View Full Version : Λευκάδα 18-6-2023
Ακόμα μια καταπληκτική εξόρμηση που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν εξαιρετικά αμφίβολη! Ο καιρός έδειχνε πολύ χάλια ακόμα και τις πρωϊνές ώρες και ήλπιζα σε ένα άνοιγμα του καιρού κοντά στη θάλασσα ώστε να καταφέρω να φτάσω στεγνός στη δυτική Ελλάδα που έδειχνε ανοιχτή από νωρίς. Ξυπνητήρι έβαλα στις 7.00, είδα μόνο σύννεφα ψηλά αλλά προς τη Σαλαμίνα ο καιρός έδειχνε ανοιχτός. Στις 7.30 μόλις βγήκα έξω ξεκίνησε να βρέχει. Ξαναμπήκα στο σπίτι και περίμενα μπας και κόψει, με την προοπτική της ακύρωσης φυσικά. Μετά από κανά 20λεπτο σταμάτησε η βροχή και ο ουρανός κάπως φώτισε. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τελικά. Στην Ελευσίνα θα σταματούσα για βενζίνη όμως κανά χιλιόμετρο πριν το βενζινάδικο έφαγα καλή στιγμιαία μπόρα. Ο δρόμος είχε γίνει χάλια και αναγκάστηκα να βάλω το αδιάβροχο παντελόνι. Προς την κατεύθυνση που θα πήγαινα έβλεπα άνοιγμα οπότε συνέχισα. Μέχρι το Κιάτο έφαγα κατά τόπους 2-3 σύντομες μπόρες αλλά λόγω καλοκαιριού μετά από λίγο στέγνωνα εντελώς.
Στη δυτική Ελλάδα επικρατούσε άλλος Θεός. Έφτασα στη Βόνιτσα πολύ γρήγορα και πήρα τον δρόμο για Λευκάδα. Έκανα μια σύντομη στάση στο χαρακτηριστικό κάστρο του Γρίβα, που φωνάζει από μακριά ότι φτιάχτηκε από τον Αλή Πασά.
444285
Το περίεργο που δε γνώριζα για αυτό το κάστρο είναι ότι στη θέση του υπήρχε παλιότερα ένα μοναστήρι. Ονομάστηκε κάστρο του Γρίβα καθώς δόθηκε στην οικογένεια των Γριβαίων από τον Αλή Πασά. Στο βάθος η Λευκάδα με φανταστικό καιρό, όπως είχα προβλέψει.
444286
1ος μου στοχος ήταν να ανέβω στην ορεινή Λευκάδα. Πήρα τον δρόμο που ανεβαίνει ψηλά μέσω Καρυάς.
https://www.youtube.com/watch?v=ueNIsqy1Jsk
Και από την Καρυά συνέχισα την ασφάλτινη διαδρομή που κατέληξε στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στην κορυφή Πύργος του όρους Ελάτη.
https://www.youtube.com/watch?v=usQsiVUFwSo
Η θέα από εκεί ψηλά ήταν εκπληκτική και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις!
444287
444288
Κατεβαίνοντας, στο βάθος η κορυφή Πύργος που βρισκόμουν νωρίτερα.
444289
Μια σύντομη επίσκεψη στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν επιβεβλημένη για να θαυμάσω και από εκεί τη θέα. Βρίσκεται μετά τα παλιά ραντάρ της Λευκάδας. Χαμηλά διακρίνονται κάποιες βραχονησίδες, το Νυδρί και ο γνωστός Σκορπιός στα δεξιά.
444290
444291
Από αυτήν την πλευρά η χώρα της Λευκάδας. Ασύλληπτη θέα!
444292
Επιστροφή στην Καρυά και από εκεί κατάβαση στο Νυδρί. Είχα αρκετά χρόνια να πάω στη Λευκάδα.
https://www.youtube.com/watch?v=KH_Vw4C4UdE
Από το Νυδρί συνέχισα ανατολικά στο Δεσίμι. Πανέμορφα χρώματα αυτός ο κόλπος!
444293
444294
Από το Δεσίμι συνέχισα χωμάτινα μέχρι την παραλία Καμάρι
https://www.youtube.com/watch?v=wW15Tt-i5uQ
Και από εδώ ξεκίνησε μια ωραία περιπέτεια μέσα από μια δύσβατη χωμάτινη διαδρομή η οποία καταλήγει στον Πόρο.
444295
Χαρακτηριστικό σημείο της απίστευτης διαδρομής! Στο πλάνο το Μεγανήσι με το τεράστιο ακρωτήρι του. Από τη δορυφορική εικόνα είδα έναν χωματόδρομο που πάει σχεδόν μέχρι τέρμα. Ωραία θα ήταν, αλλά που χρόνος?
444296
Νομίζω ήταν κατάλληλη ώρα για να τσιμπήσω κάτι σύντομο, με την ιδανικότερη θέα σαφώς!
444297
Ολόκληρη η διαδρομή από το Καμάρι μέχρι τον Πόρο
https://www.youtube.com/watch?v=gEjYtpFPAtA
Από τον Πόρο συνέχισα μέχρι τη Βασιλική και από εκεί προς το ακρωτήριο Λευκάτας. Κάπου εκεί βρίσκεται η τοποθεσία Ερυθρογή.
https://www.youtube.com/watch?v=d1AM7UijpOw
Η προέλευση της ονομασίας αυτής της τοποθεσίας είναι φυσικά προφανής. Πρόκειται για ένα κομμάτι πορφυρής Γης μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο πουρνάρια.
444298
Πρόκειται για μια στατιστική ανωμαλία που περιβάλλεται από πράσινο και βαθύ γαλάζιο χρώμα, μόλις μερικά μέτρα παραπέρα. Ας αφήσω την εικόνα να μιλήσει...
444299
Κόκκινο, πράσινο και απέραντο γαλάζιο σε μια εικόνα. Ποιά Καραϊβική? Ποιές Μαλδίβες?
444300
Μια λίγο πιο ''καλλιτεχνική'' άποψη του τοπίου
https://www.youtube.com/watch?v=KAqPAFlCdrQ
Έχω πάει σε αρκετά νησιά, αυτό το χρώμα μέχρι μέσα δεν το έχω δει πουθενά η αλήθεια είναι. Χωρίς να προσθέσω καθόλου χρώμα, οι φωτογραφίες φαίνονται επεξεργασμένες!
444301
Φυσικά συνέχισα μέχρι το εντυπωσιακό ακρωτήριο Λευκάτας για να θαυμάσω για ακόμη μια φορά τους κατακόρυφους βράχους και τον φάρο που χτίστηκε το 1890.
https://www.youtube.com/watch?v=K4l-m4kmwyU
Σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα στο ίδιο ακρωτήρι. Που να φανταζόταν ο φωτογράφος την πορεία του μετά από τόσο καιρό...
444302
Σύμφωνα με τον μύθο οι Φοίνικες που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, πραγματοποιούσαν ανθρωποθυσίες σε αυτό το ακρωτήρι. Ακολουθώντας τη μυθολογία, από τους άγριους βράχους πηδούσαν οι ερωτευμένοι θεοί και θνητοί ώστε να καθαρίσουν την ψυχή τους από το βέλος του έρωτα.
444303
Ο μύθος αναφέρει και την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ να έκανε το άλμα από τους βράχους επειδή ερωτεύτηκε τον θαλάσσιο δαίμονα Φάωντα. Από εκεί ίσως προέρχεται και η 2η ονομασία του ακρωτηρίου ''ο κάβος της Κυράς''.
444304
Εκεί στο ακρωτήρι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη παραλία, η οποία προσεγγίζεται από σύντομο αλλά δύσβατο χωματόδρομο.
https://www.youtube.com/watch?v=WC1oKvFj7a8
Η παραλία είναι ανώνυμη. Πουθενά δε βρήκα πληροφορίες για αυτήν. Είναι μικρή και ήσυχη λόγω της δύσκολης πρόσβασης.
444305
Επιστροφή στην άσφαλτο και... Εγκρεμνοί από ψηλά, με το μαγικό χρώμα τους!
444306
Απέραντο γαλάζιο!
444307
Από εκείνο το σημείο είδα ότι ένας χωματόδρομος συνέχιζε παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο προς Αθάνι και τον ακολούθησα.
444308
Από εκεί τράβηξα τον δρόμο της επιστροφής μέσω Εξάνθειας
444309
Μια αποχαιρετιστήρια φωτογραφία στο κλασσικό καράβι των πειρατών που έχω κάτσει για καφέ κάποιες φορές στο παρελθόν. Λειτουργεί ακόμα άραγε? Ίσως ανοίγει πιο αργά.
444310
Εφόσον είχα ακόμα φως για σχεδόν 4 ώρες κατάφερα να επιστρέψω από Ναύπακτο. Ξεμούδιασμα στο φαράγγι της Κλεισούρας!
444311
444312
Και έτσι ακόμα μια ,κόντρα στα προγνωστικά, εξόρμηση έλαβε τέλος. Τα χρώματα που είδα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που θυμόμουν. Ίσως γιατί τις προηγούμενες φορές είχα πάει διαφορετικές εποχές του χρόνου. Φυσικά άλλα πράγματα μπορείς να δεις με ένα R1 και άλλα με ένα NC στο νησί. Προφανώς υπάρχουν και κάποια ακόμη που θα δω σε μελλοντική εξόρμηση.
Μέχρι την επόμενη, πάντα όρθιοι!:beer:
Λευκάδιος
23/06/2023, 18:33
Εκεί στο ακρωτήρι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη παραλία, η οποία προσεγγίζεται από σύντομο αλλά δύσβατο χωματόδρομο
Η παραλία είναι ανώνυμη. Πουθενά δε βρήκα πληροφορίες για αυτήν. Είναι μικρή και ήσυχη λόγω της δύσκολης πρόσβασης.
Θα την βρείτε στο Google ως 'Πλάκα',έτσι τουλάχιστον την λένε οι περισσότεροι ντόπιοι .
Ωραία εκδρομή και φωτογραφίες (ως συνήθως ) Billy :beer:
motojojo
23/06/2023, 20:07
Είναι το πρωτο οδοιπορικό (από όσα θυμάμαι!) που εχει μόνο οδήγηση και καθόλου πεζοπορία!!
επρεπε να πας και στον καταρακτη του Δημοσαρη, εξω απ'το Νυδρι..
Θα την βρείτε στο Google ως 'Πλάκα',έτσι τουλάχιστον την λένε οι περισσότεροι ντόπιοι .
Ωραία εκδρομή και φωτογραφίες (ως συνήθως ) Billy :beer:
Μπράβο ρε φίλε γιατί δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη που έχω! Ισχύει ότι τη λένε Πλάκα τελικά. Θα διορθώσω και το όνομα του βίντεο!:beer:
Είναι το πρωτο οδοιπορικό (από όσα θυμάμαι!) που εχει μόνο οδήγηση και καθόλου πεζοπορία!!
:lol: όχι εντάξει θα βρεις αρκετά που δεν έχω περπατήσει σχεδόν καθόλου!
επρεπε να πας και στον καταρακτη του Δημοσαρη, εξω απ'το Νυδρι..
Σωστός, είναι από τα must αξιοθέατα της Λευκάδας. Είχα πάει το 2014 για αυτό δεν ξαναπήγα.
444323
telegonos
24/06/2023, 16:17
Χμμμμ, πάλι ίδια μέρη που έχουμε πάει. Βέβαια, σε τόσο πολλά που έχεις πάει εσύ, όλο και κάποια θα συμπέφτουν με τα -πιο λίγα- δικά μου, σιγά το περίεργο.
444325
444326
444327
444328
...
Και έτσι ακόμα μια ,κόντρα στα προγνωστικά, εξόρμηση έλαβε τέλος. Τα χρώματα που είδα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που θυμόμουν. Ίσως γιατί τις προηγούμενες φορές είχα πάει διαφορετικές εποχές του χρόνου. Φυσικά άλλα πράγματα μπορείς να δεις με ένα R1 και άλλα με ένα NC στο νησί. Προφανώς υπάρχουν και κάποια ακόμη που θα δω σε μελλοντική εξόρμηση.
Μέχρι την επόμενη, πάντα όρθιοι!:beer:
Εκπληκτικό μέρος η Λευκάδα,
η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες μέρες,
καθάρισε την ατμόσφαιρα και έδωσε αυτά τα υπέροχα χρώματα.
Ευχαριστούμε για την αποτύπωση!
/// Β
Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Εντυπωσιακό το κορεσμένο γαλάζιο.
Σε αυτή τη φωτογραφία διαφημίζεται τέλεια το ενσί.
444341
"Πωλείται ενσί με λίγα χιλιόμετρα από γιαγιά ναυτικό."
Μπράβο ρε φίλε γιατί δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη που έχω! Ισχύει ότι τη λένε Πλάκα τελικά. Θα διορθώσω και το όνομα του βίντεο!:beer:
:lol: όχι εντάξει θα βρεις αρκετά που δεν έχω περπατήσει σχεδόν καθόλου!
Σωστός, είναι από τα must αξιοθέατα της Λευκάδας. Είχα πάει το 2014 για αυτό δεν ξαναπήγα.
444323
Έχω πάει στον καταρράκτη 5-6 φορές (η γυναίκα είναι από τον Δρυμώνα....:D) και κάθε φορά γίνεται άφαντος ο "κυρ Μήτσος" :cry::lol:
Φοβερές φωτό,πολύ δυνατά χρώματα,αγαπημένο νησί,έχω πάει δυό φορές κι αυτό επειδή έχει γέφυρα!
Καλή συνέχεια Βασίλη!
alexis72
26/06/2023, 08:53
υπέροχο κ αυτο το ταξίδι σου billy - bravo bravo bravo
Χμμμμ, πάλι ίδια μέρη που έχουμε πάει. Βέβαια, σε τόσο πολλά που έχεις πάει εσύ, όλο και κάποια θα συμπέφτουν με τα -πιο λίγα- δικά μου, σιγά το περίεργο.
444325
444326
444327
444328
Έτσι! Ειδικά η Λευκάδα είναι must και λόγω εύκολης πρόσβασης!:)
Εκπληκτικό μέρος η Λευκάδα,
η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες μέρες,
καθάρισε την ατμόσφαιρα και έδωσε αυτά τα υπέροχα χρώματα.
Ευχαριστούμε για την αποτύπωση!
/// Β
Να είσαι καλά φίλε! Όντως η βροχή έκανε το θαύμα της! Χθες ας πούμε που βρέθηκα σε μέρος που έχει καιρό να βρέξει, υπήρχε η κλασσική θολούρα του καλοκαιριού!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Εντυπωσιακό το κορεσμένο γαλάζιο.
Σε αυτή τη φωτογραφία διαφημίζεται τέλεια το ενσί.
444341
"Πωλείται ενσί με λίγα χιλιόμετρα από γιαγιά ναυτικό."
Απο γιαγιά κιόλας ε?:lol: Εγώ πάντως απορώ πως δεν έχει πεταχτεί ακόμα κανένας να πει οτι έπρεπε όπως είναι να το πετάξω στον γκρεμό!:D
Έχω πάει στον καταρράκτη 5-6 φορές (η γυναίκα είναι από τον Δρυμώνα....:D) και κάθε φορά γίνεται άφαντος ο "κυρ Μήτσος" :cry::lol:
Φίλε για να σηκωθεί ο κυρ Μήτσος σε ποτάμι θα χρειαστεί ένα κουτί βιάγκρα, ακόμη και 20 χρονών να είσαι!:D
Φοβερές φωτό,πολύ δυνατά χρώματα,αγαπημένο νησί,έχω πάει δυό φορές κι αυτό επειδή έχει γέφυρα!
Καλή συνέχεια Βασίλη!
Να είσαι καλά Πάρη! Αγαπημένο νησί με εύκολη πρόσβαση!:beer:
ωραία βόλτα, θα πάω κι εγώ σε λίγες μέρες
ωραία βόλτα, θα πάω κι εγώ σε λίγες μέρες
Ωραίος με το καλό φίλε!:beer:
PortisHead
03/07/2023, 13:43
Σου γραφω εδω αν και ισχυει για ολα τα οδοιπορικα σου.
Σε ευχαριστω για όλες τις "βολτες" που μας πας.
Απορια.Ολα αυτα ειναι μονοήμερες ?
Δλδ. το βραδυ επιστρεφεις Αθήνα ?
Μπράβο φίλος!
:beer:
Σου γραφω εδω αν και ισχυει για ολα τα οδοιπορικα σου.
Σε ευχαριστω για όλες τις "βολτες" που μας πας.
Απορια.Ολα αυτα ειναι μονοήμερες ?
Δλδ. το βραδυ επιστρεφεις Αθήνα ?
Σε ευχαριστώ αδερφέ να είσαι καλά! Εννοείται όλα είναι μονοήμερα καθώς δεν υπάρχει χρόνος για διανυκτερεύσεις!
stavrouliasp
09/07/2023, 12:59
Κλασσικά φανταστική βόλτα και φωτογραφίες.
Coyote.V
09/07/2023, 18:59
Μπράβο Billy Ωραία βολτα.
Ήμουν και εγώ εκεί από 14 έως 24/7 Δεν έτυχε να σε πάρει το μάτι μου να τα λέγαμε.
Κλασσικά φανταστική βόλτα και φωτογραφίες.
Να είσαι καλά αδερφέ!:beer:
Μπράβο Billy Ωραία βολτα.
Ήμουν και εγώ εκεί από 14 έως 24/7 Δεν έτυχε να σε πάρει το μάτι μου να τα λέγαμε.
Εννοείς 14 εώς 24/6 φαντάζομαι? Που έμενες μήπως πέρασα?
Coyote.V
10/07/2023, 12:06
Να είσαι καλά αδερφέ!:beer:
Εννοείς 14 εώς 24/6 φαντάζομαι? Που έμενες μήπως πέρασα?
Ναι, έμενα στην Βόνιτσα, εκεί είναι σταυροδρόμι. Πας πολύ εύκολα Λευκάδα, Αστακό, Πρέβεζα κλπ... Κάθε μέρα και μια εξόρμηση στα πέριξ. Το μόνο θέμα ήταν ότι έφαγα πολύ βροχή, αλλά μεσα στο καλοκαίρι δεν είναι τίποτα. :beer: