες. Να το πω πιο απλά, μπορεί και λειτουργεί όπως λειτουργούν και τα επιστημονικά περιοδικά, όπου ο καθένας ανεβάζει την έρευνα του και οι υπολοιποι μπορούν να τον τσεκάρουν.

Θα δώσω ένα αντίστοιχο παράδειγμα: Arrow vs Armor (https://www.youtube.com/playlist?list=PLIUWkznLJcsH6GgQw3HdwaoJafWVTuEpq)

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του παραδέχονται ότι λόγω του μικρού δείγματος των πειραμάτων τους, δεν μπορούν να γενικεύσουν τα αποτελέσματα σε κάθε δυνατή περίπτωση στην ιστορία του πράγματος. Αλλά είναι όλοι τους έμπειροι/καταξιομένοι στον τομέα τους και η μεθοδολογία τους είναι αρκετά αυστηρή ώστε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τους να αξίζουν να τα πάρει σοβαρά ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. Και φυσικά είναι στο youtube.

Στο δια ταύτα του fortnine:

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο βίντεο.

Όταν πριν χρόνια έλεγε ότι "Το πρότυπο DOT, δεν είναι αρκετά ασφαλές. Προτιμήστε κράνη που περνάνε SNELL/ECE 22.05 γιατί είναι πιο αυστηρά πρότυπα και άρα ειναι πιο ασφαλή", δεν τον κράζανε. Τώρα που λέει το αντίστοιχο για τα EN 1621 level 1 (που είναι και το minimum προστασίας), έχει φαγωθεί τόσο κόσμος ότι λέει πίπες.

Στα κράνη είπε αγοράστε με SNELL/ECE ενώ στις προστασίες είπε, μην φοράτε καν. (level 1)

Προφανώς ιντριγκαδόρικα το είπε αλλά όπως και να έχει Potatoe potato.

Zodd
13/10/2024, 10:03
456628

Δεν το είπε ποτέ αυτό.

Στο επίμαχο quote (4:51 - 5:31) λέει συγκεκριμένα:

"..now we have to be careful where we arrive with this, because this is life stuff. So first there are standalone back pads that look like this (δείχνει ένα της dainese) that go way beyond CE standards. I wear this on race day. It works. There are airbags, that go way beyond CE standards, I wear this everyday. It works.

But should we stop putting up with these tokens (δείχνει ένα της d3o νομίζω)? I won't sit here and tell you to take out the armor out of your jacket, because it is somewhat protective, of course it is. You can slide on this, it might save you a bruise, maybe in some statistical anomaly it'll save you a fracture. I can't tell you to take the armor out of your jacket, I can just tell you that I take the armor out of my jacket and I love it..."

Είναι λιγότερο από ένα λεπτό διαλόγου σε ένα εξάλεπτο βίντεο και τοσος κόσμος πάει και κρέμεται σε μία πρόταση, την αφαιρεί από το νοηματικό της πλαίσιο και μετά διαμαρτύρεται ενάντια σε ένα συμπέρασμα που υπάρχει μόνο στην παρερμηνεία του.

456630

BLiTzER
13/10/2024, 12:22

Είμαι, στην πραγματικότητα; Το θέμα με το ίντερνετ και το yt και τα social είναι ότι πανεύκολα αποκτά πλατφόρμα ο κάθε πουθενάς, που δε θα τον έπαιρναν ούτε σε ελληνικό περιοδικό. Και με την ευφυία του κόσμου να μειώνεται αισθητά με τον χρόνο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα: ο αριθμός πουθενάδων αυξάνεται, το οποίο αυξάνει τον αριθμό προβάτων που τους ακολουθούν, το οποίο αυξάνει τον αριθμό πουθενάδων κοκ. Ποιος ακριβώς θα κρίνει τι, με μέσο iq το 90, και μέσο χρήστη ίντερνετ να δοκιμάζει αν μπορεί να πεθάνει από πνιγμό στο τίκτοκ ακούγοντας τραπ;

Γελάω λίγο με τη σύγκριση με επιστημονικά περιοδικά.

Phantom
14/10/2024, 08:36
Το YouTube αποδεδειγμένα, μόνο έτσι δεν λειτουργεί.
Βλέπεις το YouTube δεν έχει ως στόχο την εγκυρότητα της πληροφορίας, αλλά τη δημοφιλία αυτής. Δεν πουλάει το "έγκυρο" video, αλλά το δημοφιλές.
Για να το πούμε απλά: Αν ένας YouTuber (θεέ μου, τι λέξη) με μερικά εκατομμύρια Followers βγάλει ένα βίντεο που θα λέει μπουρδολογίες όμορφα πασπαλισμένες με μισές αλήθειες, το video του θα το δουν χιλιάδες κόσμου και θα προωθηθεί απ' τον αλγόριθμο μετά μανίας.

Αν εγώ ο κακομοίρης καταξιωμένος καθηγητής πανεπιστημίου που είμαι διεθνώς αναγνωρισμένος στον χώρο μου σαν αυθεντία στο εν λόγω αντικείμενο δω το εν λόγω βίντεο και φτιάξω ένα ΑΛΛΟ βίντεο που εξηγεί γιατί το πρώτο λέει μπούρδες και είναι ίσως και επικίνδυνο, μπορείς να φανταστείς τι θα γίνει;
ΤΙΠΟΤΑ. Αφού δεν θα έχω το κοινό για να "περπατήσει" το βίντεο, στην καλύτερη, θα το δουν μερικές εκατοντάδες άτομα, και ο αλγόριθμος θα το θάψει εκεί που παν τα επίδοξα βίντεο του YouTube για να θαφτούν.

Στον κόσμο του YouTube τα διαπιστευτήρια του καθενός δεν είναι η γνώση του ή η εμπειρία του, αλλά μόνο και αποκλειστικά η δημοφιλία του. Και αυτό πολλές φορές είναι και θέμα τύχης.

Ναι, υπάρχουν κανάλια στο YouTube που συνδυάζουν και τα δύο. Εγκυρότητα/γνώσεις και δημοφιλία. Αλλά είναι μάλλον η εξαίρεση.

Zodd
14/10/2024, 10:23
Υπάρχει search function...

Οποιοσδήποτε ψάξει για ένα θέμα θα βρει από τα δημοφιλέστερα καναλια μέχρι τα πλέον άσημα. Μέχρι στιγμής οι αλγόριθμοι τους κάνουν αρκετά καλή δουλειά στο να γκρουπάρουν reaction,response ή γενικά συναφή videos ακόμα και σε περιπτώσεις μεγαλης διαφοράς followers μεταξύ των καναλιών. Όρεξη/χρόνο να έχει κανείς, μπορεί να δει κάθε αντίλογο και αν δεν καλυφθεί από ότι βρήκε, ανοίγει ένα tab και ψάχνει σε άλλο μέρος.

Το youtube είναι απλά η πλατφόρμα, δεν έλεγχει την εγκυρότητα της πληροφορίας. Αυτό είναι δουλειά του θεατή που την λαμβάνει. Αν βλέπει μόνο ότι έιναι κάθε φορά trending, είναι επιλογή του.

SeniorCanardo
14/10/2024, 10:43
Είμαι, στην πραγματικότητα; Το θέμα με το ίντερνετ και το yt και τα social είναι ότι πανεύκολα αποκτά πλατφόρμα ο κάθε πουθενάς, που δε θα τον έπαιρναν ούτε σε ελληνικό περιοδικό. Και με την ευφυία του κόσμου να μειώνεται αισθητά με τον χρόνο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα: ο αριθμός πουθενάδων αυξάνεται, το οποίο αυξάνει τον αριθμό προβάτων που τους ακολουθούν, το οποίο αυξάνει τον αριθμό πουθενάδων κοκ. Ποιος ακριβώς θα κρίνει τι, με μέσο iq το 90, και μέσο χρήστη ίντερνετ να δοκιμάζει αν μπορεί να πεθάνει από πνιγμό στο τίκτοκ ακούγοντας τραπ;

Γελάω λίγο με τη σύγκριση με επιστημονικά περιοδικά.

Κάτι σαν τα φόρουμ δηλαδή; :bawl:

"Πίπες" μπορείς να ακούσεις, διαβάσεις παντού.

Λίγες έχουν γραφτεί από ντεμέκ έγκυρους ακαδημαϊκούς και ειδικούς της πουτσ@ς.
Η λύση ήταν, είναι και θα είναι cross-reference, κριτική σκέψη και διαλεκτική.

ΟΚ το μέσο επηρεάζει το μήνυμα, αλλά όχι απόλυτα πάντα.

Νταξ μετά από τόσα χρόνια internet, τηλεόραση ραδιόφωνο νομίζω ότι μυριζόμαστε τον κλαρινοσκυλοποζεροινσταγρμμάκιακοιτατεναμαθετεμαμα δεςτικανωινφλουενσερ και πάμε παρακάτω.
:beer: