View Full Version : Mαίναλο-Χελμός
Το περασμένο ΣΚ,24-25-6,με αφορμή δυό φίλους απο Πάτρα που ήθελαν να τους ξεναγήσω στο Μαίναλο,έκανα μια υπέροχη βόλτα σε αυτά τα αγαπημένα βουνά!
Το ραντεβού με τους Πατρινούς ήταν στη Βυτίνα κατα τις 12 και αφού θα έφθανα νωρίτερα,κρίμα θα ήταν να μην εξερευνήσω λίγο!
Εδώ σε μια κορυφή πάνω απο το Χρυσοβίτσι,στα 1550 περίπου, που δεν είχα ξαναπάει!
444396
444397
444398
444399
444400
Μετα τη συνάντηση με τα παιδιά και το απαραίτητο καφεδάκι και ανεφοδιασμό στη Βυτίνα ,ξαναμπήκαμε στο βουνό με κατεύθηνση προς Λεβίδι!
Ο Χάρης με τον Νίκο ήσαν ενθουσιασμένοι!
444401
444402
444403
444404
Κατεβαίνωντας Λεβίδι μας γαργάλισε η τσίκνα απο τις παρακείμενες ταβέρνες, αλλά είχε ζέστη και συνεχίσαμε για Πλανητέρο που είναι πολύ πιο δροσερά.
Απο δω τα παιδιά συνέχισαν για Καλάβρυτα-Πάτρα κι εγώ για το διάσελο του κυνηγού να κατέβω Φενεό για διανυκτέρευση.
444405
444406
444407
444408
444409
444410
444411
Διάσελο κυνηγού λοιπόν με την λίμνη Δόξα στο πιάτο και ενώ κάνω σκέψεις να στήσω εδώ πάνω,κοντινά μπουμπουνητά ακούγονται απο τη διπλανή κορυφή της Ντουρτουβάνας που έχει μαυρίσει!
Αλλαγή σχεδίου λοιπόν και κατηφορίζω για τη λίμνη και το γνωστό μου εκκλησάκι!
444412
444413
444414
444415
karellen
28/06/2023, 21:20
:beer::beer:
Μετά απο εναν υπέροχο ύπνο με το φύσημα του αέρα στα έλατα να με νανουρίζει,ξυπνώ με το πρώτο φως και μένω να παρατηρώ την αλλαγή του φωτισμού στο εσωτερικό της σκηνής!
Αλλά αυτό κρατάει λίγο,μαζεύω και φορτώνω γρήγορα,στουμπώνω δυο μπάρες και μισό λίτρο νερό και στις επτά βρίσκομε στην αρχή του χωματόδρομου που έχω τσεκάρει και ανεβαίνει στο διάσελο για Ζαρούχλα!
444416
444417
Πρόκειται για ενα δευτερεύον και απαιτητικό χωματόδρομο και οχι τον κεντρικό που ξεκινά λίγο πριν το χωριό Φενεός,αλλά το ανέβασμα με το εντουράκι είναι απολαυση!
Όπως ήταν και χθες στον κατεστραμένο πετρόδρομο απο Πλανητέρο για διάσελο κυνηγού!
Έχω παρατηρήσει οτι την δεύτερη μέρα οδηγώ πολύ πιο άνετα,το σώμα έχει συνηθίσει το εξτρα βάρος της μηχανής και το απολαμβάνω περισσότερο!
Διάσελο Ζαρούχλας λοιπόν με το υπέροχο ελατόδασος και το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου.
Είχα κάποια χρόνια να περάσω και με χαρά βλέπω οτι στην ανακαίνηση που έγινε πριν δυο χρόνια ,προστέθηκε υπόστεγο και μάλιστα κλειστό απο τις δυο πλευρές!
Αλλο ενα ιδανικό σημείο για διανυκτέρυση με πηγή ακριβώς δίπλα μάλιστα!
444418
444419
444420
Μετά απο καμμιά ώρα στριφογύρισμα σε διάφορα δρομάκια στο δάσος ,αποφασίζω να κατέβω προς Ζαρούχλα και να προσπαθήσω να βρω ενα δρόμο που ανεβαίνει σε μια κορυφή γύρω στα 1750,ανάμεσα στη Ζαρούχλα και τον Χελμό.
Τον βρίσκω και μάλιστα είναι πρόσφατα καθαρισμένος απο το Δασαρχείο!
Η θέα απο εδώ στην Νεραιδοράχη απέναντι είναι απίστευτη,θα μπορούσα να καθίσω όλη μέρα και να απολαμβάνω αλλά ο καιρός δείχνει να κλείνει ,οπότε πάμε για κάτω!
444421
444422
444423
444424
444425
444426
444427
Μετά απο ενα καφεδάκι με τυρόπιτα στα Καλάβρυτα, παίρνω το δρόμο της επιστροφής
444428
444429
444430
Κλασικά επιλέγω να κάνω πάλι το πάσο της Κοντοβάζαινας,είναι ασφάλτινο και στενό με χάλια άσφαλτο αλλά μου γλυτώνει καμμιά πενηνταριά χιλ. και πάντα το προτιμώ όταν είμαι με το μικρό.
Απο οτι βλέπω το προτιμά κι η ΔΕΗ πλέον για να περάσει την υπερυψηλή τάση!
Το πάσο είναι στα 1160 μ. περίπου,έχει πηγή και αρχαία της Ερυκήνης Αφροδίτης ακριβώς δίπλα!
Απο δώ σε μια ώρα περίπου,με τις πρώτες σταγόνες να με συνοδεύουν,ήμουν πίσω στο σπίτι!
Καλές βόλτες σε όλους!
444431
444432
444433
Πολύ ωραία βόλτα,εικόνες,πάντα τέτοια !!! :a18:
κάτι τέτοιες βόλτες βλέπω και μου λείπει το ΧΤ :wave2:
Φανταστική εξόρμηση! Η κορυφή που ανέβηκες με το CRM ονομάζεται Προφήτης Ηλίας και έχει υψόμετρο 1.741m. Στον ορειβατικό χάρτη υπάρχει και ως όρος Κράθις αλλά φυσικά είναι ένα κομμάτι του όρους Λιβαδάκι-Τούρλα που βρίσκεται στα δεξιά και διαχωρίζεται από τον Χελμό μέσω της άγριας χαράδρας της Στύγας. Από τη δορυφορική εικόνα διακρίνεται ένας παλιός χωματόδρομος που φτάνει εκεί και είχα απορία σε τι κατάσταση βρίσκεται! Κάποια στιγμή όταν βολέψει θα τον δοκιμάσω και εγώ! Το πάσο της Κοντοβάζαινας είναι από τα αγαπημένα μου. Ελάχιστοι το γνωρίζουν. Το είχα κάνει και με το R1 προ αμομνημονεύτων με χιόνια στις άκρες! Αν κάνεις αναζήτηση στο κανάλι μου θα στο εμφανίσει!
Υ.Γ: Από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου όπου βρισκόσουν, αν δεις προς τα δεξιά στον χάρτη, υπάρχει χωματόδρομος που σε ανεβάζει στα αλπικά του όρους Λιβαδάκι- Τούρλα. Αν δεν έχεις πάει αξίζει να τον δοκιμάσεις την επόμενη φορά. Καταλήγει σε ένα μεγάλο οροπέδιο το οποίο μοιάζει ιδανικό για κατασκήνωση! Από εκεί είχα ανέβει στην κορυφή.
Πάντα τέτοια!:beer:
Καλά εσύ ανεβαίνεις άνετα στον Προφήτη Ηλία,μιλάμε για φανταστικό σημείο,έπαθα πλάκα!
Στην Τούρλα έχω πάει παλιότερα,έχει φοβερό οροπέδιο!:beer:
Καλά εσύ ανεβαίνεις άνετα στον Προφήτη Ηλία,μιλάμε για φανταστικό σημείο,έπαθα πλάκα!
Στην Τούρλα έχω πάει παλιότερα,έχει φοβερό οροπέδιο!:beer:
Κάποια στιγμή θα ανέβω σίγουρα! Η Νεραϊδόραχη είναι από τις εντυπωσιακότερες ορθοπλαγιές και από εκεί ίσως είναι το καλύτερο σημείο θέασής της!:beer:
o_gavros
29/06/2023, 07:00
Είναι φοβερό το πως τα ίδια μέρη, "γράφουν" αλλιωτικα λόγω του τερέν!
Την Κυριακή βολταραμε στα ίδια με αντίθετη ρότα, πρωταΛιμνη Δόξα και μετά προς Πλανητερο.
Εκπληκτικές διαδρομές ασχέτως τερέν βέβαια.
Δυο παρατηρήσεις.
Το μικρόβιο των πλατανων, εφτασε και στη Πελοπόννησο από ότι φαίνεται. Η εικόνα των παμπολλων κουτσουρεμενων αρχαίων ελατων στο Πλανητερο ηταν δυσκολη.
Εισαι τυχερός που την έβγαλες μόνο ψιχάλες.
Κάποια στιγμή η καταιγίδα άρχισε και για ένα καλο τρίωρο έριχνε καρέκλες τραπεζα μπαμπου...
Την επόμενη διάβαζα στις ειδήσεις ότι ειδικά στην περιοχη της Κλειτορίας, έγινε το έλα να δεις με κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος κλπ.
Πι.ες: Η φωτο με το σκηνακι δίπλα στο έλατο, μου παλαβωνει το μυαλό!
gior-gos
29/06/2023, 08:08
Ομορφιές! :beer:
Λευκάδιος
29/06/2023, 09:23
Αυτά είναι τα ωραία! :beer:
Τέλεια εξόρμηση σε φανταστικά τοπία και διαδρομές!
Επιβλητικοί οι ορεινοί όγκοι και πανέμορφοι οι λειμώνες και η φύση στα μονοπάτια που ακολούθησες!
Η ηρεμία μέσα στη γαλήνη του βουνού και η χαρά της ανακάλυψης παρέα με τη μοτοσικλέτα σου περνούν αυτούσιες και σε εμάς τους αμιγώς ασφάλτινους - μπράβο σου /σας!
SeniorCanardo
29/06/2023, 11:14
Απίστευτα τοπία, ασύλληπτη ομορφιά.
Εύγε νέε μου.
:beer:
Ακόμα μια ζωντανή απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να έχεις το "Latest and Greatest" για να ζήσεις ουσιαστικές μοτοσυκλετιστικές εμπειρίες.
Πραγματικά απορώ πως έφτασες εκεί χωρίς ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και 70 άλογα.:bawl:
Αν και έχω απορία, με τον ανεφοδιασμό καυσίμου τι κάνεις;
Κουβαλάς λαδάκι μαζί να υποθέσω.
Είναι φοβερό το πως τα ίδια μέρη, "γράφουν" αλλιωτικα λόγω του τερέν!
Την Κυριακή βολταραμε στα ίδια με αντίθετη ρότα, πρωταΛιμνη Δόξα και μετά προς Πλανητερο.
Εκπληκτικές διαδρομές ασχέτως τερέν βέβαια.
Δυο παρατηρήσεις.
Το μικρόβιο των πλατανων, εφτασε και στη Πελοπόννησο από ότι φαίνεται. Η εικόνα των παμπολλων κουτσουρεμενων αρχαίων ελατων στο Πλανητερο ηταν δυσκολη.
Εισαι τυχερός που την έβγαλες μόνο ψιχάλες.
Κάποια στιγμή η καταιγίδα άρχισε και για ένα καλο τρίωρο έριχνε καρέκλες τραπεζα μπαμπου...
Την επόμενη διάβαζα στις ειδήσεις ότι ειδικά στην περιοχη της Κλειτορίας, έγινε το έλα να δεις με κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος κλπ.
Πι.ες: Η φωτο με το σκηνακι δίπλα στο έλατο, μου παλαβωνει το μυαλό!
Και που να δεις οι πεζοπόροι -ορειβάτες τι εικόνες βλέπουν Γιάννη,έχω ανέβει στις παρακείμενες κορυφές και είναι απίστευτα όμορφα!
Δυστηχώς απ οτι φαίνεται δεν θα μείνη πλατάνι στην Πελοπόννησο και οχι μόνο,σε πολλές ρεματιές βλέπω να έχουν προσβληθεί και μικρά σε ηλικία δέντρα.
Για τον καιρό πάντα ενημερώνωμαι και πέρνω τα μέτρα μου,δεν γίνεται αλλιώς αν γυρνάς στα βουνά.
Ενα αξιόπιστο σαιτ που κοιτάζω χρόνια,θέλει όμως λιγο διάβασμα για να το κατανοήσεις!
https://www.wetterzentrale.de/en/show_diagrams.php?geoid=52567&model=gfs&var=2&run=6&lid=ENS&bw=1
Αυτά είναι τα ωραία! :beer:
Τέλεια εξόρμηση σε φανταστικά τοπία και διαδρομές!
Επιβλητικοί οι ορεινοί όγκοι και πανέμορφοι οι λειμώνες και η φύση στα μονοπάτια που ακολούθησες!
Η ηρεμία μέσα στη γαλήνη του βουνού και η χαρά της ανακάλυψης παρέα με τη μοτοσικλέτα σου περνούν αυτούσιες και σε εμάς τους αμιγώς ασφάλτινους - μπράβο σου /σας!
Κι εγώ ζηλεύω τις δικές σου βόλτες Παντελή,κάπου χάνουμε και κάπου κερδίζουμε φίλε μου!
Απίστευτα τοπία, ασύλληπτη ομορφιά.
Εύγε νέε μου.
Ακόμα μια ζωντανή απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να έχεις το "Latest and Greatest" για να ζήσεις ουσιαστικές μοτοσυκλετιστικές εμπειρίες.
Πραγματικά απορώ πως έφτασες εκεί χωρίς ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και 70 άλογα.:bawl:
Αν και έχω απορία, με τον ανεφοδιασμό καυσίμου τι κάνεις;
Κουβαλάς λαδάκι μαζί να υποθέσω.
Ενα καινούργιο απο αυτά που λές θα το λυπόμουν να το πάω εκεί πάνω,ακόμα και το Freewind μου φαίνεται βαρύ για τέτοιο έδαφος!
Συνάντησα δυο παλικάρια στο ανέβασμα για διάσελο κυνηγού με v-strom και bmw f-650 και ασφάλτινα λάστιχα.Κατέβαιναν σβηστοί με τα πόδια κάτω στην κυλιόμενη πέτρα,τους λυπήθηκα,ελπίζω να τα κατάφεραν χωρίς πτώσεις!
Οσο για τους ανεφοδιασμούς,ένα λίτρο λάδι μίξης είναι πάντα στον πλαινό σάκο,μαζί με τα εργαλεία και το πεντόλιτρο με την εξτρα βενζίνη!
Dimmanoukas
29/06/2023, 18:02
Συνάδελφος στο γραφείο είναι περιπατητης σε βουνά.
Περιμένει το 650dsx της Voge από μέρα σε μέρα.
Αυτά τα ταξίδια και οι εικόνες που θα του δείξω θα είναι για αυτόν η αφορμή για εγγραφή στο site.
Και να σκεφτείτε ότι αυτός είναι 25 χρόνια δικυκλιστης και εγώ από τον φετινό Γενάρη.
Να είστε πάντα καλά και να περνάτε τέλεια στις εξορμήσεις σας.
Συνεχίστε να μας ταξιδεύετε νοερά μαζί σας σε αυτές τις τέλειες διαδρομές
Συνάδελφος στο γραφείο είναι περιπατητης σε βουνά.
Περιμένει το 650dsx της Voge από μέρα σε μέρα.
Αυτά τα ταξίδια και οι εικόνες που θα του δείξω θα είναι για αυτόν η αφορμή για εγγραφή στο site.
Και να σκεφτείτε ότι αυτός είναι 25 χρόνια δικυκλιστης και εγώ από τον φετινό Γενάρη.
Να είστε πάντα καλά και να περνάτε τέλεια στις εξορμήσεις σας.
Συνεχίστε να μας ταξιδεύετε νοερά μαζί σας σε αυτές τις τέλειες διαδρομές
Άργησες να κολλήσεις το μικρόβιο εσύ :D
Ωραίες εικόνες, μας ταξίδεψες νοερά :beer:
karellen
29/06/2023, 19:24
Κατεβαινοντας από την Κοντοβάζαινα για να πιάσεις τον 111 (βόρεια) πετυχαίνεις το χωριό Πάος, έχει καταπληκτικη άπλα και σε κάνει να απλωθεις σε τρεις καρέκλες και να χαζεύεις το βουνό!
George_M.
29/06/2023, 20:29
εξαιρετικη περιηγηση σε μερικα απο τα καλυτερα ορεινα περασματα του Μορια
η απλοτητα κ ευκολια του μικρου εντουρο ''στρογγυλευει'' τις οποιες δυσκολιες χωρις αυτο να μετριαζει την προσπαθεια κ οραγμωση του αναβατη
συντομα κ σε επομενες βολτες!:beer:
asxetost
30/06/2023, 14:07
Έλα μωρή χοντάρα Κ@υλ@!!
Εμείς οι νέοπες αυτά περιμένουμε να ανοίξει το μάτι μας λίγο!
Εις υγείαν και στα επόμενα
giorgosb
30/06/2023, 15:05
Πολύ όμορφα! :beer: